09.08.2024 | 08:05
Pratim sve, ali toliko toga se događa, nemam vremena prenositi absolutno sve.
AFU su sinoć udarile dronovima po zračnoj bazi Lipeck (350 km od bojišta) u dva vala i, koliko snimke pokazuju, uništile skladišta streljiva. Primjetio bih da je Ukrajina malo promijenila modus operandi glede ovih zračnih baza i da više nisu prioritet avioni (iako ih je uvijek dobro uništiti), nego da se sad primarno udara po skladištima streljiva i goriva.
Drugo, možda još bitnije: počele su kolati glasine o velikom nakupljanju AFU na granici prema Belgorodu koje bi dale naslutiti da je tamo još veća sila spremna za upad na teritorij Rusije. Ako je to istina, a sve upućuje na to da jest, onda iz toga mogu probati zaključiti samo ovo: oni lanjski upadi na teritorij Belgorodske oblasti nisu bili tek tako, fore radi, nego ispipavanje ruskog odgovora i snimanje terena. I ovaj napad na Kursku oblast je vrlo temeljito pripreman mjesecima. Nailazim na snimke gdje se vidi da su na ruskom teritoriju pohranjeni NATO suhi obroci za vojsku koje prikupljaju AFU u svojem napredovanju (olakšana logistika, ne moraju to vući sa sobom, jer ih već stvari čekaju tamo gdje stignu). Mjesecima je sistematski gađana električna i druga infrastrukturna mreža kako bi se onemogućila bilo kakva komunikacija što se sad itekako isplaćuje, jer je stvarno stanje vjerojatno poznato samo glavnom stožeru AFU.
Snage u napredovanju sa sobom vuku vrlo jake PZO snage pa CAS RRZ-a ne dolazi u obzir; ionako su već izgubili dva helikoptera i jedan Suhoj. Pored PZO sustava, AFU imaju sas obomi vrlo jake EW snage za elektroničko ometanje i, ovo je novum koji sigurno proučavaju sve vojne akademije svijeta, a Rusi itekako osjećaju na svojoj koži, prati ih doslovce roj dronova.
Vidio sam izvještaje ruskih blogera koji govore da ispred postrojbe prvo ide nalet dronova koji je tako brojan da se od njih nemoguće obraniti; ne možeš u njih pucati puškom, topom, ničem. Kad ti dronovi naprave paniku na osobnoj razini (svaki vojnik je napadnut od nekolicine njih), onda kreću pješačke snage AFU i vidimo da se događaju masovne predaje ruskih snaga, čak i u omjerima 10:1 (jedan pripadik AFU zarobljava 10-ak ruskih vojnika). Tu je važno napomenuti da se ovdje mahom radi o ročnicima koji tu nisu svojevoljno, što sigurno utječe na njihov borbeni elan.
No, sad dolazimo do ključnog pitanja: koji je cilj ovih snaga u Kurskoj oblasti? Ako je istina ovo o snagama na granici s Bilgorodskom oblasti, onda se, koliko god to nevjerojatno činilo, meni nameće zaključak da je cilj svega obuhvat ruskih snaga prema Harkivu IZ RUSKOG TERITORIJA. Ovaj gore džep prema Kursku im daje siguran bok, a prodor prema Bilgorodu i onda zaokret stavlja ruske snage kod Harkiva u neugodan škripac NAKON što su VEĆ ostale bez logističkog pravca za podršku.
Podsjetio bih da je Budanov ustvrdio da će rat ove godine biti gotov i dosad je predvidio apsolutno sve točno u milimetar ili sekundu.
Možda sam ovdje natrkeljao naramak gluposti, dopuštam to, ali evo, to je moje viđenje stvari uz ovu pretpostavku da su snage AFU pred granicom s Bilgorodom spremne za upad na teritorij Rusije.