MacBook Pro 2008 - displej treperi i komp zamrzava
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 2008 - displej treperi i komp zamrzava

17.02.2013 | 02:58
Zadnjih par mjeseci imam sljedeći problem sa mojim MBP:

nekad (po nekom random principu) slika na displeju zatreperi par sekundi, i nakon toga zamrzne računar, tastatura ne reaguje, kursor miša se pomjera normalno, ali ništa ne reaguje ako kliknem itd. Da bi se vratilo u normalnu moram uraditi hard reset - ugasiti pa upaliti komp. Ako ovako zablokiranog zatvorim, nakon 20-30 sekundi će otić na sleep, i prilikom vraćanja sa sleepa imam isto to treperenje, ali koje traje duže, ne par sekundi kad se prvi puta dogodi. uspio sam i snimiti to, pa evo video kako izgleda:

je li se nekome nešto slično dešavalo? da li ovo mogu biti simptomi te famozne nvidia grafičke? apple hardware test pokazuje NO TROUBLE FOUND.
17.02.2013 | 12:55
Riba je imao taj Nvidia problem na svom starom MBP pa ćemo pričekati njega da kaže.
17.02.2013 | 13:34
Ovisi je li rana 2008 tzv. "silver key" aluminijski ili novi unibody s tamnom tipkovnicom? Ako je silver key, onda je 90% NVIDIA i možeš ga baciti . Apple je bio produžio jamstvo na njima na 3 godine, ali to je sada isteklo. Ako je novi model, onda je priča otvorena.
17.02.2013 | 13:58
silver key je... toga sam se i bojao, ali opet nisam nalazio ovakve simptome, čitao sam o "black screen" problemima, kada nema nikako slike, ali ovo dva-tri put trepne i onda kursor miša ide normalno, slika je mirna, ako kliknem na glavni meni, otvori se i on nakon 10-15 sekundi, jednostavno računar se uspori i jako sporo reaguje. na windowsu nisam toliko često, ali onoliko koliko jesam (uglavnom koristim visual studio na win-u) nisam primijetio da se ovo dešava. postoji li način da simuliram ovaj problem na macu ili winu recimo, da pokrenem nešto što inteznzivnije koristi gpu resurse pa da ako je grafička počne bljeskati?

opet ponavljam, nejasno mi je, da ako nvidia pravi problem, zašto zamrzne računar kad slika "dođe nazad", i onda fino iscrtava sve, samo što slabo reaguje cpu ili šta već.
17.02.2013 | 14:01
dpasaric kaže:
Ovisi je li rana 2008 tzv. "silver key" aluminijski ili novi unibody s tamnom tipkovnicom? Ako je silver key, onda je 90% NVIDIA i možeš ga baciti . Apple je bio produžio jamstvo na njima na 3 godine, ali to je sada isteklo. Ako je novi model, onda je priča otvorena.

Mislim da im je produzeno na 4 godine, ali koliko mi se cini i to je proslo, kaj nisu novi modeli s 9000 serijom dosli krajem 2008 i pocetkom 2009?

EDIT:

Evo - support.apple.com/kb/ts2377

Symptoms
The NVIDIA GeForce 8600M GT graphics processor repair extension program ended on December 7, 2012. This program provided extended repair coverage for a period of four years from the date of purchase, and as of Dec 7th 2012, it is unlikely products qualify for this extended repair coverage.

Specific products affected:

MacBook Pro 15-inch and 17-inch models with NVIDIA GeForce 8600M GT graphics processors
MacBook Pro (17-inch, 2.4GHz)
MacBook Pro (15-inch, 2.4/2.2GHz)
MacBook Pro (Early 2008)
These computers were manufactured between approximately May 2007 and September 2008
17.02.2013 | 14:07
oujea kaže:
silver key je... toga sam se i bojao, ali opet nisam nalazio ovakve simptome, čitao sam o "black screen" problemima, kada nema nikako slike, ali ovo dva-tri put trepne i onda kursor miša ide normalno, slika je mirna, ako kliknem na glavni meni, otvori se i on nakon 10-15 sekundi, jednostavno računar se uspori i jako sporo reaguje. na windowsu nisam toliko često, ali onoliko koliko jesam (uglavnom koristim visual studio na win-u) nisam primijetio da se ovo dešava. postoji li način da simuliram ovaj problem na macu ili winu recimo, da pokrenem nešto što inteznzivnije koristi gpu resurse pa da ako je grafička počne bljeskati?

opet ponavljam, nejasno mi je, da ako nvidia pravi problem, zašto zamrzne računar kad slika "dođe nazad", i onda fino iscrtava sve, samo što slabo reaguje cpu ili šta već.

A na win si mozes skinut nesto tipa furmark, to ti je 100% GPU opterecenje, pa vidjet jel ce se sto desit.
17.02.2013 | 14:32
probao sam sinoć sa fumarkom, opterećenje GPU bilo na 99%, temperatura na 94 C i nije zabagovao. Nekada se desi da 4-5 dana nijednom ne zamrzne na macu, a nekad dva-tri puta za jedan dan.
17.02.2013 | 14:48
oujea kaže:
probao sam sinoć sa fumarkom, opterećenje GPU bilo na 99%, temperatura na 94 C i nije zabagovao. Nekada se desi da 4-5 dana nijednom ne zamrzne na macu, a nekad dva-tri puta za jedan dan.

Slicno je bilo i meni na Aceru s 8600 grafickom. No recimo da je vrlo brzo to preslo u potpuno krepavanje i na kraju je ostao bez slike potpuno, nakon samo par tjedana. Koliko dugo to traje kod tebe?
17.02.2013 | 14:55
traje čini mi se od kako sam ga dobio (5-6 mjeseci)
17.02.2013 | 17:11
Hvala =db=
17.02.2013 | 22:00
čitao sam ovo nekako kad sam tek nabavio macbook, ali nisam našao ovo u simptomima, pa zato sam pitao opet
19.02.2013 | 11:58
zadnjih par dana koristim isključivo windows, i nije mi se nijednom desilo ovo blinkanje. slučajno ili ne, vidjećemo u narednih par dana hoće li se dešavati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 41 minuta
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO