Davor Pasarić 08.03.22

Kreativci su ovo čekali gotovo deset godina; stolni Mac pozicioniran između iMaca i skupe Mac Pro radne stanice, uz zamjenu za nekada toliko popularni Apple Cinema Display. Ovaj put Apple pogađa u centar, vjerujem da će se Mac Studio prodavati bolje i od nove MacBook Pro serije koja obara sve rekorde prodaje. Konačno su poslušali gomilu profesionalnih korisnika koji žele snažno stolno računalo, ali ne mogu opravdati investiciju u veliki Mac Pro.

Mac Studio
Novi kompaktni Mac Studio i Apple Studio Display

 

Sve što je Apple danas predstavio je odlično, ali bez konkurencije na prvo mjesto dolazi novi Mac Studio! Radi se o duhovnom nasljedniku legendarnog G4 Cube Macintosha iz dvijetisućite godine. Možemo ga definirati kao Mac mini double-decker u koji idu najbrži čipovi M1 arhitekture: M1 Max i novi M1 Ultra.

Mac Studio
Apple je predstavio i najsnažniji procesor iz M1 serije - M1 Ultra

 

Mac Studio
Nakon godina i godina maštanja korisnika, 3D renderinga i skica, Apple je ispunio želju mnogih korisnika

 

Ono najvažnije jest da je cijena potpuno pogođena - vratili su se na relativni odnos cijena kakav smo imali kod Mac Pro serije iz 2008. godine. Ta serija je bila izuzetno popularna kod nas; tih Mac Pro strojeva je prodano "na lopate" jer su nudili sjajne karakteristike za razumnu cijenu, a sada se to konačno ponovilo.

Mac Studio
Performanse novog Maca su do sada neviđene kod stolnih računala

 

Srce novog Maca je M1 Max procesor u ulaznim konfiguracijama, počevši od modela s 10 CPU jezgri, 24 GPU jezgre, 16 Neural Engine jezgri i 32 GB memorije, pa u fino podesivim koracima sve do modela s 20 CPU jezgri, 64 GPU jezgre, 32 Neural Engine jezgri i 64 GB memorije. Već to su lude performanse, a to je tek ulazni model! :) Jači model počinje s M1 Ultra procesorom s 20 CPU jezgri, 48 GPU jezgri, 32 Neural Engine jezgri i 64 GB memorije. Top model je suludo snažan za takvu klasu računala: 20 CPU jezgri, 64 GPU jezgri, 32 Neural Engine jezgri i 128 GB memorije. Taj model ima 80% BRŽU grafiku od top modela Radeona W6900X koji sam za sebe stoji dodatnih 5.400 € kada konfigurirate Mac Pro radnu stanicu. Nevjerojatno, zar ne? No, nije stvar samo u brzini; mnogo znači i količina video memorije, a ovo je prvi sustav koji za grafiku može teoretski izdvojiti i do 128 GB memorije. To je tehnološki presedan.

Mac Studio
UltraFusion tehnologija omogućuje spajanje kompleksnih procesora na istom komadu silicija

 

Mac Studio
SoC arhitektura u M1 paleti čipova, i vizualno je očito što nudi M1 Ultra

 

Mac Studio
114 milijardi(!) tranzistora sadrži novi M1 Ultra sustav-na-čipu (SoC)

 

Mac Studio
Nevjerojatne karakteristike, do sada neviđene u stolnom računalu

 

Apple je postigao takve performanse UltraFusion tehnologijom za koju su rekli kako su "prešutjeli" da je imaju! O čemu se radi? Njihova M1 arhitektura omogućuje fuziju dva procesora, ali na razini istog čipa što je genijalna solucija jer pojednostavljuje mnogo toga, ne samo u hardveru, nego još važnije na razini softvera. Sada programeri ne moraju razmišljati o pisanju dodatne podrške za višeprocesorske sustave - kao što je bio slučaj s Mac Pro (5,1) serijom koja je imala matične ploče s dva odvojena procesora. U ovom slučaju sav softver pisan za jedan procesor koristi sve resurse do kraja i to je velika stvar!

Mac Studio
20 jezgri u novom sustavu izuzetno su efikasne i energetski štedljive

 

Mac Studio
Sa "samo" 20 jezgri M1 je brži od najskupljeg Mac Pro modela sa Xeon procesorom od čak 28 jezgri

 

Mac Studio
Do sada najbrži GPU u Mac ponudi čini se premašen u usporedi sa snagom M1 Ultra čipa

 

Mac Studio
Usporedba s trenutnim GPU "kraljem" - M1 Ultra brži je čak i od NVIDIA RTX 3090 sustava

 

No, slutite li kamo to vodi kada je u pitanju veliki Mac Pro? Dali su mig da je to iduće što će predstaviti, a tu zaista možemo divljati s maštom kada su ovako nešto zapakirali u ovaj mali Mac. Ako bude sreće da nas ne zadesi nuklearni rat, ovo će biti izuzetno uzbudljiva godina za sve kreativce i digitalne proletere koji žive od prevrtanja bitova! :)

Mac Studio
Novi Apple Studio Display može napajati i MacBook Pro 16"

 

Konačno je Apple uslišao i višegodišnje molbe da ponudi monitor u srednjoj kategoriji cijene jer je visokoprofesionalni Apple Pro Display XDR zaista samo za kreativnu elitu koja ima sreće raditi velike i skupe projekte. Novi Apple Studio Display je pun pogodak; veličina ekrana je prikladna za većinu kreativnih poslova, a znamo da će kvaliteta slike biti vrhunska čak i ako ostane na razini koju je imao tekući iMac 5K model.

Mac Studio
Appleov monitor je skuplji od konkurencije, ali nudi vrhunske karakteristike

 

Cijena je viša od konkurencije, ali još uvijek prihvatljiva. Osobno bih volio da ponude i nešto veći, 32" model. Doplata za mat izvedbu ekrana i stalak koji omogućuje podešavanje po visini nije baš jeftina, ali je fer da su to ostavili kao opcije. Odlična stvar kod novog monitora je što služi i kao dock za MacBook Pro koji ga može napajati i služi mu kao čvorište za periferiju.

Mnogi će se pitati gdje je nestao iMac 27"? To je zanimljiva tema za raspravu! Naime, prema rečenom u prezentaciji čini se da nemaju namjeru ići tim putem jer je 24" dosta veći od 21" koji je zamijenio, a novi Mac Studio taman upada kao idealna solucija za one kojima treba nešto ozbiljnije. Možda u konačnici ponude i novi iMac 27", ali u ovom trenu mislim da im se matrica proizvoda tu čudno preklapala, pa su pustili sve to da vide kako će korisnici reagirati.

Mac Studio
Novi iPhone SE nudi najbolji odnos cijene i količine nove tehnologije

 

Iduća velika novost je nova inkarnacija iPhone SE modela. Uvijek su bili izuzetno popularni jer su nudili najviše tehnologije za najmanje novca. Osobno su mi to uvijek bili najdraži modeli, a niti ovaj nije izuzetak. Za razuman iznos nudi sva čudesa najnovijeg A15 procesora i popratne tehnologije, a jedina očita razlika je nešto skromnija kamera i stari Touch ID sustav identifikacije - koji mi je čak i draži.

Mac Studio
Apple se voli hvaliti ekološkim pristupom, odustali su čak i od ambalažne najlonske folije

 

Mac Studio
Nije posebno važno, ali neke će veseliti - nova zelena boja za iPhone 13

 

Novi iPad Air je sjajan. Sva najnovija tehnologija u tankom kućištu po razumnoj cijeni. Novi Air ima 60% brži procesor, dvostruko brži GPU, novu kameru, podršku za Apple Pencil 2, baš ništa mu ne nedostaje - vjerujem da će biti čest izbor iPad korisnika.

Mac Studio
Novi iPad Air ima sve što korisnik tableta može poželjeti

 

Mac Studio
Nova lepeza Appleovih računala, sada svatko može naći Mac za svoje potrebe!

 

Što je vama bilo najzanimljivije? Jeste li kupac Mac Studio hardvera ili više volite prijenosnike i sve-u-jednom iMac? Možda čekate novo Mac Pro čudovište? Je li iPad Air vaš odabir tableta? Razmišljate li stari iPhone 7 zamijeniti s novim SE? Apple nam je ovaj put zaista dao mnogo izbora! :)

 

Komentari  

dpasaric
08-03-2022 | 22:03
Znam da ste svi željni čim prije komentirati ovako lijepe novosti, pa sam objavio osvrt najbrže moguće i bez slika, to ću tijekom večeri, pa osvježite browser tu i tamo da vidite jesam li dopunio tekst.
Tito
+1 08-03-2022 | 22:09
Moja skromna razmisljanja...

- Zanimljiv mi je osnovni Studio... ako ce cijena osnovnog biti u rangu sa osnovnim 14" MBP. cca 18.000 kn
- Monitor necu komentirati jer sam godinama na thunderboltu koji mi je odlican, a na trzistu postoji velik broj kvalitetnih 2.5k monitora za pristojne novce,

Toliko od mene...
Riba
+1 08-03-2022 | 22:14
Ja cu si uzeti kockicu jer sam slab na kompaktne desktope a i ostalo mi je nesto viska u carapi!
gogh
+1 08-03-2022 | 22:15
Mislim da nikada nisam s toliko nestrpljenja čekao neki keynote kao što je to bio slučaj danas. Budući da sam Mac Pro 5.1 pred nekoliko tjedana zauvijek odložio na pod kraj izlaznih vrata, s nestrpljenjem sam čekao 8.3. da vidim što će se predstaviti. Bio sam otvoren za sve opcije, a nekako sam najviše očekivao neki novi iMac. Na kraju je ispalo još bolje. S nestrpljenjem čekam informaciju o dostupnosti i cijenama Mac Studia. Kako sada stvari stoje gađam M1 Ultra verziju, samo sam još neodlučan da li da dernem i monitor u paketu ili da nastavim s postojećim ne baš najsretnijim LG & Benq kombom.

SDXC slot i dodatni Thunderbol portovi su legli ko budali šamar :)
Gjuroo
08-03-2022 | 23:27
Čak mi se i osnovna konfiguracija Studija čini kao veliki upgrade spram 5,1 kante. Nadam se da ću se moći toliko financijski protegnuti da ga dohvatim.
Stavio sam neke jalove slike na NFT tržište, al sam zapaprio cijenu i nadam se da će neki sucker nasjesti :D
zvone
08-03-2022 | 23:34
Dizajn Studia je nekako sovjetski. Zna li Ive za ovo? :-)
dpasaric
09-03-2022 | 03:46
Zvone, to je čisti utilitarni Bauhaus dizajn, meni je sasvim ok. Mogao je biti više fancy, ali nije da mi je ružan. Veliki Mac Pro daleko je bolje pogođenog kućišta. Tko zna hoćemo li vremenom dobiti nekakve nove izvedbe ovog dizajna, ali gotovo sam siguran da ćemo dobiti razna Thunderbolt kućišta za eksterne diskove koja će biti na tragu ovoga. Toga je bilo i za Mac mini i super je izgledalo kada se naslaže jedno na drugo.
smayoo
+1 09-03-2022 | 07:38
Je. Isto ko kad naslažeš gajbe od pive jednu na drugu. :P ;)
Djuro genijalac
+1 09-03-2022 | 08:01
Koliko ja poznam pivopije, uvijek su bolje dvije gajbe (pune) jedna na drugoj, nego samo jedna solo....!
rusty
+1 09-03-2022 | 08:17
Ostao sam blown away! Već me dugo nije Keynote toliko razveselio. Čekao sam novi imac 27" kao zamjenu za posotojeći iz 2018., ali eto došlo je još nešto bolje. Ovo je idealan stroj za mene (čak i previše) u inicijalnoj konfiguraciji, a opet super pozivnica za prelazak na ARM.

Windows virtualizaciju ću riješiti preko nekog hypervizor koji mi dolazi, tako da realno, Mac Studio je brutalan i veselim mu se u dogledno vrijeme kada bude dostupan.
ammadeus
+1 09-03-2022 | 08:51
Mojih 5 centi:

- iPad Air, kakav god hardver stavili u njega, ostaje ograničen softverom, dobro je Marques pitao: s ovakvim hardverom - gdje je FCPX za iPad?? Dok se to ne promijeni, osnovni iPad ostaje fantastičan bang for buck, a sve ostalo overkill
- iPhone SE - očekivano, kul, da sad kupujem telefon, vjerojatno bih razmislio o ovom modelu.
- nakon što sam prespavao, Studio je super! :) Malo me zbunjivala ta kategorija, obzirom da su odmah najavili i Mac Pro, ali da je ova kategorija postojala u trenutku kad mi je trebao desktop za video edit - bio bih u problemima :) Prema ovome, mislim da nećemo dobiti jače iMacove od M1. Čak i u svojoj osnovnoj verziji Studio ima smisla. Jeste li primijetili kako s M1 čipom osnovni modeli u svojim kategorijama ne djeluju kao da su osakaćeni? :)
zvone
+1 09-03-2022 | 09:47
dpasaric je rekao:
Zvone, to je čisti utilitarni Bauhaus dizajn, meni je sasvim ok. Mogao je biti više fancy, ali nije da mi je ružan. Veliki Mac Pro daleko je bolje pogođenog kućišta. Tko zna hoćemo li vremenom dobiti nekakve nove izvedbe ovog dizajna, ali gotovo sam siguran da ćemo dobiti razna Thunderbolt kućišta za eksterne diskove koja će biti na tragu ovoga. Toga je bilo i za Mac mini i super je izgledalo kada se naslaže jedno na drugo.


Nije ni meni ružan ali čudan je. Nadam se da uživo izgleda bolje kao i većina Apple strojeva.
Budući da sam ubo 24” iMac prije 6 mjeseci ne treba mi sada ali uzeo bih ga da sam još na Intelu.
Piko
09-03-2022 | 09:54
... super ... sada napokon ima za nabaviti monitor koji ide uz moj MacMini M1, a da mi dodaje što mu nedostaje (kamera, zvučnici, usb hub) .... još da dodaju backlid na tipkovnicu
Studio .... ha, super je ... no možda neka iduća iteracija .... mini trenutno zadovoljava sve što se od njega traži ...
stefanjos
+1 09-03-2022 | 09:55
Pun pogodak jucerasnji event. Nisam kupac trenutno nicega, ali drago mi je najvise zbog displaya, jer to kupujem kroz godinu dvije kada preselim na malo bolju lokaciju :D
dpasaric
09-03-2022 | 11:36
Mene trenutno najviše zanima to da netko rastavi prvi isporučeni model i da vidimo kakav je SSD u njemu i imali možda dva slota (to bi bilo sjajno, ali sumnjam).

Nadam se da će se pojaviti neki third-party koji će napraviti nešto slično kao za Valjak - da se može dodati drugi SSD i to klasičnog NVMe tipa. Meni je to jedino usko grlo u mom slučaju. Znači volio bih da mogu interno u stroju imati 8 GB SSD za rad i drugi za backup. No, to je papreno, radije bih imao 3.5" za backup, a to ovdje mora eksterno. Valjda će netko napraviti neko fora eksterno kućište za takve potrebe, tržište za to će biti veliko.
gogh
+1 09-03-2022 | 11:41
Davore, kad se očekuju informacije o cijenama i dobavljivosti?
dpasaric
09-03-2022 | 11:46
Obično to bude u roku dan-dva. Znaš da ću javiti ovdje čim nešto saznam. Grube procjene možemo dati već sada gledajući njemačke cijene, a tamo je ulazni model 2.300 €, a Ultra 4.600 €. Razni BTO onda može ići i do visokih iznosa, ali što je najbolje, mnogima zapravo uopće ne treba M1 Ultra jer već onaj osnovni M1 Max model je majka za Adobe CC korisnike.

Koju konfiguraciju složiti sada ovisi i o tome koji SSD je fizički unutra, pa da vidimo da li to kupovati kod Applea ili third-party.
rusty
+1 09-03-2022 | 12:19
Odlična cijena za takav uređaj. Opet, meni je entry model više nego dovoljan, ali da najviše će diktirati ove modifikacije. Srećom ne trebam nikakav backup na samom uređaju kada ga preko 10G dobijem na xy TB koji stoje sa strane.

Jako me veseli ovaj setup, baš ono pun pogodak.
bbosnjak
+3 09-03-2022 | 13:00
A tako sam se nadao 32" iMac-u.
Ovo jučer je sve bilo totalno bez veze.
Jedan od ružnijih Macova do sada.
MoschuS
+1 09-03-2022 | 15:04
Pozdrav ekipa nakon poduze pauze!
Igrom slucaja sam zadnjih 5-6 godina iskljucivo koristio Win (zato me ni nije bilo tu) ali me u zadnje vrijeme jako kopa da se vratim na Maca a za to bi mogao biti zasluzan bas Mac Studio. Jedan od razloga zasto i jesam na Win stroju je bila bas ta rupa izmedju slabijih strojeva i Pro-a koji bi me zadovoljio ali je cijenovno izvan mojih mogucnosti i jednostavno si ga kao jedan freelancer ne mogu opravdati. Studio taman upada u tu rupu tako da me jako zanima i sinocnji Event je bio prvi kojeg sam gledao u ne znam koliko godina. Na zalost Event nije ni sjena onim starim Jobs Eventima koje smo zajedno pratili uzivo ali ok :/
Sto se tice samog Studia ima tocno ono sto sam zelio i sto iscekujem od kada su predstavili M1 Pro i Max procesore. Jedino me malo, kao i Davora, muci storage ali snaci cemo se nekako. Takodjer mi je malo zao sto osnovna verzija ima 24 core GPU a ne 32 tako da vec tu mora ici prva nadoplata. Vizualno mi nije bas sjeo, izgleda malo nezgrapno ali vjerujem da ce uzivo biti ljepsi jer po dimenzijama stvarno nije velik.
Sorry na duzem postu, nadam se da cemo se opet tipkati kada se vratim na pravu stranu ;)
dpasaric
09-03-2022 | 15:14
Hej MoschusS, lijep pozdrav nakon pauze! :)

Da, ovo je mnogima vrlo interesantan stroj i zapravo je interno skladište jedina stvar koja me brine; mene kod starih Mac Pro veselilo što mogu baš sve imati unutra, a ovdje očigledno moram imati eksterni disk, a to nije moj đir. Možda bude ok ako bude lijepih eksternih kućišta za to.
dpasaric
09-03-2022 | 15:18
Ima još jedna stvar oko koje sam jako-jako znatiželjan! :)

A to je cijena polovnih Mac Pro (7,1) nakon ovoga! Znači to negdje mora puknuti - mnogi ih jednostavno neće prodavati jer ne žele doživjeti taj šok tolikog gubitka vrijednosti zbog nove arhitekture, a drugi će poželjeti pošto-poto preći na M1 i moguće da će pristati strojeve prodati po cijeni koja tada mora biti niža od Mac Studio modela jer je stroj jednostavno sporiji i "slijepa ulica". A imati jedan Mac Pro (7,1) za nekih 15.000 kn bi još uvijek bilo jako zanimljivo... bit će ovo vrlo uzburkan period na tržištu polovnih! :)
Riba
+1 09-03-2022 | 16:14
dpasaric je rekao:
Hej MoschusS, lijep pozdrav nakon pauze! :)

Da, ovo je mnogima vrlo interesantan stroj i zapravo je interno skladište jedina stvar koja me brine; mene kod starih Mac Pro veselilo što mogu baš sve imati unutra, a ovdje očigledno moram imati eksterni disk, a to nije moj đir. Možda bude ok ako bude lijepih eksternih kućišta za to.


Stvarno ih ne bi ubilo da su unutra ostaviti mjesta za 2-3 SSD-a. Mene to ne brine ali da su to dodali ne bi vise nitko brinuo oko eksternog storagea.
gogh
+2 09-03-2022 | 16:42
Mene zapravo veseli konkretan broj thunderbolt i USB-A portova. Buduci da mi je sirovina za video montazu gotovo u pravilu na vanjskim diskovima ovo je super stvar. Interni SSD mi je dovoljan neki bazni za OS i instalacije, a sve na cemu radim je uvijek ili na nekom RAIDU, HDD-u ili vanjskom SSD-u. Lajkam i nestrpljiv sam. :)
petros
09-03-2022 | 21:50
Negdje sam čitao (ovdje?) da je MBP s M1 Max u top konfi jak koliko i PS5? Ako je to tako, što je onda ovaj Ultra, dvostruko jači od Plejke? 8) Pali me ideja imati takav mali kućni mac kao gejmerski centar! Samo cijenom to neću nikada moći ali možda bi onaj ulazni M1 Max bio dovoljan? Da li je tko probao neke moderne igre na nekom M1 Max i kako se to vrti? 8)
Riba
09-03-2022 | 21:59
petros je rekao:
Negdje sam čitao (ovdje?) da je MBP s M1 Max u top konfi jak koliko i PS5? Ako je to tako, što je onda ovaj Ultra, dvostruko jači od Plejke? 8) Pali me ideja imati takav mali kućni mac kao gejmerski centar! Samo cijenom to neću nikada moći ali možda bi onaj ulazni M1 Max bio dovoljan? Da li je tko probao neke moderne igre na nekom M1 Max i kako se to vrti? 8)


Moze on biti jak koliko god hoce ali to je sve uzalud ako ne izlaze A naslovi. Nisam bas pratio ali imam osjecaj da nema bas puno native M1 igara na raspolaganju (?)
Zato imas Candy Crush i Angry Birds sa iPhonea.

Hrpa naslova na Steamu vec ni na Catalini ne radi.
dpasaric
10-03-2022 | 01:03
@petros - Ne znam koliko ti to ima smisla, jedino da ti i inače treba brzi stolni Mac, pa onda nekako pokušaš odabrati model koji ima malo jači GPU da zavrtiš i poneku igru. Prema onim testovima koje sam radio već M1 Pro s više GPU jezgri nije daleko od RX 580 po brzini, a on se pokazao dovoljan za gotovo sve postojeće Mac igre.

No, kao što Riba dobro kaže izbor A naslova je malen, a npr. moji klinci koji se igraju non-stop na Macu to rade većinom pod Windowsima. Ja sam se prestao igrati na Macu nakon što sam uzeo PlayStation 5, jednostavno nema smisla - osim možda za igre poput Starcrafta i slične gdje mnogo znači tipkovnica i preciznost miša.

Sjećam se kako je nekada davno za Mac postojao PlayStation emulator (još za jedinicu) i to je radilo super, ali onda ih je Sony nagazio za prava i projekt se na kraju ugasio. Bilo bi baš fora da M1 Max i Ultra mogu emulirati PS5! :)
petros
10-03-2022 | 08:57
Hvala na mišljenju, sve dobro kažete, mene malo ponese! 8)
bumbar
+1 10-03-2022 | 11:29
Davore, javi kad krenu prednaruđbe ;)
dpasaric
10-03-2022 | 11:47
Upravo smo dobili cijene, ali imamo "strogi embargo" da objavimo cijene dok se formalno ne objavi dostupnost na našem tržištu.

Kao i obično, reći ću samo da "nema nekih posebnih iznenađenja".
zvone
+1 10-03-2022 | 13:02
Inicijalno sam mislio da ne može Max i Ultra u iMaca jer treba ogromne ventilatore ali kažu reviewi da su ventilatori tu uglavnom zbog prilično moćnog internog napajanja. Možda ima nade za veći iMac jer je tamo napajanje vani?
dpasaric
10-03-2022 | 14:23
Osobno nisam nostalgičan za velikim iMacom iako ga koristimo u Kreativnom odjelu i uvijek smo imali par komada. MIslim da neće on ubrzo u ponudu jer bi se previše preklapao s Mac Studio + Studio Display kombinacijom.
zvone
10-03-2022 | 17:15
Ne bih imao ništa protiv velikog iMaca sad kada više nema modularne nadogradnje desktopa. Nisam prije volio all-in-one ali sad kad ionako unaprijed moraš kupiti sve i nema nadogradnje mislim da bi veliki iMac bio dobra opcija.
Tito
10-03-2022 | 18:18
zvone je rekao:
Ne bih imao ništa protiv velikog iMaca sad kada više nema modularne nadogradnje desktopa. Nisam prije volio all-in-one ali sad kad ionako unaprijed moraš kupiti sve i nema nadogradnje mislim da bi veliki iMac bio dobra opcija.


Slazem se s tobom... i ja ne bi imao nista protiv iMaca 32"... a moze i 27". M1 pro i 32 GB RAMA - osnovni model - cijena 2299 USD.
dpasaric
10-03-2022 | 20:17
Netko u Applevoj prodaji je shvatio da će ovako opet dobiti tih 2.299 USD, ali bez monitora, a ciljna skupina koja to kupuje je takva da im nije problem onda još dati milju i pol za monitor. A onda su vjerojatno išli razmatrati opcije hlađenja novog 27" i sudeći po ovome što ima Studio ne bi to bilo baš tako trivijalno, tj. vjerojatno bi morali stati na procesorima koji idu u MacBook Pro. Bi li bilo onih koji bi kupili takav 27" iMac - da, svakako da bi. A je li to skupina koja će malo dublje zavući ruku u džep i kupiti Studio? Jest!

Dakle, sve je jasno! :)
zvone
11-03-2022 | 11:42
Tito je rekao:
zvone je rekao:
Ne bih imao ništa protiv velikog iMaca sad kada više nema modularne nadogradnje desktopa. Nisam prije volio all-in-one ali sad kad ionako unaprijed moraš kupiti sve i nema nadogradnje mislim da bi veliki iMac bio dobra opcija.


Slazem se s tobom... i ja ne bi imao nista protiv iMaca 32"... a moze i 27". M1 pro i 32 GB RAMA - osnovni model - cijena 2299 USD.Da ali mislim da si malo preoptimističan s cijenom nažalost.
bigallzg
+1 11-03-2022 | 20:08
Ja cu sigurno uzeti Mac Studio!
Zelim vidjeti usporedbu brzine izmedu MAX i ULTRA koliko je brzi jer je duplo skuplji od MAXA.
Jedno su podaci a drugo kada vidis kako jedan i drugi vrte 3D rendering, video...
Vjerojatno cu uzeti ULTRA ali htio bi prije vidjeti usporedbu.
dpasaric
+1 12-03-2022 | 00:00
Mi u Kreativnom odjelu već imamo listu kupaca (iako još nismo niti cijene mogli objaviti) i imamo jednog za M1 Max srednji model i jednog za nabrijani M1 Ultra model. Čim se to sve realizira i dobijem strojeve napravit ću test.
jura22
+1 13-03-2022 | 07:34
Utor za SD kartice? Napravili su komp za hipstere.
Ciljana klijentela su jutjuberi?
Danas donji segment elektronike koristi te memorijske kartice.
dpasaric
13-03-2022 | 08:53
Jura, pa da, to je ta Yutuberska publika velikim dijelom, pravi profesionalci će ionako imati svoje čitače od prije ili ćemo možda u novom Mac Pro imati neki ozbiljniji konektor. A gomila je i fotografa, velikoj većini njih je to sasvim ok.
jura22
13-03-2022 | 10:48
Načitao sam se o greškama slota u fotoaparatima, a nešto ih je bilo i na prijenosnicima. Tako da jedan komp koji košta 20.000kn pa na više ovisi o upitnom SD slotu koji može onesposobiti cijelo računalo.
OK. Očito je ciljana skupima takva. Budemo vidjeli dječje bolesti kompa.
gogh
+1 13-03-2022 | 16:09
SD kartice su sastavni dio najveceg dijela mid range, pa i high end profesionalne video i foto opreme, izuzev mozda 10% high enda koji koristi eksterne SSD snimace, SXS ili CF Express (A i B) kartice. No i tim kamerama zajednicki nazivnik je opet najcesce SDXC kartica za koju postoji sekundarni slot. Vecina codeca, ukljucujuci i mnoge high bitrate intra video codece je moguce snimati i na moderne i brze SDXC kartice. Stoga, smatram da su komentari kako je to samo za hipsetere i youtubere jako neozbiljni. Cinjenica je da je Apple napravio jaaako veliku pogresku maknuvsi SD citac s Macbook pro laptopa. To su kasnije i sami skuzili. Ova odluka da stave SD citac u Mac Studio je odlicna i taj citac ce koristiti mnogi. Oni koji snimaju na SSD ili vec spomenute brze medije ionako imaju svoj citac koji ce lako spojiti na jedan od brojnih Thunerbolt portova, a ako im ovo nije dovoljno “pro” onda nek pricekaju Mac Pro koji vjerojatno nece imati SD citac.
dpasaric
+1 13-03-2022 | 20:34
@Gogh - to je good point, Apple za "prave profesionalce" onda makne sve, pa ti njurgaj što Mac Studio ima takav slot. :) Nama u Kreativnom je to baš zgodno, do sada sam morao kartice gurati u Dorianov iMac, pa prebacivati preko mreže, a ovako će mi biti elegantno - kada se odlučimo za kupnju, nama još nije hitno, ali strojčić mi se baš sviđa.
dpasaric
+1 13-03-2022 | 22:17
Više je američkih YouTube technology reviewera koji obećavaju Mac Studio rastavljanje čimi im dođe u ruke i sada to čekam s nestrpljenjem jer me jako zanima situacija sa SSD-om.
Riba
15-03-2022 | 19:19
dpasaric je rekao:
Više je američkih YouTube technology reviewera koji obećavaju Mac Studio rastavljanje čimi im dođe u ruke i sada to čekam s nestrpljenjem jer me jako zanima situacija sa SSD-om.


Evo lagano klikcem da kupim taj Studio i situacija sa SSDom ti je dosta jasna:

"This Mac Studio comes standard with 1TB of superfast SSD storage, featuring up to 7.4GB/s sequential read and write speeds. You can configure it with up to 8TB, giving you more space to store your documents, photos, music, videos, and apps.

Note: Mac Studio storage is not user accessible. If you think you may need more storage capacity in the future, consider configuring to a higher capacity."
dpasaric
15-03-2022 | 22:43
Ma to znam, ali velika je razlika između "not user accessible" i "not replaceable". Samo da nije zalemljen na ploču, to me zanima. Npr. RAM nije bio user accessible u iMacu 21.5", ali je uredno bio u slotovima i mogao si staviti više ako si imao petlje otvoriti kućište.
Adam-Luka Turjak
16-03-2022 | 01:35
dpasaric je rekao:
Ma to znam, ali velika je razlika između "not user accessible" i "not replaceable". Samo da nije zalemljen na ploču, to me zanima. Npr. RAM nije bio user accessible u iMacu 21.5", ali je uredno bio u slotovima i mogao si staviti više ako si imao petlje otvoriti kućište.


S obzirom na brzine SSD, vjerujem da su zalemljeni (ali da ih mozes zamijenit uz puno vjestine i znanja)... pukni 1TB unutra, il ak si rastrosan stavi 2TB i jednostavno si napravi ormar za storage i povuci lajnu... :)
kupus
16-03-2022 | 11:08
Mislim da možemo zapalit svijeću user-upgradeabl e hardwareu kod applea.
Adam-Luka Turjak
16-03-2022 | 11:43
Dijete je rekao:
pukni 1TB unutra, il ak si rastrosan stavi 2TB


nisam mislio DIY, nego drito od Apple... nema prckanja vise...
dpasaric
16-03-2022 | 14:57
Oni ipak moraju misliti i na sebe u smislu servisiranja. Ako bi SSD bio nerazdvojni dio matične ploče, onda bi za svaki pokvareni SSD morali dati i novi super skupi M1 Ultra procesor. A ako su ga ostavili u nekom utoru, onda je to 5 minuta posla servisu i minimalna šteta za njih. Ovisi koliko vjeruju tom hardveru. Vidjet ćemo!
Riba
16-03-2022 | 15:00
Ja mislim da je taj novi super skupi procesor skup samo nama a ne i njima. :)
dpasaric
16-03-2022 | 16:49
Hahaha, ali nije baš to tako jednostavno - stvar je što im malo waffera uspije 100% i da mogu uzeti Ultre s njih samo tako. Neuspjeli postaju Max, tako da se svodi koliko im je uspješan "die yield", a prema insider tračevima baš i nije nešto. Mi smo čak dobili službeno preporuke da prodajemo M1 Pro ako možemo, a da ne nudimo toliko M1 Max jer imaju problema u proizvodnji. S Ultrom može biti samo još izraženije.
Adam-Luka Turjak
16-03-2022 | 22:48
dpasaric je rekao:
A ako su ga ostavili u nekom utoru, onda je to 5 minuta posla servisu i minimalna šteta za njih. Ovisi koliko vjeruju tom hardveru. Vidjet ćemo!Na ovo sam mislio

https://www.macrumors.com/2021/04/06/m1-mac-ram-and-ssd-upgrades-possible/
dpasaric
+1 17-03-2022 | 12:55
Uh, ovo je baš gadno "otvaranje lubanje", ne bih to radio. No, jedno je MacBook Air gdje nema prostora, a ovdje su možda bili dovoljno prijateljski raspoloženi da ostave SSD u nekom utoru. Vidjet ćemo sutra!
MoschuS
+1 17-03-2022 | 14:34
Krenuli su prvi reviewi na YT, ja sam mislio da isporucuju tek od sutra ali neki su ocigledno vec dobili ;)
Soffoklo
+1 17-03-2022 | 18:14
Prvi review Apple Studio monitora je prilično meh! S obzirom na cijenu reklo bi se apsolutno loša investicija.
https://www.wsj.com/video/series/joanna-stern-personal-technology/apple-studio-display-vs-lg-ultrafine-5k-vs-others-finding-the-best-computer-monitor/0911E1C0-A5F7-49DD-9E66-E67C3FC9C978
Tito
+1 17-03-2022 | 19:13
Soffoklo je rekao:
Prvi review Apple Studio monitora je prilično meh! S obzirom na cijenu reklo bi se apsolutno loša investicija.
https://www.wsj.com/video/series/joanna-stern-personal-technology/apple-studio-display-vs-lg-ultrafine-5k-vs-others-finding-the-best-computer-monitor/0911E1C0-A5F7-49DD-9E66-E67C3FC9C978


Zanimljiv review... nisam ni razmisljao kupiti taj monitor, ali dobro je znati.
dpasaric
17-03-2022 | 23:24
Moje iskustvo s drugim monitorima koji na papiru imaju daleko bolje karateristike je uvijek bilo lošije od usporedivog Appleovog monitora. Npr. u Kreativnom imamo skupe LG Ultrawide modele koje smo tada papreno platili, a na kraju je kolega prešao na daleko starije Apple Cinema 27" ekrane koji su jednostavno ugodniji za rad. Očigledno nije sve niti u brojkama. No, neću ništa ozbiljno komentirati dok ne vidim uživo Studio Display.
dpasaric
17-03-2022 | 23:26
MoschuS je rekao:
Krenuli su prvi reviewi na YT, ja sam mislio da isporucuju tek od sutra ali neki su ocigledno vec dobili ;)


Baš sam pogledao prve testove, ovaj Ultra jede malu djecu u Final Cutu, ali i u Adobe Premieru.
MoschuS
+1 18-03-2022 | 09:50
dpasaric je rekao:


Baš sam pogledao prve testove, ovaj Ultra jede malu djecu u Final Cutu, ali i u Adobe Premieru.

Da, za video ubija (Premiere, Afteri....). The Verge kaze "It’s beating almost everything". Na zalost graficka je malo ispod ocekivanja ali mislim da nije bilo ni realno usporedjivati je s 3090 koja sama kosta skoro kao osnovni Studio :)
https://www.theverge.com/22981815/apple-mac-studio-m1-ultra-max-review
dpasaric
+1 19-03-2022 | 00:42
Max Tech ga je prvi otvorio! :)

Prelijepo je složen unutra! SSD mu je u utoru, ali ne samo to - izgleda da ima port za dodatni SSD! :)

https://www.youtube.com/watch?v=IY0gRMpT4AY
Adam-Luka Turjak
+1 19-03-2022 | 03:09
dpasaric je rekao:
SSD mu je u utoru, ali ne samo to - izgleda da ima port za dodatni SSD! :)


Divno!
Riba
+1 19-03-2022 | 07:29
Oh, odlicno!
MoschuS
+1 19-03-2022 | 09:23
Odlicna vijest! Nadam se da ce netko ubrzo i isprobati da li se moze staviti dodatni disk
smayoo
19-03-2022 | 11:32
Impresivno složeno. Svaki put sami sebe nadmaše. :) Ako sam dobro popratio, ti portovi su tako smješteni da SSD iz Mac Pro ne stane tamo, a ni pinout nije sasvim isti, samo je sličan.
dpasaric
19-03-2022 | 16:14
Čini se da koriste neki noviji, brži tip SSD-a, pa je možda to povod različitog pinouta, vjerojatno su ti novi modeli i manji, saznat ćemo kada ljudi počnu eksperimentirat i s tim...
bumbar
+1 19-03-2022 | 21:20
Evo Maxtech kaže da je "sweetspot" srednja konfiguracija ultre najnaj sve preko nje nema previše razlike.
zvone
+1 22-03-2022 | 00:51
MoschuS je rekao:
Odlicna vijest! Nadam se da ce netko ubrzo i isprobati da li se moze staviti dodatni disk


Evo Luke Miani je pokušao staviti drugi SSD. Ne može. zaključano firwareski ili tako nekako.
dpasaric
22-03-2022 | 01:08
Da, upravo sam pogledao Lukea, pokušao je sve kombinacije, to je ona zaštita boot medija putem T2 čipa, meni je ok da ta opcija postoji, ali sam jako protiv toga da se to ne može isključiti ako to ne želiš. Još više me zanima što je s drugim slotom, zašto je tamo, a da nema kontroler čipove ispod i čemu uopće služi ako stroj ne prepoznaje SSD u sekundarnom utoru...

https://www.youtube.com/watch?v=xEwS_VGD2yY
dpasaric
23-03-2022 | 02:17
Na kraju je ispalo da to uopće nije SSD u uobičajenom smislu (kao NVMe format na koji smo navikli), već je u tim slotovima gola NAND memorija bez kontrolera! Zato i ima taj neki Appleov custom konektor. Kvaka je što tom memorijom upravlja sam M1 ili nešto drugo na matičnoj za što ne znamo. Da stvar bude bizarnija - nije moguće zamijeniti taj "SSD" iz jednog stroja u drugi ako su različitog kapaciteta! A ako se radi switch onih istog kapaciteta, onda radi, ali samo ako se ta memorija prije reinicijalizira posebnim alatom (to je ona priča o zaštiti podataka na hardverskoj razini).

Priznat ću da sam razočaran ovime i volio bih čuti imaju li za to neko inženjersko opravdanje.

Da su normalni, ostavili bi to rješenje za boot drive i na dnu napravili da se poklopac otvara kao na Mac miniju i tamo stavili dva NVMe slota da ljudi mogu sami ubaciti što ih veseli kasnije.
gogh
23-03-2022 | 09:13
I što onda u slučaju kvara? Hoće li barem ovlašteni servisi imati način riješiti pokvareni SSD ili? To je onda ista situacija kao i na prijenosniku, jel?
kupus
+1 23-03-2022 | 15:51
Najvjerojatnije hoće. Moja pretpostavka da je taj drugi slot upravo zato i tu - da servisi mogu napraviti backup/restore tvojih podataka u slučaju potrebe.

Tko zna, možda se "otključani" firmware od nekud pojavi i među smrtnicima :)
dpasaric
29-03-2022 | 00:13
Gogh, evo, razjasnilo se, barem dijelom - Apple ima posebnu servisnu proceduru inicijalizacije novog SSD-a, ali izgleda da mora biti jednake veličine kao onaj koji je izvorno bio unutra. Taj dio još nije do kraja jasan, ali praksa za sada tako kaže. U tom slučaju bi i sam korisnik koji ima DIY sklonosti mogao zamijeniti pokvareni SSD, ali izgleda ne s većim modelom.

Kupus, Appleovi servisi ne rade backup i restore podataka, to im nije u protokolima, nikada se time ne bave, korisnika se upozori da za podatke ne jamče, da se očekuje da korisnik ima Time Machine backup i da će podaci biti izgubljeni ako se mijenja sama pohrana.
kupus
29-03-2022 | 08:59
Ne znam baš dpasaric, nisam radio u servisu, ali čitam što kaže internet

https://9to5mac.com/2016/11/24/apple-special-cdm-tool-macbook-pro-ssd-recover-repairs/

Znam da su radili backup na prosloj (vjerojatno i aktualnoj) generaciji mbproa, tako da i ovdje očekujem isto. Čitao sam kako su se korisnici bunili jer su isti backup i naplaćivali, ali hej, nemaju izbora :)
dpasaric
29-03-2022 | 09:24
To nije usluga koja može biti redovna iz x razloga, ali je moguće da su neki servisi to nudili kao zasebnu uslugu po posebnoj cijeni.
gogh
+2 29-03-2022 | 11:21
Još jedan razlog više uzet minimalan disk samo za sistem, a sve drugo raditi s vanjskih HDD-a, RAID-ova i SSD-a... Nije mi nešto utjecalo na odluku oko kupnje, ali ne lajkam ove njihove poteze jer ne vidim svrhu u njima osim da sami sebi na taj način opravdavaju cijenu skupih diskova. Mislim da su jako puno truda i energije unijeli u to kako otežati život potencijalnim entuzijastima.
dpasaric
29-03-2022 | 20:06
I meni se taj dio ne sviđa i slažem se da ne treba plaćati njihove cijene SSD-a, ali ne bih išao na stroj ispod 1 TB, to je danas ipak neka osnova za Mac koji bi trebao potrajati barem 5-6 godina.

A ovaj drugi dio - rade li to namjerno, ili je to posljedica njihovog inženjeringa kako bi im proizvodnja bila jeftinija, nezavisnija ili možda performanse bolje - e, tu još nisam siguran što je prava istina. Nisu ništa "lažno oglasili", pa ih ne možemo kriviti za nešto, ali da bi napravili sjajnu stvar za korisnike da su ostavili par slobodnih NVMe slotova u njemu, bi.

Mene trenutno najviše veseli da netko napravi TB kućište za eksterne diskove u stilu ovog kućišta, pa da se to može onako fora naslagati na stolu u mali Mac-neboder! :) Dok se to ne pojavi, mislim da će i ona u Mac mini stilu biti zgodna! Treba mi jedno u koje stanu dva 3.5" SATA diska i to je to.
Vanjuška
+1 29-03-2022 | 20:47
Imao takvo još kod originalnog minija i to od OWCa koji svakako ije neka žnjor kvaliteta. Imao sam još par OWC kućišta i gomilu ostalih. Ali jednostavno, vanjski diskovi (kućišta, odnosno elektronika u njima) brzo rikavaju, par godina i krenu problemi, uvijek. Moguće zato jer su non stop bili ON kod mene, tako sad radije idem na one ladice gdje uštekam goli disk onako uspravno, odradim svoje, pa ga gasim i spremam u zaštitno kućište.
Drow
01-04-2022 | 15:02
Vidim da se ljudi zale na novi iPad Air 5 u vezi sa "creak" zvukovima. Navodno je aluminijum toliko tanak da se moze cuti pucketanje ili osjetiti prstima nekakva udubljenja. Mislio sam kupiti jedan ali ovo me malo koci, ne zelim dati toliki novac za nesto tako krhko. Sta vi mislite da li su to neki izolovani slucajevi ili je cijela serija zahvacena?
dpasaric
04-04-2022 | 01:39
Imao sam samo jedan iPad Air, mislim još prvu seriju, nije bilo nikakvih problema i radi dandanas kod frenda. Zašto ti je napet baš Air? Meni se čini da standardni modeli često nude najviše za novac, a to što su koji mm deblji, koga smeta?
bigallzg
+1 17-04-2022 | 04:40
Monitor su fakat mogli napraviti 32 a ne 27. Mislim da je standard 32 za dizajnere
Zanimljivi su mi Benq PD3220U 32 inch 4K ili Benq SW321C 4K 32 inch
dpasaric
18-04-2022 | 22:36
Slažem se, ali mislim da uskoro dolazi (uz najavu novog Mac Pro) i nova revizija 32" monitora, moraju dodati kameru i zvučnike, a to je prilika i da spuste cijenu. Tako je bilo nekada i sa Cinemom 30". Prvo je bila oko 32.000 kn, a onda su joj naglo srušili cijenu na oko 16.000 kn. Neka novi XDR 32" bude 20.000 kn s osnovnim staklom i to bi bilo super.
bigallzg
+1 24-04-2022 | 05:10
dpasaric je rekao:
Slažem se, ali mislim da uskoro dolazi (uz najavu novog Mac Pro) i nova revizija 32" monitora, moraju dodati kameru i zvučnike, a to je prilika i da spuste cijenu. Tako je bilo nekada i sa Cinemom 30". Prvo je bila oko 32.000 kn, a onda su joj naglo srušili cijenu na oko 16.000 kn. Neka novi XDR 32" bude 20.000 kn s osnovnim staklom i to bi bilo super.

Da slazem se to bi bilo super!!!
Ja sam imao prvog Minija, Power Mac G5 + Cinema Display 20. To su bili dobri Macovi!!!
Cinema Display 20 je bio skroz dobar.
dpasaric
03-05-2022 | 15:06
https://pbs.twimg.com/media/FR1rqLOXwAA-B1i.jpg

Evo, konačno nam je došao prvi na isporuku! Build-to-order model: 10-core CPU, 24-core GPU, 32 GB memorije i 2 TB SSD. Divan strojčić! :) Cijena 19.999 kn + PDV.
accom
+1 03-05-2022 | 21:14
I ja ga imam par dana na stolu. Prvi dojmovi odlični. Tri monitora fura bez svih onih poteškoća, koje su imali prvi M1 mac miniji... jedino mi se samsung probudio u nekoj "egzotičnoj" rezoluciji, ali Scaled/Show all resolutions prikaže i njemu native 2560x1440. Ne vidim frekvencije, ali je očito barem 60, što mi je sasvim o.k. Veći problem je Promise Pegasus R6, prva serija sa TB1 priključkom. Nije podržan na M1. Tako da sam ga priključio natrag na MP. Preko lan-a je brzina očajna, pa sam Studio preko ThunderboltBrid ge-a povezao s MP, i tako je brzina dostupanja do raid-a praktično identična na oba stroja.
dpasaric
03-05-2022 | 23:18
Vojko, koju si konfiguraciju uzeo? Što radiš na njemu?
accom
+1 04-05-2022 | 06:26
Basic Ultra - 20core, 48GPU core, 64GB, 1TB SSD. Zamjena za cilindar, kojeg sam furao 8 godina. Najviše radim u Adobe-u - ID, AI, PS, AE, Pr, i 3D (do lani Lightwave, sada Blender). U DTP-u uglavnom velike publikacije, recimo knjige ili annual report-e (150-400 A4 stranica, sa mnogo hi-res slika, grafova itd), za 3D dobivam press ready pdf fajlove i nacrte ambalaže, iz kojih kreiram 3D modele, hi-res teksture i napravim vizualizacije ovih za potrebe promocije, obično "ogromne" fajlove - 8000x8000 (plus-minus, zavisi o proporcijama vizualiziranog produkta). A to traži uzajamno korištenje barem tri aplikacije, velik scratch disk, puno ram-a...

Zasad nisam primjetio nekih problema, nema više memory-leak-a (što je na početku prijelaza na M1 bio čest slučaj). Sve u svemu - sve pet!
bigallzg
+1 04-05-2022 | 22:46
dpasaric je rekao:
https://pbs.twimg.com/media/FR1rqLOXwAA-B1i.jpg

Evo, konačno nam je došao prvi na isporuku! Build-to-order model: 10-core CPU, 24-core GPU, 32 GB memorije i 2 TB SSD. Divan strojčić! :) Cijena 19.999 kn + PDV.


Jedva cekam tvoje dojmove i testove!!!
Ja jos uvjek razmisljam izmedu ULTRA i MAXA
accom
+1 06-05-2022 | 14:28
Evo nešto mojih dojmova. Usporedjujem MacPro 6,1 (cilindar), 6-core xeon/64 GB rama/512 GB ssd/D500 GPU sa Ultra/64GB/1TB. Svi radni fajlovi su spremljeni na raidu, do kojeg dostupam s oba dva kompa istom brzinom (thunderbolt 1, thunderbolt bridge izmedju računala).

Otvaranje ID na MP traje otprilike 8 sek, na MS manje od 2, skoro bih rekao da samo sekundu. Najsporije se otvara AI, recimo otprilike 3 sek.

InDesign dokument, s kojim sam jučer završio - 256 A4 stranica, 412 linkanih fajlova (jpeg, pdf) na starom stroju otvara se oko 10 sekundi, na novom otvoren je u trenutku - doslovce. Ako ga otvorim dvoklikom u finderu, prijelaz iz findera u aplikaciju dogodi se u već otvoren dokument. Export press ready pdf-a je 52s vs 86s.
Skrolanje po dokumentu je na novom stroju neusporedivo brže, sve se odvijava bez ikakvih zakašnjenja. Oduševljen sam.

Illustrator - ista priča. Sve se dogadja doslovce odmah. Još na cilindru radio sam vektorizaciju ilustracije. Gradient mesh tool. Što u praksi znači tri prozora istog dokumenta: u prvom bitmap, u drugom bitmap a preko njega wireframe preview (za jednostavno čitanje boja) i u trećem vektorski prikaz u bojama. Na cilindru su se poslije 30ak minuta počele dogadjati čudne stvari - nije više osvejživao prikaz onako kak treba i slično. Pa sam morao restartat app. Tu toga više nema... sve radi b.p.

Photoshop - slično. Sve puno brže.

Sve skupa me podsječa na vrijeme, kad smo G4 mijenjali sa G5.

Blender, AE i Premier - idućeg mjeseca...

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 9 minuta
 • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
 • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
 • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
 • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
 • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
 • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
 • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
 • smayoo: @Air: :D
 • imjasminh: u biti cmd r xD
 • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
 • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, Riba, Sank, smayoo, ZeljkoB, Anonimci (579)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO