Blinkajući Upitnik...hurej!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Blinkajući Upitnik...hurej!!!!

17.02.2010 | 21:04
Pozdrav svima!!!

Imam jedan problem na macu... (iMac 2008), pri pokretanju mi se pojavljuje blinkajući upitnik. I to samo kada resetiram mac ili ako ga ugasim i odmah nakon toga ga pokušam upalit. Ako pustim mac par sati da se "ohladi" onda bez ikakvih problema boota OS. Koliko sam vidio to bi trebo biti problem sa diskom, ali mi nije jasno zašto ako ga palim iz prve radi sve bez problema, a ako ga resetiram pojavljuje se problem. Pokušo sam resetirati PRAM, napraviti safe boot, bootati sa diska, u system preference označiti boot disk, clean install OS, u disk utility-u sam napravio repair disk, sa TechTool Pro 5, sam skeniro disk i nema bad sektora.

Tako da nemam pojma...pomagajte...
17.02.2010 | 22:11
Hardverski kvar. Može biti i u napajaču, prije nego u HDD-u, a može biti i u kontroleru od HDD-a.

Ako imaš od koga posuditi drugi napajač (nisam, naime, siguran da li je napajač od iMaca vanjski, kao od Minija, ili je ugrađen u iMac?) probaj najprije to.
17.02.2010 | 22:19
Razlog može biti i vrlo banalan!
Npr. da je tvoj Mac jednom u prošlosti bio bootan s vanjskog diska kojeg sada ne može naći kao startup disk i taj upitnik se pojavljuje više kao informacija. Upitnik se par puta upali i ugasi ali Mac skuži da postoji i drugi startup disk osim onoga što fali i sistem se digne.
Ako je ovo slučaj nadam se da će pomoći bacanje filea: "/Library/Preferences/com.apple.systempreferences.plist" u smeće. Nakon novog restarta upitnik se ne bi trebao pojavljivati.
17.02.2010 | 23:14
Ako je tako, zašto mu se ne pojavljuje kad starta Mac na hladno?
17.02.2010 | 23:16
Nema vanjsko napajanje.
18.02.2010 | 01:21
Da, ja bih ponovio ovo što je rekao Joško. Benigno je u smislu funkcioniranja stroja i samo znači da nije odmah našao boot volume koji je tražio. Meni se to uvijek pojavi kada prvi put bootam stroj koji sam prije toga koristio za instalaciju sistema na neki drugi stroj putem FW target moda npr... i da, vjerojatno se može naći gdje to ima zapisano, pa resetirati.

S druge strane, Smayoo ima pravo kada kaže da se to teoretski može dogoditi i kod npr. kasnog spin-upa diska i slično, ali iz mojeg iskustva to je na modernim strojevima jako rijetko. Zadnji put sam to vidio na PowerMacu 8600.
18.02.2010 | 19:58
Prvo hvala svima na odgovoru!!!!

Mislim da je došlo do nesporazuma (odnosno nisam dobro sve opiso), kad se pojavi blinkajući folder sa upitnikom u nekim slučajevima se nakon nekog vremena boota sistem ali u mom slučaju ne, ostane samo na blinkanj...

Pokuso sam brisanjem filea com.apple.systempreferences.plist i ništa od toga, ali jedna zanimljiva stvar se događa nakon što mac normalno upali, pokušam ponovno i naravno neće, ako zamjenim kabel od napajanja boota odmah iz prve ali samo jednom, onda zamjenim ponovno kabel od napajanja i onda boota ali opet samo jednom i tako u krug funkcionira neko vrijeme.....i onda više ne boota dok ne prođe neko vrijeme "hlađenja"....

Il imam podvojenu ličnost ili ...(di sam ja to...!!!)
18.02.2010 | 20:11
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.
18.02.2010 | 20:32
dpasaric je napisao:
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.

Ma znam da se to lako provjeri ali ipak molio bi Vas g.Pasarić da mi to malo objasnite... hvala!!!!
18.02.2010 | 20:48
Promjena kabela napajanja izaziva izbijanje kondenzatora u primarnom napojnom krugu. Dakle, problem može biti s napajanjem, a ne s hardom. Davor misli da lako provjeriš da je oštećena mapa direktorija Disk Utilityjem (previdio je da si to već napravio).

Ako imaš svoj, ili možeš posuditi (ili kupiti) vanjski HDD (sa USB ili firewire) pa Carbon Copy Clonerom napraviti kopiju diska na vanjski, probaj da li imaš iste probleme pri bootanju s vajskog diska.

Poželjno je da imaš vanjski disk s vlastitim napajanjem (npr. WD MyBook), ali već će nešto reći i ako je onaj koji se napaja iz USB/FW porta (npr. WD Passport).
19.02.2010 | 12:52
Napravio sam Carbon Copy ne eksternom disku, i funkcionira svaki put kako treba, što bi značilo da je ipak problem sa diskom....

Hvala na pomoći!!!
19.02.2010 | 13:00
Ne, ne mora biti da je problem s diskom. Može biti i s napajanjem. Čak dapače, prije bi rekao da je s napajanjem.
19.02.2010 | 22:17
Ako je problem u volume-ima, particijskim tabelama ili sličnom, stavi mašinu u T mod, zabi ga u drugi Mac, vidi da li ti uopće prepoznaje disk, ako prepoznaje, pokreni Disk Warrior, on odlično sređuje takve stvari...

Ako nemaš drugog Maca pri ruci, ubaci instalacijski disk od tog svog iMaca i pokreni Disk Utility sa njega...

Inače, da bi zadao defaultni startup disk ne moraš kopati po sistemskim fajlovma, samo mu u System Preferencis pod StartUp disk to odrediš.

Moguće je i da je do kontrolera/napajanja/kabla, ali rijeđe (bar po mom iskustvu).

I, nikad ne budi siguran u nešto, čak ni kad si sto posto siguran

Evo imam jedan hard koji se ne vidi - uopće - u dva različita iMaca a koji sasvim fino radi kad ga zabodem u externi dock... Kako, zašto, go figure....
19.02.2010 | 23:40
Ako je IDE disk, lako je moguće da eksterni dock radi samo na pola sabirnice, a da disk ima feler na konektoru ili čipovlju negdje na gornjoj polovici sabirnice.
22.02.2010 | 21:22
Hvala svima na pomoći ali ipak je bio disk...

Izvadio sam ovaj i ubacio novi i radi svaki put bez ikakve greške.....neznam što je točno sa diskom jer sam ga istestiro na drugom kompu i nema bad sectora, ali nije ni važno glavno da sad sve radi....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 39 minuta
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds