provjera hard diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

provjera hard diska

29.10.2010 | 20:59
Može te li mi preporučiti neki program ( osim disk untility-a) kako bi provjerio stanje hard diska(bad sector, itd...)
Naime ugradio sam disk od 2 TB WD Green (još prije godinu dana) i u zadnje vrijeme komp mi zna često usporiti, (safari, aperture) pa ga moram čekati da zavrti disk. nekad zna ostati tako zablokiran, pa ga moram prisilno gasiti. Uglavnom, nije mi svejedno
29.10.2010 | 21:46
1. Hardware test na instalacijskom disku koji si dobio s računalom već imaš
ili
2. TechTool Pro za dijagnostiku, popravak i još koješta, a koji trebaš kupiti.

3. DiskWarrior mogu preporučiti, a i njega trebaš kupiti.
29.10.2010 | 22:20
Apsolutno niti jedan od alata koje je naveo Joško ne radi to što ti treba, BigMac.

Znam iz prve ruke, jer sam ih htio ja za to koristiti kad sam sumnjao u neispravan disk s takvim (kasnije i gorim) simptomima. Što se takvih problema tiče, na Macu, nažalost, nisam našao upotrebljiv alat.
30.10.2010 | 00:32
Hvala Joško, na info-u.
Naravno da imam instalcijski CD. Probat ću...
Ovo je prosto nevjerovatno kako nekad mac radi 300 na sat, a nekad se vuče ko krepana kokoš
Dva prijatelja koji imaju isti model diska ( doduše nisu istog kapaciteta 500MB i 1GB) jednom je elektronika otišla, a drugi ima puno bad sectora)
Strašno...
E hvala i smayoo
30.10.2010 | 07:45
Hardware test. No problem found. Test duration 1 sat i 8 min.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
30.10.2010 | 08:56
Optimiziraj disk, možda pomogne.
Niti hardware test nije 100% siguran u detekciji problema, probaj sa drugim diskom ako ga imaš pri ruci.
30.10.2010 | 09:24
Problem je gotovo sigurno u hardveru diska. Da je greška u direktoriju, drugačije bi se ponašao. Been-there-done-that. Disk Utility ipak tu može pomoći, ali moraš imati backup. Dakle, napraviš backup, a onda taj disk daš u zeroing. To bi moralo javiti grešku ili ćeš vidjeti da proces traje neprirodno dugo što je opet znak greške. Pogledaj i SMART status, mada on nije dovoljan pokazatelj. Možeš probati i Tech-Tool Pro (komercijalan) koji ima opcije za test diska, mada mu osobno ne vjerujem previše. Disk Warrior je više orijentiran na rad s direktorijima i spašavanje bitnoga, nego na dijagnozu lošeg hardvera.

Ja sam imao kod frenda jedan takav disk u Mac Pro i upravo se tako ponašao. Bio je kupljen u Vemilu, star godinu i pol i uredno su ga zamijenili bez obzira što su tada bili u velikim nevoljama kao firma. Eto, da ne budu samo tužibabe na trgovce.
30.10.2010 | 17:37
Davore, kako se disk stavlja u zeroing? Nikad čuo za to
Izgleda da se ova green serija i nije baš pokazala ...
30.10.2010 | 18:02
@ BigMac
Odeš na Utilities i odabereš Disk Utility app. Odabereš disk ideš na Erase i Security option te tamo imaš 4 mogućnosti brisanja. Zeroing je brisanje nulama a vidjet ćeš i dubinska brisanja, 7 i 30-ak puta, ali toliko i duže traju. Probaj kako ti je Davor rekao sa Zeroing, te nakon ponovne instalacije ćeš vidjeti kako će se disk ponašati. Sretno !
Update ! Pogledaj i ovo uputstvo od Applea support.apple.com/kb/ht1820 možda ti bude jasnije !
Bok !
30.10.2010 | 21:26
Ok, Bit će to duga noć
31.10.2010 | 09:44
Backup napravljen. Sada mi disk radi skroz ok, moguće da je bila softwerska greška. Tako da ću odgoditi zeriong diska. A ako i krepa imam backup
Davore- da li za zeriongom sigurno ostajem bez podataka?
31.10.2010 | 11:52
Da
01.11.2010 | 20:47
Ne slažem se s Davorom. Zeoring nije 100% pouzdana metoda za istjerati HW kvar diska na vidjelo, zato što proces ne očitava sektor nakon zapisivanja.

BigMac, da, zeroingom *sigurno*, posve i zauvijek ostaješ bez podataka (ako nemaš backup)
01.11.2010 | 20:58
Razumio sam, al evo da kucnem u drvo, za sada radi sasvim OK. TM radi svaki sat backup za svaki slučaj.
Kažem, neću radit provjeru (još) kad sada radi kako i treba
Svakako hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, miomika, Tomek, zvone, Anonimci (341)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO