08.07.2026 | 07:43
smayoo kaže:
Za tebe je to "pravo na privatnost", a za nekog je to "zaštita djece". A sve se vrti oko glasanja u EU parlamentu, dakle tema je politička. Što sad ako se rasprava razvije do stupnja da opet popi*diš što se netko s tobom ne slaže? Onda ćeš obrisati i ovu temu nakon pustih stranica postova?
Nazovimo onda stvari pravim imenom - dozvoljene su one političke teme koje ti odabereš, toliko dugo dok se tebi svidi, zar ne?
Meni osobno sve više smeta taj tvoj novootkriveni politički aktivizam i rado bih da nas pustiš na miru s tim.
Ne, postoji ogromna razlika koju sam već objasnio, ali vidim da mnogi ne čitaju s razumijevanjem.
Za početak da citiram već napisano:
"Naravno, može se reći da ne postoji tema koja na neki način ne dotiče i politiku, ali dok su polazište znanost i tehnologija, rasprava može otvoriti i politička pitanja u primjernom kontekstu. Teško je univerzalno definirati što je primjereno, a što nije, pa ta odgovornost pada na naše moderatore i Uredništvo."
No, KLJUČNA stvar je li neka rasprava može biti kvalitetna i bez svađa, etiketiranja i vrijeđanja jest u tome raspolažu li obje strane JASNE I PROVJERIVE ČINJENICE. U ovom slučaju to imamo i nitko, bez obzira je li za tu EU direktivu ili protiv nje, se ne spori oko činjenica; sutra je glasovanje u EU parlamentu po tom pitanju, a od prije znamo kakva je direktiva.
Znači obje strane mogu sada argumentirati svoj stav, ali nema nagađanja bez dokaza - kao što smo imali npr. u temi o ratu gdje obje strane ovise o teško provjerivim izvorima jer u ratu uvijek imamo propagandu obje strane. I onda počinje informacijski kaos. Ovdje nemamo kaos, imamo samo jasne činjenice prijedloga zakona koji ide na glasovanje. Nema svađe oko tih činjenica, možemo samo argumentirati svoj stav oko vrlo konkretne i tehnološke teme.
Što se tiče mog "aktivizma", moje mišljenje je da je to svakako daleko bolji građanski stav od tvojeg plašljivog konformizma. Aktivizam mogu biti neke manje važne društvene teme, ovi su pak temelji društva i civilizacije, da nije tako, ne bi bili u Ustavu RH. Znači radi se o imanju kičme i malo integriteta, a ne o izmicanju pred velikim i važnim pitanjma za cijelo društvo.
Jer ako je netko nezainteresiran za to hoće li mu djeca odrastati u Vrlom novom svijetu ili 1984. — onda je on za mene potpuno neodgovoran, sebično zatvoren u svoj mali kratki roditeljski timeline i bez stvarnog društvenog integriteta. Zamislimo samo da npr. žene nisu bile "aktivistice" po pitanju njihovih osnovnih ljudskih prava koja su dovela do toga da danas slavimo 8. ožujka kao Dan žena?
U crnoj verziji povijesti jednog dana bi te djeca mogla pitati zašto si ignorirao pitanja kršenja Ustava RH i ne reagirao kada su naši zastupnici digli ruku da nam djeca odrastaju u sustavu potpunog nadzora koji onda slijedom stvari vodi u totalitarizam.