Davor Pasarić 06.06.22

Ovogodišnji Worldwide Developers Conference započeo je dosadno. Pobojao sam se da ćemo dva sata slušati o malim evolucijskim pomacima u Appleovim operativnim sustavima, ali na kraju je predstavljanje bilo zaista bogato na svim "tehnološkim bojišnicama". Apple toliko štreberski i predano radi na cijelom svom ekosustavu da i ne mogu nego "proći maturu" s čistom peticom! Predstavljena su nova izdanja svih ključnih operativnih sustava na Appleovom hardveru, a kao vrhunac - novi M2 procesor, tj. SoC, System on a Chip, koji u baš svemu nadilazi već dovoljno moćan M1. Prvo računalo koje će ga koristiti je novi MacBook Air. No, krenimo redom...

Ono što je nekada bio jednostavan komunikacijski uređaj danas postaje kompleksan ekspertni sustav koji na džepnom uređaju izvodi zadatke koji su ne tako davno bili zamislivi samo na superračunalima. Tražite fotografije u bazi na kojima se vidi konj? Nema problema, samo pitajte, vaš iPhone će ih izdvojiti. To je samo jedan od primjera koliko daleko je otišao iOS.

wwdc2021
Novi iOS 16 obiluje sitnim doradama

Apple je mnogo vremena u prezentaciji posvetio početnom ekranu iPhonea, onome što vidimo dok je uređaj zaključan, tzv. lock-screen. Mnogo toga je čista "šminka" i zabava, ali dodali su i gomilu korisnih funkcionalnosti koje možete lijepo podesiti točno prema vašem načinu korištenja iPhonea. Novi iOS 16 radit će na svim iPhone modelima od generacije 8 nadalje. Korisnici koji su "sedmaši", poput mene, gube podršku. Netko će reći da je to prerano za "samo šest godina" star telefon, ali ako pogledamo situacije "preko plota" u Android taboru, onda je šest godina dug period. Opet, žao mi je jer vjerujem da bi hardverski, stara dobra Sedmica, sasvim korektno izvršavala novi iOS 16.

wwdc2021
watchOS donosi gomilu novosti, ali ništa revolucionarno

Apple Watch je i dalje najpopularniji pametni sat, a glavni razlog je odličan watchOS i potpuno glatka integracija u ostatak ekosustava. Ovaj put nije predstavljeno ništa značajno, ali mnogo toga je usavršeno. Osobno mi se sviđa ideja da se daljinsko fotografiranje putem iPhonea može izvesti tako da "kliknete" kažiprstom i palcem na ruci na kojoj vam je Apple Watch.

wwdc2021
Novi CarPlay duboko surađuje s operativnim sustavom samog automobila

Najavljeno novo izdanje CarPlaya je velika novost! Apple je u dogovoru s mnogim proizvođačima automobila dobio pristup API-iju samog vozila i time CarPlay može prikazivati podatke i kontrolirati iste uređaje kao i samo vozilo putem svog internog operativnog sustava. Kada jednom aktivirate CarPlay on može preuzeti kompletan GUI vašeg vozila i tako omogućiti uniformno upravljanje sustavima. Imam podvojeno mišljenje o tom pristupu; u jednu ruku čini mi se kao odlična ideja da i u vozilu koristimo Appleov GUI na koji smo navikli i koje uvijek vrhunskog dizajna i ergonomije, a u drugu ruku smatram da su vozila koja smanjuju broj fizičkih kontrola bitnih sustava - opasna. Ne znam jesti li ikada pokušali podesiti klima uređaj za vrijeme voženje putem ekrana, to je gotovo pa opasno za život. Takav pristup ima smisla u Tesli koji vozi autonomno i "vozač", tj. osoba koja sjedi na mjestu vozača, ima vremena i koncentracije "prtljati" po postavkama na velikom tabletu u kabini. No, tko sam mora upravljati vozilom, taj će uvijek sigurnije podesiti potrebno putem fizičkih tipki u koje ne mora gledati - već to čini intuitivno.

wwdc2021
macOS Ventura i nova korisna mogućnost naziva "Stage Manager"

Novi macOS dobio je naziv "Ventura". Apple nas je opet počastio s nizom novosti, ali meni se najkorisniji čini "Stage Manager". Radi se evoluciji "Exposé" funkcionalnosti koja na ugodno ljudski način sklanja prozore koje trenutno ne koristimo. Novi macOS dobiva i "Metal 3" - novi grafički podsustav koji Apple promovira kao solidnu gaming alternativu konkurenciji na Windowsima. Rekao bih da su još daleko od tog cilja, ali veseli da unapređuju tehnologiju i da sada imaju vlastitu GPU arhitekturu koja sve to optimizirano podržava.

wwdc2021
Ubuduće će biti moguće koristiti iPhone kao web kameru na Macovima

Već su započele šale u vezi toga koliko će Apple naplaćivati držač za iPhone koji ga pretvara u naprednu kameru za računalo. No, šalu na stranu, to je zgodna funkcionalnost koja je potpuno automatska, a što se držača tiče, vjerujem da će internet biti pun 3D modela koje možete sami isprintati za par kuna i na vrlo bazičnom 3D printeru.

wwdc2021
M2 je novi "ulazni" Appleov procesor, brži je 18% od prethodnika

Novi M2 procesor, tj. sustav-na-čipu je najveća novost ovog WWDC-a. Treba odmah razjasniti njegovu poziciju u postojećoj paleti Appleovih procesora! To je novi low-end procesor koji je brži od M1 prethodnika, ali je i dalje sporiji od M1 Pro, M1 Max i M1 Ultra čipova. Tako je i cjenovno pozicioniran. Apple jamačno u pripremi ima i M2 Pro i M2 Max procesore, ali sumnjam da će ubrzo doći na red jer Apple već mjesecima ne može zadovoljiti niti potražnju za postojećim M1 Pro i M1 Max procesorima i svi takvi Macovi se čekaju mjesecima. Ono što je odmah rasploživo su samo modeli s osnovnim M1 čipovima. Vidjet ćemo kakva će situacija biti s novim M2.

wwdc2021
Novi MacBook Air s M2 procesorom u "Midnight" plavičastoj nijansi"

Novi MacBook Air zaista je savršen ultralaki prijenosnik. Da ga je netko mogao pokazati Jobsu 2001. godine kada je predstavio prvi Appleov metalni prijenosnik, PowerBook G4 Titanium, mislim da bi i čovjek njegove širine pao u trans vidjevši što je moguće dva desetljeća kasnije. Novi MacBook Air dolazi u četiri boje, a stari M1 model i dalje će biti dostupan.

wwdc2021
Iznenađenje večeri je "napušteni" MacBook Pro 13" model koji je osvježen M2 procesorom

Ovo baš nitko nije očekivao! Čini se kao vrlo čudna odluka produžiti život "napuštenom" 13" modelu koji nije bio na dobrom glasu i kupci su redovito birali noviji i u svemu bolji 14" model. Čudno je u ponudi imati dva toliko slična modela, jedan od 13", a drugi 14", a ovaj stariji je "opterećen" Touch Barom koji većina korisnika ne voli, a i nisu se pokazali kao pouzdani. Opet, čuo sam i dosta zagovornika Touch Bara, uglavnom korisnike koji koriste neke specifične softvere koji ga pametno koriste, pa onda sve to ima smisla. Novi M2 MacBook Pro 13" je cijenom pozicioniran iznad novog M2 MacBook Aira, ali i daleko ispod MacBook Pro 14" modela sa starijim, ali snažnijim M1 Pro čipom.

wwdc2021
iPad koristi vanjski monitor kao dodatnu radnu površinu

Zgodno je proširiti iPad radni stol na vanjski monitor, ali to je samo jedan od novih iPadOS 16 trikova. Uz macOS Venturu sada i novi iPadOS podržava "Stage Manager" funkcionalnost. Iako Apple svoje operativne sustave jasno diferencira, teško se oteti dojmu da svakim novim izdanjem dolazi do njihove sve veće konvergencije.

wwdc2021
Freeform aplikacija je kao stvorena za grupni rad u školama

Freeform nije ništa revolucionarno u informatičkoj industriji; svi smo već vidjeli razne softvere za "mrežnu kolaboraciju", od velikih s korporativnim ambicijama, do raznih malih "indie developer" pokušaja. No, ako nešto znamo sa sigurnošću, onda je to koliko je Apple spretan kada treba prepoznati ono najbolje, sve to savršeno dizajnirati i objediniti u jedan softver koji će raditi glatko i prijateljski ugodno prema korisniku. Freeform ima potencijal postati "killerapp" u školskim sredinama gdje se radi u grupama, ali jednako tako može postati i ozbiljan alat za profesionalne kreativce.

Ono što je danas izostalo je najava nove stolne Mac Pro radne stanice, a znamo da je u pripremi jer su je spomenuli na zadnjem predstavljanju. Vjerojatno nisu željeli zbunjivati kupce koji sada ciljaju na Mac Studio i još uvijek moraju čekati naručena računala mjesecima, dijelom zbog ograničene proizvodnje, a dijelom zbog velike potražnje.

Što je vama bilo najzanimljivije?

 

Komentari  

dpasaric
06-06-2022 | 21:31
Znam da ste svi nestrpljivi komentirati WWDC 2022 i zato sam brzinski objavio ovaj sažet pregled najbitnijeg samo kroz slike. Ostalo ću napisati tijekom večeri/jutra, a svi ste pozvani komentirati keynote ovdje... :)
rusty
06-06-2022 | 22:49
Duo sam pratio live dio kasnije (Plex 4K!!!). Uglavnom, sitna i interesantna poboljšanja i ono sto me najviše veseli su integracije novih mogucnosti na sve platforme. Continuity će biti još bolji, a sve novo kao recimo Freeform app će sigurno naći svoje mjesto u raznim slučajevima.

M2, blown away što reći. Očito je da ćemo se osjetiti kao i sa iphonima “prevareni” čim dođe nova generacija, ali jasno, svaka je napravljena da traje i traje. No ova dinamika osvježavanja će konačno eliminirati ono pitanje, kad će više novi model sa jačim procesorom.

Meni je keynote bio dovoljno interesantan s obzirom da je ovo ipak wwdc, ali je prethodni bio malo više “wow”. Ipak, napredak se vidi i sigurno će biti puno elemenata koji će se koristiti u dogledno vrijeme, jasno ako imate pripadajući hw novije generacije.
smayoo
06-06-2022 | 23:11
WTF je stage manager? :)
Adam-Luka Turjak
+1 07-06-2022 | 03:46
Ma kakvo prtljanje po tipkama i ekranu kad vozis - samo : Hey siri, namjesti klimu na straznjem lijevom sicu na 24 stupnja, suvozacu na 27, a meni 29 jer nisam stigao u saunu.... "Ok Luka, calling Stric"
Adam-Luka Turjak
07-06-2022 | 03:55
Interesantno da su opet stavili utor za sluske na krivu (desnu) stranu...
dpasaric
+2 07-06-2022 | 09:10
Iz mojeg iskustva, niti na najskupljim mogućim vozilima, prepoznavanje glasovnih naredbi u autima ne funkcionira dovoljno dobro da bi bilo upotrebljivo bez frustracije. A čak i da radi kako je zamišljeno, većini vozača je potrebna doslovno jedna sekunda okrenuti selektor temperature na željenu vrijednost, ništa ne može biti kraće i lakše od toga. Duboko sam uvjeren da komande ventilacije i sve često korištene naredbe vozilu moraju imati svoj fizički način podešavanja.

Demo s velikim ultra-wide panelom u autu je očigledno rađen na primjeru Mercedesa, ali od prijatelja koji radi s tim sustavima znam iz prve ruke da se ta tehnologija za sada nije pokazala sjajno, a pitanje pozudanosti je vrlo problematično uz mnogo reklamacija.
Adam-Luka Turjak
07-06-2022 | 10:18
Pa kaj nije Apple - It just works?
Po toj logici, ako CarPlay ima pristup autu ispod haube, ako Siri prestane biti jadno nedonosce, to bi u principu trebalo raditi…
Moj prethodni komentar je da je Siri - nepouzdana… ali, isto tako vidim da ce uskoro istisnut tipke iz upotrebe…
smayoo
+1 07-06-2022 | 10:36
Ako nema mehaničke tipke (što je, slažem se, ergonomski imperativ za osobu koja aktivno upravlja vozilom koje se kreće po cesti ili gradskoj ulici), onda je voice piloting najmanje loše preostalo rješenje, a pimplanje po touch panelu (pa da je koliko velik) i navigavanje po beskrajnim menijima je sigurnosno potpuno neprihvatljivo. Jasno je zašto proizvođači auta guraju u tom smjeru, jer im je jeftinije u proizvodnji, a mogu skuplje naplatiti servis kasnije, ali osobno smatram da je zakonski neodrživo da bude nedozvoljeno rukovanje mobitelom u vožnji, a da je istodobno dozvoljeno mrljanje po touch panelu.
marioart
07-06-2022 | 12:37
Dacia ima na volanu tipku za siri/goofle ovisno sta se nakaci… radi odlicno sve dok se drzis engleskog/ njemackog…

Nikako me ne razumije kad trazim da pusti hladno pivo :)
dpongra22
07-06-2022 | 12:53
Da li ovo proširenje iPad-a na dodatni monitor radi sa svim monitorima? Ako da, to je onda idealno, jer ovaj Apple monitor mi je malo preskup.
kupus
07-06-2022 | 13:06
@drpongra - trebalo bi sljakat sa bilo kojim. adapter doduše nije jeftin, ali to se i ne očekuje :D

Meni je zanimljivo kako su se brzo rješili starijih macova za venturu
https://www.stuff.tv/features/apple-macos-ventura-system-requirements-can-macos-13-run-on-your-mac/

Vjerojatno će se pravdat da je to zbog metal3 podrške...
dpongra22
07-06-2022 | 14:39
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.
Bertone
07-06-2022 | 14:54
dpasaric je rekao:
...
Demo s velikim ultra-wide panelom u autu je očigledno rađen na primjeru Mercedesa, ali...


Po meni je to više interijer Honde E, čak je i prikaz volana skoro identičan - https://www.automotor.hu/wp-content/uploads/2021/08/honda2-600x399.jpg?x88250, dok Mercedes (kod recimo EQS-a) ima ovakvu nakaradu od interijera - https://blogs.nvidia.com/wp-content/uploads/2021/04/2022-MBUX-HYPERSCREEN-FMG-004-OL.jpeg.
kupus
07-06-2022 | 15:04
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.

Eventualno nekakav 3rd party, koji se može spojiti sa satom. A tog već ima, ima čak i tema o tome https://www.jabucnjak.hr/forum/apple-watch/201007-watch-i-libre.html. Pretpostavljam da znaš koja je cijena tih uređaja (hint: nije jeftina, niti ide preko hzzo), budući da si šećeraš.
dpongra22
07-06-2022 | 15:36
Hvala kupus
dpasaric
07-06-2022 | 15:39
dpongra22 je rekao:
Da li ovo proširenje iPad-a na dodatni monitor radi sa svim monitorima? Ako da, to je onda idealno, jer ovaj Apple monitor mi je malo preskup.


Vjerujem da radi na svakom Thunderbolt kompatibilnom monitoru, e sada da li bi radio neki vulagris monitor uz adaptere - to ćemo saznati kada netko isproba. :)
dpasaric
07-06-2022 | 15:42
@Bertone - da, ovo što si poslao izgleda baš tako kao da je u pitanju Honda. Ja sam pak vidio isti takav setup na nekom Mercedesu, ali nije bio visoka klasa kao ovo što si ti linkao. Vidjet ćemo, ja sam ljubitelj klasičnih cockpit instrumenata. Vidim da će to uskoro postati luksuz.
Soffoklo
+1 07-06-2022 | 17:10
Evo ovome radi "Stage Manager" na iPadu s Huawei monitorom.
Inače mislim da ovo vrijedi za preko 50% korisnika računala: "Stage Manager and external display support make the iPad Pro a realistic computer replacement"

"iPadOS 16 Developer Beta 1 Hands-On" - > https://www.xda-developers.com/ipados-16-developer-beta-1-hands-on/
petros
+1 07-06-2022 | 19:56
Niste ništa pisali o igrama! Pokazali su Resident Evil na Macu kako vam je to promaklo?? 8)
JOHN
+2 07-06-2022 | 20:12
Na mercedesu C klase, redizajn w(s)204-ke glasovne naredbe su mi radile poprilično dobro, ali mi je recimo uvijek bilo jednostavnije okrenuti onaj ogromni kružni regulator za temperaturu. A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan
Junuz
07-06-2022 | 21:55
.
dpasaric
08-06-2022 | 01:20
@petros - Da, vidio sam Japanca na pozornici :), ali tu sam bio možda subjektivan jer nikada nisam bio fan te igre. Pisao sam ovaj osvrt najbrže moguće neposredno nakon keynota i izostavio sam mnogo toga, igre mi se nisu činile posebno važne - iako me veseli da se po tom pitanju nešto događa.

Mislim da me razmazio PlayStation. :)
smayoo
08-06-2022 | 07:53
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

:D :D :D
ping
+1 08-06-2022 | 07:56
Meni je konferencija bila interesantna a dva detalja su mi bila interesantnija od ostalih. Prvo, novi standard za smart home uređaje Matter koji će omogućiti kompatibilnost Apple Home sa većim brojem uređaja i poboljšana fitness aplikacija za trčanje. Stage manager mi se čini puno korisnijim na iPadu nego na računalu i definitivno želim vidjeti u praksi kako će to izgledati.
ping
+1 08-06-2022 | 08:17
kupus je rekao:
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.


Ma jesu. Prvi prototip sam vidio na MEDICA sajmu medicinske opreme 2016 godine. Problem je "Form factor" jer je trenutno prevelik.
kupus
08-06-2022 | 10:35
ping je rekao:
kupus je rekao:
dpongra22 je rekao:
Još uvijek ništa o mogućnosti Apple watch-a da na neki način kontrolira šećer u krvi, a nešto se šuškalo o tome. To bi mi uvelike olakšalo život, ovako se moram bockati dva puta dnevno.


To je longshot, još uvijek nisu izmislili način mjerenja šećera u krvi bez krvi :) A to znači i s bockanjem.


Ma jesu. Prvi prototip sam vidio na MEDICA sajmu medicinske opreme 2016 godine. Problem je "Form factor" jer je trenutno prevelik.


Oho, znaš li išta više? Možda ime proizvoda ili način kako to radi? Hvala
JOHN
08-06-2022 | 14:00
smayoo je rekao:
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

:D :D :D

Al fakat je. Recimo po zvuku sam znao koliko sam stupnjeva okrenuo.
Par novijih vozila šta sam vozio, fakat je nervirajuće reguliranje temperature ili glasnoće radija preko touch screena, a da ne spomenem prčkaranje po meniju za neke osnovne stvari.
Neke osnovne stvari bi po meni trebale i dalje biti mehaničke….Temp eratura, smjer i izvor ventilacije, glasnoća zvuka, odabir izvora zvuka radio/tvrdi disk/mobitel/sl .
drlovric
08-06-2022 | 15:06
Ja jos uvijek cekam verziju OS X koja zna zapamiti pozicije otvorenih aplikacija. Kada probudim raucnalo iz sleepa da mi se vrati sve kao sto je bilo poslozeno :) Probao sam i 3rd party utilitije i niti jedan ne radi kako treba. Vecina ih se pogubi kada se spoji eksterni monitor.
dpasaric
08-06-2022 | 22:21
Sada sam uhvatio da macOS Ventura više ne podržava Mac Pro Valjak. Mislim da to može biti opravdano samo nekakvim GPU "silovanjem" s Metal 3 standardom jer inače nema baš nikakve druge logike da taj stroj ne bi mogao zadovoljavajuće vrtiti takav OS. No, već vidim da nam dolazi OpenCore podrška za Valjak, tako da nitko neće biti "left behind"! :)

S obzirom na to da i stari Pet-jedan vrti Monterey, mislim da neće biti problema niti s Venturom.

Sve mi se čini da bih trebao (možda preko ljeta?) napisati jedan opširni članak o OpenCoreu na Macovima. Što to više koristim - više mi se sviđa, a kakva vremena dolaze (gdje se novi Macovi čekaju i po pet mjeseci), mislim da će biti sve više korisnika koji će se snalaziti sa starijim hardverom, ali željeli bi koristiti sve najnovije mogućnosti novijih operativnih sustava.
Soffoklo
+1 09-06-2022 | 02:30
U vezi Mac Pro 6,1 (Valjak) i Mac Pro 5,1 ovo su zadnja saznanja od ekipe koja stoji iza OpenCorea:

- macOS Ventura DP1 se pokreće, ali ne radi baš dobro s Mac Pro 5,1, jer ne može izvršiti potpunu instalaciju na Mac Pro 5,1. Mora se koristiti Mac s Haswellom ili novijim CPU-om da se dovrši "InstallAssista nt". Zamrzava se pri posljednjem ponovnom pokretanju neposredno prije otvaranja "InstallAssistanta".
- Morat će se lažirati Mac Pro 7,1 u OpenCoreu.
- Morat će se instalirati dyld.cache iz M1 instalacije kako bi se zaobišla potreba za podrškom za CPU-om koji ima AVX2 instrukcije. M1 Rosetta ne podržava AVX i zato se može zaobići potreba za AVX2 kernelom. To ni na koji način ne znači da će aplikacije koje zahtijevaju AVX/AVX2 raditi.
- Apple je uklonio drivere za sve AMD GPU-ove starije od Polarisa. Samo AMD Polaris i novije AMD kartice imaju ubrzanje.
- Samo BCM94360/BCM943 62 AirPort Extreme su još uvijek podržani/rade.
ping
09-06-2022 | 07:48
kupus je rekao:


Oho, znaš li išta više? Možda ime proizvoda ili način kako to radi? Hvala


Radilo se o jednoj maloj firmi a ja sam sa njima bio u kontaktu jer sam radio za SAMSUNG Healthcare. Ne sjećam se kako je točno završilo ali ako me sjećanje ne vara prodali su taj patent. Princip je isti kao i kod pametnih satova koje danas imamo. Senzori očitavaju vrijednosti koje se onda interpretiraju kao količina šećera u krvi. Nije me to previše interesiralo jer o biokemiji znam jako malo. Odnosno znam da se ljudi time bave. I to je otprilike to. ????
ping
09-06-2022 | 08:22
Tek sad vidim MBP 2016 nije na listi kompatibilnih uređaja sa OS Venturom. ????
dpasaric
13-06-2022 | 08:34
Kako sada aktivnije pratim OpenCore zajednicu ispada da kompatibilnost s Venturom neće biti toliko trivijalna, Apple sve dublje tone u M1 arhitekturu i dolazimo do situacije da zapravo gledamo koliko su naši stari strojevi slični zadnjem Intelu koji će biti podržan. Vlasnici Pet-jedinca su tu zapravo u super položaju, čak boljem od Šest-jedan jer mogu izmijeniti GPU. Uglavnom, čini se da ćemo i mi sa starim strojevima biti pokriveni dok god Apple ne odbaci Intel u svojim operativnim sustavima, a to se neće dogoditi prije 2027. godine čisto po nekim pravnim uvjetima koje su oni do sada poštovali.
jura22
+1 17-06-2022 | 16:15
Kome stvarno treba Touch Bar, bolje je investirati u neko Wacom One (350€) ili u neki app na iPadu.
Recimo Duet nudi nešto slično tome.
Ostalo je više-manje po putanji koja već nekoliko godina ima uzlazni kontinuitet.
Razočaravajuće je da Apple kao firma koja pazi na dizajn, oblikovanje uređaja marginalno mijenja (samo rade "ispod haube") - ma isto je i u autoindustriji.
jura22
+1 17-06-2022 | 19:07
JOHN je rekao:
A i sam zvuk okretanja tog regulatora je bio privlačan

Zato vinil doživljava novu mladost, potrežnja za kazetofonima raste, kolutaši su bili i ostali za one s dubokim džepom, analogija se vraća na mala vrata.
Kazaljke su uvijek bile privlačnije od brojeva.
dpasaric
10-07-2022 | 02:15
Mnogi su me pitali mailom, pa da kažem i ovako - narudžbe za MacBook Air M2 su krenule, ali rokovi isporuke su nepoznati i vjerojatno ne baš brzi. Mi radimo po sistemu "first come - first served", pa tko cilja na taj Mac, može mi se javiti. M2 MacBook Pro 13" je raspoloživ još od prije, ali njega nisam niti spominjao jer nije računalo koje mogu preporučiti većini korisnika.
jura22
+1 18-07-2022 | 21:06
Naj vulgaris Air košta 12.859 kn.
dpasaric
01-10-2022 | 10:06
Jučer smo isporučili prva dva MacBook Air M2 modela! Jedan BTO, jedan običan.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 24 minuta
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)
 • Yonkis: @jura22 Ima 81 godinu. A što se događa sa D.T.?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, MacSlavko, tomislav.c, Anonimci (461)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO