Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


18.12.2022 | 23:56
smayoo kaže:
Misliš da je u međuvremenu čovjek zauzeo dijametralno suprotni stav? Ili pod svaku cijenu želiš pljucnuti na oponenta, pa, kad ne znaš kako bi drugačije, onda tako?


Kad već pitaš, izgleda kao da je.

Na početku tvrdio da Ukrajina nikako ne može u NATO i tome se jako protivio. Malo sam googlao:

www.washingtonpost.com/opinions/henry-ki...c451760b9_story.html

A ako baciš pogled na link koji je jzelko stavio, tu zagovara ulazak Ukrajine u NATO. Nije li to na neki način dijametralno suprotno?
19.12.2022 | 06:55
Zar je to suština onog što Kissinger kaže (u tom videu kojeg linka Davor)? Kaže isto što i danas - da nastavak rata neće dovesti do rješenja, da je potrebno krenuti u pregovore i da u tome treba (kao u svakim pregovorima) biti spreman nešto ponuditi.

Da se razumijemo - ja se s tim ne slažem jer je to politika popuštanja nasilniku, a to nikad u povijesti nije dovelo do mira i stabilnosti. Ali smatram da je deplasirano, ako već nemaš što drugo reći kao protuargument - ići pljuckati rečenicom "to je staro osam mjeseci".
19.12.2022 | 08:46
Ne doživljavam to kao pljuckanje iz dva razloga - Davor je već nekoliko puta stavljao link na Kisingera od kad je počeo rat i sad je zbilja mogao staviti nešto sviježe pošto to sviježe zaista postoji. Prvo sam uspoređivao jzelka i Davora i vidim da je jedno friško a drugo nije.

A pogledaj sad njegov uvod u link:

> Evo stari plaćenik Kremlja i Putinov prijatelj, Kissinger

Sarkastična primjedba koja nema potrebu tvog moderiranja kakv god da je odgovor dobio.
19.12.2022 | 10:30
Mene zanima može li ova jaka struja na forumu koja već mjesecima govori kako Rusi samo što nisu potpuno poraženi dati neki rok, okvirni datum, kada će se to dogoditi i tako pokazati da je EU politika ne-pregovaranja s Rusima u ovom slučaju bila ispravna i donijela dobar rezultat i sreću za Ukrajinu i sve nas u EU?

Moj stav znate: ja sam realist i slažem se sa zapadnim geostratezima koji nisu dio trenutne vlasti u SAD-u. Niti podržavam Ruse niti ikakvu agresiju, ali jednako tako od prvog dana govorim da ovo nije rat Rusije i Ukrajine, nego NATO-ov projekt preko leđa Ukrajinaca koji je započeo još onda kada se, čini mi se 2014. godine, u EU parlamentu raspravljalo zašto treba prestati s takvom politikom inače ćemo imati rat u Ukrajini. No, evo, nastavilo se, pa uz začin pohlepe i interesnih lobija, sada u EU imamo što imamo.

I zato me zanima koliko je potrebno za pobjedu da bi ta pobjeda bila pobjeda? Jer ako će Rusi u Ukrajini "imati strašne gubitke" još deset godina, to baš i nije pobjeda, zar ne?

Ajmo Djuro, Igore, Martine, dajte vašu prognozu, koji je to okvirni dan ruskog poraza? Veljača iduće godine? Travanj? Kolovoz? Prosinac?
19.12.2022 | 13:35
Mojih 10 kn (ups 10€) ide da će to biti 27. lipnja 2023. godine u 14,37 sati,... evo, ja rekao, ti pokupi pare i od ostalih pa tko će biti najbliži nosi sve.
19.12.2022 | 14:10
Kad bi znao odgovor na ovo pitanje, znao bi i na broj lota... Mogu odgvooriti činjenično: dosad je u ruskoj agresiji na Ukrajinu poginulo gotovo 100.000 ruskih vojnika. Meni osobno je to strašna brojka, ali VVP-u očito nije. U sumi svega ostalog i kad se pogleda da 'Srba i Rusa zajedno ima 200 miliona' onda se ovih 100.000 ne čini tako strašno. Tome dodaj još 200-njak (ili čak manje; analize pokazuju da je omjer poginulih i ranjenih na srednjovjekovnoj razini za rusku stranu što je osuda njihove nebrige, loše opreme i očajno loše zdravstvene službe na ili blizu bojišta) tisuća ranjenih.
Mislim da se možemo složiti da je rusku stranu ljudski gubici (kao i puno puta dosad u povijesti) ne brinu previše (ili uopće; kad vidim da obitelji poginulih vojnika od države dobivaju par kila ribe, 5 metara drva za ogrjev i slično, bljuje mi se). Barem još uvijek ne. Okrenimo se opremi kao idućem određujućem faktoru ishoda rata. U ovom trenutku smo u ravnoteži između AFU i ruske strane. Da je to tako, pokazuju i stabilne linije bojišta. Ti možeš argumentirati da Rusija nije pokrenula sve što ima i to je do određene razine istina, ali uvođenje T-64 na bojište donosi prevagu samo ako s druge strane imaš pješačke formacije bez ikakvog PO oružja. U svakom drugom scenariju je T-64 osuđen na smrt ili u srazu s Javelinom, ili stugnom ili bilo kojim topničkim plotunom. Što nas dovodi do topništva. Tu je u kasno proljeće/početak ljeta Rusija imala izuzetnu premoć. No, dolazak 16 HIMARS-a je okrenuo i iznivelirao situaciju. To je, po meni ključan podatak u cijeloj priči. 16 HIMARS sustava (mislim da su naknadno dobili još 4 i da ih je sad ukupno 20 u akciji na strani AFU). Nisam toliko upućen u sastav oklopne mehanizirane američke brigade (doktor Lovrić će tu biti bolji izvor podataka), ali vjerujem da ona raspolaže sličnom vatrenom moći HIMARS sustava, ili, u najgorem slučaju, dvije brigade bi imale u svojem sastavu toliko HIMARS sustava. To je bilo DOVOLJNO da slomi rusko napredovanje u Donbasu. Usput im je uništena nezamisliva količina streljiva te sad, prema satelitskim slikama NASA-inog sustava za rano otkrivanje požara ruska strana ima, eventualno premoć u broju ispaljenih granata od 3:1 u odnosu na AFU. Podsjećam, početkom ljeta je to bilo 15:1. Sad u igru ulazi preciznost; ruski izvori neprestano ističu ukrajinsko topništvo kao vrlo precizno i sposobno, dok je njihovo neprecizno i 'ne može ništa pogoditi'. Dakle, uz preciznost kao iznimno bitan dio topništva, rekao bih da je i tu status quo. Ukrajina je pokrenula vlastitu proizvodnju zrna promjera 152 mm (sovjetski standard) kako bi smanjili ovisnost o zapadnim donacijama.
O ruskom RZ smo sve već rekli nekoliko puta; njihova je efikasnost očajna i imamo nevjerojatnu situaciju da i deset mjeseci nakon početka ruske agresije na Ukrajinu nema definitivne prevlasti RRZ koje sve rijeđe odlazi u akciju, a prelet ukrajinskih položaja je no-no već mjesecima.
Ukrajina ima premoć u ljudstvu, motivaciji i, mislim da se i oko toga možemo složiti, obučenosti, posebno sad kad Rusija šalje mobilizirane nesretnike bez ikakve obuke i opreme.
Što iz toga zaključujem? Da Ukrajina dobije ozbiljnu vojnu pomoć u vidu dalekometnijih HIMARS (dakle ATACMS) projektila koja bi joj omogućila precizne dubinske udare do cca 300 km (HIMARS ima domet od 80-ak km) vjerujem da bi njihov doktrina udara po logistici dala još više rezulata. RUsi bi morali povući svoju logistiku još dublje u pozadinu čime bi opskrba bojišnice postala još teža i sporija i onda bi ih AFU mogle jednostavno pregaziti u par mjeseci.
S druge strane, Zapad pažljivo dozira svoju pomoć do te mjere da Ukrajina ne može izgubiti, ali ni oslobođenje im baš nije lako, posebno dok Rusija upumpava topovsko meso na bojište. Iskreno, ovaj rat u Ukrajini je, čini mi se, iznenadio Zapad, jer nisu očekivali ovakav otpor Ukrajine i, još bitnije, ovakav podbačaj ruskih snaga. Rusija je već protratila većinu svoje opreme koja je iole nešto vrijedila i nastavlja to činiti. Nuklearni arsenal ima, ali pitanje je u kojem je on stanju, a i Kina i Indija su obje nedvosmiselno rekle VVP-u da se ne zajebava s tim i od onda nema više prijetnji nuklearnim udarom.
Tako da ja vidim ovo ovako: Ukrajina neće i ne može izgubiti, jer je Rusija prenesposobna da to dobije. I ako me već vučeš za jezik, prije vidim neki Z4 plan za Lugansk, eventualno, nego trajni gubitak Krima i Donjecka.
II. svjetski rat je trajao 6 godina. Rat u Ukrajini je formalno počeo 2014., ali stvarno traje od veljače ove godine. Dakle, još ima vremena da se ekonomija Rusije iscrpi do kraja. Energetsko ucjenjivanje VVP-a nije prošlo, EU se snalazi (po višim cijenama, istina), a nitko drugi nije voljan, niti može plaćati ruske energente koliko ih (je) plaća(la) EU. Drugih izvoznih proizvoda RF nema.
Revoluciju u Rusiji o kojoj se govori(lo/priželjivalo) ne vidim kao opciju koja bi se realno dogodila. No, da si je Rusija ovim zvjerstvima koje izvodi po Ukrajini trajno zatvorila vrata tog područja, mislim da nije sporno i da se oko toga možemo svi složiti.
Hitler je imao Rusiju na koljenima 1940. Da nisu uletjeli Ameri s land lease programom, Wehrmacht bi ušetao u Moskvu i vjerujem da bi došao do Urala. Što bi bilo nakon toga, nikad nećemo niti jesmo saznali jel se to nije dogodilo. Hoću samo reći da je Rusija kroz povijest itekako gubila ratove (pa i pokušaj podjarmljivanja Finske nije dobro prošao po njih) i da isto tako (može) (iz)gubi(ti) i ovaj.
19.12.2022 | 14:48
smayoo kaže:
Ali smatram da je deplasirano, ako već nemaš što drugo reći kao protuargument - ići pljuckati rečenicom "to je staro osam mjeseci".


Ja isto tako držim da je deplasirano uspoređivati situaciju otprije 8 mjeseci, sa današnjom situacijom, gdje Ukrajina stoji puno bolje nego prije.

Isto tako mislim da je deplasirano pričati o tome da Rusi mogu "ugasiti svjetlo" Ukrajini i "razoriti do temelja cijelu državu", a onda staviti link sa stavom Kissinger-a koji govori o tome da treba spriječiti novi svjetski rat koji bi mogao nastati zbog strateške nesposobnosti Rusije da kontrolira svoju teritoriju (zbog prevelikog angažmana, i gubitaka, svojih vojnih resursa u "specijalnoj akciji" u Ukrajini) pri tom posprdno nazivajući Kissingera "starim plaćenikom Kremlja".

dpasaric kaže:
Mene zanima može li ova jaka struja na forumu koja već mjesecima govori kako Rusi samo što nisu potpuno poraženi dati neki rok, okvirni datum, kada će se to dogoditi


Tko je na forumu spominjao skori poraz Rusije?!

Govorili smo o nepobitnoj činjenici da Ruska vojska, vojska jedne od nekoliko svjetskih velesila, ovaj rat očigledno gubi, a tu izjavu temeljimo na činjenici da:
- se moćna Ruska vojska, "svojevoljno" povukla sa svih teritorija izvan pobunjenih pokrajina, a sada se isto događa i unutar samih pokrajina
- moćna Ruska avijacija, ne kontrolira nebo iznad Ukrajine, i nije u stanju pružiti podršku svojim trupama na zemlji
- je ruska flota, prebačena iz luke na Krimu
- je intenzitet granatiranje Ukrajinskih gradova drastično opao

i tako pokazati da je EU politika ne-pregovaranja s Rusima u ovom slučaju bila ispravna i donijela dobar rezultat i sreću za Ukrajinu i sve nas u EU?


Pretpostavljam da si mislio na politiku Ukrajine, a ne EU, i zaista ne vidim po kojoj logici bi se Ukrajina odlučila na mirovne pregovore dok im dobro ide na terenu.
To bi ti bilo skoro kao da je RH usred Oluje odlučila stati sa ofanzivnim djelovanjima, i ponuditi pregovore pobunjenim Srbima.
Koliko god da je ovo sukob SAD-a i saveznika, sa Rusijom, ne zaboravi da ovdje ratuju i ginu Ukrajinci i Rusi, i oni su ti koji određuju kada će rat stati, bez obzira na to što Amerika i zemlje EU određuju koliko će i kojeg oružja i municije Ukrajinci dobiti.

Dobrog rezultata i sreće u ratu nema, jer se gine i stradava na obje strane.

Ajmo Djuro, Igore, Martine, dajte vašu prognozu, koji je to okvirni dan ruskog poraza? Veljača iduće godine? Travanj? Kolovoz? Prosinac?


Zašto misliš da bi bilo tko od nas na forumu mogao i približno točan odgovor na pitanje na koje ne mogu odgovoriti niti analitičari koji na raspolaganju imaju puno više informacija nego običan puk?!

Mi ovdje na forumu, relevantni smo otprilike jednako kao ovi "experti" na YouTube-u čije video uratke postavljaš ovdje.

To da je Rusija veća, moćnija i sa većim brojem vojnika i većom količinom oružja od Ukrajine, uopće nije sporno.
Također nije sporno to da Rusija ima na raspolaganju dalekometne rakete kojima sa sigurne udaljenosti može gađati bilo koji cilj u Ukrajini.
I nije sporno da Rusija ima nuklearno naoružanje, koje Ukrajina nema.

Dakle, Ukrajina, kada bi i htjela, ne može poraziti Rusiju na način da napadne vojne ili infrastrukturne ciljeve na isti način kako to Rusija radi u Ukrajini.

Ono što Ukrajina može, je to da, iz izdašnu pomoć Amerike i zapadno europskih zemalja, oslobodi svoj teritorij (uključujući i Krimski poluotok) i de facto napravi Ruski agresiju besmislenom.

Da li će se to eventualno dogoditi (i kada) i da li baš tako ili uz neke modifikacije (npr. prepuštanje Krima Rusiji), to ti nažalost, bez kristalne kugle, nitko ne može reći.
19.12.2022 | 18:59
I evo još jednog dragovoljca s ruske strane koji opisuje stvarno stanej stvari. Igor Girkin je ovo preporučio za čitanje. Ovo je esej, ali vrijedan je čitanja i odgovara na neka pitanja koja Davor postavlja.

wartranslated.com/russian-volunteer-murz...an-winter-offensive/

To je prevedena verzija, ali ako netko želi, u ovoj verziji je link na ruski original, čisto za provjeru sadržaja i kvalitete prijevoda.

U najkraćim crtama: ruska vojska neće moći spriječiti zimsku ofanzivu Ukrajine koja je neizbježna.
19.12.2022 | 19:01
kada će se to dogoditi i tako pokazati da je EU politika ne-pregovaranja s Rusima u ovom slučaju bila ispravna i donijela dobar rezultat i sreću za Ukrajinu i sve nas u EU?


Ovo je čista laž! Nekoliko puta Makron pa Olaf onda onaj Austrijanac i sve na njihovu inicijativu. Pa šta, je li se povukao?
20.12.2022 | 00:02
Evo, dogovorili su u ratnoj industriji na zapadu da će ovo biti "multiyear" rat:

20.12.2022 | 00:06
Djuro genijalac kaže:
U najkraćim crtama: ruska vojska neće moći spriječiti zimsku ofanzivu Ukrajine koja je neizbježna.


Znači onda konačno imamo ruski poraz do kada? Kraj veljače? Ožujak?
20.12.2022 | 06:21
Ej Davore, ovaj tvoj seronja čupavi je naj bolje plaćeni komičar svijeta (izvor de.mediamass.net/stars/russell-brand/bestbezahlte.html). Prati tok šuške, moj Davore. 2020 je, kažu, bio na ivici i marici s lovom jedva kraj s krajem, kad ono rat. Naj bolji razlog za bogaćenje. Prodaje maglu za slabo do nikako razvijene, i evo blagostanja.

Svi oni moraju paziti, jer za propagandu se odgovara na ovaj ili onaj način.
20.12.2022 | 07:47
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
U najkraćim crtama: ruska vojska neće moći spriječiti zimsku ofanzivu Ukrajine koja je neizbježna.


Znači onda konačno imamo ruski poraz do kada? Kraj veljače? Ožujak?


Iz ovog sarkastičnog protupitanja zaključujem da ti se nije dalo pročitati što je napisao ovaj Rus gore.

Samo ću podsjetiti na povijest: od Dana D do kapitulacije Četvrtog Reicha je prošlo godinu dana. A Njemačka je bila pritisnuta sa svih strana i dotok logističke potpore za Saveznike je bio defacto neograničen, a zračna nadmoć defacto apsolutna. I ta i takva vojna operacija je u Ardenima u zimu '44. visila o niti.
20.12.2022 | 08:56
Rusija je gotova do Božića

How the algorithm tipped the balance in Ukraine

> “The Russian army is not flexible,” Lesya, the Ukrainian officer, told me. She noted proudly that every Ukrainian battalion travels with its own software developer. Ukraine’s core advantage isn’t just the army’s will to fight but also its technical prowess.

Fedorov, Ukraine’s digital minister, listed some of the military tech systems that Ukraine has created on its own in a response to my written questions. These include a secure chat system, called “eVorog,” that has allowed civilians to provide 453,000 reports since the war started, a 200-strong “Army of Drones” purchased from commercial vendors for use in air reconnaissance, and a battlefield mapping system called Delta that “contains the actual data in real time, so the military can plan their actions accordingly.”
20.12.2022 | 09:17
Nisam baš siguran da se Ruse može dobiti "na softver i pamet". To je klasična Starcraft situacija u kojoj protoss ima high-tech arbitere i slične skupe jedinice, a onda ih zergovi, istina uz velike gubitke, pregaze čistom silom i svojim brojem. I džabe ti softver kada ih je više.

Znači uz sva ta nepovoljna predviđanja za neorganizirane Ruse, uz izvješća demoraliziranih ruskih vojnika i situacije "Rusija je ostala bez raketa", "koriste plastične šljemove igračke" i "nemaju oružja, izvlače tenkove iz WW II jer nemaju druge", nitko ovdje nema petlje niti okvirno reći kada možemo očekivati njihov konačni poraz, a situacija je toliko povoljna i ukrajinska vojska niže pobjede uz svakodnevne velike ruske gubitke?

Evo, Djuro ti kažeš preneseno, kao paralelu, da je Reichu trebalo godinu dana, znači li to da možemo očekivati negdje pred kraj veljače da su Rusi out?

A nuklearno neće koristiti jer su im Kinezi zabranili? Njihove nove zajedničke vježbe s Bjelorusijom su isto nebitne?
20.12.2022 | 09:57
Čini se da je Njemačka pomalo nestrpljiva da se posao vrati u normalu...

"Once Russia ends the conflict in Ukraine, it will be given a chance to do business with Germany again." - Olaf Schölz

Jedino što mu je izjava malo bahata, pa ovisi kako će to gledati druga strana.
20.12.2022 | 12:29
dpasaric kaže:
Čini se da je Njemačka pomalo nestrpljiva da se posao vrati u normalu...

"Once Russia ends the conflict in Ukraine, it will be given a chance to do business with Germany again." - Olaf Schölz

Jedino što mu je izjava malo bahata, pa ovisi kako će to gledati druga strana.


Pa šta. To je svima jasno, da će se nakon ovog sranja početi normalizirati stvari. Koliko dugo će to trajati, ne zna niko. S kim će pričati? Skoro sigurno ne s Putinom.
20.12.2022 | 12:38
Pokušavam zamisliti situaciju u kojoj jedan nepoznati lik razrogačenih očiju na YouTube-u zna istinu baš o svemu što se događa u svijetu, od COVID-a, laptopa Bidenovog sina, izbora u Americi, ratu u Ukrajini, malverzacija na tržištu bitcoina i tko zna još sve čega ne... i nikako mi ne ide.

Mislim, mogu zamislit SF film sa sličnim sadržajem, ali vjerojatnost da se to dogodi i u stvarnosti, jednaka je vjerojatnosti da se sadržaj nekog SF filma također odigra u stvarnosti.

Ukrajinci su i do sada Ruse pobjeđivali isključivo "softverom i pameću" a ne sirovom silom, koje niti nemaju. Tijek rata ne bi mogli preokrenuti da nisu dobili oružje koje je superiornije Ruskome, i tu ti onda zorgovi i njihova brojnost ne pomaže. Dok god Amerika i saveznici šalju municiju i rakete, zorgovi će ginuti k'o muhe, a da front nisu ni primirisali.

Imaš li ti "petlje" (ne hrabrosti, nego ludosti, jer za davanje tako bezveznih prognoza treba samo ludost, ne i hrabrost) reći kada će to Rusi sravniti cijelu Ukrajinu sa zemljom, za 6 mjeseci, godinu dana, dvije godine?!
20.12.2022 | 12:57
dpasaric kaže:
Nisam baš siguran da se Ruse može dobiti "na softver i pamet". To je klasična Starcraft situacija u kojoj protoss ima high-tech arbitere i slične skupe jedinice, a onda ih zergovi, istina uz velike gubitke, pregaze čistom silom i svojim brojem. I džabe ti softver kada ih je više.

Znači uz sva ta nepovoljna predviđanja za neorganizirane Ruse, uz izvješća demoraliziranih ruskih vojnika i situacije "Rusija je ostala bez raketa", "koriste plastične šljemove igračke" i "nemaju oružja, izvlače tenkove iz WW II jer nemaju druge", nitko ovdje nema petlje niti okvirno reći kada možemo očekivati njihov konačni poraz, a situacija je toliko povoljna i ukrajinska vojska niže pobjede uz svakodnevne velike ruske gubitke?

Evo, Djuro ti kažeš preneseno, kao paralelu, da je Reichu trebalo godinu dana, znači li to da možemo očekivati negdje pred kraj veljače da su Rusi out?

A nuklearno neće koristiti jer su im Kinezi zabranili? Njihove nove zajedničke vježbe s Bjelorusijom su isto nebitne?


Davore, vidim da me trolaš, ali ajde. Koliko je trajao II svjetski rat do Dana D? Pri čemu je Wehrmacht postupio na startu vrlo slično vojsci RF. Brzim prodorom je okupiran veliki dio (da ne velim kompletna) Europe što je onda trebalo osloboditi. I to je trajalo dok se njemački radni stroj nije ispuhao, dok im nije poražena Luftwaffe itd...
Dakle, ruska vojska ima sramotni nastup u Ukrajini. Ako izuzmemo prva dva tjedna kad su napredovali i defacto zauzeli sva područja koja drže (iako bi se i o tome moglo raspravljati: Krim je okupiran 2014., Lugansk također, ako se ne varam) od onda je vojska RF u debelom minusu i gubi područje pod okupacijom (namjerno izbjegavam izraz nadzorom/kontrolom, jer oni u punom smislu te riječi ne nadziru apsolutno ništa kako vidimo po udarima po njihovoj pozadini).
Bjelorusija? Da, VVP je posjetio pajdaša Lukašenka da mu svine ruku na leđima da krenu sa sjevera opet, jer VVP misli da će na taj način vezati dio snaga AFU i smanjiti pritisak na jugu koji neće moći izdržati. No, ono što mu ne ide u prilog je činjenica da je Ukrajina spremna, da više nije veljača 2022. i da je gore teren iz smjera Bjelorusije izrazito nepovoljan za bilo kakav pokušaj kopnene invazije (guste šume ispresijecane močvarama; osuđen si na ceste koje se lako brane, a šuma pruža zaklon i mogućnost zasjeda iza svakog zavoja). Osim toga, Lukašenko ozbiljno riskira vojnu pobunu protiv sebe ako se upusti u otvoreni pokušaj napada na Ukrajinu.
I dalje ne vidim smisao ozračivanja područja koje želiš anektirati. Oni nesretni vojnici koji su se ukopavali oko Pripjata su oboljeli od teške radijacijske bolesti, a od Černobila je prošlo koliko, nepunih 40 godina?
20.12.2022 | 14:20
m@xym kaže:
Pokušavam zamisliti situaciju u kojoj jedan nepoznati lik razrogačenih očiju na YouTube-u zna istinu baš o svemu što se događa u svijetu, od COVID-a, laptopa Bidenovog sina, izbora u Americi, ratu u Ukrajini, malverzacija na tržištu bitcoina i tko zna još sve čega ne... i nikako mi ne ide.


Ni ja ne mogu shvatiti kako. Propalica obična, vidiš na njemu da je šibicar i njemu neki tajni krugovi sve objasne i dokažu. Kako je moguće da za sve što navodi ima pouzdane informacije sam bog zna. Ali sve je tako logično i na kilometre vidljive zavjere da je strašno. Možeš misliti koliko su ti glupi što organiziraju sve te spletke da ih ovaj seronja skonta.
Ali za sve imaju u sekundi sve podatke, krivce, aktere i siguran ishod situacije. Bilo što oni sve odmah skontaju u sekundi.
20.12.2022 | 20:43
Napad iz Bjelorusije, ako do njega i dodje, ce biti jos jedna vojna blamaza:

1. Vojska jos siromasnija i nesposobnija od ruske.

2. Manje su motivirani. Jako puno Bjelorusa se bore u Ukrajini kao dragovoljci. Imaju cijele svoje odrede unutar ukrajinske armije.

3. Losije su obuceni vojnici, tj nemaju nikakvog ratnog iskustva, dok napadaju iskusnijeg i bolje opremljenog protivnika koji zna za sta se konkretno bori. Ovi zajednicki manevri sa ruskim trupama bi ih kao trebali nesto obuciti. Medjutim, Rusija ne zna ni svoje rocnike da pripremi za rat, ginu ko muhe.

4. Ukrajina je minirala sjeverne prilaze i iskopala borbene polozaje. Na tim polozajima su mali mobilni timovi naoruzani protuoklopnim sredstvima kao i topnickom podrskom. NATO naravno pruza sve obavjestajne podatke. Nema sanse da se ovi mogu prisunjati granici da se ne zna tocno mjesto upada. Tu ce se pozicionirati jedinice iz sjeverne pricuve koje ce primiti prvi udar. Nema vise usetavanja bez otpora kao Rusi sto su napravili u veljaci.

5. Lukasenko tu invaziju odgadja koliko god moze, cisto da ne prodje kao Causesku u Rumunjskoj.

Iako sa vojnog aspekta otvaranje novog fronta itekako ima smisla, te pomaze Putinu, ipak bih rekao da je ta invazija sa sjevera jos uvijek malo vjerojatna opcija. Jednostavno ne postoje tehnicko/operativni preduvjeti za uspjesan napad sa sjevera.
20.12.2022 | 21:15
dpasaric kaže:
Nisam baš siguran da se Ruse može dobiti "na softver i pamet". To je klasična Starcraft situacija u kojoj protoss ima high-tech arbitere i slične skupe jedinice, a onda ih zergovi, istina uz velike gubitke, pregaze čistom silom i svojim brojem. I džabe ti softver kada ih je više.


Nije Rusa baš tako ultra premoćno više od Ukrajinaca. Ako uspoređuješ opće stanovništvo, Rusa je oko 3,5 puta više od Ukrajinaca (ne računajući stanovništvo Krima). To bi bilo značajno da su vojske tehnološki ravnopravne, ali da bi ih Rusi pregazili golom sirovom silom i mnoštvom, trebalo bi ih biti, kao u Staljingradu - sto puta više. A i tamo je konačni slom Nijemaca nastupio tek kad su ih Sovjeti odsjekli sa sjevera i prekinuli im logistiku.
20.12.2022 | 23:05
Davor je u nekim stvarima u pravu. Putin se ne da smesti i svejedno mu je koja će cijena biti plaćena.

www.seattletimes.com/nation-world/this-i...heir-own-commanders/

> During a meeting in March with Israeli Prime Minister Naftali Bennett, Putin admitted that the Ukrainians were tougher “than I was told,” according to two people familiar with the exchange. “This will probably be much more difficult than we thought. But the war is on their territory, not ours. We are a big country and we have patience.”

> People who know Putin say he is ready to sacrifice untold lives and treasure for as long as it takes, and in a rare face-to-face meeting with the Americans last month, the Russians wanted to deliver a stark message to President Joe Biden: No matter how many Russian soldiers are killed or wounded on the battlefield, Russia will not give up.

Tekst je opak, zanimljiv ali brutalan. A u pitanju je sažetak originalnog teksta iz NY Timesa koji mogu čitati pretplatnici ili oni koji ugase JavaScript kad odu na link:

www.nytimes.com/interactive/2022/12/16/w...ailures-ukraine.html ( Alternativa: archive.vn/iNOHK )

Do kad će Rusi trpiti takvog Putina, to je najzanimljivije pitanje.
20.12.2022 | 23:26
"smrt jednog covek je tragedija, smrt milion ljudi je statistika" - tovaris JVDz - Staljin je navodno ovo rekao.
a tovaris VVP je produkt starog KGB-a, i kao takav moze da se igra brojkama, i dobro je pitanje do kada ce ga ruski narod trpeti. BTW, masa rusa bezi iz Rusije da izbegnu mobilizaciju, procenjuje se da ih u Beogradu ima 150.000+.
ova sukob nije jednostavna partija saha, jer crni pesak nema istu tezinu i snagu kao beli pesak, ili neke druge figure. ruska vojska je definitivno staticna i neorganizovana sa mnogo aspekata, njihovo oruzje se nije pokazalo superiornim kao sto se pretpostavljalo.
na kraju ce ostati sintagma "Putinove armije" jednako poznato kao i "Potemkinova sela".
takodje, poredjenja sa II sv ratom i recimo Staljingradom nisu adekvatna. crvenoarmejci su ginuli u talasima, jer su ih iza ledja cekali komeasri pa ko se vrati nazad dobije metak. mislim da ovog puta to nije moguce. i Putinova nadanja da ce golom silom i brojcanom premoci postici ono sto je naumio je malo verovatno. a i ako postigne bice to pirova pobeda.
sa druge strane, veliki igraci iz senke lepo kontrolisu ovaj sukob. ne pustaju ukrajincima da odu predaleko nego lagano lome rusku vojsku. ako bi ukrajinci krenuli zesce, mozda bi VVP imao onda neki argument da posegne za crvenim dugmetom. tako da ce se ova agonija samo nastaviti. tacno da se sukob ne vodi na ruskoj teritoriji, ali posledice ce i rusi debelo osetiti.
21.12.2022 | 00:14
m@xym kaže:
Imaš li ti "petlje" (ne hrabrosti, nego ludosti, jer za davanje tako bezveznih prognoza treba samo ludost, ne i hrabrost) reći kada će to Rusi sravniti cijelu Ukrajinu sa zemljom, za 6 mjeseci, godinu dana, dvije godine?!


Kako vidimo Rusima se više ne žuri, sada maksimalno čuvaju svoju vojsku i pokušavaju ne uništiti od infrastrukture ono što baš ne moraju. Takav tip ratovanja nije lak i potpuna je suprotnost blitz-kriegu, ali ima svojih prednosti.

Moja prognoza je da će na ovaj dan iduće godine imati pod kontrolom sva područja koja su na referendumu izglasala pripojenje.
21.12.2022 | 06:08
dpasaric kaže:
m@xym kaže:
Imaš li ti "petlje" (ne hrabrosti, nego ludosti, jer za davanje tako bezveznih prognoza treba samo ludost, ne i hrabrost) reći kada će to Rusi sravniti cijelu Ukrajinu sa zemljom, za 6 mjeseci, godinu dana, dvije godine?!


Kako vidimo Rusima se više ne žuri,sada maksimalno čuvaju svoju vojsku i pokušavaju ne uništiti od infrastrukture ono što baš ne moraju. Takav tip ratovanja nije lak i potpuna je suprotnost blitz-kriegu, ali ima svojih prednosti.

Moja prognoza je da će na ovaj dan iduće godine imati pod kontrolom sva područja koja su na referendumu izglasala pripojenje.


Maksimalno čuvaju svoju vojsku i infrastrukturu, right!
Prilozi:
21.12.2022 | 08:08
> Moja prognoza je da će na ovaj dan iduće godine imati pod kontrolom sva područja koja su na referendumu izglasala pripojenje.

Teoretske šanse ovo nema.

Ljeto je krajnji rok. Rusi će do tada potrošiti i rakete i granate a ljudi će se prestati odazivati na mobilizaciju i tu je kraj. Ukrajinci će se ušetati u Krim.

Ovo naravno pod pretpostavkom da se sve ne završi i ranije zato što će se dogoditi nešto nepredvidljivo poput svrgavanja Putina itd.
21.12.2022 | 09:58
Evo, da čujemo prognoze i ostalih vojnih analitičara ovdje!

I da ponovim, po x-ti put, ova moja prognoza NIJE neko navijanje za Ruse, ja sam samo grozni realist koji gledajući varijable kojima imam pristup tako vidim razvoj situacije.
21.12.2022 | 10:51
Pukovnik Macgregor o trenutnoj situaciji:

21.12.2022 | 12:58
Douglas Macgregor?!

Jeli to onaj čiko što je tri dana nakon početka "specijalne vojne akcije Rusije u Ukrajini" izjavio:

"The battle in eastern Ukraine is really almost over"

i 'predvidio' slijedeće:

"If [Ukraine] don't surrender in the next 24 hours, I suspect Russia will ultimately annihilate them."

, da bi se onda nakon nekog vremena korigirao:

"The first five days Russian forces I think frankly were too gentle. They've now corrected that. So, I would say another 10 days this should be completely over... I think the most heroic thing he could do right now is come to terms with reality. Neutralize Ukraine."

Zatim je u travnju izjavio da je prekid vatre vrlo blizu, jer su Ukrajinske snage "grounded to bits. There's no question about that despite what we report on our mainstream media".

U rujnu je opet 'predvidio": “this war may be over soon”

I nakon svega toga, ti ovoga lika smatraš vjerodostojnim zato što je bivši časnik Američke vojske, a to što je do sada predvidio stvari koje se nisu dogodile, i što je namjerno lagao o stanju na terenu, to nema veze, jer eto, čovjek priča ono što tebi odgovara, pa je zato automatski vjerodostojan.

'alal ti vjera.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 46 minuta
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo
  • Gjuroo: Apple teme nam se svele na vikalicu, a forum preuzela politika...
  • Bertone: Još malo o sigurnosti (ako nekoga zanima), [link] i [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO