Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)


27.10.2021 | 12:42
Ja saltam izmedu Valeo i Bosch. Al ne vidim razlike, cak me bosch jeftinije dosao zbog akcija vise puta. Ja stvarno pazim auto, mozda i previse, pa ja cistim staklo i glinom i prodem pastom za stakla svaku godinu. Ali svejedno niti jedan ne brise kao prvi koji su bili. Uvijek nakon par kisa ostaje trag. Metlice ciste, staklo nema nekih udubina/izbocina koji bi ostetili. Auto se redovno pere, a zadnje tri godine je i u garazi svaki dan parkiran. Jel to moram prihvatiti kao cinjenicu da su original metlice (pri tome mislim na prvu ugradnju) najbolje ili je jednostavno tako da je sajba na pocetku vijeka auta tako savrsena da sve super funkcionira.
28.10.2021 | 04:44
Je li iko probao onu nano tekućinu za šajbu? Ja s njom trošim manje vode a i nadam se brisača (kad ju stavim).
28.10.2021 | 13:30
Ja sam kupio prije par dana Peugeot 3008 i ima nekakve cudne brisace. Ne prska po staklu ko normalna auta, pa to naknadno pobrise. Mlaznice nisu na haubi da prscu staklo, nego su na samom metalnom nosacu koji drzi i metlicu.

Prsce i odmah brise, tako da ne narusi vidljivost niti u jednom trenutku. Navodno manje tekucine trosi.

Jako cudno rjesenje. Ne znam ni sam jel mi se svidja il ga mrzim
28.10.2021 | 13:35
Ja to imam na službenom Yarisu i to mi je super
28.10.2021 | 13:40
Dosta auta to ima tako, a mislim da je prvi s tim počeo Iveco.
28.10.2021 | 13:49
tino1 kaže:
Je li iko probao onu nano tekućinu za šajbu? Ja s njom trošim manje vode a i nadam se brisača (kad ju stavim).

To je u jednom komentaru spomenuo Djuro Genijalac. Sve je dobro dok ga ima. Kad premaz krene nestajat onda počnu treperiti metlice. Treba ponovno aplicirati itd. Trajnija odnosno kavlitetnija rješenja su odabir proizvođača: Gyeon, Nextzett, NvNova.....
Proizovđači tipa Rainx i Carpro su ok, ali slabo traju i osjetljivi su na agresivne šampone.
Prije aplikacije je vrlo važna priprema (dekontaminacija i poliranje šajbe) radi što boljeg povezivanja sa površinom. Ako ne znaš čime i kako radije to nemoj raditi, a aplikaciju prepusti nekom detaileru za par desetina eura.
Vrlo važan je sheeting pri manjim brzinama, a tu nastupaju skuplji proizvodi. Pri večim brzinama(recimo od 70 km/h) gotovo svi funkcioniraju odlično, a pri manjim......nastanu rasprave.

Dakle, koliko para toliko muzike. Ja apliciram Gyeon i miran sam bar godinu dana.

Slični premazi se mogu staviti na čitavi auto, no to je neki drugi svijet. U zadnje vrijeme malo slabije to pratima, ali došle su novi/bolji proizvodi na bazi grafena koji su trajniji/otporniji u odnosu na keramičke
28.10.2021 | 13:50
@drlovric,

Meni je takvo rješenje skroz OK, ali mi je dugo trebalo da se naviknem na onu ogromnu grbu na sredini šofer-šajbe (senzor za kišu i retrovizor), koja često zaklanja vidik kod gradske vožnje (praktično ne vidiš pješaka sa desne strane i kada prelazi preko puta, niti automobil koji ti se sa desne strane priključuje u promet, a o semaforima da i ne govorim).
28.10.2021 | 14:00
Mogu shvatiti da eventualno ne vidiš semafor dok stojiš, ali ne kužim što ti točno smeta za uočavanje pješaka? Pa ne šeću po nebu! Može ti jedino smetati širi A nosač, ali ovo gore si nikako ne mogu predočiti.
Možda previsoko sjediš ili si se zabio u krov?
28.10.2021 | 14:14
Ili je možda visok metar-devedeset, kao ja, ili više. Tako se i meni moja draga čudi kako ja nešto ne vidim od retrovizora, a ona "sve vidi"
28.10.2021 | 14:36
Al opet mi nije jasno. Viši ljudi-duže noge i ruke, narihta se naslonjač i visina sjedala. Pa niste divovi. Ja sam 1.8 m i sjedalo mogu dignuti kao da sam 2 m i više jer ga ponekad tako zateknem od supruge koja je bitno niža od mene. I nisam posebno nešto primjetio da mi zasmeta dok si ne spustim sjedalo. Aj baš ću danas odglumit dvometraša prema doma, pa bumo vidli
28.10.2021 | 14:49
@JOHN,

Šofer-šajba na 3008 je manja od one na Octaviji (na koju sam navikao), i onda imaš još ovu grbu po sredini šofer-šajbe, i retrovizor koji je (valjda zbog one centralne konzole, meni potpuno nefunkcionalne, na krovu) spušten ispod senzora, pa to sve skupa ometa pogled u stranu.

Na primjer, ako skrećem u desno, a preko puta prelazi pješak, vrlo lako može ući u tu zonu i onda ga ne vidim.
Semafor na desnoj strani također ne vidim ako se ne sagnem.

Sjedim dosta visoko, i inače sam visok (197 cm), a sam volan na 3008 je osmišljen tako da stoji ispod instrumenata (a ne da gledaš instrumente "kroz volan" kao na ostalim autima). Ako spustim sjedalo, volan mi zaklanja instrumente (tj. ekran), ako onda spustim volan da mi ne smeta, onda mi volan udara u koljena ili se moram uvlačiti među sjedala i volana kada ulazim il izlazim iz auta.

Na Octaviji nisam imao takvih problema, tj. preglednost je bila puno bolja.
28.10.2021 | 15:20
Ja sam visok 190cm tocno, uopce mi ne smeta taj senzorski sustav na sredini vjetobrana. Tu su senzori , kamere za nadzor putanje i citanje znakova, antene i sl.

Imam identicnu stvar i na Insigniji. U zivotu mi zasmetalo nije.

Preostaje mi onda jedino da se naviknem na taj novi sustav brisaca
28.10.2021 | 17:30
Pa i ja sam se sada navikao na to, ali i dalje moram paziti kod gradske vožnje da mi se neki pješak ne nađe u toj zoni.

Evo sada sam baš pogledao, dno retrovizora mi je ispod polovice vjetrobranskog stakla, a na primjer, na Octaviji mi je dno retrovizora bilo 7-8 cm ispod vrha vjetrobranskog stakla, a samo staklo je bilo veće površine.

A ni meni nije jasno što se imaš navikavati na sustav brisača, ovakav sustav znatno manje ometa vozača, u tolikoj mjeri da se nekad zapitam, kada aktiviram pranje stakla, da li mi se rezervoar vode već potrošio, ili samo nisam primijetio mlaz na staklu.

Ali zato me ponekad izluđuje algoritam za aktiviranje brisača, koji ponekad briše gotovo potpuno suho staklo, a nekad se ne aktivira niti kada ima toliko kapi da ne vidiš ništa.
28.10.2021 | 17:53
Ovisi kakva je kiša koja pada (krupne rijetke kapi ili guste sitne) jer ti je senzor po sredini šajbe pri vrhu. Ako je gusta i sitna, brisači reagiraju prečesto, a kad je krupna i rijetka, događa se da reagiraju prerijetko.
28.10.2021 | 18:28
Moram priznati da nisam primijetio takvo ponašanje, iako bi bilo logično da je upravo tako.

Ovo ne reagiranje na kišu mi se dogodilo svega 3-4 puta, a tada na staklu nisu bile velike rijetko raspoređene kapi, nego kapi normalne veličine, tako gusto raspoređene da sam morao ručno aktivirati brisače (inače 99% vremena stoje mi na automatici).

A ovo nepotrebno reagiranje mi se obično dogodi kada pada slabija kiša, a vozim izvan grada nešto većom brzinom.

Inače, brisači uglavnom rade baš kako treba, i kada npr. uđem u područje jače kiše ili pjuska, odmah aktivira brži režim, a kada gustoća kiše padne na normalu, odmah vraća na normalnu brzinu.
28.10.2021 | 18:49
Takvo je meni ponašanje bilo na staroj Toyoti Corolla Verso 2006. Već na Avensis 2007 su popravili algoritam. Na Fordu Galaxy 2010 se ponekad dogodi da briše prečesto, nikad da briše prerijetko.

Ali, inače, ta automatika uvijek ima "kotačić" za podesiti osjetljivost. Zar na Peugeotu nema?
28.10.2021 | 19:08
Koliko ja znam, nema.

Kod Octavije sam imao prekidač za određivanje dužine intervala (koji je 99% vremena bio na najkraćem intervalu, jer je taj imao najviše smisla, a kod 3008 imam samo položaj "Interval", bez mogućnosti namještanja brzine, jer on sam brzinu određuje prema brzini vožnje, navodno (tako piše u uputama).
28.10.2021 | 19:31
Moj paket opreme ima wireless charging i Apple CarPlay. Kad ga stavim na taj punjac on puni iPhone i radi normalna BT veza.

Kad ga ukljucim kabelom tada valjda radi Apple CarPlay i iskopca BT konekciju.

Nisam imao vremena to detaljno testirati, ali ne vidim nacin da CarPlay radi bezicno, sto mi je malo zao :/
28.10.2021 | 19:47
@drlovric

To smo već razjasnili u drugoj temi.

CarPlay na velikoj većini auta radi samo preko žice, a postoji opcija kupnje "3rd party" uređaja koji pruža mogućnost bežičnog spajanja na CarPlay sustav bilo kojeg auta.

Meni bi bežična opcija "igrala" jedino za gradsku vožnju, a ovih par puta godišnje kada idem na duži put, nije mi problem uštekati iPhone na kabel, a i to koristim isključivo radi obavijesti o eventualnim patrolama na cesti.
28.10.2021 | 20:17
Za punjenje se koristi bežični punjač, bar u novijim voziloma sa srednjom opremom.
28.10.2021 | 20:53
JOHN kaže:
Za punjenje se koristi bežični punjač, bar u novijim voziloma sa srednjom opremom.


Kad vas čitam ovdje vidim koliko nove opreme i featurea propuštam jer nemam love za novi kombi
28.10.2021 | 22:23
Vanjuška kaže:
JOHN kaže:
Za punjenje se koristi bežični punjač, bar u novijim voziloma sa srednjom opremom.


Kad vas čitam ovdje vidim koliko nove opreme i featurea propuštam jer nemam love za novi kombi


Ma kakvi, ne treba ti novi kombi, ja u Alfama starim po 10-15 godina imam sve te novotarije jer su genijalni Kinezi napravili replike originalnih OEM uređaja, ali koje imaju sve najnovije điđe, čak niti CarPlay nije problem, mada ja to ne volim - više mi odgovara imati svu glazbu na ogromnom USB sticku i da to uvijek radi bez ikakvog spajanja.

Ako imaš double-DIN prostor u kombiju, onda sigurno ima i za tvoj model sve to.
29.10.2021 | 07:25
Davore, CarPlay ne služi tome da u autu puštaš glazbu s mobitela. To si mogao već otkad, najmanje zadnjih 15 godina.
29.10.2021 | 11:56
Ma dobro, ove druge funkcije su ionako built-in u te kineske uređaje, od najnovije navigacije to raznih custom appova za sve i svašta. Da, slažem se da nije onako seksi kao Appleovi appovi, ali i ovi za Android u konačnici odrade posao, a sve je potpuno nezavisno od mobitela - i to mi se sviđa.
29.10.2021 | 15:05
CarPlay (a ne znam da li ove kineske điđe) je u vožnji najkorisniji zbog (ipak) vrlo funkcionalnog glasovnog upravljanja (u našem slučaju još uvijek na engleskom, ali s vrlo dobrim prepoznavanjem naših imena i prezimena).

Call Anamarija Vukobrat Rukovanjski
Send a message to Đurđica Dragićević using Viber
(izdiktiraš poruku na engleskom)
Navigate to 39 Vukovarska Zagreb using Genius Maps
Navigate to location of xy (ako imaš npr. svoju obitelj da dijele svoju lokaciju s tobom)
Play some smooth jazz from Spotify

I neke zabavne Siri fore

Divide 18 by 6
ili
How much is 18 divided by 6

"I can't give you that answer while you're driving."
29.10.2021 | 15:11
CarPlay bez zice + bezkontaktno punjenje. Prvo bez drugog nema smisla.
29.10.2021 | 15:40
jura22 kaže:
CarPlay bez zice + bezkontaktno punjenje. Prvo bez drugog nema smisla.


Ja imam bezkontaktno punjenje, ali moram ukljuciti kabel da bi mi radio CarPlay i onda opet spustiti na taj punjac, jer prakticnijeg mjesta za drzanje mobitela nema.

Onda pojma nemam jel puni bezicno ili preko kabela. Ili oba u isto vrijeme.

Da mi je samo upoznati tog projektanta da ga opalim jednom u glavu, odmah bi se bolje osjecao
29.10.2021 | 17:19
Zato ja ne koristim carplay. Stavim ga na bežično punjenje i pustim muziku na itunes. Sa Columbus navigacijom u autu sam i više nego zadovoljan.
A da mi se sada oko mjenjača i kave/soka mota neki kabel…..NEEEE, to sam jbt trpio godinama i neda mi se više. DOSTA MI JE KABLOVA PO AUTU I 101 KONEKTORA.
Kablovi su bljak
29.10.2021 | 19:56
JOHN kaže:
DOSTA MI JE KABLOVA PO AUTU I 101 KONEKTORA.


Tako je! Živjeli fergazeri!!!!
29.10.2021 | 20:44
Tako jeeee!!! JEBO ANLASEEEER!!! JEBO AKUMULATOR!!!!! JEBO KABELEEEE!!! NATRAG NA KURBLU!!!!

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 4 minuta
 • dpasaric: Evo MBP 14" test na naslovnici, slobodno komentirajte!
 • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko tipku 0 (nula) sa MBP 2011 (ili slicnog), te mozda sarafe od donjeg poklopca? :)
 • stefanjos: tino1 ista ista :)
 • Dijete: Dobra stvar sa Salash je kaj nemaju puno cvaraka, ali ih ipak imaju kroz cijelu godinu… tak da manje vise imam uvijek malo u frizideru i grickam ih umjesto cokolade…
 • Daddo: Inače čvarci su postali problem. Nema više kvalitetnog leđnog špeka za iste. :(
 • Daddo: Jako fino ali ne i zasitno. Osim hobe.
 • Daddo: Ribe i mekušci su sasvim druga kategorija.
 • Dijete: Venisoni se isto love aha… ali i uzgajaju
 • Dijete: Ima i divljih svinja, isao sma u lov dva puta, al preferiram osti i podmorje vise od puske u sumi
 • Daddo: Zamajavam. Kod vas ipak najviše se venisoni love. :)
 • Dijete: ima, svinja, al tu di sam ja nema hladnoce i ekipice s kojom bi napravio pravo kolinje :)
 • Daddo: Hladetina, pihtija, piktija, lučenje, dželadija… kako gdje i tko ju spravlja i zove.
 • Daddo: Nema kod vas svinja?
 • Dijete: Hladetina…
 • Dijete: Pobeglo mi je bez jednog s…. Moram si nokte postucat… tu nema kolinja :( al imam super obitelj blizu koja ima firmu Salash i rade mesna bozanstva - i cvarke… dakle taj dio mi fali, mijesat i stiskat cvarke…
 • Daddo: /me kuha hladetinu upravo
 • Dijete: Se ide rano spavat vecera prije kolinja? Ili kolinje vise nije in?
 • Daddo: “Afrika sa strujom” all over again.
 • drlovric: @VanjusOS: Pa znas da jeste :) Instaliram evo novi. Odlucio sam na clean instalation, pa to malo traje. Tebi treba?
 • smayoo: Možda se ne sjećaš (očito se ne sjećaš) 80%-tnog blackouta Hrvatske prije cca 20 godina kad se razletio VN prekidač u TS Tumbri i izazvao raspad EE mreže u Hrvatskoj
 • smayoo: Shit happens. Nije da netko baš želi da se takvo što dogodi, ali nije ovo više SFRJ, niti postoji više JUGEL koji je imao zakonsku obavezu održavanja 95%-tne raspoloživosti mreže.
 • smayoo: :D :D :D :D
 • JOHN: Pa to se ne smije dogoditi!
 • smayoo: @JOHN: kako ne bi bilo moguće? Ako se dogodi neki pičvajz na TS Konjsko, može i cijela Dalmacija ostati bez struje
 • tino1: @John možda nisu platili račune?
 • tino1: @riba debilana, prijatelju po cijeloj liniji. DA smo na vrijeme, već bi i zaboravili. Sad je kasno, ovaj val nas lomi punim. Pitam se gdje će im duša.
 • tino1: @žabac, koje veze ima ministarstvo zdravlja na bliskom istoku s potvrdama?
 • JOHN: Kako je moguće da cijeli Split ostane bez struje?
 • Riba: I da je opravdano, ne zelim da dijete propusta jos vise skole nego sto je to vec slucaj.
 • Riba: U svakom slucaju debilana.
 • Riba: Nisu oni odredili nego ministarstvo zdravlja, a i nitko ne kaze da je putovanje obavezno.
 • smayoo: Ne može izostanak biti neopravdan ako su oni sami odredili da ne dolazi u školu.
 • jura22: To je dokaz da su potvrde bezvrijedne.
 • Riba: Nece ici u skolu pa ce dobiti neopravdane izostanke.
 • smayoo: Kakve veze to ima što ti dijete mora biti dva tjedna u karanteni? Pa nije to dvije godine. Što bi da ti se dijete razboli? Isto bi bilo doma dva tjedna.
 • Riba: Ali kako je krenutlo, opet ce pozatvarati pola zracnih luka, pa je svejedno.
 • Riba: Nema veze sa poslom, metnula nam ga je skola, traze da dijete nakon puta mora biti dva tjedna u karantetni ako nije cijepljeno, a djecu ne cijepe tako da su nam de facto sjebali sve mogucnosti za putovanje.
 • jura22: Je li bar novce daju za metanje?
 • Riba: Necu jer su mi ga metnuli, a kako je krenulo cini mi se da nece jos njih...
 • tino1: @riba, oćeš i ti ove godine kući za božić?
 • tino1: ko iole do sebe drži ima rezervu.
 • smayoo: Koliko sam ja upratio, ima nju i još dvije-trii sa strane, ali te su rezervne :P
 • tino1: @smayoo znam, ali jeli on tu oženijo ili neku? Žmigo je u metropoli poznat kao ženskaroš.
 • smayoo: @tino1: bila je već stefanjosova draga s njim na jabučnjak druženju, u Kokolu, a bio si i ti tada. Krečana, a? ;)
 • smayoo: @tino1: ne, to samo kažu svake godine (“a zašto ne organizirate ništa u Zagrebu?”), a kad netko organizira, ne dođe skoro nitko :P
 • Riba: rusty, hvala na informaciji i isprika...moguce je vezano uz selidbu na novi host iako je to napravljeno tek nedavno. Provjerit cemo u svakom slucaju.
 • tino1: Žmigo, dovedi obavezno ženu da možemo ocjenjivati.
 • tino1: ne putuju ti baš rado. osim na more.
 • tino1: oni očekuju da mi idemo tamo.
 • smayoo: U Metropoli su se uvijek dosad pokazali jaki samo na riječima, ali kad je trebalo doći, bili su kardinalno nezainteresirani. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, jura22, Maxxy, pak, Riba, zoranowsky, Anonimci (384)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO