Što je bolje kupiti - iMac 21,5" 3,2 ili 27" 2,8?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što je bolje kupiti - iMac 21,5" 3,2 ili 27" 2,8?

01.09.2010 | 11:22
Riba je napisao:
Volio bi da mi netko navede jednu situaciju, (izuzev gledanja filmova) radi koje je bas neophodan 27"inch monitor, ima neki dobrovoljac?

diagono, u načelu se slažem s tobom. Ja već godinama imam stari prozirni 23" cinema display i stvarno mi nikad nije bio premalen. Kako većinu stvari ionako radim na 15" laptop ekranu, taj 23" mi je pravo čudo.
U konačnici sve ovisi o režimu korištenja, veliki ekran ima smisla sa ljude koji koriste softver za stotinu toolbarova i paleta ja nisam među njima iako redovno moram imati nekoliko vidljivih prozora otvorenih.

evo ja na 24" Imac-u slikan, radin u Painteru kolore stripova, ilustracije, art ... i planiran kupit još jedan monitor sa strane da na njemu posložin toolbarove, palete za mišanje boja, reference i sl.

... nisan mislija da ce mi ova mrcina od 24" bit mala, ali hmm...

... meni bi 27" bija taman .... ili 30" ..
01.09.2010 | 12:15
Diagono:

Vodjen tvojom (ne kazem pogresnom) logikom, onda niko ne bi trebao kupovati Audi A8 (ili nedaj boze S8) jer na posao moze ici i sa Skodom Fabiom

Taj Audi je ogroman overkill za 99,99% ljudi koji ga svejedno kupuju. Oni to znaju, ali ne mare...

Tako isto i ovaj monitor.

Tipican scenarij jednog webmastera:

1. Otvori 3-4 browsera, poreda ih jedan pored drugog i gleda kako njegova web stranica izgleda u svakom od njih...bez prebacivanja medju prozorima....cijelo vrijeme mu otvoren Skype, jos ostane mjesta sa strane za Severinin kratkometrazni film recimo

Da ne pominjem ljude koji se bave obradom fotografije ili videa, pa oni vecinom i rade na vise monitora, jer im je jedan malo...

Meni 27" nije preveliko, ali opet svako ima pravo na svoj stav i misljenje.

Ne slazem se jedino da bi ga trebalo okaciti na zid, jer je onda kut gledanja totalno freak i nekako neprirodan, a trebao bi bi biti normalan jer ipak gledas ravno ispred sebe
01.09.2010 | 12:21
po meni, idealno bi bilo da ima cinema od 21.5 i onda uparit sa manjin imacon
01.09.2010 | 15:55
A8 ljudi ne kupuju, ne zato jer je overkill nego nemaju milijon i kusur kuna za auto, kad otplaćuju stan cijeli život za te novce.
Stvarno ljudi, dajte malo s tim paralelama...dammit.
02.09.2010 | 00:49
Nije to bas dobar primjer, mislim opcenito sa autima...Ovisi i gdje zivis. Npr. BMW 7 u Americi ne ostavlja dojam tako golemog auta kao na nasim cestama...drugim rijecima 21" je u ovom slucaju sedmica bmw-a, bar iz moje perspektive, a 27" bi bio valjda Hummer, ili onaj kamion od čistoće tako nekako ja to vidim... 21" definitivno nije mali monitor, velik je. Ja sam pokusao generalno odgovoriti, a generalno na "21 bi se dalo napraviti sve, i to bez veceg gubitka komfora, pa radilo se o fotografiji, filmu ili bilo cemu drugom. E, sad...vidis kako smo razliciti...mene je samo iz jednog razloga privlacio "27, upravo radi mogucnosti ugradnje na zid. Ovako sam uvijek u frci kad dodjem s kavom do racunala da se ne prolije po njemu, moguce glupav primjer, ali svakodnevan definitivno...Kad je na zidu nekako je izoliraniji od svega, a i onda moze biti nesto veci jel si automatski nesto dalje od monitora, to je u stvari nekakvo opravdanje "27 inchnog monitora kad se radi o kucnoj uporabi, izuzmimo prezentacije u prostorima i sl. fore... Sto se navika tice sedam godina sam radio (doma) na "19, i kada je riknuo imao sam privremeno "15...bio mi je totalni šok!!! Skoro pa sam usao glavom u njega heh...ali i na to sam se navikao, i to u dosta kratkom roku, ali je zaista mali, to je mali monitor, bez obzira na navike. BTW, Nakon preko 15god. velikog auta meni je svaki mali, nedavno sam vozio novu 5icu i bila mi je nekako mala, uska u kabini, vrata blize, sicevi manji...ali nije to mali auto!!! O tome ja govorim, mislim da je 21" pogodjena dimenzija, ne volim inace generalizacije jel osobno smatram da nema nista sto je za narodne mase, ali bi se stvarno usudio reci da je 21" sasvim dovoljno velik za bilo koga, ne dovoljan, nego upravo dovoljno velik. P.S. Nisam nikada probao jabukovacu! Jel se to moze kupiti ovdje u sklopu ovog sajta, tako da bude potpuni dozivljaj
02.09.2010 | 00:59
diagono je napisao:
P.S. Nisam nikada probao jabukovacu! Jel se to moze kupiti ovdje u sklopu ovog sajta, tako da bude potpuni dozivljaj

Pa bio je pokušaj izrade domaćeg cidera, a nešto se mislio za ovogodišnji iParty okupiti proizvođače jabučnih proizvoda.
02.09.2010 | 01:22
Haaa, to bi bio zanimljiv spoj Bilo bi isto tako zanimljivo vidjeti izraze lica ekipe iz US Apple nakon sto vide snimku jednog balkanskog opijanja rakijom, recimo na prezentaciji novih Apple racunala u HR heh...
02.09.2010 | 14:38
Ako novac nije pretežak problem, iMac 27". Duže će biti aktualan stroj. Ne manje od pet godina.
02.09.2010 | 15:22
27" bez razmisljanja
02.09.2010 | 23:48
Jel ima 50" ? E, ako ima onda taj, uopce nemoj razmisljat...
U stvari jos bolje, dodji tamo (u ducan) i pitaj koji je najveci i taj kupi, nemas kaj razmisljat !!!
Oh yeah
02.09.2010 | 23:54
P.S. A jos ce biti i godinama aktualan:lol:
BTW, Ovdje je ekipa mrak, žele pomoci, dati iskreni savjet... ima bar deset ljudi koji cine ovaj forum boljim od mnogih drugih, to sam u kratkom roku shvatio.
E, sad kojih je to deset...
03.09.2010 | 00:48
Ja sam odavno napisao da čim naprave 42" iMac, ja ga odmah kupujem umjesto televizora u dnevnoj sobi. Ozbiljan sam. Nema smileya. Ali za radni stol - 21.5" je više nego dovoljno za kućnu uporabu, 24" je dobro došlo za određeni profesionalni rad, preko toga je meni osobno puno preveliko.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

alenc, Miro Spiro, Riba, Anonimci (383)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi