Wifi extender
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Wifi extender

13.07.2025 | 22:00
Ekipa molim pomoč koji wifi extender uzet a da ne kosta ko dragog Boga kajgana. Vazno je da ima 5g brzinu. Uzo preko alija neki reklamiraju ga da ide do 1200Mbps ali nema sanse najvise pust van 110Mbps. Znaci imam od telemacha ruter zyxel koji ima slab wifi tj. cim se udaljim nekoliko metara i jedan zid između brzina pada drasticno. Kad sam na 5cm od njega onda uspijem dobit brzinu do nekih 550-600 Mbps. Kad spoim laptop preko kabla onda ide do nekih 950 Mbps. Da li se uopce isplati ulagat u te pojacivace signala
14.07.2025 | 05:09
Svaki wifi range extender u principu prepolovi širinu pojasa (tj. brzinu). Ako na 5cm od routera imaš 600 Mbps (zar je to malo? s koliko bi bio zadovoljan?), nikojim extenderom ne očekuj postići više od 300 Mbps. Ako imaš mogućnost razvući kabel u drugu prostoriju i tamo na kabel spojiti wifi access point (a ne range extender), to ti je bolje rješenje.
14.07.2025 | 07:48
Uh. Nije malo ta brzina , ali ono kad se moze zasto ne. Dosada od covjeka napravi svasta. Znaci nemoze pojacivac istu tu brzinu prenest samo pojacat wifi signal. Uglavnom onda mi treba jos jedan ruter ako sam dobro skuzio
14.07.2025 | 08:02
O koliko se kvadrata radi koje trebas pokriti?

Mozda ti kvalitetniji router rijesi problem?

Ne moras koristiti taj ako ne valja samo zato sto ti ga je provider dao

Oni u principu na tenderina nabavljaju najjeftinije…

Pogledaj malo i mesh sustave. Xiaomi ima jako povoljne stvari a radi britalno.
14.07.2025 | 08:32
grgaa kaže:
Uh. Nije malo ta brzina , ali ono kad se moze zasto ne. Dosada od covjeka napravi svasta.

Bolje usmjeri svoje vrijeme i energiju na druge izazove. "Kad se može" - ne znači da se može samo zato što proizvođač nekog komada opreme deklarira neku brzinu kao teoretski maksimum. Kod svih novijih WiFi standarda se teoretski maksimalna brzina postiže samo kod veće (najveće) frekvencije. Znači na "klasičnih" 2,45 GHz se postiže najviše pola od teorijske maksimalne brzije, a na 4,9 GHz se postiže (u teoriji, možda, u idealnim uvjetima) deklarirani maksimum. Čim si u stambenoj zgradi gdje oko tebe ima masa drugih wifi mreža, zaboravi taj maksimum, nedostižan je, jer je previše interferencije.

Znaci nemoze pojacivac istu tu brzinu prenest samo pojacat wifi signal. Uglavnom onda mi treba jos jedan ruter ako sam dobro skuzio

Ne router, nego wifi access point. U kućnoj mreži nije baš jednostavno podesiti dva routera, a nije baš ni da ti trebaju dva routera, osim ako imaš dva internet providera.
14.07.2025 | 08:37
Ok. Jvala ti na pojasnjenju. To s boljim ruterom isto je opcija. Jel to onda treba sa provajderom rijesit ili se novi ruter samo ukopca umjesto starog i sve radi
14.07.2025 | 09:52
Ovisi o provideru i koliko voli komplicirati, ali nije baš samo ukopčaš i sve radi. Ima nekih podešenja koja treba pročitati iz njihovog routera i upisati u svoj, ako su ti ostavili mogućnost da vidiš ta podešenja. Telemach ne koristim nigdje i nikako pa nemam konkretna iskustva s njima, ne mogu bit biti precizniji od toga.
14.07.2025 | 15:17
U dobra stara vremena router je imao odvojivu(e) antenu(e) i mogla se dograditi bolja antena od one štapne.
14.07.2025 | 15:56
grgaa kaže:
Ok. Jvala ti na pojasnjenju. To s boljim ruterom isto je opcija. Jel to onda treba sa provajderom rijesit ili se novi ruter samo ukopca umjesto starog i sve radi

I da i ne

Zakonski od 1. siječnja 2024. godine temeljem Pravilnika kojeg je donio HAKOM, krajnji korisnik može koristiti svoju opremu, ali...

Člankom 30. je propisano sve vezano za davanje usluge pristupa internetu te između ostalog i da krajnji korisnik mora imati sve potrebne podatke kako bi mogao upogoniti svoju opremu,
Čl. 30. st. 3.
Operatori javno dostupnih elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama su obvezni omogućiti krajnjim korisnicima korištenje vlastite terminalne opreme za korištenje usluge širokopojasnog pristupa internetu umjesto opreme operatora.
Krajnjim korisnicima moraju biti javno dostupni svi potrebni podaci za spajanje vlastite opreme, a ukoliko je potrebno da krajnji korisnici moraju dostaviti podatke o opremi zbog provjere interoperabilnosti proces dostave podataka mora biti jasno naveden.
Operatori u iznimnim i opravdanim slučajevima mogu zahtijevati uporabu vlastitog mrežnog terminala (ONT) prilikom pružanja usluge putem svjetlovodne mreže.

... no člankom 15. istog pravilnika se daje mogućnost davatelju usluge da takvog korisnika privremeno isključi iz mreže.

Ako baš želiš imati svoj WiFi router, onda ukoliko router operatera daje plaćene (ili približno plaćene) brzine pristupa internetu je jednostavnije tražiti operatera da taj "njegov/njihov" router prebaci u "bridge" mod i na njega onda spajaš svoj router.

PS. Po meni je pravilnik loše sklepan jer se odnosi samo na pristup internetu, a ne pojašnjava što se događa sa korisnicima koji osim interneta imaju i uslugu TV-a i telefona (što neki davatelji usluga daju u paketu), odnosno kako če krajnji korisnik koristiti TV i telefon bez routera davatelja usluge.

Za kraj, zanimljivi video zašto davatelji usluga inzistiraju na "njihovoj opremi"

14.07.2025 | 17:22
Ja sam Team Samo Žice!

Radije ću štemati ili postavljavati vodilice nego izvoditi nepozudane wi-fi akrobacije.
14.07.2025 | 20:18
Ja ima dva routera. Jedan je A1, a drugi je spojen žičano na njega (APExtreme). Na APExtreme je WiFi spojen jedan APExpress koji sam stavio da žičano povežem MacPro da mi se žica ne mota pod nogama.
Ako znaš što radiš, nema problema.
14.07.2025 | 21:10
evo mog iskustva, mozda ce nekome biti od koristi.
konfiguracija mog stana je takva da sam morao imati pored AP-TC jos jedan mali AirPort kao extender.
onda posle nekog citanja, stavim u podesavanjima da je region/zemlja neka druga iz sledeceg razloga: svaka zemlja ima max dozvoljenu izracenu snagu za wi-fi rutere za 2.4 i 5 GHz. kad sam to konsultovao, stavio sam cini mi se Estoniu, ili Tursku (ili bese USA?) jer imaju vecu dozvoljenu snagu, i cini mi se da su se prijem i pokrivenost poboljsali. tako da sam eliminisao extender.
just my 2 cents...

ne mogu sada da pronadjem taj dokument sa tabelom, ali evo nesto drugo:
www.quora.com/Which-is-the-region-with-t...t-wifi-power-allowed
15.07.2025 | 00:09
Treba odabrati kanale WiFi-a koji su najmanje zastupljeni. Tako dobijete najmanje smetnje pa i vecu propusnost.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 21 minuta
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi