Apple je jučer predstavio novu iPhone 15 seriju, novi Apple Watch 9, prvi njihov proizvod koji je potpuno “ugljično neutralan”, a predstavljen je i Apple Watch Ultra druge generacije. Uz ta tri "Wonderlust" noviteta velik naglasak je dan na ekologiju; od odabira sirovina, preko proizvodnje, transporta, pa do trajnosti, popravljivosti i reciklaže. Apple želi do 2030. godine sve svoje proizvode učiniti “ugljično neutralnima”.

S jedne strane imamo stalnu želju korisnika za novim tehnološkim čudima, brze cikluse uvođenja novih proizvoda, često na godišnjoj razini, a s druge strane ograničene resurse našeg planeta. Bilo bi mudro na vrijeme, ako ne štedjeti, ali onda barem ne rasipati vrijedne sirovine, pogotovo tamo gdje postoji kvalitetna alternativa. Apple je snažno odlučio krenuti tim putem i cilj im je da do 2030. godine postanu potpuno “ugljično neutralna” korporacija. Cijela prezentacija bila je u tom tonu i sa snažnim naglaskom na ekologiju.

iPhone 15
Tim Cook vodi Apple u zelenu tranziciju

iPhone 15
Najveća novost kod novog Apple Watcha je "double tap" gesta palcem i kažiprstom

iPhone 15
Još bolji Apple Watch Ultra također podržava novu gestu prstima ruke

iPhone 15
iPhone 15 ne nudi ništa revolucionarno, ali je zato evoluirao u svakom detalju

iPhone 15
iPhone 15 Pro izrađen je od titanija i ima nevjerojatno moćnu kameru uz neviđeno jak GPU

Teško je reći kako se točno računa “ugljična neutralnost” i pitanje je koliko su korporacije dosljedne u tome, ali vjerojatno će i ti procesi vremenom postati usklađeni i potpuno transparentni. Mnogo toga u današnjoj tehnologiji tek glumi "zeleni pristup”, a zapravo je štetnije za okolinu od nekih starih i oprobanih rješenja. Počnimo od velike promocije i državnih poticaja za elektromobile, a da bismo s druge strane imali niz daleko većih problema koje takva vozila stvaraju kada gledamo globalnu sliku, pa sve do gašenja nuklearnih elektrana u Njemačkoj pod pritiskom ekstremnih zelenih stanki, a da bi se onda umjesto njih koristio ugljen. U cijelu tu kompleksnu sliku onda još možemo dodati pohlepu raznih korporativnih i političkih lobija koji promoviraju svoje “zelene planove”, a zapravo su to tek kulise za njihove osobne interese, a ne iskrena briga za Zemlju i ljude.

iPhone 15
Video "Mother Nature" duhovit je osvrt na sve učinjeno u nastojanju da Apple postane potpuno "zelen"

Apple se pohvalio kako je kroz donacije zasadio cijele šume u nekim područjima i to vidim kao iskren doprinos Majci prirodi - s kojom je, doslovno u personaliziranoj formi, Apple producirao i duhovit video kojim promovira što sve čine na svom zelenom putu.

 

Komentari  

Gjuroo
+1 13-09-2023 | 11:14
Simpatičan mi je taj Mother Nature filmić.
dpasaric
13-09-2023 | 11:41
Je, dobri su, iako su "naturšici", dobro su se snašli! :)
korisnik
+1 13-09-2023 | 11:57
Iphone mini je, izgleda, otpao zauvijek... :(
Piko
+1 13-09-2023 | 12:13
Dobro je da se sada i sat i slušalice mogu puniti iz iPhone-a ... mali detalj, ali mene veseli ... još da u slijedećoj iteraciji slože da to radi preko magsafe.
petros
13-09-2023 | 13:11
Kako možete ne komentirati Assasins Creed kvalitetu grafike na novom 15 Pro modelu, ha?8) Ili je možda bolje za igre kupiti Mac mini M2?
Gjuroo
+1 13-09-2023 | 13:19
dpasaric je rekao:
Je, dobri su, iako su "naturšici", dobro su se snašli! :)


Pa dosta tih Apple zaposlenika ima iskustva u prezentacijama i pričanjem pred kamerama, a Octavia Spencer je dovoljna da cijelu priču digne na višu razinu.
drlovric
+1 13-09-2023 | 18:02
Ja sam preskocio 14 jer nisam imao dovoljno razloga za upgrade sa iPhone 13 Pro. Ovu generaciju cu kupiti, sebi Pro i kcerki obicni.

Bacit cu malo na papir ali kakve su nam cijene u oglasima, mislim da ce mi se isplatiti otici u USA po njih. Dva dana turisticki u NYC, kupis 2-3 telefona i ajde doma :)
Yonkis
13-09-2023 | 22:19
I još stare daš u zamjenu pa ti smanje cijenu.
Yonkis
+1 13-09-2023 | 22:31
P.s. double tap podržava i moj već stari Watch serije 5.. samo treba aktivirati pod accessibility pa quick actions.
Piko
14-09-2023 | 14:37
Yonkis je rekao:
P.s. double tap podržava i moj već stari Watch serije 5.. samo treba aktivirati pod accessibility pa quick actions.

Cool ... ovo sam tek sada otkrio ... a imam Apple Watch 8 od kada je izašao ....
Yonkis
14-09-2023 | 15:31
Samo je očigledno sada to stalno ON/enabled/defa ult pa ćeš morati ugasiti ako ne želiš double tap. Plus troši baterijicu zbog taptic enginea radi haptic feedbacka.
P.s. da li je netko primjetio da iPhone, kada ga gledaš preko Appleove stranice, u AR-u, ne možeš ga tiltnuti skroz da vidiš port, a po onome što vidim, men'se čini da nije "ucrtan" USB-C port na modelu (gledao sam 15 Pro Max).
Kloba
16-09-2023 | 07:15
Ne znam da li se pisalo o tome na Jabučnjaku, ja ne vidim bolju opciju nego to da napišem ovdje.
Navodno je Kina zabranila kupovinu iPhone-a u nekim svojim građanima (npr. zaposlenicima u određenim državnim tvrtkama, i slično...)
Isto tako, navodno je samo u prošlom kvartalu Apple prodao više telefona u Kini nego u SAD-u.
Oni čine oko petinu ukupnog tržišta Apple proizvoda.
E sada, ima li tu istine i hoće li u Cupertinu to osjetiti financijski, zaista ne znam.
Link koji javlja zabranu prodaje:
https://www.cnbc.com/2023/09/07/apple-shares-fall-after-reports-that-china-banned-iphone-use-by-government-employees.html
Pa link u kojem Kinezi to negiraju:
https://www.aljazeera.com/economy/2023/9/13/china-says-its-not-banning-the-use-or-purchase-of-iphones
Sad ti budi pametan. :)
Djuro genijalac
16-09-2023 | 07:51
Ne bojim se ja za njih...
dpasaric
17-09-2023 | 07:57
Sigurno da će osjetiti, pa nakon toga su im odmah pale dionice. I naravno da je to sasvim očekivan potez Kine nakon svih zabrana i sankcija za njihove proizvođače od strane SAD-a koji u hegemonističkom duhu provodi interese uskog kruga njihovih bogatih lobija.
IgorD
23-09-2023 | 18:08
https://lovinmalta.com/lifestyle/technology/watch-they-threatened-us-and-laughed-at-us-alex-agius-saliba-opens-up-about-meeting-apple-heads-at-cupertino/

Watch: ‘They Were Laughing At Us’ – Alex Agius Saliba Opens Up About Meeting Apple Heads At Cupertino

Sitting with Lovin Malta for a recent interview ahead of the new iPhone 15’s release, the MEP has detailed the steps which led up to the tech giant switching to USB-C – and the gruelling, at times downright offensive turns in the saga.
MacSlavko
+1 25-09-2023 | 22:41
Ja ne kužim te AW geste!
Štipanje, stiskanje šake itd…
Čitam objašnjenje tih gesta na Apple stranici (po 2. put), probavam na AW7, ali ili se ne događa ništa, ili se ne događa ono što bi mi bilo korisno…
Pa zaključujem da je to ili previše komplicirano za podesiti, ili sam ja “too old for this shit”…
:-(
Borisone
+1 26-09-2023 | 08:10
Zar nisu samo najnoviju generaciju (Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2)?

Plus, "New gesture Magic. At your fingertips. Available in October Double Tap".
MacSlavko
+1 26-09-2023 | 11:14
Nisam probao Double tap, nego ove geste prstima ili stiskanjem šake. To radi na AW S4 nadalje. Maloprije sam nešto uspio (maknuti notifikaciju o pristigloj poruci) “štipanjem” tj. spajanjem palca i kažiprsta!
Očito se treba malo potruditi oko tih gesta i učiti…
Yonkis
+1 26-09-2023 | 11:27
Mislim da će Double Tap biti defaultno uključeno ali ćeš moći isključiti, kao i Always On. Treba samo vidjeti što će točno DTap raditi, u kojim situacijama se javlja i sa kojom funkcijom pa vjerujem da se to može preko Quick Actions podesiti. Samo će ovo biti "fluidnije", bez čekanja.
Kloba
+1 29-09-2023 | 16:50
Marques Brownlee po meni ima najbolji review iPhonea 15 Pro.
I on ih je spustio na zemlju iako su ga citirali na eventu i ne da se te nastoji biti objektivan.
Čak je postao video da je gledao kako Cook izvlači njegov citat i da nije mogao vjerovati.
Nisu ga zvali, pitali, ništa.
Ali mu je bilo drago, pa kome ne bi?
No ipak, sada smatra da pretjeruju u marketingu - jer Apple Event je reklama od sat ili dva ako bolje razmislimo, pa kada iz te reklame shvatiš da od revolucionarnog ima tek "r", e onda im to i kažeš.
https://www.youtube.com/watch?v=cBpGq-vDr2Y
Ovo jest revolucionaran telefon, samo u odnosu na iPhone XR.
U odnosu na 14 Pro, riječ je o malo poboljšanoj verziji.
No OK.
Tko može i želi, kupit će si.
Konzumerizam, potražnja, ovo ono...

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 38 minuta
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)
 • Yonkis: @jura22 Ima 81 godinu. A što se događa sa D.T.?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, tomislav.c, Anonimci (202)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO