Davor Pasarić 10.06.24

Rodila se Appleova umjetna inteligencija. Apple je na današnjoj godišnjoj konferenciji za programere predstavio buduća izdanja njihovih operativnih sustava i ono što se dugo očekivalo - Appleov odgovor na rapidni razvoj popularnih LLM (Large Language Model) algoritama koji na temelju gomile podataka mogu predviđati tekstualni sadržaj - što, ako se procesira dovoljno brzo i dobro, može izgledati kao umjetna inteligencija niže razine. Apple kasno ulazi u tu domenu i do sada su imali praksu da ako već kasne, tada kada konačno uđu u igru, budu najbolji. Jesu li uspjeli i na području umjetne inteligencije?

Apple Intelligence

Ukratko - nisu. Izgleda da je AI prevelik zagriz za kompaniju koja već sada radi toliko toga. Jednako kao što Apple nije uspio stvoriti vlastitu društvenu mrežu (sjetimo se Pinga) ili kao što nije niti pokušao stvoriti vlastiti search engine, slično je i ovo prekompleksan zadatak da bi se sustiglo konkurenciju velike inercije u svega par godina. Ono gdje su uspjeli u sličnim pokušajima je npr. Apple Maps, koji iako nije onoliko detaljan i širok kao Google Maps, ipak pouzdano odrađuje svoj posao i mnogi ga preferiraju. Njegov početak je bio nespretan i pun grešaka, ali tijekom godina ipak su stvorili dobar i pouzdan proizvod. Nadajmo se da će i "Apple Intelligence" tijekom godina postati nešto više od ovoga što nam je danas prikazano.

wwdc2024
Craig, Federighi, Appleov šef razvoj softvera, predstavio je "Apple Intelligence"

Ipak, Apple je pokazao jednu veliku prednost - po prvi put nam se nudi AI sustav za koji se tvrdi da zaista brine o privatnosti korisnikovih podataka. Možda to u ovom trenu ne izgleda presudno, ali vjerujem da će mnogima to postajati sve važnije - jer konkurencija uglavnom živi od bezobzirne žetve korisnikovih podataka. Apple se u prezentaciji jako potrudio uvjeriti korisnike da njihovi podaci ostaju na uređaju i da se svi potrebni algoritmi obrađuju unutar sustava, da se ništa ne šalje u "oblak", ali kako je prezentacija išla dalje priča se zakomplicirala.

Naime, ispalo je da se na kraju za neke kompleksnije obrade podatke ipak mora poslati u Appleov "oblak", ali su se onda dodatno trudili objasniti kako je to poseban, potpuno enkriptiran oblak, i da nitko, pa niti sam Apple, ne može vidjeti te podatke, a sustav je otvoren za sve provjere od trećih strana. U redu, ovome bih čak mogao i povjerovati jer su do sada imali zaista dobar dosje kao kompanija po tom pitanju, ali onda se otvorila nova sigurnosna rupa: za one obrade za koje Apple Intelligence nije dorastao, sustav nudi da se korisnikov upit pošalje u OpenAI-ov popularni ChatGPT, a onda možete zaboraviti na ikakvu privatnost. Elon Musk je odmah impulzivno reagirao, što ne čudi znajući njegovu burnu povijest s OpenAI projektom, i na Twitteru napisao:

"Don’t want it. Either stop this creepy spyware or all Apple devices will be banned from the premises of my companies. If Apple integrates OpenAI at the OS level, then Apple devices will be banned at my companies. That is an unacceptable security violation. And visitors will have to check their Apple devices at the door, where they will be stored in a Faraday cage."

wwdc2024
Na mogućnost eksternog korištenja ChatGPT-a Elon Musk je "dobio mlade"! :)

Treba reći da je Elon tu ipak pretjerao u reakciji jer Apple je u prezentaciji jasno pokazao da bilo koji upit prema OpenAI serveru se prvo mora odobriti od korisnika, a onda nije jasno koja je razlika ima li netko na svom iPhoneu instaliranu ChatGPT aplikaciju ili taj upit izvede putem operativnog sustava. Nismo do sada čuli da je Elon zabranio svojim zaposlenicima i posjetiteljima da imaju instalirano ChatGPT na osobnim uređajima. Opet, dijelom jest u pravu - jer ako se jedan sigurnosno upitan eksterni servis integrira na razini iOS-a, to će prije ili kasnije dovesti do slučajnih, a moguće i zlonamjernih, curenja podataka iz poslovnih okolina, a to može postati velik problem. Bit će ovo zanimljiva rasprava na Twitteru! Tim Cook za sada šuti. :)

wwdc2024
Na ono što u ovom trenu nudi Appleov AI bi se moglo reći - "too little too late".

No, ostavimo na tren sa strane sigurnosne probleme, nudi li Appleov AI sustav nešto zaista korisno? Iskreno, nisu me uvjerili. To da mi čita mailove kako bi mi dao njihov kratki sadržaj mi je nepotrebno i prilično jezovito, kako je Elon rekao - "creepy". Mogućnost da mi Photos uklanja nepoželjne objekte i ljude s fotografija mi je isto odbojna; ako je to već potrebno radi nekog ozbiljnog razloga - učinit ću to precizno u Photoshopu. Zatim je tu "Writing Tools" koji reformulira napisano kako bi zvučalo više formalno ili više prijateljski - također, meni se to čini otuđujuće. Na kraju će svaka poruka izgledati kao da ju je složila ista osoba, tj. robot. Napredna pretraga "prirodnim jezikom" je konačno nešto korisno, znači npr. moguće je reći da uređaj pronađe sve fotografije na kojima Pero Perić dobacuje crvenu loptu Lijepoj Frutili. Tu je i mogućnost da iPhone "smanji prekide porukama" tako da zadržava poruke za koje smatra da nisu važne, a propušta one koju su vremenski kritične. To čak ima smisla, ali osobno ne bih vjerovao takvom sustavu. I za kraj Apple nudi korištenje svih tih čuda umjetne inteligencije za prilično glup i beskoristan zadatak - da stvara nove emojije koje nazivaju "Gemoji". Nije čudo da nam civilizacija tone u besmisao digitalne dekadencije.

Ono što bih očekivao od Appleove umjetne inteligencije jest da prvo Siri dovedu u smislu upotrebljivosti do razine predškolskog djeteta koje razumije osnovne jednostavne upute. To bi značilo da umjetna inteligencija može obraditi obične višestruke naredbe: "Siri isključi ventilator i uključi svjetlo!" - što sada nije u stanju. Ili možda nešto naprednije, a za čovjeka trivijalno: "Ugasi sporedno svjetlo za pola minute!". Također, Siri nije u stanju slijediti kontekst i ponašati se na razini onoga što možemo vidjeti kod konkurencije. Pred Appleom je još dug put u ovom području.

Visoke krošnje

Sekvoja je naziv novog izdanja macOS-a 15. Ima li nešto revolucionarno? Nema. Ima li nešto korisno? Ima!

wwdc2024
Apple tradicionalno koristi nazive nacionalnih parkova i prirodnih ljepota za operativne sustave

Aplikacija Passwords dijelom preuzima posao Keychain Accessa i to bi moglo biti korisno i praktično. Notes aplikacija sada podržava i matematičke operacije. Apple Maps je dobio zgodne opcije za planinare. Moguće je odgođeno slanje poruka u Messages. Apple sada nudi Game Porting Toolkit 2 što je odlična vijest za igrače na Macu - Ubisoft je obećao Assassin's Creed Shadows do kraja godine. Sve ostale novosti su sitnice ili "drangulije" i nisu vrijedne komentiranja.

wwdc2024
Sitna usavršavanja macOS-a svuda pomalo, ali ništa ključno

Apple je dosta vremena posvetio i novoj macOS mogućnosti da u Sekvoji sa svog Maca upravljate iPhoneom. Nije mi jasno zašto bi to itko radio na takav način umjesto da uzme svoj iPhone u ruke i napravi potrebno? Njihovo objašnjenje u prezentaciji je bilo otprilike: "što ako vam je ostao u ruksaku u drugoj sobi" - na što bih ja rekao: "digao bih dupe i otišao u drugu sobu po iPhone". Možda sam staromodan, ali ne vidim smisao takvih programerskih akrobacija za nešto toliko trivijalno.

wwdc2024
Programerske akrobacije - upravljanje iPhoneom s Maca

Šminka, sigurnost i privatnost

Novi iOS donosi gomilu estetskih novosti, dorada i mogućnosti prilagodbe. Ništa od toga ne nalazim bitnim i zato taj dio neću komentirati, ali zato je jedna nova sigurnosna mogućnost jako važna - sjećate li se kako je Apple Watch Ultra donio mogućnost slanja poruke direktno putem satelita u slučaju nužde kada ste u području van signala? Sada će to biti moguće i s novih iPhonea uz novi iOS.To je mogućnost koja nekome doslovno može spasiti život.

wwdc2024
Pregled novih iOS mogućnosti

Što se tiče privatnosti, novi iOS ima zgodnu opciju da zaključa pristup nekim aplikacijama - ili čak da ih potpuno sakrije. Čemu to? Česte su situacije kada djeci date u ruke iPhone da se poigraju dok nešto čekate - ili kada u širem društvu vaš mobitel počne kružiti stolom da se pogledaju fotografije sa zadnjeg ljetovanja. Ovako lako možete zaštiti svoju privatnosti i poslovne tajne.

Spori, ali dostižni

To što iPad do sada nije imao popularnu Calculator aplikaciju je zaista bizarno. Navodno je Greg Joswiak objasnio da je razlog bila interna svađa u vrijeme Jobsa koji nije želio pristati na tek povećani iPhoneov kalkulator i tražio je redizajn ili ga jednostavno neće biti na iPadu. Programerski tim je tjerao neki svoj inat i tako smo mi jadni korisnici bili osuđeni na na razne third party kalkulatore, obično pune reklama. I evo, "samo 14 godina kasnije" dobili smo kalkulator na iPadu! :) No, kada se već moralo toliko čekati, Apple se barem potrudio složiti pravu The Calculator aplikaciju i zaista je odlična. Možda nije vrijedna čak 14 godina čekanja, ali nećemo sitničariti jer zaista je cool - jedva čekam je isprobati. Osim normalnog rada, moguće je koristiti i Apple Pencil, a onda stvari postaju zabavne!

wwdc2024
Pišeš, brišeš, ispravljaš, a iPad u stvarnom vremenu sve računa!

wwdc2024
Ovo je već onaj dobar "Star Trek tehnologija" osjećaj!

wwdc2024
Pregled novih iPadOS mogućnosti

Anker mašina 12 rubina ide bez benzina

Tako bi glavni mehaničar nekadašnje tvornice torpeda u Rijeci opisao kvalitetan ručni sat. Novi watchOS ne donosi ništa revolucionarno novo, ali zato nudi niz sitnih poboljšanja. Apple svoje ručne satove zaista strpljivo polira i svakom generacijom postaju sve bolji. Konkurencija teško može sustići Apple u mogućnostima koje Apple Watch nudi, ali zato su neki u maloj prednosti po pitanju trajanja baterije.

wwdc2024
Pregled novih watchOS mogućnosti

Slušalice bez premca

AirPodsi su najprodavanije slušalice u svojoj kategoriji na svijetu. S novom generacijom operativnog sustava dobit će novu gestu - kimanje glavom gore-dolje kao "da" ili odmahivanje lijevo-desno kao znak za "ne". Novost je i personalizirani prostorni audio API za igre. Apple TV će dobiti mogućnost dodatnih informacija o glumcima i glazbi u svakoj sceni filma.

wwdc2024
Novosti za dom i vaše uši

Najavljeno je i da će Apple Home konačno podržati robotske usisavače s novim iOS-om 18. Bit će podržane osnovne funkcije robotskih usisavača kao što su kontrola snage, način čišćenja, usisavanje, brisanje i status napunjenosti. Svi ti uređaji za čišćenje podova mogu sudjelovati i u automatizaciji i scenama i aktivirati se glasovnom kontrolom. To je do sada traljavo funkcioniralo i samo uz pomoću zasebnih aplikacija, često loše napisanih. Imam ne baš dobro iskustvo s Rowenta robotskim usisavačem. Konačno ćemo moći reći: "Siri očisti kuhinju!"

Također, Apple kaže da će uskoro biti dostupno i otključavanje "bez ruku" za kompatibilna pametna vrata i brave - kao i mogućnost dijeljenja kodova za goste kako bi mogli ući u vaš dom ako im to dozvolite.

Zona za bogate

Apple Vision Pro ne obara prodajne rekorde, a kako i bi uz cijenu polovnog automobila. No, jedan od razloga je i to što je bio dostupan samo u SAD-u. Apple je objavio da njegova prodaja uskoro kreće i na desetak novih tržišta. Novi visionOS 2 donosi niz sitnih poboljšanja, ali ništa zaista novo. Hvalili su se prikazivanjem "prostornih fotografija" koje se mogu gledati iz blago različitih kuteva, ali to izgleda umjetno i "nije baš neki štos"; nešto slično je jedno vrijeme bio trend na FaceBooku. Još su najkorisnije nove geste za upravljanje.

wwdc2024
Apple Vision Pro dobio je iduću generaciju visionOS-a

wwdc2024
Dok ne dočekamo novi Appleov monitor, nije loše snaći se i s virtualnim!

Hoće li Apple Vision Pro ikada dobiti kritičnu masu da postane uspješan tržišni proizvod? Moguće, ali sasvim sigurno ne uskoro. Cijenom bi trebao pasti na trećinu sadašnje, a to se sigurno neće dogoditi još godinama, čak i ako Apple objavi jednostavnije "Air" izdanje uređaja. Prilično je očigledno da je prva funkcionalnost bez koje se može vanjski ekran za okolinu. Vjerujem da bi ušteda na tome pomogla, a i cijeli VR uređaj bi bio manji i lakši. Apple nije objavio cijene Apple Vision Pro na novim tržištima, ali već iskustveno znamo da tu važi formula 1 $ = 1 €, pa možemo očekivati cijenu od 3.500 € za to novo iskustvo. To svakako nije "VR for the rest of us" i moramo pričekati da vrijeme učini svoje.

 

Komentari  

hal9000
+1 10-06-2024 | 22:57
Htjeli - ne htjeli, svi guraju AI i to je nešto što je neizbježno. Apple naprosto nema izbora nego se priključiti trendu. AI nije nešto od čega će Apple odustati (kao par nabrojanih projekata koje si naveo u članku koje je Apple napustio) jer naprosto nema izbora. Ako se ne priključe AI utrci, za vrlo kratko vrijeme će prestati biti leader u mnogočemu. Ove stvari koje su ti "creepy" ili bedaste, će biti popeglane i isto kao i Apple maps, vremenom će to biti jedan sasvim upotrebljivi AI.
Soffoklo
+1 11-06-2024 | 17:11
Mislim da je Apple, kao i mnogo puta dosad, klasično 'oteo' 'AI', točnije LLM, od onih koji su mislili da su prvi i pomalo nedostižni, poput Microsofta i Googlea.

1. Samo ime 'Apple Intelligence' (AI) je genijalan marketinški potez. Većina ljudi koristi izraz AI, a Apple je fino upakirao svoje ime 'Apple Intelligence' u taj akronim.

2. Odlično su stavili fokus na privatnost, što mnogima već sada predstavlja problem. Khnm, Elon (koji, usput rečeno, paničari bez razloga) odlično pokazuje kako će mnogi reagirati na AI u nekom OS-u. Vidjeli smo to i u predstavljanju novih Windowsa, odnosno AI PC-a. Bez obzira na to što Microsoft predstavlja AI uključen u Windowse kao 100% siguran i privatan, mnogi mu ne vjeruju. To je dijelom zbog loše reputacije po pitanju sigurnosti, a dijelom zbog toga što sustav svako malo uzima 'screenshot' kako bi AI mogao obraditi podatke za daljnje naredbe.

3. Dodali su ljudski element u AI, a to većina korisnika želi. Koliko god se nama ovdje ili većini informatičara činilo boljim imati neke napredne opcije i mogućnost izrade složenih zadataka, većina običnih korisnika želi AI, odnosno LLM, koji nije nametljiv, a obavlja jednostavne zadatke koji se korisnicima čine kompleksnima, poput uređenja teksta, e-mailova, slika, povezivanja upita i slično.

E sad, znači li to da je sve gotovo i da je Apple konačni pobjednik? Naravno da ne. Već je izvrsno iskoristio početni zaostatak za konkurencijom i sada ćemo vidjeti koliko od obećanog će biti ispunjeno i kako će se sve navedeno nastaviti i stvarno zaživjeti.

Naravno, postoje i kritičnija mišljenja o svemu, poput ovog s MacDailyNewsa:
"Apple je uhvaćen nespreman zbog nedostatka vizije kod dijela vodstva. Bili su, hm, 'usmjereni na nešto drugo'. Appleova tradicionalna mreža podatkovnih centara nije prikladna za generativnu umjetnu inteligenciju. Trebat će im godine i milijarde dolara da dostignu trenutnu razinu lidera u generativnoj AI (OpenAI, Microsoft, Alphabet, itd.).
Dakle, jedino rješenje je partnerstvo s [Google, OpenAI, Baidu, itd.] za pravu generativnu AI tehnologiju, dok će se jako truditi (marketinški) prikazati da je neka AI tehnologija na uređaju koju je Apple razvijao nekoliko mjeseci 'nevjerojatna Appleova inovacija' koja je srž Appleovih AI najava za 2024., iako je zapravo samo dodatak... Gledajte kako Apple pravi veliki show od svoje AI tehnologije na uređaju na WWDC-u i pokreće mnoge reklame koje će je promovirati od lipnja nadalje.
Apple se nada da će kupiti vrijeme za izgradnju podatkovnih centara i investicije koje će im biti potrebne kako bi jednog dana posjedovali vlastitu AI tehnologiju i ne bi je morali licencirati od nekoga poput OpenAI.
Ovo se događa nakon više od desetljeća s nadstojnikom (nekoga tko vodi kompaniju na način koji održava postojeće stanje) kao CEO-om kompanije, nakon što je stigao do zadnje stranice svoje knjige iteracija, ali ipak pokušava ostati u ovoj igri predugo."

O svemu ostalom piše u ovom lijepom osvrtu uz stotine novih sitnica na svim Apple OS-ovima.
petros
11-06-2024 | 20:46
Nisam očekivao da će Ubisoft izdati jedan takav prvoklasni naslov za Mac. Samo nedorečeno mi je kakav hardver će to tražiti? Da li će raditi na starim Intel Macovima ako imaju neku solidnu grafičku? Ili mora biti neki M-Mac? 8)
dpasaric
11-06-2024 | 21:07
@Soffoklo - za Appleov marketinški naziv - ne znam baš koliko je to "genijalno", meni se to čini vrlo dosadno, rutinski, gotovo birokratski formalno - kao i "Apple Watch", meni je npr. bio draži naziv iWatch. Da su nastavili razvijati auto, nazvali bi ga "Apple Car", neš' ti genijalnosti. :)

Pod dva se slažem, a pod tri bih dodao da će to vremenom od ljudi napraviti polupismene razmažene tupane.

Ne bih Apple nazivao ikakvim pobjednikom u ovoj domeni, tek su uspjeli uhvatiti vlak i trenutno smo u zadnjem vagonu.
Djuro genijalac
+2 12-06-2024 | 06:46
@Davor; Jasno da to sve radi od ljudi razmažene glupane. Pogledaj samo na ceste; nije izravna paralela, ali ima puno sličnosti. Odgovorno tvrdim da kako su auti sve bolji, sigurniji i (jel to prava riječ, namjerno izbjegavam pametniji) autonomniji, vozači su sve lošiji i gluplji na cesti.
Svaka tehnologija, pa i kompanija, ima neki zenit. Bojim se da ga je Apple postigao i sad je ovo samo nekakvo štancanje tj. recikliranje.

Da, moram reći da mi se rant Muska po twitteru (nek si X zabije u guzicu) čini granično histeričnim; rekao bih da su tu neki kompleksi isplivali na površinu. I sad se prijeti da će on napraviti X mobitel... Zabavno, moram reći
dpasaric
12-06-2024 | 08:23
Musk je bijesan jer je on bio dio OpenAI družine i onda su se posvađali. Sada on gura svoj Grok, ali ga ljudi nisu još ozbiljno shvatili. No, u jednom dijelu je u pravu - jer OpenAI je bio osnovan, kako mu ime i govori, da bude otvorena, open source, platforma za AI za opću dobrobit i koji bi svi mogli nadgledati, ali onda je profit (i vjerojatno vojni interes) učinio svoje i na kraju je sve završilo u pandžama Microsofta. To da je OpenAI sada i jedan sjajan špijunski alat, to ne trebamo posebno objašnjavati, to je jasno i Appleu, zato i jesu toliko pričali o privatnosti kod svoje AI bebe.
smayoo
+1 12-06-2024 | 09:52
Djuro genijalac je rekao:
@Davor; Jasno da to sve radi od ljudi razmažene glupane. Pogledaj samo na ceste; nije izravna paralela, ali ima puno sličnosti. Odgovorno tvrdim da kako su auti sve bolji, sigurniji i (jel to prava riječ, namjerno izbjegavam pametniji) autonomniji, vozači su sve lošiji i gluplji na cesti.


To vrijedi i za bilo koji drugi aspekt. Mi smo u srednjoj školi učili računati koristeći potpuno zastarjeli alat - logaritamske tablice - što nam nije nikad trebalo, ali je činjenica da nas je netko natjerao to naučiti pomogla da budemo puno brži i točniji u četiri osnovne računske operacije napamet. Stariji brat mog cimera je još na elektro faksu morao kolokvirati šiber (tzv. "logaritamsko računalo"). Mi smo na faksu koristili HP 28, 32, 42 ili 48 (već tko je imao koliko novca). Današnji klinci bez kalkulatora ne znaju ništa. Uvijek prepričavam anegdotu s jednim mojim nekadašnjim studentom: "17 podijeljeno s 3, profesore, ne može se to.".

Radio sam u termoelektrani koja je izgrađena i puštena u rad 1976, a u kojoj je razina automatizacije bila takva da je operativno osoblje moglo doslovno spavati dok se ne oglasi alarmna sirena. I to je bilo tako složeno zato što bi bilo jako teško naći čovjeka koji bi bio dovoljno iskusan, uvijek koncentriran i hladan da u svakom trenutku drži cijelo postrojenje u optimumu, a da je pri tom sve "na ručno".

Pilotima putničkih aviona je još do prije 15 godina bila uputa da se prije slijetanja deaktivira autopilot i slijeće ručno. Danas je uputa "nahrani pse i ništa ne diraj".

Jednostavno, ako imaš bolji alat nego prije, koristi ga. Drugi je problem što većina ljudi onda pusti da im mozak atrofira, ali to je njihov slobodan izbor.
Djuro genijalac
12-06-2024 | 11:44
dpasaric je rekao:
Musk je bijesan jer je on bio dio OpenAI družine i onda su se posvađali.


Iz ovog iščitavam: nije mogao konkretno i inteligentno pridonijeti pa su ga izgurali?
dpasaric
12-06-2024 | 12:42
Ja prije iščitavam da su ga izgurali jer ga ne mogu kontrolirati, jer je svojeglav, razmišlja kritički, zna sve i svašta i nije ga lako preveslati, a još ima i para. Nakon što je iz Twittera izbacio 20-ak tajnih agenata koji su cenzurirali sadržaj u skladu s politikom vlasti, sigurno ga nisu gledali dobronamjerno u jednom projektu od tolike važnosti.
dpasaric
12-06-2024 | 22:13
Evo, budi ti sada pametan: ja ovdje gotovo pa popljuvao cijeli keynote koliko mi se sve čini "dosadno" i "premalo i prekasno", a Appleu dionice otišle u nebo! Dioničari su izgleda oduševljeni?!
Djuro genijalac
13-06-2024 | 06:30
Pa kako dioničari mogu utjecati na cijene dionica osim ako krenu jedni drugima prodavati dionice, a nekako sumnjam da to čine?
dpasaric
13-06-2024 | 07:28
No, pa to je normalni mehanizam - tako što kupuju nove dionice i cijena ide gore kako potražnja ide gore. Uvijek su već postojeći vlasnici nekih dionica oni koji se najlakše odlučuju za kupnju novih.

Također, postoji gomila špekulanata koji kupuju samo opcije koje su daleko jeftinije i ako su se dobro "kladili", onda se sada s tim opcijama kupuju dionice po zajamčenoj cijeni, a to može biti trenutno velika zarada.
Riba
+1 13-06-2024 | 07:42
Do 1982. taj je normalni mehanizam bio ilegalan dok Reagan nije to ozakonio.
https://www.forbes.com/sites/aalsin/2017/02/28/shareholders-should-be-required-to-vote-on-stock-buybacks/
dpasaric
13-06-2024 | 08:05
Da ok, to je grubi kapitalistički princip, ali barem za Apple ne stoji da "ne ulaže u R&D nego kupuje sam svoje dionice". Uz sve to oni leže na gomili gotovine, taj dio mi nije skroz jasan, ali vjerujem da znaju zašto.

E sada kada bi još malo tog R&D uložili da Siri postane malo pametnija oko kućnih trivijalnosti.. .
Djuro genijalac
13-06-2024 | 13:36
To je sve lanac sreće. Samo tako se može objasniti navodna 'vrijednost' Tesle od 500 milijardi tj. 100 puta više od Forda koji ima nemjerljivo veći broj tvornica, veće proizvodne kapacitete itd itd... Da dođe do neke kataklizme (namjerno izbjegavam scenarij WWII) u kojem tvornice trebaju u najkraćem mogućem roku proizvesti ogroman broj nečega, Tesla bi potonula, jer nema kapacitete za to, iako, kao, vrijedi 100 puta više i bavi se istim poslom.
dpasaric
13-06-2024 | 23:23
Dio koji nisam napisao u osvrtu, a mnogima je bitan, jest da su Intel Macovi i dalje podržani u Sekvoji, tako da će ona raditi na iMac modelima iz 2019. nadalje, iMac Pro iz 2017. je također kompatibilan, Mac mini iz 2018. i zadnji Intel Mac Pro iz 2019. godine. MacBook Airovi samo od 2020. nadalje i MacBook Pro modeli od 2018. i noviji.

U odnosu na Sonomu, otpala su samo dva modela: iMac 2018 i MacBook Air 2019.
hal9000
+1 14-06-2024 | 09:19
dpasaric je rekao:
@Soffoklo - za Appleov marketinški naziv - ne znam baš koliko je to "genijalno", meni se to čini vrlo dosadno, rutinski, gotovo birokratski formalno - kao i "Apple Watch", meni je npr. bio draži naziv iWatch. Da su nastavili razvijati auto, nazvali bi ga "Apple Car", neš' ti genijalnosti. :)


Interesantno mi je tvoje mišljenje da je Apple Intelligence vrlo dosadan i rutinski. Meni se isto, kao i @Soffoklo-u, čini da je Apple Intelligence genijalno ime za njihov AI. Prvo što sam pomislio kada sam vidio "Apple Intelligence" je bilo: WOW, kako fora!
dpasaric
14-06-2024 | 10:40
Ne znam, ja to vidim i kao mrvu samodopadno zadiranje u već etablirani akronim :)
drlovric
+1 14-06-2024 | 14:27
Nemam neka visoka ocekivanja od ovog njhovog AI. Barem ne jos neko vrijeme.

Ako vec trebam takav alat radije cu uzeti specijalizirani 3rd party (tipa Grammarly) i koristiti njega, nego da imam neku kvazi inteligenciju na razini cijelog OS i svih mojih podataka.

Ja ne mogu pojmiti da oni i dalje imaju obraza napisati SIRI i INTELIGENCIJA u istoj recenici :)

Siri je glupa za medalju. Mozda joj ovo podari neki novi zivot, tako da radije cu sacekati rujan i nove update.

Da ne trcim bzv...
kupus
+1 14-06-2024 | 15:20
Ime je dvojaki mač. Ako uspiju razviti "inteligenciju" dobro, stvorit će novi standard. Ako ostane na ovoj (Siri) razini, postat će meme, te će akronim sigurno biti mijenjan.

Volio bih vidjet jedan WWDC bez smileya i emotikona :)

@petros - Assasins Creed je sigurno samo za novu M platformu.
dpasaric
14-06-2024 | 20:45
@Kupus - Imaš pravo, kada je krenuo Apple Maps i bio prepun smiješnih grešaka, nije dugo trebalo da se počnu pojavljivati memeovi s tim. Siri je sada već sama po sebi za meme! :)
dpasaric
16-06-2024 | 00:34
Pitali Wozniaka što misli o AI (Apple Intelligence), pa je rekao da on ima svoj AI, Actual Intelligence, vlastitu inteligenciju! :)
Yonkis
17-06-2024 | 12:40
I ja imam AI, Antipelargijsku Inteligenciju :)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 52 minuta
 • gladhr2: [link] ajmo znalci koji su spremni dati savjet :)
 • drlovric: Affinity software je u pola cijene. Opet :)
 • ZeljkoB: Da, na ipadu i iphonu, radi izvrsno, svega par sitnica sam primijetio da ne rade dobro....
 • mbp2009: Itko na iOS 18 dev beti?
 • smayoo: piši u forum
 • roPeD: Hvala svim genijalcima na pomoci unaprijed
 • roPeD: nemogu (ne znam) kako napraviti boot drive na m1 jer ne max OS na imac nepodrzan na m1
 • roPeD: HELP ljudi late 2013 imac mi je stuck u startup boot i nakon cca 5 min se ugasi probao sam sve ponudjene shortcutove
 • Yonkis: Riječka ekipo, može li netko potvrditi da je ovaj shop okej. Da to nisu neki refurbished iPhonei ili sl [link]
 • kupus: [link]
 • kupus: za zopaja
 • ZoPaj: a jel u programu i hardver? kad će više taj M3 studio?
 • mbp2009: Drago mi je da će biti makar taj Dark mode prenesen i na ikone
 • mbp2009: To nisam vidio, ali sam ocekivao nesto slicno. Mislio sam da ce barem i 14P biti u tome, ali evo, Apple radi Apple poteze.
 • Yonkis: Meni je smiješno da samo zadnja Pro linija iPhonea može (is)koristiti AI. Nadajmo se da će iPhone 16 imati također 8GB kako bi AI bio upotrebljiv. Uz postojeće M1 > uređaje, također.
 • mbp2009: meni je osobno smiješno kako se AI koristi da se neki mail ili poruka preradi i bude profesionalan, i onda taj isti AI na drugoj strani sažme tu istu poruku u par riječi/rečenica
 • mbp2009: nisam pročitao još osvrt, nisam ni pogledao citav video nego par minuta nekog yt kanala koji je sve to sažeo
 • dpasaric: Napisao sam brz osvrt na Appleov WWDC keynote, za sada samo na AI dio, ostale novosti ću popunjavati tijekom večeri, ali ovo je ono što je vruće!
 • Yonkis: Smayoo, by Apple. Ali vidim da su iskoristili M4 za prikaz onih matematičkih funkcija. :)
 • drlovric: Ajde dobismo full Password manager :) I Magnet app ce ostati van biznisa...
 • smayoo: Calculator app on iPad? Zar je to sad neko čudo neviđeno?
 • Yonkis: What a time to be alive, a Calculator app on iPad.
 • Yonkis: Ništa od Notes na satu. Wow, nove animacije na iPadOSu!!!
 • smayoo: Naravno da kaskaju kad poštuju uvjete privatnosti koje su postavili.
 • drlovric: Tesko da moze biti gori. Siri je tupava ko panj :) Nije se maknula u razvoju i na tom polju kaskaju bas puno...
 • Yonkis: Hoće li se usuditi dirati u Siri, može li Siri biti bolji "asistent" nego što jest danas?
 • rusty: Tema danas, AI > Apple Intelligence
 • drlovric: Ja bih volio Apple Notes na satu i da konacno izbace nativnu aplikaciju za passworde, da elminiramo potrebu za password managerima. Al zao im se odreci 30% od pretplata :)
 • Yonkis: A baš me zanima kako planiraju iskoristiti M4 i što je "spremno" za novi iPhone 16. Nadam se Finderu na iPadOSu :)
 • dpasaric: Danas, u 19 sati po našem vremenu, otvara se Appleov Worldwide Developers Conference. Očekujte mnogo softverski novosti i najave novih Appleovih operativnih sustava...
 • Damirst: Uspio sam srediti zahvaljujući ekipi s Jabučnjaka. U svakom slučaju hvala ti!
 • Beli: A negdje u kutijama, u nekoj garaži i DVD. Pa ak ti ovo ne igra odem do garaže...
 • Beli: imam samo ovo: [link]
 • Damirst: Ekipa, ima li netko iz Splita ili bliže okolice disk Snow Leopard 10.6.?
 • smayoo: Svetak i praznik, 2u1 :D
 • Gjuroo: Pratim čestitke i podižem za slavlje Tijelova.
 • JOHN: Također
 • cariblanco: Pridružujem se čestitkama :)
 • smayoo: Svim hrvatskim državljanima želim sretan Dan državnosti! :)
 • m@xym: cariblanco, Ovdje se ne radi o pozivu nego o SMS poruci.
 • cariblanco: Ja nemam tih problema, svi koji me trebaju znati me znaju, tako da ništa dodatno ne odgovaram niti otvaram. Normalno kako se krećem po skoro cijelom svijetu i ponekad koristim lokalne sim-kartice, je bilo čudnih poziva od svakud...svi su oni na ignore :)
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO