Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


18.08.2022 | 22:45
Hvala na opširnom odgovoru!
19.08.2022 | 07:51
Jako teška noć za Ruse. Bavovna ih je opet pogodila (izraz koji su skovali Ukrajinci, a koji ukratko znači da se dogodilo nešto što onaj kome se to dogodilo ne može objasniti kako).
Idemo redom: opet im je roknuto skladište streljiva u Belgorodu i to jako veliko (ruski teritorij).

twitter.com/IntelCrab/status/15603421789...XeqGGCELsufQqHmqqZaQ
twitter.com/bayraktar_1love/status/15603...XeqGGCELsufQqHmqqZaQ

Udaren je Belbek aerodrom na Krimu.

Zabilježene su i eksplozije u Mizvodnama na Krimu. I za kraj, protuzračna obrana Krimskog mosta je bila aktivna; navodno je skinula izviđački dron Ukrajine.

Svi su udari usredotočeni na logistička uporišta, tj. uskratu sposobnosti za borbu ruskih snaga. I svi su ciljevi duboko u ruskoj pozadini (skladište u okolici Belgoroda je gotovo 200 km udaljeno od Harkiva).

Istovremeno, pojavio se video koji nedvosmisleno dokazuje da Rusi koriste nuklearku u Zaporižju kao štit i u njoj skladište vojnu opremu.

twitter.com/mhmck/status/156045406424414...XeqGGCELsufQqHmqqZaQ

A već su napravljene i projekcije radijacijskog oblaka prema trenutnim meteouvjetima.
Mi smo taman na rubu...
twitter.com/myroslavapetsa/status/156022...XeqGGCELsufQqHmqqZaQ

Za kraj, u Rusiji su uhvatili 6 tekliča koji su pokušali u Dubai i Erevan (Armenija) prošvercati 225 kg zlata. Tko zna tko je od oligarha pokušao izvršiti uplatu u vlastiti mirovinski fond?

Au.jpg


au1.jpg
19.08.2022 | 07:56
Ovo im je veliki grijeh. U Dubai-u zlato se sverca pod ptronatom emira.

www.middleeasteye.net/news/dubai-switzer...gling-hub-blood-gold
19.08.2022 | 08:34
Nenene. To zlato je sigurno pokušao prošvercati Zelenski. To je ono čime su ga potkupili Amerikanci, a on to nije uspio ukrcati na onaj avion kojim je odbio otići kad su mu ponudili da ga patriotski evakuiraju u njegovu vilu u Toscani.
19.08.2022 | 11:31
da nije neko od ovih?

FaeKCcoWQAAhOjF.jpeg
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.08.2022 | 11:58
smayoo kaže:
Nenene. To zlato je sigurno pokušao prošvercati Zelenski. To je ono čime su ga potkupili Amerikanci, a on to nije uspio ukrcati na onaj avion kojim je odbio otići kad su mu ponudili da ga patriotski evakuiraju u njegovu vilu u Toscani.


Nosio je nekom ukrajinskom Kikašu sredstva za onaj avion koji treba sletit i donijet izraelskih raketa.
19.08.2022 | 12:54
Evo Davore, ovdje priznaju rusi preko njihovih javnih i državnih medija da su instalirali Trumpa u USA za predsjednika i da razmišljaju o tome da neće opet za nove izbore.


twitter.com/ifindkarma/status/1545156368813895680
19.08.2022 | 13:16
Čuj ovoga:


twitter.com/atrupar/status/1560464469230342144

U svakom slučaju priznali su svi da je velika narančasta beba sakrila dokumente koji bi inače trebale biti pod ključem!

Pa trebao ih je skenirati da ih proslijedi u Moskvu.
19.08.2022 | 13:27
FafoG75WIAAmhlg.jpeg
19.08.2022 | 13:32
FafoG77WQAAkEm1.jpeg
19.08.2022 | 13:44
"Šef UN-a poručio Rusiji da ne isključuje nuklearku Zaporožje iz ukrajinske mreže".

To je ono što sam ovdje već pitao u par navrata - kako to da im Rusi još nisu isključili struju?

To je baš čudno, svaki bezobzirni vojskovođa bi to prvo napravio neprijatelju, a oni mrtvi hladni daju struju suparniku. Čini se da je priča malo kompleksnija i ne bas očigledna.
19.08.2022 | 14:17
dpasaric kaže:
"Šef UN-a poručio Rusiji da ne isključuje nuklearku Zaporožje iz ukrajinske mreže".

To je ono što sam ovdje već pitao u par navrata - kako to da im Rusi još nisu isključili struju?

To je baš čudno, svaki bezobzirni vojskovođa bi to prvo napravio neprijatelju, a oni mrtvi hladni daju struju suparniku. Čini se da je priča malo kompleksnija i ne bas očigledna.


Mozda ne znaju gdje je prekidac, ispravni odgovori su uvijek najocigledniji.
19.08.2022 | 14:35
Davore,

Zamolit ću Smayoo-u da se uključi sa specifikumima. Stabilnost elektroenergetske mreže je vrlo kompleksna stvar koja je DUBOKO ugrađena u nju. Nije samo tako ugasiti EN mrežu u nekoj zemlji. To je možda F5 u nekoj igrici, ali u praksi je to vrlo kompleksna stvar.
Ajmo sad na samu nuklearku: da bi nju bilo moguće isključiti, treba prvo zaustaviti nuklearnu reakciju, a potom reaktor hladiti još jako dugo dok se on posve ne ugasi. Upravo o tome se i radi: ako se NE isključi s mreže samo tako, postavlja se pitanje kako ćeš pokretati pumpe za hlađenje reaktora, jer si iskopčan s mreže, a struju više ne proizvodiš. Jasno da je NE opremljena dizelskim generatorima koji će davati struju za rashladne pumpe, ako sve ostalo crkne, ali to su vrlo lomljive naprave koje se lako izbace iz stroja. Jedna ručna granata je dovoljna da onesposobi dizel-generator (samo probiješ hladnjak i piši kući propalo je).
Da budemo vrlo precizni oko NE Zaporižje: ona je modernizirana i njezini sigurnosni standardi su u rangu bilo koje moderne NE u Europi na način da je reaktor oklopljen do te mjere da bi izdržao i udar aviona, ali planski postavljen eksploziv po rashladnom postrojenju može izazvati teško sranje s krajnje neizvjesnim ishodom. Ne znam koliko je vrijeme za kompletni shut down nuklearnog postrojenja, ali sumnjam da je kraće od nekoliko dana (možda i puni tjedan) tijekom kojih treba cijelo vrijeme hladiti reaktor dok se on ne ohladi na temperaturu okoliša i prestane biti opasan u tom (toplinskom) smislu (između ostalog i zato imaš one noćne viškove struje, kad je ona odvratno jeftina, jer se nuklearka ne gasi na prekidač u roku od pola sata i pali na isti način). Ovdje treba precizno reći da se radi o ŠEST zasebnih reaktorskih postrojenja, ako se ne varam, tj. defacto o 6 nuklearki na jednom području koje se vode kao jedna NE od kojih je SVAKA od tih 6 cca 50% jača od NEK.
Dakle, imaš ovu situaciju: 6 NE radi svojom nazivnom snagom (vjerujem da je tako, ne mogu znati specifikume). Struja koju proizvodi ide u mrežu. Koja je mogućnost za Ruse da kradu tu struju i šalju ju na Krim i druga okupirana područja, pa i sve do Rusije, ne znam, tu je Smayoo nemjerljivo veći autoritet; NE Zaporižje proizvodi 20% sve struje u Ukrajini, čisto da vidiš o kakvom se pogonu radi. Ako ju isključiš iz EN mreže, onda moraš i prestati proizvoditi struju i sve ugasiti, ali ti treba neka energija d abi pumpe radile još nekoliko (tje)dana dok se sve ne ohladi da nije problematično.
Tu je još i problem uskladištenog iscrpljenog goriva (ono se u pravilu uvijek skladišti na području nuklearnog postrojenja iz očitih i logičnih razloga; riječ je o volumno vrlo malim količinama) koje bi, za slučaj da se eksplozijom oslobodi iz svojih kontejnera teško ozračilo područje oko elektrane.
19.08.2022 | 15:49
Sef UN-a je poručio Rusiji da pusti inspektore IAEA da sve provjere i implementiraju neki ratno- sigurnosni elaborat da se tim velikim i opasnim potencijalom može kontrolirano raditi, pa i u krajnju ugasiti.
Ko rusi dobri pa časte ostale strujom?
19.08.2022 | 21:33
Pred Rusima je još jedna duga noć, čini se. Sve je više snimki iz raznih izvora o eksplozijama na Krimu. U Sevastopolju i Kerču (mjesto gdje je most) je aktivna PZO.

U međuvremenu, SAD su potvrdile da je Ukrajina uz njihovu pomoć integrirala HARM rakete na svoje Migove.

www.thedrive.com/the-war-zone/ukrainian-...i-radiation-missiles
20.08.2022 | 08:03
Potvrđen je napad na zapovjedništvo crnomorske flote u Sevastopolju. Izvršen je dronom koji je ruska PZO pokušala oboriti, ali nije uspjela. Meni ovi napadi od strane Ukrajine izgledaju kao ispipavanje terena i mapiranje položaja i mogućnosti ruske PZO na cijelom Krimu. Sve upućuje na to da je konačni cilj te cijele operacije napad na most u Kerču.
TIME je donio reportažu o ukrajinskim vojnicima koji se već nekoliko mjeseci obučavaju za let i bojna djelovanja na A10 Thunderbolt II avionima koje su SAD povukle iz operativne upotrebe ili to upravo čine. Riječ je CAS avionu (Close Air support) čija je osnovna značajka čudovični GAU-8 top tipa gatling koji može probiti oklop tenka. Ova obuka je zasad polu(ne)službena i odvija se na računalnim simulacijskim sustavima, ali koristeći prave programe. Ako SAD odluči da će donirati/prodati, uglavnom isporučiti A10 Ukrajini, piloti će biti spremni. Prije nego netko krene otvarati šampanjac, treba reći da je A10 zamišljen za djelovanje u uvjetima kad je neprijateljska PZO već dobro uništena što zasad još uvijek nije slučaj. No, tu se fino uklapaju ovi HARM sustavi koje sad Migovi mogu ispaljivati čime svaki PZ radar postaje jako izložen i tu bi onda A10 doista mogao napraviti puno nereda.
No, o tom, potom. Dotad, Rusija je krenula jako pojačavati sigurnosne protokole na Krimu za sve stanovništvo (check points, zapriječenja na ulicama, cestama i sl.) što se dosad nije uopće radilo, jer su smatrali da je Krim njihov, siguran i izvan dohvata Ukrajine što se sad pokazuje neistinitim.
EDIT:
Za kraj, pojavila se i ova snimka koja, navodno, prikazuje, da su ljudi počeli napuštati Belgorod nakon sinoćnjeg napada na ono vojsno skladište. Iskreno, ovo može biti i samo prometna gužva navečer, ali ne znam kako se i koliko prometuje Belgorodom da bih to mogao procijeniti pa nek svatko zaključi za sebe je li to doista napuštanje grada ili ne.
twitter.com/na_intel/status/156069536506...EhEp8wdhw-879RSt_9Ng
20.08.2022 | 08:36
Upravo objavljeno da je izbio veliki požar pokraj aerodroma u Sočiju gdje je jučer bip Putin. Moguće da je u pitanju baš jako velika slučajnost, a moguće da i nije...

soci.jpeg



Pojavila se satelitska snimka jučerašnjih udara po Krimu. Jedno od skladišta streljiva koje je izbrisano sa zemlje.

skldiste.jpeg


Ovdje se vidi koliko je toga bilo na hrpama


skladiste1.jpeg


A ovdje se vidi da više ničeg nema....
20.08.2022 | 08:42
Davy Crockett priča iz američkog kongresa... naizgled nema veze s Ukrajinom, ali priča upravo o tome, o licemjerju američke vlade koja je huškala na ovaj rat i sada ga podržava da traje što duže.

Kongresmen je Rand Paul, isti onaj koji optužuje Faucija za teške laži.

20.08.2022 | 08:52
Djuro genijalac kaže:

Ajmo sad na samu nuklearku: da bi nju bilo moguće isključiti, treba prvo zaustaviti nuklearnu reakciju, a potom reaktor hladiti još jako dugo dok se on posve ne ugasi. Upravo o tome se i radi: ako se NE isključi s mreže samo tako, postavlja se pitanje kako ćeš pokretati pumpe za hlađenje reaktora, jer si iskopčan s mreže, a struju više ne proizvodiš. Jasno da je NE opremljena dizelskim generatorima koji će davati struju za rashladne pumpe, ako sve ostalo crkne, ali to su vrlo lomljive naprave koje se lako izbace iz stroja. Jedna ručna granata je dovoljna da onesposobi dizel-generator (samo probiješ hladnjak i piši kući propalo je).


Malo znam o nuklearnim elektranama, ali čisto zdravorazumski mi nema logike ovo što govoriš - pa nema tog inženjera koji bi konstruirao elektranu tako da ne postoji mogućnost da se turbine koje pogone generatore ne mogu odvojiti od generatora! Pa u najgorem slučaju mora postojati sigurnosni ventil za ispuštanje pare! Tamo imaju 6 reaktora, mogu isključiti 5 i jedan puste da snabdjeva strujom pumpe za hlađenje ako je to "usko grlo". A jednako tamo, volio bih vidjeti kako je tamo složen sustav hlađenja, u NE Krško se hladi vodom iz Save. Ako tamo nisu na rijeci, valjda imaju neki sustav koji bi radio i u slučaju većeg incidenta i stiuacije bez struje.

Znači mislim da ne govorimo o tezi potpunog gašenja nuklearnog reaktora, dovoljno je da se šipke izvade do razine da se reakcija uspori i da se proizvodnja smanji na servisni minimum. Već samo smanjenje proizvodnje na goli minimum učinilo bi suparniku ogromnu štetu, vjerojatno veću nego bi trpile ruske snage. Zato mi je sve ovo zanimljivo i baš bih volio da negdje naletim na objašnjenje nekog eksperta koji radi tamo ili u sličnoj elektrani.
20.08.2022 | 12:10
Davore, promašio si potpuno. Zdravorazumska logika ti ne funkcionira jer zanemaruješ temeljne fizikalne zakonitosti.

Snaga je ogromna, a i akumulirana energija u ciklusu voda-para, što znači da je i tromost sustava ogromna.

Primjer klasične termoelektrane (na naftu) u kakvoj sam ja radio. Snaga bloka je razmjerno velika za godinu gradnje (1976) - 320 MW. To je cca 45% snage bloka u Krškom (720 MW). A Krško je oko 75% snage jednog bloka u Zaporižju (950W), a takvih tamo ima 6.

Elem, u termoelektrani Rijeka ima jedan blok od 320 MW, spojen putem 2 (DVA) dalekovoda na visokonaponsku prijenosnu mrežu. Zašto dva? Jedan za rezervu. Nekad je elektrana radila preko jednog dalekovoda jer se na drugom nešto radilo, ali u pravilu je radila preko oba, ako jedan ispadne, da ne ispadne i elektrana. Zašto? Jer je ispad takvog postrojenja uvijek eksces i rizik, čak i u klasičnoj elektrani.

Ako elektrana izgubi spoj s mrežom, generator iznenada ostaje rasterećen. Struja više ne teče, snaga koja je angažirana i akumulirana u rotacijskom zamahu turboseta i u tisućama tona pare u ciklusu nema se kamo predati. Ako ne prekineš dovod pare na turboset (ne, turbina se ne može odvojiti od generatora tek tako, nema tu kuplunga na pedalu, jbt. pa se zato mehanički sklop turbine i generatora promatra kao jedinstveni mehanički sustav, kojeg se naziva turboset ili turboagregat), doći će do pobjega brzine turboseta - u par sekundi s nazivnih 3000 o/min si već na 3500, ako nisi zatvorio ventile za privod pare odmah, u idućih 15 sekundi si već na 5000 i dalje nema više ni ružičastog, ni plavog, ni sivog scenarija. Samo crni. Komadi čelika teški parsto kila do par tona lete naokolo nadzvučnim brzinama, ispaljeni centrifugalnom silom, kao iz Davidove praćke, na sve strane. Kilometar daleko bez frke, a manji komadi i višestruko toliko.

Dakle, zatvoriš paru i pustiš da se turboset inercijski zaustavi. Pri tom mora funkcionirati podmazivanje (na neki emergency izvor napajanja u zapadnim elektranama, a kod Rusa imaju gravitacijski spremnik ulja za takve situacije), ali to je nebitno u smislu sigurnosti. Ako ležajevi turboseta zaribaju, to je samo ogromna materijalna šteta, nema opasnosti.

Međutim, glavnina zarobljene energije je u pari, ne u turbosetu. U pravu si, postoje sigurnosni ventili na kotlu (veličine cca omanje obiteljske kuće ), oni se otvore, para se ispusti u atmosferu, plamenici u kotlu su ugašeni još sekundu ranije, čim je ispala elektrana s mreže, i to je, više manje - to. U kotlu nema bitne količine zarobljene energije koja se ne bi imala kamo osloboditi, čim se ugase plamenici.

To ti je klasična elektrana. I dalje postoji desetak stvari koje, ako pođu po zlu, i ne odradi failsafe mehanizam, može biti svašta. Mrtvih, ranjenih, ekspolozije, ekološkog incidenta, sranja... ali to je sve dječija igra u odnosu na nuklearku.

Zašto?

Jer u nuklearki je količina zarobljene energije u pari tek desetina one koja je zarobljena u reaktoru. Ako otvoriš sigurnosne ventile i ispustiš paru, najhitnije moraš nadomjestiti taj gubitak medija novom rashladnom vodom i nastaviti cirkulaciju kroz reaktor, da ne nastupi tzv. "meltdown" ili, kako ga vole zvati američki novinari "The China Syndrome" (po poznatom romanu i filmu).

Stvar nije trivijalna, voda koja ulazi u reaktor ne smije biti bilo kakva voda (zato se tehnički niti ne zove "voda", nego "kondenzat" ili "demineralizirani nadomjestak", a, još važnije, ne smije biti bilo kakve temperature, a niti protoka. Ako pustiš preveliki protok previše hladne vode, može doći do pucanja jezgre. Ako pustiš premali protok, voda će se prerano i prenaglo pretvoriti u paru pa može doći do eksplozije, i tako, 100 sranja.

Naravno da postoji emergency sustav za stabilizaciju temperature reaktora u slučaju ispada, ali - to je emergency sustav. Nikom ne pada na pamet da planira neku operaciju koja koristi taj sustav kao - osnovni. To je sustav koji se testira svaki tjedan, sve na njemu mora štimati, i svi mole Boga da nikad ne zatreba. Karikirano, da voziš nuklearku i računaš da ćeš je na takav način zaustavljati je isto kao da planiraš komercijalni let Airbusom 330 koji će završiti prisilnim slijetanjem na morsku površinu "ako bude gužva na aerodromu". Kužiš?

A kamoli da voziš 6 reaktora na takav način pa da ti se dogodi da ti radi ispada dalekovoda svih 6 reaktora odjednom dođe u takvu ekscesnu situaciju...

Dakle, nuklearna elektrana se vozi tako da uvijek ima dostatan broj funkcionalnih dalekovoda koji je povezuju na VN mrežu na više različitih, udaljenih točaka, tako da scenarij iznenadnog rasterećenja bude u domeni teoretskog. Ne znam kakva je točno tamo topologija VN mreže, ali, kakva god bila, stvar se svodi da na VN mrežu Ukrajine i VN mrežu Rusije (koje su u normalnim uvjetima možda bile i međusobno povezane, možda nisu, ali sada sigurno nisu). Osim ako nemaju najmanje 3 dalekovoda prema ruskoj mreži, bili bi potpuni luđaci da voze nuklearku na način da otkače Ukrajinu, jer bi ih dobro plasirana grafitna bomba dovela do incidenta u kojem bi ovisili o tome je li zadnji failsafe potpuno, 100% i besprijekorno pouzdan.

E, sad, čim ti je elektrana dalekovodima spojena na više različitih točaka više različitih mreža, kamo će točno koliko energije otići - to više uopće nije moguće kontrolirati iz elektrane, već isključivo iz prijenosne mreže (a i to samo grubo). Jednostavno, struja teče vodovima na kojima postoji razlika potencijala (napon) takva da je potencijal na strani elektrane veći od onog na drugoj strani. Onim vodom gdje je razlika potencijala veća, teče veća struja, dakle tim se vodom u tom času predaje veća energija. To ti je onako, do kraja banalizirano, što bi se reklo "for dummies".

Dakle, oni koji upravljaju elektranom, ako žele koristiti energiju iz nje, nemaju drugog (realnog) izbora nego pustiti i da dio energije (možda i veći) ode na drugu stranu, neprijateljima. As simple as that. Naravno, ako im ne treba energija uopće, mogu pogasiti svih 6 reaktora i nema struje ni za koga. Ali sumnjam da su u tako komotnoj situaciji.

Još si pitao kako se hladi.
Krško je pokraj Save, ali savska voda ne ide ravno u reaktor. Reaktor hladi (to jest - reaktor predaje toplinu na) ciklus voda-para, dakle kondenzat. A kondenzat, odnosno ciklus hladi savska voda. Zaporižje je na Dnjepru, dakle princip je isti. Postoje termoelektrane koje nisu na moru niti nekoj dovoljno velikoj rijeci, u njima se ciklus hladi u tzv. rashladnim tornjevima pri čemu je gubitak kondenzata neusporedivo (tri reda veličine) veći pa je količina demi-nadomjestka koju treba proizvesti ogromna, tako da i taj dio procesa postaje dio kritičnog kruga.
Slika NE Zaporižje s Wikipedije
en.wikipedia.org/wiki/Zaporizhzhia_Nucle...k_Saporischschja.JPG
prikazuje s lijeva dva rashladna tornja. Nisam siguran zašto ih imaju, možda kao neki backup u uvjetima niskog vodostaja? Rekao bih da ih se ne koristi osim u nekoj specifičnoj situaciji jer je takvo rješenje energetski bitno manje efikasno, a i manje pouzdano.
20.08.2022 | 12:14
Aha, i na kraju sam zaboravio najvažnije.
Regulacijski raspon nuklearke je vrlo mali, izlazna snaga se tipično može mijenjati manje od 10% nazivne snage (znači, ako je nazivna snaga bloka 950 MW, ne možeš ga voziti na niže od 860 MW cca) jer se šipke radioaktivnog goriva ionako spuštaju minimalno, te se dalje poguravaju trošenjem goriva, a to je dinamika koja se mjeri u mjesecima, odnosno u tisućama sati rada.
Znači, ne možeš "ful smanjiti" snagu. Nuklearka vozi snagom za koju je dizajnirana. I točka.
I, konačno, kojom god snagom vozio, spojen si na više dalekovoda, i neki dio energije odlazi na neprijateljsku stranu, a ti čak ne možeš izravno utjecati koliki je taj dio.
20.08.2022 | 12:18
E, i sad, za kraj, kod nas je bila slična situacija (da se energija iz hrvatskih elektrana dijelom isporučuje neprijatelju), samo iz drugih razloga. HE Plat (kod Dubrovnika) koristi vodnu akumulaciju trebinjskog jezera, u istočnoj Hercegovini. Nema vode - nema proizvodnje, a zapornica je na brani, na neprijateljskom teritoriju. Tako da su oni pustili vodu, a elektrana u Hrvatskoj je proizvodila struju i za njih (iako hidroelektrana ne mora nužno biti spojena na dvije strane, ali da su otkačili vod prema Trebinju, ovi bi zatvorili vodu i jbg.).
20.08.2022 | 13:25
Eto, kako da sada ja ne volim Smayoota? Hvala na ovome!
20.08.2022 | 13:44
smayoo kaže:
(iako hidroelektrana ne mora nužno biti spojena na dvije strane, ali da su otkačili vod prema Trebinju, ovi bi zatvorili vodu i jbg.).


HE Plat je u to vrijeme (rat i neposredno nakon rata na ovom području) bila spojena na rasklopni sustav u Mokrom polju, na teritoriju BiH pored Trebinja, koji kontrolira Republika Srpska.

Tek znatno kasnije HE Plat (tj. generator koji proizvodi struju za RH) je spojena direktno na Hrvatski elektro sustav. Drugi generator, koji proizvodi struju za BiH, je i dalje spojen na rasklop u Mokrom polju.

Inače, taj generator proizvodi znatno više struje nego što je potrošnja na području Dubrovnika, pa se, u slučaju ispadanja elektro-mreže između Dubrovnika i ostatka hrvatske, on mora isključiti.
20.08.2022 | 16:00
FajcnunWYAAdVoE_2022-08-20.jpeg
20.08.2022 | 16:08
Tko jos nije neka pogleda seriju Chernobyl
m.imdb.com/title/tt7366338/

Tu je objasnjen rad nuklearke.
20.08.2022 | 16:46
Ta serija nema puno veze s onim što se stvarno dogodilo. Zagađena je dosta velikom dozom američkog propagandizma.
20.08.2022 | 18:51
Na kraju za laike objasnjava rad nuklearke. Na to sam mislio. A serija ko serija. Pogledao sam je.
20.08.2022 | 20:58
Ovo više nije zajebancija....

www.itamilradar.com/2022/08/20/confront-...in-the-adriatic-sea/


Screenshot2022-08-20at21.59.00.png
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.08.2022 | 21:31
Jeeej. Mobilizacija. Napokon. Opća, nadamo se.

Oćemo neku anketicu tko će prvi među nama zagnojit sveto tlo hrvatsko?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 46 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO