MARTA!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MARTA!

26.02.2010 | 13:39
Zanima me dal' je itko odavde vidio, drzao, cuo za Bugarsku (nisam siguran mozda je rumunjska) MAC inacicu? Zvala se MARTA.
Navodno su to Bugari radili na veliko. Naravno, govorimo o osamdesetim godinama. Shopingiranje u Trstu, farmerke i fudbe.
Upoznao sam lika koji ih je osobno dilao. Pokusavam naci nesto o tome na netu, ali bezuspjesno. Volio bih vidjeti to cudo.

Nadam se da nisam fulao i ime te cure.
Oj Marta, Marta.
26.02.2010 | 14:26
Ih, ako ja ne znam, tko ce!
Mislim da se ipak radi o makedonskom proizvodu, no moguce da su i bugari imali neke prste u tome. Najvjerojatnije Apple II klon. Stovise u PEEK&POKE imamo jedan Marta monitor, no ne nazalost i samu Martu. Po netu je tesko naci informacije no negdje sam bio iskopao sliku.
U svakom slucaju, nista posebno zanimljivo jer je tih Apple II klonova bila citava sila.

Riba, u svojstvu PEEK&POKE kustosa
26.02.2010 | 14:40
Znam da je bilo dosta klonova.
Vidio vishe njih i malo radio na nekima. Na mac klonovima.
Ali ovo je cisto kao "kuriozitet"...navodno bio jako, jako dobar stroj koji se cak dilao po njemackoj i sl. Cudo od Bugara.
Zato mi je zanimljiv.
I mislim da su bili bugari, nikako makedonci.

U biti mozda mi je ovaj stroj najzanimljiviji zbog imena...Marta.
26.02.2010 | 15:43
Probat cu iskopati nesto vise. Svojevremeno mi je netko obecao dobaviti jednu iz Makedonije...
26.02.2010 | 16:23
I kod nas se [ako se dobro sjećam] sklapao Apple II klon u Varaždinu.
Davno je to bilo, imali ga u školi )))
26.02.2010 | 16:48
Ivel Ultra, ali nije iz Varaždina (vjerojatno si ga zamijenio sa Orlom), već iz Ivanić Grada
26.02.2010 | 16:55
Točno! Već sam i zaboravio, nisam se mogao sjetiti niti imena IvelUltra. thx
26.02.2010 | 19:25
Nije li se u Varaždinu sklapao onaj mali Apple IIc? Prvi kompjuter koji je dolazio standardno s mišem?

Makedonski Apple klon proizvodio je Javor iz Bitole i sjećam ga se zbog osebujnog drvenog (!!) kućišta. Bio je atrakcija svakog Interbiroa.

Ne sjećam se Marte.
27.02.2010 | 03:15
Monitor koji je u PEEK&POKEtu nosi ime MARTA, a na poleđini proizvođač Javor-Bitola! Mislim da u nekom od starijih brojeva Sveta Kompjutra ili Mog Mikra ima negdje i neki mijaturni članak.
28.02.2010 | 00:20
A-ha!
28.02.2010 | 02:37
Znaci ipak Bitola...ali kao sto je rekao Riba...bit ce da i Bugari imali prste u tome.

Moracu kad tad banuti u taj PEEK&POKE, pa da mi sline procure...za gomilom starih kanti. Koje jos uvijek (kako bi rek'o Bandic) delaju.
28.02.2010 | 08:29
Ako je proizveden u Bitoli, teško da su Bugari imali prste u tome. U ono vrijeme nisu bili baš razvijeni društveno-politički i poslovni odnosi između Jugoslavije i Bugarske.
01.03.2010 | 02:30
Bogme...u pravu si.
02.03.2010 | 12:16
Izgleda da su Apple II klonove proizvodili u na nekoliko mjesta na Balkanu. Pošto sam prije desetak godina čitao jedan članak u Wiredu i ja sam najprije pomislio na Bugare.

Svejedno, ovo je link na taj tekst o Bugarima koji su smislili najopakije viruse devedesetih.

"Todor Todorov - or Commander Tosh, as some call him. Founder of the Virus Exchange BBS. How to define him? An
anarchist hacker? A virus writer who hatched some of the most destructive code known? Perhaps it's best to call him
a Pravetz kid - one of thousands of Bulgarian children who, under communism in the early 1980s, grew up using a
Pravetz 82 microcomputer. Made from reverse-engineered and copied Apple IIe parts, the machine had spawned a
culture, and a legacy, that no one in the Bulgarian Politburo had anticipated."
02.03.2010 | 12:45

Tako se to nekad radilo!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 57 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!