Davor Pasarić 06.06.22

Ovogodišnji Worldwide Developers Conference započeo je dosadno. Pobojao sam se da ćemo dva sata slušati o malim evolucijskim pomacima u Appleovim operativnim sustavima, ali na kraju je predstavljanje bilo zaista bogato na svim "tehnološkim bojišnicama". Apple toliko štreberski i predano radi na cijelom svom ekosustavu da i ne mogu nego "proći maturu" s čistom peticom! Predstavljena su nova izdanja svih ključnih operativnih sustava na Appleovom hardveru, a kao vrhunac - novi M2 procesor, tj. SoC, System on a Chip, koji u baš svemu nadilazi već dovoljno moćan M1. Prvo računalo koje će ga koristiti je novi MacBook Air. No, krenimo redom...

Ono što je nekada bio jednostavan komunikacijski uređaj danas postaje kompleksan ekspertni sustav koji na džepnom uređaju izvodi zadatke koji su ne tako davno bili zamislivi samo na superračunalima. Tražite fotografije u bazi na kojima se vidi konj? Nema problema, samo pitajte, vaš iPhone će ih izdvojiti. To je samo jedan od primjera koliko daleko je otišao iOS.

wwdc2021
Novi iOS 16 obiluje sitnim doradama

Apple je mnogo vremena u prezentaciji posvetio početnom ekranu iPhonea, onome što vidimo dok je uređaj zaključan, tzv. lock-screen. Mnogo toga je čista "šminka" i zabava, ali dodali su i gomilu korisnih funkcionalnosti koje možete lijepo podesiti točno prema vašem načinu korištenja iPhonea. Novi iOS 16 radit će na svim iPhone modelima od generacije 8 nadalje. Korisnici koji su "sedmaši", poput mene, gube podršku. Netko će reći da je to prerano za "samo šest godina" star telefon, ali ako pogledamo situacije "preko plota" u Android taboru, onda je šest godina dug period. Opet, žao mi je jer vjerujem da bi hardverski, stara dobra Sedmica, sasvim korektno izvršavala novi iOS 16.

wwdc2021
watchOS donosi gomilu novosti, ali ništa revolucionarno

Apple Watch je i dalje najpopularniji pametni sat, a glavni razlog je odličan watchOS i potpuno glatka integracija u ostatak ekosustava. Ovaj put nije predstavljeno ništa značajno, ali mnogo toga je usavršeno. Osobno mi se sviđa ideja da se daljinsko fotografiranje putem iPhonea može izvesti tako da "kliknete" kažiprstom i palcem na ruci na kojoj vam je Apple Watch.

wwdc2021
Novi CarPlay duboko surađuje s operativnim sustavom samog automobila

Najavljeno novo izdanje CarPlaya je velika novost! Apple je u dogovoru s mnogim proizvođačima automobila dobio pristup API-iju samog vozila i time CarPlay može prikazivati podatke i kontrolirati iste uređaje kao i samo vozilo putem svog internog operativnog sustava. Kada jednom aktivirate CarPlay on može preuzeti kompletan GUI vašeg vozila i tako omogućiti uniformno upravljanje sustavima. Imam podvojeno mišljenje o tom pristupu; u jednu ruku čini mi se kao odlična ideja da i u vozilu koristimo Appleov GUI na koji smo navikli i koje uvijek vrhunskog dizajna i ergonomije, a u drugu ruku smatram da su vozila koja smanjuju broj fizičkih kontrola bitnih sustava - opasna. Ne znam jesti li ikada pokušali podesiti klima uređaj za vrijeme voženje putem ekrana, to je gotovo pa opasno za život. Takav pristup ima smisla u Tesli koji vozi autonomno i "vozač", tj. osoba koja sjedi na mjestu vozača, ima vremena i koncentracije "prtljati" po postavkama na velikom tabletu u kabini. No, tko sam mora upravljati vozilom, taj će uvijek sigurnije podesiti potrebno putem fizičkih tipki u koje ne mora gledati - već to čini intuitivno.

wwdc2021
macOS Ventura i nova korisna mogućnost naziva "Stage Manager"

Novi macOS dobio je naziv "Ventura". Apple nas je opet počastio s nizom novosti, ali meni se najkorisniji čini "Stage Manager". Radi se evoluciji "Exposé" funkcionalnosti koja na ugodno ljudski način sklanja prozore koje trenutno ne koristimo. Novi macOS dobiva i "Metal 3" - novi grafički podsustav koji Apple promovira kao solidnu gaming alternativu konkurenciji na Windowsima. Rekao bih da su još daleko od tog cilja, ali veseli da unapređuju tehnologiju i da sada imaju vlastitu GPU arhitekturu koja sve to optimizirano podržava.

wwdc2021
Ubuduće će biti moguće koristiti iPhone kao web kameru na Macovima

Već su započele šale u vezi toga koliko će Apple naplaćivati držač za iPhone koji ga pretvara u naprednu kameru za računalo. No, šalu na stranu, to je zgodna funkcionalnost koja je potpuno automatska, a što se držača tiče, vjerujem da će internet biti pun 3D modela koje možete sami isprintati za par kuna i na vrlo bazičnom 3D printeru.

wwdc2021
M2 je novi "ulazni" Appleov procesor, brži je 18% od prethodnika

Novi M2 procesor, tj. sustav-na-čipu je najveća novost ovog WWDC-a. Treba odmah razjasniti njegovu poziciju u postojećoj paleti Appleovih procesora! To je novi low-end procesor koji je brži od M1 prethodnika, ali je i dalje sporiji od M1 Pro, M1 Max i M1 Ultra čipova. Tako je i cjenovno pozicioniran. Apple jamačno u pripremi ima i M2 Pro i M2 Max procesore, ali sumnjam da će ubrzo doći na red jer Apple već mjesecima ne može zadovoljiti niti potražnju za postojećim M1 Pro i M1 Max procesorima i svi takvi Macovi se čekaju mjesecima. Ono što je odmah rasploživo su samo modeli s osnovnim M1 čipovima. Vidjet ćemo kakva će situacija biti s novim M2.

wwdc2021
Novi MacBook Air s M2 procesorom u "Midnight" plavičastoj nijansi"

Novi MacBook Air zaista je savršen ultralaki prijenosnik. Da ga je netko mogao pokazati Jobsu 2001. godine kada je predstavio prvi Appleov metalni prijenosnik, PowerBook G4 Titanium, mislim da bi i čovjek njegove širine pao u trans vidjevši što je moguće dva desetljeća kasnije. Novi MacBook Air dolazi u četiri boje, a stari M1 model i dalje će biti dostupan.

wwdc2021
Iznenađenje večeri je "napušteni" MacBook Pro 13" model koji je osvježen M2 procesorom

Ovo baš nitko nije očekivao! Čini se kao vrlo čudna odluka produžiti život "napuštenom" 13" modelu koji nije bio na dobrom glasu i kupci su redovito birali noviji i u svemu bolji 14" model. Čudno je u ponudi imati dva toliko slična modela, jedan od 13", a drugi 14", a ovaj stariji je "opterećen" Touch Barom koji većina korisnika ne voli, a i nisu se pokazali kao pouzdani. Opet, čuo sam i dosta zagovornika Touch Bara, uglavnom korisnike koji koriste neke specifične softvere koji ga pametno koriste, pa onda sve to ima smisla. Novi M2 MacBook Pro 13" je cijenom pozicioniran iznad novog M2 MacBook Aira, ali i daleko ispod MacBook Pro 14" modela sa starijim, ali snažnijim M1 Pro čipom.

wwdc2021
iPad koristi vanjski monitor kao dodatnu radnu površinu

Zgodno je proširiti iPad radni stol na vanjski monitor, ali to je samo jedan od novih iPadOS 16 trikova. Uz macOS Venturu sada i novi iPadOS podržava "Stage Manager" funkcionalnost. Iako Apple svoje operativne sustave jasno diferencira, teško se oteti dojmu da svakim novim izdanjem dolazi do njihove sve veće konvergencije.

wwdc2021
Freeform aplikacija je kao stvorena za grupni rad u školama

Freeform nije ništa revolucionarno u informatičkoj industriji; svi smo već vidjeli razne softvere za "mrežnu kolaboraciju", od velikih s korporativnim ambicijama, do raznih malih "indie developer" pokušaja. No, ako nešto znamo sa sigurnošću, onda je to koliko je Apple spretan kada treba prepoznati ono najbolje, sve to savršeno dizajnirati i objediniti u jedan softver koji će raditi glatko i prijateljski ugodno prema korisniku. Freeform ima potencijal postati "killerapp" u školskim sredinama gdje se radi u grupama, ali jednako tako može postati i ozbiljan alat za profesionalne kreativce.

Ono što je danas izostalo je najava nove stolne Mac Pro radne stanice, a znamo da je u pripremi jer su je spomenuli na zadnjem predstavljanju. Vjerojatno nisu željeli zbunjivati kupce koji sada ciljaju na Mac Studio i još uvijek moraju čekati naručena računala mjesecima, dijelom zbog ograničene proizvodnje, a dijelom zbog velike potražnje.

Što je vama bilo najzanimljivije?

 

Komentari  

dpasaric
06-06-2022 | 21:31
Znam da ste svi nestrpljivi komentirati WWDC 2022 i zato sam brzinski objavio ovaj sažet pregled najbitnijeg samo kroz slike. Ostalo ću napisati tijekom večeri/jutra, a svi ste pozvani komentirati keynote ovdje... :)
rusty
06-06-2022 | 22:49
Duo sam pratio live dio kasnije (Plex 4K!!!). Uglavnom, sitna i interesantna poboljšanja i ono sto me najviše veseli su integracije novih mogucnosti na sve platforme. Continuity će biti još bolji, a sve novo kao recimo Freeform app će sigurno naći svoje mjesto u raznim slučajevima.

M2, blown away što reći. Očito je da ćemo se osjetiti kao i sa iphonima “prevareni” čim dođe nova generacija, ali jasno, svaka je napravljena da traje i traje. No ova dinamika osvježavanja će konačno eliminirati ono pitanje, kad će više novi model sa jačim procesorom.

Meni je keynote bio dovoljno interesantan s obzirom da je ovo ipak wwdc, ali je prethodni bio malo više “wow”. Ipak, napredak se vidi i sigurno će biti puno elemenata koji će se koristiti u dogledno vrijeme, jasno ako imate pripadajući hw novije generacije.
smayoo
06-06-2022 | 23:11
WTF je stage manager? :)
Dijete
+1 07-06-2022 | 03:46
Ma kakvo prtljanje po tipkama i ekranu kad vozis - samo : Hey siri, namjesti klimu na straznjem lijevom sicu na 24 stupnja, suvozacu na 27, a meni 29 jer nisam stigao u saunu.... "Ok Luka, calling Stric"
Dijete
07-06-2022 | 03:55
Interesantno da su opet stavili utor za sluske na krivu (desnu) stranu...
dpasaric
+2 07-06-2022 | 09:10
Iz mojeg iskustva, niti na najskupljim mogućim vozilima, prepoznavanje glasovnih naredbi u autima ne funkcionira dovoljno dobro da bi bilo upotrebljivo bez frustracije. A čak i da radi kako je zamišljeno, većini vozača je potrebna doslovno jedna sekunda okrenuti selektor temperature na željenu vrijednost, ništa ne može biti kraće i lakše od toga. Duboko sam uvjeren da komande ventilacije i sve često korištene naredbe vozilu moraju imati svoj fizički način podešavanja.

Demo s velikim ultra-wide panelom u autu je očigledno rađen na primjeru Mercedesa, ali od prijatelja koji radi s tim sustavima znam iz prve ruke da se ta tehnologija za sada nije pokazala sjajno, a pitanje pozudanosti je vrlo problematično uz mnogo reklamacija.
Dijete
07-06-2022 | 10:18
Pa kaj nije Apple - It just works?
Po toj logici, ako CarPlay ima pristup autu ispod haube, ako Siri prestane biti jadno nedonosce, to bi u principu trebalo raditi…
Moj prethodni komentar je da je Siri - nepouzdana… ali, isto tako vidim da ce uskoro istisnut tipke iz upotrebe…
smayoo
+1 07-06-2022 | 10:36
Ako nema mehaničke tipke (što je, slažem se, ergonomski imperativ za osobu koja aktivno upravlja vozilom koje se kreće po cesti ili gradskoj ulici), onda je voice piloting najmanje loše preostalo rješenje, a pimplanje po touch panelu (pa da je koliko velik) i navigavanje po beskrajnim menijima je sigurnosno potpuno neprihvatljivo. Jasno je zašto proizvođači auta guraju u tom smjeru, jer im je jeftinije u proizvodnji, a mogu skuplje naplatiti servis kasnije, ali osobno smatram da je zakonski neodrživo da bude nedozvoljeno rukovanje mobitelom u vožnji, a da je istodobno dozvoljeno mrljanje po touch panelu.
marioart
07-06-2022 | 12:37
Dacia ima na volanu tipku za siri/goofle ovisno sta se nakaci… radi odlicno sve dok se drzis engleskog/ njemackog…

Nikako me ne razumije kad trazim da pusti hladno pivo :)
dpongra22
07-06-2022 | 12:53
Da li ovo proširenje iPad-a na dodatni monitor radi sa svim monitorima? Ako da, to je onda idealno, jer ovaj Apple monitor mi je malo preskup.
kupus
07-06-2022 | 13:06
@drpongra - trebalo bi sljakat sa bilo kojim. adapter doduše nije jeftin, ali to se i ne očekuje :D

Meni je zanimljivo kako su se brzo rješili starijih macova za venturu
https://www.stuff.tv/features/apple-macos-ventura-system-requirements-can-macos-13-run-on-your-mac/

Vjerojatno će se pravdat da je to zbog metal3 podrške...
dpongra22
07-06-2022 | 14:39
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.
Bertone
07-06-2022 | 14:54
dpasaric je rekao:
...
Demo s velikim ultra-wide panelom u autu je očigledno rađen na primjeru Mercedesa, ali...


Po meni je to više interijer Honde E, čak je i prikaz volana skoro identičan - https://www.automotor.hu/wp-content/uploads/2021/08/honda2-600x399.jpg?x88250, dok Mercedes (kod recimo EQS-a) ima ovakvu nakaradu od interijera - https://blogs.nvidia.com/wp-content/uploads/2021/04/2022-MBUX-HYPERSCREEN-FMG-004-OL.jpeg.
kupus
07-06-2022 | 15:04
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.

Eventualno nekakav 3rd party, koji se može spojiti sa satom. A tog već ima, ima čak i tema o tome https://www.jabucnjak.hr/forum/apple-watch/201007-watch-i-libre.html. Pretpostavljam da znaš koja je cijena tih uređaja (hint: nije jeftina, niti ide preko hzzo), budući da si šećeraš.
dpongra22
07-06-2022 | 15:36
Hvala kupus
dpasaric
07-06-2022 | 15:39
dpongra22 je rekao:
Da li ovo proširenje iPad-a na dodatni monitor radi sa svim monitorima? Ako da, to je onda idealno, jer ovaj Apple monitor mi je malo preskup.


Vjerujem da radi na svakom Thunderbolt kompatibilnom monitoru, e sada da li bi radio neki vulagris monitor uz adaptere - to ćemo saznati kada netko isproba. :)
dpasaric
07-06-2022 | 15:42
@Bertone - da, ovo što si poslao izgleda baš tako kao da je u pitanju Honda. Ja sam pak vidio isti takav setup na nekom Mercedesu, ali nije bio visoka klasa kao ovo što si ti linkao. Vidjet ćemo, ja sam ljubitelj klasičnih cockpit instrumenata. Vidim da će to uskoro postati luksuz.
Soffoklo
+1 07-06-2022 | 17:10
Evo ovome radi "Stage Manager" na iPadu s Huawei monitorom.
Inače mislim da ovo vrijedi za preko 50% korisnika računala: "Stage Manager and external display support make the iPad Pro a realistic computer replacement"

"iPadOS 16 Developer Beta 1 Hands-On" - > https://www.xda-developers.com/ipados-16-developer-beta-1-hands-on/
petros
+1 07-06-2022 | 19:56
Niste ništa pisali o igrama! Pokazali su Resident Evil na Macu kako vam je to promaklo?? 8)
JOHN
+2 07-06-2022 | 20:12
Na mercedesu C klase, redizajn w(s)204-ke glasovne naredbe su mi radile poprilično dobro, ali mi je recimo uvijek bilo jednostavnije okrenuti onaj ogromni kružni regulator za temperaturu. A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan
Junuz
07-06-2022 | 21:55
.
dpasaric
08-06-2022 | 01:20
@petros - Da, vidio sam Japanca na pozornici :), ali tu sam bio možda subjektivan jer nikada nisam bio fan te igre. Pisao sam ovaj osvrt najbrže moguće neposredno nakon keynota i izostavio sam mnogo toga, igre mi se nisu činile posebno važne - iako me veseli da se po tom pitanju nešto događa.

Mislim da me razmazio PlayStation. :)
smayoo
08-06-2022 | 07:53
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

:D :D :D
ping
+1 08-06-2022 | 07:56
Meni je konferencija bila interesantna a dva detalja su mi bila interesantnija od ostalih. Prvo, novi standard za smart home uređaje Matter koji će omogućiti kompatibilnost Apple Home sa većim brojem uređaja i poboljšana fitness aplikacija za trčanje. Stage manager mi se čini puno korisnijim na iPadu nego na računalu i definitivno želim vidjeti u praksi kako će to izgledati.
ping
+1 08-06-2022 | 08:17
kupus je rekao:
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.


Ma jesu. Prvi prototip sam vidio na MEDICA sajmu medicinske opreme 2016 godine. Problem je "Form factor" jer je trenutno prevelik.
kupus
08-06-2022 | 10:35
ping je rekao:
kupus je rekao:
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.


Ma jesu. Prvi prototip sam vidio na MEDICA sajmu medicinske opreme 2016 godine. Problem je "Form factor" jer je trenutno prevelik.


Oho, znaš li išta više? Možda ime proizvoda ili način kako to radi? Hvala
JOHN
08-06-2022 | 14:00
smayoo je rekao:
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

:D :D :D

Al fakat je. Recimo po zvuku sam znao koliko sam stupnjeva okrenuo.
Par novijih vozila šta sam vozio, fakat je nervirajuće reguliranje temperature ili glasnoće radija preko touch screena, a da ne spomenem prčkaranje po meniju za neke osnovne stvari.
Neke osnovne stvari bi po meni trebale i dalje biti mehaničke….Temp eratura, smjer i izvor ventilacije, glasnoća zvuka, odabir izvora zvuka radio/tvrdi disk/mobitel/sl .
drlovric
08-06-2022 | 15:06
Ja jos uvijek cekam verziju OS X koja zna zapamiti pozicije otvorenih aplikacija. Kada probudim raucnalo iz sleepa da mi se vrati sve kao sto je bilo poslozeno :) Probao sam i 3rd party utilitije i niti jedan ne radi kako treba. Vecina ih se pogubi kada se spoji eksterni monitor.
dpasaric
08-06-2022 | 22:21
Sada sam uhvatio da macOS Ventura više ne podržava Mac Pro Valjak. Mislim da to može biti opravdano samo nekakvim GPU "silovanjem" s Metal 3 standardom jer inače nema baš nikakve druge logike da taj stroj ne bi mogao zadovoljavajuće vrtiti takav OS. No, već vidim da nam dolazi OpenCore podrška za Valjak, tako da nitko neće biti "left behind"! :)

S obzirom na to da i stari Pet-jedan vrti Monterey, mislim da neće biti problema niti s Venturom.

Sve mi se čini da bih trebao (možda preko ljeta?) napisati jedan opširni članak o OpenCoreu na Macovima. Što to više koristim - više mi se sviđa, a kakva vremena dolaze (gdje se novi Macovi čekaju i po pet mjeseci), mislim da će biti sve više korisnika koji će se snalaziti sa starijim hardverom, ali željeli bi koristiti sve najnovije mogućnosti novijih operativnih sustava.
Soffoklo
+1 09-06-2022 | 02:30
U vezi Mac Pro 6,1 (Valjak) i Mac Pro 5,1 ovo su zadnja saznanja od ekipe koja stoji iza OpenCorea:

- macOS Ventura DP1 se pokreće, ali ne radi baš dobro s Mac Pro 5,1, jer ne može izvršiti potpunu instalaciju na Mac Pro 5,1. Mora se koristiti Mac s Haswellom ili novijim CPU-om da se dovrši "InstallAssista nt". Zamrzava se pri posljednjem ponovnom pokretanju neposredno prije otvaranja "InstallAssistanta".
- Morat će se lažirati Mac Pro 7,1 u OpenCoreu.
- Morat će se instalirati dyld.cache iz M1 instalacije kako bi se zaobišla potreba za podrškom za CPU-om koji ima AVX2 instrukcije. M1 Rosetta ne podržava AVX i zato se može zaobići potreba za AVX2 kernelom. To ni na koji način ne znači da će aplikacije koje zahtijevaju AVX/AVX2 raditi.
- Apple je uklonio drivere za sve AMD GPU-ove starije od Polarisa. Samo AMD Polaris i novije AMD kartice imaju ubrzanje.
- Samo BCM94360/BCM943 62 AirPort Extreme su još uvijek podržani/rade.
ping
09-06-2022 | 07:48
kupus je rekao:


Oho, znaš li išta više? Možda ime proizvoda ili način kako to radi? Hvala


Radilo se o jednoj maloj firmi a ja sam sa njima bio u kontaktu jer sam radio za SAMSUNG Healthcare. Ne sjećam se kako je točno završilo ali ako me sjećanje ne vara prodali su taj patent. Princip je isti kao i kod pametnih satova koje danas imamo. Senzori očitavaju vrijednosti koje se onda interpretiraju kao količina šećera u krvi. Nije me to previše interesiralo jer o biokemiji znam jako malo. Odnosno znam da se ljudi time bave. I to je otprilike to. ????
ping
09-06-2022 | 08:22
Tek sad vidim MBP 2016 nije na listi kompatibilnih uređaja sa OS Venturom. ????
dpasaric
13-06-2022 | 08:34
Kako sada aktivnije pratim OpenCore zajednicu ispada da kompatibilnost s Venturom neće biti toliko trivijalna, Apple sve dublje tone u M1 arhitekturu i dolazimo do situacije da zapravo gledamo koliko su naši stari strojevi slični zadnjem Intelu koji će biti podržan. Vlasnici Pet-jedinca su tu zapravo u super položaju, čak boljem od Šest-jedan jer mogu izmijeniti GPU. Uglavnom, čini se da ćemo i mi sa starim strojevima biti pokriveni dok god Apple ne odbaci Intel u svojim operativnim sustavima, a to se neće dogoditi prije 2027. godine čisto po nekim pravnim uvjetima koje su oni do sada poštovali.
jura22
+1 17-06-2022 | 16:15
Kome stvarno treba Touch Bar, bolje je investirati u neko Wacom One (350€) ili u neki app na iPadu.
Recimo Duet nudi nešto slično tome.
Ostalo je više-manje po putanji koja već nekoliko godina ima uzlazni kontinuitet.
Razočaravajuće je da Apple kao firma koja pazi na dizajn, oblikovanje uređaja marginalno mijenja (samo rade "ispod haube") - ma isto je i u autoindustriji.
jura22
+1 17-06-2022 | 19:07
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

Zato vinil doživljava novu mladost, potrežnja za kazetofonima raste, kolutaši su bili i ostali za one s dubokim džepom, analogija se vraća na mala vrata.
Kazaljke su uvijek bile privlačnije od brojeva.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
 • jura22: Ide kvragu i bez AI.
 • drlovric: Al opet vidjet cemo nakon ljeta na sta ce sve to izaci.
 • drlovric: Sumnjam da cu ici u USA uopce ovu godinu :) Teska situacija. Ukrajina nas je zeznula bas. Svi vozaci kukaju, gorivo je otislo skoro duplo. Svima smo smanjili place da tvrtka prezivi.
 • Kloba: Uglavnom, pod slušalice pregledaj slike i vidjet ćeš koliko se daju raširiti. Mislim da bi ti ove bile OK, ali to ne možemo znati dok ne probaš. Ako će ići u USA ove godine, pa da probaš u nekom WALLMART-u prije nego kupiš... Čisto predlažem. To je to. Pozz
 • Kloba: e evo ti i Scuff controller, koji se može naručiti u stotinama boja i sa bezbroj dodataka. I vjerujem da ne rikava potenciometar svakih 1000 odigranih sati. [link]
 • Kloba: Evo ti ovako da ne tražiš po video klipovima. Slušalice su (najskuplje) oko 200 dolara ako se ne varam. One su već u preorder fazi. Monitori će se moći navodno kupiti na ljeto, ali kada točno - pojma nemam.
 • Kloba: [link]
 • Kloba: [link]
 • Kloba: o čemu smo pisali. Ovaj video malo ubrzaj pa ćeš vidjeti barem kako šta izgleda ako ti se da. I scuff je napravio PS5 controller koji se smatra pro controllerom iako j eizgledom isti, samo ima gumu iza, zamjenske gljive, L2 i R2 se mogu toliko smanjiti da čim ih takneš počneš pucati (ne trebaš stisnuti tipke do kraja što se pokazalo izvrsno navodno). I to je to ukratko.
 • Kloba: Sada imaš nove SONY za PS5 H3 za mislim 90 dolara ali su za žicom, pa H5 koje su bežične i skuplje, i H9 koje imaju i bluetooth konekciju uz onaj dongle koji imaju i Pulse 3D slušalice. Sve imaju i mikrofon koji si možeš spustiti pred usta s lijeve slušalice. Pogledaj na netu. A monitori izgledaju kao i PS5 (barem po boji, postolju i to) i mislim da izlaze u 27 i 29". Imaju sve potrebno za
 • drlovric: Nikako da se sjetim objaviit ih u oglasima.....mislim da su oko 300e mozda
 • drlovric: Ja sam kupio one original Sony slusalice uz PS5, ali ne svidjaju mi se. Pritiscu mi rub uha. Onda kupim u USA WH-1000XM4 misleci da rade sa PS5. Al ne rade :) Sad i one stoje bzv...
 • dpongra22: Nikako da izbace podršku za bluetooth zvučnike
 • Kloba: [link]
 • Kloba: PS5 izbacio monitore koji zigledaju kao PS5, pro slušalice koje koštaju nenormalno puno, a scuff konačno pro controller koji izgleda kao i sonyev samo je bolji. Puno ljudi koji igraju puno se žale da svakih par mjeseci moraju kupovati novi. Ovaj lik mi ide na jetra ali jedini priča o tome pa kome se da - može vidjeti kako to izgleda [link]
 • drlovric: Nisam uopce kandidat za motornjake. Vozio sam (tudje) i znam koliko to trosi. Meni su jedrilice zakon. Puno ekonomicnija i ekoloski osvijestenija varijanta.
 • Air: Ne vezano za cijenu Brod je 12 m i super je praktičan. Ima gornju kabinu u staklu i krmu koje omogućuju cjelodnevni vizualni doživljaj mora i uvale. Kod jedrilica ne volim to što su kabine zatvorene i nemaju pogled na more a to je jad od najvažniji užitaka na moru.
 • Air: Kada si napisao do 40 ft pomislio sam da znaš cjenovnu razliku u metru dužine plovila i da znaš koja je cijena 13 metara plovila. A ja sam ti našao plovilo u tom rangu cijene.
 • drlovric: Moj Air, pa gorivo 2e litar. Smrsao bi ja jako brzo s ovim plovilom :D ovo je debelo preko mog lifestyle nazalost...
 • Air: Uglavnom riječ je o plovilu Marex 375
 • Air: A nekad radi. Zbunj, zbunj...
 • Air: Meni ne radi Vikalica, kada upišem nešto ne objavljuje mi kada kliknem Vikni
 • Air: Ne znam kako staviti link na vikalici.
 • Air: drlovric vezano za izbor plovila, ne vezano za isplativost kupovine i održavanja, ako nisi ovisnik i jedrenju (užitku u vjetru i vještini korištenja vjetra) do 40 ft moj favorit je:
 • kupus: samo jugoplastika 580 :)
 • Kloba: Meni je to super sjećanje iz dječjih dana. Šta jest jest.
 • Kloba: Mi smo imali gliserčić koji je stari kupio od nekog Nizozemca. Kao automobil mu je bio raspored, dva sjedala naprijed, iza klupa za mene i sestru, i motor Yamaha 28 konja. U Vrbovskom je biokad se nije koristio. A onda je zaratilo, stari je ostavio staru, i to smo išli prodati. Kupio neki tip samo radi motora.
 • drlovric: Pa Djuro nije ljeto da se zuri. Nece lijepa uvala nigdje pobjeci :) Ne stresam se brzinama na brodu. Za to sam imao Jet ski....Ahhhh sto je taj tek trosio :D
 • Djuro genijalac: @drlovrić: daga-daga-daga-daga dizeli? Da, ne troši puno, ali bome ni neide. To ti ima putnu brzinu od cca 8-9 čvorova, pa malo vjetra u čelo, pa malo kontra struje i brzo dođe čas ako ti se žuri, idi pješke... A ako si stalno na vezu, onda su to ozbiljni novci da imaš vodu i struju i kenjaonicu...
 • JOHN: Ja sam sada bio na Visu 7 dana, a to je jedna od top destinacija za skipere. Gomila njih se vozaka bez jedra i najčešći su bili dvotrupci. I to su baš pravi plutajući apartmani
 • JOHN: ono đšto ti je smayoo napisao ja sam čuo mnogo puta. Ako misliš koristiti brod preko 2 mjeseca, ispalti s ekupiti svoje. Ja osobno planiram fishermana do 5 m, ali prije tog amorma riješiti kuću na moru sa velikim dvorištem gdje će stati barka na suhi vez. :)
 • drlovric: Iznenadio bi se koliko puno turista uzme brod kao plutajuci apaertman. Ne trebaju kaze nama jedra, niti ne razmotaju ih. Ti dizelski motori jako malo trose, i onda se tako krecu i uzivaju. I to nije losa opcija :)
 • JOHN: @drlovric slažem se sa tobom da brod nije zajebancija. Mnogi misle d aje to kao motanje sa autom
 • JOHN: Za jedrilicu treba proči tečaj jedrenja koji se pohađa za više razina. Ja imam položeno za voditelja brodice i mogoa bi se otisnuti sa jedrilicom. Ali osobno to nikada ne bi učinio pogotovo na jedra bez prethodnih tečajeva i dužeg praktičnog iskustva.
 • drlovric: Taj ispit jeste smijesan i beskoristan. Samo teorija. Cvorovi, vjetrovi, pravila kretanja na moru i radio stanica. Ali ja sam vec radio u charterima prije nego sam polagao, pa sam imao prakticno znanje. Nije brod bezazlena zajebancija...
 • JOHN: FiFi to kaj je on položio, ako mislimo svi skupa za voditelja brodice (30 BT), bolje da ne ide igdje na jedra. :) U protivnom bu bilo svega na portalima
 • drlovric: Ma imam ja zenu. Da nemam, trazio bi veci brod :) Mastao sam da mi taj brod bude ljetni office, jer sav moj posao je online. Ali pametniji ljudi me odgovorise, slicnog su misljenja kao i vi ovdje. To je kazu financijska rupa bez dna :D
 • m@xym: @Daddo, Jbg žene je znatno skuplja od barke, a bogme i od jedrilice.
 • FiFi: Meni je super kak Kloba pretpostavlja da drlovric nista ne zna ništa o jedrenju pa mu iz svog bogatog iskustva dijeli savjete. :D
 • Daddo: u ostalim krajevima vele "ako nemaš problema u životu - oženi se"
 • m@xym: Stara dubrovačka poslovica kaže: "Ako nemaš problema u životu - kupi barku"
 • drlovric: Kloba znam ja jedriti. Imam polozeno za brod. Jedno ljeto sam kratko radio u toj industriji. Sad mi nesto dosli da kupim brodic za svoju dusu ali kako god saberem isplativije mi rentati :)
 • Djuro genijalac: Univerzalna istina oko posjedovanja bilo kojeg pllovila je da mu se veseliš dvaput: prvi put kad ga kupiš, drugi put kad ga prodaš...!
 • Kloba: Jbt, a da pomogneš Pišekici da dovrši vilu? Vidiš da ima problema sa starim Mišom Grunfom.... Ne da lovu. Uleti ti i upiši se u vlasništvo. To je investicija. :D
 • Kloba: Link: [link]
 • Kloba: Ja sam jedrio jednom, pojma nisam imao u svojstvu VL-a. Svake novine na svojoj jedrilici. Onoga ljeta kada su oni dečki na Paklinjacima izgorili. super osjećaj, ali ako ne znaš zaista je bolje platiti jer te inače gledaju tako da bi te najrađe bacili u more.
 • Kloba: deset dana. ;)
 • Kloba: Pozz. Lovriću, previše to košta pogotovo za nekoga tko ne živi na moru. Sama jedrilica, mokri cvez ljeti, suhi vez zimi, skiperi (pošto vjerujem da ne znaš ništa o tome trenaju ti barem prvih nekoliko godina). Odakle ti sada to palo na pamet? Jesi jedrio kada? Mislim, super je - ali ako ne znaš doslovno vidiš kako znalcima ideš na jetra jer si višak. :) Osim ako si gazda ili si platio d
 • smayoo: Općenito, ljudi koji su više u tome kažu da ti se ne isplati kupiti ako koristiš manje od 2 mjeseca godišnje, s tim što je zimski dio godine ne koristi nitko, a preostalo vrijeme je daš u charter.
 • smayoo: Informacija od prije 10-ak godina, godišnji trošak veza u ACI marini, ovisno kojoj, ali svakako nekoj koja je cjelogodišnja, bio je najmanje 15.000 €

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO