Danas je mnogima najdraži iPhone 4 doživio svoju reinkarnaciju u iPhoneu 12. Apple je predstavio cijelu paletu modela dvanaeste generacije. Promatrajući novi-stari dizajn kućišta možemo se prisjetiti koliko je legendarna četvorka pomakla ljestvicu kvalitete izrade mobitela. No, nije li već pomalo dosadno da gotovo svake godine dobivamo novu generaciju uređaja, a razlike među njima i nisu velike? Jest, može se reći da je dosadno, upravo zato rijetko imamo hardverske prikaze iPhonea na Jabučnjaku. Zadnji vrijedan testa bio je iPhone X prije tri godine, s tada novom Face ID tehnologijom. No, svako toliko, nakupi se toliko inovacija da novi iPhone zaista izazove oduševljenje korisnika. Danas se dogodilo upravo to!

Apple iPhone 12
Što će se dogoditi onome tko prođe ispod duge? Dobar je dan za snove, pjeva Apple!

Apple iPhone 12
DNK starog iPhonea 4 prepoznaje se i u novom modelu

Apple iPhone 12
Novi model dolazi u ovih pet boja

Stavimo nastranu što je ovo najljepši mobitel ikada, pogledajmo gdje nam diže kvalitetu života svojom tehnologijom! Ono što svi koristimo gotovo svakodnevno je fotografiranje, a ovaj mobitel nije tek priručni fotoaparat, on ozbiljno, ali stvarno ozbiljno, počinje konkurirati pravim profesionalnim DSLR fotoaparatima u mnogim primjenama. Kako je to moguće s malenim lećama i senzorom ograničene veličine? Tako što to i nije fotoaparat već superračunalo koje sada ima toliko brz procesor da je u stanju u stvarnom vremenu, brzinom kojom vi okinete fotografiju, nju digitalno izmanipulirati za rezultate za koje bi inače bila potrebna dobra RAW fotografija i iskusan korisnik Photoshopa. I ne, nije to tek "on lupi neki filter", on koristi umjetnu inteligenciju da prepozna što je na fotografiji i da naglasi zone koje su bitne, npr. fotografirate čovjeka iza kojeg je sunce - normalno je da će njegovo lice ostati u sjeni i loše vidljivo zbog količine svjetla iza. Machine learning algoritmi će to prepoznati i uz pomoć HDR podataka "izvući" lice naspram okolnog bljeska. Naravno da će veliki klasični fotoaparati uvijek imati svoje profesionalno tržište, ali ono se sužava kako mogućnosti malih kamera s AI tehnologijom grabe napred.

Apple iPhone 12
Tehnička osobna karta novog iPhonea 12

Apple iPhone 12
iPhone 12 mini - za sve one koji ne vole moderne "phablete"

Apple iPhone 12
A za one koji ne pristaju na kompromise tu je nova Pro serija

I to je situacija koju ne bi mogao odraditi niti najskuplji klasični fotoaparat. Ali zabava tek počinje jer softver je toliko pametno napisan da može kombinirati podatke s dvije ili tri leće kako bi dobio što bolju sliku, a onda još, kao potpuna znanstvena fantastika, novi iPhone koristi LIDAR kako bi odredio fokus objekata! Ha? Što? LIDAR je donedavno bio vojna tehnologija, možemo ga zamisliti kao radar, ali koji ne koristi radio valove, nego laser! Korišten je u vojnim helikopterima za noćne letove jer je "vidio" stvari koje infracrvene kamere nisu, npr. posebno teško uočljive prepreke poput žica dalekovoda. Nama je tu bitno što to znači da iPhone sada i u mraku može odrediti potreban fokus i onda na takvoj fotografiji odraditi svu onu AI čaroliju.

Apple iPhone 12
LIDAR je dio opreme iPhone 12 Pro modela

Apple iPhone 12
LIDAR senzor u akciji

Apple iPhone 12
Uz pomoć LIDAR senzora iPhone stvara mapu 3D prostora što ga čini idealnim za aplikacije dopunjene stvarnosti (AR)

To su već čuda i čini mi se da Nikonu, Canonu i ostalim proizvođačima fotoaparata uopće nije svejedno kada sve to gledaju jer ostaju bespomoćni; oni proizvode sjajan hardver, ali u masovnom korištenju će ih nadigrati malecna kamera s naprednim algoritmima koji traže izuzetno brz procesor i umjetnu inteligenciju. To je slična situacija kao kada Ferrari i Lamborghini s vrhunskom klasičnom tehnologijom i desetljećima iskustva bivaju pojedeni za doručak od našeg Rimca. Novo doba fotografije je došlo, a Apple to naziva "computational photography".

Apple iPhone 12
Računalno potpomognuta fotografija nove razine uz pomoć A14 procesora

A tek novi MagSafe? Već znam nekoliko prijatelja koji će kupiti novi iPhone samo zbog ugrađenog magneta kojim ga mogu lako odložiti na stalak u autu. Naravno, upotrebljivost magneta je višestruka; osim što je praktičan da uređaj točno pozicionira na bežični punjač, Apple ovakvom funkcionalnošću stvara novo tržište za third party proizvođače dodatka.

Apple iPhone 12
MagSafe olakšava punjenje, ali i otvara cijelu novu domenu praktičnih dodataka

Apple iPhone 11
Belkin je već pripremio novi magnetni punjač za iPhone i Apple Watch

Novi A14 procesor izrađen je 5 nanometarskom procesu i prvi takav procesor u jednom mobitelu. Toliko je brži od konkurencije da to više nije razlika od par postotaka, A14 je 50% brži od prvog idućeg konkurenta. To važi i za njegov GPU dio. A snimanje videa? Zaboravio sam da su u tom dijelu potpuno poblesavili i taj džepni uređaj sada može snimati video u 4K razlučivosti sa 60 sličica u sekundi i to u 10-bitnoj HDR Dolby Vision kvaliteti. To je sada već čista folirancija i dizanje letvice konkurenciji.

Apple iPhone 12
iPhone 12 Pro - pregled tehničkih karakteristika

O drugim tričarijama poput podrške za 5G mrežu, keramičkoj zaštiti ekrana i viskoj razlučivosti i kvaliteti prikaza, nema potrebe mnogo pričati, ovaj put su toliko toga dobro napravili da zaista svaki Apple korisnik može biti zadovoljan. Čak su i cijene vrlo razumne, rekao bih da su podešene tako da dobrano uznemire konkurenciju. Pogodili su gotovo sve što itko od korisnika želi i može zatrebati, a ako u sadašnjoj paleti modela ne možete odabrati jedan za sebe, onda bih rekao da nije problem u Appleu! :)

Apple iPhone 12
iPhone 12 Pro nudi se u ove četiri boje

Apple nas je danas nagradio još jednom poslasticom: novi HomePod mini za trećinu cijene starog velikog HomePod modela! Eeee, to je sada već ozbiljan argument za kupovinu. Dizajnom je savršen, a zahvaljujući brzom procesoru izvodi sa zvukom isto ono što iPhone čini pri fotografiranju - u stvarnom vremenu obrađuje podatke i prilagođava ih prostoriji u kojoj se nalazi. Gotovo je nemoguće natjerati ga da distorzira zvuk jer inteligentan softver izvodi "computational audio" u stvarnom vremenu i korigira sve parametre.

HomePod mini
HomePod mini nudi većinu funkcionalnosti velikog Homepoda za trećinu cijene, tj. 99$

HomePod mini
"Ruuučaaaaak! Nemojte da vas čekamo, svi u kuhinju!"

HomePod mini
Povezanost HomePoda s ostatkom ekosustava je sve bolja, u vezi je čak i s CarPlayom!

No, HomePod nije samo "pametan zvučnik", on postaje središte pametnog doma, a funkcija koja me najviše oduševila je Intercom - mogućnost komunikacije unutar obitelji na sličan način kako komunicira posada na nekom od svemirskih brodova u Zvjezdanim stazama! I da, funkcionira čak i ako ste u drugom kvadrantu u shuttleu, tj. u autu! :)

HomePod mini
Dva HomePod minija mogu se upariti kao stereo sustav

Kakve će biti cijene i dostupnost? Već smo navikli da su europske cijene numerički jednake američkim, ali umjesto dolara treba pisati eure! Eh, tko nam je kriv što živimo na "starom bogatom kontinentu". Narudžbe počinju već za par dana, a prve isporuke za par tjedana, pa se Apple hvali da je to najbrže lansiranje novog modela do sada.

Apple iPhone 12
Paleta raspoloživih iPhone modela - za svakoga ponešto! Umjesto $ pišite € i to će otprilike biti cijena u EU.

Za kraj, onaj iPhone 4 s početka priče, on je nedavno napunio 10 godina, potpuno je ispravan i koristi ga moj sin. Prije pet godina je stavljena nova baterija i to je to. Što je najbolje nikada nije bio u nekakvoj zaštiti i dandanas izgleda gotovo kao nov. Ako iPhone 12 bude toliko kvalitetne izrade, onda niti viša cijena ne bi bila prevelika.

Apple iPhone 12
Apple Park i "Steve Jobs Theatre" odradili su još jedno predstavljanje bez publike. Prazna dvorana izgleda tužno, ali su proizvodi ovaj put zaista izvrsni!

 

Komentari  

Danijel Horvat
+1 14-10-2020 | 00:15
Na stranu svo oduševljenje naprednom tehnologijom i algoritmima koju će novi korisnici (pre?)platiti, dizajn koji je (odlaskom Ivea?) recikliran i ponovno četvrtast, meni je najveći dobitak u novoj gami iphone uređaja spoznaja da su mislili i na one korisnike mobitela koji telefon koriste isključivo jednom rukom. Iphone 12 mini je "novi 5s" sa svim gimmickovima koje nosi razvoj TK mreža bez žica.

Hvala im na tome.

Ne hvala na cijeni, ali o istima je kao i obično nepotrebno raspravljati. Apple je uvijek bio skup, nekima i preskup. Nije sveta krava niti najbolja stvar nakon penicilina i kotača, ali je još uvijek daleko najmanje loš za korištenje i dovoljno ispred konkurencije da (po meni) vrijedi novce koje ga platim.

E da, nije spomenuto, no novi homepod mini zvuči kao zanimljiv proizvod u varijanti 200 EUR za 2 komada kao stereo kompletić za kućnog korisnika. Naravno, uz pretpostavku da će biti dostupan na svim tržištima.
dario15
+1 14-10-2020 | 06:07
Ovakva zaljubljenost i od Davora je pretjerana :). Na stranu to, kad sam vidio da je cijena iPhona 12 mini 700$ mislio sam da će u Europskim apple store-ovima biti isto toliko €, ali avaj!
Mini u Belgijskom storu košta 809€! Inače genijalno mi je objašnjenje kroz prezentaciju na apple-ovoj stranici njihova "briga za okoliš" koja se svodi da su nas ostavili bez punjača i slušalica, koje se po njima "rijetko koriste", pa nam ni ne trebaju!
Fuj, to je sve što mogu reći na to.
Tito
+1 14-10-2020 | 06:42
Ovo sa slušalicama je super jadno!
Djuro genijalac
+1 14-10-2020 | 06:49
dario15 je rekao:
Inače genijalno mi je objašnjenje kroz prezentaciju na apple-ovoj stranici njihova "briga za okoliš" koja se svodi da su nas ostavili bez punjača i slušalica, koje se po njima "rijetko koriste", pa nam ni ne trebaju!


Moj stari bi na to rekel da tko se zna dobro izgovoriti, može i u crkvi prdnuti...

Ja jesam ljubitelj i jako mi se sviđa 12 mini, i recimo da mi je cijena na rubu onog što bih možda jednom odvojio za mobitel, ali ovo da za 800 eura (s tendencijom da se to kod nas zaokruži na 7500 kuna) još moram posebno kupiti slušalice i punjač... I don't think so
stefanjos
+1 14-10-2020 | 07:43
Djuro genijalac je rekao:
dario15 je rekao:
Inače genijalno mi je objašnjenje kroz prezentaciju na apple-ovoj stranici njihova "briga za okoliš" koja se svodi da su nas ostavili bez punjača i slušalica, koje se po njima "rijetko koriste", pa nam ni ne trebaju!


Moj stari bi na to rekel da tko se zna dobro izgovoriti, može i u crkvi prdnuti...

Ja jesam ljubitelj i jako mi se sviđa 12 mini, i recimo da mi je cijena na rubu onog što bih možda jednom odvojio za mobitel, ali ovo da za 800 eura (s tendencijom da se to kod nas zaokruži na 7500 kuna) još moram posebno kupiti slušalice i punjač... I don't think so


da budem davolji advokat,

koristim airpods (koji ionako ne dolaze sa iphonoem) tako da mi to uopce ne smeta, a i stvarno imam barem 5 punjaca koje ne koristim.

e sad, dal su trebali staviti sve to u kutiju, trebali su, ali mene osobno ne pogada. zao mi je jedino sto nisu napravili neku zamjenu (da se odnese stari usb A punjac i dobijes USB C) posto sada dobavljaju USB C kabel (dok svi imaju USB A punjace). ili neka eko akcija. doneses pol kile stare elektronike za nekakav popust kad su vec tako eco friendly. jasno je znaci da je ovo farsa da im proizvod pojeftini pa povecaju razliku u cijeni. nikakav eco friendly.
rusty
+1 14-10-2020 | 08:42
Meni je lineup super. Oduđevio me iphone generalno, a pogotovo novi mini. Iako ga ne planiram za sebe uzeti jer imam 11, ovaj mini će biti super nadogranja za SE (2016) model.

PodMini mi je isto super stvar i to ne samo jer je pun featurea nego zato jer mi je draže izvodjiti 2-3 komada minia nego velikih homepod, ali vidjeti ćemo kako će se to u konačnici ponašati.

Nedostatak punjača može biti malo problematična, ali činjenica je da je "wireless" change već neko vrijeme tu, mislim da me to ne dodiruje ni najmanje. Imati doma 2-3 Qi punjaća je više nego dovoljno, a i mogu se ponjeti sa sobom i ne koštaju puno. Po meni nekako i ima logike ići u tom smjeru. Jedan punjač može koristiti više uređaja, ne troši se više utičnica sa specifičnim punjačima, a i autonomija telefona je takva da će se možda i rijetko trebati u isto vrijeme puniti više uređaja.

Sve u svemu, ovo će kroz neko vrijeme biti sasvim normalno i opet Apple gura naprijed kao i obično.
Tito
14-10-2020 | 09:29
Kad smo vec kod bezicnih punjaca...
Imate neku preporuku i kakvi su ovi po 100tinjak kuna po domaćim dućanima informatičke opreme?
Soffoklo
+2 14-10-2020 | 09:40
Apple je jednim udarcem "ubio dvije muhe". EU inzistira na univerzalnim punjačima i na što manje električnog otpada, ok veli Apple i ne isporuči ništa, pa nek si ljudi sami kupuju što im i ako im treba. Time su riješili problem u EU, ali i u drugim državama koje će pratiti takvu politiku EU. A sve to fino upakirano u priču o zaštiti okoliša.
ping
14-10-2020 | 09:50
Kako sam na 8 plus starom 3 godine koji ima ekran od 5.5 incha, mini sa 5.4 incha mi je super rješenje. Što se tiče punjača ista stvar je bila i sa vrećicama u dućanima kada su ih počeli naplaćivati. Ostaviš im 500-600 kuna o on ti ne daje vrećicu koja ga u proizvodnji košta 1 lipu. Zadnjih desetak godina sastavni dio svake prezentacije je briga za okoliš pa je bilo i logično za očekivati ovako nešto. Očito se ide u smjeru bežičnog punjenja i bežičnih slušalica pa je ovakav potez meni razumljiv. Cijenu ne bih komentirao. Uvijek je bila visoka pa ovo nije ništa novo. Od same prezentacije interesantne su mi bile tri stvari. Prvo, predstavljanje 5G mreže od Verizona. Pretpostavljao sam kako je pokrivenost mala ali nisam znao kako su do sada imali djelomičnu pokrivenost u samo tri grada. Drugo, keramika u staklu. Telefon će mi sigurno opasti i drago mi je kako to znaju i u Apple-u. Treće, Dolby u mogućnosti snimanja videa. Sigurno mi to ne treba ali koliko mi je poznato to nije do sada bila mogućnost na telefonima. Ono što me je interesiralo, a nije rečeno i nema čak ni u njihovoj specifikaciji na službenim stranicama, je kapacitet baterije i refresh rate ekrana. Od ostalog, u grubo, nisam primjetio puno razlika između pro i običnih modela. Homepod mini mi je interesantan za kuhinju ali u dnevnu sobu će ipak ići još jedan Homepod. Sve u svemu očekivano i ništa spektakularno, ali je meni dobro vrijeme za nadogradnju starog iPhone-a.
Robert_84
14-10-2020 | 10:29
Prica sa univerzalnim punjacima ne pije vode, jer ce na taj nacin apple izvuc jos dodatnih 60+ eura od kupca.

kupi ti sta hoces al ce se oni pobrinut da samo njihovi rade sa Apple uredajima.

A sto se tice europsek regulative da to je normalno, Ali da apple forsira Ligtning utor na nekima uredajima a ima USB C vec na drugima je malo smijesno.

Pria o previse otpada sa Applove strane ne pije vode jer njihovi kabeli pucaju vec nakon 3-4 mjeseca upotrebe.

Zamjenski su puno kvalitetniej izrada.
Kloba
+1 14-10-2020 | 10:37
Zar nije Ive i ove telefone dizajnirao? Odnosno, mislio sam onomad kada sam pročitao vijest da odlazi iz Applea da je odgovorio medijima kako će i dalje raditi ja , ali će ovako moći birati i druge klijente.
I ja imam osmicu, ali sada mi se još uvijek neda mijenjat mob. Za moje korištenje, i osmica je izvsna.
Davore, vidim da si primjetio dugu u dvorištu space shipa! ;)
Moonlike
14-10-2020 | 10:54
Svida mi se kako je dizajn otisao u buducnost sa suptilnim retro stilom od iPhone 4. Dizajn cista petica. Paleta ovogodisnje ponude iPhone-a, svakako ima za svakoga ponesto te, cini mi se, za svaciju potrebu postoji model. Ako cu se odluciti obnoviti svoj iPhone X, vjerojatno ce to ici prema 12 mini, ili najdalje prema 12. Pro, svakako ne. Jos uvijek nisam uvijeren da je upgrade prema pro varijantama opravdan iskljucivo zbog foto i video mogucnosti.

"To su već čuda i čini mi se da Nikonu, Canonu i ostalim proizvođačima fotoaparata uopće nije svejedno kada sve to gledaju jer ostaju bespomoćni", kako se Davor odusevljeno izrazio. No i Canon i Nikon i Fujifilm i Sony bi se samo kratkto nasmijali na ovu izjavu. Svaki foto entuzijast, hobist ili profesionalac ce se na tako nesto takoder nasmijati. I tu ne ulazim u velicinu senzora ili leca... ulazim u kontrolu onoga sto fotograf zeli slikati, i na koji nacin zeli to prikazati. DSLR-i ili mirrorless kamere (pa i "zastarjele" film kamere), dozvoljavaju kontrolu nad onime sto slikamo i na koji nacin cemo to slikati, dok "computational photography" oduzima slobodu izbora od fotografa i radi ono sto software hoce, ne fotograf. Tako da, nemu tu straha za Canon, Nikon i ekipu :-)
No ,apsolutno se slazem, za masovno koristenje, ovo sve je jedan novi nivo i Apple je tu podigao ljestvicu daleko u zrak. Pokucne fotografije, Instagrameri i Fejsbukovci svakako sada imaju u ruci jedan zavidan alat. Dalje od toga, tesko... Mislim ipak da su proizvodaci smartphone-a bespomocni naspram Canona, Nikona i ekipe, pa izmisljaju razno razne AI, coputational photography zavrzlame :-)

HomePod mini, bez kometara... pun pogodak.

Sve u svemu, vrlo zanimljivo...
Kloba
14-10-2020 | 11:00
Moonlike, pusti priče - sjećam se kada su fotoaparate tek počeli stavljati na mobitele, ona doba NOKIA N3 i to u ranom početku milenija, dolazi nam fotoreporter sa zadatka na koji su ga urednici poslali i psuje bijesno pred svima - majku im balavu, za 10 godina će ljudi samo pljucnuti mobitele van i ubiti mi zanimanje!!!
Nije ni sanjao koliko je bio u pravu...
Pogledaj bilo koje novine samo ovdje u HR, sve imaju "pošaljite nam foto-vijest, nagrada je XX kuna." I sam znaš kako se te foto vijesti slikaju...
Moonlike
+1 14-10-2020 | 11:18
Kloba je rekao:
Moonlike, pusti priče - sjećam se kada su fotoaparate tek počeli stavljati na mobitele, ona doba NOKIA N3 i to u ranom početku milenija, dolazi nam fotoreporter sa zadatka na koji su ga urednici poslali i psuje bijesno pred svima - majku im balavu, za 10 godina će ljudi samo pljucnuti mobitele van i ubiti mi zanimanje!!!
Nije ni sanjao koliko je bio u pravu...
Pogledaj bilo koje novine samo ovdje u HR, sve imaju "pošaljite nam foto-vijest, nagrada je XX kuna." I sam znaš kako se te foto vijesti slikaju...


Slazem se... reportazna fotografija je postala cista, da mi prostis, prostitucija. Ali ne zato sto to vise nije jedan vrlo ozbiljan vid fotografije, nego zato sto je, npr. Index ili bilo koji portal, zadovoljan sa AI coputationl photography rezultatom. Postave to na web i Bog te veseli. Dobe za male novce super fotku za web... ne moraju placati pro fotografe. No, nisam vidio niti jednu izlozbu reportazne fotografija koja je ukljucivala smartphone fotke ;-) Nisam vidio niti jednog nagradenog reportaznog fotografa ili njegovu fotografiju da je slikana sa smartphone-om ;-) Odi na bilo koji portal gdje reportazni fotografi prodaju svoje fotke (kod nas je najpoznatiji CroPix jel...), i pokusaj im prodati smartphone fotku :-D
robee
14-10-2020 | 11:36
Zasto razlika u kamerama kod pro modela? Znaci manji nije toliko pro koliko je veliki? Adapter ne mogu prozvakati ni pod razno. On nije dodatna oprema da ga prodajes posebno (pustimo price o ekologiji).
Kloba
14-10-2020 | 11:44
Moonlike je rekao:
No, nisam vidio niti jednu izlozbu reportazne fotografija koja je ukljucivala smartphone fotke ;-) Nisam vidio niti jednog nagradenog reportaznog fotografa ili njegovu fotografiju da je slikana sa smartphone-om ;-) Odi na bilo koji portal gdje reportazni fotografi prodaju svoje fotke (kod nas je najpoznatiji CroPix jel...), i pokusaj im prodati smartphone fotku :-D

Ma, apsolutno si u pravu. Tu ipak prevagu daje sposobnost i umijeće onoga u čijim je rukama pravi fotoaparat, kakvo god bilo. Primjerice, da se meni i istoj osobi da identičan fotoaparat, i identičan zadatak u 10 slika = rezultat bi bio 0:10 za profesionalca. :)
Ma, ja sam ovo trkeljao samo za brzinu slike, odnosno "vijesti".
Ovako je mobom poslika susjed umjesto da iz redakcije odlazi fotoreporter, poslika, vrati se nazad i da u sistem uredništvu. Kako je bilo nekada. Sada je samo brzina bitna. (u online novinarstvu, da me se krivo ne shvati :))
drpongra
14-10-2020 | 13:00
Novi iPhone-i izgledaju izvrsno, premium design o kakvom konkurencija opet može samo sanjati. S obzirom da sam prije mjesec dana kupio SE2020, do daljnjeg ne razmišljam o telefonu, ali ako se ukaže kakva prilika, popust ili produljenje pretplate, moj izbor bio bi iPhone 12 mini.

HomePod mini je strašno dobra stvar, ako kod nas bude cijena do max. 900 kn, kupujem dva komada pa neka puštaju glazbu sa iPad-a. Bose i slične premium tvrtke bi se mogle zamisliti, jer jednostavno više nisu konkurentni ovakvom uređaju, primjerice Bose soundlink mini.
Soffoklo
14-10-2020 | 14:07
Robert_84 je rekao:
Prica sa univerzalnim punjacima ne pije vode, jer ce na taj nacin apple izvuc jos dodatnih 60+ eura od kupca.

kupi ti sta hoces al ce se oni pobrinut da samo njihovi rade sa Apple uredajima.


Itekako drži vodu, jer ih EU ne može više zajebavati oko tog pitanja, a da samo njihovi rade s Apple uređajima to nije istina. Naravno da će Apple tako izvući još love, ali kao i kad EU uvede dodatni porez na digitalne usluge, to će ići preko leđa korisnika. EU lutajući po ekonomsko-tehnološkim pitanjima kopa samoj sebi još dublju rupu.


Robert_84 je rekao:
A sto se tice europsek regulative da to je normalno, Ali da apple forsira Ligtning utor na nekima uredajima a ima USB C vec na drugima je malo smijesno.

Pria o previse otpada sa Applove strane ne pije vode jer njihovi kabeli pucaju vec nakon 3-4 mjeseca upotrebe.

Zamjenski su puno kvalitetniej izrada.


Ne znam zašto je smiješno što Apple na nekim uređajima još uvijek ima lightning konektor? Kako nije bilo smiješno kad je JEDINO Apple imao reverzibilni kabel dok su ostali imali usb-mini, usb-mico i neka svoja polu-rješenja, pa čak i danas kad imamo USB-C masa firmi i dalje koristi USB-micro/mini. Kad odluče prijeći kompletno na USB-C, a mislim da će to biti od sljedeće godine opet će biti kuknjave, jer vani je stotine milijuna lightning kompatibilnih uređaja za iPhone/iPad.
Imam još uvijek 2 originalna 30 pinska Apple kablova, a imam i lightning jedno 5 komada starih sigurno preko 5 godina i nikad mi niti jedan nije niti napukao.
dpasaric
14-10-2020 | 18:51
Moram dati moj komentar na izostanak punjača i slušalica iz kutije!

Prva reakcija mi je bila ista kao vaša, samo još gorim rječnikom... otprilike: "Kakvi podli škriljci, pod isprikom da je to ekološki zaradit će još par ekstra $ tako što će kupcima uskratiti čak i one osnovne stvari poput punjača i slušalica! Dno dna!"

A onda sam zastao, pa išao preispitati sam sebe. Korisnik sam iPhonea od samog početka, a koristim li slušalice i punjač? Šokantna spoznaja - NE! Mobitel punim doma tako da ga spojim na Mac. Ista stvar je na poslu ako trebam dopuniti bateriju. Ako sam na putu, koristim džepni akumulator. Punjač uzmem jedino kada idem na neki duži put, pa da ga imam za hotelsku sobu. Znači, u stvarnosti - ja punjač ne koristim! A slušalice? Još manje! Još u onaj stari model sam utaknuo one s 3.5 jackom, a ove gdje mi treba lightning adapter nisam niti probao rade li. Eto, znači niti slušalice mi zapravo ne trebaju. Sam sam sebe iznenadio!

I ne bih se iznenadio da je Apple napravio neko istraživanje i shvatio upravo isto to - da većina korisnika to zapravo ne koristi. Tako gledano, ta odluka uopće nije luda, pogotovo sada u kontekstu raznih bežičnih punjača kojih će biti na svakom koraku.

A tu je i ovo što ste spomenuli - da je možda veliku ulogu u toj odluci igrala EU komisija i njeno inzistiranje na univerzalnim punjačima. Prcate nas s punjačima? Nema beda, evo vam šipak! Tako su 2012. zabranili prodaju Mac Pro towera u EU jer unutarnji ventilatori nisu imali dovoljno gustu mrežicu ako neki debil gurne prst u njih! (Probao sam za foru, samo se zaustavi, ništa strašno). Naravno, Apple je napravio sasvim razumnu odluku i poslao ih u 3pm i rekao da se onda Mac Pro više neće prodavati u EU. I podržavam ih u takvim odlukama jer birokracija često zna biti potpuno besmislena.

Ukratko taj "minus" me nije previše uznemirio. :)
dpasaric
+1 14-10-2020 | 19:40
Moonlike je rekao:
Svaki foto entuzijast, hobist ili profesionalac ce se na tako nesto takoder nasmijati. I tu ne ulazim u velicinu senzora ili leca... ulazim u kontrolu onoga sto fotograf zeli slikati, i na koji nacin zeli to prikazati. DSLR-i ili mirrorless kamere (pa i "zastarjele" film kamere), dozvoljavaju kontrolu nad onime sto slikamo i na koji nacin cemo to slikati, dok "computational photography" oduzima slobodu izbora od fotografa i radi ono sto software hoce, ne fotograf. Tako da, nemu tu straha za Canon, Nikon i ekipu :-)


Ne slažemo se po tom pitanju. Tvrdim da su oni izuzetno uplašeni jer su stvari došle do raskrižja na koje oni ne mogu skrenuti. U najboljem slučaju mogu kupiti takvu tehnologiju od nekog informatičkog giganta koji je tu već toliko odmakao da oni sami nemaju šanse tu upasti. Oni jesu daleko bolji u svojoj zoni, ništa ne može nadomjestiti velik objektiv i senzor kada je bitna vrhunska kvaliteta, ali trik je u tome što često nije potrebno vrhusko, nego "dovoljno dobro i brzo".

Moj stav o tome upravo i dolazi iz razgovora s iskusnim profesionalnim fotografom, autorom niza fotomonografija , majstorom fotografije i filma... dakle, uzimam takve ljude kao natprosječno kompetentne osobe za razgovor o toj temi. I u poslu kojeg mi radimo (firma gdje sam zaposlen), a koji je multimedijska produkcija, svjedočimo istoj stvari - danas gomilu poslova radimo s nekakvim GoPro kamericama ili kamerama na droneovima.

Naravno da DSLR neće nestati, to nisam niti rekao, uvijek će za njih biti posla, ali do sada su takvi fotoaparati bili obaveza za gotovo sve, a sada više postaju iznimka. Koliko puta sam čuo od profesionalnih fotografa "uzmem ga na snimanje samo da klijent vidi da sam ozbiljan, većinu toga mogu odraditi s manjim aparatom ili mobitelom". Jednako kao što su tableti uzeli dio tržišta notebooka, kao što su pametni satovi uzeli dio tržišta Švicarcima, tako će i "computational photography" uzeti ogroman komad tržišta velikih klasičnih fotoaparata. Pa gledam samo sebe, prije sam za neke prikaze za Jabučnjak *morao* uzeti DSLR da odradim fotke za članak, a sada je čak i moj iPhone 7 dovoljno dobar da složim objavu i priložim fotografije. A što će tek biti s novim uređajima poput ovih. I zato što lagano gube tržište, i Nikon i Canon su itekako uplašeni. Uostalom, samo pogledaj koliko ti traje jedno tijelo kada DSLR koristiš kao primarni aparat, a koliko kada većinu toga radiš s mobitelom, a fotoaparat se koristi samo kada je "ozbiljan posao" u pitanju. I onda nećeš kupovati novo tijelo svake 2-3, nego svakih 4-5 godina, a to je navedenim proizvođačima golema razlika u prihodu kada se uzme cijela korisnička baza koja sada manje koristi njihov hardver.
Air
14-10-2020 | 21:30
Moonlike je rekao:
No ,apsolutno se slazem, za masovno koristenje, ovo sve je jedan novi nivo i Apple je tu podigao ljestvicu daleko u zrak. Pokucne fotografije, Instagrameri i Fejsbukovci svakako sada imaju u ruci jedan zavidan alat. Dalje od toga, tesko... Mislim ipak da su proizvodaci smartphone-a bespomocni naspram Canona, Nikona i ekipe, pa izmisljaju razno razne AI, coputational photography zavrzlame :-).


Mislim da griješiš.
Neće Apple konkurirati (za sad :)) velikim objektivima Canona i NIkona. (Iako bi u skoroj budućnosti mogli uzeti veliki (najveći dio tog kolača, ako bi htjeli)
Apple i drugi pametni mobiteli, sa odličnim kamerama, uzimaju / uzeli su veli dio kolača od Canona i NIkona koji se do sada odnosio na male / turističke / kućne foto aparate.
Malen je danas dio kolača koji se zasniva na pro upotrebi. Najveći dio kolača je u masovnoj proizvodnji i upotrebi. To i Apple zna po svojim rezultatima prodaje pro računalima u odnosu na iPhone / iPad / iPod.
Slijedom toga je ovakav fotoaparat u mobitelu put je ka zatvaranju proizvodnje malih / turističkih / osobnih fotoaparata, što naravno zabrinjava Canon i Nikon.
dpasaric
14-10-2020 | 22:25
Ma tu je često stvar i u praktičnosti, i mrvicu po mrvicu, veliki aparati gube svoj teren - iako je jasno da bi oni bolje odradili posao. Da ne bude zabune, ja volim velike fotoaparate i kada mi je do nečega zaista stalo, uzmem veliki Nikon, odaberem objektiv i odradim posao. No, prije 10 godina situacija je bila takva da od recimo 20 poslova u svih 20 uzmemo Nikon. A sada od 20 poslova, uzmemo ga u samo dva! O tome govorim! Jer svi oni poslovi koji ne moraju biti savršeni, ali je bitna brzina, lakše se odrade iPhoneom, pogotovo jer su fotografije odmah sinkane na Mac bez neke intervencije. Veliki fotoaparati će postati oprema samo za prave profesionalce, a svi ostali će biti sasvim zadovoljni onim što im može pružiti mobitel. Nekada nije bilo tako.
smayoo
14-10-2020 | 22:26
Nisam nešto osobito emotivan oko ovih novosti. :)
Potvrđujem kako slušalice ne koristim gotovo nikad, kad ih koristim to je gotovo uvijek s Macom, a ne s iPhoneom, kad sam na putu i imam videosastanak s nekim, a nisam u svom vlastitom uredu. I to su, dakle, neke stare, s 3,5mm jackom. Ove koje sam dobivao s novijim iPhoneima - proslijedio sam sinu i kćeri. Oni ih koriste GT turbo. :D
Također potvrđujem kako punjač ne koristim gotovo nikad. Putuje sa mnom u torbi od laptopa, skupa s lightning kabelom. Oboje je, mislim, još od pretprošlog iPhonea, koristim ih kao i Davor, kad sam negdje na putu ili vrlo rijetko na terenu, recimo sve skupa ne više od 20x godišnje.
iPhone Xs trenutno imam, doma imam Qi beskontaktni punjač u dnevnoj sobi, u uredu Belkin dock spojen na ATB, u jednom autu magnetni beskontaktni punjač, a u drugom lightning kabel za punjenje i CarPlay.
Također potvrđujem da od iP6s naovamo nisam više koristio Nikon CoolPix (2 komada, jedan star nekih cca 6 godina, drugi jedno 10, valjda, nemam pojma više). Stoje oba u ladici, zaboravljeni. Trebao bi barem baterije provjeriti i dopuniti... Iako... čemu... :)
petros
15-10-2020 | 00:58
Meni je totalno top koliko ta "igračka" ima snage za igre.. skoro kao neka starija Plejka. Samo cijena nije za nas koji se volimo igrati. Ne kužim zašto nisu imali neku softversku kuću da pokaže demo za igre koje bi mogle koristiti lidar? To se čini kao super nova stvarčica, možda i samo kao senzor koji bi se vezao na Apple TV ili iPad ili Mac. Možda bi bilo moguće s time napraviti igre kao za Wii ili nešto slično? Ok, kao to može samo najskuplji model, a to nije igračka, ali dobro, opet se može svašta.. npr. da se lidarom 3D skenira objekt i da ga neki CAD odmah pretvori u 3D objekt, kao neki fast 3D replikator: skeniraš objekt i onda pustis odmah 3D print toga! 8)
Moonlike
15-10-2020 | 07:56
dpasaric je rekao:
Ma tu je često stvar i u praktičnosti, i mrvicu po mrvicu, veliki aparati gube svoj teren - iako je jasno da bi oni bolje odradili posao. Da ne bude zabune, ja volim velike fotoaparate i kada mi je do nečega zaista stalo, uzmem veliki Nikon, odaberem objektiv i odradim posao. No, prije 10 godina situacija je bila takva da od recimo 20 poslova u svih 20 uzmemo Nikon. A sada od 20 poslova, uzmemo ga u samo dva! O tome govorim! Jer svi oni poslovi koji ne moraju biti savršeni, ali je bitna brzina, lakše se odrade iPhoneom, pogotovo jer su fotografije odmah sinkane na Mac bez neke intervencije. Veliki fotoaparati će postati oprema samo za prave profesionalce, a svi ostali će biti sasvim zadovoljni onim što im može pružiti mobitel. Nekada nije bilo tako.


"...počinje konkurirati pravim profesionalnim DSLR fotoaparatima u mnogim primjenama." Mozda me se krivo shvatilo, ali ja sam se vezao na ovu recenicu. Sto se tice poin-and-shoot kamera, da, potpuno se slazem s vama. Da obrazlozim:

Rezolucija je na smartphone-ima zadnjih valjda 10 godina dostigla svoj vrh od 12 MP. I tu ce ostati jos neko vrijeme (ko zna), jer momentalno ne postoji tehnologija koja bi nagurala vise piksela u tako mali senzor. Profesionalne kamere (ne samo DSLR) idu na full frame-u od 24 pa sve do 60 MP, a na srednjem formatu do 150 MP. Cak i na crop senzorima vise ne ide ispod 20 MP. Velicina senzora je tu velika prepreka smartphone-u. Tako da je sasvim normalno kako bi to nadoknadili, pribjegavaju AI rijesenjima. A AI rijesenja limitiraju kreativnost. To je moja poanta.

Otvor blende je na smartphone-ima fiksna, nepromjenjiva te se krece od f1.6 pa do f2.8 kako koja leca na kako kojem telefonu (cak i na nekima f/4). Otvor blende na lecama koje idu na pro kamere (i ne samo na pro kamere, vec i na neke top the line point-and-shoot , npr. Ricoh GR serija) je promjenjiva, od cak f/0,95 (Nikon Nockt 58mm f/0,95 npr. - doduse kosta $8000 :-D) pa do f/32 (na film i pinhole kamerama to ide daleko dalje). Recimo da je nekakav prosjek od f/1.4 pa do f/22. Opet, kako bi nadoknadili, smartphone mora pribjeci AI rijesenjima, sto opet vrlo ogranicava kreativnost.

Dinamicki raspon, reprodukcija boja... itd. naravno uvelike ovisi o gornja dva parametra. Pa opet, da bi se nadoknadilo pribjegava se AI rijesenjima.

Brzina prijenosa fotki nije nikakva prepreka. Jednakom brzinom cu ja sa svog Nikona prenjeti fotku na Mac ili iPhone ili neku trecu destinaciju (gdje god treba) kao i ti iPhone-a. U oba slucaja je u pitanju WiFi ;-) Kamera se WiFi-em spoji na iPhone, iPad ili Mac svejedno...

Fotografiranje u RAW file-u je do sada bilo moguce samo na kamerama. Istina Apple je sa iPhone XII uveo, oni ga zovu Apple Computational RAW ako se ne varam? Ili tako nekako... no sumnjam da na toj RAW fotki vec nema teske AI obrade. Slazem se da i svaka kamera obraduje RAW donekle, ali vrlo minimalno, odnosno prema zelji korisnika, svaka automatska intervencija kamere se u meniju moze iskljuciti. Takoder postoje za iPhone app-ovi koji "snimaju u RAW formatu". No, u stvarnosti to je samo pretvorba, ne pravi RAW file. Razlika u editiranju RAW fotke i recimo JPEG fotke je nemjerljiva.

Opticki zoom naspram elektronskog zoom-a, mislim da cemo se tu sloziti da uopce to ne treba raspraviti :-)

No, na kraju se moram i sloziti. Sve ovisi o potrebi i zeljenom krajnjem rezultatu. Da li je nekome stalo do prikazane fotografije u kreativnom smislu ili je dovoljno "job done!" :-) (Index portal pun fotki od "nasih citatelja', koje je, u najvecem broju slucajeva, tesko i pogledati ;-))

EDIT: Da ce kamere sa smartphone-ova naveliko limitarti uporabu pro kamera, da, potpuno se slazem. I proizvodaci pro kamera ce definitivno morati smanjiti opseg svog poslovanja... point-and-shoot kamere ce otici u proslost.
dpasaric
15-10-2020 | 09:29
Ma ok, to je to, nema tu išta bitno sporno, razlika je samo u tome što je moj stav bio da se Nikon i Canon ipak boje razvoja AI tehnologije jer oni nemaju pristup tome, previše je kompleksno, a Apple sada ima i svoje procesore na koje se sve to oslanja, oni jedino mogu kupiti takvu tehnologiju gotovu od nekoga i njome dograditi svoje profesionalne fotoaparate.

A takav tip AI fotografiranja je sada počeo činiti dovoljno veliku razliku da mnogi mogu svoj posao odraditi i bez velikog fotoaparata. Evo, npr. neki dan sam morao fotkati par proizvoda za web shop i nisam imao Nikon uz sebe, a prije sam sve odradio s njim. Jednostavno sam opalio te fotke s iPhoneom, malo obradio i nitko nije niti skužio razliku. Da, naravno da je bilo nešto zahtjevnije, da bih morao uzeti Nikon, ali upravo o tome govorim - za mnoge sitnije poslove to više nije presudno. A gubitak dijela posla je uvijek i gubitak dijela korisnika i tržišta.

To je slično kao što su diktafoni počeli odumirati dolaskom pametnih telefona... ili samostalne Garmin-stil navigacije za auto, sada to sve obavi mobitel dovoljno dobro.

Evo, da svima bude srce na mjestu i da izbjegnemo nesporazume, dodao sam jednu rečenicu na kraju, nadam se da se svi možemo složiti oko toga: "Naravno da će veliki klasični fotoaparati uvijek imati svoje profesionalno tržište, ali ono se sužava kako mogućnosti malih kamera s AI tehnologijom grabe napred."
smayoo
+4 15-10-2020 | 09:59
Svako toliko se sjetim kako sam jednom, davno, tamo neke 2000-1. godine jedno jutro došao u firmu i sjeo s kolegama na kavu, a prije toga "iskrcao" na stol privatni mobitel (Motorola d520 "ciglu"), službeni pager (valjda se netko još sjeća što je to :) ), digitalni organizer (adresar, rokovnik, rudimentarne bilješke, kalkulator), i klasični 35mm fotoaparat, Pentax. Onda smo svi počeli komentirati to "naoružanje" i onaj vic kad se Hercegovac ustane i naguzi se jer "mu stiže faks" :D.
Na to sam ja rekao kako jedva čekam dan kad će sva ta s*anja raditi jedan jedini uređaj, i to vrhunski. Pa su me pitali - kako to mislim "sve" - a ja sam nabrojao: telefone, poruke, mailove, rokovnik, ozbiljan adresar, bilješke, kalkulator, fotoaparat (videokamere se nisam sjetio, kao ni igranja igara ili gledanja filmova i slušanja glazbe online, itd. :) ), a društvo je graknulo na mene (sve inženjeri, ljudi koji se druže s tehnologijom svaki dan) da sam napušen, da nisam normalan, da nema šanse da mi to doživimo, da jel ja znam koliko bi toga trebalo strpati u taj uređaj, a onda je svizac zamotao čokoladu... :)
A to je bilo prije samo 20 godina...
Moonlike
+2 15-10-2020 | 11:16
Ne kontriram niti je potreba da se mijenja clanak. Samo komentiram, i nadam se argumentirano :-)

Niti sam profesionalni fotograf, niti od toga ista zaradujem. To je cisti hobi, nesto cime ispunjavam svoje slobodno vrijeme da misli maknem od svakodnevnice. AI preuzima polako ali sigurno. Ali isti taj AI i jako limitira kreativnost. Robotizira sve...

Svi znamo da auto industrija ide prema elektricnim autima sa automatskim mjenjacem ili cak i bez mjenjaca. No, svi volimo cuti zvuk motora sa unutranjim izgaranjem, te rucne mjenjace. To ostavlja izbor vozacu, i ne robotizira voznju. Kod mehanickog mjenjaca vozac bira kad ce iz trece u cetvrtu ili obratno :-) ne automatki mjenjac.

Tako ja gledam i AI u fotografiji... no za razliku od losih vozaca kojima nikako ne bi smio biti dan rucni mjenjac u ruke, los fotograf ne ugrozava nikome zivot :-D

Izbor daje slobodu kreativnosti. Bojim se da AI tu slobodu sputava i previse robotizira stvari, cime se gubi kreativnost. Nazovimo to mojom nostalgijom :-)
Robert_84
15-10-2020 | 11:40
smayoo je rekao:
Svako toliko se sjetim kako sam jednom, davno, tamo neke 2000-1. godine jedno jutro došao u firmu i sjeo s kolegama na kavu, a prije toga "iskrcao" na stol privatni mobitel (Motorola d520 "ciglu"), službeni pager (valjda se netko još sjeća što je to :) ), digitalni organizer (adresar, rokovnik, rudimentarne bilješke, kalkulator), i klasični 35mm fotoaparat, Pentax. Onda smo svi počeli komentirati to "naoružanje" i onaj vic kad se Hercegovac ustane i naguzi se jer "mu stiže faks" :D.
Na to sam ja rekao kako jedva čekam dan kad će sva ta s*anja raditi jedan jedini uređaj, i to vrhunski. Pa su me pitali - kako to mislim "sve" - a ja sam nabrojao: telefone, poruke, mailove, rokovnik, ozbiljan adresar, bilješke, kalkulator, fotoaparat (videokamere se nisam sjetio, kao ni igranja igara ili gledanja filmova i slušanja glazbe online, itd. :) ), a društvo je graknulo na mene (sve inženjeri, ljudi koji se druže s tehnologijom svaki dan) da sam napušen, da nisam normalan, da nema šanse da mi to doživimo, da jel ja znam koliko bi toga trebalo strpati u taj uređaj, a onda je svizac zamotao čokoladu... :)
A to je bilo prije samo 20 godina...ne tako davno ljudi zahvaljujuci tehnologiji sletjeli na mjesec, tko je onda zamisljao sta ce nam tehnologija u buducnosti omogucit. Danas se tehnologijom "escort" startlete naslikavaju po internetu.... no mi vise nikako nismo posjetili mjesec
Robert_84
15-10-2020 | 11:43
Sto se tice fotografija, imam Stari Canon D500 il D600 ni sam ne znam koji je posto sam ga uzeo u USA tamo se zvao T3...

koristio ga 20 puta do sad u 6 godina, jos uvijek niti jedna mobitel slika mu nije ni do koljena. A postavke mu uopce ne moram dirat
dpasaric
15-10-2020 | 12:01
@Moonlike - apsolutno se slažem na sve što si rekao po pitanju takve AI automatizacije i gubitka kreativnosti pri tome. Strojevi postaju sve pametniji, a mi sve gluplji! :)
dpasaric
15-10-2020 | 13:05
Dobili smo cijene za novi iPhone 12, ali nemamo dozvolu da ih objavimo do početka prodaje. Reći ću samo da nema nekih iznenađenja.
Vanjuška
+1 15-10-2020 | 13:33
Tito je rekao:
Kad smo vec kod bezicnih punjaca...
Imate neku preporuku i kakvi su ovi po 100tinjak kuna po domaćim dućanima informatičke opreme?


Kod mene na nekoliko mjesta oni iz IKEAe, jako dobri. No ako ćeš uzimati 12, svakako uzmi Appleov - magneti su bitni.
Dosta je da ti dođe par notifikacija i mobitel sklizne s punjača ako nije u gumenoj košuljici, pa se ujutro probudiš, a baterija prazna.
Robert_84
15-10-2020 | 15:22
cijene su vec poznate

https://www.apple.com/de/shop/buy-iphone/iphone-12
Moonlike
15-10-2020 | 15:30
https://www.shutterbug.com/content/fujifilm-unveils-x-s10-mirrorless-camera-new-photographers-moving-smartphones

Moram, samo zbog naslova. Ne da mi vrag mira :-D Specifikacije i nisu nesto narocito :-)
drpongra
15-10-2020 | 16:12
@smayoo - pod "digitalni organizer" možda misliš na Atari Portfolio? To je tada koštalo enormno puno novaca, mislim da je čak imao i neki stylus uz sebe. A na njemu si mogao vrtiti proračunske tablice, obradu teksta, te je imao hijerarhiju foldera. Iako je bilo i jeftinih "digitalnih organizera", zipa Casio, gdje si mogao memorirati adrese i tel. brojeve te raditi neke sitnije bilješke.
Riba
+1 15-10-2020 | 20:30
Bio je puno popularniji Palm.
smayoo
+1 16-10-2020 | 13:04
Tako je, Palm je bio jako popularan i vrlo upotrebljiv. Ali ja sam imao jedan od tih jeftinih. Mislim da je bio Canon.
smayoo
+1 16-10-2020 | 15:00
BTW, u to vrijeme je bio i Apple Newton, sjajan mali stroj za ono vrijeme, koji je u smislu prepoznavanja rukopisa bio bitno bolji od bilo čega što je danas raspoloživo. Zapravo je tužno to koliko je HWR unazađen Jobsovom fiksacijom na mrljanje prstom poput pećinskih ljudi... :)
drpongra
16-10-2020 | 17:26
Pa zar nema iPad prepoznavanje rukopisa, nisam nikad probao ni trebao, pa ne znam. Isprika na offtopic-u.
Gjuroo
+1 16-10-2020 | 21:00
Ako mi dozvolite da i ja prokomentiram usporedbu mobilnog fotića i digitalne kamere...

Nekoć davno sam grintao protiv digitalnih kamera jer da one nikada neće biti... blablabla...
Sada grintam kako mobilni fotići nikad neće biti... blablabla...
I umorih se već od vlastitog grintanja :)

Možda mobilni fotići nikad ni neće biti kao digitalne kamere, ali, kako Smayoo veli, što je danas nezamislivo, sutra je možda već izvedivo.

No, možda rasprava ni ne treba biti o tome koji je bolji i hoće li mobilni ikada potpuno zamijeniti kvrgu od kamere + punu torbu skupih i teških objektiva.
Stvar je u tome da je digitalni sadržaj uvelike premašio analogni. Što u poslovnom, što u amaterskom smislu.
Mobitelska kamera NIKADA neće biti kvalitetna kao klasični (khm, digitalni) fotoaparat. Čak i da nabriju ne-znam-kakav AI, opet će taj isti AI biti primjenjiv i u fotoaparatu, a u mobitelu nikada neće biti prostora za kvalitetan senzor. Ok... Možda ako Nikon napravi mobitel :D

Elem... Hoću reći da se sadržaj seli u digitalnu sferu, a analogna sfera kopni. Za digitalnu sferu mobiteli su čudo. Mali, lagani, prenosivi, zamijenjivi...
Čak bi se usudio reći da je ovo Appleovo "čudo" već ispred svog vremena i možda čak nepotrebno. Velim samo "Appleovo" jer ne znam kakva je situacija kod konkurencije. Vjerojatno su svi tu negdje.
Treba uzeti u obzir da postoje - mobilno-digital ni profesionalci - koji će svakako koristiti ovu tehnologiju, a nemaju potrebu za velikim senzorima, teškom optikom i i studijima.

Prošle godine sam nećaku dao Minoltu X-700. Nedavno mi se pohvalio da je još uvijek koristi (možda to ima prođu kod cura, ne znam). U cijeloj priči mi je sad čudno da još uvijek postoje mjesta gdje može razviti film i napraviti "staromodne" fotografije :)
BigMac
+2 16-10-2020 | 21:39
Znaš kako se kaže, najbolji fotoaparat ili kamera je ona koja je uz tebe taj trenutak.
smayoo
16-10-2020 | 22:05
drpongra je rekao:
Pa zar nema iPad prepoznavanje rukopisa, nisam nikad probao ni trebao, pa ne znam. Isprika na offtopic-u.


Ima aplikacija nekoliko. Nebo je tek nedavno došao do razine da mogu reći da preko 95% prepoznaje moj prirodni rukopis (i to nakon dosta korištenja, tj. "učenja"). A moj rukopis nije nešto poseban. Svi ga čitaju bez problema. Newton je bio puno, puno bolji. Samo što je bio spor pa si pisao na način da privremeno sprema bitmape "škrabotina" i naknadno ih prepoznaje. Ali, s obzirom da se radilo o tehnologiji od prije više od 20 godina, da uopće ne govorimo o tome koliko je iPad jači hardverski od Newtona, moj je zaključak da je najbolji današnji HWR softver, u programerskom smislu - poluproizvod u odnosu na taj softver koji se prije 20+ godina vrtio u Newtonu.
Air
+2 16-10-2020 | 22:41
Nije poanta u priči bila što je kvalitetnije - mobitel ili neki fotoaparat.
Poanta je bila da su neki proizvođači mobitela otišli toliko naprijed u software-u ispred proizvođača fotoaparata da ih mogu vrlo jednostavno i vrlo brzo "pojesti". Potrebno im je samo da kupe tehnologiju proizvodnje solidnih objektiva te da tu tehnologiju upare sa svojim software-om i dobili bi ludi / astronomski rezultata u odnosu na sadašnje perjanice proizvođača fotoopreme - Canon i Nikon.
dpasaric
16-10-2020 | 23:13
Evo, Air je to sada lijepo sažeo! Hvala! :)
Danijel Horvat
17-10-2020 | 00:34
Air je rekao:
Nije poanta u priči bila što je kvalitetnije - mobitel ili neki fotoaparat.
Poanta je bila da su neki proizvođači mobitela otišli toliko naprijed u software-u ispred proizvođača fotoaparata da ih mogu vrlo jednostavno i vrlo brzo "pojesti". Potrebno im je samo da kupe tehnologiju proizvodnje solidnih objektiva te da tu tehnologiju upare sa svojim software-om i dobili bi ludi / astronomski rezultata u odnosu na sadašnje perjanice proizvođača fotoopreme - Canon i Nikon.


Ni proizvođači mobitela ni proizvođači fotoaparata nisu primarno proizvođači programa. Priča o tome da je nekom "potrebno da kupe tehnologiju proizvodnje solidnih objektiva te da tu tehnologiju upare sa svojim softwareom" jednostavno ne drži vodu. Tko ne vjeruje, nek provjeri kako je to Sony napravio s kupnjom Minolte. Usput može provjeriti koji dio foto tržišta drži Olympus.

Dakle, IMHO. dok god ne vidim CIPA testove baterija za novu gamu apple mobilnih uređaja, ja ih i dalje nemam namjeru zvati fotoaparatima i uspoređivati s istima. Da, zgodan je gadget za zabilježiti neku crticu s putovanja, moćan i neizostavan alat za hrpu toga, no uređaj koji će netko profesionalno koristiti kao fotoaparat - nije i neće biti. Jednostavno zbog činjenice da optički sustavi i elementi imaju neka fizikalna svojstva koja nikakav software nadomjestit neće.

Ja još uvijek čekam da netko pokaže ozbiljnu primjenu tehnologije "proširene stvarnosti" u praksi. A da to nije - gle, igramo se slažući fizički nepostojeći LEGO ili jednako tako fizički nepostojećem kauču mijenjamo boje u boravku da nam ide uz tapete. Jednostavno - ne. Ili bar ne u uređaju koji cijenom je skuplji od DSLR-a (namjerno navodim DSLR obzirom da je u članku ta usporedba).

A možemo i okrenuti priču i pitati se - koliko bi nekakav današnji DSLR bio dobar kao telefon? Procesor u njemu sasvim je dostatan za neku obradu zvuka, u stanju je bilježiti stereo zvuk i 4k videozapis. GPS i WIFI već ima, BT isto tako. Fizički utor za SIM ne treba uz postojanje eSIM-a. Kućište ima dovoljno prostora za ugradnju antena. Vjerujem da bi konačno telefoniranje putem fotoaparata bilo kvalitatetom prilično usporedivo s "klasičnim telefoniranjem" . Ajd nek netko javi Olympusu. Možda naprave veliki "comeback" na tržište? Dovoljno su još uvijek veliki da mogu bit i mali. :D
smayoo
17-10-2020 | 08:19
Po svemu što si napisao, danas i vešmašine mogu biti dobri mobiteli, samo ih je malo teže nositi okolo. :D
Danijel Horvat
17-10-2020 | 08:30
smayoo je rekao:
Po svemu što si napisao, danas i vešmašine mogu biti dobri mobiteli, samo ih je malo teže nositi okolo. :D


A kakve tek mogu biti fotoaparati. Zamisli taj volumen iskoristit za cameru obscuru... a u ona 3 odjeljka odmah možeš, razvijač, fiksir i breaker i imaš odmah manjeviše pokretni studio. Ležajevi uprešani u bubanj osiguravaju stabilizaciju pa ti ni žiroskop ne treba... i samo je jedan gumb za start. :D

Šalu na stranu... pojavljuje se iphone 12 u prednarudžbi kod distributera i operatera na našem tržištu. Ima i 12 pro tko voli. Mini modela, jedinog koji je meni interesantan... ni u tragovima. :(
dpasaric
17-10-2020 | 15:15
No, pa rečeno je na prezentaciji da prvo dolaze 12 i 12 Pro, a onda kasnije 12 Mini i 12 Pro Max, dakle sve ide kako su najavili!
Air
17-10-2020 | 15:47
Ne treba zaboraviti da Apple nije Sony. ;-)
Robert_84
17-10-2020 | 22:56
Vanjuška je rekao:
Tito je rekao:
Kad smo vec kod bezicnih punjaca...
Imate neku preporuku i kakvi su ovi po 100tinjak kuna po domaćim dućanima informatičke opreme?


Kod mene na nekoliko mjesta oni iz IKEAe, jako dobri. No ako ćeš uzimati 12, svakako uzmi Appleov - magneti su bitni.
Dosta je da ti dođe par notifikacija i mobitel sklizne s punjača ako nije u gumenoj košuljici, pa se ujutro probudiš, a baterija prazna.


ja imam dosta tih no name ili samsung kopija. U biti niti ne smijem pomislit na telefon da se ne prestane punit, a kamoli da se sam punjac zatrese.... svakako pricetak magnetni.
Moonlike
18-10-2020 | 12:02
@Daddo "Ajd nek netko javi Olympusu. Možda naprave veliki "comeback" na tržište? Dovoljno su još uvijek veliki da mogu bit i mali. :D"

Olympus je prodao dio koji se bavi kamerama nekoj Japanskoj korporaciji. Ta korporacija preuzima od 1 Sijecnja 2021 i nece koristiti ime Olympus... Tako da i nije neki primjer u obranu pro kmera :-D
Bertone
18-10-2020 | 14:56
Neka Olympus samo ostane tamo gdje je jer se još sjećam onih njihovih xD Picture card koje nisam imao gdje koristiti osim u njihovom foto aparatu.
Usput (ne sjećam se više koji model sam točno imao) kad sam prešao sa Olimpusa na Canona otkrio sam da se sa jednom baterijom može napraviti i puno više slika :)
Kaj se tiče iPhonea 12, mini mi se čini ok (prvenstveno zbog dimenzija) za moje potrebe no treba pričekati da vidimo koliko mu traje baterija.
Danijel Horvat
18-10-2020 | 19:37
@Moonlike: Naravno da znam da je Olympus nestao s tržišta fotoaparata, unatoč zaista odličnoj optici. No Olympus nikad i nije ciljao na "pro" segment. Razlog te "propasti" leži između ostalog i u premalom senzoru koji nikakav SW nije mogao nadomjestiti. Inače, E-510 i dan danas radi i ima divne boje direktno iz aparata, mom oku puno ugodnije od generacijski puno novijeg Canona 80D.

@Bertone: Ja se sjećam i 3.5" floppyja u Sony Mavici. Za Olympusa je postojao adapter xD na čini mi se micro ili miniSD (ubij me sad) pa si i to mogao prebrikat. Inače, CF mi je od svih kartica bila (i ostala) najdražom... valjda jer je prvi DSLR bio 350D koji i dan danas daje pristojne fotke.

Poanta? Nemreš fiziku prevarit.

12 mini? Ako autonomija bude na razini XR-a koji trenutno imam... uz magsafe punjenje... no brainer je da će to biti moj idući mobitel. XR je bio nužno zlo i prevelik mi je, no u trenutku kad mi je trebao telefon SE više nije bilo na tržištu a 5s je otkazao poslušnost. Ako 12 mini neće imati autonomiju kao XR onda je 12 jedini izbor. LiDAR ne vidim za što bi mi mogao korisno trebati idućih 3-4 godine, a kamera na mobitelu mi je korektna i ova na XR-u. Za sve ono što idem fotkat ciljano i smisleno (tih 2 puta godišnje) uzmem Canona.
arhitekt
+1 19-10-2020 | 16:23
Samo cu napisat... bravo Apple! Napokon da su se vratili svom provjerenom design jeziku. Sve je usklađeno sad i postoji razlog zašto je ovo najbolji dizajn mobitela .... instant klasik!!
Svi drugi su odavno smijesni sa svojim pokusajima.
Sad je cijela paleta i-proizvoda usklađena... iphone/ ipad air/ ipad pro


Odličan članak Davore :-)
Air
19-10-2020 | 19:13
Daddo je rekao:
350D koji i dan danas daje pristojne fotke.


S ovom izjavom si u mojim očima uprskao puno toga što si naveo. :-(

To kažem na osnovu tog što sam imao 350D i 20D paralelno, a nakon toga 5D MK 2.
Profesionalno sam odrađivao poslove interijer, product i event fotografije više godina za neke vodeće tvrtke.
Danijel Horvat
19-10-2020 | 20:02
Air je rekao:
Daddo je rekao:
350D koji i dan danas daje pristojne fotke.


S ovom izjavom si u mojim očima uprskao puno toga što si naveo. :-(

To kažem na osnovu tog što sam imao 350D i 20D paralelno, a nakon toga 5D MK 2.
Profesionalno sam odrađivao poslove interijer, product i event fotografije više godina za neke vodeće tvrtke.


Znatiželje radi... što fali kombinaciji 350D (ili entry level ekvivalentu Canona danas) + jeftini prime (recimo EF 28mm 2.8 ili EF 50mm 1.8)? Uvijek ću radije nešto klikat time nego mobitelom (taman bio i XR). Razlog? Kontrola osnovnih parametara fotografije mi je puno veća, senzor je veći, a količina informacija koju takav senzor uhvati je veća. Cijena u odnosu na "mobitel-fotoap arat"? Barem 50% manja.

Jel praktično... nije. Jel 350D ikad bio "pro" aparat? Nije. Isto kao što to neće biti ni pametni mobilni uređaj. Taj 350D još uvijek je u stanju uz uvjet da znaš što radiš dati bolji krajnji rezultat od bilo kojeg mobitela koji će portrait mod dobiti nekakvim algoritmima prepoznavanja lica.
Air
+1 20-10-2020 | 07:53
@ Daddo ne fali ništa tvojoj kombinaciji ako se tebi sviđa.

Evo jedan praktični primjer od prije godinu dana iz jedne vodeće marketinške agencije.
Zadatka je izrada estetskih fotografija (proizvod u nekom aranžmanu) za talijanskog klijenta (parfemi, kupke, sapuni, kremice...)
U firmi je bio jedan stari 350D, ali sve su slike te prirode rađene sa iPhonima sedmicama, jer je rezultat bio bolji.

Da ne bude sve tako crno po 350D, slike proizvoda (product fotografija) su rađene sa 350D + rasvjeta.
Air
+1 20-10-2020 | 12:26
Zaboravih navesti potrebu tih fotografija: objava na društvenim mrežama.
dpasaric
20-10-2020 | 14:31
Eto, na to sam i mislio kada sam rekao da se ozbiljno zadire u zonu profesionalnih fotoaparata. A toga je sve više i bit će još češće.
dpasaric
21-10-2020 | 09:28
Samo da javim da su prve narudžbe klijenata pale, kada dođe prva isporuka, javim dojmove! :)

Vidim po recenzijama vani da su ljudi jako zadovoljni, nakon dugo godina se ponovio onaj osjećaj "e, ovo je vrijedno upgradea".
Ja sam još daleko od mog ciklusa zamjene telefona, ali kada dođem do toga, 12 bi mi bio savršen, pogotovo Mini model.
lucija
+1 23-10-2020 | 09:20
Kupih Pro verziju, 256 GB (nisu imali 128GB, razlika je svega 50 EUR pa rekoh ajde). Mislim da ce biti dosta dobar upgrade nakon 8ice. :D Inace cijena u Luksemburgu je 199EUR odmah i onda 30EUR/mj na 24 mjesecei pretplata.

Evo fotkica kak grafitni izgleda uzivo i usporedbi s Macbookom.

https://postimg.cc/gallery/KxZvVTT
dmandi
+1 02-11-2020 | 08:58
Iako se osjeti ljubav prema jabuci, nije rekao ništa što nije istina. Odličan članak kao i uvijek!
Bravo Davore!
dpasaric
+1 03-11-2020 | 00:55
Hvala Dejane, trudim se dati bitno, složiti tekst čim prije (nije lako pisati nabrzaka odmah nakon eventa), a opet objektivno koliko mi to moj entuzijazam dozvoljava. :)

Inače, kolega je naručio novi 12, pa jedva čekamo da dođe da vidimo to uživo i sve isprobamo.
Robert_84
+1 04-11-2020 | 23:20
u DE je trenutna nestasica 12ce obicne... uzeo sam supruzi crveni. al ga se mora cekat do 03/2021...

slobodna prodaja bez ugovora

no Ipad pro 11 i 13 su imali odmah :)
DinKo
27-11-2020 | 17:22
Pozdrav dobri ljudi. Ja sam Dinko, novi na forumu.
Htjedoh kupit novi iPhone mini. Gdje je u Zgb najsigurnije kupit? Ugovor mi istce tek za godinu dana pa mi ne daju kod operatera. Cijene u slobodnoj prodaji su za cca pdv vise. Neki input please....

hvala
dpasaric
30-11-2020 | 18:38
Što znači "najsigurnije"? Odeš u trgovinu gdje ga imaju, platiš i uzmeš! :)
DinKo
01-12-2020 | 20:41
dpasaric je rekao:
Što znači "najsigurnije"? Odeš u trgovinu gdje ga imaju, platiš i uzmeš! :)


Pa u smislu kao i za svaki drugi proizvod. Negdje je možda netko imao loših iskustava, negdje te zajebavaju ako vratiš jer je neispravno pa izmišljaju da si sam kriv itd... itd... Nisu sve trgovine iste. Zato i pitam.
dpasaric
01-12-2020 | 20:43
Ako uređaj nije ispravan, to ionako hendla Apple ovlašteni servis, tako da mislim da to nije toliko bitno. Uzmi kod bilo koga tko to ne radi "od jučer" i bit će sve ok.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 minuta
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO