10.05.2025 | 16:44
Evo i finala…
Ako netko planira u cijeli proces rastavljanja i čišćenja, stvar je poprilično jednostavna.
Najkompliciraniji dio je odmah na početku, a to su 3x 0.05 imbus šarafa za koje rijetko tko ima ključ (bar ne dolazi u 3 seta alata koja imam).
Nakon tog su dva flat kabela na vrhu koji su dovoljno dugački da se može gornji dio odvojiti bez puno opasnosti da nešto pukne.
Nakon toga ide najdugotrajniji proces skidanja 30-ak malih šarafića koji drže ploču s tipkama i membrane skupa. Uz to su još tri veća šarafića koje ne treba dirati jer nisu bitni za cijelu priču.
Nakon što se ploča s tipkama odvoji od membrana, treba paziti na Caps Lock diodu koja nije nije ničime učvršćena. Najbolje ju je odvojiti i vratiti nazad na mjesto (nije nikako učvršćena, samo naslonjena među slojevima.
Pažljivo sa silikonskim membranama od svake tipke jer bez njih nema prijenosa signala.
Ubacio sam ih u čašu vode sa sapunom, promiješao i stavio u cjediljku da se suše.
Ploču s tipkama u jednu ruku, kemijsku olovku u drugu ruku i tipku po tipku izgurati iz ležišta. Može ih se i metodom poluge izbaciti ali ovom metodom sigurno neće ništa puknuti.
Tipke i ploču u sudoper/lavabo, malo sapuna za ruke i protrljati koliko ide.
Nakon tog sam sve još jednom prošao s električnom četkicom za zube.
Trik s izbjeljivanjem sam našao na netu. Potopiti tipke u 3% hidrogen peroksid i ostaviti potopljeno na suncu.
Malo je zeznuto potopiti tipke jer vole plutati, ali ih se par puta okrene i to je to. Bitno je da su uronjene i da ih se u peroksidu ostavi malo na direktnom suncu.
Ispiranje, sušenje i sklapanje.
Dok se sve suši, može se odvojiti i dno od prozirne plastike, pa i to oprati vlažnom krpom.
Nisam htio odlemljivati USB kabel da taj dio kompletno odvojim i operem, tako da je 99% alkohol s krpom odradio posao.
Nisam ovo dosad radio, pa mi je trebalo oko 4 sata. Netko spretniji bi vjerojatno odradio za dva. Promaklo mi je da se jedna membrana pomakla van svog mjesta i da sam krivu ctrl tipku stavio na mjesto (lijeva ima zaobljeniji donji lijevi ćošak), pa mi je to malo produžilo cijelu stvar