Davor Pasarić 31.10.23

Apple je danas predstavio novu generaciju M3 sustava na čipu - M3, M3 Pro i M3 Max. Kućni sve-u-jednom iMac i MacBook Pro serija računala prvi su dobili nove čipove. Ostala računala iz Appleove matrice proizvoda slijede vjerojatno na proljeće. Je li Apple opet uspio značajno pomaknuti granice računalne moći dostupne pojedincima? Itekako jest!

M3 SoC
M3 trojac vrhunskih performansi

 

Nova M3 generacija izrađena je u 3-nanometarskoj tehnologiji i predstavlja najmoćnije čipove za osobna računala ikada. Grafički procesor, koji je integriran na čipu, sada podržava i hardverski raytracing, a u najjačoj izvedbi pogoni ga 40 jezgri. Ulazni M3 koristi 8 procesorskih jezgri uz pomoć 25 milijardi tranzistora. Jači M3 Pro koristi 12 procesorskih jezgri i broji 37 milijardi tranzistora. Najmoćniji M3 Max sadrži nevjerojatnih 92 milijarde tranzistora uz 16 procesorskih jezgri.

M3 SoC
Macovi će od sada koristiti 3-nanometarsku tehnologiju izrade čipova

 

M3 SoC
Novi čip s pola snage ostvari dvostruko bolji rezultat

 

M3 SoC
Ako ovako nastave nije daleko dan gdje će sustići i NVIDIA čarobnjake

 

M3 SoC
Generacijski rast vrlo je dojmljiv; sve se odvilo u svega dvije godine...

 

Zanimljivo je što Apple više ne komunicira radni takt svojih procesora, tj. cijelog SoC - sustava na čipu. M1 serija je radila na radnom taktu od 3,2 GHz, još uvijek itekako aktualni M2 radi na do 3,5 GhHz, a novi M3 na do 3,7 GHz. Znači možemo zaključiti da dio ubrzanja dolazi ne samo kao posljedica nove arhitekture, već i čistom "fizičkom silom", tj. povećanjem takta. Naravno, da bi to bilo moguće s ovolikim brojem tranzistora, bio je potreban novi 3-nanometarski proces. No, postoji i treći razlog zašto su novi čipovi brži: interno inteligentniji algoritmi, pogotovo kada se mora obrađivati velika količina podataka odjednom, kao kod grafike. Apple se pohvalio da je prvi u industriji uveo dinamičku privremenu pohranu tekstura i da tako osjetno ubrzava GPU dio M3 čipa.

M3 SoC
Dinamička pohrana teksturane predstavlja novost u industriji

 

Ova Appleova prezentacija u potpunosti je snimana na iPhoneu 15 Pro, a odabrano je i čudno noćno vrijeme objave, tako da prevladavaju crni tonovi. Dva su povoda za tamne vizuale: prvi je Haloween, vrlo popularan u Americi, a drugi je novouvedena "Space Black" boja za novu M3 MacBook Pro seriju.

Mnogi vlasnici tamno plavog MacBook Air M2 modela znaju koliko je lijep, ali i koliko ga je teško sačuvati od masnih tragova prstiju. Apple tvrdi da nova "svemirski crna" koristi novu tehnologiju završne obrade koja uvelike smanjuje taj problem. No, lako za mrlje, pričamo o najmoćnijem prijenosniku ikada! Ovakva koncentracija snage je prije bila moguća isključivo u velkim stolnim radnim stanicama, a sada je možete ubaciti u radnu torbu.

M3 SoC
Novi MacBook Pro M3 nema pravu konkurenciju iz PC svijeta

 

M3 SoC
Nema čega nema, sve što želite od jednog prijesnika - novi MacBook Pro ima!

 

M3 SoC
Još uvijek ni traga novom velikom iMacu, ali zato je mali postojeći dobio lavovsko unapređenje!

 

Ne morate biti automobilski entuzijast da biste znali što "M3" oznaka znači u oktanskom svijetu. Nedavno me prijatelj provozao u jednom takvom "M3 Competition" čudu i ostao sam zatečen "scary fast" brzinom i razlikom u performansama u odnosu na prošli model. Slično je sada i kod Applea, razlika u odnosu na prošlu generaciju je značajna, a mi smo dobili "fora" naslov ove objave koji sasvim sigurno asocira na brzinu! :)

 

Komentari  

hal9000
+1 01-11-2023 | 10:55
Sve sam nešto razmišljao o nabavi M2 i onda evo M3. Dok se ja odlučim, bit će pri kraju M3 ere i taman kad i ako ga budem nabavio, mjesec i po' dana nakon toga će izaći M4. :o
dpasaric
+1 01-11-2023 | 11:29
To je vječita dvojba, ali nema tu pomoći i ne treba previše razmišljati. Naravno da ima smisla pričekati neki keynote kada se iz tračeva zna da upravo dolazi novi model koji te zanima, ali inače to čekanje "samo da dođe iduća generacija" može se vrtiti u petlji do u nedogled. Apple je sada zbrinuo iMac koji je zaista bio zaostao u odnosu na ostale modele, a nova MBP serija je ubitačno brza sada, taman za tu zahtjevnu i razmaženu publiku. Ostali strojevi su svi ok, MacBook Air M2 je fantastičan i ovako, Mac mini i Mac Studio isto, sve skupa sada vjerujem da možemo imati mir po pitanju Mac hardvera do proljeća.

Jedno ako možda ne spremaju iMac M3 Max 32" iznenađenje za Božić, ono da pokupe ljudima pare... :)
hal9000
+1 01-11-2023 | 11:39
Pa tako nekako i je. Kod svake zamjene bilo kojeg Apple komada hardvera, izađe nešto novo odmah nakon obavljene kupovine. Kratki regret i tako do sljedećeg puta. I tako već 16+ godina. :D
petros
01-11-2023 | 12:20
Pogledao tek sada! Kratko je bilo. Dobar im je Myst demo raytracing! Ti novi procesori koji imaju i GPU su super je pojeftinjuju taj hardver, na kraju će i običan Mac Mini biti jak kao neka gamerska konzola. Jedva čekam! 8)
Bertone
01-11-2023 | 23:36
Pogledao danas prezentaciju i jedini zaključak je da su i dalje "kemičari" i da prikrivaju prave podatke (da ne kažem lažu) jer negdje na 17 minuti eventa Kate Bergeron kaže "...novi MacBook Pro pruža izvanrednih 22 sata rada na bateriji..." i kak bi Davor rekao, kritički uzmete taj info i malo prokopate pa ispadne da MacBook M3 daje 22 sata na bateriji dok je podatak za MacBook Pro/Max M3 navedeno "samo" 18 sati (info sa službenog Apple weba, 22 sata je navedeno za 16" Pro/Max). Čemu uljepšavanje kad je i 18 sati OK vrijeme ili čemu raditi ovce od gledatelja?!

Kaj se cijena tiče, ne vidim smisao MBA M2 15" 8/512 pored ulaznog modela MB 14 M3 (8/512) osim što je MBA tanji i lakši, ali MB donosi bolji ekran i ulazne portove + aktivno hlađenje i novi procesor. Ustvari možda je to dobro pa će cijena MBA 15 ići dolje :)
smayoo
+1 02-11-2023 | 00:25
Appleovi keynoteovi se nekad nisu vrtili oko procesora, jezgri i sličnih trica. :(
dpasaric
02-11-2023 | 02:21
Bertone, meni bi i dalje draži izbor bio MBA 15" s M2, nego MBP 14" s M3 - jer MBA ima veći ekran, lakši je i 100 ¢ jefitniji. To što je ekran na M3 bolji je kod te razine kvalitete jedva mjerljivo, meni su već stare retine bile top. Prodao sam tuce upravo tih MBA 15" (ali sve CTO sa 16 GB memorije) i pokazali su se predobro, a vlasnici ih obožavaju jer su tako lijepo uravnoteženi. Ne treba takvim korisnicima na jednom moćnom M2 još snage i ventilatori da bi bio još malo brži, MBA leti u svemu što se radi na takvom ultratankom prijenosniku.

Ono s uljepšavanjem ionako dobre stvarnosti se slažem, potpuno je nepotrebno.
Piko
+2 02-11-2023 | 10:20
Solidan iMac .... ali još uvijek: lightening tipkovnica i miš .... i bez backlight na tipkovnici ..... ekran na 60hz ..... sve u svemu, samo su promijenili processor

Znam, znam, sitnice, ali nekoga (mene) vesele....
Bertone
02-11-2023 | 16:19
dpasaric je rekao:
... meni su već stare retine bile top. Prodao sam tuce upravo tih MBA 15" (ali sve CTO sa 16 GB memorije) i pokazali ...


Mislio si na MBP 15"? ;)
dpasaric
02-11-2023 | 20:11
Haha, nisam, pa razlika i nije neka velika osim ventilatora! :)
Bertone
+1 03-11-2023 | 06:48
#Zbunjen :D
MacSlavko
07-11-2023 | 15:45
Piko je rekao:
Solidan iMac .... ali još uvijek: lightening tipkovnica i miš .... i bez backlight na tipkovnici ..... ekran na 60hz...

Na to ćemo čekati još tri godine (nadam se ne i više)…
Kloba
13-11-2023 | 20:13
Kako je Brownlee opisao politiku Applea i dizanja cijena, to je predobro:
https://www.youtube.com/shorts/NiNYOZZLOyg
dpasaric
14-11-2023 | 02:31
Haha, ali živa je istina da je osnovni iPad dovoljan za 98% korisnika, dakle, samo nemojte biti pohlepni i za malo para možete imati sve što vam realno treba! :)

BTW, u Voćarni su sada cijene za tri nova CTO iMac M3 modela, konfiguracije koje mi se čine najsuvislije. MacBook Pro će uslijediti uskoro...
Laki
25-03-2024 | 08:01
Čekam iMac 32". Moj sadašnji iMac 27" još služi.
AnelzX
04-04-2024 | 12:14
Ja imam MacBook Pro late 2011 sa i7 8gb ram I Nvidia gt650m . jos uvijek sluzi odlicno ali evo bas me zanima hocu li vidjeti razlike u performansama u graficki zahtjevnijim aplikacijama ili igrama . Vidim da je i M1 super izbor , ali koliko je bolji u odnosu na diskretnu nvidijinu gt650m ? Pretpostavljam da ako uzmem nesto sa M3 da bi bila nadogradnja definitivno . Pozdrav svima na forumu , ja sam novajlija .

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 25 minuta
 • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
 • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
 • Borisone: Peek'n'Poke?
 • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
 • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
 • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
 • Djuro genijalac: Vidi eOI...
 • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
 • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
 • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
 • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
 • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
 • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
 • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
 • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
 • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
 • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
 • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
 • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
 • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
 • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
 • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
 • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
 • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
 • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
 • Piko: Može se sa [link]
 • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
 • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
 • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!
 • Kloba: Pod "on" za Shindlerovu listu trebao sam napisati Steven Spielberg. Isprika na tomu.
 • Kloba: Denzel Washington odgovara zašto je bolje da umjesto Scorsesea Schindlerovu lisu bolje režira on, dok će Scorsese uvijek biti prvi izbor za Dobre momke. Kao i da je crni redatelj uvijek bolji od bijelog ako je film smješten u crnu sredinu. I odgovori a da ne uvrijedi nikoga, umijeće ovih dana: [link]
 • m@xym: Što se tiče stope PDV-a, primjenjuje se stopa PDV u zemlji kupca robe, a samo ako trgovac ne ostvaruje veći promet od 10.000 EUR izvan svoje zemlje, naplaćuje se PDV po stopi zemlje u koje se nalazi trgovac.
 • tcanji: Zdravac, zahvaljujem na odgovoru i odvojenom vremenu. Lp i svako dobro!
 • Zdravac: Dakle, ne plaćaš duplo PDV nego onaj gdje ide roba
 • Zdravac: Ako je iz EU, plačaš samo poštarinu. S time većina web trgovina (mislim da bi po zakonu trebali imati svi), prilagodi stopu PDV-a zemlji iz koje naručuješ, dakle, ako si registriran u HR, a naručuješ iz DE, platiti ćeš proizvod sa 25 posto PDV-a
 • tcanji: Hvala Zdravac, trebao sam tu potvrdu. A što ako je roba iz EU, a ne US?
 • Zdravac: odgovor je DA - carina (ovisno o artiklu / tarifnom broju) i PDV svakako, a platiti ćeš i nekome da odradi uvoz za tebe
 • tcanji: Pozdrav jabučari! Molio bih, ako netko zna, da li se prigodom kupovine elektroničke opreme (npr. iPad, privatna kupovina) iz vana (USA) kod nas još uvijek na istu plaća porez odn. prijavljuje prigodom ulaska? Hvala.
 • gladhr2: [link]
 • Riba: Hajde posalji mi jednu. Pretpostavljam da koristis gmail?
 • rusty: @Riba - izgleda da opet notifikacije za privatne poruke ne rade?
 • cariblanco: [link]
 • Kloba: Hvala ljudi
 • drlovric: Uzmi kist sa njeznik cetkicama i predji preko hladnjaka i elektronike. IJa to radim u stanu na balkonu. Puhnem dva puta, sve zivo izleti iz konzole/NAS/mini pc. Kazu vlaga iz daha moze ostetiti elektroniku. Meni se nikad nista nije desilo.
 • smayoo: Nije benzinska pumpa dobra ideja. Kantica komprimiranog zraka tipično bi trebala biti dostatna za nekoliko čišćenja jer ima slamčicu za precizno korištenje i tako je zamišljeno da je koristiš. Precizno i odmjereno. Pipsaš točno tamo gdje su nakupine prašine i to u kratkim pipsevima, skroz izbliza.
 • Kloba: (oni upitnici su trebali biti jedan emoji...
 • Kloba: A za drugu opciju zamisli da dođeš na benzinsku natankati auto i vidiš lika sa PS5 kako rastavlja konzolu i raspuhuje ju. Osim toga, onj pritisak bi vjerojatno potrgao nešto. ????
 • Kloba: E vidiš, za dobro čišćenje PS5 unutrašnjosti pitanje je koliko mi boca treba?
 • kupus: druga opcija je šetnja do benzinske pa korištenje njihovog :)
 • kupus: U chipoteci imaš za uzeti kompresirani zrak u bocama @kloba

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, friga, jura22, Anonimci (485)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO