Davor Pasarić 05.05.17

Apple je zapao u neobičnu situaciju s Macovima; jedina serija računala koja je svježe obnovljena jest MacBook Pro. Kupci se suzdržavaju kupnje stolnog Maca jer ne žele uložiti velik novac u novi-stari Mac. Izuzev prijenosnika, ostatak palete zastario je toliko da je došlo do presedana u Appleovoj praksi: Mac Pro u prodaji star je četiri(!) godine, Mac mini tri godine, a tek je iMac nešto noviji s gotovo dvije godine radnog staža. Što se zbiva?

Iako su ovo tek "novinarska nagađanja", možemo pričati o nekoliko teorija što se zbiva u Cupertinu. Znamo da kompanija stoji bolje no ikada; rezerva gotovine im je tolika da bi mogli kupiti par balkanskih zemalja i još npr. Grčku, pa se jamačno ne radi o tome da Apple nema sredstava za R&D, tj. za istraživanje i razvoj. Jesu li možda fokus potpuno usmjerili na iOS i mobilne uređaje? Oni im svakako donese najveći dio prihoda, ali rekao bih da ta logika ne može funkcionirati u kompleksnom eko-sustavu kao što je Appleov. To je kao da proizvođač automobila zaključi da mu je prihod najveći od prodaje rezervnih dijelova i usluga servisa, pa prestane proizvoditi sama vozila, tj. ono što je u temelju tvrtke. Moguće da bi kratkoročno i zaradili više, ali dugoročno bi vozači prešli na potpuno drugu marku. Jedna od ključnih vrijednosti Appleovih proizvoda je jedinstvo hardvera i softvera i gotovo potpuno transparentna kompatibilnost svih uređaja u tom sustavu. Ako oni sami zanemare neku od karika u tom sustavu, u konačnici će urušiti i cjelinu. Vjerujem da nisu toliko umišljeni i bahati da učine takvu pogrešku.

MacPro 2018 koncept
Entuzijasti su izradili neslužben koncept dizajna buduće Mac Pro 2018 radne stanice

Što se zbiva s čak četiri godine starom Mac Pro serijom ipak je otkriveno u još jednom presedanu za Apple - unaprijed su najavili novi proizvod, Mac Pro 2018 i njegov koncept za koji se zna da će opet biti modularan. Pritisak profesionalnih Mac korisnika ipak je bio tolik da su morali objaviti što se zbiva jer bi ih napustila najvjernija korisnička baza - digitalni kreativci i macOS developeri. Zašto je trenutačni Mac Pro zapeo? Priznali su svoju grešku, krivo su predvidjeli termalni kapacitet kućišta; sve je bilo sjajno u trenutku kada su ga konstruirali, ali nisu znali da će nove generacije grafičkih procesora najviše klase tražiti još daleko veće mogućnosti hlađenja, a isto važi i za brže Xeon procesore ili veći/više SSD-a. Možemo sada teoretizirati da su mogli zadržati taj koncept i jednostavno produžiti kućište u obliku valjka, ali onda bi vjerojatno polomili dizajnersku viziju i proporcije koje su kod Applea uvijek dobro promišljene i važan dio priče. Govori se da će novi Mac Pro koristiti i novi Apple 8K monitor i vjerujem da je to vrlo vjerojatno - jer ako znamo da dvije godine star iMac koristi 5K rezoluciju, 8K bi bio minimum za jednu radnu stanicu najnovije generacije.

MacPro 2018 koncept
Zajednica profesionalnih korisnika jedva čeka povratak modularnosti

Sada znamo što se zbiva s Mac Pro radnim stanicama i samo treba biti strpljiv, barem do sredine 2018. godine, ali što je s iMacom? Vjerujem da su to povezane priče - naime, kruži glasina da je moguć "iMac Pro" kao međufaza do novog Mac Pro, a radilo bi se o iMacu koji bi umjesto i5 i 7 procesora koristio neki od punokrvnih Xeona. To bi čak mogao biti vrlo dobar stroj, pogotovo ako se u njega uspije ubaciti neka zaista moćna grafička kartica, ali tu se vraćamo na problem hlađenja u toliko tankom i elegantnom kućištu. Kakogod, novi iMac je izgledno prvi u nizu stolnih Macova koje ćemo vidjeti i on svakako dolazi na tržište ove godine.

Mac mini je neopravdano zapostavljen. Osobno volim njegov koncept jer korisnik povoljno dobije izvrstan i vrlo upotrebljiv Mac. Vjerujem da bi to tržište mogli snažno proširiti da su se malo potrudili oko njega. Žao mi je što su u zadnjem izdanju uklonili mogućnost proširenja RAM memorije. Postavlja se pitanje hoćemo li uopće vidjeti neki novi Mac mini u ovoj formi? Naime, nova generacija MacBooka pokazala je da se hardver takvih karakteristika bez problema može zapakirati u kućište ne veće od Apple TV kutijice. Već godinama zagovaram ideju da Apple predstavi "Mac nano" u takvoj formi i konkurentne cijene, a postojeći Mac mini bi mogao postati snažniji i bogatije opremljen, s grafikom klase MacBook Pro prijenosnika, ponovno proširivom memorijom i SSD-om. Ah, Mac snovi... :-)

Za kraj možemo iznijeti i još jednu avangardnu teoriju koja nije bez osnova; novi Macovi se toliko čekaju jer Apple namjerava opet, po treći put u povijesti, promijeniti cijelu arhitekturu i prijeći na svoje centralne procesore i postati nezavisan od Intela. U ovom trenu mi se to ne čini visoko vjerojatno, ali svakako nije teorija koju možemo odbaciti! :-)

Kakva su vaša predviđanja? Kako bi izgledao vaš idealan stolni Mac?

 

Komentari  

smayoo
+2 06-05-2017 | 08:14
Kad već maštamo, i ja bi rado vidio promjenu arhitekture i onda - stolni dock i laptop dock za iPhone. Znači - iPhone 8 s 256 GB pohrane, formata ne većeg od sadašnjeg iP 7.
Laptop kućište od 15" koje se sastoji od iP slota s lightning dockom, 2-3 USB-C, ogromne baterije, QWERTY tipkovnice, touchpada i 15" LCD-a. Sam hardver iPhonea bi već sad bio više nego dovoljno jak za ganjati osrednji laptop.
Desktop kućište, da li u formi iMaca ili Mac Minija, s nekim većim SSD-om (recimo 1TB), eksternom jačom grafuljom, thunderboltom, USB-om, ethernetom i HDMI-jem (jednim ako je u formi iMaca, za dodatni display, ili dva ako je u formi Minija).
dpasaric
06-05-2017 | 10:05
Vjerojatno budućnost i nosi neki oblik takve konvergencije svega. Ove nove generacije mobilnih procesora nadilaze potrebe valjda 90% prosječnih korisnika računala, ne samo da su dovoljni za surfanje i uredsku upotrebu, već imaju kapacitet i za nimalo naivne 3D igre. Tek neka napredna upotreba Adobe alata traži jače strojeve, a kada pogledamo u uzorku korisnika koliko njih koristi profesionalne softvere, CAD aplikacije, 3D modelere i renderere, onda zaista nema potrebe da "general public" računala imaju toliko snage. Gledam svoje korištenje preko dana, a ja sam u multimedijskoj branši - moje zauzeće procesora uglavnom se vrti od 5 do 30%. Tko zna, možda u budućnosti opet vidimo neki Appleov koncept sličan staroj PowerBook Duo realizaciji.
rusty
06-05-2017 | 15:29
osobno čekam iMac refresh. Da li će to biti neki iMac pro ili ne to ćemo vidjeti. U svakom slučaju ja sam prezadovoljan sa svojim ternutnim, i služi me uredno no mislim da je vrijeme za upgrade za slijedećih 5+ godina. Ovaj koji sada imam je u 7. i nadam se da će naći dobar dom kod nekoga.

Mac pro mi je osobno nepotreban, a mac mini opet traži dodatni display (ni njega ne isključujem), ali hoću vidjeti kako će se na svim ovim modelima riješiti grafički dio pa temeljem toga odlučiti.

S nestrpljenjem čekam.
petros
06-05-2017 | 18:52
Mogu pitati što je s igrama? U jednom trenu ste na Jabučnjaku pisali kako bi Apple TV mogao postati dobra kućna platforma za igre, SHUMP i to, ali sada nekako tišina. Zašto Apple ne bi u A-TV stavio neki jaki čip kao u iPad Air 2 i da onda to bude dobra i ne skupa platforma za igre? Sa toliko developer kompanija za iOS sigurno bi bilo puno koje bi dobre iPad igre napravile za ATV. Ili ovo što se nagađa da izdaju neki super mali Mac, ali da ga i učenici i studenti mogu kupiti i da na njemu radi sve bitno.
Riba
+1 06-05-2017 | 19:10
Mislim da je ATV i u trenutnom obliku sasvim dovoljno snažan za "casual" igrače, ali mislim da postoje dva problema. Ići u izravnu borbu sa Playstationom i XBOXom je trenutno nerealno (što ne znači da će tako biti i u budućnosti), ali još važnije - trenutni koncept App storea koji je stvorio kulturu rušenja cijena do iznemoglosti sigurno neće privući "premium" developere i igre. Oni koji su već aktivni sigurno ne mare previše za ATV kada imaju milijunsko tržište mobilnih uređaja.
Apple je već pokazao da se namjeravaju orjentirati na TV i streaming usluge, ali i tu je sve još u fazi opipavanja terena. Ne bih se čudio da u nekom scenariju potpuno ukinu ATV ako ne pronađu odgovarajući poslovni model za cuclanje para.
dpasaric
06-05-2017 | 22:23
Možda i ne treba "ići u borbu", nego jednostavno da naprave platformu koja to može, a tehnički su vrlo blizu toga, a onda ako developeri i tržište to prepoznaju i stvar upali, super! Ako ne, i dalje ostaje "tek pametna televizija". Kvaka kod tih pametnih televizija je što novi modeli postaju toliko dobri da Apple TV mora ponuditi neke ključne inovativnosti ako žele da ga ljudi kupe pored onog što već nudi sam TV uređaj, a danas je to mnogo. Ove zadnje Samsung generacije s Androidom i po 4 jezgre mogu gotovo sve što ti treba. Zanima me hoće li biti što od ovog Siri smart speaker trača?
Anonimac
07-05-2017 | 09:26
Komentirate samo Macove, a mene zanima što je s monitorima? Kao da nas guraju da kupujemo tuđe minitore iako su im svi dosadašnji bili uspješni i vjerujem dobro prodavani. Zar im je zaista lakše prepustiti to kompanijama kao LG umjesto da samo monitor iz iMaca stave u svoje kućište i prodaju? Glupo.
smayoo
+1 07-05-2017 | 14:43
Ja sam nedavno kupio rabljeni Apple Thunderbolt Display 27" i zadovoljan sam, ali činjenica je da sam ga rabljenog platio koliko bi platio novi LG monitor tog formata *I* novi Thunderbolt 2 dock. Odlučio sam se za ovaj monitor jer je stol fakat puno čišći i uredniji na ovaj način, ali godinama nisam ni pomišljao na takav scenarij jednostavno zato što je to jako puno novca za (meni) ne toliko bitan benefit. Vjerujem da mnogi razmišljaju kao i ja i da im monitori zapravo nisu išli nikako pa su zato od njih i odustali.
mihaelamj
07-05-2017 | 17:47
Takodjer, kao smayoo kupila TD prije god dana za cca 45% cijene.
Skup ali super rad I sa MacBook Pro 2016, imam adapter.
Sad jos prelazim na clamshell, ma nikako hrabrosti da zatvorim poklopac :).
dpasaric
07-05-2017 | 21:33
Uvijek sam preferirao Appleove monitore i nikada mi nije bilo žao platiti više za njih, ali kada smo kupovali za firmu zadnje Mac Pro nismo imali izbora nego smo morali kupiti LG. Nisu oni loši, ali vidi se razlika u kvaliteti izrade (samo kućište), a i ergonomija kontrola je upitna. Jedva čekam da Apple ponovo ponudi svoj monitor i nadam se da hoće.
bigallzg
+1 10-05-2017 | 23:16
Po meni ovo sve nebi se dogadalo da je Jobs ziv.
30 godina sam Mac korisnik ali ovo zanemarivanje Macova mi se nimalo ne dopada.
Ja smatram da Tim Cook nije ni sjena od Jobsa i zato Apple usporava. Da usporedim nekada kada prestave novi proizvod isti dan je u prodaji i svako predstavljanje je bilo genijalno. Danas imas proizvode koje mjesecima cekas da dodu u prodaju nakon njihovog predstavljanja npr Air Pods.
dpasaric
+1 11-05-2017 | 22:33
@bigallzg - Naravno da nije niti sjena, za imati sve kvalitete koje je imao Jobs trebaju barem 3 kvalitetne osobe (i još jedna malo prgava), a to štreber Tim Cook ne može, ali i ne pokušava biti. Tu smo sada, pravog vizionara Apple sada nema, njima bi trebala osoba poput Elona Muska, ali da je ipak malo užih interesa, u njihovoj branši. Vjerujem da je Jobs živ da bismo već imali potpunu konvergenciju macOS-a i iOS-a, njemu bi to bio logičan put - unifikacija i pojednostavljen je svega do krajnjih mogućih granica za korisnike. Isto tako vjerujem da on ne bi zapostavio profesionalce na način koji se sada čini.
Anonimac
11-05-2017 | 23:33
Modularni Mac Pro 2018.... ili prije 2019

hmmm... ovako ja to vidim
Sve se može zamijenti, CPU, GPU, sve moguće kombinacije RAM, SSD itd itd....
ALI
sve u proprietary apple formi, nekakvim ultra skupim modulima za 2-3 puta veću cijenu nego standardne komponente....
a base model za cca 5000 USD

i onda kad se ni taj ne bude prodavao kako treba, onda će dignut ruke od svega i reć... mi pokušali, nije išlo i MP bye bye
dpasaric
+1 12-05-2017 | 13:30
Ne vidim takav crni scenario! :) Upravo i da naprave mnogo stvari custom u svom Apple stilu, vrlo brzo bi se našle third-party strane koje bi nudile alternativna rješenja. To smo već imali u povijesti, sjetimo se samo prvih PowerPC Macova koji su imali čak i CPU na daughtercardu i gdje su onda proizvođači poput Powerlogixa uskakali i nudili rješenja bolja i brža i od samog Applea.
Anonimac
12-05-2017 | 14:18
Pa problem i je u tome što apple gledaš kroz ružičaste naočale pa ništa ne izgleda tako crno :-)))

Zar je problem najbogatijoj IT kompaniji na svijetu napraviti stroj poput HP-Z radnih stanica, bez otkrivanja tople vode, a i njihova "novootkrivena" topla voda i dalje nije ništa drugo nego standardna komponenta u posebnom kućištu tj. dizajnu samo da te prisile da kupuješ njihovo ili kako si rekao od third party strane što isto tako nije jeftino. Zašto uopće korisnike dovoditi u takvu sitaciju da moraju posezati za alternativnim rješenjima, a skupo plaćati inicijalnu konfiguraciju? Dakle na neki bizaran način radiš hackintosh. MacOs je odavno prestao bit onaj odlučujući faktor gdje si progutao veću cijenu samo zbog OS-a.

Ne znam... nekako mi se taj Apple sve više gadi... ne rade tehnološki ama baš ništa naprednije, a cijene se dižu u nebesa. Čemu alu monitor? Da istina, manje zvuka škripave plastike, ali zar nije ekran najbitniji.
I još inzistiraju na staklu ispred što je smrt za kolor reprodukciju, jeftinim trikom dobiju bolju crnu, a ti više gledaš sebe u monitoru nego sadržaj....
dpasaric
12-05-2017 | 20:56
@Anonimac - koji to dio na starim modularnim Mac Pro je bio Apple-specifiča n? Diskovi su standardni, ECC RAM standardan, optički pogoni - standardni, nove PC grafičke dan danas idu u njih, čak se i PCI slot bazirani SSD može staviti i lijepo rade. Prošli model, nemodularni, "Valjak" Mac Pro nije uopće imao mogućnost za proširenje ičega (osim RAM-a) - bilo to od Applea ili ne. Zato mislim da će to što sada slože za idući model ipak biti nešto razumno i solidno.

Što se tiče monitora, da, tu su predugo ostavili rupu u profi segmentu, ali s druge strane zato su svoj zadnji profesionalni monitor (Cinema 30") napravili toliko dobro da ih profesionalci dan danas koriste. Taj monitor je toliko bio ispred vremena da je i danas teško naći usporediv monitor za kvalitetan DTP i sličan posao.
Anonimac
13-05-2017 | 23:22
@dpasaric

Ne govorim o MP 5.1 ili ranijim već o onome što predviđam za taj fantomski 7.1 ili kako se već bude zvao.
Ja imam 5.1, stroj još dobro radi, ali skoro ce bit vrijeme za novi i gledajući sad apple stvarno nemam šta za kupit. laptopi me ne zanimaju, imac je defacto laptop s većim monitorom, zaljepljen po svim šavovima i kao takav mi je neinteresantan. nMP je bez obzira na nedavni price drop još uvijek ultrabezobrazno skup i dokazano nekvalitetan (za 3 slučaja osobno znam), a i nije baš zadnja riječ tehnike.

Nedavno me frend nagovarao da napravim Hack, i OK to je neka buduća opcija, ali nisam baš siguran da mi se da. Moj jedni problem je Adobe CC. Da postoji za Linux, uopće se ne bi zamarao s Macovima. Ovako još testiram i Win10 i gledajući kolege iz branše (motion design, VFX, 3D) i kod nas i vani, nitko ne ferma mac već jako dugo. VFX kuće su na Linuxu odavno, nakon toga ide Win 10, a macove koriste još jedino u montaži zbog možda FCP-a (onog starog). Čak i glazbenici lagano odustaju od Apple-a jer brate previše košta, a većina DAW-ova je i na windowsima...


Što se monitora tiče, kolko god dobra bila Cinema 30 se nije mogla mjerit s EIZO CG serijom ili NEC multisync serijom za praktično istu cijenu.... nemogućnost prave hardverske kalibracije i kontrola isključivo preko OS-a...
a ova špiglasta TB sranja od zadnjih displaya neću ni komentirat.
dpasaric
14-05-2017 | 02:12
@Anonimac - To je u redu, da svatko ima predviđanja iz neke svoje perspektive. Zeznuli su, to nije sporno. I nisu morali zeznuti, ali očigledno kritični ljudi u kompaniji nisu imali sluha/vremena/v izije da vode i taj dio onako kako bi trebalo - ili da barem postave ili ovlaste stručnjaka koji bi to hendlao onako kako profesionalna zajednica priželjkuje.

Vjerujem i da je lako nama njurgati sa strane, ali tko zna čime su se sve oni bavili, kojim problemima su dali prednost, jesu li uopće imali ljude od povjerenja na raspolaganju koji bi vodili razvoj. Otišli su u slijepu ulicu, uostalom, i Jobs je, pa se izvukao. Mislim da je velika stvar to što su napravili presedan i priznali svoju grešku.

Moje predviđanje je da će novi Mac Pro 7,1 biti taman ono o čemu maštamo. Postojeći 6,1 (imam ih 4 u blizini, 2 u firmi) lijepo rade i izuzev jednog krepanog RAM modula nije bilo problema. Njihov problem je više konceptualan - Apple je vjerovao neizmjerno u OpenCL, a to se jedva koristi, pa cijela priča s dvostrukim GPU nema mnogo smisla. I još ih je onda u cijelom tom GPU svemiru NVIDIA prestigla s CUDA tehnologijom na kojoj stalno radi, pa sada ispada bolje imati nabrijani 5,1 + neka bijesna NVIDIA, nego 6,1.

Kolega mi ima Eizo 30", kupljen par godina iza Cineme, ne znam, meni ne izgleda trunku bolje od Cineme, jedino stoji da se uz njega isporučivao kalibrator, ali kome je to presudno, može to izvesti i na Cinemi. Stoji i ono što si rekao za FCP, to je isto bio fijasko s novom verzijom koji su tek sada malo doveli na red, ali i dalje to nije onaj softver koji je mogao sve bez problema kao stara sedmica. Vjerujem da će za izlazak novog Mac Pro pripremiti i neki dobar softver, nešto što će biti razlog za kupnju takve radne stranice koja sigurno neće biti jeftina.

Meni je samo žao što oni ne nude i samo "Mac", jedno zasebno računalo koje bi bilo negdje između Mac minija i Mac Proa. Vjerujem da bi imalo mnogo kupaca.
Anonimac
14-05-2017 | 09:39
@dpasaric
oh yes....headless mac classic :-).... da to je nesto cega bi radije imao dva komada nego jedan ultraskupi macpro. Ali apple ko apple nema sanse da to napravi jer bi time samo kanibalizirali prodaju nekih drugih modela npr imaca. Vecina profija kojma ne treba pro, a ne podnose all-in-one, bi radije kupili to. A pogotovo sumnjam da bi takav mac bio imalo modularan, barem da prima klasicne PCI-X graficke.... no way man....

Po meni, jedini pravi put bi bio Mac koji je u osnovnoj varijanti nesto kao mac mini, onboard grafika 16GB rama, za npr. 1200 USD, a moze se nadogradit s 64GB rama, dva M.2 ssd-a, PCI-X GPU. Bez propriatary ssd utora. Vanjski napajanje bi bilo mrak. Jeftino i brzo za zamijeniti, a stroj bi se manje grijao.
Tako bi mac mini dobio zamjenu, a macpro jeftiniju alternativu.
dpasaric
14-05-2017 | 12:13
@Anonimac - Da, slažem se, i ja bih pristao na takav Mac mini, često smo to ovdje komentirali i razmišljali u tom smjeru. Čak bih pristao i na appleovski kompromis da su samo dvije stvari izmjenjive - SSD i RAM, ali da onda ponude u Miniju izbor onih grafičkih kartica koje ima iMac. Gomila ljudi bi obožavalo takav stroj, ali to zna i njihov marketing odjel, pa ga namjerno stopiraju jer bi, kao što dobro kažeš, kanibalizirali iMac, a vjerojatno i Mac Pro (jer osim za high-end 3D i 4K video i nije potrebno toliko snage).
Anonimac
16-05-2017 | 11:03
apple je top kompanija u svijetu (najvrijednija) ona je strateška na razini američke industrije, pa zar ne visite da oni samo grade "server fields" za prikupljanje podataka sa iphona ...zajedno sa google search i android raspolažu sa 95 posto svia podataka na internetu ...to je njihov zadatak ,...kakav mac kakav fcp...wake up ...vremena se mijenjaju
dpasaric
16-05-2017 | 14:18
Nije sporno da će oni s najviše podataka biti vremenom i najbogatiji, ali ne bih išao duboko u teorije zavjere i slične teme nekih "viših misija", oni prije svega odgovaraju svojim dioničarima i gledaju kako zaraditi što više para. Dio svoje poslovne politike zasnivaju na licence agreementu s korisnicima koji jamči visoku razinu privatnosti podataka (za razliku od Googlea) i to je njihova prednost u odnosu na konkurenciju. Apple je više puta rekao da podaci korisnika nisu njihov biznis. Druga je stvar što se uz "big data" koncept (ali i zadržavanje privatnosti) može izvesti sve bolja i bolja AI rješenja za mnoge usluge koje mogu biti korisne. Možda sam idealist, ali bolje i to nego da upadnem u vrtlog paranoje. Moja teorija je da je većina svijeta zapravo nesposobna za bilo kakvu veću urotu iz razloga lijenosti, šlampavosti, "lako ćemo" ili pak iz čiste nekompetencije. :)
Riba
+1 16-05-2017 | 14:35
dpasaric je rekao:
Moja teorija je da je većina svijeta zapravo nesposobna za bilo kakvu veću urotu iz razloga lijenosti, šlampavosti, "lako ćemo" ili pak iz čiste nekompetencije. :)


To! :)
smayoo
16-05-2017 | 15:24
I ja se s time slažem, ali ovdje ne govorimo o firmama koje spadaju u tu mediokritetsku masu, nego o svjetskim tržišnim liderima u inovativnim novim tehnologijama. Dakle, oni sami po sebi spadaju u gornjih 2%. Pak su itekako sposobni za urotu. :)
Riba
16-05-2017 | 15:37
Ali dioničare ne zanima urota, samo para. :)
Anonimac
16-05-2017 | 15:41
kakve teorije zavjere pa da im nisu važni podaci sto bi se gradili toliki hektari servera, uguglajte NSA data utah pa će vam i najveća teorija zavjere izgledati mala maca tamo već živi svačiji avatar,..ali oni to i ne poriču apple google microsoft su već po zakonu dužni njima davati podatke a nama prodaju priču kao apple je iznad države moš mislit,
Anonimac
27-05-2017 | 20:26
Nisam jako dugo posjetio jabucnjak, a prije bih znao barem 1-2 tjedno pogledati sta se dogadja. Nisam se jako dugo spojio ni na 9to5mac, niti macrumors. A postoji i razlog za to - otisao sam sa maca.

Zadnjih 4-5 godina vezan sam uz rad na Unityu. I Unity na windowsima ima jednu veliku prednost - Visual Studio. Na macu osim standardnog (i UZASNOG!) monodevelopa ima par alternativa, no ni jedna nije ni do koljena Microsoftovom Visual Studio.

Mac Pro je mrtav, a u ovaj refresh vjerujem kao i u Djeda Mraza. Dogodit ce se, to je sigurno. No ne vjerujem da ce zadovoljiti vecinu ekipe kojima takav stroj treba. iMac je pak uzasan sam po sebi. Prijasnje verzije su imale problema sa prasinom, ove nove imaju sa throttlanjem i image retentionom. Jer eto, najvaznije je da je desktop stroj tanak... Mac mini necu ni spominjati, isti je od 2012 nepovratno otisao u vjecna lovista. 'Novije' verzije nisu ni blizu 2011/12 verziji, a jos ni te 'novije' ne upgrejdaju.

MBP 2016 je meni osobno bila kap koja je prelila casu. Kupio sam ga. Ne smetaju me utori, iako mi nedostaje magsafe. No tipkovnica se krenula raspadati nakon svega 2 mjeseca. Popravljen, prodan preko ebaya. A i taj 'pro' stroj pod malo jacim teretom throttla na veliko. Jer eto, ventilatori se ne pale kako bi isti bio sto tisi. Naravno, mozemo ih sami preko 3rd party aplikacija upaliti, ali onda to vise nije 'it just works'.

Na Windowsima sam trenutacno. I nisam zadovoljan. Osim Visual Studiom. Popravili su se windowsi, to je sigurno. Pa mi se cak i UI svidja. No telemtrija i situacija sa upgrejdovima je uzasna. No laptop kojeg sam uzeo i kojeg trenutacno koristim je debelo ispred MBP-a. Baterija je bolja, ekran je na oba odlican, no ovdje je bolja i tipkovnica, situacija sa utorima, pa do jos 100 sitnica. Jednostavno hardwerski MBP se ne moze sa ovime sto trenutacno imam nositi. Osim dizajnom, iako je i ovaj sve samo ne ruzan. No cijena je takodjer bolesno visoka, ali za kvalitetu sam uvijek spreman platiti. Necu imenovati isti, da ne bi ispalo da reklamiram.

Osobno cekam i gledam sta ce biti od Unitya za Linux. Ukoliko to dodje i bude jednako kvalitetan kao na MacOS-u npr., mene mac definitivno vise nece vidjeti. iPhone i iPad odavno ne koristim, ali iskreno, MacOS mi nedostaje. Ipak sam dugo na istome bio, ipak ga i dalje smatram najmanjim zlom na trzistu.

No hardwerski Apple zaostaje vec par godina, i ono najgore - cini mi se da ih boli briga. A prodaja im ocito ide odlicno, tako da neke promjene u blizoj buducnosti nece biti.

No nadam se da grijesim, jer rado bih se vratio. No nemam u cilju placati 3000€ za stroj kojem se tipkovnica lako pokvari od sitne prasine. I kojem je baterija losija nego na 3000kn vrijednom 'plastisi'.
dpasaric
27-05-2017 | 21:43
Neću dramatizirati, situacija nije sjajna, ali nije toliko katastrofalna. Uglavnom smo se složili da nije neko vrijeme za kupovinu novih Macova, ali je dosta dobro vrijeme za kupovinu dobrih starih polovnih. Taman bi mogli izdržati toliko koliko će trebati da se pojave nove generacije. Iako su neke iMac generacije imale svojih problema, u načelu su to dobri i pouzdani strojevi. Ove zadnje serije su gotovo bez ikakvih problema i neka iduća će biti vjerojatno dobar odabir za mnoge kućne i uredske korisnike. Mini će valjda konačno osuvremeniti ove godine jer je to sjajan koncept i izuzetno pouzdan model koji je mnoge uveo u Mac svijet. Neki ih čak koriste kao servere. A novi Mac Pro bi morao biti nešto posebno, nemaju više luksuz da kiksaju taj dio.
smayoo
28-05-2017 | 11:37
Čuj, ovo što piše Anonimac nije prvi put da čujem za taj problem s tipkovnicom. Pa daj, !"#%#$&, kako netko može u današnje vrijeme nešto tako trivijalno zaje...? :angry: I to na tako skupom stroju...
dpasaric
28-05-2017 | 13:41
Ne znam, za sada to čujemo samo po pričama, od ovih što smo mi prodali svi su za sada okej, a koriste se neki i preko pola godine. Čudno bi bilo i meni da se takva greška provuće kroz njihova testiranja. Vidjet ćemo u kojem je to obimu izraženo. Dobra vijest je da je Apple pokazao kroz povijest da je uvijek u takvim situacijama radio besplatne izmjene i proglašavao programe "extended warranty" dodatnog jamstva i za po 3-4 godine. Neće oni dopustiti neku veću blamažu, to sam siguran.
zabac
30-05-2017 | 05:48
Nova tipkovnica (imao onu bežičnu) je najveće sranje koje sam imao (prodao je). Ona prijašnja može proći, ali niti ona nije bajna.
Slijedeći MBP-ovi budu imali valjda ekranski tipkovnicu jer "dobro" izgleda, to što se po njoj ne bude dalo bisati, nema veze. Već su neke tipke zamijenili ekranom (touch bar).
dpasaric
30-05-2017 | 20:59
https://www.youtube.com/watch?v=hRL887LSf6Q

E, ovo je ubod na pravo mjesto! Sjajno! :)
Anonimac
31-05-2017 | 14:12
@dpasaric
jel ti stvarno misliš da se ekipica u Appleu može zamisliti nad ovim videom ?... jedino što mogu reć "... vidi budala kako smo ih zakovali za naš ekosistem i sad jadni žaluju..."
Po meni najveći udarac Appleu bi bio da ljudi prestanu konačno žalit za tim i jednostavno prestanu kupovat macove. Prije nego se počnete smijat na tu izjavu, presudnu ulogu bi mogao (a znam da neće) imati Adobe. Da postoji CC paket na Linuxu onda stvarno ne znam kolki naivac i fanboy moraš bit da plaćaš prekjučerašnju tehnologiju po preksutrašnjim cijenama, za koju je već pomalo upitno da li je uopće tako dobro dizajnirana. Dobar dizajn ide dalje od izgleda.... puno dalje...

Nepoštivanje i pravljenje korisnika budalama je teži prijestup. Kad postaneš samom sebi dovoljan to je siguran put u propast... kad tad...
smayoo
31-05-2017 | 15:28
S tim se slažem, generalno. Partikularno, mislim da je Apple napravio upravo obratno - očito je tek zadnjih godina počeo ozbiljno uvažavati korisnike jer se tek zadnjih godina etabilirao kao "masovni" brend. Nekad su bili orijentirani specifičnoj manjini. Tržišnoj niši. Sad se od te niše odmiču prema jednom od masovnijih segmenata. Dakle, to što više ne poštuju one nekadašnje korisnike neće ih odvesti u propast ako su se istovremeno uspješno priklonili nekoj puno većoj skupini korisnika. :unsure:
dpasaric
31-05-2017 | 20:30
@anonimac - Da, vjerujem da ekipa tamo još uvijek u sebi nosi dio onoga što im je dao Jobs i da će se ipak zamisliti nad tim videom - koji je samo vrh cijele te priče koja traje već par godina po pro-orijentiran im forumima. 2018. kada izbace taj novi Mac Pro ćemo vidjeti koliko su ozbiljno shvatili problem.
Anonimac
31-05-2017 | 23:34
@smayoo
da, istina, zanemarili su jednu specificnu grupu da bi se uvlacili drugoj masovnoj grupi. Ima to smisla s ekonomske strane, ali dokle?
Ne znam jel primjecujete, ali iPhone vise nije nikakvo cudo, android telefoni tri puta mnaje cijene rade prakticno isto, a ni Apple se bas ne iskazuje s nekim novim i revolucionarnim , pa cak ni previse evolucionarnim telefonom. Nekako je sve postalo mlako i neinspirativno, nema vise onog wow faktora jer smo se valjda previse na sve to naviknuli pa se i blazirali u medjuvremenu.

Apple se neminovno okrece iskljucivo mobilnim uredjajima i vise ih pro sektor ne zanima. Mislim da s tim fantomskim mac pro strojem samo kupuju vrijeme da smisle kako podvalit neku kajlu...

ne znam.... vidjet cemo... do tad se okrecem win/linux dual bootu ili ako ce mi se dat s tim zajebavat mozda hackintosh.... ak opet nes zajebu s mp...ciao apple zauvijek.
Anonimac
01-06-2017 | 09:49
@dpasaric
Ovdje Anonimac od par postova iznad, onaj koji je napisao dugi post gdje sam se dotakao iMaca i tipkovnice na novom MBP-u.

Problem sa iMac novom linijom postoji, i velik je. Zove se image retention. Najizrazeniji je ako imas najjaci BTO sa i7 upgrejdanim do kraja. Pri vecem loadu nastaje image retention, posebice ako se stroj stalno tako koristi. Ukratko, stroj je beskoristan, a situacija je gora nego kad je imao problem sa prasinom.

Meni pak tipkovnica sa butterfly mehanizmom odgovara. Pisem kud i kamo brze nego prije (touch typist sam). Imas po razno-raznim stranim forumima horror showove u vezi tipkovnice. A problem je toliko rasiren da apple kod popravka tipkovnice ugradjuje neke dodatne plastike ispod tipki, sto lako i sam izguglas i pronadjes. Dakle problem je toliko rasiren da su izmislili custom rjesenje za isto.

Osobno cekam WWDC, jer izgleda da dolazi MBP sa kaby lakeom. Ukoliko poprave tipkovnicu i silne glitcheve + izbace onaj gimmick kojeg zovu touch bar sa 15" verzije, uzet cu MBP jos jednom. No ukoliko bilo koja stvar od tih ne bude sredjena, idem na Lenovo Thinkpad P seriju.

Apple se jednostavno pogubio, i ono sto mi je najgore, kao da ih nista ne zanima. Tim Cook vise prica o Trumpu, transrodnim osobama i bavi se vise nekim showovom sa karaokama nego li o MBP-u.

Mac mini je prakticki mrtav projekt. iMac i da nema problema (a ima!) je zastario, Mac Pro da ne spominjem. No ocekujem daljnje guranje iPada pod kategoriju racunala, iako je isto vise igracka nego racunalo.

Dosta mojih kolega je vec napravilo switch, jedino ja i dalje budala i nadam se necemu :(
smayoo
01-06-2017 | 12:19
Ono s čim se ja u principu ne slažem (s ostalim se slažem) je da je neki komp zastario samo zato što je hardverski složen prije 3 ili 5 godina.
dpasaric
02-06-2017 | 00:02
@anonimac - ja sam taj notorni "image retention" problem do sada vidio samo jednom modelu, dakle uzorak negdje oko 2% iz mojeg iskustva. I da, to je velik problem za ikoga tko koristi iMac za neki ozbiljni grafički posao, ali običan kućni/uredski korisnik to i ne primjeti. To se meni čini kao neka minorna pogođena skupina. Imam doma takav iMac 27" koji radi po 7-8 sati svaki dan već 2-3 godine, nikakav problem. Imamo u firmi novi 27" u odjelu web dizajna koji radi po cijeli dan, isto ni traga nekim problemima. Prije toga smo prodali jedan naš korišten frendu arhitektu - i danas radi bez problema. Očigledno neka loša serija ekrana i to su ispravili kada su skužili.

@smayoo - slažem se. Dapače, upravo sam u fazi kupnje svog novog privatnog Maca koji će biti - polovan. Najbolji dio je što je star 7 godina. I ne znam sada je li to reklama Appleu ili njegova sramota. Ili možda na ponos Jobsu, a na sramotu ove nove generacije koja ne zna složiti dobru radnu stanicu kao nekada.
Anonimac
04-06-2017 | 16:30
Apple se nažalost pretvara u tvornicu igračaka, moje posljednje Apple računalo bilo je iMac Intel Core2 Duo, trenutno još uvijek posjedujem iPhone 5s, no sve veća zatvorenost novih uređaja i neshvatljive gluposti koje su počeli primjenjivati na proizvodima, sve me više vuku nazad u PC/Android okruženje. Apple, ponavljam nažalost, više nije što je bio nekad, a nekako sumnjam da će tako i ostati, ako ne bude i gore.
Anonimac
+1 05-06-2017 | 14:07
@smayoo
Slazem se s tobom, ali i ne ;)
Nije da mi cini neku razliku da li je proc iz 2014. ili pak iz 2017. godine. Iskreno, da ne znam sta je unutra, isto bi mi bilo. A to vrijedi za preko 95% korisnika kojima posao ne ovisi o cistom CPU poweru ili pak nekoj novoj tehnologiji ugradjenoj u taj proc.

No onaj dio kojeg se nisi sjetio je da kad kupujem novo, i kad vec placam stvarno basnoslovnu cijenu, e pa onda ipak zelim to najbolje. Ili daj dobro spusti cijenu. Osobno bih radije spustenu cijenu i stariji proc, ali apple ne posluje tako, pa kad vec traze premium cijenu, onda mi daj i najnoviji procesor. A ne da redovito kasne po jednu ili cak i dvije generacije procesora.

Mislim da se s tim mozemo svi ovdje sloziti. Osim ako ovdje nema dionicara applea :)
dpasaric
05-06-2017 | 18:10
Ima na Jabučnjaku više dioničara ;) ali mislim da se u ovom trenu svi možemo složiti oko toga.
smayoo
05-06-2017 | 22:07
Ma, ja se u načelu NE slažem. U nekom specifičnom partikularnom slučaju - da, ali načelno - ne. Prečesto je danas supernajnovija tehnologija - nezrela i zapravno nespremna za korištenje, ali svi su usvojili taj nakaradni model da umjesto valjanog testiranja prije stavljanja u promet - jednostavno puste iz laboratorija ravno na tržište pa čekaju pritužbe od korisnika. Možda je to OK nekom kome komp/mob služe za za*ebanciju. Meni nije. Ništa mi ne znači "replacement program" i produljeno jamstvo. I komp i mob su mi sredstvo za rad. Jedan dan bez njih je gubitak od, u prosjeku 200 €. Nije mi problem platiti naizgled puno za komp koji je "tehnologija od jučer". Dapače, takve i biram. Kad je prošlo dovoljno vremena da sam siguran da to nije "onaj model kojem rikava grafički čip od pregrijavanja" ili "ona generacija kojoj ulazi prašina u ekran" ili "ona linija kojoj se raspada tipkovnica..."...

A cijena je "basnoslovna" samo nekom tko uspoređuje sirove nakupine hardvera tamo i ovdje. Mene to ne zanima uopće. Bez da pogledam u system profileru, nemam pojma koji je procesor ili grafička u mom Macu. Ne sjećam se ni koje je brzine RAM. SSD sam kupovao naknadno pa se sjećam da je SanDisk, ali nemam pojma koji. No - sjećam se da mi ga je preporučio jmirakul kao ne-najnoviji model, koji provjereno pouzdano radi i ne boluje od "sudden death" sindroma.

Cijena koju sam ja platio za svoj Mac isplatila se još iste godine, kroz vrijeme koje mi je Mac s Mac OS-om uštedio u odnosu na bilo kojeg windows plastišu.
Kloba
10-07-2017 | 02:53
Ja sam prvi koji će priznati da sam veličao Jobsa do nebesa. Ma, božanstvo... a onda sam pogledao dokumentarac koji ga gleda malo objektivnije, umjesto da mu samo Lisu nabija na nos (kćer i odnos prema njoj i zaposlenicima - ne komp). Zove se Man behind the machine. I postavlja jako dobra pitanja. Bi li sam Jobs bio sretan s ovim što je stvorio? Jer bicikl za um je zamišljen super, ali izrodio se monstrum malih srednjih i velikih uređaja u koje mlade generacije bulje non stop. Više nema komunikacije, svi sjede za stolom na kavi, ili putuju javnim prijevozom i svatko bulji u svoj ekran...
Druga stvar, Jobs je obožavao Japan, imao mentora Kobun China i u njihovim hramovima meditirao i tako našao zen koji je primjenio na kopove i ostalo. I na tome mu svaka čast. Ali odreći se Wozniaka, ne priznati mu javno pri predstavljanju Macintosha 1984. (a ovaj ga je samo molio da negje ugura i priznanje  II timu) - Jobs ga je samo pogledao i rekao ja sam u tim Macintosh prebacio A igrače, što  II ljudi nisu. A Wozniak je u tom timu - i bez njega ne bi bilo ni Jobsa!?! Znači, nije bio super cool biće, bio je đubre prema zaposlenicima i prvoj kćerci. Kinu vidio nije nikada.
Tim Cook s druge strane, je jako dobro svjestan svojih kapaciteta i izrazito inteigentan čovjek, isto kao i Jobs - samo je na stvari gledao drugačije jer se tako sa pokojnim i dogovorio kada mu je ovaj rekao da ne pokušava biti on...
I na šta je Cook prionuo? Osigurati izvor svakog čipa, pločice, čega god treba odmah na izvoru - samo i prvo za potrebe Applea. Toga se Jobs niti sjetio nije. Zato danas  ima 5 milijardi vrijedan cash u Irskoj, za što ih u USA prozivaju da izbjegavaju platiti porez - što jest jest - Irska je porezna oaza za tvrtke - tako su se i digli iz blata - svaka im čast.
Samo hoću reći, ne bih toliko veličao Jobsa, sada u retrospektivi gledano - i umanjivao Cooka. Cook je daleko bolji CEO od primjerice, svih ostalih prije njega osim Jobsa u Appleu...
Tako ja to sada vidim. Kada je Steve umro, nisam.
Možda griješim, ne znam.
Kloba
10-07-2017 | 02:55
A tko zna, možda i prestigne legendu? Mada i sam u to sumnjam, na ovome je svijetu sve moguće...
dpasaric
+1 11-07-2017 | 13:27
@Kloba - slažem se da Jobs vjerojatno danas ne bi bio sretan onim mračnim, asocijalnim dijelom, koji sa sobom nosi mobilna revolucija koju je on pokrenuo iPhoneom. Tko zna kako bi on tome sada pristupio? Opet, više je onog dobrog, a svaka tehnologija do sada se koristila i na dobar i na loš način. Jobs je u mladosti imao svojih loših trenutaka, ali promijenio se kasnije, shvatio je greške i mnoge grubosti prema bliskim ljudima nije ponavljao kada je bio stariji. S druge strane, da nije bio takav u mladosti, možda svega toga ne bi bilo. Neki ljudi moraju biti takvi, nezgodni, da se nešto pokrene i dođe do revolucionarnih promjena. Cook je danas ono što Apple u treba - stabilnost, sigurnost i linearan rast. Cook je svakako najbolji CEO nakon Jobsa, ali Tim nije inovator i ne razmišlja na takav način. Vjerujem da je dovoljno mudar da se okružio ljudima koji će dopuniti taj dio i vjerujem da Apple i dalje ide u dobrom smjeru, pogotovo je super dio gdje se trude biti dobra korporacija - u smislu ekologije, prava radnika, jednakosti...
Kloba
11-07-2017 | 20:28
Potpuno se slažem. To je to, identično mišljenje imamo o obojici. Hvala na odgovoru i pozdrav!

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO