iMac G4 / 700 projekt
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G4 / 700 projekt

10.05.2025 | 15:05
Sunčana subota je vrijeme za osvježavanje stare A1048 tipkovnice

Najbolja za relativno normalne novce koju sam našao na eBayu, pa je dobila spa tretman i izbjeljivanje

10.05.2025 | 16:25
Bravo!
10.05.2025 | 16:44
Evo i finala…

Ako netko planira u cijeli proces rastavljanja i čišćenja, stvar je poprilično jednostavna.

Najkompliciraniji dio je odmah na početku, a to su 3x 0.05 imbus šarafa za koje rijetko tko ima ključ (bar ne dolazi u 3 seta alata koja imam).

Nakon tog su dva flat kabela na vrhu koji su dovoljno dugački da se može gornji dio odvojiti bez puno opasnosti da nešto pukne.

Nakon toga ide najdugotrajniji proces skidanja 30-ak malih šarafića koji drže ploču s tipkama i membrane skupa. Uz to su još tri veća šarafića koje ne treba dirati jer nisu bitni za cijelu priču.

Nakon što se ploča s tipkama odvoji od membrana, treba paziti na Caps Lock diodu koja nije nije ničime učvršćena. Najbolje ju je odvojiti i vratiti nazad na mjesto (nije nikako učvršćena, samo naslonjena među slojevima.

Pažljivo sa silikonskim membranama od svake tipke jer bez njih nema prijenosa signala.
Ubacio sam ih u čašu vode sa sapunom, promiješao i stavio u cjediljku da se suše.

Ploču s tipkama u jednu ruku, kemijsku olovku u drugu ruku i tipku po tipku izgurati iz ležišta. Može ih se i metodom poluge izbaciti ali ovom metodom sigurno neće ništa puknuti.

Tipke i ploču u sudoper/lavabo, malo sapuna za ruke i protrljati koliko ide.
Nakon tog sam sve još jednom prošao s električnom četkicom za zube.

Trik s izbjeljivanjem sam našao na netu. Potopiti tipke u 3% hidrogen peroksid i ostaviti potopljeno na suncu.
Malo je zeznuto potopiti tipke jer vole plutati, ali ih se par puta okrene i to je to. Bitno je da su uronjene i da ih se u peroksidu ostavi malo na direktnom suncu.
Ispiranje, sušenje i sklapanje.

Dok se sve suši, može se odvojiti i dno od prozirne plastike, pa i to oprati vlažnom krpom.
Nisam htio odlemljivati USB kabel da taj dio kompletno odvojim i operem, tako da je 99% alkohol s krpom odradio posao.

Nisam ovo dosad radio, pa mi je trebalo oko 4 sata. Netko spretniji bi vjerojatno odradio za dva. Promaklo mi je da se jedna membrana pomakla van svog mjesta i da sam krivu ctrl tipku stavio na mjesto (lijeva ima zaobljeniji donji lijevi ćošak), pa mi je to malo produžilo cijelu stvar
11.05.2025 | 10:10
Odličan posao! Taman slično onome što sam radio neki dan, samo sam još imao zadatak od više poluispravnih muzejskih složiti dvije upotrebljive. Na kraju imamo jednu koja je cijela ispravna osim lijevog ALT/OPT (ali radi desni, pa nije problem) i druga kojoj ne radi Š,Đ, Ž zona, ali to nije presudno za prčkanje po Macovima u muzeju.

Baš je lijepo vidjeti kada se netko uhvati ovakvog održavanja!
15.05.2025 | 16:48
Treći adapter je napokon došao i točno kakav trebam i u komadu, pa eto, SSD je spreman i na mjestu.

Novi problemčić, ramica s 2.5” na 3.5 i IDE-SATA adapter se ne vole pa ne mogu učvrstiti disk na mjesto.
Nemam više ni dvostruko ljepljive trake kad mi treba, a ne ide mi se do dućana samo po nju, tako da je izolir traka poslužila
Nije elegantno, ali drži

Sutra kompletno sklapanje i testiranje, pa reinstalacija

15.05.2025 | 17:52
Tko će čekati do sutra…

Digao sam 9.2 s CD-a i instalacija je u tijeku.
16.05.2025 | 18:05
Odustao od 9 i stavio Tiger

10.4.11 se veselo vrti, uz iLife i iWork paket
Nemam AirPort karticu pa sam ga morao donijeti do interneta. I to radi koliko mu to nepostojeći sigurnosni certifikati dopuštaju.

Ovo je vjerojatno zadnji post, nemam više što napraviti na njemu osim pokušaja da kućištu vratim blještavo bijelu boju.

Razlika u boji između požutjelog laka i originalne boje
18.05.2025 | 01:25
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.
26.05.2025 | 19:31
dpasaric kaže:
Kako ga misliš koristiti? Meni su se fantastično pokazali kao iTunes "glazbene stanice". Utrpam na njega svu glazbu ikada i onda to vrti na kućni hi-fi.

Na godišnjem sam bio pa ovo tek sad vidim.

Nažalost, nemam mjesta da ga aktivno koristim, tako da će u prodaju, pa se bacam na iduće projekte
Veseli me oživljavanje starudije pa svako malo nađem nešto novo (staro).

Idući projekt je modernizacija iPod Classic. Čekam dijelove pa će uskoro biti i materijala za novu temu.
18.07.2025 | 15:03
iMac je sletio u HR, pa ako ima zainteresiranih, vičite

50€ popusta za forum

www.njuskalo.hr/pc-racunala/apple-imac-g...riran-oglas-47570496

2 komada iPoda Classic (256 i 512GB) iz druge teme su također u prodaji
www.njuskalo.hr/mp3-mp4-playeri/ipod-cla...12-gb-oglas-47570536
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 5 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO