Davor Pasarić 11.06.13

Steve Jobs bi danas bio ponosan na svoj tim. Appleova ekipa inženjera, programera i dizajnera opet je oduševila. Ovogodišnji WWDC (Worldwide Developers Conference) jedan je od boljih zadnjih godina i to prije svega po broju i značaju objavljenih novosti. Istina da svi ti ljudi zajedno nemaju razinu karizme jednog Jobsa, ali zato sada vidimo i drugu stranu priče; sve te inovacije moguće su samo kao timski sport kvalitetne i organizirane ekipe najboljih stručnjaka. Pogledajmo novosti redom…

Novi Mac Pro - profesionalci mogu odahnuti

Objava dolaska novog profesionalnog Macintosha nije bila centralni događaj, to mjesto je bilo rezervirano za novi iOS 7, ali mišljenja sam da je upravo to bila najznačajnija objava danas. Zašto? Zato jer novi Mac Pro znači da se Apple sada jasno izjasnio da i dalje želi igrati u dijelu tržišta koje je relativno usko i niskoprofitno, ali zato izuzetno važno; svi oni koji rade kreativne poslove, koji računalo koriste za stvaranje, svi oni koji razvijaju programe za iOS i OS X, svi oni su ovisni o snažnoj osobnoj radnoj stanici kao što je Mac Pro. Povući se s tog tržišta značilo bi da se programeri i stvaralačka elita prepuštaju drugim proizvođačima hardvera, a to u konačnici znači i napuštanje platforme, a time onda često i razvoja za nju, a to bi dugoročno bio loš potez.

Mac Pro 2013
Nije monolit, ali je valjak! Nova Mac Pro radna stanica svojim je dizajnom osigurala mjesto u povijesti računala.

Je li novi Mac Pro ispunio očekivanja profesionalaca? Moje je mišljenje da jest, a i po prvim reakcijama na Mac forumima reklo bi se da su korisnici zadovoljni. Najviše pozornosti privuklo je novo, gotovo pa pasivno, hlađenje putem jedne centralne termalne jezgre uz jedan jedini veliki ventilator! Apple je opet izveo čaroliju koju zavidni komentiraju s "trivijalno, pa možemo i mi tako hladiti stroj", "nije to ništa novo, postoje uređaji koji se tako hlade" i slično, ali činjenica je da su gotovo sve Appleove inovacije tijekom godina uvijek dočekane na isti način - kao nešto očigledno, ali istovremeno nešto što nitko prije nije uspio pretvoriti u komercijalno uspješan proizvod.

Mac Pro 2013
Priključaka za proširenje ne nedostaje! Senzor pokreta uključuje osvjetljenje I/O panela u mraku!

Je li to baš tako? Ne u potpunosti! Naime, vrijedi spomenuti da je sam Apple već imao slično konstrukcijsko rješenje hlađenja računala na svom modelu G4 Cube iz 2000-te godine. Appleova G4 kocka postala je dizajnerska ikona, ali zbog previsoke cijene nikada nije bila komercijalno uspješna. Tome je doprinijelo i to što je bila čudno pozicionirana u sredini matrice proizvoda; nije bila niti "consumer" stroj, a niti prava "pro" radna stanica. S novim Mac Pro to nije slučaj, njegova pozicija je sasvim jasna i vjerujem da tržišni uspjeh uopće nije upitan.

Mac Pro 2013
Jedinstvena termalna jezgra hladi 12-jezgreni Xeon procesor i dvije high-end grafičke kartice

Kada oduševljenje samom konstrukcijom računala prođe, dolaze na red ozbiljna pitanja iz domene upotrebljivosti. Novi Mac Pro tu donosi potpuno novu filozofiju proširenja koja je dočekana bipolarno; jedan tabor je oduševljen novim super-brzim Thunderbolt 2 standardom i gomilom priključaka, a drugi tabor kritizira što više nije moguće gurati diskove u samo računalo. Rekao bih da je odluka da se veliki i vrući diskovi izmjeste iz samog računala dobra, a ujedno i jedini način da se napravi radna stanica ove forme. Sa slika se vidi da je predviđen jedan utor za SSD "golog" tipa, ali i to da ima prostora za drugi, pa je vrlo vjerojatno da će biti moguće kao CTO (Configure To Order) odabrati konfiguraciju s dva SSD-a. Tračevi kažu da Apple priprema SSD memorije kapaciteta i do 1 TB. Uz teoretski sekundarni SSD koji bi se koristio za Time Machine to bi značilo ukupno 2 TB, a to je za većinu korisnika dovoljno za internu pohranu. Sve više od toga bi se spajalo eksterno kao NAS putem mreže ili kao polje diskova putem direktne Thunderbolt, FireWire ili USB veze. Na takav način ograničenja u vanjskom kapacitetu nema, a sama radna stanica ima optimalno hlađenje i može u potpunosti biti fokusirana na performanse.

Mac Pro 2013
Darth Vader bi bio zadovoljan ovakvom Sith tehnologijom! ;)

Naglasak kod novog Mac Pro stroja je na sirovoj snazi obrade. Konfiguracija koja nam je prikazana koristi samo jedan Xeon procesor, ali s 12 jezgri! Reklo bi se da nema mjesta za dva takva procesora u ovom kućištu, ali to ne znači da nećemo jednog dana vidjeti nešto veći "Tube" u kojem bi bilo prostora za dual sustav. No, možda CPU više i nije kritična komponenta kada je u pitanju sirova snaga! Naime, danas kada snaga specijaliziranih grafičkih procesora daleko nadilazi snagu univerzalnih centralnih procesora, mnogo se polaže na standarde poput OpenCL-a koji omogućavaju da programeri jednostavno iskoriste skrivenu snagu grafičkih procesora. OpenCL (Open Computing Language) tehnologija koristi ogromni GPU potencijal za razne druge korisne kalkulacije koje ne moraju imati veze s generiranjem grafike.

Mac Pro 2013
Jedna od prvih fotografija izloženog Mac Pro prototipa

Jedan od odličnih primjera je Appleova poznata aplikacija za video obradu Final Cut Pro koja velik dio svojih izračuna usmjerava na procesor grafičke kartice (ili više njih!). Mnogi vlasnici postojećih Mac Pro strojeva išli su toliko daleko da su kupovali više grafičkih kartica za stroj, ali ne radi prikaza na više monitora, već jednostavno kao OpenCL module kako bi se ubrzao render video projekata. Kod buduće Mac Pro serije dva grafička procesora postaju standard, a onda takav stroj brzinom obrade doseže čak sedam teraflopsa!

iOS 7 - jednostavno i pregledno

Ljubitelje iPhonea i iPada će oduševiti novi iOS u svom sedmom izdanju. Ovo je do sada najveća promjena u izgledu i funkcionalnosti operativnog sustava, a cijeli projekt je ovaj put vođen od strane Appleovog gurua za dizajn, Jonathana Ivea. Iako je do sada dizajnirao prije svega hardver, ovaj put je imao zadatak osmisliti što jednostavniji izgled softvera koji bi u potpunosti bio fokusiran na što preglednije i intuitivnije korištenje iOS uređaja. Nakon odgledane prezentacije rekao bih da je vrhunski odradio zadatak, a to i nije čudo s obzirom koliko je intimno vezan s Apple uređajima na svim razinama.

Mac Pro 2013
iOS 7 je očišćen od suvišnih detalja i kiča

Dežurni ljubomorni "trolovi" koji ne koriste iOS sada kritiziraju novi izgled kao nešto što je inspirirano konkurencijom, a zapravo propuštaju vidjeti da je ovo tek sasvim logičan slijed u razvoju i poliranju ovog operativnog sustava i da sigurno Appleovi dizajneri ne moraju tražiti inspiraciju "preko plota". U sjeni novog dizajna je gomila novih opcija, previše njih da bi ih se ovdje nabrajalo, ali može se ukratko reći da je Apple "adresirao" sve one nedostatke koje je konkurencija koristila u svojim anti-iPhone reklamama, a za mnoge korisnike će biti i sve manje i manje razloga da na svom uređaju izvode "jailbreak".

OS X 10.9 - mačke su "out", plaža je "in"

Planinski lav je bio službeno zadnja mačka koja se koristila za "kodni naziv" Macovog operativnog sustava. Novi OS X 10.9 nosit će naziv "Mavericks" po poznatoj plaži za surfere na sjeveru Kalifornije. Novosti koje 10.9 donosi nisu revolucionarne, ali su svakako evolucija operativnog sustava u dobrom smjeru. Vrijedi spomenuti Mac izdanje iBooks i Maps aplikacije (do sada samo za iOS), inteligentno rukovanje prozorima kod rada na više monitora istovremeno, tabove u Finderu (prije dostupni putem third-party dogradnje), tagiranje datoteka i niz unapređenja "ispod haube" za koja Apple tvrdi da će primjetno ubrzati rad OS-a.

Mac Pro 2013
Neke od novosti u idućem OS X izdanju

Cjelodnevni MacBook Air

Ne, ipak ne može raditi 24 sata, ali i malo koji čovjek može. No, ako ste radoholičar od sada možete uživati u prijenosniku koji je ne samo ultra-tanak i lagan, veći ima trajanje baterije duže čak i od iPada! Model od 13" može izdržati do 12 sati uporabe, a manji 11" model do 9 sati. Takav impresivan rezultat za toliko tanak prijenosnik moguć je zbog nove, četvrte, generacije Intelovih Core procesora i prateće HD Graphics serije 5000 koja je više nego prikladna za takav tip računala. Tu su i brža bežična mreža (802.11ac) i brža SSD memorija.

MacBook Air 2013
MacBook Air od sada brži i izdržljiviji

iTunes Radio - vaš osobni glazbeni urednik

Prije konferencije je bilo mnogo nagađanja o novoj iTunes Radio usluzi. Slušanje internetskih radio stanica je stara stvar u iTunesima, ali sada je Apple od toga napravio inteligentnu uslugu koja vremenom "uči" koju glazbu volite i postaje vaš osobni glazbeni urednik. Naravno, taj koncept nije nov - mnogi će se sjetiti sjajne usluge pod imenom "Pandora" koja je nažalost zbog pravnih problema prestala biti dostupna u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Novi iTunes Radio "uči" vaš glazbeni ukus na svim Apple uređajima koje koristite, a koji su povezani iCloudom.

iTunes Radio
iTunes Radio "uči" što slušate na svim Apple uređajima i nastoji vam ugoditi!

Jesen je blizu, a tako daleko!

Može se zaključiti da je Apple ovaj put zaista odradio lavovski posao: novi OS za računala, novi OS za mobilne uređaje, nove Mac Pro radne stanice, novi MacBook Air i novu usluga inteligentnog iTunes Radija! Tko će sada dočekati jesen da sve to isprobamo? :)

 

Komentari  

Defou
11-06-2013 | 23:23
Ja sam zadovoljan
dpasaric
11-06-2013 | 23:31
Ja sam jako zadovoljan s novim Mac Pro! Nakon što su ukinuli Xserve, pa imali fijasko s Final Cutom, nije bilo nemoguće da u valu uživanja u uspjehu iPhonea i iPada jednostavno zaborave korijene, da ih povuče profit i da srežu to, za njih, malo tržište.

Sada znamo da mi koji živimo od izrade multimedije ne moramo brinuti. Moja trenutna briga je kako spojiti staru (i za moj račun neprevaziđenu) Cinemu 30 na ovo novo čudo. Smrdi na neki skupi Thunderbolt na Dual-link DVI adapter.
Anonimac
12-06-2013 | 00:33
Nadao sam se da ce novi Mac Pro biti konvertibilan - desktop kuciste kojeg je moguce uz accessory smjestiti u rack, i da ce i oni kojima Xserve nedostaje doci na svoje. To ovdje nije slucaj. Svejedno ga zelim na stolu :-)
kinsif
12-06-2013 | 00:37
lijep clanak!
napravili su dobar posao, ali naravno uvijek ce biti nezadovoljnih.
treba jedan period privikavanja sigurno, ali vec za par mjeseci zaboravit ce se na stari izgled.
ali treba priznati da su neki odabiri boja nesretni. recimo u notesima, linkovi su zuti. na bijeloj pozaditi "grize" oci. ako imate svijetli wallpaper, u lockscreenu se ne vidi bas najbolje sat... i tako par sitnica.
ali puno je tu bilo promjena da se bas sve pogodi. ove stvari se mogu ispraviti u hodu do sluzbenog predstavljanja.

airovi su nekako pali u drugi plan, ali 13ica mi je sada totalni want!
cavarovobrdo
12-06-2013 | 00:49
Kakav je to pro stroj na kojem ne možeš zamijeniti grafičku karticu. Zašto bi kuhali kad imamo gotova jela ;-)
dpasaric
12-06-2013 | 01:49
@cavarovobrdo - zašto misliš da se grafičke ne mogu promijeniti? Samo je prililično očigledno da će se morati kupiti od Applea zbog specifične izvedbe, ali to i nije tako strašno; razlika u cijeni je uvijek postojala, ali zadnjih godina i nije više onako strašna kao nekada. Ja sam npr. kupio Radeon 5870 original od Applea za par sto kuna više radije nego da se zezam s PC verzijom i flashanjem firmwarea.
Vanjuška
12-06-2013 | 02:25
Zar ne bi mogla raditi Mini displayport to Dual link DVI? Isti je priključak, ali nisam siguran.
Imamo isti problem i par mjeseci da ga riješimo :-)
Anonimac
12-06-2013 | 02:37
Šuška se da će grafička na Mac Pro stroju biti zamjenjiva kao i SSD, odnosno flash disk. Thunderbolt 2 s propusnošću od 20 Gbp/s (2,5 GBp/s) bit će dovoljni za tjeranje 4K monitora ili za propusnost vanjskog diska brzinama od preko 1,5 GBp/s. Interni flash diska ide preko 1 GBp/s, mislim to su toliko lude brojke da je nevjerojatno. Sam dizajn je odličan, napokon radna stanica koja može stajati na stolu, biti lijepa i ne zauzima puno mjesta.
Novi Airovi s ac mrežom, autonomijom od cca 10 sati rasturaju. Tu su i nove ac bazne stanice (airport extreme i time capsule), sve u svemu dosta noviteta i po tom pitanju, iako je ovo konferencija u biti posvećena developerima i softwareu.
Novi Mac OS je napredak u svim smjerovima, nadograđena funkcionalnost kod stvari koje su iritirale i stvarno falile + bolja optimizacija memorije i potrošnje resursa.
E sad iOS7, novotarije sve do jedne dobrodošla, većina toga inspirirana JB scenom, puno novih stvari ispod "haube". Dizajn je već druga priča, najveći problem je što je Ive zasjeo na čelo iOS dizajnerskog tima prije samo 7 mjeseci, a to je po svim kriterijima premalo vremena za napraviti dobar dizajn bez kompromisa. iOS dizajn za iPad nije ni u beti, a ovo što smo vidjeli je blago rečeno nedovršeno. Ako Ive i ekipa ne uspiju progutati nešto svog ega i ne puste konzistentniji dizajn do jeseni, bit će ovo jedno vrlo loše iskustvo za iOS uređaje koje će se sad boriti s bespotrebnim popravljanjem dizajna
Sank
12-06-2013 | 02:53
Mac Pro, novi stroj, nova koncepcija. Za one koji su se navikli ubadati dodatke u kućište definitivno teže prihvatljiva, ali ne i neprihvatljiva. Već sam stroj za sebe je prava zvijer, a neću ni misliti što će se sve moći s porastom broja i vrsta vanjskih dodataka spojenih na thuderbolt 2 i USB 3.
Robert_84
12-06-2013 | 04:00
znači za sad Macbook Pro bez updatea
campo
12-06-2013 | 07:46
Davore po meni nije upitan stroj nego software, ako FCS ne bude pratio hardware ljudi će kupiti drugi stroj zbog produkcije. od ovakvog stroja se živi a ne služi za gledanje. a što se tiče iOS 7 a prije ovoga iphona 5 ovo je nastavak na nizbrdici, možda je to i normalno nakon ovoliko godina jednostavno se iscrpilo područje smarta,..
Riba
12-06-2013 | 08:39
Meni ovo dobro, konacno koliko-toliko dostajan nasljednik legendarnog Cube dizajna. :-) Ocigledno sva prosirenja idu preko thunderbolta, cijene ce sigurno padati, medjutim vec vidim guzvu na stolu cim spojis 2-3 vanjska dodatka, tim vise sto sam dizajn kucista ne dozvoljava "stackanje". Za poptuno zadovoljstvo volio bih da postoji neka low end verzija Proa, nesto izmedju Minija i Proa. Na to bih odmah isao, u suprotnom mi je Pro presnazan i preskup za moje potrebe. MOzda redizajniraju Minija u ovom stilu, to bi bilo zgodno.
Takodjer, steta sto nisu ponudili vise boja kao opciju, crna je nekako konzervativna, no vec vidim third party ekipu kako uskace...ako se ne varam dovoljno je samo vanjsku lusku promijeniti. Pitam se slijedi li crna tipkovnica koja ide uz ovo.
dpasaric
12-06-2013 | 08:56
@Robert_84 - rekao bih da MacBook Pro update dolazi jako skoro, ali možda samo kao "silent update" jer neće biti radikalnih promjena, nego standardni đir "malo veći takt, malo više diska".
dpasaric
12-06-2013 | 09:00
@Riba - da, svi pričaju o tome kako će se ubrzo pojaviti third-party ekipa koja bi anodizirala aluminij u neku od iPod boja. Meni bi ovaj valjak super izgledao crven ili tamno plav! Možda su to namjerno ostavili za buduće dual verzije. Da, otvara se i pitanje tipkovnice, a još važnije - monitora! Sadašnja Cinema 27" je DEBLJA od iMaca 27" :D što znači da čisto po tom kriteriju ne može još dugo. Očekujem novi 27" pro ekran i možda nekakavu 32" 4K mrcinu za one koji rade video.

Slažem se i s time da bi jedan ovakav valjak s i7 procesorom i običnom grafičkom karticom više srednje klase bio hit na tržištu, ali to neće napraviti jer bi ubili iMac i Mac mini jednim potezom.
dpasaric
12-06-2013 | 10:51
Otvara se sada jedno drugo i svima vrlo zanimljivo pitanje! :-)

Cijena novih Mac Pro! Naime, proizvodno-tehn ički gledano, novi stroj je barem dvostruko jeftiniji za izradu, a možda i više. Nema dual procesore i dvostruke sabirnice, nema skupe daughterboarde s osam slotova za RAM, nema ogromno skupo napajanje za niz diskova i dva optička pogona, cijela skupa konstrukcija koja to podržava nestaje, samo kućište ono je kao rezervni dio koštalo mislim 700 eura! Vjerujem da bi mogao biti znatno jeftiniji da oni to žele. No, žele li? Jer kvaka je u tome što znam da će ga profesionalci kupiti i ako bude koštao u dolar jednako kao sadašnja "mrcina" koja ipak imaju opravdanja za "profesionalnu" cijenu, ako ništa drugo onda u kilogramima "žive vage". ;-)
Anonimac
12-06-2013 | 10:54
http://www.macrumors.com/2013/06/10/apple-posts-27-retina-imac-sized-os-x-mavericks-background/

Sve 5, OSX 10.9 vec sad u beta fazi djeluje i radi fantasticno. No novi iOS7 je odvratan. Mislim iskljucivo na dizajn. Ali bas odvratan. Ne znam kaj im je ovo trebalo, al ja se drzim i dalje sestice. Ne svidja mi se ovaj 'kid look' iOS-a nikako.
Riba
12-06-2013 | 10:59
Nisu li se obicno najavile cijene pri ovakvim predstavljanjim a? Meni se cini da oni sada njuse kako trziste reagira i onda ce odrediti cijenu. Cijena i tako nije nikad izravna funkcija troskova, pogoitovo ne kod Applea. :sad:
drlovric
12-06-2013 | 12:24
Pro je super. Prve komade cemo moci prenijeti preko carine, da nemaju pojma ni sta je to u stvari :D Apple zvucnik? Termoska za kavu? Novi router?

Pa ovo uopce ne lici na comp...

Ja nisam kupac za pro, zivim mobilno, ali ovo bi volio imati na stolu u svakom slucaju.
vicko
12-06-2013 | 12:25
Davore, evo ima crvenih u Novigradu ;-). Vidi temu WWDC 2013.

Inače mene bi isto zanimalo nešto između Minija i Proa.
Anonimac
12-06-2013 | 13:07
@drlovric, da li je to tvoja slika? Ako je, promijeni avatar. Možda te zapamte.
dpasaric
12-06-2013 | 13:10
@vicko - hahaa, znao sam da ih zapravo proizvode u Novigradu, ono "Made in US" je samo reklamna floskula! ;-) Ovaj malo veći crveni je sigurno quad-Xeon prototip za 2014. godinu! :-)
lukarak
12-06-2013 | 14:41
Vjerojatno se radi o ovom:

The E5-2600 V2 family of CPUs will feature up to 12 cores with Hyperthreading, resulting in 24 threads. They will also carry 30 MB of L3 cache and have quad-channel DDR3-1866 memory support, per socket. Iako podrzavaju dual socket, tog vise nema.

The chips that carry 12 cores and are clocked higher would have TDPs between 115 W and 130 W, while the lower clocked 10-core versions would have a TDP of only 70 W.

Zgodno je ovo, 70W za 10 jezgri.

Sto se tice napajanja, 2x W9000 GPUa trose puno puno vise od diskova i optike, tak da nece tu puno ustedit. Jest da je napajanje u postojecem Prou bilo predimenzionira no, al ovo sigurno nece bit jeftinije.

A sto se tice cijene, Mac Pro je uvijek bio vrlo konkurentan ostalim radnim stanicama po cijeni, ipak su to xeoni i ploce i cipseti i memorije koje nisu bas consumer. Obicno su graficke jedino bile malo slabije, al svasta se unutra moglo stavit, pogotovo od NVIDIE.
lukarak
12-06-2013 | 14:50
@riba, to je gotovo svacija zelja, nesto izmedju Proa i Minija, odnosno ono sto ljudi zele je iMac bez monitora i sa desktop grafickim karticama. Al to neces docekat od Applea. Srecom, tu je Hackintosh. Osobno koristim vec 4.5 godine istu instalaciju (L->SL->L->ML upgrade) uz samo promijenjenu kolicinu rama i novu graficku i nema toga sto ne radi. No ocekivat tak nesto od Applea nije bas plodonosno, jer oni smatraju da bi monitor trebalo mijenjati s racunalom.
Riba
12-06-2013 | 14:59
Ruku na srce, meni niste jace od Minija ne treba. Mini ima thunderbolt? u tom slucaju je i eksterna jaca graficka opcija...
lukarak
12-06-2013 | 15:15
Ma nije bas, TB je cca PCI-E 3.0 2.5x sto je premalo za jace graficke. Meni je mini bzvz jer iovak cu uvijek imat nekakav Macbook, a jos jedan Macbook bez ekrana mi ne treba.
dpasaric
12-06-2013 | 15:33
Mac mini s HD 4000 super vrti sve igre od Blizzarda, a sada je novi Air opremljen s HD 5000, dakle samo još bolje dolazi i u neki novi Mac mini. OK, to nije komp za ozbiljnu 3D grafiku (mi smo probali neke naše vizualizacije i bio je nam je prespor), ali za generalnu upotrebu i igre je sasvim ok. Bilo bi super da se Mac mini može kao CTO naručiti s grafičkim iz iMaca npr.
Drky
12-06-2013 | 15:48
Davore,

Mislim da grafičke i neće biti tako lako zamjeniti.
Naime, kako mi se čini, grafičke i matična su preko CPU-a i GPU-ova uz malo termalne paste direktno "naljepljene" na ovaj trokutasti hladnjak.
Međutim, pravilan odabir grafičkih i kombinacije sa CPU-om u startu čini to da one zastare paralelno sa CPU-om i tada je najbolje promjeniti cijeli stroj.

Dalje, što se tiče cijene, mislim da će ona biti urnebesna i dosta veća od aktualnog Mac Pro-a.
Prije svega tu su SSD-ovi od minimalno 1TB, a tu su i dvije jake Fire Pro grafičke!
HardcoreMAC
12-06-2013 | 16:32
Mene je samo razočarao procesor - Xeon. No poznavajući Apple, koliko sutra, na njegovo mjesto će zasjesti kakav "XWELL", sa mogućnostima daleko većim od XEON-a, mada mi se čini da će se polako sa Intela prelaziti na nešto drugo, sasvim "POWER" orijentacije. Ili se varam. Veliki PLUS za PRO. I za design i za komponentalno sklapanje. Uz Thunderbolt II, to je sasvim dosta - svakome. Nadam se i da će RAM biti proširiv do 128 GB.....
Jeremy Bentham
12-06-2013 | 16:32
Nakon 1 dana korištenja iOS-a 7 mogu reći da je prilično ružan i naporan za oči...
HardcoreMAC
12-06-2013 | 16:43
Cjelodnevni MBA najavljuje nešto slično uskoro i na MBP, tako da...jako, jako se veselim novoj seriji MBP.
Ono što me naj-najviše veseli je pomak i odmak od mačaka i opsesije vrstama životinja. Njihovo vrijeme je prošlo. Apple je napravio korak dalje i kolikogod je iOS7 korak dalje i MAWERICK donosi pregršt noviteta, od kojih me neke od novih (uvijek nedostajućih) funkcija -oduševljavaju. Recimo da ću u istoj aplikaciji na svim prozorima imati alate na raspolaganju, a ne lutati preko 4 monitora a vraćati se više na prvi, taj i takav multitasking mi se - najviše sviđa.
Da ne govorim o prebcivanju prozora amo-tamo.
Puno očekujem i od Safari-a.

Čini mi se da je Apple napokon "prebolio" Stevea i da je krenuo. Nekima će se to činiti zaobilazni put, no sam iOS7 stvara pretpostavke za nešto kvalitetno i još kvalitetnije - sutra, za neki iPhone7-8, koji će opet sje..... Samsungovo kopiranje. Čim su se vratili korjenima - a to je dizajniranje i proizvodnja u USA, Samsung ostaje bez odgovora i stagnira.

Samo da se potpuno ne zatvore i nabiju cijene do bola...
lukarak
12-06-2013 | 17:15
@dpasaric, ja ne kazem da je to slaba grafika, kazem da je to identicna grafika kao u MBPu, a ne mislim pored MBPa imat jos i Mini, radije kupim miniDP->DP adapter i spojim laptop, bez strke oko 2 instalacije, natezanja oko sinhronizacije podataka i slicno.

Nekad se mini mogao dobiti sa 6630M grafickom, dok je 13'' MBP bio s integriranom danas si osudjen na integriranu na oba.
cavarovobrdo
12-06-2013 | 20:47
Pro uređaj zamišljam kao uređaj čije se komponente mogu mijenjati u par minuta, a ne da to zahtjeva višesatnu operaciju. Pro stroj bi stoga trebao biti fleksibilan prema korisnicima. Možda ćo to nova ”Kanta”, ”Mlazni motor” uistinu i postati, ali šuma kablova za eksterne diskove i razne kartice i periferiju će definitivno izazvati nered na stolu. To je moja vizija, ne mora biti točna. Novi iMac mi je dizajnersko čudo, ovdje nevidim ništa posebno :-)
dpasaric
12-06-2013 | 22:42
@Drky - neće biti trivijalno, ali čim će postojati različite konfiguracije, sigurno je da će se to moći mijenjati, barem oni koji su "samo svoj majstor" filozofije ili su spremni za tu uslugu platiti servis.

Moje iskustvo s CPU i GPU odnosom je 1:4, tj. da na jedan dobar CPU ja promjenim 4 grafičke. Tako sam u svom sadašnjem Mac Pro krenuo od 7300, pa 8800, pa 4870 i sada 5870. I uvijek su grafičke prve postale usko grlo, CPU snage Xeon i dalje ima u izobilju.
dpasaric
12-06-2013 | 23:00
@HardcoreMAC - zašto razočarao, pa Xeon je sasvim razuman izbor, a i zaista dugo traju u eksploataciji. Evo stari model (Clovertown) iz 2007. godine još uvijek je super brz i po kriterijima iz 2013. - ima 84,3 gigaflopsa, a najbrži i7 u iMacu 27" ima 69,3 gigaflopsa! Dakle dobar Xeon "drži vodu" i po 6-7 godina.
Drky
12-06-2013 | 23:24
Kod PC igraćih konfiguracija i rasprava o njima često se javlja pojam tvz. CPU "bottleneck"-a
Radi se o tome da zastarijel procesor ne može "nahraniti" jaču grafičku novije generacije pa ona ne radi punim kapacitetom.
Kod starih Mac Pro računala očito je bilo moguće naručiti slabašnu grafičku i jak Xeon procesor pa je i bilo moguće efikasno nadograđivanje novim generacijama grafičkih. (pogotovo low ili middle end verzijama)
Međutim, kod novog Mac Pro-a jasno je sugerirano da uz koliko god snažan 12-core Xeon idu i _čak_dvije_snaž ne_ (high end) grafičke.
Kad zastare te grafičke, zastarit će i CPU, što će implicirati i promjenu kompletne stanice.
baba
13-06-2013 | 02:41
JAo, jao...koliko ce to love covjek morati izbrojiti za ovakvu divnu crnu kantu?
JAo, jao. Vec me boli novcanik.
Anonimac
13-06-2013 | 05:37
Pozdrav, zanima me dali novi MacBook Air dolazi s Retina zaslonom ?

Hvala
HardcoreMAC
13-06-2013 | 09:02
@dpasaric
Xeon je danas i jedini mogući izbor: jer HASWELL nije još evoluirao do točke XWELL, pa da ugrade tako nešto (naravno, uz bolje performanse očekuje se i manja potrošnja struje).
nadam se, to će se skoro i promijeniti, te će novi PRO biti zaista na "nivou" i sa procesorom (ima).
Uz lijepi dizajn, ovo je u biti korak unazad za samodograditelj e, a korak unaprijed ka novim tehnologijama, jer je osnova smanjenja radne stanice - smanjenje cijene osnovnih modela i - više kupaca, dakako, a s druge strane "usmjeravanje" struje ka Thunderboltu II i vanjskim SSD-ima, gdje u polju diskova, ako ide preko T.II nije uopće važno gdje je fizički disk - vani ili unutra.

Imam osjećaj da PRO cijelo vrijeme ostaje zakočen u početku isporuke, ne zato što "nije spreman", već zato jer "pratioci" koji trebaju preći na T.II - to još nisu učinili.

Gotovo sam siguran da će PRO doživjeti još pokoju promjenu do finalne verzije, ili da će biti ponuđen u "dvije veličine".


Osim procesora, (koji će se u vrlo skoroj budunosti sigurno "update"-irati, mene brine i nemogućnost upgrade-a RAM-a.
Nešto se šuška o "dodanom" RAM-u, no to je za sada naučna fntastika, nešto kao RAM, koji ide uz, recimo disk.
Spoj sa matične na vanski RAM. Samo, ja to za sada ne vidim ni na matičnima, niti na "diskovima".
Stvar za razmišljanje... ...
lukarak
13-06-2013 | 09:28
Tko kaze da se RAM ne moze upgreadeati? Vjerojatno ce se pojaviti 16 GB DDR3 moduli. A ovo je iovako dizajn za buducnost, jer ce s DDR4 biti samo jedan modul po kanalu, na sto ce se prijeci vjerojatno vec kroz 1-2 generacije.
Jer vise nema 2 procesora (zasad) nego ces imat samo jedan, sa svoja 4 kanala, a to ce znacit maksimalno 4 modula. Mozda nekad izdaju i Pro sa jednom grafickom i 2 procesora, sto ce omoguciti 8 utora, ali sumnjam da ce to bit jer sve vise se processing prebacuje na GPU.
dpasaric
13-06-2013 | 13:37
@Drky - ne znam, ne mislim tako jer i taj neki osnovni Xeon će biti sasvim dovoljan da hrani dvije grafičke, bandwidth sabrinice je sada ogroman, mislim da on ima viška snage za barem jednu, ako ne i dvije iduće generacije grafičkih kartica. No, slažem se u dijelu da je ponekad zaista i ekonomičnije i jednostavnije prodati cijeli stroj. To je Mac mini filozofija - kada ti postane spor, stari prodaš i kupiš moderniji... ja sam tako sada već na petom Mac miniju.

@Anonimac - ne, novi MacBoo Air nema Retina ekran. Tko bi to hranio i hladio u toliko tankom kućištu?

@HardcoreMAC - Ma briga me za potrošnju, moj Mac Pro doma se doslovno ne gasi, ne vidim da uopće to ima neki veći utjecaj na račun. Slažem se da ovi koraci ne idu u prilog samograditelja, ali mislim da će njih uvijek biti. Stoji i ono da im se ne žuri jer TB2 periferije tek trebaju doći na tržište. Ne kužim ovo za RAM, što te tu muči? Pa gotovo je sigurno da će ovaj model biti proširiv do 128 GB kada se pojave 32 GB moduli (mada bi i 64 GB bilo sasvim ok), a moguće je i da bi neki budući dual model u većem kućištu mogao imati i još više zbog 8 slotova kao što imaju postojeće generacije.
smayoo
13-06-2013 | 14:18
Davore, kako znaš da Mac Pro nema većeg utjecaja na račun za struju ako ti se nikad ne gasi? Mislim - onda ni nemaš osjećaja koliki bi ti bio račun kad Mac Pro ne bi radio, zar ne? :-)
Riba
13-06-2013 | 14:29
"@Anonimac - ne, novi MacBoo Air nema Retina ekran. Tko bi to hranio i hladio u toliko tankom kućištu?"

A tko ga hrani i hladi u iPadu?
dpasaric
13-06-2013 | 15:27
@smayoo - To mi je palo na pamet dok sam završavao tu rečenicu, ali poanta je da je mjesečni trošak struje za kućanstvo zanemariv i u ovom modu (oko 200 kn), pa to znači da je nebitno.

@Riba - velika je razlika između korištenja resursa kod OS X-a koji je zamišljen kao stolni OS i kasnije prilagođen da bude štedljiv zbog prijenosnika, i iOS-a koji je u startu bio spartanski koncipiran OS za mobitel. Nadalje, arhitektura je potpuno različita Intel VS Appleovi mobilni procesori. Softveri su drugačiji također... dakle, ne možemo poći od teze da bi hardver koji sada goni iPad Retinu mogao jednako ekonomično vrtiti postojeći OS X.
smayoo
13-06-2013 | 21:29
Ima li netko da mu se da napisati koje su to nove osobine iOS7 radi kojih (navodno) više ne treba jailbreak? BTW, da li se (opet) da isključiti 3G?
dpasaric
13-06-2013 | 23:25
Saint bi mogao znati više, meni je to sve strano jer nisam nikada radio JB na mom, ali vidim po forumima da svi kažu da su dosta tih fora pobrali koje su bile vrlo popularne u svijetu preko Appleove ograde...
campo
14-06-2013 | 13:54
nisu pobrali "dosta" fora nego sve fore,... smartmobile software je došao do razine zasićenja i bez neke revolucije (ili baterija ili ????) gledat ćemo samo pretakanje iz šupljeg u prazno....za apple sada preostaje "bolna točka" smanjivanje cijene iPhona da bi se bar apps kupovale...inač e idu "na glavu" dionice već mjesecima to govore
dpasaric
14-06-2013 | 21:05
No, pa bilo bi lijepo da za nas siromašne naprave jedan jeftini iPhone, ja bih ga prvi kupio. Meni je sasvim dosta nešto u klasi mog pet godina starog 3G, ali da vrti novi OS radi aplikacija i iClouda.
dpasaric
14-06-2013 | 22:50
Kolega je danas dobro primjetio jedan nedostatak: svi konektori su iza, za razliku od starog modela koji je naprijed imao priključak za slušalice, 2 x USB i 2 x FireWire. OK, nekom logikom ako to nikome na Mac miniju nije problem, zašto bi bio problem na Mac Pro, ali opet bilo bi praktično da se s prednje strane može utaknuti USB, to mnogi od na čine svaki dan. Na Miniju sam to sredio s jedinim Apple USB produžnim (onaj lijepi prozirni kakve su nekada radili), pa ne izgleda loše, ali što s npr. slušalicama koje nemaju dugačak kabel... zezancija.
tomislav.c
14-06-2013 | 23:21
Slažem se sa campom, nema tu neke revolucije više, sve je to zbilja pretakanje iz šupljeg u prazno trenutno.
smayoo
14-06-2013 | 23:29
Davore, vjerojatno računaju da uz taj stroj kupuješ i thunderbolt monitor koji onda na sebi ima USB i koješta. A i tipkovnica isto na sebi ima 2 USB-a. Jedan za miša, a drugi za stick.
dpasaric
15-06-2013 | 08:16
@smayoo - good point, to sam zaboravio! Ostaje da se vidi kakav će monitor izdati uz ovaj stroj. S obzirom da podržava 4K rezolucije i da je promotivni desktop u rezoluciji 5120x2880, to je vjerojatno hint što čeka profesionalce.
velejaj
15-06-2013 | 15:03
@smayo

3G se i dalje ne može isključiti, jedina opcija je opet pali/gasi LTE.

A što se jailbreaka tiče to je dosta individualno tako da je upitno jel će ti trebat ili ne.
Anonimac
15-06-2013 | 15:27
Ne shvacam im taj dio za palit/gasit 3G. Samo radi toga imam jailbreakanu peticu. A za iOS7 imat cu jb radi toga i da promjenim odvratne defaultne ikone :D
Anonimac
15-06-2013 | 17:34
Čisto sumnjam da će uz Mac Pro doći i tipkovnica s USB priključcima, već ona skraćena BT s iMaca bez numeričkog dijela. Možda stave backlight na tipke i možda bude crna...
dpasaric
15-06-2013 | 21:08
@Anonimac - ona kratka tipkovnica je za mene potpuno neprikladna za profesionalnu upotrebu. Nadam se da neće biti toliko škrti da to uvale uz njega. Crna bi bila fora, a ovo s pozadinskim osvjetljenjem ih "pumpamo" po forumima već neko vrijeme, možda ipak ispune tu želju, super bi izgledalo!
Anonimac
16-06-2013 | 00:30
@dpasaric
skraćena tipkovnica nije stvar škrtosti već filozofije "Less is more" koje Apple u zadnje vrijeme preozbiljno shvaća...
al dobro možda kupim još jednu cijelu žičnu dok ih još ima... za rezervu... :-)))

novi Mac Pro ne bi smio bit preskup jer će ga malo tko kupiti, ali ne smije bit ni prejeftin jer onda nećemo moć dobro prodat naše stare Mac Pro-ove :-)))
Robert_84
16-06-2013 | 10:26
Kad se na kraju očekuje novi Macbook Pro..... gledam ovdje gdje radim Pro 13, pa neznam dal da čekam još il da ga kupujem trenutni model
dpasaric
16-06-2013 | 12:38
@Robert_84, po stanju skladišta daje se naslutiti da će uskoro i novi MBP 15".
zabac
16-06-2013 | 12:50
Što se Pro-a tiće, mislim da će Apple dići bjes korisnika (ja nisanm u toj grupi), koji su nabavili vrlo kupe kartice posemne namjene koje se ugrađujuj u komp u slotove. Ili će morati izdvojiti (opet) dosta novca za neka Thunderbolt rješenja u koja će ići recimo PCI Express kartice. Vjerujem da ima hardware-a koji je i skuplji od samog kompa.
Robert_84
16-06-2013 | 13:49
pita skuplja nego tepsija.... ako se tako kaže
Robert_84
16-06-2013 | 13:51
Imam već Alienware od prošle godine R4, tako da nisam baš za 15" jer isto planiram uzet ženi Air 13.... no i kad izađe novi model, trenutnom bi trebaala past cijena barem 200$... tako da će mi to pogodovat. no problem je što nisam baš strpljiv.
a za razliku od 500$ u cijeni između 13 i 15, planiram uzet ipad mini
Ady
17-06-2013 | 15:07
Super WWDC, najzadovoljniji sam Mac Pro prezentacijom ali i ostlao je kul, s tim da sam sam razočaran iOS ikonama i još ponekim UI detaljem, ali ne može sve biti svakom korisniku na ruku :-)
Ono što mi nije jasno, kad je već najavljem Mac Pro, zašto onda nisu spomenuli Thunderbolt display.
dpasaric
17-06-2013 | 23:26
Nisu ga spomenuli jer očigledno još nije spreman. Mora se raditi o 5120x2880 matrici, a izvjesno je da novi monitori dolaze jer nema logike da je trenutačni iMac tanji od zasebnog 27" monitora! :-)

Volio bih da sa strane stave par USB portova, a ne da se mora od iza svemu pristupati...
Anonimac
18-06-2013 | 01:17
Što se video profesionalaca tiče, firme kao Blackmagic Design, Aja i drugi imaju Thunderbolt dodatke za video do 4K rezolucije koje su kompatibilne sa FCP X, Premiere Pro, Avid za montažu, Smoke 2013, After Effects, Apple Motion za motion graphics i finishing, DaVinci Resolve za korekciju boje itd. Cijene su isto drastično pale, pogotovo kod BlackMagic-a ( njihova 4K kamera koja košta $4000 i druge se mogu direktno spojiti putem TB-a). Razni proizvođači imaju TB diskove kojima su cijene nešto skuplje nego kod USB3, ali je i protok podataka duplo brži. Hoću reći, kako je cijena opreme za video produkciju drastično pala od 2008 pojavom Canon 5D Mark 2 kamere, kojom su snimljeni i neki visokobuđetni filmovi (koštala je nekih 3000 Eura), čak i neke epizode Dr. House-a, tako je i cijena Software-a i Hardware-a za video post-produkciju drastično pala. Sve u svemu, danas se može opremiti studio za post-produkciju za 10 puta manje sredstava nego prije 5-6 godina. Mislim da će novi Pro biti oko $3000 dolara za basic konfiguraciju pa nadalje...vidje t ćemo. :-)
Anonimac
18-06-2013 | 09:55
Bilo bi genijalno da 4K Thunderbolt display ima u sebi još jedan FirePro 6GB GPU. Nategnuto, znam, ali u stvari je vrlo logičan slijed, monitor je dodatni gpu hub. Naravno cijena bi bila samo za odlikaše :-(
Renzo
18-06-2013 | 21:39
Znam da je rano, ali, šta mislite koja bi cijena baznog modela Proa mogla biti kod nas, u kunama?
drlovric
19-06-2013 | 04:56
Renzo:

Sacekaj americku cijenu, procitaj tecaj dolara za taj dan, pa racunaj slobodno jos najmanje duplo :D
alenc
20-06-2013 | 11:23
kod naših trgovaca tečaj dolara ne oscilira previše, već godinama je 1$ = 10kn
Robert_84
20-06-2013 | 12:42
alenc, tu si upravu....
alenc
20-06-2013 | 15:54
... nažalost. Možda se nešto promjeni od 1.7. jer u EU je pravilo, otprilike 1$ = 1EUR
cariblanco
20-06-2013 | 21:54
Pa izgleda da ide u tom smjeru.Novi mba 13 128 ssd u USA $1,099.00 bez poreza,a kod nas u appcomu 9.369,00 kn. Kad se doda USA porez od 10 %,skoro ispadne 1 $ = 1 E
dpasaric
23-06-2013 | 00:36
Dugo neki novi Mac nije toliko komentiran kao novi Mac Pro, evo jedno dobro opažanje:

"This machine fascinates me not because it seems like it’ll make everything I currently do faster. It fascinates me because it’s fundamentally new. There’s only one CPU socket and it bets heavily on the bus and GPU performance. While this looks to software to be just another Mac it isn’t. It’s capabilities aren’t traditional. The CPU is a front end to a couple of very capable massively parallel processors at the end of a relatively fast bus. One of those GPUs isn’t even hooked up to do graphics. I think that’s a serious tell. If you leverage your massively parallel GPU to run a computation that runs even one second and in that time you can’t update your screen, that’s a problem. Have one GPU dedicated to rendering and a second available for serious computation and you’ve got an architecture that’ll feel incredible to work with."
andrej
27-06-2013 | 11:03
Kada se skinu AppleLove naočale, jedini napredak je povećanje autonomije baterije na MacBook Air-u. To je značajno sa stajališta produktivnosti.

Ostalo podsjeća na Lidlovu reklamu za veliku Subotu. iOS 7 ide ka prihvaćanju provjerenih rješenja, te za riječ "inovativno" ili ne daj bože konstrukciju "logični slijed u razvoju i poliranju" tu nikako nema mjesta.

Netko je gore spomenuo, mislim Campo, da je važnije isticati funkcionalna poboljšanja umjesto prepuštati se divljenju valjku. Potpuno se slažem sa takvim pristupom. (na stranu politička razilaženja, koja ovise o mnogim parametrima)
Biserna refleksija svjetlosti na crnom uglancanom valjku izaziva potpuno jednaku reakciju kao staklene perlice u ruci Christophera Colomba prilikom pokazivanja gologuzim indijancima. Auuu, ahh, ahh.

Indijanci su te staklene perlice plaćali zlatom, kožom, teritorijem (gle slučajnosti), da bi na koncu završili sa bocom vatrene vode u rezervatima. Ma dobro, vi niste takvi. Još.

Marketinški je stvar dobro odrađena, stvara se potreba po onom što nam ne treba.
Nemec
27-06-2013 | 18:12
Pozdrav,

Htjedoh nesto Ribu pitati i sjetih se da nisam nista komentirao na temu novog, za sada, sigurnije bih ga nazvao semi-Pro modela. Da ne bude zabune, izuzetno me veseli da uopce svjedocimo neki pomak od gotovo odumrlog stanja osvjezavanja Pro game.

Sjetim se onog dijela 90-tih i perioda kad su upravo top modeli odrzavali Apple na zivotu. Sjecam se i dolaska druge "renesanse" kad platforma vise nije bila vazna, odnosno, svake godine padajuci nize prioritetom. Tada su zabljesnule i-gracke i tata je vidio, po prvi put, polje dominacije koje nikad nije mogao ostvariti platformom. Od tada, sto je vise i-gracaka spustalo znacenje platfome, to je vise i vise u njegovom odnosu ista imala znacenje. Stoga mi je malo cudno kad procitam (ne samo ovdje) kako bi Steve bio ponosan zbog novog hardvera platformskog kalibra.

Mozda estetikom ili poimanjem nove kreature koja nosi znak jabuke. Tesko mi je u to povjerovati, nakon ne tako davne izjave prije odlaska iz ove domene, na tragu : Ako treba ici na nove velike stvari, ako treba prekinuti platformu/Pro, onda cemo to uciniti. Te "velike" stvari, nazalost, ostale su i dalje simboli najgoreg konzumerizma, okupane sramotnim svjedocanstvima nastanka i proizvodnje. Kritike koje se vec dugo pisu na racun platforme, mogle bi prerasti i jednu dekadu snagom postojanja.

Prije godinu i pol ostah bez teksta, kad mi je osoba iz MOTU-a rekla da ce moj najzdrazi Mac DP alat, tada, za nekoliko mjeseci biti najavaljen i za PC. Izuzetno elitisticnog i Jabuci kompaktnog pristupa developerima, nikad nisu ni razmatrali izdati verziju za PC. No, po prvi put (kako mi je pricao na jednom sajmu) osjetise nelagodu zbog buducnosti Apple platforme (2012 razgovor) i pocese raditi sigurnosnu strategiju. Toliko ozbiljno, da se ne sjecam softvera koji je nakon najave, vise od godinu dana cekao da dodje u prodaju. Nesto slicno sam iscitavao iz jos jednog imena koji je takodjer preko noci poceo siriti PC interes do tada hermeticno dedicirane aplikacije za Apple.

Nemam kristalnu kuglu, no rekao bih da ova masina nije elaborat duzeg nastanka, vec da je Apple vagao i razmisljao kako i dal uopce dalje po pitanju top platforme. Time ne mislim poentirati nekim rangiranjem na temu ispoliranog cilindra. Vjerujem da je jos uvijek prerano reci nesto pametno. Situacija me podsjeca na izlazak prvog 98' iMaca i nove mu USB komunikacije, u trenutku dok se tek oslikavao prvi vanjski floppy. Dobro se sjecam, ne vise od dva mjeseca nakon predstavljanja, MacUser oglasne stranice bile su prepune, sto one osnovne, pa do punokrvne radne USB perfirerije. Za koji mjesec, nitko vise nije pricao o neprakticnosti ili strahu od standarda koji nece zaziviti podrskom. Koliko god sam gegao SCSI i dalje jos dugom upotrebom, dobro se svi sjecamo skola/fakulteta i opcenito humanizacije prebacivanja, koju je USB nesumnjivo ubrzao na svim platformama. Sada esencijalni vanjski zivot arterijski treba ostvarivati suceljem koje, barem za sad, ne vidim da ce moci jednaki broj proizvodjaca odrzavati prijasnjom lakocom. Koliko god bio impozantan specifikacijama i nekim prednostima, Thunderbolt je sve samo ne pristupacan i otvoren nastupom. Od samog pocetka iz njedara Intelovih najavnih projekcija, dozivljavam ga kao neku megalomansku projekciju zarade na korisnicima.

Stoga je i prirodno bilo da ce zivot zapoceti na Apple proizvodu. Gledam hrpu profesionalnih uredjaja koji vezu ostvaruju PCI-e/FW i ciji vlasnici nemaju ni najmanju namjeru bacati svoju opremu, a da bi isao neku novu Magmu tegliti, samo da bih izmisljao pretvorbu u dvije strane i ponovo ubacivao PCI-e karte - ni pod razno!

Pretvorbe na ciste FW donglerije nisu problem. Revidirana postojeca oprema/sucelja na novu komunikaciju, takodjer nisu SF zanatski tesko odradjeni gledajuci poznatije ili radne uredjaje. Jesu li potrebne? Zapravo jesu, jer Apple i Intel mi$le da je$u, no to je ionako uobicajeni penal korisnicima, uz svaki novi ciklus pokretanja nove i "nove" generacije strojeva i periferije. Uz svu otvorenost novim idejama, nikako ne mogu negirati gotovo kriminalnu procjenu vrijednosti samog sucelja.

Gledajuci neke proizvode, vrijednost koja se reflektira kriminalno predimenzionira nim cijenama koje mi se vise cine kao isplacivanje razvoja, a gotovo neznatno realnom stranom njenog formiranja. Trpanje logike u cilindar i navodno "rasterecivanje " korisnika, ponovo ostaje upitna sudba. Ono sto sam preletio specifikacijom i izvorima, tesko dijelovima svjedoci konkurentne cijene. Ne znam, bez cijene, kompletna prica ostaje bez pune argumentacije na bilo koju stranu mlina. Dizajnerski mislim da cu ipak ostati razocaran i nakon objave. Gledati "eksplodiranu" topologiju unutar novog cilindra je svakako impresivno na prvim slikama, uz Cray-olike asocijacije na slicne kreature iz puno zanimljivijih tehnoloskih vremena. Ali finalni dojam da gledam nesto zbilja autenticno i posebno, ne mogu nikako potvrditi.

I uz iscekivanje kristalizacije pune podrske arterijskih dobavljaca, osjecam i dalje potrebu za ispunjavanjem praznine izmedju Minijature i Proa, jednom srednjom masinom, koja moze progutati barem dva prosirenja, sto smo protresli prije koju godine u jednoj od tema. Predojbom ustroja koju predstavlja Apple, vidno ju transformira u dediciranu video namjenu, kao (barem po njima) glavni ciljanu namjenu. Ako i kad, sto je razumljivo ocekivati, isti Pro dobije inkarniranje u vise modela, mozda formom drugacije pripitomljeno za malo siri prihvat cirkulacije, tada ce vjerojatno i kritika biti umanjenija.

I onda sumiram s jednim paradoksom blaze kategorije. S jedne strane kuka se godinama za novim pro masinama. Neki vise iz onog estetskog folklora trazenje nove reprezentativne forme Pro kucista, po IT mjerilima u prilicno zrelim godinama, pa do neke nove mitske snage koju bi krasila nova masina. Sad kad je dobiju, opet nisu zadovoljni? Dok ne cujemo cijenu i mogucu najavu game cilidarske ponude, mislim da nezadovoljstvo dijelom korisnika, konkretnih namjena i okruzenja, itekako ika opravdanje.
dpasaric
28-06-2013 | 00:59
@Andrej i Nemec - svakako mi je bilo vrlo zanimljivo pročitati vaše stavove po ovom pitanju! No, dozvolite da vam odgovorim, pokušat ću biti što kraći i konkretniji. Ja se ne slažem da je ovaj stroj složen brzo i bez promišljanja, a pogotovo ne da je to nekakvo dizajnersko foliranje u kojem forma nadilazi funkciju.

Iz moje perspektive (a mislim da sam s 5 Mac Pro strojeva "pod sobom" jako dobro kvalificiran da o tome pričam) oni su postupili super-racionaln o. Razmislite malo koje su premise i zadatke imali i kako su ih ostvarili:

1) Profesionalni stroj mora biti dovoljno snažan za heavy-duty video i foto obrade. Xeon sada nudi 12-jezgri i omogućuje single CPU arhitekturu koja je znatno jeftinija od dvostrukih sabirnica, a opet daleko jača od consumer-level procesora. Vjerojatno je ovo dovoljan kompromis za dosta vremena, a nije isključeno da se u jednom trenu neće pojaviti i dual arhitektura ako se pokaže potreba. Dobar odabir, što su mogli bolje napraviti?

2) Shvatili su da CPU postaje sva manje važan. Danas već najjeftiniji Mac mini ima toliko snage da vrti bez problema Adobe Creative Suite alate bez problema. Ono gdje ta klasa modernih procesora počinje zapinjati su teške video i render obrade, a to je pak područuje u koje je odlično uskočio OpenCL i gdje su snage GPU procesora potpuno neusporedive sa svestranim procesorima za generalnu uporabu. I što je Apple napravio? Odlučio je *standardno* isporučivati snažne dual GPU konfiguracije. Super stvar koja će i developere zainteresirati da što više koriste OpenCL mogućnosti koje su fantastične.

3) Kada pogledam CPU usage statistiku mog 6 godina starog 8-core stroja budem me sram! On u glavnom ne radi ništa! Sa svojih 8 jezgri u praksi sve se svodi na brzinu SSD-a i grafičke kartice. Vjerujem da uopće ne bih primjetio da radim s 4 jezgre manje, ali bih trenutačno primjetio da ostanem bez SSD-a i grafičke kartice. Apple je išao na najbrži mogući SSD interno i na najbrži mogući standard za vanjsku pohranu. Fair enough.

4) Trivijalizirate inovaciju u hlađenju, a ja smatram da je genijalna. Po prvi put da svi generatori topline mogu koristiti termalni kapacitet susjeda! Ne samo da je kompaktno, nego je tiše i štedljivije. Kako hladiti takav "dimnjak"? Najiskrenije je tako da se napravi jedan veliki "mlazni motor" - i to su upravo i napravili. Ne može jednostavnije, a jednostavno je uvijek dobro.

5) Očigledno im je praksa pokazala (a i moja iz prve ruke) da ne postoje "srednji" pro korisnici. Ili je ljudima s pro strojem dovoljno imati samo dva diska (jedan za rad i jedan za backup), a to su obično dizajneri, ilustratori, glazbenici i arhitekti - ili im pak nije dovoljno niti 10 diskova (fotografi i video montažeri). Da su napravili stroj s 4 interna slota kao do sada, bilo bi "zašto nisu s 8?", itd... Vjerujem da će postojati interna konfiguracija s dva SSD-a i to je dovoljno. Sve ostalo ionako u velikim količinama mora van.

Gospodo, dobili ste elegantan, brz i tih jedrenjak, a vi biste radije glasan i prljav parobrod! ;-)
Nemec
28-06-2013 | 11:38
@Davor

Nema ni govora o foliranju, foliranje je indikacija slobode, a ovdje ne vidim puno slobode za mastanje.


1) Vecinu stvari koju komentiras,

sve ostaje na interpretaciji osobnog dojma. Dakle, predizborna analitika, koju govornik moze u zadnjoj minuti prije odlusanih rezultata, na brzaka promijeniti u vlastitu aniticipirajucu pronicljivost.

Dok se ne vidi formiranje cijena i ostatak cirkulacije stroja u vidu jabuke, a ne trecih proizvodjaca, sve sto mozemo pricati na temu glupe ili genijalne ideje ostaje nedovrsena misao.


2) U nekim prodrucjima to je vec odavno jasno. Logika (u mom slucaju) koja se vec godinama nalazi na DSP/akcelerator skim kartama + lagano rastuci FPGA koji je snagom u dediciranoj namjeni, pocesto mocniji od cpu dostupne snage, i to mislim na recentno dostupnu CPU snagu. Samo to nije tema nase price jer ne propitkujemo snagu, vec ustroj masine prema vani.


4) Hladjenje i buka? Kontrolna soba :-)

Samo jedna Eventide ploca u efektu dok mi je stajao u istoj prostoriji, mogao je zagrijati pola metra oko sebe. Ako ne mozes izdvojiti barem malu prostoriju za masine u prostoru gdje radis, onda... Ne trebam preplacene kipove da bi se divio takvom hladjenju.


5) Godinama slusam kritike i zelje za srednjom masinom koja je itekako trazena. Samo, Cupertino vise ne voli sredinu platformske ponude. Oni ne vole da onaj koji moze kupiti Pro model, bude "uznemiren" spoznajom da bi mogao platiti manje, ako zeli prosirivost. Za audio ti mogu reci da nimalo nije primljen u velikom odobravanju, jer ostaje problem koji sam spomenuo u prijasnjem postu. To uostalom, lako mozes provjeriti, posjetom na bilo koju vecu zajednicu, ako ne vjerujes iz prve ruke.

Digidesignu se svake godine umanjuje broj Mac masina naspram PC-a. Novi Pro se ne bori samo s upitnicima svojih planova, vec i nastojanjem da umanji gubljenje specificnih dijelova trzista.

Imam dojam da su bas zato jasno pokazali karte na stol, primarnoj teznji prema domeni videa, gdje i dalje drze stabilnost.

Na temu PCI-e i inih prosirenja. Dobio sam, vidi tajminga, dojavu da su izbacili dva kucista :

http://www.magma.com/catalog/thunderbolt-pcie-expansion

ostaje pitanje, hoce li Apple ponuditi vlastito "prelazno" rjesenje ili ce kao i ostali, od Magme preuzeti i samo svoj logo nataknuti. Ili mozda kompletno ostavlja prazno u svojoj ponudi.

Gledajuci odluku koju su donjeli, itekako su svjesni da ovaj proizvod nosi i odredjeni rizik. Ovo ne mora obavezno biti sigurna plovidba u smislu uspjesnosti proizvoda. Istina, ima dovoljno sredstava da ga moze ispravljati, pozicionirati, no, vidjet cemo kako ce se stvari razvijati.
dpasaric
29-06-2013 | 20:25
Vjerujem da se slažemo da je cijena ono što će odlučiti hoće li ovo biti super-popularan Mac Pro stroj ili će Apple biti pohlepan, pa će cijena biti takva da će ga kupovati samo oni koji moraju - ili oni kojima novac nije problem, a to je onda dijelom ponavljanje G4 Cube povijesti.

Da su mudri, prodavali bi ovo po najmajnjoj mogućoj cijeni i na taj način širili platformu među profesionalcima i developerima. Ionako profit od toliko male niše je za Appleovu globalnu financijsku sliku zanemariv, a sada kada imaju Samsung za vratom, bilo bi super da mnogi mladi programeri i kreativci mogu kupiti ovakav stroj i na njemu nešto stvarati. Vjerujem da bi se takva odluka isplatila višestruko na druge načine.
Nemec
29-06-2013 | 23:31
Slazem se. Mozda previse staticno gledamo jedan ogledni "perjanica" model PROa, koji ce vjerojatno na stanici proizvoda, imati barem nekoliko modela i proporcionalnij e odrediti prepoznavanje za razlicite korisnike, bas kao i dosadasnji. Nekako mi se (i bez ustroja) previse radikalno cini, odrzavanje samo jednog modela. To zbilja nema smisla.

Toliko namjena nema nikakvu korist od ponudjene snage GPU-a, i doslovno bi imalo netakticnu iskoristivost u tim primjenama. Drugi bi mozda negdje drugdje trazili snagu viska, pa definiranje i objava svih modela, znatno ce procistiti vecinu dilema koje smo ovdje otvorili.

Ne bi bilo prvi put, i to ne za Apple, vec opcenito, da proizvodjac taktizira i zapravo osluskuje reakcije i promislja o cijeni koju ce odrediti. Balon je ipak pusten, a pozadina je nesto sramezljiva ostatkom informacija. Prirodno je i uobicajeno da se prvo pokaze top model.

Kad sam prvi put ugledao novi Pro, na slicnom tragu sam razmisljao o poslovnom modelu u kojem bi daleko bolje bilo prodavati po nizoj cijeni i atraktivizirati ponudu medju novim korisnicima. Kao sto i sam kazes, ne radi im se o kruhu, a dugorocno bi se moglo pokazati jako zahvalnim potezom. Posebno u prikazanom 'nudisticki modularnom' izdanju. Recimo da postoji pet modela i da cijena ide od 1499 do 3500, a moguce 5k za top konfigurirani model = sve zadnje dostupne specifikacije snage. Dalo bi lijepu lepezu pobude.

Prijatelj me je jucer posjetio sa svojim malim sinom i citajuci o Thundebolt/PCI- e prosirenju, pitao da mu pokazem cijenik i prospekt prve NuBus Magme, koju sam imao 91/92. Moram priznati da sam se i sam iznenadio kad sam vidio da je imala 12(!) prosirenja.


Spominjem jer sam se kasnije sjetio, da vec prvih mjeseci ove godine, postoje dva do tri proizvodjaca (doduse, ne punom velicinom kartice) koji su imali Thunderbolt/PCI -e kombinaciju. No Magma je de facto standard po pitanju testiranja, pa ako su sad izbacili, znaci da je sve super stabilno. Sto ce reci, zbog uske vezanosti za Apple proizvode, ako oni znaju najmanje godinu dana internih preporuka, za sto se trebaju pripremati, pitam se, koliko je jos malih imena dobilo saznanje?

Razmisljam na tragu sto nisam previse istrazivao, kakve tocno uvjete Intel postavlja po pitanju koristenja, proizvodjacima koji zele opsluzivati njihovim gromom? Naglasak na male igrace.
dpasaric
10-07-2013 | 23:10
http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2013/07/macproexpansion.jpg

Ovo je vjerojatno vrlo blizu buduće istine ako Apple nema neki adut u rukavu! :-) A možda ulete nezavisne strane i naprave razna "stack" tip kućišta, slično kao što toga ima mnogo za Mac mini...
Anonimac
16-07-2013 | 21:52
Koja Apple GLUPOST, BLJAAAAKKKKK
Nemec
18-07-2013 | 15:38
@Davor

Jos jedna vijest u kojoj standard u svojoj sferi, nema previse povjerenja u Apple novine i strateski pojacava PC podrsku. Za one mladje, molim procitati pazljivije, zbog konteksta koji nije na tragu Mac vs PC ili slicnih izleta u besmislene rasprave.

Obracanje koje previse ne taktizira uz donedavno jednim od najvecih platformskih partnera. Sam Digi se jos na svojim stranicama ne veze uz aktere, ali sam naziv platforme (registrirano ime) i brzinska objava govori dovoljno :

Jucer je izaslo izvjesce za novinare uz dva vanjska suradnika RainComp (www.raincomputers.co.uk/Default.asp)
i Carillon (www.carillonac1.com/carillon-audio-computers.html)

Spojili su suradnjom u : Pro Tools PC (www.pro-tools-pc.com/)

Posebno je zanimljiv dio citata iz sluzbene objave :

Neil Hester – “There are a lot of factors coming together right now that make this the perfect time for a dedicated Pro Tools PC platform. The newly-announced Apple Mac Pro's lack of internal card slots has got a lot of OSX users considering a move to PC. The enormous release of Pro Tools 11 finally gives access to the full potential of a 64-bit system.

Ali kad se netko ide ufati resursima u ovakvu ponudu, to bi znacilo da (sto sam spomenuo) da zeli i sam profitirati na sve vecem padu OSX korisnika. Pa zasto onda ne zaokruziti model i prodavati kompletnu instalaciju uz svoje proizvode. Da se desilo prije dvije godine, nista ne bih komentirao. Danasnji tajming, nazalost, govori nesto drugo.

Na papiru nista novo, uvijek je bilo dediciranih masina optimiziranih za sferu namjene, ne samo za PC vec i za Mac. Sve vise se cuje potvrda osjecaja kako je primarna namjena naseg novog kucista iskljucivo video domene!
Nemec
18-07-2013 | 15:45
Blesira mi se sucelje, pa je format ispao velikom stilu :sad:

Citat kojeg je popapalo slanje :

Neil Hester – “There are a lot of factors coming together right now that make this the perfect time for a dedicated Pro Tools PC platform. The newly-announced Apple Mac Pro's lack of internal card slots has got a lot of OSX users considering a move to PC. The enormous release of Pro Tools 11 finally gives access to the full potential of a 64-bit system.
Anonimac
18-07-2013 | 20:41
Možda je u meni problem, ali ovaj Nemec je potpuno nerazumljiv. Problem u izražavanju, prebrzo tipkanje ili hrvatski kao nematerinji jezik...???

Samo obzervacija, nije mi namjera bit bezobrazan, ako je tako ispalo ispričavam se...
dpasaric
21-07-2013 | 10:33
Pitanje za one koji su profesionalno u audio obradama: koje su to specijalizirane PCI kartice danas još neophodne za rad, a da to nije neki sustav koji bi mogao raditi putem npr. Thunderbolta?
Nemec
23-07-2013 | 22:33
@Anonimac

Buduci da nesumljivo govoris u ime vecine, siguran sam da nije do tebe.

@Davor

Nacelno otvaras pitanje, kao da si njime podmirio nepoznavanje koliko je imena u industriji. Nemam ambiciju ipisivati stranicu popisom tek osnovnih aktera. Cemu, kad cu ionako cu biti nerazumljiv, pa cemu gnjavaza? Poput domacih radio stanica koje imaju 500 sadrzaja u playlisti 7/24, cemu zamarati ljude nerazumljivim temama kad imaju Antenu.

Uz postojanje voljnog proizvodjaca kojem ne predstavlja veliki zamah u resursima i logistici, svi se oni mogu prilagoditi novotarijama.

Ostaje samo na procjeni korisnika, zele li placati po 300 na vise dolara, da bi zgurali akceleratore/ka rte u dodatno kuciste, samo da bi dobili osnovnu funkcionalnost koju su prije "besplatno" ostvarivali uz osobno racunalo. Nije toliko problem pretvorbe, vec koliko je ona prihvatljiva, a to ce ponovo pokazati trend za nekoliiko mjeseci. Posebno kad se definira cijena i sto sve ide pod default uz karoseriju. Za sada, komentari su najvise negativni. Dijele zabrinutost i razocaranje.
dpasaric
24-07-2013 | 03:15
http://architosh.com/2013/07/cad3d-industry-responds-to-apples-new-mac-pro/

Evo i komentara profesionalaca iz CAD i 3D domene, oni su pozitivni, ali svi se slažu da će cijena biti ta koja će odlučiti sudbinu ovog stroja...
Nathan
15-08-2013 | 20:02
a evo i malo novosti vezano za temu CPU:

http://www.iclarified.com/32866/updated-mac-pro-cpu-benchmarks-shows-impressive-results-geekbench-score-exceeds-30000-mark

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 29 minuta
 • ping: Kvragu i vikalica. Uvijek napišem dobru foru i onda me strah da bu to samo meni smiješno. damn
 • smayoo: A iPhone nije? :D
 • m_linc: Philips hue za moj pojam bezobrazno skup
 • drlovric: Sta fali philips hue? Ja ih koristim valjda 10 god, i nikada problema s njima.
 • songoku: A onda imas ove IKEA sto sam doli linkao
 • m_linc: ali hvala na savjetima
 • m_linc: meni osbno Homebridge je kompliciran,probao i ne razzumijem se u taj nacin rada...
 • songoku: homeKit je ionako najvjerojatnije mrtav kroz max 2 godine, Matter je sluzbeno vani, a zar stvarno mislis da ce Apple dugo odrzavati nesto sto im vise ne treba
 • songoku: A na Amazonu imas milijun kineza, zar je bitno sto nema homeKit, to se za tren sredi sa Homebridgeom
 • songoku: @m_link IKEA mozda? [link]
 • smayoo: [link]
 • smayoo: Piši u forum. Ima namjenski forum za to.
 • m_linc: i da naravno nisu Philips Hue
 • m_linc: molim pomoc...nigdje u HR ili amazon.de ili ebay EU nemogu pronaci GU10 lampe kompatibilne sa apple home kit...
 • JOHN: U HR black friday je jedna velika magla!:)
 • drlovric: Black Friday podbacio opasno ove godine. Nista zanimljivo da nadjem :)
 • drpongrac23: Probaj očistiti povijest youtube pregleda
 • drpongrac23: iPhone 11 - meni YT radi savršeno, preko aplikacije za YT
 • Matija klc: Iphone 13pro, IOS16.1.1 - youtube i dalje ne radi. Upalim/ugasim mob onda malo radi i nakon nekog vremena opet ista greska: nesto nije u redu, dodirnite za ponovni pokusaj. Imate li i vi dalje problema? Prestrasno
 • smayoo: Požurite prije nego prijeđemo na € :D
 • smayoo: Ja prodajem razbijeni iPhone 6S za 9.999,95 :)
 • zoranowsky: :) prodajem 4s, za početak
 • smayoo: Jeeeej! Sad ćemo moći svoje polovne iPhoneove prodati za duplo para! :D
 • Djuro genijalac: Izbila pobuna u pogonima Foxconna
 • Djuro genijalac: Što ste kupovali iPhone, kupovali ste.....
 • kupus: ako je tko zainteresiran pm
 • kupus: prodajem 5.1 quad single cpu ispod cijene na svim oglasnicima.
 • kupus: prodavao sam, sve je proslo ok.
 • mbp2009: je li itko kupovao nešto preko njuške preko ovog pay protect?
 • Soffoklo: Zanimljivo - "Širenje dezinformacija može se riješiti uklanjanjem poslovnog modela utemeljenog na oglašavanju" - [link]
 • Dijete: sbf i ftx update live na twitteru
 • Dijete: [link]
 • Matija klc: doslocvno kontakte otvara minutu i onda upisem ime i onda opet cekam. Uopce ga ne koristim. Sve sam probao brisati sve i opet isto
 • Matija klc: Meni Viber ne radi vec godinama. Par zadnjih generacija iphone-a. Tocnije XS I 13pro. Npr zelim novi chat odabrati i idem pronaci novog korisnika iz imenika, stisnuvsi na onu “olovkicu”
 • rusty: Prle - meni isto to na 2 iphonea.
 • MBPruleZ: meni ne radi Viber već tjednima na Iphon 12 Pro Max - u biti od update na iOS16.. da bi vidio poruke i dobio ih moram ući točno u određeni chat.. probao sve, obrisao chat history, reintstalirao app i opet isto
 • Matija klc: Ja moram upalit/ugasit mob i onda radi jedno vrijeme. Nakon nekog vremena opet isti postupak.
 • big_mac: Meni ne rade youtube shorts ali normalni video pokreće i radi.
 • Zdravac: kod mene radi normalno. Sad sam probao
 • miomika: imam.... iPhone 14 Pro max. Najzadnji OS. I dlaje šteka
 • Matija klc: Imate li probelama sa youtube-om tocnije greskom: nesto nije uredu, pokusajte ponovo
 • Dr. Beast: @Riba uključeno. @smayoo da Riba ne zaruzinavi ;-)
 • smayoo: A, pa to je OK onda. To im je za kaznu. ;)
 • Riba: Rijeseno, problem je kacio samo nesretnike koji koriste gmail.
 • Riba: Osobno -> Privatne poruke -> Postavke
 • Riba: Je li ti ta opcija ukljcena u postavkama?
 • Dr. Beast: Samo da javim da niti meni ne radi email obavijest za PM.
 • jzelko: Dobra vijest danas: pustili Marka Franciskovića !
 • 1v@n: Uglavnom, exportanje traje i traje. Malo sam ga namučio pa se i app srušio. Trebat će proć par verzija dok se optimizira. Za te novce nemojte zasad očekivati puno na iPadu, ali za tu i tamo obraditi nešto fotki s aparata za amatersku upotrebu je i više nego ok.
 • 1v@n: I cijeli interface nije baš ipad friendly, teško je raditi s olovkom, više paše za korištenje prstima. Portana desktop verzija, ali ono što treba raditi, radi jako dobro. Ne vidim da mi je uništilo fotku kod exporta

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO