provjera hard diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

provjera hard diska

29.10.2010 | 20:59
Može te li mi preporučiti neki program ( osim disk untility-a) kako bi provjerio stanje hard diska(bad sector, itd...)
Naime ugradio sam disk od 2 TB WD Green (još prije godinu dana) i u zadnje vrijeme komp mi zna često usporiti, (safari, aperture) pa ga moram čekati da zavrti disk. nekad zna ostati tako zablokiran, pa ga moram prisilno gasiti. Uglavnom, nije mi svejedno
29.10.2010 | 21:46
1. Hardware test na instalacijskom disku koji si dobio s računalom već imaš
ili
2. TechTool Pro za dijagnostiku, popravak i još koješta, a koji trebaš kupiti.

3. DiskWarrior mogu preporučiti, a i njega trebaš kupiti.
29.10.2010 | 22:20
Apsolutno niti jedan od alata koje je naveo Joško ne radi to što ti treba, BigMac.

Znam iz prve ruke, jer sam ih htio ja za to koristiti kad sam sumnjao u neispravan disk s takvim (kasnije i gorim) simptomima. Što se takvih problema tiče, na Macu, nažalost, nisam našao upotrebljiv alat.
30.10.2010 | 00:32
Hvala Joško, na info-u.
Naravno da imam instalcijski CD. Probat ću...
Ovo je prosto nevjerovatno kako nekad mac radi 300 na sat, a nekad se vuče ko krepana kokoš
Dva prijatelja koji imaju isti model diska ( doduše nisu istog kapaciteta 500MB i 1GB) jednom je elektronika otišla, a drugi ima puno bad sectora)
Strašno...
E hvala i smayoo
30.10.2010 | 07:45
Hardware test. No problem found. Test duration 1 sat i 8 min.
30.10.2010 | 08:56
Optimiziraj disk, možda pomogne.
Niti hardware test nije 100% siguran u detekciji problema, probaj sa drugim diskom ako ga imaš pri ruci.
30.10.2010 | 09:24
Problem je gotovo sigurno u hardveru diska. Da je greška u direktoriju, drugačije bi se ponašao. Been-there-done-that. Disk Utility ipak tu može pomoći, ali moraš imati backup. Dakle, napraviš backup, a onda taj disk daš u zeroing. To bi moralo javiti grešku ili ćeš vidjeti da proces traje neprirodno dugo što je opet znak greške. Pogledaj i SMART status, mada on nije dovoljan pokazatelj. Možeš probati i Tech-Tool Pro (komercijalan) koji ima opcije za test diska, mada mu osobno ne vjerujem previše. Disk Warrior je više orijentiran na rad s direktorijima i spašavanje bitnoga, nego na dijagnozu lošeg hardvera.

Ja sam imao kod frenda jedan takav disk u Mac Pro i upravo se tako ponašao. Bio je kupljen u Vemilu, star godinu i pol i uredno su ga zamijenili bez obzira što su tada bili u velikim nevoljama kao firma. Eto, da ne budu samo tužibabe na trgovce.
30.10.2010 | 17:37
Davore, kako se disk stavlja u zeroing? Nikad čuo za to
Izgleda da se ova green serija i nije baš pokazala ...
30.10.2010 | 18:02
@ BigMac
Odeš na Utilities i odabereš Disk Utility app. Odabereš disk ideš na Erase i Security option te tamo imaš 4 mogućnosti brisanja. Zeroing je brisanje nulama a vidjet ćeš i dubinska brisanja, 7 i 30-ak puta, ali toliko i duže traju. Probaj kako ti je Davor rekao sa Zeroing, te nakon ponovne instalacije ćeš vidjeti kako će se disk ponašati. Sretno !
Update ! Pogledaj i ovo uputstvo od Applea support.apple.com/kb/ht1820 možda ti bude jasnije !
Bok !
30.10.2010 | 21:26
Ok, Bit će to duga noć
31.10.2010 | 09:44
Backup napravljen. Sada mi disk radi skroz ok, moguće da je bila softwerska greška. Tako da ću odgoditi zeriong diska. A ako i krepa imam backup
Davore- da li za zeriongom sigurno ostajem bez podataka?
31.10.2010 | 11:52
Da
01.11.2010 | 20:47
Ne slažem se s Davorom. Zeoring nije 100% pouzdana metoda za istjerati HW kvar diska na vidjelo, zato što proces ne očitava sektor nakon zapisivanja.

BigMac, da, zeroingom *sigurno*, posve i zauvijek ostaješ bez podataka (ako nemaš backup)
01.11.2010 | 20:58
Razumio sam, al evo da kucnem u drvo, za sada radi sasvim OK. TM radi svaki sat backup za svaki slučaj.
Kažem, neću radit provjeru (još) kad sada radi kako i treba
Svakako hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 19 minuta
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO