Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


05.03.2022 | 09:47
tino1 kaže:
smayoo kaže:
Ukrajina je slobodna i suverena zemlja isto koliko i mi. Da je slučajno neka naša vlast htjela ući u ekonomski i vojni savez s Rusijom ili Kinom, vidio bi koliko smo suvereni i slobodni.

Isto kao u onoj anegdoti o Henryju Fordu: “They can have any damn color they like, as long as it’s black.”


Nekome se moraš uvući pod krpatur, meni bolje paše zapadni nego istočni.

Nabijem na k…c jedne i druge
05.03.2022 | 10:18
JOHN kaže:
tino1 kaže:
smayoo kaže:
Ukrajina je slobodna i suverena zemlja isto koliko i mi. Da je slučajno neka naša vlast htjela ući u ekonomski i vojni savez s Rusijom ili Kinom, vidio bi koliko smo suvereni i slobodni.

Isto kao u onoj anegdoti o Henryju Fordu: “They can have any damn color they like, as long as it’s black.”


Nekome se moraš uvući pod krpatur, meni bolje paše zapadni nego istočni.

Nabijem na k…c jedne i druge


I ja ih nabijem! Ali tu je i kraj mojoj moći i dometu.
05.03.2022 | 10:50
Pozdrav svima iz kreveta, jer sam uspješno negdje pokupio Covid.
Elem, i dalje jako pažljivo pratim napredovanje ruske vojske i sve ostalo što ide uz invaziju. Strateške simulacije, igrice i svjetonazorske stavove svršenog čina i potreba za prihvaćanjem činjenica da se živi uz Rusiju ostavljam po strani.
Za početak, evo snimke kako je jedan ruski tenk uništen.
twitter.com/IAPonomarenko/status/1499866...WpM0ZstpDQn-ADFTWwDw
Pojavljuju se izvještaji o nekima koji su ih već poskidali i preko 30 komada. Kako sam i sam po VES-u tenkovski mehaničar i znam kako to izgleda kad tenk ide prema tebi, mogu samo reći da se iskreno divim ekipi koja na rame metne odvodnu cijev promjera 100 mm i onda uništi tenk.
No, idemo redom: onaj konvoj od 64 km stoji i dalje, jer su Ukrajinci zrokali most. Kloba, sad je već PREKASNO za invaziju Ukrajine. Zemlja se topi, to je plodna crnica, sve je natopljeno blatom i svako skretanje s ceste znači zaglavljivanje u poluživom blatu i Rusija sad za to plaća cijenu.

tank.jpeg


Ispravan tenk, ne može nikud, posada ga je napustila. To je primjer koji pokazuje što se događa. Cesta je napravljena, nasipana i ODIGNUTA u odnosu na okolno tlo dobrih metar, ako ne i više da se ima kud voda cijediti kad za to dođe vrijeme (a došlo je) i skretanje s nje znači nepokretnost.

Cestu je relativno lako zapriječiti kako pokazuje onaj veliki konvoj. No, što se tiče tog konvoja, sad dolazimo do pravog zapleta koji dokazuje da je zapovjedni kadar uzak u razmišljanju, neprilagodljiv i NEISKUSAN u vođenju ovakvih operacija.
twitter.com/ClearBlueSee/status/14999709...WpM0ZstpDQn-ADFTWwDw
Vojne doktrine izričito ne preporučaju (u nedostatku boljeg izraza) nakupljanje snaga na ovaj način. No, zapovjednici postrojbi u napredovanju su imali zapovjedi koliko daleko trebaju doći u zadanom vremenu. Iako su vidjeli da je stvar zapela (nije u startu bio formiran jedan megakonvoj od 64 km, nego su kretali u vremenskim razmacima, ali kad je prvi zapeo onda su se počeli spajati) da bi ispunili cilj o napredovanju zabijali su prema čelu i sad stoje u dvije, mjestimično i tri kolone usporedno, iako je svakom trebalo biti jasno da mora ostati neki prolaz za komunikaciju drugim vozilima. No, u strahu da ih se ne prozove zbog neispunjavanja zadanih ciljeva (a i sigurno zbog nekoordinacije međusobno, jer su im ovi na čelu morali dojaviti da je most srušen) nabijali su se jedni na druge. To ima ozbiljne posljedice, jer je dobava bilo čega prema naprijed jednostavno nemoguća; cesta je posve blokirana, a bilo kakvo skretanje s nje završava kao na ovoj slici gore. Osim toga, sumnja se da su posade dobile jela (CSO) za samo tri dana koliko je bilo predviđeno trajanje ove operacije i da sad doslovce gladuju (konvoj stoji već skoro tjedan dana). Dobava bilo čega je moguća samo na začelje kolone i u dubinu 200-300 metara, a dalje isključivo ručno i pješice.
Sudbina ovog konvoja je posve neizvjesna i mogla bi odrediti ishod rata na tom dijelu. Most je srušen, eventualno postavljanje pontona koji bi omogućio napredovanje je nemoguće, jer je cesta blokirana. Kako vrijeme u smislu resusra za posade (hrana, gorivo) istječe, vrlo je velika vjerojatnost da će ovaj konvoj u svojem najvećem dijelu jednostavno morati biti napušten!
Dapače, Ukrajinci ga napadaju sa tri strane i posebno sa borbenim dronovima turske proizvodnje. Imaju ih 12 i oni su jako opasni po Ruse jer su toliko mali da ih PZO u pravilu ne opaža. Tu je i faktor brzine, da bi se radarski prikaz iščistio od svega i svačega za operatera, predmeti koji su sporiji od cca 200 km/h se ne prikazuju, jer se smatra da to nije vojno, tj. nije bitno. Tko se sjeća Nijemca Mathiasa Rusta sa cessnom koji se spustio na Crveni trg 80-ih, zna o čemu govorim. On je koristio točno tu karakteristiku radarskih sustava i neopažen došao do Moskve. Druga krajnost su bili problemi za Amere u Njemačkoj, jer aute ne autobahnu bez ograničenja brzine radari hvataju kao niskoleteće potencijalne avione ako jure 250 km/h i više.
Kako smo jučer već rekli, Rusi nisu ni blizu tome da kontroliraju ukrajinski zračni prostor. Dapače, ozbiljne analize (istina zapadni izvori) tvrde da unatoč svim pretpostavkama ukrajinci i dalje imaju prevlast u zraku nad svojim teritorijem, nešto što je bilo nezamislivo nakon devet dana sukoba. Ukrajinska strana tvrdi da je dosad srušila 39 ruskih aviona i 40 helikoptera. Vrlo vjerojatno tu ima pretjerivanja, ali sumnjam da je ono puta dva što samo dokazuje da rusi nisu ni izbliza sigurni u zraku iznad Ukrajine.

Evo i dokaza:
twitter.com/IAPonomarenko/status/1500033...WpM0ZstpDQn-ADFTWwDw

Dosad su Rusi pretrpili značajne gubitke u ljudstvu. Ukrajinska strana tvrdi da je to 10.000 vojnika. Ruska je priznala 500-njak. Vjerujem da je stvarna brojka sigurno veća od 5000 (negdje između 6 i 7 tisuća) i ta se tijela sad polako vraćaju u Rusiju. To će sasvim sigurno donijeti neku promjenu javnog mnijenja; vjerujem da je većina nezainteresirana za to što se događa u Ukrajini, ali kad poznanici, prijatelji i rodbina dolaze natrag u zapečaćenim lijesovima, onda je to nešto drugo. No, i opet, Rusija je ogromna i sumnjam da će biti koncentracija stradalih na jednom mjestu, ako razumijete što hoću reći. Jedan poginuli iz Novosibriska, drugi iz Omska, treći iz Petrograda, četvrti iz Čerepovca itd... Nije to da se u Zaprešić vrati 20 lijesova i onda cijeli grad bruji o tome; ovo će raspršiti bol, tugu i bijes obitelji i prijatelja na tako veliki prostor da će biti nesvjesni jedni drugih.
Rusija više nema dodatnih snaga da ih uputi u Ukrajinu. Sve što je bilo nagomilano (onih cca 200.000) to je sad manje-više sve u akciji. Dolaze izvještaji o mobilizaciji po Rusiji i da oni koji su u prvom 'picku' bježe dalje na istok.
I sad dolazimo do meni najdražeg dijela koj govori o tehničkoj sposobnosti Rusije da obavi ovu invaziju. Svaki je lanac jak koliko i njegova najslabija karika pa ja volim promatrati stanje na terenu do razine voda ili čak manje, jer je to realno stanje stvari i upućuje na trendove koji će onda u konačnici prevladati.
O gumama smo već govorili, ali priča nije gotova i tek sad dobiva svoj konačni zaplet koji objašnjava toliko toga.

gume_2022-03-05.jpg


Kako na svijetu uvijek ima ljudi koji su stručnjaci, tako se ispostavilo da sve što smo rekli prije o gumama drži vodu, ali to nije kraj priče. Javio se jedan vojni savjetnik koji očito zna što govori (reference na Linked inu to potvrđuju) i on kaže doslovce: ovo nisu prave kamionske gume iz Sovjetske ere koje su bile vrhunski proizvod. Na kamionima i ostalim vozilima koja sudjeluju u invaziji na Ukrajinu se koriste, pazi sad, Belshina 95s gume koje bjeloruska kompanija proizvodi kopirajući kineske Yellow Sea YS20 gume (svajetnik kaže da je te kineske prvi put vidio u Somaliji i Siriji), a te su gume loša kopija Michelina XZL. Malo surfanja po netu odmah otkriva sve što treba znati. Michelin XZL u ovisnosti o dimenziji košta od 1000 eura po komadu na gore. Kineski YS20 je oko 200 eura, a bjeloruska kopija sasvim sigurno još jeftinija. Posljedice toga vidimo na ovim slikama. Svaka Michelinka se provjerava prije isporuke vizualno i röntgenski i za nju Michelin jamči svojim imenom i ugledom, a ove... očito ne.
Tu se sad vraćamo na onaj odličan thread o korupciji, pogodovanjima i svemu ostalom u i oko ruske vojske (o čemu Lovrić piše također u smislu opremljenosti) što vidimo i kod sebe (nemogu izdržati da se ne osvrnem da stupanj stručnosti ovog vojnog savjetnika i onda to usporedim s našim ministrom obrane, recimo).
Također sam vidio jednu sliku koja prikazuje rusko borbeno vozilo na kojem su sve glavčine masne i stoji na cesti.

EDIT: Našao video, napravio screencapture i označio srelicama o čemu se radi!

glav.jpg


Tu se radi o manjkavom održavanju i periodičkom pomicanju koje nije odrađivano. Naime, vidi se da su brtve suhe i propustile su ulje. Kad je svo ulje isteklo, glavčine su blokirale i vozilo je ostalo nepokretno. Koliko treba vremena da brtve propadnu na taj način? Godina dana. Dakle, taj kamion jamačno nije pomaknut s mjesta dulje od godien dana prije nego je krenuo u invaziju. Trebalo ga je pomicati jednom mjesečno.
Zašto sve ovo pišem? Zato jer sam sad posve uvjeren, Davore, da Putin igra kartu pokera i BLEFIRA. Govorimo o Rusiji, zemlji čiji je BDP u rangu onog Italije, a koja bi htjela imati vojsku u rangu one SAD. To nije moguće, osim ako se ne koriste ovakve prečice na svakom koraku (uz dodatak dobre stare korupcije koja onda još i to razvodnjava) i onda imaš ovo što imaš.
Proglasili su moratorij vatre da se civii povuku iz Mariopolja i još nekih gradova. Znamo što to znači. Sad nastupa artiljerija i taracanje svega. Sad kreće neselektivno granatiranje gradova i scenarij Vukovara, jer su za to jedino sposobni.
Rusija tvrdi da ima veliku i modernu vojsku. Ono što sam naučio u proteklih tjedan dana prateći sve je da ako je vojska moderna, ne mora biti velika. A ako je velika, sva je prilika da nije moderna.

BTW, Ukrajinska strana je upravo objavila da opet kontroliraju nuklearku Zaporožje.
05.03.2022 | 10:57
Btw. Svi saveznici u NATO-a su dobrovoljno u tom savezu. A i to da NATO nešto agresivno reagira na svoje članice ne stoji. 80-setih kad su Turska i Grčka zakuhali oko Cipra NATO nije poduzeo ništa. A to je bila blamaža za cijeli savez, dvije članice saveza ratuju jedna protiv druge.
05.03.2022 | 10:57
Ja ne bih nabijao ni jednu zaraćenu stranu na onu stvar, pogotovo ne napadnute. No to sam ja.
Ipak, shvaćm da vam je već dosta ovih informacija, ovo je prvi rat u povijesti koji se maltene prati uživo zbog društvenih mreža i propagande te postova običnih ljudi. Na Redittu postoji dio o ratu u Ukrajini i tamo sam našao kratki video Kineza koji se ljuti na svoje vlasti doma što su neutralni jer je on upravo u podrumu u Odessi te se čudom čudi kako mogu ostati neutralni na očitu invaziju.
Nego, postati ću jedan drugi video tu jer postaje aktualan a i mlađa polusestra mi je postala poručnica u zdravstvenoj službi HV-a, odlikovao ju Milanović prije neki tjedan.
Mislite li da bi trebali vratiti obavezni vojni rok, povećati vojsku barem za duplo (imamo 15 000 profesionalaca ako ne griješim), ili nešto treće što još nisam čuo po emisijama?
Dragovoljci:
05.03.2022 | 11:00
tino1 kaže:

Ukraina je SUVERENA I SLOBODNA zemlja i ima pravo odabrati sama za sebe društvo u kojem i s kojim želi dijeliti vrijednosti i živjeti. Ovo je rat autokrata s liberalima. Ako neko ima potrebu ili više mu se sviđa društveno uređenje autokrata, bujrum.


Ajoooj Tino, ti kao da živiš u nekoj bajci globalne demokratske utopije?

Ukrajina je korumpirana slavenska zemlja (svi od tamo kažu korumpiranija od nas) u kojoj je zapad već jednom pomogao maknuti jednu vladu u korist sebi pogodne, a sada istok radi to isto i vraća ravnotežu nazad. Oni mogu biti suvereni do razine da ne mogu odlučivati o nuklearnom naoružanju jer su susjedi velesile. I to je tako, nije to nešto o čemu se pregovara, to nije demokracija niti pravda, to je tako.

I naravno da oni ne mogu reći "ok, predajemo se", ali to bi matematički bio najbolji ishod za njih, a i za cijeli svijet. Ovako će ih Rusi mrcvariti dok cijela Ukrajina ne bude porušena, točno kako je američki strateg predvidio. A krivi su Ameri koji su sve ovo zakuhali, ali su mislili da Putin blefira. I njihovi stratezi su znali da ne blefira, ali ipak se to guralo, znači gnjusni političari su ti na čiji moralni račun ovo ide, ali kako oni morala nemaju, cijenu će platiti mali čovjek u Ukrajini koji će ostati bez doma i bližnjih.
05.03.2022 | 11:09
JOHN kaže:
Jedino tko se tamo mora prilagoditi su Rusi. Nemam nikakve kontakte sa njima, ali mogu pretpostaviti da ima gomila zatucanih nakaza koje podržavaju tako nešto, gomila prevarenih i gomila onih koji to ne podržavaju. Nikakva geostrateška sranja nisu opravdanje za ovakve gnjusne zločine koji se tamo događaju. Niti postoji bilo kakav opravdani razlog za takve zločine. Ja nisam meso za iživljavanje niti želim gospodara iznad sebe. Pa nismo u srednjem vijeku


Sve to što ti kažeš je lijepo i ispravno, vrlo demokratsko i slobodarsko razmišljanje, ali to je utopija, ne živimo u pravednom svijetu, nego u svijetu velesila i to jednostavno nije tako, to NISU karte s kojima se igra ovo.

Iznenađen sam koliko ljudi to ne vidi jer mi valjda živimo u nekom balonu "demokratskog svijeta", ali to nema baš nikakve veze s geostratešlim pozicioniranjem nuklearnih velesila.

Gledaj ovako: da je situacija zrcalna, da je umjesto Rusije tamo demokratska SAD, dogodilo bi se ISTO, a zamisli sada ovu situaciju gdje nemaš demokratsku, nego autokratsku državu? Oko toga nema pregovora s takvim igračima za stolom, on je došao po svoje i uzet će to po svaku cijenu i ne možemo napraviti baš ništa osim pružiti što bolju humanitarnu pomoć ljudima tamo i onima koji će izbjeći.
05.03.2022 | 11:19
Zanimljiv tekst Djuro.
Drago mi je da sve što pišeš dolazi na svoje (obistinjuje se ili se dokazuje kao točno).
S druge strane, svjestan sam Davorovog stava da će od Ukrajine ostati sravljena zemlja kada se ovo završi i ukoliko završe na pobjedničkoj strani, ali opet - navijam za njih.
Ovaj tip kod Galeba je rekao i mislim da je time pogodio - sada naprosto počinje nova stranica povijesti.
Postsovjetska priča se završava, trajala je tri desetljeća i to je to.
A da nama treba, kako Djuro dobro primjećuje, struka na čelu svakog ministarstva - pogotovo onih najbitnijih tipa obrana, unutarnji poslovi, vanjski poslovi - o da. Jer ovo kako nam izgleda vlada danas je nakaradno.
Imamo hotele u Opatiji, Lovranu, Dubrovniku, tko zna gdje još u vlasništvu ruskih oligarha koji su trebali otvoriti vrata oko Uskrsa.
A naš ministar (gospodarstva?) odgovara na pitanje što sa ruskom imovinom: joj, sada ste me zatekli, ne znam niti što imaju...
EDIT:
Samo ti ozdravi Djuro, nadam se da nisi jako uzdrman jer mi je užitak čitati tvoje postove.
05.03.2022 | 11:22
Djuro genijalac kaže:
Rusija tvrdi da ima veliku i modernu vojsku. Ono što sam naučio u proteklih tjedan dana prateći sve je da ako je vojska moderna, ne mora biti velika. A ako je velika, sva je prilika da nije moderna.

BTW, Ukrajinska strana je upravo objavila da opet kontroliraju nuklearku Zaporožje.


Zvuči čudno, ali ako ćemo gledati brutalno hladno, ovo su loše vijesti za Ukrajinu. Da pojasnim: ako je ruska konvencionalna vojska u toliko lošem stanju kako naši izvori informiranja to predstavljaju, to samo znači da se povećavaju šanse za taktičke nuklearne udare jer neće imati drugog izbora.

Ništa se ne bih iznenadio da za koji tjedan imamo naslovnicu Timea na kojoj je fotografija velike nukelarne gljive negdje s ruba Ukrajine.
05.03.2022 | 11:32
Kako nemamo puno ruskih izvora, evo još jedan dokumentarac o Putinu u trajanju oko 50ak minuta.
Prva rečenica "kada je stjeran u kut, tada je najopasniji".
Mislim da datira iz 2015., nakon aneksije Krima:
05.03.2022 | 11:44
Kloba kaže:
Ja ne bih nabijao ni jednu zaraćenu stranu na onu stvar, pogotovo ne napadnute. No to sam ja.
Ipak, shvaćm da vam je već dosta ovih informacija,


To si u istinu ti. Samo ti možeš ovo pročitati i shvatiti kako shvaćaš.
Sigurno samo profesionalna deformacija.
05.03.2022 | 11:46
Ne možeš ti Rusima dokazati da im braću po vjeri predsjednik ubija, odmah bježe i viču "Ja za Putina!" u strahu ili slijepom uvjerenju ispranog mozga. Njega će samo Šojgu moći srušiti, ili vojska bez tog ministra obrane. Ja, ovako naivan - drugi način zaista ne vidim. Narod se pravi lud:
05.03.2022 | 11:46
Btw, ako se pitate gdje će Putin stati, ovo je slika carske Rusije iz 1917.

rusija.png


Dakle, ako padne Ukrajina, nek se pripreme Finska, Baltičke države, Poljska....
05.03.2022 | 11:49
tino1 kaže:
Kloba kaže:
Ja ne bih nabijao ni jednu zaraćenu stranu na onu stvar, pogotovo ne napadnute. No to sam ja.
Ipak, shvaćm da vam je već dosta ovih informacija,


To si u istinu ti. Samo ti možeš ovo pročitati i shvatiti kako shvaćaš.
Sigurno samo profesionalna deformacija.

Ne znam kako da ovo protumačim, da li kao kritiku (s kojom nemam problema da se razumijemo, pogotovo ako dolazi od nekoga od koga mogu puno toga naučiti) ili pohvalu.
Ruse kao narod mi je žao jer će tek trpiti, a Ukrajinaca jer već trpe.
A ovo oko profesionalne deformacije, da - učen sam pronaći objektivnost - a da li sam to i naučio, ne znam ni sam.
EDIT:
Tino, slobodno reci ako ti nešto smeta kod mene.
Ja sam svoju lekciju oko rantanja naučio.
Pokušat ću to ispraviti ukoliko mogu.
Vidim da imaš nekih problema sa mnom, iako mi nije jasno zašto - zaista.
Stoga bih te molio da mi to i objasniš.
A ja se, sve da me na pasja kola izvređaš - zaista neću naljutiti.
Valjda ti nije problem napisati što iskreno misliš o nekome, pogotovo ako te taj netko pita?
05.03.2022 | 11:58
Kloba kaže:
tino1 kaže:
Kloba kaže:
Ja ne bih nabijao ni jednu zaraćenu stranu na onu stvar, pogotovo ne napadnute. No to sam ja.
Ipak, shvaćm da vam je već dosta ovih informacija,


To si u istinu ti. Samo ti možeš ovo pročitati i shvatiti kako shvaćaš.
Sigurno samo profesionalna deformacija.

Ne znam kako da ovo protumačim, da li kao kritiku (s kojom nemam problema da se razumijemo, pogotovo ako dolazi od nekoga od koga mogu puno toga naučiti) ili pohvalu.
Ruse kao narod mi je žao jer će tek trpiti, a Ukrajinaca jer već trpe.
A ovo oko profesionalne deformacije, da - učen sam pronaći objektivnost - a da li sam to i naučio, ne znam ni sam.


- niko nikad nije rekao da hoće nabiti na kurac Ukrajince i ili ruse. A ti si tome (čega nema, ali bi bolje bilo da ima jer je to kontroverznije i prikladnije za diskusiju) dao toliko značenje da te u velikoj mjeri odvaja od objektivnosti.
- niko, nikad ničim nije rekao da mu ove informacije idu na kurac. Ali ti misliš da bi bilo dobro i o tome malo elaborirati, pa ako zatreba kasnije u nekoj argumentaciji.
05.03.2022 | 11:59
Djuro genijalac kaže:
Btw, ako se pitate gdje će Putin stati, ovo je slika carske Rusije iz 1917.

rusija.png


Dakle, ako padne Ukrajina, nek se pripreme Finska, Baltičke države, Poljska....


Slobodno neka se pripreme na to, samo bi ja tu krem boju još povukao i na tihe saveznike.
Bolesnici kroje sudbine svih nas, sve pod cijenu ostanka na vlasti. To si zapamtite.
Njima nije sveta ni zemlja ni narod, nego čisti osobni interesi.
05.03.2022 | 12:04
dpasaric kaže:
ako je ruska konvencionalna vojska u toliko lošem stanju kako naši izvori informiranja to predstavljaju, to samo znači da se povećavaju šanse za taktičke nuklearne udare jer neće imati drugog izbora.
Ništa se ne bih iznenadio da za koji tjedan imamo naslovnicu Timea na kojoj je fotografija velike nukelarne gljive negdje s ruba Ukrajine.


Nisam u to siguran. Rub Ukrajine je i rub Rusije. Tamo je najplodnija zemlja koju imaju. Ok, taktička nuklearka u zraku nije tako jako opasna radijacijski (ovo uzeti jako relativno, znate što mislim), ali svejedno, suludo je to raditi u svojem dvorištu, posebice u doba godine kad, kako kaže Tonči Tadić kojem vjerujem, bi to SVE prije ili kasnije završilo u Rusiji.
Mislim da sve ide u smjeru scenarija bunkera i potpuno uništene Ukrajine, barem ovog istočnog dijela i onda potpunog reseta.

Iskreno, vjerojtano nikad nećemo saznati prave brojeve, ali za povjesničare će biti izniman izazov pobrojati koliko je napuštene ispravne opreme završilo u ukrajinskim rukama...

twitter.com/JimmySecUK/status/1499858822...m1WwcccylB-8Tpo9Nobg

I još jedna stvar koja nikako ne ide na ruku Putinu i propagandi. Nju odlično opisuje ovaj twit.

twitter.com/IAPonomarenko/status/1500059...m1WwcccylB-8Tpo9Nobg

Možeš varati neke ljude svo vrijeme. Možeš svo vrijeme varati neke ljude. Ali ne možeš varati sve ljude svo vrijeme. I zato je Rusija isključila na svojem teritoriju pristup Twitteru, Facebooku i Youtubeu (kad smo već kod toga, Pornhub je isključio njih odmah drugi dan agresije )

Za kraj još jedna potvrda onog o čemu sam pisao iz drugog izvora. Rusija je sve što je imala poslala u Ukrajinu i sad na njoj lomi zube.

twitter.com/sumlenny/status/1499822066098655234

Ustrajte u threadu i vidjet ćete jo jednu potvrdu onog o nesposobnosti zapovjednog kadra da vodi ove operacije na taktičkoj razini, jer se generali šalju na prvu liniju i nekoliko ih je već nastradalo od ukrajinskih snajperista.
05.03.2022 | 12:07
tino1 kaže:

- niko nikad nije rekao da hoće nabiti na kurac Ukrajince i ili ruse. A ti si tome (čega nema, ali bi bolje bilo da ima jer je to kontroverznije i prikladnije za diskusiju) dao toliko značenje da te u velikoj mjeri odvaja od objektivnosti.
- niko, nikad ničim nije rekao da mu ove informacije idu na kurac. Ali ti misliš da bi bilo dobro i o tome malo elaborirati, pa ako zatreba kasnije u nekoj argumentaciji.

Opet mi stavljaš riječi u usta.
Vidim da to radiš u uvome threadu već drugi put.
Gdje sam ja napisao da je ijedan od vas dvojice (niti sam vas imenovao) rekao "Rusi" ili "Ukrajinci"?
No napisana riječ ima svoju težinu, pa ako ti kada ja nešto napišem imaš slobodu shvatiti to kako uopće nije napisano (primjeri Abramovič i Chelsea, jahta u Rijeci i ljutiti sugrađani), zašto se ljutiš kada misliš da sam ja nešto što si ti napisao shvatio kako nisi htio da se shvati?
A nemaš dokaza niti najmanje?
Pa i Djuro je napisao da to ostavlja po strani, kako to da s tim nemaš problema?
No ja sam naivniji, mlađi, slobodno možemo reći i gluplji (nije problem zaista), pa što - ajde da malo naučimo Klobu redu i kako se što čita između redova?
Između redova ne možeš nekome narediti da nešto iščita na način koji želiš.
Moraš baratati jezikom jako, jako dobro da to izvedeš i da te onaj tko čita shvati točno onako kako si to htio.
Tipa Smayoo, Djuro, nastavi dalje...
Ne znam čemu ljutnja...
EDIT:
Ako se i dalje ljutiš, ja ti pomoći ne mogu.
Njemački ne znam da me shvatiš kako bih htio da me shvatiš.
Preneseno značenje i općenite stavove očito shvaćaš preozbiljno i preosobno.
Pa ako je tako, ja te molim da se više ne prepiremo ovdje jer je thread do sada baš bio miran i bez svađanja.
I ne bi vjerovao, ja bih htio da tako ostane do kraja.
Da pokažemo svi da smo naučili nešto u threadovima od ranije.
Ako nisi primjetio, ja prvi to pokušavam kao jedan od poznatih svađalica foruma...
Za kraj, evo malo profesionalne deformacije:
ako želiš da te se shvati kako si planirao odgovori na šest pitanja u prve dvije rečenice:
tko, što, gdje, kada, kako i zašto.
Pa zabune nikakve neće biti.
Sorry na dopisivanju, ali kada me netko optuži da lažem u petak, pa onda nastavi piliti da sam ovakav i onakav u subotu - moram mu objasniti neke stvari.
Čisto da se ubuduće razumijemo.
05.03.2022 | 12:16
Ovo su kompanije koje su se dosad povukle iz Rusije.


kompanije.jpeg



Moram priznati da nisam vidio niti jednu Južnokorejsku na ovom popisu? Nema Samsunga, Hyundaia, LG-a? Ili sam u krivu?
05.03.2022 | 12:18
Djuro genijalac kaže:
Moram priznati da nisam vidio niti jednu Južnokorejsku na ovom popisu? Nema Samsunga, Hyundaia, LG-a? Ili sam u krivu?

Zanimljivo.
Ukucao pitanje na Google, ovo mi je izletilo:
www.reuters.com/business/aerospace-defen...anctions-2022-02-28/
EDIT:
Djuro, Samsung ti je na slici, doduše jako malen ali jest.
Četvrti red odozdola, četvrti logo slijeva - kraj cisca.
Onda je i LG u istom redu...
Ima ih, to hoću reći.
Samo da sada ne ispadne da pametujem tebi...
05.03.2022 | 12:38
Inače, sinoć sam naletio na video Rusa u Ikei, pošto je IK fondacija u čijem je vlasništvu objavila da od, ne znam - sutradan ili dan poslije više do kraja sukoba neće raditi poslovnice na području Rusije i Bjelorusije, no da će zaposlenici primati neke naknade u periodu zatvorenosti vrata dućana.
Gužva kakvu ne možeš zamisliti, kao da se crni kruh dijeli koliko je Rusa pohrlilo u Ikeu.
Ovo je sa Yahoo-a, ali ja sam gledao baš video mislim na Twitteru, gužvaju se, hvataju zadnje na skladištu ili u izlogu, crni petak spika:
sports.yahoo.com/russian-shoppers-swarm-...qtjGpEL3MVbZTQzVsxYo
05.03.2022 | 12:40
Djuro genijalac kaže:
Ovo su kompanije koje su se dosad povukle iz Rusije.


kompanije.jpeg



Moram priznati da nisam vidio niti jednu Južnokorejsku na ovom popisu? Nema Samsunga, Hyundaia, LG-a? Ili sam u krivu?

Nisi u krivu. Hyundai/Kia su se izjasnili da i dalje posluju
05.03.2022 | 12:55
Ja ni ne znam kako sam vidio taj Samsung logo.
Iskreno, nije niti na prvu (vidiš da sam tražio tekst da potvrdim tvoje mišljenje), niti na drugu - a onda sam počeo škiljiti odozdola prema gore. Dobro da nisam odozgora krenuo.
EDIT:
Čekajući da Djuro napiše još nešto zanimljivo, idem odslušati drugi dio Varge...
Pozz!
05.03.2022 | 13:24
Evo dokaza da stvari ne idu po planu.

twitter.com/GirkinGirkin/status/14993835...aiNzDzeSgKEEGorZyxyA

Vlak dovlači pojačanja u tehnici (zastarjeloj) iz Habarovska. Habarovsk je na drugoj strani Rusije, 300 km (cca) od Vladivostoka nedaleko granice s Kinom. To je posredan dokaz da Rusija nema više sredstava za ovu Invaziju Ukrajine i ono kaj tvrdim da Putin sad samo blefira.

Ps. U prijašnjem velikom postu sam ubacio sliku glavčina koje su propišale ulje da vidite svi o čemu se radi.
05.03.2022 | 13:32
Djuro, daj reci što misliš (u idealnom svijetu) kako bi trebala izgledati hrvatska vojska?
Stvarno me zanima to.
I Lovrića bih molio da doda svoje mišljenje, ako mu nije problem.
Obojica ste pokazali veliko znanje, pa me nije sram da pitam - a nekako nisam dobio odgovor.
Pa ukoliko nije problem, lijepo bih molio.
05.03.2022 | 14:35
Oluja je pokazala (ostavimo po strani sve što se dogodilo poslije) da je nama efektivno dovoljno 6-7 profesionalnih brigada koje su solidno opremljene (obratiti pozornost na pojam SOLIDNO), vrhunski uvježbane i motivirane. Za vrijeme Juge, opća je doktrina bila da se u slučaju napada svi povlačimo u Bosnu i onda tamo branimo dok se napadač (jer mi tuđe nećemo, a svoje ne damo!) ne iscrpi, a onda ga istjeramo van. Dakle, de facto Afganistan scenarij, ali u malo blažoj i modernijoj izvedbi. Domovinski rat je pokazao da smo imali gotovo identičnu situaciju na istoku kao i ovo što se sad događa u Ukrajini i Vukovar je uspješno odolijevao. Da smo onda imali JEDNU profesionalnu brigadu tipa Tigrovi (stanje 1995.), preselili bi frontu preko Dunava u roku od dva-tri tjedna.
Po mojem sudu, nama su dobre profesionalne brigade dovoljne (pri tome mislim na vojsku koja SVAKI dan otrči svojih 5-6 km radi fizičke kondicije, radi na sebi, opremljena je kako treba, a ne na kojekakve udruge i DVO koji dođu na posao samo jest, ljenčarit i ništa ne radit), posebno ako se uzme u obzir da smo članica NATO-a. Što se tiče zrakoplovstva, mislim da smo mogli proći i jeftinije oko nabavke aviona, da smo mogli odabrati manje i jeftinije, avione, ali što je tu je. Stvar koja će presuditi će biti kako uspješno ćemo ih koristiti, koliko će piloti biti sposobni itd...
Ista stvar je i što se tiče mornarice. Imamo 1000 otoka, suludo je da razvijamo ne znam kakve plovne sustave. Par razarača, i većina bzih torpednih čamaca koji su dovoljno mali da se skrivaju u uvalama i onda po obrascu uskoka iznenada udaramo nekog tko bi došao u Jadran i crta iza otoka opet.
Ovaj rat u Ukrajini pokazuje koliko je motivacija naroda bitna i u mnogome me podsjeća na nas 1991.-1992. Da se danas dogodi nešto slično, nisam siguran kakva bi bila motivacija za obranu u kojoj te jedan HDZ treba povesti u obranu države da bi oni mogli nastaviti po starom...

PS. Nisam ti ja nikakv vojni stručnjak, ja sam strojar. Samo pratim i gledam kaj se događa
05.03.2022 | 14:46
Nema veze. Dobro razmišljaš. Precizno.
Slažem se sa tobom.
Ako ti se da, pogledaj samo 15 minuta ovog razgovora sa Vargom od Nikačevića.
Od 60.-e do 75.-e minute.
Tako dobro razrađuje Putinovu indoktrinaciju Rusa, pa zašto čovjek koristi riječ "denacifikacija" (kao, tko god nije za Rusiju, on je za Banderu - što je naravno notorna laž) i kako to srpski mediji gutaju bez imalo promišljanja.
Počinje točno na sat vremena.
Ovo sve prije je uvod, pričanje o njegovoj osobnoj povijesti - no onda postaje zanimljivo.
On sam kaže da je Putin rasturio Rusiju koju je on poznavao, neku drugačiju Rusiju (spominje i Perestrojku).
Meni je zanimljivo.
Ti pogledaj ako ti se da, ako ti se ne da - sve u redu.
Hvala na odgovoru!
EDIT:
Tu spominje i Hrvatsku kako se ne gleda da su Srbi rokali po nama, pa BiH, pa tek onda po Kosovu da bi tek tu zapad uvjetno rečeno "poludio" i bombardirao Srbiju 1999.
Veli, ne gledamo uzroke zašto se nešto događa - apriori se određujemo za ili protiv a da ne razumijemo razlog.
Zanimljiv čovjek, stvarno.
05.03.2022 | 15:00
Djuro genijalac kaže:
Btw, ako se pitate gdje će Putin stati, ovo je slika carske Rusije iz 1917.

Dakle, ako padne Ukrajina, nek se pripreme Finska, Baltičke države, Poljska....


Ma ne, i američki stratezi kažu da je to besmisleno, da su šanse za takav scenario minimalne, ali to da će osigurati Ukrajinu, to znamo da hoće jer to govori godinama. I to nije moje mišljenje, to kažu američki stratezi.

Nema tu "ako padne", Ukrajina pada čak i pod cijenu nuklearnog rata.

Jesi li uopće pogledao ono predavanje od Johna Mearsheimera koje sam linkao ovdje?
05.03.2022 | 15:15
tino1 kaže:
To je ukratko? Zapad naljutio ruse zato što Ukrajinci žele približiti se zapadu a ne njima? Zato je putin punim krenuo sravnati Ukrainu sa zemljom? Zato što je rusija Rusi a ne putin, putin je ukinuo društvene mreže jer neće da uznemirava putina sa zločinima koje rusi rade u Ukrajini.


Ne. Zapad je izmanipulirao Ukrajinu s namjerom da baci Rusiju na koljena, da je ekonomski uništi i da onda može raditi s Rusijom što poželi.
Rusija je prvo nasilniku rekla da odbije i da ju ne pipka. Kad je nasilnik nastavio, Rusija mu je opalila šljagu (zauzimanjem Krima i onog dijela na istoku). Kad je nasilnik nastavio svoje nasrtaje, Rusija ga je lupila koljenom u jaja (to je sad ovaj rat).
Ameri imaju svoje načine kontrole medija, Rusija ima svoje načine. Ne sviđa mi se ni jedno ni drugo.

Ukraina je SUVERENA I SLOBODNA zemlja i ima pravo odabrati sama za sebe društvo u kojem i s kojim želi dijeliti vrijednosti i živjeti. Ovo je rat autokrata s liberalima. Ako neko ima potrebu ili više mu se sviđa društveno uređenje autokrata, bujrum. Ali mi na zapadu to ne želimo i ne trebamo! Momentalno rusi sami sebi pucaju u koljeno i trebat će im desetljeća da sve zaraste. Više se ne pita što rusi vole i što praštaju sad je samo pitanje kako ih dugoročno betonirati da im ovakvo sranje nikad više ne padne na pamet. Neš ti lukave strategije! Kreten obični, odvojen od stvarnog života, iskompleksiran do bola, malen i nikakav, s malim kurcem krenuo na neki civiliziran narod i ubija! Koja geopolitička sranja? Nema tu nikakve strategije, da ima ne bi mu konvoj vojske stajao parkiran! Precijenio se i sad je najopasniji. I na kraju zato što rusi ne vole prijetvornost su tako dobri s Kinezima (poznati po direktnom i iskrenom nastupu) i nikad ne "igra igru". A i on sam je stvarno otvorena knjiga, uvijek bio.


Smayoo ti je odgovorio koliko smo svi mi skupa suvereni i slobodni...
Nije ovo borba autokrata i liberala već je to borba za prirodne resurse i ekonomsku moć.
Putin nije poludio preko noći i napao Ukrajinu jer mu se ćefnulo. Rusija je znala kakav će biti odgovor svijeta na invaziju Ukrajine i znala je koje sankcije joj se spremaju. Unatoč tome je napravila što je napravila. Za pretpostaviti je da su procijenili da im slijedi veća šteta nego što su svjetske sankcije zbog rata.

EDIT: Zato sto zapad igra ljigavu igru a on ne, svi njegovi ljutski tariguzi su parkirali lovu na zapadu? Pošto njemu više vjeruju, jer on ne igra igru i nije ljigav? Zašto nisu otvorili tekući u Kini? A.. jer su Kinezi pravo iskreni i susretljivi! S njima nema razočarenja, što na umu to na drumu. Zapad nije idealan, ima hrpa ne pravde i sranja koja od nas dolaze i to moramo mijenjati. Ali vijeruj bolji je standard na zapadu!


Rusija sad ne igra ljigavu igru već igraju ruski rulet sa pet metaka u šaržeru. Ameri su igrali ljigavu igru koja je dovela do toga.
O tome što zapad radi sranja smo trebali ranije razmišljati i djelovati. Sad više nemamo priliku za postepenu promijenu već će nam promijena biti nametnuta.
Je, lako se bilo uljuljkati u zapadni standard i iz fotelje gledati kako Ameri ubijaju ljude po svijetu i ruše sisteme i države. Sad je to "daleko" došlo nama blizu sa mogućim teškim posljedicama i sad nas je odjednom briga jer više ne ginu ljudi "negje u svijetu" već ginu pred našim pragom.

Sami smo si skuhali taj rat i još uvijek smo licemjerni. Ni sada se nismo u stanju promijeniti kad nam gori pod nogama, a kamo li da smo se htjeli mijenjati dok smo živjeli kao bubreg u loju.
05.03.2022 | 15:45
Nisam znao da se ovo može pogledati na YouTubeu. Jest staro, ali objašnjava dosta toga.
I Varga kaže da je sve počelo 2008. u Gruziji, kada Putin mijenja vanjsku politiku Rusije prijeteći svim državama sa kojima Rusija graniči na svojoj zapadnoj strani silom ukoliko pomisle o pripajanju NATO savezu ili EU, iako po Vargi Putin tu bliskost NATO zemalja koristi da po potrebi "odmrzne zamrznute sukobe i pripoji ruska govorna područja unutar tih zemalja - Rusiji".
U kolovozu 2008. petodnevnim ratom u Gruziji povlači prvi Blitz Krieg.
Zapad tu radi prvu grešku jer svjesno zatvara oči.
Na to Putin u veljači 2014. radi drugi Blitz Krieg aneksirajući Krim bez ispaljenog metka i ratom u Donjecku i Lugansku (iako taj rat formalno pravno još traje; izborima na Krimu Moskva ga smatra svršenim činom - odnosno Krim gleda kao svoj teritorij).
Zapad ponovo reagira mlako i površno, uvodi strože sankcije - no po Putina ništa naročito opasno.
I to mu je dalo maha za ovo što sada gledamo, ukratko.
Sve postoji u jako puno dokumentaraca, ili dokuserija od kojih su Razgovori s Putinom jedni od boljih:
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 39 minuta
  • Bertone: :D
  • smayoo: X-D
  • zoranowsky: LOL! :)
  • Gjuroo: :D
  • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
  • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
  • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
  • JOHN: ……naravno uz par iznimki
  • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
  • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
  • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
  • smayoo: Slažem se!
  • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
  • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
  • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
  • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
  • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
  • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
  • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
  • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
  • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
  • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
  • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
  • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
  • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, temeljnik, Anonimci (345)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO