Kreiranje PDFa za iPad
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kreiranje PDFa za iPad

14.01.2012 | 22:10
Docepao sam se nekoliko skeniranih knjiga u pdf formatu. Knjige nisu exportirane u pdf iz programa za prelom vec su skenirane, tako da mi prinanje nije opcija, a i citanje na ekranu nije bas neki dozivljaj (neki su bas picajzle).
Uzevsi u obzir sve gore navedeno, odlucio sak knjige prekucati i presloziti u pristojan pdf fajl koji bi bilo ugodno citati na iPadu. Kod knjiga i casopisa podrucja bijeline imaju svoju ulogu i smisao, ali u pdfu koji ce se na ekranu citati, bjeline samo gutaju prostor.
No da ne trkeljam vise, imam pitanje. Koji je font najugodniji za citanje na iPadu?
14.01.2012 | 22:45
Sta mislis o soluciji da je uradis samo u PDF mozda times new roman i onda samo konvertujes u epub preko calibre.
14.01.2012 | 23:35
Najbolje u epub prebaci pa naknadno u iBooksima stavis font koji ti pase (6 ponudjenih ako se n varam)!
Inace meni odgovara helvetica koja se koristi u notesima (iOS 5)!
15.01.2012 | 02:15
Za izradu, konverziju i druge zahvate na knjigama ja koristim ABBYY FineReader za OCR, Calibre za konverziju najčešće u ePub, a Word dokument samo kao međuformat prije finalne izrade ePuba, jer Calibre ponekad ima problema sa direktnom konverzijom PDFa u ePub.

Što se fonta tiče, u iBooks ih ima 7 na raspolaganju, a meni osobno najviše odgovara Times New Roman.
15.01.2012 | 19:27
OK, nisam znao za mogucnost dinamicke promjene fonta u ePub formatu. Sve sto imam je u .pdf i nisam nikad to konvertirao.
A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?
16.01.2012 | 02:36
NenadX kaže:
...A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?

Vjerujem da je moguće, ali ne znam u detalje kako jer nisam nikad imao potrebe. Ja skeniram tekst direktno u word dokument, a ako se ne varam word dokumenti mogu se spajati (merge) i naknado obraditi.
16.01.2012 | 19:29
Poznato je iz psiholingvističkih istraživanja da su neserifni fontovi oni koji su najčitljiviji na ekranu, što je, zanimljivo, obrnuto od tiskanih medija koji preferiraju serifnost.
Ja se dobro nosim s najraširenijim fontom na internetu - verdani.
16.01.2012 | 23:50
Sank kaže:
NenadX kaže:
...A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?

Vjerujem da je moguće, ali ne znam u detalje kako jer nisam nikad imao potrebe. Ja skeniram tekst direktno u word dokument, a ako se ne varam word dokumenti mogu se spajati (merge) i naknado obraditi.

Poceo sam OCR ciscenje (lose skenirani pdf) na notebooku, tek toliko da vidim kako ide pa me povuklo i napravio sam pola knjige, no problem je sto nemam nase dijakritike na notebooku, pa sam pokusao nastaviti na normalnom piceku, ali mi otvara knjigu kao da sam je tek sada ucitao, a neda mi se sad opet od pocetka sve radit...
18.01.2012 | 00:32
Ipak sam zavrsio sve na notebooku.

Epub knjiga je napravljena (probna verzija), izgleda zanimljivo ali ne postuje novu stranicu, nema tablica, nestale mi slike i slovo đ u cijelom textu. Morat cu malo prouecit taj calibre.
18.01.2012 | 01:34
strpi se do cetvrtka, apple ima event koji je vezan bas za iBookse i "kreiranja" digitalnih knjiga. vidjet cemo dal ce biti neka dramaticna novost, ili sitnica.
20.01.2012 | 01:22
Imam još posla na čišćenju. Pdf mrak izgleda sa 2 mm marginom.
20.01.2012 | 01:35
evo sad si mozes skinuti i iBooks Author sa mac app stora i dropati u njega taj pdf.
22.01.2012 | 21:25
Samo mi nije jasno kakvu je tehnolosku novost donio 10.7?

m.png
07.02.2012 | 22:26
Ima i tome lijeka. Uspjesno sam instalirao iBooks Author na 10.6.8 pa sam ga zatim uspjesno i updejtao...

iBooks.png
13.01.2013 | 21:35
možeš li podijeliti tajnu za instaliranje iBooks Authora na SL?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO