Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

• Air
  • Korisnik
  • 72
12.08.2024 | 20:06
Djuro genijalac kaže:
Samo ću dometnuti svoju današnju spoznaju o Sudži. Kopkalo me zašto baš to i zašto je to tako bitno bilo AFU da zauzmu. Pored plinske stanice i željezničkog čvorišta, došao sam do ključnog detalja. To je grad koji je osnovan u 17. stoljeću i bio je utvrda zbog svojeg položaja.

GUxjyWrbYAA__wk.jpeg

Mislim da vam je svima jasno kud to dalje ide...

Ovo je smještaj grada u tlocrtu.

GUxbkAPW8AATiUU.jpeg
.

Potražih Sudžu (Sudzha) na karti ali dobih ovo, a tu se ne vide te vode i bare/jezera: link

Gdje griješim?
12.08.2024 | 20:21
Air kaže:
Potražih Sudžu (Sudzha) na karti ali dobih ovo, a tu se ne vide te vode i bare/jezera: link

Gdje griješim?

Pa tamo su, povećaj malo prikaz, makni pogled iz satelita tj prebaci na default i uključi dodatne postavke prikaza karte, istina da je dobar dio oko rijeka uređen u naseljenom dijelu, ali je isto tako dio vjerojatno moćvara, a sam grad Sudzha je okružena sa sve četiri strane rijekama: Loknya (sjeverno), Oleshnya (zapadno), Psel (istočno) i Sudzha (južno).

Slike vode imaš ovdje, a uzmi u obzir da je Zagreb na 122 metara nadmorske visine i iza samo sa sjevera ima Medvednicu (zapad, jug i istok je ravnica), Sudzha je na 135 metara nadmorske visine i sa svih strana je okružena brdima/brežuljcima, a u čijim podnožjima teku četiri rijeke s pritocima, rukavcima i jezerima i zato je Djuro G. napisao da je strateški dobro mjesto.
12.08.2024 | 20:23
@Air: Stara karta je orijentirana tako da je sjever na lijevoj strani.
Evo slika s google.mapsa koja je zarotirana 90° CCW da se vidi sličnost.

Sudza.jpg

EDIT: Tj. ovako nekako...

Sudza_2.jpg
  • Air
  • Korisnik
  • 72
12.08.2024 | 20:42
Hvala na pomoći.
Shvatio sam.

Mislio sam da su to prostorno neki veći razmjeri.
Vjerojatno je veća prednost terena kada padnu prve jesenske kiše nego što izgleda sada.

Kada usporedim proboj preko one rječice Dnjepar, ovo mi se čini kao zadatak iz vrtića.
12.08.2024 | 23:32
Svima vam je promakao jedan detalj o tom gradu. Bacite pogled na ovom linku na povijest grada. To je ono što se "novinar" Trucker, nije usudio pitati putina

en.wikipedia.org/wiki/Sudzha#:~:text=4%20References-,History,Sudzhansky%20Uyezd%20within%20Kursk%20Governorate.
13.08.2024 | 00:05
cariblanco kaže:
Svima vam je promakao jedan detalj o tom gradu.

Još uvijek ne kužim o kojem detalju se radi, a da ima veze s Tuckerom...
13.08.2024 | 00:36
Ma kad je putin objašnjavao Rusku povijest u onom monologu od pol vure. Nego šta se to događa u Yekaterinburg. Malo mi je to predaleko, a nekakav ogroman požar ili što več ?

x.com/albafella1/status/1823125311208206621
13.08.2024 | 01:56
cariblanco kaže:
Nego šta se to događa u Yekaterinburg. Malo mi je to predaleko, a nekakav ogroman požar ili što več ?

Bato, velim ti ja da su otišli iza Urala po frižidere i weceje. Sad im sigurno to preteško nosit nazad, pa su iz obijesti zapalili da ni Rusi nemaju koristi od toga.
13.08.2024 | 07:47
@Gjuroo,

Hoće reći da je Sudža, i cijeli ovaj dio Rusije koji su Ukrajinci sada napali, nekada (do 16. stoljeća) bio dio Ukrajine, a ne Rusije, a Tuckeru nije bilo ni na kraj pameti da to barem, onako, natukne Putinu, dok je ovaj pričao o amebama i Rusima.
13.08.2024 | 09:43
Kurshchyna - ne znam kako se to čita ali mislim da ćemo vrlo brzo saznati.

x.com/treaschest/status/1823249857458413677

> Almost 2,000 Russian soldiers surrendered in Kurshchyna

Ako je i laž, dobro je kao propaganda
13.08.2024 | 10:48
Ove snage na koje nailaze AFU su ročnici na odsluženju obaveznog vojnog roka. Zapovjednici koji su DVO (djelatne vojne osobe) u pravilu prvi daju petama vjera uz naputak da 'položaj drže do zadnjeg metka/čovjeka' i jasno da se ovi odmah predaju, čim dođe ozbiljna vojna sila.
Ovo sad postaje ozbiljan logistički problem za ukrajinsku stranu koja treba svo to ljudstvo kontrolirano odvesti iz ovog područja što im usporava napredovanje i samo smeta. Istovremeno, to sad stvara preduvjete da FSB uleti u priču i napravi neku masovniju egzekuciju svojih snaga u false flag operaciji.
S druge strane, zbilja je sramotno da ruski zarobljenici u zarobljeništvu AFU imaju bolje životne uvjete, nego su ih imali u svojim matičnim postrojbama na tlu RF. Kruži sprdnja da još koji dan i onda će ih AFU mamiti na predaju samo vožnjom kamiona za dostavu u kojem je svježi, topli kruh koji miriši...
13.08.2024 | 16:21
m@xym kaže:
@Gjuroo,
Hoće reći da je Sudža, i cijeli ovaj dio Rusije koji su Ukrajinci sada napali, nekada (do 16. stoljeća) bio dio Ukrajine, a ne Rusije, a Tuckeru nije bilo ni na kraj pameti da to barem, onako, natukne Putinu, dok je ovaj pričao o amebama i Rusima.

Aha. Hvala!
Taj detalj nam nije promaknuo ni kod Belgorodske oblasti. Mislio sam da je neka druga caka u pitanju.
13.08.2024 | 16:23
IgorD kaže:

Imam prijedlog, al je prost
13.08.2024 | 16:56
U cijeloj priči me najviše veseli, što je velik broj ročnika zarobljen, jer sve su to djeca, vidi se po slikama i filmićima. Nije mi žao onih koji ratuju za par k E , ali je šteta da ova djeca izginu. Nadam se da će imati najbolju skrb, hranu lječenje...etc. Jednog dana kad se razmjene, neće moći lagati, kako im je teško bilo. Dobro se uvjek dobrim vraća.
13.08.2024 | 23:10
Gjuroo kaže:
IgorD kaže:

Imam prijedlog, al je prost

Evo da ne moraš prostačiti, danas je osvojena Goncharovka, ja bi to mogao prevesti na Končarevka Inače dobro im ide, sve se više teritorija osvaja i najviše taj tempo usporavaju zarobljenici, kojih je i danas bilo podosta.

x.com/NOELreports/status/1823478869099520209

Inače kruže glasine, da je S. Koreja imala bio-labove na tom području i da je to ustvari jedini razlog za napad, koji mnogi analitičari nisu otkrili
14.08.2024 | 00:17
Premda čovjek navija i obojeno priča, ima dosta stvari za koje mislim da je u pravu.

14.08.2024 | 00:37
Evo malo i Ruske propagande, da ne guram jednu stranu, a vi se uvjerite sami kojoj ćete više vjerovati.

14.08.2024 | 01:20
Ovo su vrijednosti koji neki brane. Kad ovo ima pijanac Medvedev, možete misliti što ima putin i da se netko za to bori, fuj

x.com/OSINTNic/status/182340625812651230...cpY0NYtNvOQ&s=19
  • Air
  • Korisnik
  • 72
14.08.2024 | 15:05
Ako netko nije popratio vezano za diverziju plnovoda Sjeverni tok, Njemačka je optužila i izdala tjeralicu za tri Ukrjonca, jednog profi ronioca i dvojcu pomoćnika.
14.08.2024 | 15:09
Pa kako to, majkumu, kad su ovdje stručnjaci uvjereno utvrdili da su to Rusi sami sebi digli u zrak?
14.08.2024 | 15:16
A oni drugi stručnjaci su tvrdili da su to Amerikanci...

Jedino sam ja napisao da pa neka su im izbušili.

Ne da mi se sad tražiti ali mislim da sam napisao da bi bilo najlogičnije da su ili Rusi da demonstriraju što sve mogu kad već stoji neiskorišten jer su Nijemci ionako rekli da nemaju namjeru puštati Sjeverni tok dok traje rat a druga mogućnost mi je bila da su Ukrajinci kako bi osigurali da Rusi ne prekinu/sabotiraju naftovod kroz Ukrajinu, optuže Ukrajinu i zatim počnu inzistirati da ili Nordstream ili ništa.
14.08.2024 | 15:26
Meni nikada nece biti jasno zasto Ukrajinci nemaju 30-50-100 mobilnih timova za diverzije po Rusiji. To odradis za par milijuna dolara a ucinak je brutalan.

Kupis civilne kombije i posaljes ljude tamo. Oni govore isti jezik, isti je to narod. Uklopili bi se u okruzenje bez problema.

Samo neka se vozaju okolo i rokaju plinovode, naftovode. Vide lijepu trafu stanicu ili dalekovod, roknu ga u zrak i odjahase u suton

Zeljeznicki most preko nekog kanjona ili ako nema, polupas tracnice. Cisto da naredna vojna teretna kompopzicija iskoci iz kolosijeka.

Kao da to neko tamo cuva... Samo masta je granica.

Ja bih to volio raditi Bolje nego biti u nekom rovu...
14.08.2024 | 16:12
Rusija je prevelika za obranit se,a premala za napast nekoga
  • Air
  • Korisnik
  • 72
14.08.2024 | 16:34
drlovric kaže:
Meni nikada nece biti jasno zasto Ukrajinci nemaju 30-50-100 mobilnih timova za diverzije po Rusiji. To odradis za par milijuna dolara a ucinak je brutalan.

Kupis civilne kombije i posaljes ljude tamo. Oni govore isti jezik, isti je to narod. Uklopili bi se u okruzenje bez problema.

Samo neka se vozaju okolo i rokaju plinovode, naftovode. Vide lijepu trafu stanicu ili dalekovod, roknu ga u zrak i odjahase u suton

Zeljeznicki most preko nekog kanjona ili ako nema, polupas tracnice. Cisto da naredna vojna teretna kompopzicija iskoci iz kolosijeka.

Kao da to neko tamo cuva... Samo masta je granica.

Ja bih to volio raditi Bolje nego biti u nekom rovu...

Mislim da to nije tako lako ostvarivo.
Rusi su desetljeća u sustavnoj kontroli tko što radi. Vjerujem da je među Rusima jako puno unutarnjih špijuna i cikaroša i da u većini mjesta ne može stranac proći neprimjećeno.
MIslim da bi lakše to ostvarili domaći ljudi / diverzanti nego stranci.

Stranci bi mogli samo na način da se skrivaju od svih.
E to bi mogao već biti posao.
Dvojca, trojca u timu, idu od mjesta do mjesta gdje im lokalci od povjerenja osiguraju eksploziv, hranu i potrebni repromaterijal kako ga ne bi vukli sa sobom jer to je nemoguće za više misija.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
14.08.2024 | 16:44
smayoo kaže:
Pa kako to, majkumu, kad su ovdje stručnjaci uvjereno utvrdili da su to Rusi sami sebi digli u zrak?

Ova informacija još ne potvrđuje da je iza toga Ukrajina.
Može biti opcija (iako je mala vjerojatnost) da je u pitanju rus Ukrajinskog državljanstva.

U pitanju je neki Volodimirom Z.

Možda da najjednostavnije pitamo Ai i prestanemo nagađati.
I AI nam kaže da Volodimirom ima 6 prstiju na lijevoj nozi, spušteno desno jaje i da ga zbog sinkope ne možemo osuditi.
14.08.2024 | 19:34
Air kaže:

Volodymyr Zelenskyy?

Što je i on mikromenadžer? U sve se miješa?

14.08.2024 | 19:50
Mediji izvještavaju da se Volodimir Z zove Volodimir Žuravlov.

Samo bih dometnuo da, ako je ovo istina, prezime mi baš ne zvuči ukrajinski...?
14.08.2024 | 23:27
Air kaže:

Samo neka institucije rade svoj posao.
Tko god da je sabotirao sjeverni tok, bio Ukrajinac ili Rus, treba ga globiti barem 100-200 evra.
15.08.2024 | 02:10
Evo opet mog "čupavca" ne želim vas daviti s njim, ali ovaj video šaljem da vam ukažem na jednu drugu dimenziju rata, koju možete dobiti, a da se ne broje granate, teritorij, broj ljudi i sve što ide uz rat. Ima još jedna dimenzija rata koja je jako važna, a ona počinje od minute 6.20 na ovom videu. Priča je o stanovnicima Sudže, kojih je mnogo ostalo, a zbog brzine akcije, nisu se uspjeli evakuirati. Ti ljudi koji su bacali cvijeće pod tenkove, kad su išli Rusi u osvajanje su se našli u "nebranom grožđu". Po meni im sad Ukrajinci odgovaraju na jedini primjeran način, da dobivaju humanitarnu pomoć i da ih nitko ne dira. Mislim da Ukrajina sad želi da uspostavi civilnu vlast u tom području i u drugim, koje osvoje. To je najbolji način da i "glupi Rusi" progledaju i da vide u kojoj su zabludi i propagandi živjeli.

Ok neko će reći da je i ovo propaganda, ali je sigurno bolja od one u Bući

15.08.2024 | 13:05
Zarobljeni Ruski vojnici, možda stotinu, neki govore Kadirovci. Slobodno otvorite video jer nije 18+

x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1824031209695113306

x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1824026574804385952
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 minuta
  • dpasaric: Evo vam kratak osvrt na naslovnici, pa komentari i rasprava mogu ispod
  • kupus: [link]
  • kupus: Prema macrumorsu, bit će samo novi ajfoni i satovi. Mini navodno u 11om mjesecu
  • drpongrac23: Inače ne pijem sokove, ne smijem, ali večeras će pasti Cola i čips. Jedva čekam Keynote, možda bude novi Mini…
  • dpasaric: Večeras u 19 sati Apple Keynote.
  • smayoo: Shvatio sam da to nisu tvoje riječi.
  • Kloba: Smayoo - nisam ga ja tako nazvao, već sam prenio informaciju. Gruba ili ne, Poljacima je očito dojam takav. Nisam ovdje pročitao, samo sam upisao grubu riječ i Poljaci i izašlo mi je xyz tekstova jer su svi prenjeli isto. [link]
  • drlovric: @Kloba: Nisam ni ja isao. Nekakva me prehlada zeza par dana, pa nisam bas bio za put. Kartu sam poklonio, pa neka uziva ko moze :)
  • smayoo: Kod Varge u Bilju sam više puta jeo odličan čobanac. Osijek je lijep i zanimljiv grad. Svašta se može još uljepšati, ali nazvati ga zapuštenim - to je baš grubo. Zagreb ima puno zapuštenijih dijelova, makar se novac cijele zemlje slijeva u njega.
  • Air: Osijek prije rata je bio PREKRASAN grad!
  • drpongrac23: Jedino što me veže za Osijek je prilično loš čobanac, nažalost...
  • Kloba: Kako bilo, sretno ti bilo i nadam se da ćeš svjedočiti konačno nekoj pobjedi naše reprezentacije. Zadnju smo imali još tamo prije EURO-a.
  • Kloba: @drlovric - ja bih rado, ali niti imam kartu niti prijevoz. Da ti budem iskren, nikada nisam niti bio u Osijeku. Bio sam u Đakovu. Rado bih vidio taj grad. Čitam da su Poljaci u nevjerici koliko je grad zapušten, odnosno star i neenoviran. Za OPUS Arenu nemaju primjedbi, ali se čude kontrastu.
  • smayoo: @damy, piši u forum
  • drlovric: Ide li netko u OS na utakmicu reprezentacije? :)
  • damy.: dal netko zna zašto netko ne prima pozivnicu u dijeljenje s obitelji kad im pošaljem, stalno piše nije isporučeno
  • Borisone: Nova cijena za Studio Display u oglasniku (1.190 EUR)
  • smayoo: Jedna Bajagina :)
  • smayoo: U to ime... [link]
  • drpongrac23: Čorbu ću pamtiti po izvanrednim albumima do 1989, a kasnije po glupostima zbog kojih se mnogima zamjerio. Sve u svemu , o pokojniku samo ono najbolje, a za loše i ružne stvari suditi će valjda netko drugi.
  • cariblanco: Istina je, uvjek sve najbolje za pokojnika...kad će umrjeti putin da otvorim šampanjac ;)
  • Ender: ali, ipak - o pokojniku sve najlepse.
  • Ender: bilo je konacno jasno da je izdao sebe kad je poceo da se nesto sredjuje i da se farba pre nekoliko godina. tad je neko rekao - srpski r'n'r je izgubio rokera, a estrada je dobila pevacicu.
  • Ender: nazalost, moram da se slozim. navodno je bio rekao skoro - da mu telo sahrane u Cacku, a srce u Sloveniji.
  • drlovric: Umro kod konjusara koje je pljuvao cijeli zivot. Veliki umjetnik ali populisticko govno od covjeka.
  • smayoo: Ode Bora Čorba. Da se nije upustio u low end politiku, ostao bi zauvijek high end rocker... :(
  • smayoo: :)
  • cariblanco: smayoo, sori
  • cariblanco: Ajmo repete da smacco izgubi koju kili :)
  • smayoo: Previše je to, nemoj... :)
  • Yonkis: Čekaj, nisam još ja čestitao. Šećer na kraju :) Sretan rođendan smayoo! Poživio ti nama još toliko!
  • smayoo: Hvala. Već je pomalo i zaboravljen... :)
  • BigMac: Sretan rođendan Emile, sve najbolje!
  • iMo: Sretan rođendan! : )
  • smayoo: Hvala! :)
  • Beli: Sretan rođendan dragi Smayoo, od srca...
  • Bertone: Sretan rođendan smayoo
  • smayoo: Hvala svima! :)
  • cariblanco: Sve najbolje Emile :)
  • Djuro genijalac: Sve najbolje!
  • Djuro genijalac: Pa kad prije, majkumu?!?!
  • Djuro genijalac: O, Emile, omatorilo se opet?!
  • Air: Smayo sretan rođendan!
  • zoranowsky: Sretan ročkas Smayoo!!! :)
  • Kloba: Uvijek kasno palim, pa ću i sada. Sretan ti rođendan, Smayoo! ;)
  • Gjuroo: Sretan rođendan, Smayooooo!
  • smayoo: Nemoj, previše je... :D
  • mbp2009: Doživio barem još toliko
  • mbp2009: Smayo sve najbolje
  • drpongrac23: Sretan rođendan Smayoo :) :) :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%