Blinkajući Upitnik...hurej!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Blinkajući Upitnik...hurej!!!!

17.02.2010 | 21:04
Pozdrav svima!!!

Imam jedan problem na macu... (iMac 2008), pri pokretanju mi se pojavljuje blinkajući upitnik. I to samo kada resetiram mac ili ako ga ugasim i odmah nakon toga ga pokušam upalit. Ako pustim mac par sati da se "ohladi" onda bez ikakvih problema boota OS. Koliko sam vidio to bi trebo biti problem sa diskom, ali mi nije jasno zašto ako ga palim iz prve radi sve bez problema, a ako ga resetiram pojavljuje se problem. Pokušo sam resetirati PRAM, napraviti safe boot, bootati sa diska, u system preference označiti boot disk, clean install OS, u disk utility-u sam napravio repair disk, sa TechTool Pro 5, sam skeniro disk i nema bad sektora.

Tako da nemam pojma...pomagajte...
17.02.2010 | 22:11
Hardverski kvar. Može biti i u napajaču, prije nego u HDD-u, a može biti i u kontroleru od HDD-a.

Ako imaš od koga posuditi drugi napajač (nisam, naime, siguran da li je napajač od iMaca vanjski, kao od Minija, ili je ugrađen u iMac?) probaj najprije to.
17.02.2010 | 22:19
Razlog može biti i vrlo banalan!
Npr. da je tvoj Mac jednom u prošlosti bio bootan s vanjskog diska kojeg sada ne može naći kao startup disk i taj upitnik se pojavljuje više kao informacija. Upitnik se par puta upali i ugasi ali Mac skuži da postoji i drugi startup disk osim onoga što fali i sistem se digne.
Ako je ovo slučaj nadam se da će pomoći bacanje filea: "/Library/Preferences/com.apple.systempreferences.plist" u smeće. Nakon novog restarta upitnik se ne bi trebao pojavljivati.
17.02.2010 | 23:14
Ako je tako, zašto mu se ne pojavljuje kad starta Mac na hladno?
17.02.2010 | 23:16
Nema vanjsko napajanje.
18.02.2010 | 01:21
Da, ja bih ponovio ovo što je rekao Joško. Benigno je u smislu funkcioniranja stroja i samo znači da nije odmah našao boot volume koji je tražio. Meni se to uvijek pojavi kada prvi put bootam stroj koji sam prije toga koristio za instalaciju sistema na neki drugi stroj putem FW target moda npr... i da, vjerojatno se može naći gdje to ima zapisano, pa resetirati.

S druge strane, Smayoo ima pravo kada kaže da se to teoretski može dogoditi i kod npr. kasnog spin-upa diska i slično, ali iz mojeg iskustva to je na modernim strojevima jako rijetko. Zadnji put sam to vidio na PowerMacu 8600.
18.02.2010 | 19:58
Prvo hvala svima na odgovoru!!!!

Mislim da je došlo do nesporazuma (odnosno nisam dobro sve opiso), kad se pojavi blinkajući folder sa upitnikom u nekim slučajevima se nakon nekog vremena boota sistem ali u mom slučaju ne, ostane samo na blinkanj...

Pokuso sam brisanjem filea com.apple.systempreferences.plist i ništa od toga, ali jedna zanimljiva stvar se događa nakon što mac normalno upali, pokušam ponovno i naravno neće, ako zamjenim kabel od napajanja boota odmah iz prve ali samo jednom, onda zamjenim ponovno kabel od napajanja i onda boota ali opet samo jednom i tako u krug funkcionira neko vrijeme.....i onda više ne boota dok ne prođe neko vrijeme "hlađenja"....

Il imam podvojenu ličnost ili ...(di sam ja to...!!!)
18.02.2010 | 20:11
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.
18.02.2010 | 20:32
dpasaric je napisao:
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.

Ma znam da se to lako provjeri ali ipak molio bi Vas g.Pasarić da mi to malo objasnite... hvala!!!!
18.02.2010 | 20:48
Promjena kabela napajanja izaziva izbijanje kondenzatora u primarnom napojnom krugu. Dakle, problem može biti s napajanjem, a ne s hardom. Davor misli da lako provjeriš da je oštećena mapa direktorija Disk Utilityjem (previdio je da si to već napravio).

Ako imaš svoj, ili možeš posuditi (ili kupiti) vanjski HDD (sa USB ili firewire) pa Carbon Copy Clonerom napraviti kopiju diska na vanjski, probaj da li imaš iste probleme pri bootanju s vajskog diska.

Poželjno je da imaš vanjski disk s vlastitim napajanjem (npr. WD MyBook), ali već će nešto reći i ako je onaj koji se napaja iz USB/FW porta (npr. WD Passport).
19.02.2010 | 12:52
Napravio sam Carbon Copy ne eksternom disku, i funkcionira svaki put kako treba, što bi značilo da je ipak problem sa diskom....

Hvala na pomoći!!!
19.02.2010 | 13:00
Ne, ne mora biti da je problem s diskom. Može biti i s napajanjem. Čak dapače, prije bi rekao da je s napajanjem.
19.02.2010 | 22:17
Ako je problem u volume-ima, particijskim tabelama ili sličnom, stavi mašinu u T mod, zabi ga u drugi Mac, vidi da li ti uopće prepoznaje disk, ako prepoznaje, pokreni Disk Warrior, on odlično sređuje takve stvari...

Ako nemaš drugog Maca pri ruci, ubaci instalacijski disk od tog svog iMaca i pokreni Disk Utility sa njega...

Inače, da bi zadao defaultni startup disk ne moraš kopati po sistemskim fajlovma, samo mu u System Preferencis pod StartUp disk to odrediš.

Moguće je i da je do kontrolera/napajanja/kabla, ali rijeđe (bar po mom iskustvu).

I, nikad ne budi siguran u nešto, čak ni kad si sto posto siguran

Evo imam jedan hard koji se ne vidi - uopće - u dva različita iMaca a koji sasvim fino radi kad ga zabodem u externi dock... Kako, zašto, go figure....
19.02.2010 | 23:40
Ako je IDE disk, lako je moguće da eksterni dock radi samo na pola sabirnice, a da disk ima feler na konektoru ili čipovlju negdje na gornjoj polovici sabirnice.
22.02.2010 | 21:22
Hvala svima na pomoći ali ipak je bio disk...

Izvadio sam ovaj i ubacio novi i radi svaki put bez ikakve greške.....neznam što je točno sa diskom jer sam ga istestiro na drugom kompu i nema bad sectora, ali nije ni važno glavno da sad sve radi....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 20 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi