08.10.2023 | 07:55
Bertone kaže:
tino1 kaže:
...
Ali to je sve manje bitno (barem za mene) jer uvijek vjerujem službenim priopćenjima. Pogotovo kada mi nedostaju jasni motivi. Jer tvrdnja da su stvorili situaciju kako bi opravdali napad na Irak, u najmanju ruku, čini se smiješnom. Osim toga je Populizam!
Ja sam davno pročitao da je razlog napada na Irak to što su mjesec-dva prije nego se dogodila invazija Njemački arheolozi u bivšem koritu rijeke Eufrat pronašli podzemne strukture za koje se pretpostavljao da je Gilgamešova grobnica.
Znam,... glupost,... teorija urote,... no ako u obzir uzmemo činjenicu da su nakon invazije ameri uredno godinama osiguravali ne samo to nego i druga arheološka nalazišta u Iraku (na kojima su njihovi arheolozi nekaj i kopali) i da se ni jedan neovisni arheolog nikad nije vratio u Irak istražiti to do kraja,... jbg, ni 9/11 nije nemoguć scenarij.
EDIT:
Malo sam sad prekopao pa evo
vijesti iz travnja 2003., znači nekih mjesec dana nakon invazije na Irak.
Teorije zavjere su često prisutne u javnim raspravama i često se temelje na sumnjama i neprovjerenim tvrdnjama. Nema nijednih pouzdanih dokaza koji podržavaju tvrdnje da su Ameri sami izveli terorističke napade 11. 09. kako bi opravdali vojnu intervenciju u Iraku i Afganistanu.
Teroristički napadi 11. 09 bili su opsežno istraženi, a odgovornost za te napade preuzela je teroristička organizacija Al-Qaida, koju je predvodio Osama bin Laden. Međunarodna zajednica, uključujući i niz neovisnih istražitelja, potvrdila je odgovornost Al-Qaide za te napade. Što bi Bin Osama priznao da je parkirao Avion u njihovo dvorište ako to on nije? Da ga što brže sataru?
Što se tiče situacije u Iraku, Američki razlozi za invaziju, bili su povezani s tvrdnjama o oružju za masovno uništenje i političkom stabilnošću Bliskog istoka, a ne s terorističkim napadima 11. 09, što im je trebalo da sami sabi roknu tornjeve kad već eto imaju razlog "oružje za masovno uništavanje". Međunarodna zajednica bila je podijeljena u vezi s intervencijom u Iraku (neke od "Prijateljskih službi su i te kako znali da Sadam nema takvo naoružanje". Ali eto ide im u prilog da Ameri roknu Sadama, a naknadno istraživanje nije pronašlo dokaze o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku. Ko nekome ko je organizirao samo destruktivni napad sa 4 aviona na svoju zamlju, pobio hrpu ljudi i to držao u tajnosti nije u stanju prošvercati kanister Sarina u neku od Iračkih tvornica i evo dokaza!
A to da su sumnjali u postojanje tog oružja je prvenstveno samom Sadamu za zahvaliti, on je godinama time javno prijetijo. Čak je i dejstvovo s tim na sjeveru iraka.
Meni nije nikako logično da Ameri roknu sami sebe da bi imali razlog napasti Irak, a kad bi trebali ići u akciju izmisle masovno uništavanje da bi eto i imali Vizu za ulazak u Irak. Čemu su onda roknuli centar New Jorka i riskirali da ih Tacker provali i pjenjivim ustima bez pauze sere po mrežama?
Teroristički napadi su složeni i kontroverzni, najviše su vođeni političkim idealizmom ili vjerskim fanatizmom. Organizatori takvih akcija su dobro umreženi i sama u sebi zatvorena interesna zajednica sa svojom specifičnom komunikacijom, tako da je konvencionalnim Špijunima teško izvući informacije. Pa su plodno tlo za zavjere.