HD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HD

23.11.2009 | 11:42
Nakon nešto više od dve godine zujanja na mekbuku jutros se pointer pretvorio u konstantin rotirajući "indikator napretka" iliti "progress indicator" kako to službeno tvrdi support.apple.com.. nije prvi put da neka aplikacija zaglavi, ajmo bit iskreni nije ni prvi put da sam morao napraviti force shutdown (problemi s baterijom i punjenjem na 10.4.x koji su kasnije nestali), no ovaj puta nakon poznatog, no rijetkog zvuka startupa (rijetko sam gasio mekbuk, večinom je bio u sleepu, resetirao se uglavnom samo od updejta do updejta), pojavila se ikonica foldera s treperečim upitnikom. Nebudi lijen, rekoh sam sebi, na drugom kompu proguglao i proejplao sam značenje i ustanovio da ili a) os x je yaboravio svoj startup disk (problemi poznati redakciji na starijim inačicama os x-a ili 9-tke) ili b) HD je rekao svoj poslijednji 010010110..

Probao sam podignuti sa startup diskom disk utility, no HD-a nema, probao sam reinstallirati os x, no lijepo me upozorilo da nemogu jer,pogađate HD-a nema a mekov system profiler je lijepo naveo, također pogađate, da HD-a nema. KAko nitko nije otvarao moj mek zaključio sam da je HD ipak unutra ali da nešto drugo nije uredu (Sherlock mi je neki dalji rod).

Nakon ovog kratkog uvoda pitanje je slijedeće:

ŠTO I KAKO DALJE; JA NEMOGU BEZ NJEGA, DA LI JE TO KRAJ SVIJETA KAKVOG SAM POYNAVAO, DA LI JE TO 2012 2009e?!

Uglavnom, zanima me da li je netko od korisnika imao sličan slučaj?, da li dati mek na servis i kaj očekivati (cijenovno) ili samo kupiti novi HD, i napraviti restore (timemachineov bekap čeka na externom drajvu), da li u slučaju kupnje novog HDa (pretpostavljam u nama omiljenom powerkomu ili kako se već yove), možem očekivat i poboljšanje specifikacija gigajbajtaže?

KArakteristike Meka su MacBook bijeli godina rodjenja 2007, srednji model (120GB HD), os 10.4.x apdejtan na 10.5.x

lijepi poydrav i hvala na utrošenom vremenu,

Ivan
23.11.2009 | 11:53
Ja bi kupio novi HD stavio ga i indtalirao OSX. Pogledaj na www.iFixit.com kako se mijenja HD.
23.11.2009 | 11:54
Preporucujem 7200, a ne 5400 - naime, cuo sam da cijeli stroj radi brze.
23.11.2009 | 12:04
Kako je stroj van garancije, samo kupi odgovarajuci hard disk i zamijeni ga.
23.11.2009 | 13:21
Seagate 7200 2.5" 500 gb 7oo i nes sitno plud pdv. Tip se kune da pase.
Slijedece pitanje je instalirati orginal cd sa 10.4 pa updejt na 10.5 pa restore TM-a? Ili?

Zahvaljujem da dodatnim sitnim ali bitnim informacijama kako bi mekbuk proradio u sto skorije vrijeme.
23.11.2009 | 14:12
Ja bih bio oprezan s hardom koji se vrti na 7200/min. Oni se više griju, a macovi laptopi su i inače toplički, da ne velim nekaj teže.
No, koji god disk ubacio, poslije je situacija ovakva. Pod pretpostavkom da si na time mashine updateal SVE (i aplikacije i doksove) onda samo instaliraj 10.5, povuci sve update do 10.5.8 i kad je to gotovo pokreni migration assistenta koji će ti ponuditi opciju da povučeš sve s Time Mashine back-up diska, drugog kompa ili preko mreže. Odabereš prvu i pustiš ga da odradi sve. Za sat-dva imaš komp kakav je i bil....
23.11.2009 | 14:57
Okej. Idem kupit hard pa cu javit kak je proslo. Time Machine je 0 konfiguracija, kak znam da je sve bekapiro? Vidjet cu nakon restora i nije neki odgovor
24.11.2009 | 20:19
nakon ugradnje novog harda (WD 500gb 5400, nije više bilo bržih) prvo nije htio dignuti leopard install dvd (doduse posudjenog s iMaca) pa sam nanovo stavio svog orginalnog Tigra te ga updejto na Leoparda i povukao sve updejtove (3h) nakon toga pokrenuo sam Restore s leopardovog instalacijskog DVDa i Restore je počeo povlačit podatke s externog harda. Time remaining: 2h 20min....... (oko 150 Gb podataka). nekkao imam viziju da je htio podic Leopardov instalacijski DVD da sam mozda mogao odmah napravit restore bez instalacije?

blog.duncandavidson.com/2008/01/restorin...om-time-machine.html
25.11.2009 | 00:43
2h 20 min kasnije (dobro 4h otišao sam na pivo)

restore je završio sve je kako je i bilo. Linkani gospon iz posta prije je to lijepo objasnio..

hvala i do čitanja
25.11.2009 | 02:19
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.
25.11.2009 | 16:10
Riba je napisao:
iMartek, potpuno off topic, ako si to ti na avataru, strahovito me podsjecas na Chucka Norrisa. Primi to kao kompliment.

LOL!
26.11.2009 | 16:49
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 20 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bip, Jedro, marioart, VanjusOS, yvann11, Anonimci (722)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO