Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


20.05.2023 | 06:09
Air kaže:
tino1 kaže:
... nego je Rusija napala ničim izazvana pod jako jako sumnjivim povodom Ukrainu.


Kada se ovo ovako kaže nameće mi se pitanje: koji je nesumnjiv povod?

Odnosno, ako pokušavamo proniknuti razlog(e) zbog kojih je Rusija napala Ukrajinu nameće se pitanje koji je opravdani razlog da jedna suvrena država napadne drugu suverenu državu?


Ne sumnjiv povod u kontekstu rata ili primjene sile nema. Jer bi to trebalo biti tabu, bar za narode koji su izašli iz spilja i počeli uspravno hodati.
Ali isto tako trebao bi postojati neki povod (koji po prirodi stvari ne može biti istina je ga nema) tako da se onda izmisli neki lažni, kao eto NATO je u nekom rokovniku imao na zadnjoj stranici napisano "Ukraina", jebat ću vam milu majku sad, vi ćete meni NATO i Ukraina! Za to se onda objesi neki dripac stavi rasvjetu i stalak za iPHONE i evo ti puna mreža NATO, Ukraine a pošto je to što je u tom rokovniku napisano, napisano kemijskom olovkom eto ti i Laboratoriji.
20.05.2023 | 07:39
Ovo je Wagnerova karta koja pokazuje napredovanje AFU oko Bahmuta.

Fwhgk_RX0AA-35n.jpeg


Dva izuzetno bitna momenta: Prvi je taj da Rusija šalje pojačanja da utvrdi bokove Bahmuta koji pucaju. Da bi to bilo moguće, premještaju se snage s drugih područja i/li kroiste rezerve kojih nema dovoljno.
Drugi: niti jedan vojnik, niti jedan metak namijenjen ukrajinskoj protuofanzivi nije poslan na teritorij Bahmuta. Rusi su se u višemjesečnim besmislenim napadima (Bahmut je samo jedan gradi(ić), nije ispred ničeg, cesta iz njega ne vodi ni do čega bitnog) ispuhali i potratili strahovite snage i čine to i dalje.
Wagner, čini se, napreduje u samom gradu opet na zapad, ali to nema apsoluno nikakvog smisla, jer, kako sad stvari stoje, AFU će okružit Bahmut sa svih strana.
Pa ćemo imati, otprilike, ovu situaciju

045.jpg


Nego, nitko ne komentira turneju Zelenskog koja je prepuna simboličkih gesta cijelim putem?

Ako zanemarimo njen europski dio, onda imamo posjetu Arapskoj ligi u Saudijskoj arabiji koja je donedavno bila rusko uporište (Liga, mislim), pa onda odlazak na Summit G7 u Japanu. Prijevoz mu je osigurala Francuska sa svojim avionom koji je formalno dio Francuskog ratnog zrakoplovstva i svejedno je Kina dopustila prelet preko njenog teritorija na ruti do Japana (uobičajeno je da se avioni RZ drže u međunarodnim zračnim prostorima i ne lete preko teritorija drugih država ako se ne radi o saveznicima tipa NATO).

FwjShVPXoAA-s4_.jpeg


Za kraj svega imamo golu činjenicu da Predsjednik Ukrajine putuje po svijetu jer može, a ruski se skriva u bunkeru i ne smije izaći iz zemlje, jer za njega postoji uhidbeni nalog...
20.05.2023 | 09:53
dpasaric kaže:
Pa nisu oni napali Bahmut jer im treba taj grad nego su ga korisitili kao choke-point i meat-grinder. Ostaje donekle zagonetka zašto ga je Ukrajna toliko branila i tamo izgubila toliko ljudi. A zagonetka opet ide u smjeru njihove Excel tablice po načelu "samo da se puca i da naš PR ima čime ložiti medijsku propagandu dok im prodajemo oružje". Tužno, ali nažalost realno.


Tužno je, ali niti malo realno. Neznam kakav bi trebao imati obraz da napišem ovakvu konstrukciju, ili koja je to sila, koja te sili da tako pišeš ?

Streljnikov piše da su Rusi u bitkama oko Soledara i Bahmuta, izgubili više ljudi nego u ratu u Afganistanu ? Naš admin niti slova o o tome, jer su njemu isključiva briga Ukrajinski gubici. Vidite kako rat može pogubno djelovati na ljude, da netko može biti senzibilan samo za jednu stranu.

btw. Ukrajinci tako grčevito drže Bahmut iz jednog prostog razloga. Oni računaju, da kad ga izgube će njih Rusija priznati kao suverenu državu i vratit im nuklearno naoružanje, pa da mogu ravnopravno igrati

Sad ako netko misli da je ovo ad hominen post, neka ga slobodno obriše...samo da Davorov post ostane.
20.05.2023 | 10:38
To ti je isključivo "sila razuma" koja od najranijeg početka govori da Ukrajina (nitko itko drugi) ne može dobiti rat protiv najveće nuklearne sile svijeta i da je sve trebalo činiti da se sjedne i pregovara - ako je ovdje stvarno i iskreno u interesu ukrajinski narod, a ne nečija globalna politika i vojni profit. A onda nas je stvarnost grubo razuvjerila da itko tamo stvarno brine za Ukrajince, zanima ih samo proxy rat preko tuđe grbače i njihova Excel tabllica.

Ti zaista nisi pogledao ono izlaganje američkog prof. Merasheimera koje sam tu ostavio? Staro 7 godina! Još tada je sve bilo jasno. Evo to ti je ta "sila" o joj pričaš. Pogledaj ga sada još jednom, pa pitaj tog uvaženog američkog profesora i domoljuba "odakle mu obraz" da tako govori na jednom američkom sveučilištu. A gle čuda, ispalo je da je grozomorno ispao u pravu po gotovo baš svemu.



Sada čekamo 26. 5. koji je Djuro najavio kao krajnji datum da konačno vidimo tu veliku kontraofanzivu. Ali pitam se što će biti ako moj Starcraft još jednom bude u pravu jer ste vi opet nasjeli na ispraznu propagandu umjesto da kritički razmišljate. A za to vrijeme vojnoindustrijski odjeli u Excelu broje pare koje su oduzeli svima nama poreznim obveznicima. Amerikanicima direktno, a nama u EU putem inflacije i indirektne štete za gospodarstvo na svim razinama.
20.05.2023 | 11:49
Ok za tvoje argumente, nego reci mi kako si tako besćutan za Ruske žrtve...pusti ti Starcraft i pokušaj se rješiti utjecaja svog brace
20.05.2023 | 12:20
dpasaric kaže:
Sada čekamo 26. 5. koji je Djuro najavio kao krajnji datum da konačno vidimo tu veliku kontraofanzivu


Ako očekujaš da će 26.05. kompletna AFU krenuti u partizanski 'urrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaa' juriš, onda se odmah pripremi na razočaranje i uskladišti dovoljnu količinu I TOLD YOU SO.
Rekao sam što sam rekao, da temeljem aktivnosti koje AFU poduzima u tom trenutku (a i sad) u smislu pripremnih operacija, cca 2-3 tjedna nakon toga se može očekivati veliki napad. Pod tim ne mislim da sve raspoložive snage krenu naprijed, nego da će se intenzivirati napadi uz crtu bojišta, vrlo vjerojatno će biti dva ili tri napada na pravcima koje je AFU tj. njen glavni stožer odabrao kao vektore prema naprijed. Odgovor ruskih snaga će u tom trenutku vjerojatno odrediti koji će postati glavni. Naime, ako od tri pravca jedan pokaže najslabiji otpor, onda će taj pravac AFU eksploatirati i na njega početi dovlačiti rezerve koje su za to određene. To je drugi dio priče koji ide u prilog AFU; oni imaju unutarnju liniju komunikacije, a Rusi vanjsku. Pod tim mislim da za istu točku na bojištu AFU moraju prevaliti manje km nego okupacijske snage što ubrzava i olakšava manevar ukrajinskim postrojbama.
20.05.2023 | 13:25
dpasaric kaže:

Ti zaista nisi pogledao ono izlaganje američkog prof. Merasheimera koje sam tu ostavio? Staro 7 godina!


Isti taj gospodin je rekao ovo:

In that essay and in the 1993 Foreign Affairs article "The case for a Ukrainian nuclear deterrent",[1] he argues that to reduce the dangers of war, the U.S. should accept the possibility of Germany and Ukraine developing a nuclear arsenal and work to prevent the rise of excessive nationalism.


Mearsheimer argues it to be strategically unwise for Ukraine to surrender its nuclear arsenal (remnants of the Soviet stockpile).


Mearsheimer was opposed to that decision because he saw that Ukraine without a nuclear deterrent would likely be subjected to aggression by Russia.


In the same lecture Mearsheimer declared: "If you really want to wreck Russia, what you should do is to encourage it to try to conquer Ukraine. Putin is much too smart to try that.


A za ovo:
"In a subsequent interview in November 2022 with the same New Yorker journalist, Mearsheimer argued that since the beginning of the conflict Russia has not been interested in the occupation of Ukraine, but only in the annexation of its south-eastern territories (the oblasts of Kherson, Zaporizhzhia, Luhansk, and Donetsk). The main proof of this would be the fact that if Putin had really intended to occupy the entire territory of Ukraine, he would not have used an army consisting of only 190,000 soldiers. The bombings on Kyiv had and have the sole purpose of inducing the Ukrainian government and its western allies to accept the recognition of the annexation to Russia of the four aforementioned territories."
će ti svaki vojni zapovjednik koji je imao ikakvog doticaja sa strategijom, reći da je čista glupost, tj. neuspjela laž.
20.05.2023 | 17:56
cariblanco kaže:
Ok za tvoje argumente, nego reci mi kako si tako besćutan za Ruske žrtve...pusti ti Starcraft i pokušaj se rješiti utjecaja svog brace


Nisam bešćutan. Ali emocije i razum se ne smiju miješati ako zaista želite istinu. Problem dobrog dijela foruma ovdje je upravo ta emotivna reakcija na ovo, osjećaj nepravde i zla. I to itekako stoji, nikako to ne poričem i drago mi je da tako reagirate, ali to nažalost ne vodi do istine. A istina je "realizam", a to je ono o čemu ovaj profesor priča u svom izlaganju.
20.05.2023 | 18:48
Wagner je, nakon mjeseci i mjeseci pokušavanja i barem 50.000 tisuća žrtava (KIA, MIA & WIA) zauzeo Bahmut. Koliko će on dugo ostati u ruskim rukama, drugo je pitanje.
21.05.2023 | 08:24
Proučavao ovih dana malo kako radi Kinžal (prema dostupnim informacijama). Ispada da je u pitanju balistička raketa koja se lansira s aviona (namjerno izbjegavam korištenje 'samo', jer predobro znam da nema ništa samo u nečem što leti 10 puta brže od zvuka i onda pogađa mjesto na tlu uz preciznost od 10-ak metara) i u balističkom luku prilazi cilju. Upravo taj balistički luk čini putanju predvidljivom, a brzina (iako dramatično smanjuje vrijeme reakcije za PZO sustav) putanju čini manje-više zadanom.
E sad, ono što nisam znao, a naučio sam u međuvremenu je da PATRIOT PAC-3 raketa jest zamišljena da uništava druge projektile u nailasku fizičkim udarcem. Postoji mala količina eksplozivnog punjenja, ali primrano se cilj uništava sudaranjem što ima smisla; uz te brzine sudara ništa ne može ostati neoštećeno, a čak i kad bi ostalo, skretanje iz putanje bi izazvalo promašaj cilja (koliki ovisi o točki presretanja, tj. udaljenosti od cilja).
O samom napadu možete čuti dosta detalja u ovom intervjuu Thomasa Theinera koji je od samog početka navode o uništenju baterije PATRIOT nazvao besmislicom.



Spoiler alert: Thomas se ovdje dosta sprda s ruskim ratnim strojem, pa ako to nekog jako smeta, ne preporučam gledanje videa, ali to ostavimo postrani, i usredotočimo se na činjenice koje su nepobitne od kojih je najbitnija: ovo je bio najkompleksniji napad na jedan PZO sustav u povijesti ratovanja i PZO sustav je odnio potpunu pobjedu
21.05.2023 | 09:29
Sada čekamo 26. 5. koji je Djuro najavio kao krajnji datum da konačno vidimo tu veliku kontraofanzivu. Ali pitam se što će biti ako moj Starcraft još jednom bude u pravu jer ste vi opet nasjeli na ispraznu propagandu umjesto da kritički razmišljate.


Pa dobro Davore, zar ovi tvoji Wagenknechti, egocentrični čupavci, vanzemaljci nisu objavili da je Kontraofenziva već počela?

A za to vrijeme vojnoindustrijski odjeli u Excelu broje pare koje su oduzeli svima nama poreznim obveznicima. Amerikanicima direktno, a nama u EU putem inflacije i indirektne štete za gospodarstvo na svim razinama.


Nema veze koliko je Para. Stara židovska: "svu lovu koju si u životu imao nisi ju potrošio koda nisi nikad ni imao".
Šteta za Europu će biti ista kao i smrzavanje i black out-i ovu zimu.
21.05.2023 | 11:29
Battle for Hostomel Airport - Animated Analysis :

21.05.2023 | 14:45
Djuro genijalac kaže:
Wagner je, nakon mjeseci i mjeseci pokušavanja i barem 50.000 tisuća žrtava (KIA, MIA & WIA) zauzeo Bahmut. Koliko će on dugo ostati u ruskim rukama, drugo je pitanje.


I Girkin je progovorio o ovome. Mislim da se nema što dodati.

Fwp5VPsXsAIzZqO.png


Fwp5Vg5WAAMub91.png


Fwp5V3PWwAA_0ZA.png
21.05.2023 | 22:25
Razmišljam kako Ameri mogu dobiti "i ovce i novce" s F-16. Na prvu se činilo da je to "ili-ili" situacija i da je to vrlo teško izvesti jer balansiraju između svoje proftine Excel tablice s prodajom oružja i njihovog PR odjela koji brine o medijskoj šteti ako američki avioni budu oboreni, a to je sasvim izvjesno.

No, rješenje postoji! Zaista ih trebaju prodati i isporučiti, a onda će se, nakon par probnih letova u sigurnoj zoni, pobrinuti da ih Rusi unište u hangarima ili na pistama. Tako nema lošeg PR-a jer se na takav njihov gubitak onda gleda blagonaklono, slično kao kada te netko udari dok sjediš ili te zlikovac napadne dok spavaš, nečasno je i neće se računati kao loš PR jer "nisu imali niti šansu pokazati što mogu".

Dakle, pravi win-win za Amere. Ne bi bilo niti čudno da se pobrinu da neki njihov dvostruki špijun sam javi Rusima gdje su i kada ih mogu uništiti po isporuci.

Nategnuto? Idemo vidjeti što će se zbiti!
22.05.2023 | 05:18
dpasaric kaže:
Razmišljam kako Ameri mogu dobiti "i ovce i novce" s F-16. Na prvu se činilo da je to "ili-ili" situacija i da je to vrlo teško izvesti jer balansiraju između svoje proftine Excel tablice s prodajom oružja i njihovog PR odjela koji brine o medijskoj šteti ako američki avioni budu oboreni, a to je sasvim izvjesno.

No, rješenje postoji! Zaista ih trebaju prodati i isporučiti, a onda će se, nakon par probnih letova u sigurnoj zoni, pobrinuti da ih Rusi unište u hangarima ili na pistama. Tako nema lošeg PR-a jer se na takav njihov gubitak onda gleda blagonaklono, slično kao kada te netko udari dok sjediš ili te zlikovac napadne dok spavaš, nečasno je i neće se računati kao loš PR jer "nisu imali niti šansu pokazati što mogu".

Dakle, pravi win-win za Amere. Ne bi bilo niti čudno da se pobrinu da neki njihov dvostruki špijun sam javi Rusima gdje su i kada ih mogu uništiti po isporuci.

Nategnuto? Idemo vidjeti što će se zbiti!


Jes vala, Nategnuto pravo!



FwqRXHtWwAUa8Yi.jpeg
22.05.2023 | 07:08
Nego, proučavao ovo otimanje djece iz Ukrajine, tj. njenih okupiranih područja. Postoje već neke studije na tu temu (istina, mahom ukrajinskog izvora, jer je to tabu u Rusiji) i zapravo se sve svodi na jedan, zastrašujući zaključak.
Koliko je te djece odvedeno u Rusiju (namjerno koristim tu formulaciju da se sad ne zapletemo u semantiku radi li se o otimanju ili spašavanju) nije poznato. Zbog toga je, uostalom, VVP i na tjeralici Haškog suda. Ali brojke su vrlo velike. Studije koje se bave ovom temom došle su do podataka da se identitet te djece ODMAH mijenja i NE VODE se podaci o njima od strane Rusije. To značajno otežava njihovo kasnije eventualno pronalaženje i vraćanje njihovim obiteljima. No, podatak koji se navodi kao ključan u ovoj odvratnoj raboti me ostavio bez teksta. Ta se djeca otimaju zato jer su BIJELA, jer imaju slavenski izgled i dugoročno će popraviti etničku sliku Ruske Federacije. Naime, svi su svjesni da je cijeli azijski dio Rusije nastanjen - azijatima. Prirodni prirast 'bijelog' dijela Rusije je slab (kao i kod nas, recimo) i na ovaj način se želi popraviti krvna slika Rusije. I taman dok se oporavljate od ovog zaključka, i prije nego ga netko krene osporavati na bilo koji način, samo jedno podsjećanje da je Reich radio navlas identičnu stvar u Poljskoj gdje su se otimala plavooka djeca koja su slana u Njemačku da bi ih se preodgojilo u pravu arijevsku djecu te popravila krvna slika Njemačke.
Evo, s tom mišlju završavam i želim vam ugodan dan dok vam ovo ne sjedne. Ova Rusija doista postaje C&P nacističke Njemačke.
22.05.2023 | 08:03
Pa dobro sad... Nije trebalo sad neko dubinsko istraživanje supertajnih dokumenata da bi shvatio koji je motiv toga što rade. Ja sam nekako mislio da je to samo po sebi jasno od početka.
22.05.2023 | 09:49
dpasaric kaže:


Dakle, pravi win-win za Amere. Ne bi bilo niti čudno da se pobrinu da neki njihov dvostruki špijun sam javi Rusima gdje su i kada ih mogu uništiti po isporuci.

Nategnuto? Idemo vidjeti što će se zbiti!


Isto što se zbilo s HIMARS-ima. Sve špijuni javili gdje su i Rusi ih masovno uništavaju

Da, naravno da će biti oborenih F-16, pa oborili su ih i Iračani i Srbi i Sirijci, i Amerima i Izraelcima. Kud neće Rusi Ukrajincima. U svim ratovima je bilo gubitaka, bit će i ovdje. Poanta je da će Rusima biti još teže nego do sada.

A Excel tablice... :facepalm:

Probaj danas naručiti novi F-16/Rafale/F-35 pa vidi kad ćeš ih dobiti. Nije baš da su knjige narudžbi prazne.
22.05.2023 | 10:38
U međuvremenu, AFU oborile ruski Su-35 iznad Crnog mora kad se ovaj vraćao sa zadatka bombardiranja Hersona ili položaja oko njega (najvjerojatnije onog teritorija s lijeve strane Dnipra koji drže AFU)..
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.05.2023 | 11:17
Djuro genijalac kaže:
U međuvremenu, AFU oborile ruski Su-35 iznad Crnog mora kad se ovaj vraćao sa zadatka bombardiranja Hersona ili položaja oko njega (najvjerojatnije onog teritorija s lijeve strane Dnipra koji drže AFU)..


Pravo pitanje je - čime je navedeni zrakoplov srušen i odakle je to doletilo?
22.05.2023 | 13:10
tino1 kaže:
Jes vala, Nategnuto pravo!


Može u cugu ako Rusi unište koji do tih aviona na zemlji?
22.05.2023 | 13:11
Doletio je vjerojatno iz Rusije preko Krima (nakon onih udara po krimskim aerodromima Rusija je povukla sve avione s Krima), a roknuli ga vjerojatno s PAC2 (Patriot, domet je veći od 160 km).

S druge strane, na području Belgoroda se nešto događa. Legija Sloboda Rusiji (Rusi koji se bore u sastavu AFU protiv okupacije od strane Rusije) je prešla na teritorij Rusije i zauzela tri mjesta uz granicu (Kozinka, Glotovo i Gora-Podol). Jake borbe se vode za Grajvoron.
Dobrovoljačke ruske snage nastupaju (navodno) nakon dobre topničke pripreme uz podršku oklopa i helikoptera uz ovaj proglas prema domicilnom stanovništvu:

FwuFQE1WcAg07oO.jpg


FwuFQESWIAMShkb.jpg
22.05.2023 | 14:52
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Jes vala, Nategnuto pravo!


Može u cugu ako Rusi unište koji do tih aviona na zemlji?


Može brate! Dašta! Boca Don Preinjon?


Fwurr8UWIAAf1rS.jpeg
22.05.2023 | 17:03
Ne tako davno Davor odgovorno tvrdi da F-16 avioni nikada nece stici u Ukrajinu.

Ne daju to lobiji, ne dopustaju Excel tablice, ne moze radi Starcrafta, izgledat ce lose na vijestima, nije retroaktivni merkur se poklopio sa sazvjezdjima itd itd

Ja sam cijelo vrijeme govorio drugacije. Kao sto sam pisao i da ce zapadni tenkovi stici, mjesecima prije nego je to bilo na vijestima. Zato sto mi je neko rekao ko radi na tom projektu i priprema vozila koja ce biti isporucena. I taj projekat kasni zato sto ga neko namjerno koci, oni su mehanicarski svoj dio odradili, uklonili su neke dijelove i sustave ali tenkovi cekaju na isporuku.

Za avione sam saznao slucajno, ali info iz prve ruke. Nije mi nista direktno odao, ali spojis dva i dva...

Prije dobra dva mjeseca, cuo sam se sa jednim covjekom. Amerikanac. Skupa smo bili u AFG preko godinu dana. Zove me sav depresivan, kako sam ja djed a nisam uopce star?

Elem, njegova kcerka mlada ostala trudna i porodila se sa 20 i neku godinu. On nema niti 50, ali eto sluzbeno je djed

Sin mu je u vojsci, vatrogasac u toj bazi i momak bio na rucku sa (pazi sad) ukrajinskim pilotima. On pricao ocu, njegov otac meni. Spontana prica, ali nema niko razloga tu nekoga da laze.

Zasto bi Ukrajina u jeku rata, slala svoje pilote na godisnji u USA, neka svako za sebe procijeni
22.05.2023 | 17:52
Dakle, kakav dan! A još nije gotovo. Ovo oko Belgoroda se razvija u posve neočekivanom smjeru za Rusiju. Ukratko, ruske su snage u Belgorodskoj oblasti ulovljene s gaćama oko gležnjeva big time. Ova Legija Slobode Rusiji je pod vodstvom ruskog oporbenog čelnika Ilije Ponomareva koji si je javno zadao zadatak da sruši trenutni režim. Ova je postrojba naoružana oklopnim vozilima i navodno smao jednim tenkom ušla preko granice, razvalila granični prijelaz i napredovala dosad 8 km u dubinu teritorija. Tamo nema nikakvih snaga Rusije koje bi im se mogle, a, kruže priče, ni željele oduprijeti. No, sad tek dolazi zaplet: ove snage se, barem zasad, ne namjeravaju povući iz Rusije. Lokalna policija i FSB se ne može nositi s oklopom; ako se ove snage ukopaju, pred nama su vrlo zanimljiva vremena.
Belgorodska oblast je proglasila početak protuterorističke operacije. Službena sredstva priopćavanja cijelo vrijeme barataju pojmom ukrajinske diverzantske grupe, a društvene su mreže eksplodirale od nagađanja, špekulacija, užasa i nevjerice. Sasvim sigurno ukrajinska protuobavještajna zajednica dozirano dolijeva ulje na vatru. Pa je tako službeni Kijev zanijekao bilo kakvu povezanost s ovom skupinom i vratio bumerang identičnom objavom s kojom je Moskva prala ruke od 'ustanaka' u Lugansku i Donjecku prije desetak godina kad je cinično zanijekala bilo kakvu povezanost sa snagama koje su na tenkovima ('koji se mogu u Rusiji kupiti u bilo kojem dućanu vojne opreme') ušle u ovu regiju.
Karma is a bitch!

FwvihmVX0AMTdvA.jpeg


Što sad? Moskva tj. VVP moraju poslati vojsku na ovaj teritorij radi vlastitog obraza u Rusiji. Naime, na ovo su se sad počeli liejpiti svi oporbeni političari u pokušaju da izmuzu za sebe nešto dokazujući kako je trenutni režim nesposoban obraniti granice. A vojske kronično fali i njoj su pune gaće od dolazeće ukrajinske ofanzive koja je ovom diverzijom moguće i počela.
Oko Grajvorona u Belgorodskoj oblasti je započela evakuacija lokalnog stanovništva.

EDIT: bez riječi sam.
twitter.com/ItsArtoir/status/1660702506496696347?s=20
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.05.2023 | 18:23
Ček Djuro, jel to sad ti “tvrdiš” kako ovaj fašist Zelenskiy je izmuzao lovu od NATO-a da si kupi svoje “Wagnerovce”, “Kadirovce” i “Vukove s Vučjaka” koji će RF komadat na “pašaluke”?

I sve to bez podrške NATO zrakoplovstva i oklopa?

Ono moje prvo pitanje (rušenje Su-35) si valjda namjerno krivo shvatio pa pišeš o tome odakle je srušeni Su-35 došao, a mene više zanima odakle je zapadni PZO (Patriot kojeg su navodno Rusi uništili jedan od 4 već) ispalio taj projektil…

S tim da “oklop” sa zapada još nije ni počeo stizati u nekim “količinama” niti je raspoređen na linije fronta.

Mi-24 smo poslali mi i mislim da je to jedino od zračnih jedinica što imaju donirano (ne računajući dronove).
22.05.2023 | 18:34
Daddo kaže:
Ono moje prvo pitanje (rušenje Su-35) si valjda namjerno krivo shvatio pa pišeš o tome odakle je srušeni Su-35 došao, a mene više zanima odakle je zapadni PZO (Patriot kojeg su navodno Rusi uništili jedan od 4 već) ispalio taj projektil…


Isprika, shvatio sam upit očito krivo. Patriot ima SLUŽBENI domet 'veći od 100 milja', ako govorimo o PAC2 inačici rakete namjenjenoj obaranju aviona. Suhoj je srušen ispod Hersona, uz obalu. Sad na karti nacrtaj kružnicu čiji je polumjer cca 160 km (a vjerojatno bi u praksi trebala biti i veća) i negdje u tom prostoru je ta baterija (bila) smještena.

Daddo kaže:
Mi-24 smo poslali mi i mislim da je to jedino od zračnih jedinica što imaju donirano (ne računajući dronove).

Vraga. Slovačka, Češka, Poljska poslali svoje MiGove 29 i manje-više sve od dijelova za njih koje su imali. Nisam siguran za bivše istočnonjemačke 29-ke; i one su se spominjale, jesu li došle do Ukrajine ne mogu se sjetiti. Vjerojatno jesu.
SAD je imala nešto Mi-17 (modernija inačica Mi-8) koji su isto već odavna u Ukrajini. I sve ostale zemlje koje su bile prije u Varšavskom paktu su slale i helikoptere u Ukrajinu.

EDIT: stižu vijesti o velikim eksplozijama u Sevastopolju.
22.05.2023 | 18:49
Kyrylo Budanov, šef ukrajinskog GUR-a je snimio na ruskom obraćanje namijenjeno ruskim snagama ako žele preživjeti klaonicu koja slijedi: Bit će još gore! To je po meni ključna rečenica.

twitter.com/KyivPost/status/1660611046774636545?s=20

A ovo je titlana verzija na engleskom:

twitter.com/wartranslated/status/1660607960752484352?s=20
  • Daddo
  • Posjetitelj
22.05.2023 | 19:33
@Djuro: Volim kad u svom upisu izostavim ono što je (meni) očito, ali ne i drugima. Ukrajinsko RZ (trenutno) ne koristi svoje lovce. U tom smislu te donacije nisu (još) korištene kao dio operacija u kojima Ukrajina vraća teritorij.

Prema javno dostupnim podacima zemlje koje si nabrojao raspolagale su sa 30ak zrakoplova. U nekom scenariju ukrajinskog napada to je (bar) 5 pravaca napada na kojima mogu kontrolirati nebo. Naravno, jednom kad Storm Shadow i HIMARS odrade svoje i uz pretpostavku da Patrioti su spremni.

I sve to bez F-16 koji imaju stići…

U svakom slučaju, jednom kad Ukrajinci odaberu taktičke pravce, bit će jako vruće RF.
22.05.2023 | 20:01
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Jes vala, Nategnuto pravo!


Može u cugu ako Rusi unište koji do tih aviona na zemlji?


Može brate! Dašta! Boca Don Preinjon?


Ma to ne mogu, znaš da sam siromašan, obična cuga, to je više simbolično!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 33 minuta
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO