MARTA!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MARTA!

26.02.2010 | 13:39
Zanima me dal' je itko odavde vidio, drzao, cuo za Bugarsku (nisam siguran mozda je rumunjska) MAC inacicu? Zvala se MARTA.
Navodno su to Bugari radili na veliko. Naravno, govorimo o osamdesetim godinama. Shopingiranje u Trstu, farmerke i fudbe.
Upoznao sam lika koji ih je osobno dilao. Pokusavam naci nesto o tome na netu, ali bezuspjesno. Volio bih vidjeti to cudo.

Nadam se da nisam fulao i ime te cure.
Oj Marta, Marta.
26.02.2010 | 14:26
Ih, ako ja ne znam, tko ce!
Mislim da se ipak radi o makedonskom proizvodu, no moguce da su i bugari imali neke prste u tome. Najvjerojatnije Apple II klon. Stovise u PEEK&POKE imamo jedan Marta monitor, no ne nazalost i samu Martu. Po netu je tesko naci informacije no negdje sam bio iskopao sliku.
U svakom slucaju, nista posebno zanimljivo jer je tih Apple II klonova bila citava sila.

Riba, u svojstvu PEEK&POKE kustosa
26.02.2010 | 14:40
Znam da je bilo dosta klonova.
Vidio vishe njih i malo radio na nekima. Na mac klonovima.
Ali ovo je cisto kao "kuriozitet"...navodno bio jako, jako dobar stroj koji se cak dilao po njemackoj i sl. Cudo od Bugara.
Zato mi je zanimljiv.
I mislim da su bili bugari, nikako makedonci.

U biti mozda mi je ovaj stroj najzanimljiviji zbog imena...Marta.
26.02.2010 | 15:43
Probat cu iskopati nesto vise. Svojevremeno mi je netko obecao dobaviti jednu iz Makedonije...
26.02.2010 | 16:23
I kod nas se [ako se dobro sjećam] sklapao Apple II klon u Varaždinu.
Davno je to bilo, imali ga u školi )))
26.02.2010 | 16:48
Ivel Ultra, ali nije iz Varaždina (vjerojatno si ga zamijenio sa Orlom), već iz Ivanić Grada
26.02.2010 | 16:55
Točno! Već sam i zaboravio, nisam se mogao sjetiti niti imena IvelUltra. thx
26.02.2010 | 19:25
Nije li se u Varaždinu sklapao onaj mali Apple IIc? Prvi kompjuter koji je dolazio standardno s mišem?

Makedonski Apple klon proizvodio je Javor iz Bitole i sjećam ga se zbog osebujnog drvenog (!!) kućišta. Bio je atrakcija svakog Interbiroa.

Ne sjećam se Marte.
27.02.2010 | 03:15
Monitor koji je u PEEK&POKEtu nosi ime MARTA, a na poleđini proizvođač Javor-Bitola! Mislim da u nekom od starijih brojeva Sveta Kompjutra ili Mog Mikra ima negdje i neki mijaturni članak.
28.02.2010 | 00:20
A-ha!
28.02.2010 | 02:37
Znaci ipak Bitola...ali kao sto je rekao Riba...bit ce da i Bugari imali prste u tome.

Moracu kad tad banuti u taj PEEK&POKE, pa da mi sline procure...za gomilom starih kanti. Koje jos uvijek (kako bi rek'o Bandic) delaju.
28.02.2010 | 08:29
Ako je proizveden u Bitoli, teško da su Bugari imali prste u tome. U ono vrijeme nisu bili baš razvijeni društveno-politički i poslovni odnosi između Jugoslavije i Bugarske.
01.03.2010 | 02:30
Bogme...u pravu si.
02.03.2010 | 12:16
Izgleda da su Apple II klonove proizvodili u na nekoliko mjesta na Balkanu. Pošto sam prije desetak godina čitao jedan članak u Wiredu i ja sam najprije pomislio na Bugare.

Svejedno, ovo je link na taj tekst o Bugarima koji su smislili najopakije viruse devedesetih.

"Todor Todorov - or Commander Tosh, as some call him. Founder of the Virus Exchange BBS. How to define him? An
anarchist hacker? A virus writer who hatched some of the most destructive code known? Perhaps it's best to call him
a Pravetz kid - one of thousands of Bulgarian children who, under communism in the early 1980s, grew up using a
Pravetz 82 microcomputer. Made from reverse-engineered and copied Apple IIe parts, the machine had spawned a
culture, and a legacy, that no one in the Bulgarian Politburo had anticipated."
02.03.2010 | 12:45

Tako se to nekad radilo!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 7 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, skunic, temeljnik, tino1, Anonimci (444)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO