Pitanje RAM memorija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pitanje RAM memorija

19.12.2011 | 21:04
@dpasaric
Predstavlja se kao 1333, ali i dalje radi na 1066 MHz. System Bus je 1066MHz pa bas nema smisla da ti memorija radi na 1333MHz.
19.12.2011 | 23:00
Neki Macovi po tipu memorije mogu prilagoditi brzinu busa. To sam 100% siguran za Mac Pro koji imam, ali za Mini nisam. Baš ću sutra pogledati da li je možda dignuo brzinu sabirnice ili je ovo samo "formalna" informacija da je taj RAM u pitanju.
20.12.2011 | 00:04
ima li tko iskustva s kupnjom RAM-a preko OWC sajta (Mac Sales)? vidim da imaju odlične ponude pa bih naručio nešto...
20.12.2011 | 00:25
@Finn
U vise navrata. Topla preporuka.
20.12.2011 | 00:29
Da, OWC je zakon za Mac memoriju... nema brige s njima!
20.12.2011 | 03:16
Mylo182 kaže:
Hm ocito da i 1333mhz radi na late 2008, ali pitanje dal je brze.
Ja cu vjerovatbo uzet iz linksa jedno od ta 2 proizvođača, 1066mhz, pa imat uz transcendov

Dakle, stavio sam 2x2 GB Kinston=a na 1333 Mhz i radi super, osjeti se da je to sada bitno bolje...
Serijski je islo 2x1 GB i nije mi jasno kako mi je komp uopce vrtio sve to...sada dok radim na kompu vidim da je slobodno cca. 1gb rama, a akitvne su mi uvijek iste stvari...neznam...
20.12.2011 | 09:46
dpasaric kaže:
Iz mojeg iskustva nikada niti na jednom Macu nije smetalo da se stavi brže deklariran RAM.

Macbook 3,1 mi ne zeli raditi ako stavim 2x800 MHz module. Ako je samo jedan 667, onda vec moze.
20.12.2011 | 11:22
Kad smo se već dotakli OWC-a i memorije, zna li netko koliko je otprilike normalno vrijeme dostave memorije kupljene preko OWC-a?

Uze sam 8GB za Macbook i 24. će biti točno mjesec dana od kupovine a memorije još nigdje.
Inače ćesto imam dostavu iz USA i uvijek dođe za cca 14 dana, ovo mi se već čini malo podugačko.
20.12.2011 | 11:52
Ok je to.
Inače mi stvari naručene preko njih dolaze za nekih 10-14 dana, ali od cca. kraja 11. mjeseca, pa do poslije Nove godine čeka se prilično duže. Blagdani su to, blagdani
Evo i ja čekam neke stvari od njih i za sad je prošlo 3 tjedna.
20.12.2011 | 12:25
@velejaj
Iz mojih iskustava, 2-4 tjedna. Sta kaze tracking number, di je zapelo?
20.12.2011 | 12:57
Nemam tracking number, za najjeftiniju poštarinu ga ne daju.
20.12.2011 | 12:58
Strpljen - spasen!
20.12.2011 | 14:45
@Teddy&Davor: hvala na odgovorima. jel memoriju kači još i carina/porez?
20.12.2011 | 14:51
@Finn
Da kucnem u drvo...meni za sada proslo sve bez carine, mislim da je to pitanje srece, jer nekima carine a nekima ne.
20.12.2011 | 17:42
Do sada sam uvezao više desetaka puta informatičku opremu (HDD, SSD, RAM, HUBovi) i uvijek je isto što se carine na IT opremu tiče, nema je.
Odnosno službeno se kaže "carini se po carinskoj stopi od 0%" .
Plaćaš samo PDV od 23% na ukupnu cijenu pošiljke i to je to.
20.12.2011 | 18:24
Potvrđujem Soffokla, carina na ram 0% plaćaš samo PDV, nedavno stigao Ram iz OWC-a, meni je putovao 5 dana, ali platio sam Fedex...
20.12.2011 | 21:42
ne pratim cijene ram-a pa ne znam - isplati li se ovako izvana to uzimati, s obzirom na poštarinu i pdv, jel i s tim još toliko znatno jefitinije nego kod nas?
21.12.2011 | 07:25
martyn kaže:
Kupih 8 GB G.Skill-a, ovaj iz Linksa:

Memorija SO DIMM PC-10666, 8 GB, G.SKILL F3-10666CL9D-8GBSQ, DDR3 1333 MHz, kit 2x4 GB

i evo potvrda da radi:

Ovih 8 GB je plaćeno 279,00 kn pa nisam niti gledao koliko je na OWC-u, sumnjam da je povoljnije, a ovako je jednostavnije.
21.12.2011 | 08:15
Postoji li u Hrvatskoj trgovina koja prodaje DDR2 memorijske module od 4 Gb (za iMac 8,1)?
21.12.2011 | 08:22
@Finn: Nisam gledao po raznim trgovinama, nazvao sam "snažna računala" gdje sam i kupio mac-a i cijena za 24GB ram-a koliko se sjecam bila je cca 2700 kn, a rok isporuke cca 15 dana. Sa OWC-a me koštalo 1400kn + 275kn Fedex, + pdv (385kn) + troškovi fedex-a u hrvatskoj cca 120kn sve zajedno je izaslo 2180kn i stiglo je u roku 5 dana...
21.12.2011 | 10:00
DrAle kaže:
Postoji li u Hrvatskoj trgovina koja prodaje DDR2 memorijske module od 4 Gb (za iMac 8,1)?

Ja nisam nasao. Ali sam narucio u sloveniji ovo priroki.si/izdelek/1014i29937/patriot-ddr2-sodimm-1x-4gb-800mhz

Ako nemas nikog u slo, onda mislim da mozes narucit u brezice na postu (postno lezece ili tako nesto), ako se dobro sjecam i ako ti je to blizu.

I sad sam se skoro rasplakao jer je kad sam ja kupovao bila 75 eura
21.12.2011 | 17:38
@lukarak
Hvala ti! Imam neku ekipu u Sloveniji pa bi to možda mogao riješiti ako to njima bude odgovaralo.
22.12.2011 | 17:51
Evo, stiglo mojih 8GB sa OWC-a.
Malo sam čekao ali radi ko urica.

Stiglo u kaslić, znači ništa od dodatnih davanja:) .

Sve skupa me sa poštarinom koštalo $54 i mislim da je to odlična cijena, barem ja nisam našao jeftinije kod nas.
22.12.2011 | 22:28
Meni je jedan 4GB modul naručen s OWC-a nakon 2 mj korištenja počeo uzrokovati kernel panic-e. (Mini 2011)
U 3 rečenice sam im objasnio problem. Bez ikakvog natezanja i dodatnih pitanja rekli su mi da pošaljem ram nazad (20 kn poštarina) i oni odmah šalju novi, tako je i bilo.
Pozitivna iskustva.
24.12.2011 | 20:28
Ostao sam dužan informaciju je li Mac mini digao brzinu sabirnice s obzirom da je prepoznao brži tip RAM-a... NIJE!
25.12.2011 | 10:35
dpasaric kaže:
Ostao sam dužan informaciju je li Mac mini digao brzinu sabirnice s obzirom da je prepoznao brži tip RAM-a... NIJE!

To bi donijelo citav niz problema, morao bi se smanjivati mnozitelj, sto nije uvijek moguce uz zadrzavanje istog takta. A onda vec ulazimo u over i downclocking, a tu Apple ima svoju politiku koju vrlo jasno pokazuje mogucnostima prilagodjavanja taktova na svojem hardveru.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 20 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa