Upomoć! eMac (G4) s bolesnim kondenzatorima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upomoć! eMac (G4) s bolesnim kondenzatorima

• BB
  • Korisnik
  • 3
14.10.2010 | 17:25
E, ovako: imam dva eMaca G4, 1GHz oba sa simptomima bolesnih kondenzatora. Jedan se više uopće ne da upaliti, a drugi se pali nakon nekoliko pokušaja, ali bojim se da će i taj uskoro skroz otići.

Simptomi su inače bili tipa sve se smrzne, pa neće spavati, pa se neće probuditi, a ovaj koji se ne pali čak i kad je zaspao, budio se na paljenje svjetla...

Po onome što sam našla tu na forumu (a i drugdje na webu), mislim da su kondenzatori...ili možda PSU?

Tražim nekoga tko bi bio voljan pogledati i srediti te eMacove (uz kavu, štapiće, ćevape...).

Nalaze se na dvije lokacije u Zagrebu.

Thx!
[img size=150][/img]
250px_EMac.jpg
14.10.2010 | 21:36
Javi se Marku iz iServisa. www.iservis.hr, 091iservis. On je zakon....
  • aco
  • Korisnik
  • 7
14.10.2010 | 22:19
A da probaš prvo sa baterijama, ovo bi prije bilo to, nego kondezatori, barem na ovo tipu stroja
  • BB
  • Korisnik
  • 3
15.10.2010 | 16:33
Hvala Djuro, čula sam za Marka, samo je to ona varijanta "probati nešto drugo prije nošenja u servis"... Ako kažeš da je zakon, vjerujem ti

aco, hvala i tebi. I ja sam pomislila da su možda baterije, ali ne znam gdje da nađem takve kod nas.
15.10.2010 | 22:25
Baterijski centar u Đorđićevoj.
15.10.2010 | 23:50
BB je napisao:
Hvala Djuro, čula sam za Marka, samo je to ona varijanta "probati nešto drugo prije nošenja u servis"... Ako kažeš da je zakon, vjerujem ti

aco, hvala i tebi. I ja sam pomislila da su možda baterije, ali ne znam gdje da nađem takve kod nas.

Marko djelomice i JEST zakon zato kaj on dođe po komp, ako si u Zagrebu......
  • BB
  • Korisnik
  • 3
16.10.2010 | 14:46
Hvala svima!

Probat ću onda prvo baterije, pa javim rezultat
16.10.2010 | 15:33
Baterija kosta 50 -70kn ako se dobro sjecam. mozda cak i vise. imaju u chipoteci, ali ako eMac cuva postavke vremena i datuma nema potrebe za mijenjanjem baterije uz napomenu da imam eMaca koji je imao praznu bateriju i normalno se palio, ali bi se svako toliko smrzno. Promijenio kondenzatore (40kn set n ebayu i ostalo mi jos vise od pola) i od onda radi kao da je iz 2008, a ne 2004.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
16.10.2010 | 23:28
Evo, probala sam staviti bateriju iz eMaca koji se još da upaliti u drugog koji se ne da, i ništa! I dalje mrtav, samo škljocne...

Defou, hvala na infu. Bila sam i inače happy s tim eMacom, samo sam malo memorije dodala i vozio je Leoparda bez problema. Dok se nije počeo joguniti sa spavanjem, a onda nije više htio ni svaki put dići sistem. Na koncu, eto, ni da se upali.

Drugi ima manje memorije, i baš sam je mislila povećati i staviti i njemu Leoparda, kad i on počeo zafrkavati.
Kad sam išla večeras iz njega izvaditi bateriju, bio je još upaljen. Pitam se, kad tu bateriju vratim, hoće li i on odustati...

Po svemu sudeći, treba probati s kondenzatorima. Pretpostavljam da i njih ima kod nas?

Thx!
17.10.2010 | 04:15
Nije da sam pretjerano trazio, ali nisam uspio naci kod nas. Kupio sam preko ebaya iz Kine. Cak ih i reklamiraju kao eMac capacitor repair kit.
Ubiti kad malo bolje razmislim 2 razlicita kapaciteta. Jedan sam kupio u chipoteci, a drugi iz kine. 20kom 40kn. ostalo mi jos 8kom ja mislim.
17.10.2010 | 11:31
Kondenzatora ima kupiti i kod nas, recimo Chipoteka ili slične trgovine. Možda www.kronos.hr/ je još i bolji izbor. Ako nemaju identične vrijednosti možeš koristiti i one sa većim kapacitetom i nazivnim naponom.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
17.10.2010 | 14:56
Defou, fakat nije skupo, thx.
Riba, hvala na linku.

Logično mi je da ima kod nas, i tu se ljudi bave elektronikom

I ponosno izjavljujem da sam proučila i tekstove i filmiće na webu, pa znam da smiju biti i jači. Također ću ponosno dodati da znam i lemiti , ali ipak ne bih sama prčkala...

Srećom, eto, javio mi se jedan vitez sa Jabučnjaka, pa će danas doći pogledati jednog od pacijenata. Pa kad skužimo jesu li kondenzatori ili nešto drugo, javim se i izvijestim.

Ah, baš volim Jabučnjak i sve vas ovdje
17.10.2010 | 17:26
Lako za kapacitet Riba, ali velicina je bitna jer su oni svi lijepo poredani ako su veci nema sanse da ih zamijenis. Najbolje original i kod nas u Rijeci u Chipoteci nemaju. Ni u Holexu.
17.10.2010 | 19:01
Nemaju, ali ja sam majstor improvizacije. Ne znam doduše kako je to u eMacu, ali sam veće ugurao u tijesno iMac napajanje...
  • BB
  • Korisnik
  • 3
17.10.2010 | 19:54
Evo me...

Veliko hvala Aci na oživljavanju eMaca

Nisu kondenzatori, nego ipak baterija. Ali, da ne ureknem, tko zna, možda i ti kondenzatori samo čekaju da zeznu

Sutra ću staviti novu bateriju i u onog drugog, pa će se možda unormaliti.

A ako ne bude ok, ili ako opet počnu zezati, opet ću zvati u pomoć.

Hvala svima!
18.10.2010 | 00:44
Evo ja cu dat cu Aci karmu. Ne razumijem zasto i kako baterija, ali nema veze. Svaka cast na dijagnozi.

Riba. Ako nije zurba ja volim kad je sve po specifikacijama
  • BB
  • Korisnik
  • 3
18.10.2010 | 01:37
Pa, ja sam čak i resetirala onu pinkicu na PSU, piknula na 10 sekundi kako sam pročitala, ali tad je bila prazna baterija unutra. Poslije sam stavila bateriju koja nije bila prazna, ali nisam opet to resetirala... Čini se da je tu negdje nešto štekalo, ali ne znam točno ni reći ni opisati, jer nisam cijelo vrijeme gledala kaj Aco radi (kuvala kavu).
Možda Aco bude imao volje i vremena objasniti čaroliju.
Uglavnom, nije ga trebalo ni skroz rašarafljivati...i sad radi. Vidjet ćemo kad ga ugasim i opet pokušam upaliti (moram ga premjestiti). A i da ga Leopard umara...pa ću ga vratiti na 10.4 (ako bude i dalje radio )
  • BB
  • Korisnik
  • 3
18.10.2010 | 18:19
Huh! Evo me opet...drugi eMac u banani, nova baterija niš koristi, a danas sam saznala i kakve je smetnje zapravo imao. I ima još uvijek (jer očito nije baterija bila problem).
Dakle: povremeno se ne dogodi ništa pri uključivanju, ali ako se prisloni uho na njega, čuje se da radi ventilator. U drugim, pak, zgodama, napravi neki krc i droing, i upali se lampica pa počne blinkati, a u trećim zgodama pak pri paljenju bipka...

Ekran, jasno, mrak u svim slučajevima. Bi li to bio disk? Ili grafička?

Thx.
18.10.2010 | 19:57
Bipkanje je znak HW kvara i bitno je pobrojati koliko puta je bipnuo:

If you experience one of these beeps, you may call your Apple Authorized Service Provider for additional troubleshooting assistance.

1 beep = no RAM installed

2 beeps = incompatible RAM types

3 beeps = no good banks

4 beeps = no good boot images in the boot ROM (and/or bad sys config block)

5 beeps = processor is not usable

In addition to the beeps, on some computers the power LED will flash a corresponding number of times plus one. The LED will repeat the sequence after approximately a 5-second pause. The tones are only played once.

Note: In this case, a flash is considered to be 1/4 second or 250 ms or greater in length.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
19.10.2010 | 00:08
Hvala, Smayoo! Srela sam se već prije s bipkanjem, na drugom starom Macu, kad mu je ispala memorija, ali nisam znala ovo sa brojem bipova.
Na žalost, nisam brojala...od cca 10-ak pokušaja paljenja, bipkao je možda u tri pokušaja. U večini slučajeva se samo čuo ventilator (i to samo ako prisloniš uho na komp), a par puta je zastrugao, zarondao i zašuštao na zvučnike. I je, blinkao je, tri ili više puta.
Zbog tog rondanja i struganja mislim da je možda disk, a prvi i drugi slučaj nisu, jer taj RAM ima otkad je kupljen, ništa mijenjano ni dodavano.

Uglavnom, ako je disk, onda je banana skroz? Isplati li se uopće kopati i/ili mijenjati disk?
19.10.2010 | 09:51
BB je napisao:

Uglavnom, ako je disk, onda je banana skroz? Isplati li se uopće kopati i/ili mijenjati disk?

Ha, to je relativno - ako ti je komp toliko vrijedan da ulozis u njega jos cca 300kn za IDE hard disk, onda se isplati...
Osobno sam prije par mjeseci, uz pomoc savjeta kolega sa jabucnjaka zamijenio hard u svom eMacu i komp mi je ozivio - procedura je malko komplicirana ali nista spektakularno. Skines sa weba onaj eMac dissasembly guide kako se ono vec zove, i lijepo, polako, korak-po-korak...
Naravno, ako je uopce stvar u hardu... ove simptomi koje si opisala su mi nepoznati - moj hard je prije rikavanja uzrokovao da komp radi jaaako usporeno.
Ove tvoje simptome ce bolje znati netko od kolega objasniti.......
  • BB
  • Korisnik
  • 3
22.10.2010 | 03:17
Hvala svima,
Opet je Aco preuzeo stvar, pa će ustanoviti kaj se događa.
Kad saznam, javim.
Lp
  • BB
  • Korisnik
  • 3
23.10.2010 | 00:18
Evo dijagnoze: otišao procesor
Pa će i taj eMac u penziju.

A jadan, plakao i bipkao da mu nije dobro...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, iAnte, m@xym, marioart, robee, Tomek, zvone, Anonimci (349)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO