Disk neupotrebljiv nakon updatea na Catalinu.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Disk neupotrebljiv nakon updatea na Catalinu.


11.10.2019 | 16:59
Mac mi je sam nudio update, rekao dobro i kliknuo i od tada se želim baciti kroz prozor.
Nešto je čudno bilo s tim updateom, kao da sam par puta morao potvrđivati istu stvar pa sam ga odlučio restartati. Od onda mi više ne prepoznaje moj password i tako sam zapeo na login screenu. Rekao dobro, idemo u recovery mode reinstalirati Mojave ili promijeniti password (koji je ionako već točan). Možeš mislit, kad mi ponudi “diskove” za instalirat Mojave, ne nudi mi ništa, disk uopće ne mounta. Disk utility nemre repairat taj disk, faila.. uglavnom, ne znam što mi je još preostalo činiti, a da sačuvam podatke. Jbg u procesu sam backupanja podataka i taman mi se dogodi ovako sranje.. a doslovno sam kliknuo na update koji mi je Mac sam nudio.

Ima li tu spasa? Odveo sam Mac u neki servis da oni vide, ali me još nisu zvali..

Pozdrav
11.10.2019 | 19:21
Imaš li TimeMachine (ili neki drugi) BackUp na vanjskom disku?
11.10.2019 | 20:26
Ha gle, da ga imam bih ga iskoristio..

Jel postoji neki način da se sam izvuku ti podaci bez potrebe bootanja? Pa da onda nakon toga reformatiram disk.
11.10.2019 | 21:22
Koji je Mac? Ja sam u takvim slučajevima digao Mac u target disk mode i spojio ga preko firewirea na drugi Mac gdje bi se mountao kao eksterni disk, no no znam sada kakva je sitaucaij sada kada nema firewirea i sa ovim novim macovima (?) Pretpostavljam da može preko thunderbolta?
11.10.2019 | 21:25
Evo može ako imaš drugi Mac u blizini i odgovarajući kabel.

support.apple.com/en-kw/HT201462
11.10.2019 | 21:56
Ako disk nije mountan, neće biti dostupan ni preko target disk mode.
12.10.2019 | 00:25
Ako iz bilo kojeg razloga pukne instalacija prilikom updatea na novi sistem (dosta često na prijenosnicima koji su spojeni bežično pri tome) onda je obično dovoljno stroj pokrenuti s OPT/ALT i odabrati image "MacInstall" ili nešto sličnog imena i on će nastaviti instalaciju do kraja.

No, ovo što si ti sada opisao je vrlo neobično i meni miriši na jednu drugu stvar, a to je da si imao uključenu FileVault enkripciju diska?
14.10.2019 | 16:34
Izgleda da da, enkripcija je bila upaljena. Čovjek iz servisa mi kaže pošto se radi o novijem laptopu to predstavlja problem i nemre niš izvući...

Mislim, meni je nepojmljivo da ovakav slučaj nije pokriven s Appleove strane. Doslovno ako netko ima upaljen filevault i pukne mu update OS-a, ispada da su podaci zauvijek izgubljeni.

Da, moja je krivica da nisam backupao podatke, idiot sam i sve to, ali bez obzira na to mi se ovo sve čini kao veliki propust s njihove strane.
14.10.2019 | 16:40
Ne, to je velik propust s TVOJE strane, a s njihove nije uopće jer te uredno svaki puta prije takvog updatea upozore da napraviš backup podataka. Ovo drugo si sve napisao sam, pa da se ne ponavljamo bez veze...
Sad kad si to sve apsolvirao, nadalje radi backup. Tim više što na Macu to stvarno "ne pita kruha". No brainer. Backup je pouzdan, full automatiziran, radi u pozadini... Kud ćeš lakše.
14.10.2019 | 16:55
Ne pita kruha i radi u pozadini? Govoriš dakle o timemachine backupu na internal storage?
Ako je tako, onda te moram obavijestiti da bi i u tom slučaju izvisio, jer sve što je pohranjeno na tom konkretnom filevault-anom disku je otišlo kvragu. Ista stvar je i sa pristupom "reinstalacija starog OS-a", jer mi uopće ne nudi taj moj disk kao lokaciju za instalaciju.

Pa sad ti meni objasni kako ovo barem djelomično nije njihov propust. Sa ne-filevaultanim diskom bi ga mogao spasiti bez problema, no zato što je filevaultan je to izgleda nemoguće (a ne radi se o zaboravljenom passwordu).
I osim toga, čak i da imam backupane podatke, ne bih baš bio oduševljen činjenicom da ću potencijalno morati reformatirati disk nakon svakog updatea ako se dogodi neko sranje s njihove srane. I onda danima instalirati sve alate koje koristim. Ako ti tu ne vidiš propust, onda se jednostavno nećemo nikada složiti.

---

No da se vratimo na topic. Jel mi preostaje još neki pokušaj prije formatiranja? Da nebi bilo "e, trebao si ovo ono".
14.10.2019 | 17:29
patakk kaže:
Ne pita kruha i radi u pozadini? Govoriš dakle o timemachine backupu na internal storage?
Ako je tako, onda te moram obavijestiti da bi i u tom slučaju izvisio, jer sve što je pohranjeno na tom konkretnom filevault-anom disku je otišlo kvragu.


Backup nikada ne bi trebao raditi na isti disk. Radiš ga na vanjski disk/NAS ili nešto treće upravo zato da imaš backup ako ti crkne taj interni disk.
14.10.2019 | 17:31
Ma jasna stvar, referiram se samo na ovo "ne pita kruha", što nije istina ako želimo backup na neki vanjski disk i da se zbiva u pozadini, za što je rješenje iCloud, koji bome pita kruha. No nebitno sad.
14.10.2019 | 18:13
Pomaže li ovo?

- Reboot your Mac and hold Command-R at the startup sound to get to Recovery Mode.
- Open Disk Utility in the OS X Tools panel.
- Select your boot drive in the sidebar.
- Click the Unlock button, and then supply your FileVault password to unlock the drive.
- Hold the Command key and click the unlocked volume and the drive device in the sidebar to select them both.
- Go to the First Aid tab and click the “Repair Disk” button.
14.10.2019 | 18:59
Nažalost ne, ne postoji opcija otključavanja diska.
14.10.2019 | 19:06
Baš sranje, ja osobno nisam nikada koristio enkripciju jer se to lako može odbiti o glavu. Rekao bih da nema druge nego satrati disk, nadam se da sam u krivu.
14.10.2019 | 19:34
Evo ja recimo nisam znao za to da se ta enkripcija može obit nekome o glavu, osim ako naravno ne zaboravi password. I kažem, čak i da sam spasio sve podatke, formatiranje diska opet ispada nužno jer je disk lockan, što tjera korisnika da reinstalira sve živo i neživo.
Od kada sam prešao na OSX sa Windowsa više nejdem nazad, ali brate ovo..

Ugl da, satro sam ga jer nemam više energije za ova sranja, idemo ispočetka.
14.10.2019 | 20:43
Jesi probao zvati Apple i pitati?
0800222427
14.10.2019 | 21:30
Mrzim kada sam u pravu po tom pitanju; previše puta sam to vidio u životu - da mi netko donese prijenosnik s uključenom enkripcijom i onda očekuje da će Disk Utility moći raditi na "digitalnom šumu."

Zaista ne znam koliko puta smo na forumu ponovili da se enkripcija ne uključuje NIKADA, to valjda ima smisla samo ako si opasan kriminalac, diler droge, oružja...

Enkripcija diska je uvijek vreća nevolja, ne samo da usporava računalo (tek zadnji modeli to imaju kao hardversku mogućnost) nego u slučaju bilo kakve havarije korisnik bez backupa je mrtav.

Eee da su svi imali informatiku kod Mutabžije ne bi se doveli u ovakve situacije, dobili bi neku fundamentalni predodžbu kako to funkcionira i što u konačnici fizički imamo na disku, a kada to jednom znaš, ne bi ti palo na pamet to uključiti na vlastitom računalu bez da imaš zrcalo svega i to na nekom normalnom disku.

Enkrpitirane diskove treba gledati kao privremeno rješenje za neke ekstremne situacije, ono kao kada astronaut izlazi iz ISS-a u vakuum, samo da obavi nešto kratko i riskantno, a samo gleda čim prije vratiti se nazad i skinuti skafander jer i mala rupa ga može koštati života.

Još jedan problem s enkriptiranim diskovima je taj što se sustavi nedovoljno testiraju u tim uvjetima, nitko to ne voli koristiti, pa niti QA i beta testeri i onda su moguće situacije koje nikada nitko nije probao. A nije baš prebaciti se s enkripcije nazad i vice versa "u trenu" da bi se to moglo lako testirati. Posebno je zeznuto testirati situacije kao što su instalacije i ažuriranja sistemskih stvari kada je sve enkriptirano i nešto pođe po krivu. Vrlo je zahtjevno raditi i nekakvo debugiranje takvih situacija jer ako nešto pukne više ne možeš lako doći do tragova što je zapravo pošlu po zlu. Dovoljna je i mala greškica na disku da se dogodi mega nevolja, a bez enkripcije se takve stvari ležerno poprave.

Ništa, lekcija naučena, nadam se da nisi izgubio ništa zaista važno.
14.10.2019 | 23:43
Eto sad znam.. nažalost nisam posjećivao ovaj forum ranije niti se posebno informirao o filevaultu, pretpostavio sam da će uvijek biti moguće dekriptirati podatke ako je poznat ključ.

No evo, prilikom reinstalacije OS-a sam odlučno odznačio tu opciju.


Jedina je sreća to što sam na vrijeme pushao neke aktualnije i bitnije stvari na github. Ostalo ću rekreirati po potrebi. Najveći bed mi je to što se trenutno ne mogu sjetiti sveg onog ostalog što sam izgubio. No to je valjda znak da mi to u biti nije bilo toliko bitno.. *držim fige*
15.10.2019 | 00:26
Patakk, htio bih najprije naglasiti da ti ne želim docirati, niti se nadmudrivati s tobom, nego te poučiti (jer mi je iz tvog rasuđivanja očito da ne znaš osnovna načela backupa), a i ne samo tebe, nego i one koji će možda ovo pročitati na vrijeme.
Tko radi s računalom išta ozbiljno (bez obzira da li profesionalno ili amaterski), taj radi backup. Ako ne radi backup, onda je ili vrlo zelen, ili potpuna budala. Točka. Nemoj da dalje o ovom diskutiramo, molim te.
Backup se NIKAD ne radi na isti medij. D'uh.
Ergo, radiš nešto ozbiljno, imaš neki backup medij. Ili je to eksterni USB disk, USB stick (onda dva ili tri). Ili je to NAS. Ili je to Apple Time Capsule. Ili neki cloud servis (onda isto dva ili tri), s tim da baš nikakvog smisla nema filevaultat disk, a backup čuvat na cloud servisu.
E, sad, ako tebi znači da imati backup medij i koristiti ga redovno - pita kruha, odaberi sam - jesi li vrlo zelen, ili si potpuna budala? Nemoj mi reći da si nisi mogao priuštiti jedan vanjski USB disk za backup? A imaš Mac?

Uglavnom, kad sam napisao da Time Machine na Macu "ne pita kruha", smisao toga je bio da ne moraš ništa nego povremeno svom Macu TM backup medij učiniti dostupnim, a on brine o svemu ostalom. Dakle, na primjer, na mjestu gdje se redovito nađeš sa svojim kompom (ne znam... za svojim stolom u uredu, u svojoj fotelji navečer doma, u fkn autu, whatever), drži svoj odabrani backup medij (ako već to nije NAS ili Time Capsule koji ti je dostupan čim ti se Mac spoji na tvoj kućni/uredski wifi) i stvori si jednostavnu naviku da, kad dođeš na to mjesto, prištekaš svoj backup medij na Mac i pustiš ga da odradi svoje (dok ti radiš bilo što drugo). I to je sve. I to znači da na Macu backup "ne pita kruha". Jer na Windowsima je backup vječno pimplanje i čačkanje, a i dalje nisi siguran što si zapravo backupirao.
15.10.2019 | 01:18
Hvala na tekstu, no vjerujem da je većini ljudi problem ne manjak tehničkog znanja, već kobna lijenost i vjera u to da ništa neće poći po zlu. I tu sam lekciju dobro shvatio, vjeruj mi.
Slično kao i sa pamćenjem passworda, korištenje istoga za više računa, itd. Jasni su rizici, al koje su šanse...
15.10.2019 | 01:52
patakk kaže:
Hvala na tekstu, no vjerujem da je većini ljudi problem ne manjak tehničkog znanja, već kobna lijenost i vjera u to da ništa neće poći po zlu. I tu sam lekciju dobro shvatio, vjeruj mi.
Slično kao i sa pamćenjem passworda, korištenje istoga za više računa, itd. Jasni su rizici, al koje su šanse...


To je istina, većinom je to kod ljudi lijenost i "neće baš meni". Uvijek novim kupcima kod nas kažem te dvije stvari: "Nemojte slučajno uključiti enkripciju diska i kupite disk za Time Machine cijelog stroja." Nekada su backup diskovi bili značajna investicija, danas je to cijena boljeg ručka. Vaši podaci valjda vrijede toliko!

Kada mi dođu ne-informatički klijenti, objasnim im da su hard diskovi kao gume na autu - mogu trajati i godinama, ali na kraju se uvijek ipak potroše, a ponekad, kada nemamo sreće, pokupimo i čavao ili nam udarna rupa probije i gumu i ošteti felgu. Znači nije pitanje hoće li, nego samo kada će doći do gubitka podataka.

A ovo s File Vaultom je malo kriv i Apple, trebao je ozbiljnije upozoriti korisnika što to sve znači, pogotovo u slučaju kvara hardvera, a oni samo ponavljaju "radite backup" umjesto da jasno objasne posljedice u nekoj incidentnoj situaciji.

Žao mi je što su tvoja prva iskustva ovakva. Vjerujem da će nakon ovoga sve dugo vremena biti u redu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 17 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jzelko, matiknez, Riba, Sank, stefanjos, tino1, Anonimci (433)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO