HD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HD

23.11.2009 | 11:42
Nakon nešto više od dve godine zujanja na mekbuku jutros se pointer pretvorio u konstantin rotirajući "indikator napretka" iliti "progress indicator" kako to službeno tvrdi support.apple.com.. nije prvi put da neka aplikacija zaglavi, ajmo bit iskreni nije ni prvi put da sam morao napraviti force shutdown (problemi s baterijom i punjenjem na 10.4.x koji su kasnije nestali), no ovaj puta nakon poznatog, no rijetkog zvuka startupa (rijetko sam gasio mekbuk, večinom je bio u sleepu, resetirao se uglavnom samo od updejta do updejta), pojavila se ikonica foldera s treperečim upitnikom. Nebudi lijen, rekoh sam sebi, na drugom kompu proguglao i proejplao sam značenje i ustanovio da ili a) os x je yaboravio svoj startup disk (problemi poznati redakciji na starijim inačicama os x-a ili 9-tke) ili b) HD je rekao svoj poslijednji 010010110..

Probao sam podignuti sa startup diskom disk utility, no HD-a nema, probao sam reinstallirati os x, no lijepo me upozorilo da nemogu jer,pogađate HD-a nema a mekov system profiler je lijepo naveo, također pogađate, da HD-a nema. KAko nitko nije otvarao moj mek zaključio sam da je HD ipak unutra ali da nešto drugo nije uredu (Sherlock mi je neki dalji rod).

Nakon ovog kratkog uvoda pitanje je slijedeće:

ŠTO I KAKO DALJE; JA NEMOGU BEZ NJEGA, DA LI JE TO KRAJ SVIJETA KAKVOG SAM POYNAVAO, DA LI JE TO 2012 2009e?!

Uglavnom, zanima me da li je netko od korisnika imao sličan slučaj?, da li dati mek na servis i kaj očekivati (cijenovno) ili samo kupiti novi HD, i napraviti restore (timemachineov bekap čeka na externom drajvu), da li u slučaju kupnje novog HDa (pretpostavljam u nama omiljenom powerkomu ili kako se već yove), možem očekivat i poboljšanje specifikacija gigajbajtaže?

KArakteristike Meka su MacBook bijeli godina rodjenja 2007, srednji model (120GB HD), os 10.4.x apdejtan na 10.5.x

lijepi poydrav i hvala na utrošenom vremenu,

Ivan
23.11.2009 | 11:53
Ja bi kupio novi HD stavio ga i indtalirao OSX. Pogledaj na www.iFixit.com kako se mijenja HD.
23.11.2009 | 11:54
Preporucujem 7200, a ne 5400 - naime, cuo sam da cijeli stroj radi brze.
23.11.2009 | 12:04
Kako je stroj van garancije, samo kupi odgovarajuci hard disk i zamijeni ga.
23.11.2009 | 13:21
Seagate 7200 2.5" 500 gb 7oo i nes sitno plud pdv. Tip se kune da pase.
Slijedece pitanje je instalirati orginal cd sa 10.4 pa updejt na 10.5 pa restore TM-a? Ili?

Zahvaljujem da dodatnim sitnim ali bitnim informacijama kako bi mekbuk proradio u sto skorije vrijeme.
23.11.2009 | 14:12
Ja bih bio oprezan s hardom koji se vrti na 7200/min. Oni se više griju, a macovi laptopi su i inače toplički, da ne velim nekaj teže.
No, koji god disk ubacio, poslije je situacija ovakva. Pod pretpostavkom da si na time mashine updateal SVE (i aplikacije i doksove) onda samo instaliraj 10.5, povuci sve update do 10.5.8 i kad je to gotovo pokreni migration assistenta koji će ti ponuditi opciju da povučeš sve s Time Mashine back-up diska, drugog kompa ili preko mreže. Odabereš prvu i pustiš ga da odradi sve. Za sat-dva imaš komp kakav je i bil....
23.11.2009 | 14:57
Okej. Idem kupit hard pa cu javit kak je proslo. Time Machine je 0 konfiguracija, kak znam da je sve bekapiro? Vidjet cu nakon restora i nije neki odgovor
24.11.2009 | 20:19
nakon ugradnje novog harda (WD 500gb 5400, nije više bilo bržih) prvo nije htio dignuti leopard install dvd (doduse posudjenog s iMaca) pa sam nanovo stavio svog orginalnog Tigra te ga updejto na Leoparda i povukao sve updejtove (3h) nakon toga pokrenuo sam Restore s leopardovog instalacijskog DVDa i Restore je počeo povlačit podatke s externog harda. Time remaining: 2h 20min....... (oko 150 Gb podataka). nekkao imam viziju da je htio podic Leopardov instalacijski DVD da sam mozda mogao odmah napravit restore bez instalacije?

blog.duncandavidson.com/2008/01/restorin...om-time-machine.html
25.11.2009 | 00:43
2h 20 min kasnije (dobro 4h otišao sam na pivo)

restore je završio sve je kako je i bilo. Linkani gospon iz posta prije je to lijepo objasnio..

hvala i do čitanja
25.11.2009 | 02:19
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.
25.11.2009 | 16:10
Riba je napisao:
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.

LOL!
26.11.2009 | 16:49
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 51 minuta
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava