Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


26.02.2023 | 17:27
Air kaže:
Gjuroo kaže:
sunce ti kalajsano?


Gjuroo odlake si? Negdje oko Broda?


Malo sjevernije. Iz Feričanaca sam
26.02.2023 | 17:42
Kloba prijatelju ima logike to sto pricas. NATO pruza potporu Ukrajini (koja je enormna) ali na kraju dana ovo je ipak ukrajinski rat. NATO je samo partner, nije direktan sudionik.

S druge strane, USA da se ukljuci u direktan sukob sa 1/4 svog konvencionalnog arsenala (bez drugih NATO clanica) raspuhala bi ove ruske cobane, ne da bi znali sto ih je snaslo

To nam je danas valjda svima jasno. Najpozitivnija stvar ovog rata je da je taj ruski vojni mit razbijen i da su konacno globalni prikazani onakvi kakvi jesu, sa svim svojim stvarnim manama.

Druga strana medalje je da ce valjda iz svega ovog nesto nauciti, pa konacno narasti u respektabilnu armiju. Ali ti i ja to dozivjeti necemo, jer trajat ce

Do tada, ruska armija je mocna samo na papiru, isto kao sto su nas 50 godina filovali da je JNA nekakva strasna vojna sila, pa smo svi vidjeli da to nije bas tako.
26.02.2023 | 17:56
E točno to.
Krivo sam se izrazio na nekim mjestima, ali shvatio si me.
I da - baš kao i ti - nekako sve više mislim da će ovaj rat potrajati više godina.
Možda i četiri kao prvi i drugi svjetski, tko zna?
No završiti će se onda kada Ameri zatvore pipu, to si ti davno napisao.
To i ja mislim.
26.02.2023 | 18:05
IgorD kaže:
Davor bi trebao raditi u nekoj bolnici s ljudima koji imaju niski tlak, za par dana bi ih doveo u red.


Opet plačem od smijeha. Evo ti palac gore. Eno i Tini, samo da ga nađem.
26.02.2023 | 18:26
Kloba kaže:
Gjuroo, pa nemojmo se sada "praviti Englezi", kako se ono kaže.
bez love iz Amerike i municije zemalja NATO pakta Ukrajina bi pala odavno.
kako onda ne ratuju Rusi i protiv NATO pakta?
Ajde budimo realni.
Nisu na zemlji, ali su svuda okolo i daju Ukrajincima takve iznose da oni zaista "samo" trebaju izdržati taj rat psihički i fizički (ovo je ispalo jako površno i glupo ali znaš što hoću reći).
Da se za lovu i naoružanje ne moraju brinuti iako su njihove vlastite rezerve presušile odavno.
Pa to barem ne moramo naglašavati, zar ne?
ili griješim i tu i to nije tako?
Slobodno me demantiraj.


Mislim da tu još uvijek treba razlikovati NATO i "zapadne zemlje". "Ratovanje" i "vojnu pomoć"...
Ameri su svakako ovdje jako involvirani, ali to je više njihova osobna prćija, a ne NATO kao takav.
Bez obzira što je većina Europe u NATO savezu, za sada svaka zemlja samostalno (ne kao članica NATO-a) pomaže Ukrajini.
Malo jest začkoljasto, ali još uvijek u Ukrajini ne ratuje NATO kao takav. Mislim da čak postoji neka klauzula koja onemogućava članice NATO-a da nečlanicama isporučuju NATO oružje (ovdje će mene Djuro demantirati ili ti bolje objasniti kako stvari funkcioniraju ).
26.02.2023 | 18:28
Kloba kaže:
nekako sve više mislim da će ovaj rat potrajati više godina.
Možda i četiri kao prvi i drugi svjetski, tko zna?


Ovo će se ove godine razriješiti ovako ili onako. 2024. je izborna godina u SAD i Ukrajina dotad mora riješiti stvari ili riskira povratak Narančastog idiota (ovo shvatiti uvjetno, na način da se Bijele kuće možda domogne netko tko će biti skloniji Rusima od sadašnje administracije) koji može zatvoriti pipu. Biden se OSOBNO vezao za ishod rata u Ukrajini. Zato idu ove donacije tenkova i svega ostalog da se zabije ukrajinski klin do Marijupolja i vrati Krim i sve zapandno od Marijupolja, a onda možemo ići pregovarati o stupnju autonomije dijelova Luganska i Donjecka U SASTAVU Ukrajine tj. njihovoj verziji mirne reintegracije Podunavlja.
26.02.2023 | 19:09
Nego, natrag na teren. U Bjelorusiji, u bazi Maščulišči koju Rusija koristi za svoje potrebe se danas nešto dogodilo.

Izvori govore o tome da je ruski AWACS A-50 odletio u zrak. Ovo je ruska verzija letećeg radara koja je napravljena na zmaju transportnog Il-76. Ovo je projekt još iz 70-ih godina. Zamjena u vidu modrnijeg A-100 je dobar primjer razvoja oružja u Rusiji. A-100 je prvi put poletio 2017. nakon što se projekt već prije toga otegnuo i uletio u brojna prekoračenja pa je uvođenje u operativnu upotrebu pomicano sa 2013. dalje da bi posljednji planirani datum bio 2024. što je prije dvije godine s početkom rata opet odgođeno 'zbog uvođenja sankcija'. Posljednji datum koji je služben govori o 2026., ali teško da će se i to materijalizirati, kako sad stvari stoje.
To znači da se Rusija do daljnjeg mora snalaziti s postojećom flotom A-50 koja je sad izgubila jednog člana. Još ih je preostalo 25. A-50 može u zraku provesti 4 sata, istovremeno može navoditi 10 aviona na presretanju ili udarima po zemlji. Njegov rada ima domet od 65o km za zračne ciljeve, tj. 300 km za ciljeve na zemlji.
Inače, u bazi Maščulišči su (bili?) stacionirani i Migovi 31 (3 komada) opremljeni hipersoničnim projektilima Kinžal. Kakva je njihova sudbina nije poznato, ali vjerujem da je ovaj A-50 bio dio tog cijelog sustava za navođenje tih projektila.

EDIT: Sad nailazim na, meni osobno puno vjerojatniji, podatak da Rusija ima 9 komada A-50. Dakle, ostalo ih je još 8. Ako je sve skupa istina.

Fp6QKuPXwAMysG1.jpeg
26.02.2023 | 19:16
Djuro genijalac kaže:
Zato idu ove donacije tenkova i svega ostalog da se zabije ukrajinski klin do Marijupolja i vrati Krim...


Misliš da ima šanse da Rusija ostane bez Krima?
Tu bih se složio s Davorom da si malo "optimističan"

Al opet, da ne naklapamo, bit će kako će biti.
26.02.2023 | 22:54
dpasaric kaže:

Oduzimanje snage neprijatelju ima smisla kada je neprijatelj podjednak (kao situacija u našem Domovinskom ratu gdje smo bili slabiji, ali ne TOLIKO slabiji koliko Ukrajina protiv Rusije).


Ukrajina je u beskrajno povoljnijem odnosu prema Rusiji, materijalno - tehnički, nego je Hrvatska bila u bilo kojem trenutku DR prema Srbiji.
27.02.2023 | 04:49
Mislim da je Ukrajina, bez ikakvih argumenata, čisto po nekom osjećaju i postovima koje sam ovdje čitao još ranije - Krim nažalost izgubila zauvijek.
Ali se nadam zbog njih da će uspjeti vratiti sva područja koja im Rusi dodatno pokušavaju oduzeti.
Jednom rječju: Donbas.
A što se NATO pomoći tiče:
Gjuroo, opet ću ispasti glup i vjerojatno napisati krivo - de facto je tako kako pišeš, de jure nije (ili obrnuto - uvijek mješam to dvoje ali shvaćaš me ziher ).
Barem ja tako mislim.
Evo primjer zašto sam to napisao, svjež kao današnji kruh:
USA je zemlja koja je dala Ukrajini (osim brda love i ostalog naoružanja) i najviše helikoptera.
Ukupno 20 do sada.
Koja je sljedeća država?
Hrvatska (možda većina vas ovo i zna, ali ja sam ostao paf! kada sam to vidio i pomislio si "konačno mudar potez naše vlasti da zamjene skalmeriju za barem jedan, dva Black ili Sea Hawka", koliko već mogu dobiti).
Upravo im šaljemo 14 MI-8 helića, sada brišemo sa njih svoje oznake i za 10 dana dio ih leti u Poljsku pa na zapad Ukrajine, drugi dio u startu zemljanim rutama do istoka ratišta.
I mi, ovakvi mali, ispadamo druga država po količini doniranih helikoptera Ukrajini kada se se to završi.
Kraj Milanovića koji po meni nekada i bekne istinu, ali mi sve više zvuči kao "Putinofil" (ne mogu naći bolji izraz pa sam to napisao) samo da kontrira Plenkoviću i Banožiću, koji je navodno svakako glup (za tog ministra obrane ne mogu procijeniti koliko je zaista glup a koliko je riječ o osobnom animozitetu Milanovića i njega - ne pratim toliko).
No ipak je i on morao dati zeleno svjetlo za te heliće, kao vrhovni zapovjednih oružanih snaga - mislim da su zajedno morali i Milanović i Plenković i Banožić to dogovoriti.
Uglavnom, za tu našu isporuku MI-8 Ukrajincima ima linkova od jučer pa valjda svaki dan dok se ne isporuče, da se provjeriti vrlo lako.
A gdje su ostale donacije tenkova, haubica, ostalog naoružanja i municije što gasi ruske živote (koji se istina, tu ne bi smjeli niti nalaziti - sve to stoji).
Ja samo pokušavam malo za promjenu stati u u rusku poziciju (kao, "pogledati objektivno"; sve shvaćaš).
Znači - iako se u načelu slažem s tobom, da NATO nogama tu kročio nije/prestajemo se "slagati" kada je Biden sletio u Kijev.
Ćao, doviđenja, to je već otvorena prijetnja Putinu i ovako nastrojenoj Rusiji.
Maknimo sa strane naša mišljenja o njima, stavimo se u njihovu poziciju - nije li?
Kako bi na taj američki potez gledao da si ti predsjednik ove Rusije danas?
Po meni je to već na jedva vidljivoj granici (u međuvremenu praktički izbisanoj) direktnog uplitanja.
Evo link s izvora kojeg mnogi od nas ne smatraju više ni relevantnim, no ja se čisto nadam da ovako nešto ipak ne mogu srati i izmišljati:
www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/velika-...helikoptera-15309916
Djuro - hvala na dopisu oko Trumpa, definitvno stoji svaka riječ!
Eto, toliko.
Ispričavam se na smetnji svima - ne želim pisati tu jer nisam stručan uopće pa ispadaju idiotarije ali eto, da me ne zaboravite.
Ako sam u krivu, demantirajte me - biti će mi drago naučiti nešto novo.
27.02.2023 | 05:28
Sada je počelo curiti pa da pitam Djuru nešto što sam čuo od nekog analitičara, stranog sigurno ali odakle je i tko je, e to zaboravih:
Da je opciju oduzimanja Krima Ukrajini natrag u okrilje "majke" Rusije omogućio - nitko drugi nego NATO i USA!?
Čime?
Oduzimanjem Kosova Srbiji 2008.
Maknimo se s pozicije koliko nam je do tog čina stalo ili nije; ajmo se ozbiljno zapitati koliko je taj potez formalno pravno započeo domino efekt na međunarodno (teritorijalno) pravo?
Koje su posljedice toga?
Po tom liku, užasne.
Sada svaka pokrajina koja traži autonomiju, ili država koja želi uzeti drugoj dio njene po ovom ili onom ključu - može pokušati to napraviti jer je otkidanje Kosova legalizirano.
Ima li tu istine, Djuro?
Ja nisam pametan, ali nekako se bojim da je tip na tragu nečega.
Geopolitika je jebena stvar, butterfly efekt ima učinka itekako.
27.02.2023 | 06:47
dpasaric kaže:
Evo i navodne fotke iz Berlina... ovo izvještavaju afrički mediji:



"More than 10,000 Germans protested in Berlin on Saturday against arming Ukraine to fight Russia. They brandished signs that read "Negotiate, not escalate" The protest's organizers said on their website, "We call on the German chancellor to stop the escalation of arms deliveries. Now!...Because every day lost costs up to 1,000 more lives - and brings us closer to a 3rd world war."


Ovako ti je to s Berlinom.
U petak demonstracije >10 000 ljudi. Pro Ukraina demonstracije. Demonstranti su tražili da se Ukraina dovede u povoljnu pregovaračku poziciju, da se Rusija povuče s Ukrainskog teritorija i da se uspostavi Ukrajinski državni poredak i suverenitet na cijeloj Ukraini. Nakon tog da se s Rusima sjedne za pregovarački stol i dogovore međusobne odnose i garancije.

U subotu demonstracije >10 000 ljudi. Protiv isporuke oružja Ukraini. Demonstranti zahtijevaju ODMAH prekid isporuke oružja i početak pregovora. U njihovim redovima bilo je više od 3 000 neonacista od kojih se Sahra i Alise nisu distancirali tako da je na marginama primijećeno više fizičkih sukoba. Što i nije čudo kad uzmemo u obzir da su se skroz lijevi i nacisti našli u jednoj temi.

Jedni i drugi su za pregovore.
Kako ovi u subotu to misle izvesti, ne znam. Po meni bi bilo isto super da se samo prestane isporuka oružja i da se odmah sjedne za stol i dogovore mir. Ali bojim se da Putin ne će prekinuti s napadima ako čuje da je Zapad prekinuo isporuku oružja? Ili?
27.02.2023 | 07:52
Gjuroo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Zato idu ove donacije tenkova i svega ostalog da se zabije ukrajinski klin do Marijupolja i vrati Krim...


Misliš da ima šanse da Rusija ostane bez Krima?
Tu bih se složio s Davorom da si malo "optimističan"

Al opet, da ne naklapamo, bit će kako će biti.


Stanje za pregovaračkim stolom bit će odraz stanja na terenu. Ako AFU uspješno izvedu ovaj prodor na jug prema Marijupolju, presjeći će teritorij pod ruskom okupacijom na pola i ovaj zapadni dio automatski odumire. Još jednom skrećem pozornost na GLSDB sistem u čijem je dometu i Azovsko more. To u startu onemogućava upostavu bilo kakvoh morskog logističkog mosta prema okupiranim dijelovima Ukrajine s ruske strane. Kerčki most smo vidjeli koliko je krhka veza i sad je stvar samo odluka AFU kad će ga prekinuti u potpunosti (btw, cestovni promet je pred uspostavljanjem ili je već iznova pokrenut tj. taj dio je popravljen). Da ne velim koliko će on biti jače izložen kad mu se AFU približe na 100-njak km zračne linije.
S druge strane, ono što je po meni iznimno bitan detalj u cijeloj priči je turski stav da je Krim dio Ukrajine. To je, po meni, zadnji čavao u lijesu ideje da će Krim ostati Rusiji na kraju. No, živi bili pa vidjeli. Sigurno je samo da su cijene nekretnina na Krimu najniže dosad i da svi ruski doseljenici pokušavaju prodati što imaju (tj. oteli su 2014.). Iz toga možete izvući zaključke o tome koliko sami Rusi vjeruju u održivost cijele priče.
27.02.2023 | 08:33
Izašao neki dokumentarac na godišnjicu početka agresije, Jutarnji jutros objavio na naslovnici - pa ako nekoga zanima ima cijeli u okviru teksta:
www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/znam-tko-...mira-putina-15310012
27.02.2023 | 10:07
Air kaže:
Gjuroo kaže:
sunce ti kalajsano?


Gjuroo odlake si? Negdje oko Broda?


Mi u obitelji oduvijek to govorimo, a iz Zagreba smo
27.02.2023 | 11:26
Vanjuška kaže:
IgorD kaže:
Davor bi trebao raditi u nekoj bolnici s ljudima koji imaju niski tlak, za par dana bi ih doveo u red.


Opet plačem od smijeha. Evo ti palac gore. Eno i Tini, samo da ga nađem.


Dragi moj Vanjuška, puno Ti hvala za palac. Samo pazi da ne naljutiš amfibije da ne krenu rušiti tvoju karmu.
27.02.2023 | 11:28
Vanjuška kaže:
Air kaže:
Gjuroo kaže:
sunce ti kalajsano?


Gjuroo odlake si? Negdje oko Broda?


Mi u obitelji oduvijek to govorimo, a iz Zagreba smo


I mi smo kad bismo bili jako dobre volje tako psovali. Ali ipak većinom trošimo malo sočnije izraze. A niko nije Slavonac od Broda.
27.02.2023 | 11:30
Fp62gheXoAEPMWJ.jpeg



davore, što to Putin ne denacificira prvo svoju avliju, pa onda ako trebadne počisti komšiluk.
27.02.2023 | 12:58
A vidi ovo:

pbs.twimg.com/media/Fb0Kei2WAAAqWo1?format=png

Ukrajinci, naci pozdrav... ali ljudi koji su prepoznali pozadinu i spomenik kažu da je to slikano u Rusiji:

pbs.twimg.com/media/Fb0NsuxWQAA3DCF?format=jpg

Oh, a na kraju su pronašli i izvornu sliku prije amaterskog Photoshopa:

pbs.twimg.com/media/Fb0L0tHWAAIEfeD?format=jpg

Stara, tradicionalna Ruska zastava i stari ... pozdrav
27.02.2023 | 13:59
dpasaric kaže:
evo upravo gledam trenutnu mapu pozicija oko Bahmuta i meni to iz moje Starcraft taktičke perspektive izgleda upravo suprotno - da Rusi tamo s malo energije i žrtava strpljivo i lagano melju otpor uz velike žrtve branitelja


Evo jučerašnjeg razvoja situacije: AFU izvele obuhvat sa sjevera, probile ruske snage i napadač je odjednom u gov...a. Ovaj džep ruskih snaga je do danas vjerojatno postao bivši, baš kao i snage koje su se tamo zatekle.

Fp9_K8XWIAUT0uE.jpg
27.02.2023 | 20:21
Potvrđeno je neizravno s ruske strane da su ostali bez A-50 u Bjelorusiji. Isprva je bjeloruski pokret otpora dobio zasluge/preuzeo odgovornost za uništenje radara na trupu i drugog u nosu aviona i to se ne može popraviti.
Rusija JEST imala 9 komada, ali dva su prodali Indiji i ostali na sedam od kojih je jedan sad neupotrebljiv i presotalo im je 6 komada.
Posljednja informacija kaže da su snage AFU ušle u Bjelorusiju i izvršile napad dronovima na A-50 te se nakon toga uspješno vratile u Ukrajinu.

Fp7b9wvakAAt58_.jpeg


A kako je to neizravno portvđeno s ruske strane?
Tako što je krenula raspodjela krivice za gubitak nenadoknadive opreme. Zapovjednik ruskihs naga u Bjelorusiji, general Aleksandar Matovnikov, Heroj Rusije je doživio nezgodu u vidu snimke vlastitog stripteasa koja je prostrujala društvenim mrežama. Snimka se prvo pojavila na kanalu Telegrama koji pripada Wagneru.

t.me/vchkogpu/36843

U međuvremenu, pripreme za prodor prema Marijupolju se nastavljaju. AFU uništila dva skladišta streljiva i opreme u okolici Marijupolja. Sjetimo se iste priče oko Hersona...
27.02.2023 | 23:22
Djuro genijalac kaže:
Evo jučerašnjeg razvoja situacije: AFU izvele obuhvat sa sjevera, probile ruske snage i napadač je odjednom u gov...a. Ovaj džep ruskih snaga je do danas vjerojatno postao bivši, baš kao i snage koje su se tamo zatekle.


Naravno, Rusi pokazuju totalno drugu mapu, nije da im vjerujem, ali nije da vjerujem i ovoj ukrajinskoj. Vidjet ćemo, ali ono što je sigurno je da se tamo opasno gine.
28.02.2023 | 01:06
Ovo je jako: bivši CIA agent govori u UN-u o sabotaži plinovoda, ali i cijeloj politici ovog sukoba.



Možemo li s ovim, konačno, završiti tu temu? Iako je bilo očigledno od početka...
28.02.2023 | 06:37
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Evo jučerašnjeg razvoja situacije: AFU izvele obuhvat sa sjevera, probile ruske snage i napadač je odjednom u gov...a. Ovaj džep ruskih snaga je do danas vjerojatno postao bivši, baš kao i snage koje su se tamo zatekle.


Naravno, Rusi pokazuju totalno drugu mapu, nije da im vjerujem, ali nije da vjerujem i ovoj ukrajinskoj. Vidjet ćemo, ali ono što je sigurno je da se tamo opasno gine.


Koju? Pokaži pa da usporedimo.
28.02.2023 | 07:49
dpasaric kaže:
Ovo je jako: bivši CIA agent govori u UN-u o sabotaži plinovoda, ali i cijeloj politici ovog sukoba.



Možemo li s ovim, konačno, završiti tu temu? Iako je bilo očigledno od početka...


Znaš onu priču o carevom novom ruhu?
28.02.2023 | 08:45
smayoo kaže:
Znaš onu priču o carevom novom ruhu?


Da, pa to je točno to sada.
28.02.2023 | 09:28
dpasaric kaže:
Ovo je jako: bivši CIA agent govori u UN-u o sabotaži plinovoda, ali i cijeloj politici ovog sukoba.



Možemo li s ovim, konačno, završiti tu temu? Iako je bilo očigledno od početka...


Čovjek lijepo veli da su Kinezi probušili plinovod. To sam uvijek i ja mislio.



Ili ako se mugu izraziti malo drukčije - uopće nije spomenuo plinovod. Jel mi nešto promaklo? Da pogledam ponovo?

Priča o karakteru Seymour Hersha ali ne i konkretnim stvarima. To je jako lijepo ali se mogao osvrnuti na recimo ovaj članak: oalexanderdk.substack.com/p/blowing-hole...-seymour-hershs-pipe u kojem se navodi točka po točka zašto mu stvar ne drži vodu.

I da ja isto rezimiram svoje viđenje stvari, nek su im razbili plinovod ak jesu i nek ima razbiju sve što imaju izvan Rusije. U zadnjih 6 mjeseci Rusija nije napredovala niti milimetra (ok Soledar jedino) i sve što rade je da razbijaju Ukrajinsku infrastrukturu i troše Ruske živote za ništa.

Zadnji grad koji su Rusi osvojili - Lysychansk, 3.7.2022. Od tada su osvojili par sela i Soledar koji je također jedno veliko selo. Šest mjeseci klanja za ništa.

Ako su Ameri razvalili plinovod to je zato što su Rusi vjerojatno na jesen htjeli sami razvaliti plinovode kroz Ukrajinu, optužiti Ukrajince i dovesti EU pred izbor - ili nema plina ili otvorite Nordstream. E pa, sad da vidimo kako ćete dalje.

Priznajem, ovo je moja osobna teorija, nigdje to nisam pročitao ili vidio da netko spominje ali ako svi ovi teoretičari zavjere koji nas bombardiraju smiju pisati o svojim maštarijama mogu i ja.
28.02.2023 | 11:52
Zanimljivo to tumačiš!

Jer meni se čini da je odlično je upotrijebio primjer C. Powella-a sugerirajući na stvarnog počinitelja terorističkog akta sabotaže plinovoda. Usput, C. Powell je otišao na onaj svijet sa svim državnim počastima premda je odigrao značajnu ulogu u anihilaciji 600k iračkih civila.

28.02.2023 | 11:53
"Otkazan koncert Laibacha u Kijevu

Laibach je u ponedjeljak za STA rekao da je od njih ‘kategorički zatraženo da proglase da su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna, na što oni, naravno, nisu prustali.
Da se ​​ne varate – mi volimo rusku književnost, muziku i umjetnost…
Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkog – da spomenemo samo neke – i uvijek ćemo ih voljeti.
"Kako bismo spriječili nepotrebnu podjelu Ukrajinaca na različite tabore i eliminirali uzrok nesloge, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Kijevu," priopćili su lokalni organizatori nastupa, i obustavili prodaju karata .
Ovaj kultni bend, poznat po korištenju slika u vojnom stilu i totalitarnih simbola, trebao je nastupiti u glavnom gradu Ukrajine 31. ožujka. Iz Laibacha su poručili da je cilj koncerta bio pokazati potporu ukrajinskom narodu tijekom rata, ali organizatori su rekli da su njihove primjedbe izazvale ‘kontroverze’ i neslogu, što je dovelo do otkazivanja koncerta.
Naime, iz Laibacha su za engleski Guardian rekli da je rat ‘cinični proxy rat za geostrateške interese’ svjetskih sila. Slovenska novinska agencija STA izvijestila je da su mnogi Ukrajinci na Facebooku usporedili Laibachovu izjavu s ruskom državnom propagandom koja invaziju prikazuje kao sukob s NATO-om i svodi Ukrajinu na marionetsku državu Zapada.
Ukrajincima su zasmetale tvrdnje grupe Laibach koje su iznijeli u razgovoru za britanski Guardian, a u kojima su rekli da je aktualni rat zapravo geopolitički sukob između Rusije i SAD na ukrajinskom teritoriju, odnosno "cinični posrednički rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala“."
28.02.2023 | 14:19
tino1 kaže:
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Evo jučerašnjeg razvoja situacije: AFU izvele obuhvat sa sjevera, probile ruske snage i napadač je odjednom u gov...a. Ovaj džep ruskih snaga je do danas vjerojatno postao bivši, baš kao i snage koje su se tamo zatekle.


Naravno, Rusi pokazuju totalno drugu mapu, nije da im vjerujem, ali nije da vjerujem i ovoj ukrajinskoj. Vidjet ćemo, ali ono što je sigurno je da se tamo opasno gine.


Koju? Pokaži pa da usporedimo.


Davore, gdje je mapa?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Maxxy, Riba, tino1, Anonimci (405)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO