Wireless sigurnost
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wireless sigurnost

19.11.2009 | 19:53
Kupio sam neki dan ovaj ruter i danas citam na netu da wireless trebao osigurati sa WPA2 a na pocetku mi je bio osiguran sa WEP-om.Primjetio sam da mi je wireless konekcija opala drasticno.
Posto se slabo razumijem u ove sigurnosne postavke,volio bih da mi neko objasni zasto je WEP nesiguran iako mi je tu konekcija najbrza,i da li bas moram preci na WPA2.

Unaprijed hvala
19.11.2009 | 20:41
Nesto od toga je trivijalno za provaliti. Ja ne koristim niti jedno, imam samo MAC filtering.
19.11.2009 | 21:05
Ma citao danas po forumima oko sigurnosti skontam da je kod mene WEP.Sad sam citao za MAC filtering,da kao svaki ruter ima svoju MAC adresu ali da se moze i namjestiti MAc adresa imac-a.
19.11.2009 | 22:07
Ne bas, naime svaki mrezni adapter ima svoju MAC adresu koja je hardverski upisana i ne moze se mijenjati. Ti na wireless routeru mozes definirati popis MAC adresa uredjaja koji se smiju (ili ne smiju) spojiti na router. MAC adresu ces naci ako otvoris Network preference pane, odaberes network adapter, klikens na Advanced i npr za ethernet MAC adresa je niz znakova (Ethernet ID) u zadnjem tabu. Taj niz moras upisati u router da bi dozvolio da se doticni Macintosh spoji ako ukljucis MAC filtering.
Sad, teoretski postoje nacini da se i ta metoda zastite zaobidje, ali ako cemo vec toliko biti preplaseni, onda najbolje niti ne koristiti wireless.
19.11.2009 | 22:16
Ja sam ljetos isključio wireless na routeru, jer su mi se turisti okolo u susjedstvu priključivali kao na HotSpot.
D-Link 684 i Time Capsule su isto povezani žicom. Kako Smayoo kaže, ima ionako puno elektronskog smeća pa ne koristim ako ne moram.
19.11.2009 | 23:18
MAC filtering i enkripcija ne služe istoj stvari.
MAC filtering služi da nekom onemogućiš pristup LAN-u i/ili internetu kroz svoj router, čak i ako ima dekripcijski ključ (koji je možda skrekao) za wlan.
Enkripcija služi da ne može svaka budala "iz zraka" čitati podatke koje šalješ i primaš preko wlana (npr. svoje financijske transakcije, erotske E-mailove ili postove na Jabučnjaku ). Posljedično, onemogućava i spajanje na neki WLAN.

Ako WLAN nije kriptiran, MAC filtering nije od velike koristi. Bilo koji polupismeni balavac koji po netu zna išta više od fejsbuka, može nasurfati BESPLATNIH programčića jednu tonu pomoću kojih se posnifa MAC adrese koje putuju eterom i sfleša mrežnu karticu tako da joj se može slobodno dodijeliti bilo koja MAC adresa. Tko mi ne vjeruje, neka googla "mac address forging tools".

WEP enkripcija bila je beskorisna takoreći već kad je izašla. Ja na svom mobitelu imam programčić koji bilo koju WEP kriptiranu mrežu skreka u manje od 2 minute. Demonstrirao sam to već nebrojeno puta. Sjedneš bilo gdje u širem centru ZG na kavu, uključiš ga da radi i ne dospiješ s frendom pošteno ni pola starog društva izogovarati, a mobitel ti već skupi tridesetak wep mreža s pripadajućim wep ključevima.

O WEP krekerima za laptop da i ne pričam. Oni to rješavaju takoreći u par sekundi.

WPA je također već postala dosta ranjiva, iako ne baš toliko da bi je se mobitelom dalo skrekati u neko razumno vrijeme.

WPA2 je u razumnoj mjeri sigurna za prosječnog korisnika.

Ali, važno je kod WPA2 još jednu stvar razlučiti! TKIP i AES enkripcijsku shemu. Treba koristiti AES (asimetričnu) shemu. Naime, prije početka kriptirane komunikacije provodi se nekriptirana razmjena ključeva. WPA2 mreža s TKIP shemom ranjiva je svaki put kad se uređaj povezuje na mrežu jer dolazi do predaje simetričnog ključa nekriptirano. Dakle, bilo tko tko uhvati upravo tu transmisiju, dolazi do ključa bez da ga je morao krekati (simetričan ključ je kao standardni password - uvijek je isti).
Kod AES sheme, uređaji jedan drugom šalju samo polovicu ključa - svoje javne ključeve koje svatko može znati, ali drugu polovicu (Svoje tajne ključeve) nikad ne šalju nikom. A bez te druge polovice, nema ni dekripcije.

I, naravno, treba koristiti dugi i komplicirani passphrase za WPA2, svakako ne manje od 30 znakova, s barem nekoliko interpunkcija, velikim i malim slovima i par znamenaka, po mogućnosti razbacanih.

Inače, o svemu ovom smo već pisali, ima dosta vremena. Pitanje se ponavlja s vremena na vrijeme, Riba, mogao bi staviti temu i kao sticky?
19.11.2009 | 23:26
WEP je dosta lagano provaliti, par naredbi na nekoj Linux mašini i brzo se dođe do WEP keya. I sam sam se igrao s time, naravno zbog znatiželje kad se pomalo bavim mrežama, i uspješno sam došao do susjedovih šifri.

Preporučam WPA ili još bolje WPA2. Nije da se i one nedaju provalit ali to je već puno teže.

Mac filtering isto i nije neka zaštita jer se mac adresa može fakeati, ali sad ako baš nemate susjeda nekog frika, hakera netrebate se bojati.

edit: evo smayoo je bio brži i pojasnio detaljnije
19.11.2009 | 23:37
smayoo veliko hvala!!!!stavio sam sifru sa deset brojeva i nesto kontam da je idem mijenjati.A stavio sam na WPA2-AES.Usput mi sam ukinuo SSID tako da ga ne mogu pronaci.Da li je to dovoljno?
19.11.2009 | 23:57
Stavi šifru od pomiješanih znakova, dugu 30 znakova. Dobra ideja ti je da zgrabiš prvu knjigu beletristike s police i odabereš neku rečenicu koju ćeš lako zapamtiti, a onda je utipkaš tako da asocijativno neka slova zamijeniš brojkama koje slično izgledaju (npr. O=0, B=8, h=4, i sl.). Na primjer:

G0sp0đa, koja i4 je primila, imala je sur0v0, dlakav0 lice i o9romnu, sasvim ka0 u9ljen crnu frizuru:

(M. Krleža, "Povratak Filipa Latinovicza" )

Nevidljivost SSID ima sličnu razinu korisnosti u smislu zaštite kao i WEP. To ti je, dakle, suvišno. Samo sebi kompliciraš povezivanje novim uređajima na WLAN.

Ostalo je OK.
20.11.2009 | 00:31
Hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 1 minute
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.
  • Air: Nije poanta tih tema da netko “ispadne” upravu, niti da se netko uvjeri u neku od teorija koje smo ovdje secirali. Poanta je da su mnogi članovi na osnovu smayoo-ovog angažmana korigirali svoje izražavanje i prepucavanje. Ja sam prvi među njima.
  • Air: Prva vrijednost naših politički tema je: kažu “željezo se kuje dok je vruće” po tom principu ja vidim velike promjene na mnogim članovima koji su aktivni u tim temama. Neće se netko naučiti komunicirati i promišljati o svojoj dosadašnjoj negativnoj komunikaciji kada nema “vatre” i aktivnog korektiva (u našem slučaju smayoo-ta).
  • Air: dok sam došao doma teme je već zaključana pa ću ovdje dodati… tino1 je većinu toga lijepo napisao. Dodati ću da mislim da ove “političke” teme nisu bile uzalud.
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO