HD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HD

23.11.2009 | 11:42
Nakon nešto više od dve godine zujanja na mekbuku jutros se pointer pretvorio u konstantin rotirajući "indikator napretka" iliti "progress indicator" kako to službeno tvrdi support.apple.com.. nije prvi put da neka aplikacija zaglavi, ajmo bit iskreni nije ni prvi put da sam morao napraviti force shutdown (problemi s baterijom i punjenjem na 10.4.x koji su kasnije nestali), no ovaj puta nakon poznatog, no rijetkog zvuka startupa (rijetko sam gasio mekbuk, večinom je bio u sleepu, resetirao se uglavnom samo od updejta do updejta), pojavila se ikonica foldera s treperečim upitnikom. Nebudi lijen, rekoh sam sebi, na drugom kompu proguglao i proejplao sam značenje i ustanovio da ili a) os x je yaboravio svoj startup disk (problemi poznati redakciji na starijim inačicama os x-a ili 9-tke) ili b) HD je rekao svoj poslijednji 010010110..

Probao sam podignuti sa startup diskom disk utility, no HD-a nema, probao sam reinstallirati os x, no lijepo me upozorilo da nemogu jer,pogađate HD-a nema a mekov system profiler je lijepo naveo, također pogađate, da HD-a nema. KAko nitko nije otvarao moj mek zaključio sam da je HD ipak unutra ali da nešto drugo nije uredu (Sherlock mi je neki dalji rod).

Nakon ovog kratkog uvoda pitanje je slijedeće:

ŠTO I KAKO DALJE; JA NEMOGU BEZ NJEGA, DA LI JE TO KRAJ SVIJETA KAKVOG SAM POYNAVAO, DA LI JE TO 2012 2009e?!

Uglavnom, zanima me da li je netko od korisnika imao sličan slučaj?, da li dati mek na servis i kaj očekivati (cijenovno) ili samo kupiti novi HD, i napraviti restore (timemachineov bekap čeka na externom drajvu), da li u slučaju kupnje novog HDa (pretpostavljam u nama omiljenom powerkomu ili kako se već yove), možem očekivat i poboljšanje specifikacija gigajbajtaže?

KArakteristike Meka su MacBook bijeli godina rodjenja 2007, srednji model (120GB HD), os 10.4.x apdejtan na 10.5.x

lijepi poydrav i hvala na utrošenom vremenu,

Ivan
23.11.2009 | 11:53
Ja bi kupio novi HD stavio ga i indtalirao OSX. Pogledaj na www.iFixit.com kako se mijenja HD.
23.11.2009 | 11:54
Preporucujem 7200, a ne 5400 - naime, cuo sam da cijeli stroj radi brze.
23.11.2009 | 12:04
Kako je stroj van garancije, samo kupi odgovarajuci hard disk i zamijeni ga.
23.11.2009 | 13:21
Seagate 7200 2.5" 500 gb 7oo i nes sitno plud pdv. Tip se kune da pase.
Slijedece pitanje je instalirati orginal cd sa 10.4 pa updejt na 10.5 pa restore TM-a? Ili?

Zahvaljujem da dodatnim sitnim ali bitnim informacijama kako bi mekbuk proradio u sto skorije vrijeme.
23.11.2009 | 14:12
Ja bih bio oprezan s hardom koji se vrti na 7200/min. Oni se više griju, a macovi laptopi su i inače toplički, da ne velim nekaj teže.
No, koji god disk ubacio, poslije je situacija ovakva. Pod pretpostavkom da si na time mashine updateal SVE (i aplikacije i doksove) onda samo instaliraj 10.5, povuci sve update do 10.5.8 i kad je to gotovo pokreni migration assistenta koji će ti ponuditi opciju da povučeš sve s Time Mashine back-up diska, drugog kompa ili preko mreže. Odabereš prvu i pustiš ga da odradi sve. Za sat-dva imaš komp kakav je i bil....
23.11.2009 | 14:57
Okej. Idem kupit hard pa cu javit kak je proslo. Time Machine je 0 konfiguracija, kak znam da je sve bekapiro? Vidjet cu nakon restora i nije neki odgovor
24.11.2009 | 20:19
nakon ugradnje novog harda (WD 500gb 5400, nije više bilo bržih) prvo nije htio dignuti leopard install dvd (doduse posudjenog s iMaca) pa sam nanovo stavio svog orginalnog Tigra te ga updejto na Leoparda i povukao sve updejtove (3h) nakon toga pokrenuo sam Restore s leopardovog instalacijskog DVDa i Restore je počeo povlačit podatke s externog harda. Time remaining: 2h 20min....... (oko 150 Gb podataka). nekkao imam viziju da je htio podic Leopardov instalacijski DVD da sam mozda mogao odmah napravit restore bez instalacije?

blog.duncandavidson.com/2008/01/restorin...om-time-machine.html
25.11.2009 | 00:43
2h 20 min kasnije (dobro 4h otišao sam na pivo)

restore je završio sve je kako je i bilo. Linkani gospon iz posta prije je to lijepo objasnio..

hvala i do čitanja
25.11.2009 | 02:19
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.
25.11.2009 | 16:10
Riba je napisao:
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.

LOL!
26.11.2009 | 16:49
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa