imac 27
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

imac 27

30.11.2009 | 01:49
poz svima, posto mi je prvi post da se predstavim, zovem se antonio i iz zga sam:)

e sad, vec 2-3 mjeseca razmisljam o macu al puno mi dat za mac pro sa monitorom 26k kuna i dok nije izaso imac27 nije dolazilo u obzir uzimat imac sa dvojezgrenim procom;)

zanima me kako bi odradjivao posao u after effects-ima, inace mislim da je konfiguracija odlicna, mozda vise rama??
30.11.2009 | 08:46
Citius, Altius, Fortius. Univerzalno pravilo jos od starih latina. Mac Pro je skuplji i brzi komp, definitivno. Ako radis profi, nema dileme. Za sve ostalo je iMAC. Frand u grafickom studiju ima i jedne i druge. Nisam pomogel, samo malo filozofije. Mada onaj quad core mora biti dobar, ja planiram do kraja ili pocetkom sljedece godine ubosti jedan.
30.11.2009 | 10:51
Znaci uzeo bi quad 27"? i5 ili i7?
Vjerujem da bi to radilo fantasticno sa Afterima, ja bi jedino uzeo 8gb rama umjesto 4 i to je to. Problem sa Afterima tj. trenutno svim Adobe aplikacijama je sto opce nisu optimizirani za vece kolicine rama tako da ja recimo u svom Mac Prou imam 14gb rama ali za rad Afteri koriste samo 3 sto je pusiona. Koristi imas jedino kod multiframe renderinga i za to je kao savjet 2gb po jezgri i to radi sasvim pristojno iako nemam pojma kako radi na visejezgrenim win strojevima pa ne mogu bas usporedjivati.
  • campo
  • Posjetitelj
30.11.2009 | 12:05
definitivno ne uzimaj iMac za tu lovu kupi pro stroj i dovoljan ti je za video monitor od 24 recimo samsung 1920x1200 ima ih za 300 400 eura i 5 godina si miran, kad budes pri parama kupi apple 30 incha i to je to, ako budes zaradjivao kupuj ram i diskove,..iMac ce ti biti dobar godinu dvije a onda gotovo
30.11.2009 | 12:49
Quad core iMac 27" za cijenu većeg Apple Cinema monitora niti jedan Mac ne može tući u odnosu cijena/dobiveno. Ako je pitanje može li taj stroj dobro raditi u Afterima - može. I s 4 GB će biti upotrebljiv, a s 8 GB super.

Dakle, ako si na tankom proračunu - samo naprijed. Ako možeš nategnuti za Pro, da, to je najkvalitetenija dugoročna solucija, ali dvostruko skuplja. Trenutno baš i nije najbolje vrijeme za kupovinu Pro (osim dobar polovan) jer se šuška da ćemo u prvom kvartalu dobiti 12 procesorske strojeve, tj. 2x6 jezgri.
30.11.2009 | 14:15
@MoschuS i5 ili i7 ovisi kolko se mjenja cijena sa i7,ako se priblizi cijeni pro modela onda ne dolazi u obzir:)

@campo sto tocno mislis pod time da ce mi imac biti dobar godinu dvije i onda gotovo?

@dsparic mislis da ce cijena ovih pro modela ici dolje sa dolaskom tih 12 procesorskih?

odma da kazem da ja od tog stroja ne mislim zaradjivati ali za pocetak bi izradjivao one wipe animacije kakve se koriste u sportu za prijelaz na slowmotion. imamo na poslu sony dvs 9000 video mixere ali je nemoguce izraditi pokret objekta sa nekim lightom i da to izgleda pristojno:(

ako ce me pro sluziti sljedecih 5 godina onda se isplati svakako iako sa cinemom 23 nije neka sreca na prema 27inca imaca ali sta je tu je. imam jos mjesec dana za razmislit.
  • campo
  • Posjetitelj
30.11.2009 | 16:18
da se bavim samo grafikom ne bi se dvoumio niti malo ,..kupio bi iMac sedmicu (dovoljna su i 4 gb rama) radi monitora veličine i kvalitete,..ali video je sasvim nešto drugo i zahtijeva pro stroj svakako,..a zašto ne bi zarađivao? pa makar samo s vremena na vrijeme da otplatis tu igracku,..
zasto kazem godinu dvije zato jer su iMacovi ograniceni u nadogradnji naspram pro strojeva u koje mozes uvijek ulagati po potrebi (ja sam uvijek za opciju kupi najjeftiniji pro a onda polako ulazi kad treba,..tako radim vec 12 godina ( radi se o 4 5 strojeva od g3 preko g4 pa power g5 i napokon intell,..) nikad me nije iznevjerila takva strategija
01.12.2009 | 00:16
Cijene kod Applea službeno nikada ne idu dolje, uvijek stari modeli nestanu (obično vrlo brzo), a novi se pojave po istoj cijeni, ali boljih performansi.

Apple je poznat po tome da ima nevjerojatno male zalihe i "just-in-time" skladišta i dobavu. Naravno, uvijek se dogodi da negdje "zapne" starih modela na zalihama i onda se oni mogu dobiti po nižim cijenama. Evo, kod pojave zadnje generacije tako se moglo kupiti sjajni 8-core 2.8 GHz po cijeni znatno sporijeg novog modela.

Dakle, da, moguće da će ih biti, ali je isto tako moguće da će sve "planuti" u par dana i da će biti teško doći do starog modela u tom trenu.
01.12.2009 | 08:22
Kakvi godinu-dvije. Opce je poznato da programi debelo kaskaju za racunalima. Zastaril bu tek onda kad programi u kojima radis pocnu iskoristavati 100% racunala. Ako se igras uzmi PS3.
01.12.2009 | 11:06
Zabac je u pravu. Ja NAJNORMALNIJE ovog trena radim na powerbooku G4 na 1.33 GHz. Vrti se gore 10.5.8 i sve radi bez ijednog štuca...
Nije za obradu videa, ali je bitno stariji od dvije godine.......
01.12.2009 | 12:19
Slobodno uzmi iMaca 27". Zašto? Po brzini je tu negdje sa low end strojevima, pa još ako uložiš u brdo rama i eksternog diskovlja, miran si.

A najveći je plus što ti taj iMac za godinu dvije, sigurno bude otplatio svoju cijenu, a vjerojatno i zaradio za dodatni novi Mac Pro (ako zatreba) - a onda taj iMac od tada nadalje možeš koristiti kao dodatni stroj ili čak samo kao monitor!

To je ono što me najviše oduševljava kod njega, za 5-6 godina, on će i dalje biti upotrebljiv, makar kao monitor
  • campo
  • Posjetitelj
01.12.2009 | 16:41
Tko god koristi Motion ozbiljno ili AE mora imati pro stroj
01.12.2009 | 21:49
Hvala svima na odgovorima, sad bar otprilike znam sta mogu ocekivat od kojeg maca.

iako je ovo stvarno logicno i mozda najbolja opcija za ubuduce kao sta su decki rekli

campo je napisao:
ja sam uvijek za opciju kupi najjeftiniji pro a onda polako ulazi kad treba,..tako radim vec 12 godina ( radi se o 4 5 strojeva od g3 preko g4 pa power g5 i napokon intell,..) nikad me nije iznevjerila takva strategija

vjerojatno cu se odlucit zadnji cas kad sjednu pare, glavno da dodje na stol nesto sta ne vrti win i vec ce bit bolje:)
01.12.2009 | 22:04
Inače, ako mislis kupovati iMac 27" duo-core kod nas u Hrvatskoj, strpi se - ptičica mi je šapnula da Jabučnjak i Kreativni odjel spremaju posebnu akciju za Jabučnjak članove s cijenom bez konkurencije...
01.12.2009 | 22:15
dpasaric je napisao:
Inače, ako mislis kupovati iMac 27" duo-core kod nas u Hrvatskoj, strpi se - ptičica mi je šapnula da Jabučnjak i Kreativni odjel spremaju posebnu akciju za Jabučnjak članove s cijenom bez konkurencije...

Požurite s akcijom da ne odem pazariti negdje drugdje! BTW nadam se da će biti veći popust od edukacijskog 3% kojeg već imam
01.12.2009 | 22:43
dpasaric je napisao:

Ne mislim kupovati (nazalost) ali svaka cast na ovome!
01.12.2009 | 23:03
Daleko više od 3%, bit će bez konkurencije u Hrvatskoj!

Više informacija uskoro kada krenemo i sa službenom najavom iPartyija.

P.S.
Uvjet je da osoba uredno registrirana na Jabučnjaku barem tjedan dana. "Botove" koji se prijave u zadnji tren i onda žele iMac po super cijeni ne prihvaćamo!
01.12.2009 | 23:30
vidio sam jedan oglas na mackorisniku

www.mackorisnik.com/forum/viewtopic.php?...p;t=9040&start=0

jel to macpro starije generacije? sta mislite o ponudi?
02.12.2009 | 00:07
dpasaric je napisao:
Daleko više od 3%, bit će bez konkurencije u Hrvatskoj!

Više informacija uskoro kada krenemo i sa službenom najavom iPartyija.

Baš me zanima što će to biti!
02.12.2009 | 00:47
EDU popust je 5%.
a ako si član iKnow kluba - 10 %.

moramo se malo reklamirati
02.12.2009 | 00:54
Cijena za taj Mac Pro s 30" je odlična.
02.12.2009 | 02:33
jel se ono nova 27-ica može koristiti kao monitor, da se na nju prikopča npr. PlayStation i sl.?
02.12.2009 | 04:14
U praksi baš i ne, ima način, ali s nekakvim skupim adapterom. Nema fore da uzmeš HDMI i samo ga upikneš u iMac i da to radi.

Inače, IMHO, uz sadašnje cijene velikih LCD i plazma TV-a više uopće nema opravdanja zamarati se time... za svega par tisuća kupuju se mrcine od 42-50"... cijene su pale na trećinu prošlogodišnjih.
02.12.2009 | 09:25
Davore, poanta je u prostoru, više nego u cijeni.
02.12.2009 | 10:13
A i nije bas "par tisuca", jedino ako Davor misli na eure
Pristojan 42" lcd je barem 7k kuna tako da bas i nije sitnica, plazme jesu u pravilu jeftinije (ne racunam Kuro i sl.) ali rijetki kupuju plazmu za igranje na konzolama. Steta za 27icu jer je dobar monitor i meni bi dosao u obzir bas da ima hdmi input jer trenutno na stolu imam 20" imac, ps3 i 26" samsungov tv i bilo bi mi odlicno da se mogu rijesiti telke.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 35 minuta
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (413)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO