Pocetnicka pitanja :), mreza, kalibracija i sl-...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pocetnicka pitanja :), mreza, kalibracija i sl-...


17.03.2009 | 19:23
Evo napokon i ja upa u Mac-a ,uzejo ovoga starog 2.8 24"

... par pitanja, pa ako neko moze pomoc...bilo bi super

MREZA --- imam aDSL vezu, wireless siemens WLAN i spajan se preko iskon Duo.Carnet-a.Na PC-u sve radi ok.
............ iMac prepoznaje wireless (siemens WLAN), ali se ne spaja na carnet ( uopce mi ne trazi pass i ............ ostalo pa se nemogu spojit na net !!! Prova san i da je jedno racunalo upaljeno i kad su oba...
........... Zna li netko rjesenje ? U uputstvima za modem kaze da se moze bezicno spojit na 10 racunala, za
........... uslugu DUO.Carnet modem je podesen za rad u bridge modu (sta to znaci??) i CARNet-ov sustav ........... ne dozvoljava istovremeni pristup internetu vise racunala pomocu istih korisnickih podataka (a sta ........... ovo znaci ??)
MREZA 2--- da li to znaci da samo jedno racunalo moze biti na internet spojeno, a drugo se moze spojit jedino ........... ako je ovo prvo racunalo offline ??
MREZA 3 --- kako spojit preko ovog modema bezicno PC i Imac, tako da mogu skidat podatke sa PC- na Mac i ........... obratno

KALIBRACIJA... kakva su vam iskustva sa kalibracijom imac 24"...zanima me vise profesionalno iskustvo i nekakav .............. savjet jer sve sta radin ide u stampu. Momentalno izmedju starog 19 "LG crt monitora sa PC-a i .............. imac-a 24" razlika je veeelika.

Eto za sad toliko , jos se uhodavam , falivam tipke, malo gubim zivce dok trazin nesto al...pomalo..

Veliko hvala na odgovorima
17.03.2009 | 19:30
Ne mogu ti pomochi na mrezna pitanja, nikad nisam imao taj problem, a za kalibraciju omjer kvaliteta i cijena eto ti link, ja ga koristim 2 godine i jako sam zadovoljan!

hsm.ba/hsm/index.php?option=com_content&...id=109&Itemid=72
17.03.2009 | 23:07
_RUS_ je napisao:
Carnet modem je podesen za rad u bridge modu (sta to znaci??) i CARNet-ov sustav ........... ne dozvoljava istovremeni pristup internetu vise racunala pomocu istih korisnickih podataka (a sta ........... ovo znaci ??)


Oduševljen sam napokon vidjeti cjelovito i jasno pitanje sa svim relevantnim podacima. Za razliku od onih "ne radi mi mreža, pomozite".

Dakle, modem moraš staviti u router mode i onda u njega samog (putem njegovog web interfacea) upisati pristupne podatke (password i username) za spajanje na Carnet.

Onda moraš i na PC promijeniti način pristupanja. Dakle i na Mac, i na PC ćeš se spajati na WLAN access point, a u podešenjima od WLAN-a ćeš staviti DHCP (tako da sam router dodijeli objema računalima IP adresu i sebe kao gateway i DNS).


MREZA 2--- da li to znaci da samo jedno racunalo moze biti na internet spojeno, a drugo se moze spojit jedino ........... ako je ovo prvo racunalo offline ??


Što se Carneta tiče, on će vidjeti taj jedan router, a ti na njega onda možeš spojiti više računala, i to istovremeno.

To da Carnet ne dozvoljava istovremeni pristup s više računala (zapravo s više mjesta, a ne s više računala) znači da dok si ti spojen na net, ne može se netko drugi negdje drugje u Hrvatskoj spojiti koristeći tvoje iste korisničke podatke. Ali možeš npr. ti kad ideš na godišnji doma ugasiti router, a u vikendici upaliti pa se opet odande spajati svojim istim podacima.


MREZA 3 --- kako spojit preko ovog modema bezicno PC i Imac, tako da mogu skidat podatke sa PC- na Mac i ........... obratno


Kad napraviš ovo gore, to će ti raditi isto. Samo na Macu moraš (ako želiš pristupati s PC-a Macu) pod System Preferences (nalazi se na "jabučica" izborniku pa Sharing, uključiti File Sharing pa pod options još i "enable SMB sharing".

S Mac-a na PC pristupaš tako da klikneš bilo gdje na prazan desktop (da aktiviraš menu od Findera), tipkaš cmd+K (ne ctrl+K!) i napišeš adresu za pristup na pc, u obliku
smb://ime_ili_IP_adresa_tvog_PCa


S PC-a na Mac tako da u Windows exploreru natipkaš
\\ime_ili_ip_adresa_tvog_Maca


U oba smjera ćeš imati problema sa spajanjem ako nemaš korisničke passworde definirane (pristupanje preko Samba, tj. Microsoft File Sharing protokola uvijek pravi probleme ako s udaljenog stroja pristupaš kao korisnik bez passworda).

Također, gotovo je sigurno da ti neće uspjeti pristupiti s Maca na PC ako je na PCu uključen Windows firewall, bez obzira na stanje onih njegovih glupih kvačica... Na bazi mog iskustva.
18.03.2009 | 11:49
Velika fala @smayoo , nisan bas na ti sa ovim stvarima, ali mislim da si mi lipo sve to objasnija, i sada znan odakle da pocnem
...javim se kako budem napredova
21.03.2009 | 14:33
Nazva sam korisnicku sluzbi i dobija objasnjenje da za ovu uslugu DUO.CARNet nedopusta spajanje u router mode nego samo u bridge...ali da mogu kupit drugi router i spojit na postojeci modem...Koji mi router mozete preporucit ...!?
21.03.2009 | 15:26
Ma ni T-Com ti ne dopusta zvanicno svim modemima da rade u tom modu. Proguglaj malo pa ces vidjeti da moze. Ako ne kuzis razliku, to ti radi ovako:

a) prvi mod ti je kada su u tvom (ili nekom drugom) racunalu pohranjeni pristupni podaci za spajanje na interent (korisnicko ime i lozinka) i onda kada se zelis spojiti raucnalo posalje signal modemu da izbira vezu i ti si online. U tom moment NIKO drugi se ne moze spojiti koristeci to ime i lozinku

b) drugi nacin (ovaj koji tebi treba) je da modem u sebi pohrani pristupne podatke na internet a da se sva ostala racunala spajaju na taj modem (zicno ili bezicno). U ovom slucaju modem je spojen na net NON STOP i sva racunala koja se spoje na taj modem su automatski na netu.

Bilo koji modem da uzmes (mozes polovan u oglasima, jer puno ljudi ih je dobilo kada su produzili ugovor za adsl, recimo, a ne treba im)

Ja imam Thomsona nekog i cijeli stan je u dometu tog WLAN. Dva racunala, laptop, iphone, ps3 i tko god dodje u goste moze koristiti to za spojiti se na internet.

Nadam se da je to ono sto tebi treba.

Naravno ne zaboravi zastiti WEP lozinkom taj svoj point, da ti ne bi cijeli kvart surfao preko tebe
21.03.2009 | 17:36
drlovric je napisao:


Naravno ne zaboravi zastiti WEP lozinkom taj svoj point, da ti ne bi cijeli kvart surfao preko tebe


WEP je daleko od idealnog načina zaštite
21.03.2009 | 18:10
Ja bi se usudio reći da je WEP zapravo samo privid zaštite za neupućene.
21.03.2009 | 18:17
_RUS_ je napisao:
Nazva sam korisnicku sluzbi i dobija objasnjenje da za ovu uslugu DUO.CARNet nedopusta spajanje u router mode nego samo u bridge...ali da mogu kupit drugi router i spojit na postojeci modem...Koji mi router mozete preporucit ...!?


Kako se*u...

Ajmo polako...

Ti vjerojatno imaš samo jednu kutiju (koja se onda zove ADSL router) koja u sebi ima i ADSL modem, i router, zar ne. Ako da, na tu se kutiju onda spaja telefonski kabel "iz zida" i tvoj sadašnji PC USB kabelom. Je li tako?

Dakle, daj najprije odgovor na ovo pitanje pa ćemo dalje.

Također reci da li ti treba wireless ili ne.
21.03.2009 | 18:26
Da jedna je kutija...model: Gigaset Siemens SX763 WLAN dsl. U njega je spojen telefonski kabel miz zida.Iz modema jedan kabel ide u telefon, sa PC-em je spojen bezicno...( wirelees mi treba)
21.03.2009 | 20:47
HGspot je zatvorio svoj online shop za javnost (čudno). Vemil nema ništa što tebi treba na skladištu. Zato ti evo link od Ventexa. Dućan je u Rijeci, ali to što se kod njih može kupiti je u biti dobavljivo u bilo kojem dućanu koji kupuje od M-sana. Ili možeš od Ventexa naručiti online, s dostavom...

http://www.ventex.hr/ProductDetails.aspx...0102&pg=G1000205
22.03.2009 | 20:27
Cinjenica je da ne postoji apsolutna zastita. U tome se slazem.

A i moja prijateljica, koja je ostala trudna a uzimala pilule, a jos su i kondom koristili

WEP ce ga u svakom sacuvati od 95% klinaca iz susjedstva ili "slucajnih prolaznika"
22.03.2009 | 21:52
Neće. Usporedba ti je neprimjerena. WEP nije više NIKAKVA zaštita. Na mom SonyEricsson mobitelu imam sw kojem treba max 5 minuta za provaliti bilo koju WEP mrežu. A dobio sam ga od jednog klinca iz susjedstva. Mali ide u 8. razred.

Ali nemoj vjerovati meni. Utipkaj "wep cracking download" u google. Pa klikaj redom.

Na primjer, ovo.

Ili ovo.

A tek ovo? E, to je prava poslastica...

A ovaj link navodim samo zato što s njega citiram jedan vrlo primjeren tekst:


Every time I’ve written articles on the vulnerability of WEP, I almost always get some wise guy telling me that I’m full of it and that I’m exaggerating the ease with which WEP can be cracked.


23.03.2009 | 18:01
Nije mi stvarno dugo trebalo da "probijem" svoju vlastitu WEP lozinku Tako je mogao bilo tko drugi...

A cijelo vrijeme sam mislio da sam zasticen.

Nekada je bolje neke stvari i ne znati
23.03.2009 | 20:16
Ignorance is bliss, kao što kažu...

Da ne zaboravimo na kraju najbitnije.

Preporučena WLAN zaštita je WPA2 (ne WPA) s AES enkripcijskom shemom (ne TKIP).

To znači da svi s Windowsima XP moraju naći i instalirat 3rd party software za wlan jer windowsi native to ne podržavaju.
24.03.2009 | 13:13
Evo uspija san ..

nisan napravija router nego san na Mac-u napravija kao i na PC-u... napravija san novi network za carnet. Tako da sad pristupan netu kao i na Pc-u, prvo se spojin na

WLAN pa onda na CARNet. Radi ..

Sad iman internet i na PC-u i na Mac-u, bez obzira jeli ugasen PC ili Mac...radi sve dobro ..... yeeeee
24.03.2009 | 13:29
...i mogu vam kazat moja prva iskustva na Mac-u su exellent

...monitor je odlican ( jos moran malo podesit kalibraciju... taman san zavrsija drugi strip na kojem san radija...cekam trecu knjigu, i prve primjerke iz stampe da usporedin sa ekranon)...

www.editions-delcourt.fr/aller_plus_loin/dossiers_bd/la_bible




...i super san zadovoljan sa imac-om....triba san pric na makintosha davno prije

...OS x je odlican...malo mi jos samo triba prilagodbe...

...racunalo je brzo, tiho - jos kad stavin 4gb rama- to ce sve letit

... jos nisan uspija spojit imac sa pc-om ( smayoo, ono ka sta si reka sa cmd+k ne radi)...mozda bi triba napravit neki comp to comp network na obe strane pa provat ?.. ako ne onda mi preostaje samo usb stick pa pribacuj


..PITANJE - jel se moze spojit imac na UPS, jel to potriba ili imac ima svoj UPS ... ima li ko iskustva ?
24.03.2009 | 20:43
Moj savjet ti je da obvezno nabavis UPS. I to kvalitetan. Jer sa nasom elektricnom mrezom se nikada ne zna, a iMac nije bas tako lako servisirati kao PC (citaj, kupis napajanje za 100kn)

Ja imam UPS na istom iMacu kao ti. Iznenadio bi se koliko se cesto ukljuci kada napon opadne bar na trenutak.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 54 minuta
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Riba, rticic, temeljnik, tino1, zoranowsky, Anonimci (764)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO