Wifi extender
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wifi extender

13.07.2025 | 22:00
Ekipa molim pomoč koji wifi extender uzet a da ne kosta ko dragog Boga kajgana. Vazno je da ima 5g brzinu. Uzo preko alija neki reklamiraju ga da ide do 1200Mbps ali nema sanse najvise pust van 110Mbps. Znaci imam od telemacha ruter zyxel koji ima slab wifi tj. cim se udaljim nekoliko metara i jedan zid između brzina pada drasticno. Kad sam na 5cm od njega onda uspijem dobit brzinu do nekih 550-600 Mbps. Kad spoim laptop preko kabla onda ide do nekih 950 Mbps. Da li se uopce isplati ulagat u te pojacivace signala
14.07.2025 | 05:09
Svaki wifi range extender u principu prepolovi širinu pojasa (tj. brzinu). Ako na 5cm od routera imaš 600 Mbps (zar je to malo? s koliko bi bio zadovoljan?), nikojim extenderom ne očekuj postići više od 300 Mbps. Ako imaš mogućnost razvući kabel u drugu prostoriju i tamo na kabel spojiti wifi access point (a ne range extender), to ti je bolje rješenje.
14.07.2025 | 07:48
Uh. Nije malo ta brzina , ali ono kad se moze zasto ne. Dosada od covjeka napravi svasta. Znaci nemoze pojacivac istu tu brzinu prenest samo pojacat wifi signal. Uglavnom onda mi treba jos jedan ruter ako sam dobro skuzio
14.07.2025 | 08:02
O koliko se kvadrata radi koje trebas pokriti?

Mozda ti kvalitetniji router rijesi problem?

Ne moras koristiti taj ako ne valja samo zato sto ti ga je provider dao

Oni u principu na tenderina nabavljaju najjeftinije…

Pogledaj malo i mesh sustave. Xiaomi ima jako povoljne stvari a radi britalno.
14.07.2025 | 08:32
grgaa kaže:
Uh. Nije malo ta brzina , ali ono kad se moze zasto ne. Dosada od covjeka napravi svasta.

Bolje usmjeri svoje vrijeme i energiju na druge izazove. "Kad se može" - ne znači da se može samo zato što proizvođač nekog komada opreme deklarira neku brzinu kao teoretski maksimum. Kod svih novijih WiFi standarda se teoretski maksimalna brzina postiže samo kod veće (najveće) frekvencije. Znači na "klasičnih" 2,45 GHz se postiže najviše pola od teorijske maksimalne brzije, a na 4,9 GHz se postiže (u teoriji, možda, u idealnim uvjetima) deklarirani maksimum. Čim si u stambenoj zgradi gdje oko tebe ima masa drugih wifi mreža, zaboravi taj maksimum, nedostižan je, jer je previše interferencije.

Znaci nemoze pojacivac istu tu brzinu prenest samo pojacat wifi signal. Uglavnom onda mi treba jos jedan ruter ako sam dobro skuzio

Ne router, nego wifi access point. U kućnoj mreži nije baš jednostavno podesiti dva routera, a nije baš ni da ti trebaju dva routera, osim ako imaš dva internet providera.
14.07.2025 | 08:37
Ok. Jvala ti na pojasnjenju. To s boljim ruterom isto je opcija. Jel to onda treba sa provajderom rijesit ili se novi ruter samo ukopca umjesto starog i sve radi
14.07.2025 | 09:52
Ovisi o provideru i koliko voli komplicirati, ali nije baš samo ukopčaš i sve radi. Ima nekih podešenja koja treba pročitati iz njihovog routera i upisati u svoj, ako su ti ostavili mogućnost da vidiš ta podešenja. Telemach ne koristim nigdje i nikako pa nemam konkretna iskustva s njima, ne mogu bit biti precizniji od toga.
14.07.2025 | 15:17
U dobra stara vremena router je imao odvojivu(e) antenu(e) i mogla se dograditi bolja antena od one štapne.
14.07.2025 | 15:56
grgaa kaže:
Ok. Jvala ti na pojasnjenju. To s boljim ruterom isto je opcija. Jel to onda treba sa provajderom rijesit ili se novi ruter samo ukopca umjesto starog i sve radi

I da i ne

Zakonski od 1. siječnja 2024. godine temeljem Pravilnika kojeg je donio HAKOM, krajnji korisnik može koristiti svoju opremu, ali...

Člankom 30. je propisano sve vezano za davanje usluge pristupa internetu te između ostalog i da krajnji korisnik mora imati sve potrebne podatke kako bi mogao upogoniti svoju opremu,
Čl. 30. st. 3.
Operatori javno dostupnih elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama su obvezni omogućiti krajnjim korisnicima korištenje vlastite terminalne opreme za korištenje usluge širokopojasnog pristupa internetu umjesto opreme operatora.
Krajnjim korisnicima moraju biti javno dostupni svi potrebni podaci za spajanje vlastite opreme, a ukoliko je potrebno da krajnji korisnici moraju dostaviti podatke o opremi zbog provjere interoperabilnosti proces dostave podataka mora biti jasno naveden.
Operatori u iznimnim i opravdanim slučajevima mogu zahtijevati uporabu vlastitog mrežnog terminala (ONT) prilikom pružanja usluge putem svjetlovodne mreže.

... no člankom 15. istog pravilnika se daje mogućnost davatelju usluge da takvog korisnika privremeno isključi iz mreže.

Ako baš želiš imati svoj WiFi router, onda ukoliko router operatera daje plaćene (ili približno plaćene) brzine pristupa internetu je jednostavnije tražiti operatera da taj "njegov/njihov" router prebaci u "bridge" mod i na njega onda spajaš svoj router.

PS. Po meni je pravilnik loše sklepan jer se odnosi samo na pristup internetu, a ne pojašnjava što se događa sa korisnicima koji osim interneta imaju i uslugu TV-a i telefona (što neki davatelji usluga daju u paketu), odnosno kako če krajnji korisnik koristiti TV i telefon bez routera davatelja usluge.

Za kraj, zanimljivi video zašto davatelji usluga inzistiraju na "njihovoj opremi"

14.07.2025 | 17:22
Ja sam Team Samo Žice!

Radije ću štemati ili postavljavati vodilice nego izvoditi nepozudane wi-fi akrobacije.
14.07.2025 | 20:18
Ja ima dva routera. Jedan je A1, a drugi je spojen žičano na njega (APExtreme). Na APExtreme je WiFi spojen jedan APExpress koji sam stavio da žičano povežem MacPro da mi se žica ne mota pod nogama.
Ako znaš što radiš, nema problema.
14.07.2025 | 21:10
evo mog iskustva, mozda ce nekome biti od koristi.
konfiguracija mog stana je takva da sam morao imati pored AP-TC jos jedan mali AirPort kao extender.
onda posle nekog citanja, stavim u podesavanjima da je region/zemlja neka druga iz sledeceg razloga: svaka zemlja ima max dozvoljenu izracenu snagu za wi-fi rutere za 2.4 i 5 GHz. kad sam to konsultovao, stavio sam cini mi se Estoniu, ili Tursku (ili bese USA?) jer imaju vecu dozvoljenu snagu, i cini mi se da su se prijem i pokrivenost poboljsali. tako da sam eliminisao extender.
just my 2 cents...

ne mogu sada da pronadjem taj dokument sa tabelom, ali evo nesto drugo:
www.quora.com/Which-is-the-region-with-t...t-wifi-power-allowed
15.07.2025 | 00:09
Treba odabrati kanale WiFi-a koji su najmanje zastupljeni. Tako dobijete najmanje smetnje pa i vecu propusnost.
20.07.2025 | 00:15
grgaa,

Ti ne tražiš povećanje pokrivenosti WiFi signalom (čemu WiFi extenderi služe), nego želiš dobiti teoretsku brzinu linije, putem bežične veze, što je u praksi nemoguće.

Brzine prijenosa koje u praksi postižu ruteri koji podržavaju 802.11ac standard su 500 do 700 Mbps, i te brzine, naravno opadaju sa udaljenošću i preprekama, tako da brzine koje si naveo nisu odraz "slabog WiFi-a na Zykelovom ruteru" nego odraz realnosti.

Ako želiš dobiti 950 Mbps brzinu interneta u svom stanu, a da to nije mjesto gdje ti se nalazi ruter tvog teleoperatera, jedino rješenje ti je da provedeš ethernet kabel od rutera do te lokacije.

BTW WiFi extenderi, koji nisu povezani kabelom sa ruterom telekom operatera, nego su spojeni bežično, rade znatno sporije od direktne WiFi veze laptopa sa ruterom (zbog načina njihovog funkcioniranja) pa se isti preporučaju samo kada brzina nije kritična.
20.07.2025 | 08:09
Eh da u pravu si djelomicno. Htio sam dobit punu brzinu i vecu pokrivenost wifi signalom ali koliko kuzim to bas i nije moguce u praksi ali ono kad si bezobrazan pa ti nikad nije dosta do prije koju godinu je bilo to kudikamo losije nego sada a sad nije dosta ni max brzina od 600Mbps
20.07.2025 | 12:59
Kako god bilo, ili je komplicirano ili je skupo.
21.07.2025 | 08:24
Sve u svemu za kucnu upotrebu neisplativo. Hvala svima jos jednom na pojasnjenju
21.07.2025 | 08:33
Bas i ne.
Kabeli i busenje zidova je kvalitetno rjesenje jer je aktivna oprema jeftina.
Probaj naci eouter kojem se daju skinuti antene i uzmo neku usmjerenu antenu kao ova dolje.
IMG_1528.jpeg

Ako antena ima zicu, gledaj da je sto kraca.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, skunic, Anonimci (607)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO