iMac G4 / 700 projekt
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G4 / 700 projekt

10.05.2025 | 15:05
Sunčana subota je vrijeme za osvježavanje stare A1048 tipkovnice

Najbolja za relativno normalne novce koju sam našao na eBayu, pa je dobila spa tretman i izbjeljivanje

10.05.2025 | 16:25
Bravo!
10.05.2025 | 16:44
Evo i finala…

Ako netko planira u cijeli proces rastavljanja i čišćenja, stvar je poprilično jednostavna.

Najkompliciraniji dio je odmah na početku, a to su 3x 0.05 imbus šarafa za koje rijetko tko ima ključ (bar ne dolazi u 3 seta alata koja imam).

Nakon tog su dva flat kabela na vrhu koji su dovoljno dugački da se može gornji dio odvojiti bez puno opasnosti da nešto pukne.

Nakon toga ide najdugotrajniji proces skidanja 30-ak malih šarafića koji drže ploču s tipkama i membrane skupa. Uz to su još tri veća šarafića koje ne treba dirati jer nisu bitni za cijelu priču.

Nakon što se ploča s tipkama odvoji od membrana, treba paziti na Caps Lock diodu koja nije nije ničime učvršćena. Najbolje ju je odvojiti i vratiti nazad na mjesto (nije nikako učvršćena, samo naslonjena među slojevima.

Pažljivo sa silikonskim membranama od svake tipke jer bez njih nema prijenosa signala.
Ubacio sam ih u čašu vode sa sapunom, promiješao i stavio u cjediljku da se suše.

Ploču s tipkama u jednu ruku, kemijsku olovku u drugu ruku i tipku po tipku izgurati iz ležišta. Može ih se i metodom poluge izbaciti ali ovom metodom sigurno neće ništa puknuti.

Tipke i ploču u sudoper/lavabo, malo sapuna za ruke i protrljati koliko ide.
Nakon tog sam sve još jednom prošao s električnom četkicom za zube.

Trik s izbjeljivanjem sam našao na netu. Potopiti tipke u 3% hidrogen peroksid i ostaviti potopljeno na suncu.
Malo je zeznuto potopiti tipke jer vole plutati, ali ih se par puta okrene i to je to. Bitno je da su uronjene i da ih se u peroksidu ostavi malo na direktnom suncu.
Ispiranje, sušenje i sklapanje.

Dok se sve suši, može se odvojiti i dno od prozirne plastike, pa i to oprati vlažnom krpom.
Nisam htio odlemljivati USB kabel da taj dio kompletno odvojim i operem, tako da je 99% alkohol s krpom odradio posao.

Nisam ovo dosad radio, pa mi je trebalo oko 4 sata. Netko spretniji bi vjerojatno odradio za dva. Promaklo mi je da se jedna membrana pomakla van svog mjesta i da sam krivu ctrl tipku stavio na mjesto (lijeva ima zaobljeniji donji lijevi ćošak), pa mi je to malo produžilo cijelu stvar
11.05.2025 | 10:10
Odličan posao! Taman slično onome što sam radio neki dan, samo sam još imao zadatak od više poluispravnih muzejskih složiti dvije upotrebljive. Na kraju imamo jednu koja je cijela ispravna osim lijevog ALT/OPT (ali radi desni, pa nije problem) i druga kojoj ne radi Š,Đ, Ž zona, ali to nije presudno za prčkanje po Macovima u muzeju.

Baš je lijepo vidjeti kada se netko uhvati ovakvog održavanja!
15.05.2025 | 16:48
Treći adapter je napokon došao i točno kakav trebam i u komadu, pa eto, SSD je spreman i na mjestu.

Novi problemčić, ramica s 2.5” na 3.5 i IDE-SATA adapter se ne vole pa ne mogu učvrstiti disk na mjesto.
Nemam više ni dvostruko ljepljive trake kad mi treba, a ne ide mi se do dućana samo po nju, tako da je izolir traka poslužila
Nije elegantno, ali drži

Sutra kompletno sklapanje i testiranje, pa reinstalacija

15.05.2025 | 17:52
Tko će čekati do sutra…

Digao sam 9.2 s CD-a i instalacija je u tijeku.
16.05.2025 | 18:05
Odustao od 9 i stavio Tiger

10.4.11 se veselo vrti, uz iLife i iWork paket
Nemam AirPort karticu pa sam ga morao donijeti do interneta. I to radi koliko mu to nepostojeći sigurnosni certifikati dopuštaju.

Ovo je vjerojatno zadnji post, nemam više što napraviti na njemu osim pokušaja da kućištu vratim blještavo bijelu boju.

Razlika u boji između požutjelog laka i originalne boje
18.05.2025 | 01:25
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.
26.05.2025 | 19:31
dpasaric kaže:
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.

Na godišnjem sam bio pa ovo tek sad vidim.

Nažalost, nemam mjesta da ga aktivno koristim, tako da će u prodaju, pa se bacam na iduće projekte
Veseli me oživljavanje starudije pa svako malo nađem nešto novo (staro).

Idući projekt je modernizacija iPod Classic. Čekam dijelove pa će uskoro biti i materijala za novu temu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 29 minuta
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, Riba, tino1, VanjusOS, Anonimci (357)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO