Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


07.05.2022 | 00:28
Objektivno zapadno izvještavanje možda nije uvijek baš tako objektivno:

"Der Spiegel deleted a video from his site with Azovstali evacuated from Azovstali, who said that the nationalists did not let out people.

Der Spiegel itself said that the video belongs to Reuters, and removed it due to "subsequently identified inconsistencies in content." What exactly is being discussed is not specified."

Civili koji su uspjeli uteći iz Azovstala govore da im Azovci nisu dali da odu kada su Rusi otvorili koridor jer im je bilo draže da im služe kao živi štit:

t.me/ukr_leaks_eng/221

Ovo sam izvukao samo par iskaza, ova bakica ne izgleda baš kao da to priča na silu, ne čini se da je nagovorena da laže, ali opet - sve je moguće.

t.me/ukr_leaks_eng/220

Ova pak kaže da su pokušali otići tri puta, ali su ih uvijek zaustavili.

t.me/ukr_leaks_eng/220

Iskazi meni izgledaju autentično, ne govore tako ljudi kojima se prijeti kako bi lagali. Znači ako nisu doveli plaćene glumce iz Rusije da odrade te iskaze tamo na terenu, onda bih rekao da je velika vjerojatnost da je to istina. Zapravo i nije neočekivano, niti s jedne niti s druge strane.

Naravno, to je sve skupa potpuno druga slika od one iz naših medija.
07.05.2022 | 06:17
dpasaric kaže:
SSSR je tada dao samostalnost svojim bivšim republikama i to je bio jedan od uvjeta takvog dogovora. Ono što sigurno nije pisalo jest da Ukrajina nakon toga može postati članica NATO-a. To ne bi progutao niti mekani Gorbačov. Da je to pisalo, da je tadašnji SSSR na to pristao, danas ne bismo imali rat. No, već samo napisana takva ideja zvuči kao šala, zar ne?


Zamolio sam te da proučiš i dojaviš što tamo piše, a ne što NE piše. Tamo ne piše ni da se alfa GT može spustiti na Eibach federima za 30 mm, pa si to napravio, ne?
Dakle, još jednom te molim: nađi sporazum po kojem se Ukrajina odriče svojeg nuklearnog arsenala u korist Rusije, Pronađi što piše u tom sporazumu, tko su supotpisnici i jamci sporazuma, te koje je to godine bilo.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.05.2022 | 07:02
Djuro genijalac kaže:
Sve je više izvještaja i neizravnih pokazetalja da je Ukrajina stepla još jedan ruski brod. Fregata Makarov je, izgleda, nastradala od Neptuna dok je bila u okolici Zmijskog otoka. Stižu nepovezani izvještaji o požaru, a i stranice za praćenje aviona pokazuju izuzetnu aktivnost izviđačkih i aviona za elektroničko izviđanje iznad Crnog mora. Izgleda da je istina...


Djuro, provjereno... u pitanju je SABOTAŽA

07.05.2022 | 07:05
Davore, nećeš nači te dokumente.
Šprajc ništa o tome nije rekao, znači, nema ih.
07.05.2022 | 08:18
dpasaric kaže:
Civili koji su uspjeli uteći iz Azovstala govore da im Azovci nisu dali da odu kada su Rusi otvorili koridor jer im je bilo draže da im služe kao živi štit


Za ovo bih čak bio začuđen da se pokaže da nije istina. Hoću reći - zvuči vrlo vjerojatno. Svaka bi vojska to napravila u takvoj očajničkoj situaciji.
07.05.2022 | 08:28
Mene samo smeta narativ po kojem je svaka osoba koja brani Marijupolj (tj. sad je u tim katakombama Azovstalja) 'Azovac' tj. implicira se da je zadrti neonaci fanatik (jer ih je tako etiketirala Rusija 2014. nakon što je okupirala Krim). Zašto se te osobe ne zove Ukrajincima, pripadnicima ukrajinskih snaga i sl.? Činjenica je da se tamo bore i Bjelorusi, recimo.
A evo tih Azovaca s nožem među zubima dok se klanjaju Haklkreutzu...

twitter.com/Gerashchenko_en/status/15221...HXBr_ag9_AqnNfgZ1kow
07.05.2022 | 09:04
smayoo kaže:
cariblanco kaže:
Ako kaže većina korisnika ovog foruma, da si ti neutralan, ja sutra idem na nekakvu kliniku da ispita moje mentalno zdravlje.


"Ako sam i u manjini, ne znači da nisam u pravu"
To je zapisao Thomas Mann. I to dvaput. Prvi put kad se usprotivio nacistima u Njemačkoj, prije nego je izbjegao u Švicarsku, a drugi put kad se usprotivio McCarthyjevcima u SAD-u.

Ako zaista imaš volju civilizirano diskutirati, moraš se UVIJEK sjetiti da potezanje argumenta "u manjini si" ODMAH znači da si izgubio.

Dakle, ili imaš argumente, ili nastavi pratiti iz prikrajka.

Oduvjek sam bio direktan, jer mislim da je to najbolji način da se riješi neki spor, ako ga ima,ok.


Direktan je OK. Svadljiv - ne.

Moje je mišljenje ( znači moje guzice koju svatko ima ) da ti je najpametnije, da se više ne javljaš u ovoj temi,


Srećom, tvoje mišljenje po tom pitanju nije relevantno.

Koja je tvoja stvarna argumentacija ovdje? Imaš li nešto konstruktivno za reći u ovoj temi, dakle nešto da nije ad hominem?


Evo kak neznam pojedinačno kvotati, boldao sam ono na što želim odgovoriti.

Prvo boldano= slažem se.

Drugo boldano= Zadnja mi je namjera svađati se, pogotovo na u ovoj temi, gdje mi nemamo skoro nikakav utjecaj, kako je netko rekao "mi smo samo promatrači"

Treće boldano= mi je jako interesantno. Znači dolazimo do toga što je to ad hominem ili govor mržnje ! Ok, ti si u ovoj temi taj, koji određuje, da li je to prihvatljivo ili ne ( iskreno ja sam se nadao da će moji postovi, kontra Davora biti obrisani ).

Može li netko reći tko je taj koji u našem svakodnevnom govoru na main-stream medijima, određuje što je to govor mržnje ili ad hominen napad ? Jer ako nemamo nekog @smayoo da točno odredi što je što, sve nam pada u vodu, zar ne? Za mene je puno prihvatljivija opcija, kako je to nekad bilo. Tad je rekao CK da je to verbalni delikt i ad acta. Danas se nalazimo u sivoj zoni, jer nemamo nekog autoriteta da kaže što je govor mržnje ili ad hominen napad. Znači da je moj upit "koliki je tečaj rublje" ili "imaš tetka viška" čista kamilica na ono što slušamo svaki dan o Udbašenkoviću i slične govore mržnje.

Vezano za ovo zadnje, najdraže mi je kad se udbaši posvađaju i govore jedni drugima tko je veći udbaš Ovaj naš Predsjednik, fajter, frajer s stavom, bi bio najveći frajer kad bi se dobrovoljno podvrgnuo nekom testu na opijate...znamo svi da se tragovi u mokraći ili vlasi glave ne mogu sakriti dosta dugo vremena
07.05.2022 | 14:49
Evo jedne snimke s terena koja prikazuje kako su skončale dvije ruske haubice.

twitter.com/UAWeapons/status/15229230057...esTGJO4buPk-8J1n-tPQ

Ono što je ovdje vrlo bitno i zašto ovo naglašavam je to da su one nastradale od uzvratne paljbe. One su prvo pucale, a onda su Ukrajinci uzvratili iz ovih doniranih M777 haubica koje su se pokazale u punom svjetlu. Naime, prvi uzvratni plotun je ostvario izravne pogotke i uništio direktnim pogocima obje ruske haubice. Ova brzina i preciznost u odgovoru su ono što će sad ruskim snagama jako zagorčati život, tj. već to čini.
Bitka za Harkiv je prešla u fazu u kojoj obrambene snage Ukrajine napreduju takvim tempom da Rusi u povlačenju za sobom ruše mostove ne bi li ih barem malo usporili. Kako trenutno stvari stoje, tj. trend posljednjih nekoliko dana je takav da će Ukrajina na tom području uskoro izbiti na svoju granicu. Također, sa zapadne strane se probližava Izijumu koji je od strateškog značaja za to područje.
Još je uvijek nejasna situacija oko one navodno pogođene fregate u Crnom moru; Rusi su objavili sliku gdje je ona na vezu, ali nitko nije ne može potvrditi datum te slike pa je i dalje pat pozicija oko toga. No, Ukrajina je sasvim sigurno na vezu Zmijskog otoka pogodila jedan desantni čamac/brod pomoću udara Bayraktara.
07.05.2022 | 15:21
cariblanco kaže:
Znači dolazimo do toga što je to ad hominem ili govor mržnje !


Ad hominem nije sinonim za govor mržnje, kako bi se dalo zaključiti iz tvog odgovora (više puta si ponovio: "ad hominem ili govor mržnje"), nego naziv za logičku pogrešku, kada jedan diskutant pokušava diskreditirati stavove drugog diskutanta, ne tako da komentira ono što je rečeno, nego nastoji tu osobu diskreditirati navođenjem opće poznatih karakteristika te osobe.

Npr. ad hominem je kada nekome sa čijim stavom se ne slažeš, spomeneš njegov fizički izgled, političku orijentaciju, spol, ili nešto četvrto, a stav koji je on iznio uopće ne pokušavaš opovrgnuti.

Kod nas je smayoo taj koji određuje što je je dozvoljeno, a što ne, ali, na žalost, do sada je više puta demonstrirao to da ne zna šta je ad hominem.

Zadnji put u odgovoru tebi, gdje te optužio za ad hominem, iako u tvom odgovoru uopće nije bilo ad hominem logičkih pogrešaka.
07.05.2022 | 16:19
Srećom, evo, ti znaš pa ćeš nas sad poučiti, jer si i sam obilno koristio taj pristup. Lopatom. I kamionom.
07.05.2022 | 16:57
Srećom, eto, ne moram nikoga ničemu podučavati, jer postoji definicija na internetu, pa je svatko može pročitati, ako želi.

Međutim, i tu si se pokazao kao loš čitatelj, pa si uredno ignorirao one definicije koje ne odgovaraju tvojim stavovima (epidemija).

Nego, kako znaš da sam sa ja time "obilno koristio" ako ne znaš što je "ad hominem" (što si i dokazao, svojom tvrdnjom da je carbilancov odgovor ad hominem)?

Pokušaj izrugivanja nekome, nije ad hominem, što god ti mislio, jer bi u tom slučaju, i ovaj tvoj odgovor (a i mnogi drugi tvoji odgovori) bili ad hominem, a nisu, jer ne odgovaraju definiciji ad hominem logičke pogreške.
07.05.2022 | 17:59
I pojedinci bi sad brisali temu, a svaki dana nešto novo naučimo
07.05.2022 | 19:09
m@xym kaže:
Pokušaj izrugivanja nekome, nije ad hominem


Itekako jest. Provjeri ti još jednom.
07.05.2022 | 19:16
Djuro genijalac kaže:
Evo jedne snimke s terena koja prikazuje kako su skončale dvije ruske haubice.

twitter.com/UAWeapons/status/15229230057...esTGJO4buPk-8J1n-tPQ

Ono što je ovdje vrlo bitno i zašto ovo naglašavam je to da su one nastradale od uzvratne paljbe. One su prvo pucale, a onda su Ukrajinci uzvratili iz ovih doniranih M777 haubica koje su se pokazale u punom svjetlu. Naime, prvi uzvratni plotun je ostvario izravne pogotke i uništio direktnim pogocima obje ruske haubice. Ova brzina i preciznost u odgovoru su ono što će sad ruskim snagama jako zagorčati život, tj. već to čini.


Ti znas da su uz M777 slali i one radare za detekciju putanje. To primarno bas zato i sluzi za detekciju dolaznih projektila, te povratnu paljbu u sto kracem mogucem roku.

Bio sam u bazama gdje su bile postavljene M777, budile su me nocima Znas kakvu uvjezbanost ta posada ima. Stalno to drilaju. Danima vjezbaju... Sumnjam da su Ukrajinci imali kada tako dobro obuciti posade da opsluzuju za njih svemirski artiljerijski sustav i pripadajuce nisanske sklopove.

Ako ovo nisu Switchblade kamikaza dronovi, ja bi rekao da su ovo Excalibur artiljerijska zrna. Nije tesko unijeti koordinate koje posalje Bayraktar ili neka izvidnica sa terena, a sama granata ce se pobrinuti da na toj geografskoj lokaciji i zavrsi

Skupe jesu ($120-150K komad kad su se tek pojavile), ali mislim da su im ih vec poslali. Lakse je transportirati 100 excalibura u ratnu zonu, nego tisuce klasicnih zrna, za isti ucinak.

To je ovaj sustav:


U svakom slucaju, bilo koji scenarij da je u pitanju, ovo je impresivno za vidjeti. Barem Rusi nece smjeti bez straha danonocno razarati gradove. Uvijek postoji sansa da ti nesto padne na glavu dok ti pucas
07.05.2022 | 19:59
Izrugivanje nije logička pogreška, a kamoli ad hominem logička pogreška.

Evo što kažu o tome na: Logical Fallacies

Ad Hominem

The ad hominem attack is a logical fallacy associated with trying to undermine the opponent's arguments by personal attacks, through attacking their character or skill level, etc. The ad hominem attack uses an accepted fact about a person to undermine their credibility despite the lack of causal connection between the two parts of the argument.

Engleski znaš dovoljno dobro da ti ne moram prevoditi.

Ruganje, izrugivanje, pljuvanje, i omalovažavanje nekoga tko je rekao nešto što tebi ne odgovara, nije logička pogreška. To je najobičnije vrijeđanje, i nema veze sa logičkim pogreškama.

Isticanje nečijih karakteristika, stavova, vjerovanja, stupnja školovanosti ili bilo koje druge opće poznate karakteristike, kao argument da njegovi stavovi nisu točni, jest logička pogreška.
07.05.2022 | 20:11
Evo vam malo Ujedinjenih nacija:

media.un.org/en/asset/k1p/k1pvngjn8e

Rusi pokazuju kako Azov koristi civile.

Pogledajte malo što govore, ako su to sve plaćeni ruski glumci, onda svaka im čast na vrhunskoj filmskoj produkciji. Ne kažem da je nemoguće, ali onda su veći majstori laži od "weapons of mass destruction" ekipe.
07.05.2022 | 22:03
Kada već ovdje imamo Star Wars dosjetke u kontekstu ovog rata, ova mi se čini kao najprikladnija do sada:

07.05.2022 | 22:24
Opet odličan senator Rand Paul:

07.05.2022 | 23:15
Ameri ipak reagiraju na osnivanje "Ministarstva istine" i sprdaju vladu po pitanju toga kako su hendlali ruske dezinformacije:

08.05.2022 | 05:45
dpasaric kaže:
Evo vam malo Ujedinjenih nacija:

media.un.org/en/asset/k1p/k1pvngjn8e

Rusi pokazuju kako Azov koristi civile.

Pogledajte malo što govore, ako su to sve plaćeni ruski glumci, onda svaka im čast na vrhunskoj filmskoj produkciji. Ne kažem da je nemoguće, ali onda su veći majstori laži od "weapons of mass destruction" ekipe.


Svi čitaju. Ali najbolje je: kazalište je implodiralo! Daj Davore molim Te. DA RUSI NISU NASRNULI NA UKRAJINU, NE BI BILO TE ŽALOSTI I JADA. Rat je gotov kad se svi Rusi pokupe s teritorija Ukrajine i ne prije!
Ukratko: Desinformazya.

Ali i u Rusiji svi odlikaši, nama nacista i svi pomažu starim bakama preko ceste (pogotovo u Ukraijini).
Prilozi:
08.05.2022 | 07:43
Jutro svima, evo novosti. Idemo prvo na Crno more. Još je uvijek nejasno što se (ni)je dogodilo s fregatom Admiral Makarov. Kako rekoh, kruže vijesti da su ju Ukrajinci pogodili projektilom Neptun i da je na njoj izbio i požar. Postoji jedna C/B dosta zrnata snimka koja prikazuje brod u plamenu čija silhuetta doista odgovara klasi fregate. Rusija je objavila snimku pristaništa u Sevastopolju gdje je Makarov, navodno, na vezu. No, u najboljoj ruskoj maniri, u tri različite objave iste snimke (razne platforme) ne mogu se međusobno dogovoriti koji je brod na slici doista Makarov. Pa je jednom sasvim desni, jednom je lijevi, a jednom u sredini. Na slici su zamućeni tj. uklonjeni brojevi pa se ne može sa sigurnošću potvrditi te navode. Poljaci tvrde da je Makarov na odmoru kod Spužva Boba (tj. potonuo), jer ga nitko nigdje ne može naći. Tako je sudbina ovog plovnog objekta zasad nepoznata. Ukrajina ne potvrđuje ništa, Rusija ne objavljuje ništa.
Ono što je sigurno je da su dva ukrajinska Su-27 jučer dobro izrokala Zmijski otok i uništili (vjerojatno) sve od oružja što je bilo na njemu. Postoji snimka koju je snimio Bayraktar koji je vrlo vjerojatno radio i lasersko označavanje ciljeva.

Vidi se kako su lovci (Su-27 nije jurišni zrakoplov, iako ima određenu sposobnost djelovanja po ciljevima na zemlji) dojurili na iznimno maloj visini, izbacili IR mamce (nepotrebno, nitko nije reagirao na njihov dolazak), uništili ciljeve (pogledajte do kraja, vidjet će se i sekundarne eksplozije streljiva i goriva) i nestali. Nakon (prek)jučerašnjeg udara Bayraktara koji su bili kobni za desantne čamce na istom mjestu, evidentno je da je ukrajinski pritisak iz zraka na Zmijski otok sve jači. Još jedan udar, ovaj put je nastradao Mi-8 koji je upravo dovukao pojačanja.
twitter.com/UAWeapons/status/15231945121...7PgAh08Q0bnp9mZO6h6g
To je sad izravna posljedica ruskog gubitka krstarice Moskva čija primarna zadaća je bila PZO. Zmijski otok je daleko do Krima i zapravo njegova jedina uloga u ovom sukobu je sudjelovanje u blokadi Odese. Sve upućuje na to da bi Ukrajina mogla krenuti u oslobađanje tj. zauzimanje Zmijskog otoka kako bi prekinula blokadu Odese koja je jedna od najvećih luka i u njihovim je rukama. Ovo uništavanje PZ obrane koju su Rusi instalirali na otok sad (teoretski) omogućuje neki zračni desant ukrajinskih snaga.
Bitka za Harkiv je i dalje u tijeku. Kad smo već kod nje, evo jedne vijesti koju ću, ako smijem i ako se nitko neće uvrijediti u potrazi za nekom jalovom neutralnošću, proglasiti izvrsnom. 64. motorizarana brigada koja je odgovorna za one zločine u Buči je bila nakon toga odlikovana od strane Putina i premještena na područje Harkiva. Svaka rit dođe na šekret, kak mi tu velimo. Izvještaji dolaze da su ju ukrajinske snage kod Izijuma potpuno uništile. Ako je to istina, neću proliti puno suza nad tom činjenicom.
Vratimo se mi u Bitku za Harkiv. Nisam tu pisao, ali prije cca tjedan dana Rusi su napali cilj od posebnog vojnog značaja u Harkivu; zabavni park i mjesto gdje njegovi stanvonici provode ugodne trenutke u prirodi. Budući je taj park vrlo velik (ajmo ga usporediti s cijelim Maksimirom i onda pomnožiti s dva-tri) jasno ja da je to bio namjeran napad na mjesto koje ima izuzetno veliko simboličko, ali nikakvo vojno značenje. Nakon toga je krenula ona protuofanziva ukrajinskih snaga koja i dalje traje. Pojavio se i podatak o njihovoj taktici koju koriste u borbi s Rusima. Pored sistema rotacije (o čemu sam već pisao) ključni razlog njihovog uspjeha je točno ono što su nas isto učili oni MPRI (Military Professional Resources Inc.; en.wikipedia.org/wiki/Military_Professional_Resources_Inc.) instruktori. Nikad stajati na mjestu, uvijek biti u pokretu. Ukrajina na ovoj liniji bojišta ima oko 44 tisuće vojnika. Rusija ima oko 70 tisuća, dakle brojniji su. Ukrajina se nije ukopala da statično čeka napad brojnijeg neprijatelja, nego je u konstantnom manevru. Ako Rusi negdje lokalno ostvare nadmoć, Ukrajinci se povlače i prepuštaju teritorij nakon što su Rusi ostvarili gubitke da bi ga osvojili. Rusi potom napreduju par kilometara dok ne moraju stati (logistika, umor), i onda ih Ukrajinci udare brojnijim snagama i za nekoliko dana vrate prepušteno područje. U ovakvim akcijama Rusi dnevno gube 100-njak vojnika i brojnu tehniku (o tome sam pisao neki dan) i njihove su snage sve slabije. Potpuno nova varijabla u cijeloj priči su ove NATO M777 haubice (Lovrić jučer detaljno opisao kako rade i koliko su efikasne) koje imaju veći domet od ruskih. U praksi to znači da su ruski artiljerski položaji sad jako izloženi ovim uništavajućim odgovorima s druge strane na koje oni ne mogu djelovati (jer su ti položaji izvan njihovog dosega).
Azovstalj u Marijupolju još uvijek nije pao unatoč ponovljenim teškim bombardiranjima od ruske strane koji su uključivali i termobarično oružje i sad sam ostaje da vidimo što će sutra na paradi za Dan pobjede Putin lagati svojoj naciji o cijeloj situaciji u Ukrajini.
Teza o proglašenju opće mobilizacije je živa, ali ako se to dogodi onda to znači nekoliko stvari. Prva je neizravno priznanje da specijalna operacija Z koja službeno ide po planu i ostvaruje zadane ciljeve zapravo ne daje rezultata. Ok, recimo da je ljudima mozak ispran do te mjere da to neće shvatiti na taj način. No, drugo, bitnije pitanje je to što će te snage, ako ih se pošalje na bojište ginuti kao zečevi. I ti će se kovčezi potom vraćati natrag doma. Dosad su u najvećem broju slučajeva to bili profesionalni vojnici (ok, bilo je i puno ročnika), ali to je za javnu percepciju posve druga situacija od one kad ljudi počnu nestajatis posla, jer su mobilizirani i onda svi vide što se događa izravno, a ne preko TV-a koji im govori ono što vlast želi da se čuje. I tu je pitanje opreme koju Rusija može ponuditi tim eventualnim snagama. Stara krama iz onih Lovrićevih skladišta koja najvjerojatnije i postoji samo na papiru, jer je odavno već sve što je vrijedilo pokradeno i prodano. I za kraj, ostaje pitanje zapovjednog kadra koji će voditi te snage te njihova obuka prije slanja na bojište. Temeljna pješačka obuka traje barem dva mjeseca, specijalističke obuke i dulje. Dakle, te bi snage bile donekle spremne za bojište tek nakon 3-4 mjeseca (treba formirati i postrojbe itd itd itd). Sve drugo je samo slanje topovskog mesa.
EDIT: Upravo naletio na potvrdu ovog razmišljanja i to izravno iz ruskog izvora na njihovoj TV.
twitter.com/JuliaDavisNews/status/152303...7PgAh08Q0bnp9mZO6h6g
08.05.2022 | 09:15
dpasaric kaže:
Evo vam malo Ujedinjenih nacija:

media.un.org/en/asset/k1p/k1pvngjn8e

Rusi pokazuju kako Azov koristi civile.

Pogledajte malo što govore, ako su to sve plaćeni ruski glumci, onda svaka im čast na vrhunskoj filmskoj produkciji. Ne kažem da je nemoguće, ali onda su veći majstori laži od "weapons of mass destruction" ekipe.


A kaj je ovo u Rusiji ?

Neznak kak video ubaciti, ali treći video gdje klinci od 5-6 godina gaze kao budući vojnici !!!

twitter.com/hashtag/VictoryDay?src=hashtag_click
08.05.2022 | 18:02
Evo me s novim trendovima s bojišta. Posljednjih dana je sve više izvještaja (i snimaka!) koji pokazuju da je URZ aktivnije, nego je bilo.

twitter.com/RALee85/status/1523244393695...Q8Z--jOJEYke9DiJAJ8w

Molim obratite pozornost na visinu leta ovog Fencera (NATO kodno ime za Su-24), jer je ovo na granici (ne)mogućeg. Ne bih se upuštao u mjerenje visine, ali po snimci se čini da su ovo jednoznamenkasti iznosi! Jučer sam vidio gotovo identičnu snimku jednog Frogfoota (Su-25) koji isto prolijeće tako da mu donji dio trupa po slijetanju ima zelene tragove lišća s drveća...
Potom imamo onu snimku sa Zmijskog otoka u kojoj Flankeri (Su-27) razaraju svu PZ obranu na otoku isto doliječući par metara iznad površine mora.

Dakle, što se promijenilo posljednjh dana da je URZ sad tako aktivno i leti u misije bliske podrške što prije nije bilo slučaj u takvom obimu? Prva pretpostavka je da ruskim snagama ponestaje PZ projektila pa je samim time manja vjerojatnost da će neki od ovih aviona nastradati. To mi se ne čini osobito izvjesnim. Mogu prihvatiti da uz logističke probleme koje okupacijske snage imaju cijelo vrijeme možda do prvih linija dolazi manje toga, iako s druge strane PZO obrana ne mora biti (i u pravilu NIJE) na prvoj crti bojišta (osim ručnih sustava tipa Stinger/Strela i sl.).
Druga logična pretpostavka je da su oni dijelovi koje su poslale sadašnje članice NATO-a, a bivše članice Varšavskog pakta koje još koriste sovjetsku vojnu tehniku, stigle do Ukrajine, odrađena su potrebna servisiranja i osposbljeni su avioni koji su stajali sa strane pa ih je sad više na raspolaganju. Ok, to bi moglo držati vodu i sigurno utječe na situaciju tj. više je aviona na raspolaganju za Ukrajinu.
No, mislim da svjedočimo (opet!) efektu koji su izazvale M777 haubice. Naime, svaka PZ obrana koja djeluje unaprijed i na većim udaljenostima koristi radar. A kako je Lovrić lijepo opisao, ove haubice iza sebe imaju isto radare koji detektiraju te radare. I onda slijedi plotun koji je u prvom naletu precizan u metar (kako smo vidjeli). Tako da vjerujem da gledamo kombinaciju čimbenika. Sasvim sigurno su ti sustavi posmicali dio ruske PZO na bojištu, a ono što je ostalo je sad jako oprezno u korištenju, tj. uključivanju, jer znaju da odmah slijedi odgovor druge strane. U prilog ovom razmišljanju ide i vijest da je Rusija počela razmještaj S300 sustava na sjeveru Krima. Vjerujem da je to prije svega odgovor na situaciju koju imaju u Crnom moru gdje su gubitkom Moskve posve ostali bez PZ kišobrana za svoje snage. To je, izgleda, rezultiralo i napuštanjem Zmijskog otoka nakon onog uništenja helikoptera koji je doveo snage da provjere što se dogodilo nakon onog napada Flankera od jučer. Potvrda je došla od pripadnika Wagner grupe koji sve češće i sve glasnije kritiziraju rusko vođenje operacije.
Za kraj, samo još jedna vijest, a tiče se Azovstalja i pripadnika Azov bojne koji su kritizirali svoje vodstvo i traže od njih da organiziraju spašavanje civila te također i evakuaciju mrtvih tijela svojih suboraca. To je dio koji će Davor sigurno naći na ruskim izvorima priopćavanja. No, ovaj dio koji slijedi vjerojatno neće. Dodaju da imaju dovoljno zaliha hrane i streljiva da nastave s otporom i da nema ni govora o predaji.
08.05.2022 | 18:52
U Đurdevcu su s picekom uspjeli neprijatelju oci zamazati, bojim se da ovdje to nije slucaj.
08.05.2022 | 19:17
Imati zalihe hrane za tisuće civila nije jednostavno. Imat ih za šačicu fanatičnih boraca je puno jednostavnije.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
08.05.2022 | 21:25
Glede spominjanja nukleranog rata, mislite da će Kina dopustiti Putinu pokretanje nuklaernog rata?

Sada je Rusija isključivo okrenuta prema Kini po pitanju tehnološki resursa koji joj nedostaju.

Također vjerujem da je Kina do sada izgradila svoju snažnu mrežu špijuna i utjecaja na političke i gospodarske odnose Rusije.

Ja sam uvjeren da kinesko vodstvo želi nastaviti svoj život a ne skončat ga u samouništenju čovječanstva te da sa svoje strane neće dopustiti Rusiji pokretanje nuklearnog rata.
08.05.2022 | 22:07
Ja mislim da globalno među donositeljima odluka nema dovoljno pametnih osoba da se možemo osloniti na to da će donesene odluke biti bazirane na zdravoj pameti, razumu i logici.
08.05.2022 | 23:24
Air kaže:

Također vjerujem da je Kina do sada izgradila svoju snažnu mrežu špijuna i utjecaja na političke i gospodarske odnose Rusije.

Ja sam uvjeren da kinesko vodstvo želi nastaviti svoj život a ne skončat ga u samouništenju čovječanstva te da sa svoje strane neće dopustiti Rusiji pokretanje nuklearnog rata.


Dobar point, iako je Kina "sa strane", vjerojatno im ne bi odgovarala totalna eskalacija. No, ako Rusi počnu toliko gubiti da im to postane problem, nije nemoguće da roknu par taktičkih da ih se "shvati ozbiljno" i da preokrenu stanje na terenu.

No, Russia Today kaže da CIA kaže da neće, a i oni sami kažu da neće, pa nadajmo se da onda neće...

"However, Burns added that in his opinion, Putin “doesn’t believe he can afford to lose [the conflict],” and the US should therefore “stay very sharply focused” on the potential nuclear threat regardless.

The Kremlin has insisted that it will not deploy nuclear weapons against its neighbor, with Foreign Ministry spokesman Alexei Zaitsev stating on Friday that “Russia firmly abides by the principle that there can be no victors in a nuclear war, and it must not be unleashed.”
08.05.2022 | 23:32
Djuro genijalac kaže:
..
Molim obratite pozornost na visinu leta ovog Fencera (NATO kodno ime za Su-24), jer je ovo na granici (ne)mogućeg. Ne bih se upuštao u mjerenje visine, ali po snimci se čini da su ovo jednoznamenkasti iznosi! ...


Ako je ovo (sa snimke) na granici (ne)mogućeg, što onda reći za naše pilote kanadera (na oko 1:50 postaje zanimljivo)



ili kako to obično izgleda iz kokpita:

09.05.2022 | 06:17
Pilotima kanadera kapa dolje i svako poštovanje, bez zadrške, ali nije to ista stvar. Su-24 je supersonični mlazni avion. Istina je da ima natprosječne manevarske sposobnosti, ali s takvim avionom letjeti tako nisko iznad tla ipak zahtijeva posebno mentalno stanje.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 14 minuta
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, jura22, Riba, rticic, smayoo, tino1, Anonimci (764)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO