Arhiviranje gmail pošte
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Arhiviranje gmail pošte

• iMo
  • Korisnik
  • 19
09.05.2019 | 11:24
Molim za informaciju je li moguće skinuti na računalo čitavu gmail korespodenciju od oko 14GB zajedno s privitcima - ali na način da te mailove i privitke kasnije mogu na vanjskom disku ili USB sticku ili na računalu otvoriti? Ako je to moguće, kako to učiniti?... Smisao radnje je oslobađanje prostora na gmailu računuza daljnje korištenje.

Unaprijed zahvaljujem na svim (korisnim) odgovorima : )
09.05.2019 | 11:46
Instaliras neki mail klijent i sa POP protokolom povuces zeljwne poruke sa servera. Mozda grijesim al mislim da bi to odradilo tocno sta zelis.
09.05.2019 | 11:50
Mailove sa Gmaila (zajedno sa attachmentima) možeš skinuti preko Googe Takeout-a (www.google.com/settings/takeout).

Sam postupak traje dosta dugo (ovisno o količini e-mailova i attachmenta) ali to te ne treba brinuti, samo trebaš biti strpljiv dok Google formira arhivu i pošalje ti link za download.

Jednom kad skineš datoteku, možeš je pregledavati sa bilo kojim programom koji 'razumije' mbox format (navodno native Mail aplikacija to može bez potrebe za dodatnim utility-ima).

Kada završiš cijeli postupak, i uvjeriš se da imaš sve potrebne mailove u offline-u, možeš ručno pobrisati mailove koji ti više ne trebaju.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.05.2019 | 12:07
Hvala!
09.05.2019 | 12:29
Mbox je standardni unix format i Mail.app ga otvara bez frke
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.05.2019 | 12:33
m@xym kaže:
Mailove sa Gmaila (zajedno sa attachmentima) možeš skinuti preko Googe Takeout-a (www.google.com/settings/takeout).

Sam postupak traje dosta dugo (ovisno o količini e-mailova i attachmenta) ali to te ne treba brinuti, samo trebaš biti strpljiv dok Google formira arhivu i pošalje ti link za download.

Jednom kad skineš datoteku, možeš je pregledavati sa bilo kojim programom koji 'razumije' mbox format (navodno native Mail aplikacija to može bez potrebe za dodatnim utility-ima).

Kada završiš cijeli postupak, i uvjeriš se da imaš sve potrebne mailove u offline-u, možeš ručno pobrisati mailove koji ti više ne trebaju.

Da, uzeo sam Takeot. Djeluje mi jednostavnije a i omogućuje pohranu izvan računala. S nekim klijentom pošta bi bila vezana za računalo i zauzimala bi mi prostor koji mi treba za rad a ne za arhiviranje. Hvala!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.05.2019 | 13:11
smayoo kaže:
Mbox je standardni unix format i Mail.app ga otvara bez frke

Hvala!!!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.05.2019 | 12:03
... Problem! Pojavio mi se problem kod kopiranja .mbox filea na vanjski disk. Računalo mi javlja donje upozorenje. Prostora na vanjskom disku ima dovoljno. Zna li netko o čemu je riječ i kako to riješiti?...

ScreenShot2019-05-10at10.25.31.png
10.05.2019 | 12:48
Moraš formatirati disk kao ExFAT, sad je vjerojatno FAT32 koji ne dopušta fajlove veće od 4Gb ako se ne varam.
10.05.2019 | 13:13
Ili kao HFS+ ili AFPS, ako ti ne treba na windowsima
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.05.2019 | 13:28
... Hvala na odgovorima! Disk je prilično popunjen pa bi to prebacivanje podataka amo-tamo trajalo. Možda je najjednostavnije otvoriti novi gmail račun - za sljedećih nekoliko godina : )
10.05.2019 | 13:48
Pa koliko košta nova USB memorija od 32 GB? 35-50 kn. Kupiš odmah dvije i napraviš duplu kopiju zlu ne trebalo.
10.05.2019 | 14:02
iMo kaže:
Možda je najjednostavnije otvoriti novi gmail račun - za sljedećih nekoliko godina : )

A da jednostavno obrišeš stare mailove koji ti ne trebaju. Ja to svake godine radim na GSuiteu (poslovni Gmail) koji je isto ograničen na 15Gb.

Znam da mi u 2019. sigurno neće trebati mailovi iz 2014. Onda samo gore u tražilicu upišem
before:2014
, on mi izlista sve i samo obrišem. Naravno ovo nije toliko sigurna metoda ali sve što mi je bitno si kopiram tako da kasnije nema problema.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.05.2019 | 14:48
Bertone kaže:
Pa koliko košta nova USB memorija od 32 GB? 35-50 kn. Kupiš odmah dvije i napraviš duplu kopiju zlu ne trebalo.

Hvala! I to je ostvariva dodatna mogućnost. Vezano uz to pitanje, kod otvaranja arhiviranih mailova pohranjuje li ih aplikacija Mail automatski na računalo ili aplikacuja samo služi za čitanje iz arhiva, a pritom mailovi ostaju (nepomični) na USB štapiću?...
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.05.2019 | 14:50
energyman kaže:
iMo kaže:
Možda je najjednostavnije otvoriti novi gmail račun - za sljedećih nekoliko godina : )

A da jednostavno obrišeš stare mailove koji ti ne trebaju. Ja to svake godine radim na GSuiteu (poslovni Gmail) koji je isto ograničen na 15Gb.

Znam da mi u 2019. sigurno neće trebati mailovi iz 2014. Onda samo gore u tražilicu upišem
before:2014
, on mi izlista sve i samo obrišem. Naravno ovo nije toliko sigurna metoda ali sve što mi je bitno si kopiram tako da kasnije nema problema.

Da nema drugog rješenja i da gmail nije besplatan vjeojatno bih posegnuo za brisanjem ali ponekad mi zatreba neki stari mail pa volim imati arhiv u bilo kojem obliku.
10.05.2019 | 16:00
iMo kaže:
Bertone kaže:

Hvala! I to je ostvariva dodatna mogućnost. Vezano uz to pitanje, kod otvaranja arhiviranih mailova pohranjuje li ih aplikacija Mail automatski na računalo ili aplikacuja samo služi za čitanje iz arhiva, a pritom mailovi ostaju (nepomični) na USB štapiću?...

Mbox format Mail app samo otvori za čitanje, a na disk zapiše samo index

Inače, meni je nedavno zatrebao mail iz 2001. godine.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
10.05.2019 | 16:09
smayoo kaže:
iMo kaže:
Bertone kaže:

Mbox format Mail app samo otvori za čitanje, a na disk zapiše samo index

Inače, meni je nedavno zatrebao mail iz 2001. godine.

... Eto, baš tako se dogodi!

Hvala na odgovoru.
11.05.2019 | 18:44
za 20€ godišnje možeš kupiti 100gb za pohranu... mislim da je to najpraktičnije...
11.05.2019 | 20:20
Je. Kad skupe dovoljno taoca koji će kod njih za sitan novac čuvati 100, 500 ili 1000 GB, onda će podići cijenu na 1000€ godišnje.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
12.05.2019 | 01:29
marioart kaže:
za 20€ godišnje možeš kupiti 100gb za pohranu... mislim da je to najpraktičnije...

... Poznato mi je. Hvala na savjetu! I o tome sam razmišljao ali nije prihvaćeno - u skladu s onim što negdje u “Umijeću ratovanja” piše (možda ne baš doslovno ovako) da treba izbjegavati svaki trošak dok postoje besplatne opcije ; )
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
12.05.2019 | 01:32
smayoo kaže:
Je. Kad skupe dovoljno taoca koji će kod njih za sitan novac čuvati 100, 500 ili 1000 GB, onda će podići cijenu na 1000€ godišnje.

... Da. Najprije je sve jeftino dok te ne uljuljaju i učine ovisnikom. Zatim uz razumno obrazlozenje pocnu polako - pazeci pritom da se ne otrgnes s udice - podizati cijenu.
12.05.2019 | 12:51
Da citiram Husa: "Sve se drugo može kupit, samo vrijeme ne može"
Ja imam ukupno 40 GB mailova (od 1992. naovamo). Ne na serveru, nego na svom laptopu i, naravno, u 2 backupa. Neke mailove brišem odmah (spamove i poluspamove, naravno, razne forvarduše i sl.). Sve ostalo - jednostavno sam ODUSTAO razvrstavati ikako jer:

a) mail.app vrlo solidno indeksira mailove i pretraživanje funkcionira više nego dobro
b) jednom mi odgovara da su mailovi grupirani po jednom kriteriju (npr. po projektu), a drugi puta po npr. pošiljatelju
c) jednostavno - NEMAM VREMENA za to.

I tako... Možeš kupiti veći disk, mobitel s više memorije, cloud prostor... Ali vrijeme - ne možeš...
12.05.2019 | 14:07
Ja sam backup strucnjak i taj problem rijesim tako da jednom godisnje oznacim sve mailove starije od 3 godine i obrisem ih.

Ako je i bilo nesto bitno medju njima, jos mi niti jednom nije zatrebalo.
12.05.2019 | 17:11
Moj čovjek!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 47 minuta
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, m@xym, Maxxy, mmolnar, Riba, Tomek, Anonimci (684)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO