Pitanje RAM memorija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pitanje RAM memorija

19.12.2011 | 21:04
@dpasaric
Predstavlja se kao 1333, ali i dalje radi na 1066 MHz. System Bus je 1066MHz pa bas nema smisla da ti memorija radi na 1333MHz.
19.12.2011 | 23:00
Neki Macovi po tipu memorije mogu prilagoditi brzinu busa. To sam 100% siguran za Mac Pro koji imam, ali za Mini nisam. Baš ću sutra pogledati da li je možda dignuo brzinu sabirnice ili je ovo samo "formalna" informacija da je taj RAM u pitanju.
20.12.2011 | 00:04
ima li tko iskustva s kupnjom RAM-a preko OWC sajta (Mac Sales)? vidim da imaju odlične ponude pa bih naručio nešto...
20.12.2011 | 00:25
@Finn
U vise navrata. Topla preporuka.
20.12.2011 | 00:29
Da, OWC je zakon za Mac memoriju... nema brige s njima!
20.12.2011 | 03:16
Mylo182 kaže:
Hm ocito da i 1333mhz radi na late 2008, ali pitanje dal je brze.
Ja cu vjerovatbo uzet iz linksa jedno od ta 2 proizvođača, 1066mhz, pa imat uz transcendov

Dakle, stavio sam 2x2 GB Kinston=a na 1333 Mhz i radi super, osjeti se da je to sada bitno bolje...
Serijski je islo 2x1 GB i nije mi jasno kako mi je komp uopce vrtio sve to...sada dok radim na kompu vidim da je slobodno cca. 1gb rama, a akitvne su mi uvijek iste stvari...neznam...
20.12.2011 | 09:46
dpasaric kaže:
Iz mojeg iskustva nikada niti na jednom Macu nije smetalo da se stavi brže deklariran RAM.

Macbook 3,1 mi ne zeli raditi ako stavim 2x800 MHz module. Ako je samo jedan 667, onda vec moze.
20.12.2011 | 11:22
Kad smo se već dotakli OWC-a i memorije, zna li netko koliko je otprilike normalno vrijeme dostave memorije kupljene preko OWC-a?

Uze sam 8GB za Macbook i 24. će biti točno mjesec dana od kupovine a memorije još nigdje.
Inače ćesto imam dostavu iz USA i uvijek dođe za cca 14 dana, ovo mi se već čini malo podugačko.
20.12.2011 | 11:52
Ok je to.
Inače mi stvari naručene preko njih dolaze za nekih 10-14 dana, ali od cca. kraja 11. mjeseca, pa do poslije Nove godine čeka se prilično duže. Blagdani su to, blagdani
Evo i ja čekam neke stvari od njih i za sad je prošlo 3 tjedna.
20.12.2011 | 12:25
@velejaj
Iz mojih iskustava, 2-4 tjedna. Sta kaze tracking number, di je zapelo?
20.12.2011 | 12:57
Nemam tracking number, za najjeftiniju poštarinu ga ne daju.
20.12.2011 | 12:58
Strpljen - spasen!
20.12.2011 | 14:45
@Teddy&Davor: hvala na odgovorima. jel memoriju kači još i carina/porez?
20.12.2011 | 14:51
@Finn
Da kucnem u drvo...meni za sada proslo sve bez carine, mislim da je to pitanje srece, jer nekima carine a nekima ne.
20.12.2011 | 17:42
Do sada sam uvezao više desetaka puta informatičku opremu (HDD, SSD, RAM, HUBovi) i uvijek je isto što se carine na IT opremu tiče, nema je.
Odnosno službeno se kaže "carini se po carinskoj stopi od 0%" .
Plaćaš samo PDV od 23% na ukupnu cijenu pošiljke i to je to.
20.12.2011 | 18:24
Potvrđujem Soffokla, carina na ram 0% plaćaš samo PDV, nedavno stigao Ram iz OWC-a, meni je putovao 5 dana, ali platio sam Fedex...
20.12.2011 | 21:42
ne pratim cijene ram-a pa ne znam - isplati li se ovako izvana to uzimati, s obzirom na poštarinu i pdv, jel i s tim još toliko znatno jefitinije nego kod nas?
21.12.2011 | 07:25
martyn kaže:
Kupih 8 GB G.Skill-a, ovaj iz Linksa:

Memorija SO DIMM PC-10666, 8 GB, G.SKILL F3-10666CL9D-8GBSQ, DDR3 1333 MHz, kit 2x4 GB

i evo potvrda da radi:

Ovih 8 GB je plaćeno 279,00 kn pa nisam niti gledao koliko je na OWC-u, sumnjam da je povoljnije, a ovako je jednostavnije.
21.12.2011 | 08:15
Postoji li u Hrvatskoj trgovina koja prodaje DDR2 memorijske module od 4 Gb (za iMac 8,1)?
21.12.2011 | 08:22
@Finn: Nisam gledao po raznim trgovinama, nazvao sam "snažna računala" gdje sam i kupio mac-a i cijena za 24GB ram-a koliko se sjecam bila je cca 2700 kn, a rok isporuke cca 15 dana. Sa OWC-a me koštalo 1400kn + 275kn Fedex, + pdv (385kn) + troškovi fedex-a u hrvatskoj cca 120kn sve zajedno je izaslo 2180kn i stiglo je u roku 5 dana...
21.12.2011 | 10:00
DrAle kaže:
Postoji li u Hrvatskoj trgovina koja prodaje DDR2 memorijske module od 4 Gb (za iMac 8,1)?

Ja nisam nasao. Ali sam narucio u sloveniji ovo priroki.si/izdelek/1014i29937/patriot-ddr2-sodimm-1x-4gb-800mhz

Ako nemas nikog u slo, onda mislim da mozes narucit u brezice na postu (postno lezece ili tako nesto), ako se dobro sjecam i ako ti je to blizu.

I sad sam se skoro rasplakao jer je kad sam ja kupovao bila 75 eura
21.12.2011 | 17:38
@lukarak
Hvala ti! Imam neku ekipu u Sloveniji pa bi to možda mogao riješiti ako to njima bude odgovaralo.
22.12.2011 | 17:51
Evo, stiglo mojih 8GB sa OWC-a.
Malo sam čekao ali radi ko urica.

Stiglo u kaslić, znači ništa od dodatnih davanja:) .

Sve skupa me sa poštarinom koštalo $54 i mislim da je to odlična cijena, barem ja nisam našao jeftinije kod nas.
22.12.2011 | 22:28
Meni je jedan 4GB modul naručen s OWC-a nakon 2 mj korištenja počeo uzrokovati kernel panic-e. (Mini 2011)
U 3 rečenice sam im objasnio problem. Bez ikakvog natezanja i dodatnih pitanja rekli su mi da pošaljem ram nazad (20 kn poštarina) i oni odmah šalju novi, tako je i bilo.
Pozitivna iskustva.
24.12.2011 | 20:28
Ostao sam dužan informaciju je li Mac mini digao brzinu sabirnice s obzirom da je prepoznao brži tip RAM-a... NIJE!
25.12.2011 | 10:35
dpasaric kaže:
Ostao sam dužan informaciju je li Mac mini digao brzinu sabirnice s obzirom da je prepoznao brži tip RAM-a... NIJE!

To bi donijelo citav niz problema, morao bi se smanjivati mnozitelj, sto nije uvijek moguce uz zadrzavanje istog takta. A onda vec ulazimo u over i downclocking, a tu Apple ima svoju politiku koju vrlo jasno pokazuje mogucnostima prilagodjavanja taktova na svojem hardveru.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 1 minute
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

tino1, zvone, Anonimci (235)

Novo na Jabučnjaku

Teme