Kriptovalute
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptovalute


21.02.2022 | 10:17
Bilo bi čudno da u ovom stoljeću nemamo i temu o kriptovalutama na Jabučnjaku.

Nisam neki ljubitelj i entuzijast kriptovaluta, ali nisam niti ignorant nove tehnologije. Mnogo toga je tu zanimljivo, a nažalost ima i mnogo slučajeva koji izgledaju kao digitalna Ponzijeva shema.

Kako Mac nije pogodna platforma za "rudarenje" i ima vrlo ograničen izbor takvih softvera, vjerujem da će razgovori ići više u zonu korištenja i kupovine na razini špekulativnog kapitala.

Naš Muzej računala PEEK&POKE još od prošle godine nudi kupovinu ulaznice putem kriptovalute, mada priznajem da je promet na taj način bio simboličan. Mi smo se za to odlučili više kao "mjesto starih i nadolazećih tehnologija", a i fora je reklama.

Ovdje možemo raspravljati o upravo o takvim stvarima.

Zanima me koliko od vas ima neku kriptovalutu, koju i zašto? Je li to samo tehnološka ili neka druga znatiželja ili nešto više?
21.02.2022 | 13:16
Ja nemam kriptovalute jer sam em tlakaš, em mi je i ovih običnih valuta dosta!
21.02.2022 | 15:44
Ja sam kupio Bitcoin iz čiste znatiželje u nekom trenutku u 2017., tada je cijena bila oko 2500$, a uložio sam neku siću (oko 250kn), nisam imao želudac da ulupam neku veću svotu love. Trenutno je cijena oko 38000$, pa sada gledam da pretvorim te Bitcoine u neki objektiv, realno gledano već sam to trebao napraviti krajem prošle godine, prije nego što je BC vrijednost pala. Sada se dvoumim da li to odmah napraviti ili da još malo pričekam kraj godine.

Imam frenda koji je zabrijao pa je popušio dosta love na raznoraznim kriptovalutama, na kraju je rasprodao sve u što je uložio, naravno uz gubitak.

Probao sam i na Revolutu isto neku sitnu lovu staviti u par kriptovaluta, na kraju sam sve rasprodao uz zaključak da mi se ne da pratiti sve to, nije to za mene...
21.02.2022 | 15:50
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.
21.02.2022 | 16:45
Odkad koristim brave browser, svakog mjeseca na račun mi pada nešto sitno u BAT tokenu od njih. Pa sam iz čiste radoznalosti počeo da pratim tu stvar. I da - zanimljivo je pratit... cijela priča je mnogo šira od samih crypto tokena...
21.02.2022 | 18:01
Odlučio sam se ući na NFT tržište, pa ću biti primoran baviti se i kriptovalutama.

Iskreno... Ništa ne kužim šta je tu šta i šta se tu prodaje i ko kupuje i zašto sve to, al idem probat...
Sve skupa mi zvuči kao Ponzi, ali ne namjeravam tu mešetariti već samo kupiti par Ethereuma koliko mi je potrebno da otvorim account i objavim rad, pa da vidim što će se dalje događati...
21.02.2022 | 21:11
Imam. Ukupno u (trenutnoj) vrijednosti jedne marende. Važnija mi je ideja od same zarade. Vjerujem kako idemo prema cashless društvu i mislim da je decentralizacija sustava plaćanja ok.

Ne vidim neku posebnu razliku između ulaganja "živog i pravog" novca u startup kompanije koje imaju dobre ideje i ulaganja u kriptovalute.

Na stranu što je pravilo svakog ulaganja novca - ne ulaži ono što nisi spreman izgubiti, tržište kriptovaluta je iznimno volatilno i ovisi o tome koliko se pojedinom valutom trguje. Jer jedino dotok "svježe krvi" osigurava rast cijene. A dotok ide ako je projekt smislen i dobar i oslanja se na neku već postojeću "jaku valutu".

Ima tu svega i hrpa love se "opere" na taj način, ali generalno mislim da nas to sve jednog dana "čeka" samo će biti bolje regulirano no što je sad.

Rudarenje kao takvo je (trenutno) prilično neisplativo jer su cijene komponenti i energije potrebne za isto veće od prinosa... no to se možda i promijeni.

Načelno, gledam to kao na "visokotehnološku burzu" uz napomenu da ti ne treba zastupnik/broker da bi se bavio špekuliranjem.

Očekujem li obogatit se od toga? Ne. Ušao sam kasno i s malo love, više iz puke zabave i znatiželje nego stvarne želje da oplodim neki kapital.
23.02.2022 | 01:06
Osobno nemam ništa, ali moj mlađi sin se zainteresirao, pa trguje putem eToro servisa. U najboljem trenu je bio preko 900$ u plusu, a sada je oko 600$ u minusu nakon sloma u zadnjem kvartalu - mada dobar dio tog gubitka nije u kriptovalutama, nego u drugim dionicama kojima se može tamo trgovati, a sada su mnogi u minusu u odnosu na redovno stanje. Pandemija i zveckanje oružjem čini sve i za ta tržišta.
23.02.2022 | 01:11
Meni je zanimljiv decentralizirani aspekt i koncept valute van kontrole države. Zašto? Pa radi potencijalnog uvođenja tiranije elita koje žele kontrolu nad građanima kako bi zadržali svoje ekstraprofite iz političkih i sličnih privilegija.

Imamo nedavnu epizodu u Kanadi gdje je njihov premijer Trudeau u maniri Ceaușescua sudski blokirao račune političkih neistomišljenika - što je presedan u toj zemlji, ali i većini zapadnih demokracija.

I onda me u tom crnilu oduševilo odgovor Nunchuk servisa za kriptovalute sudu u Ontariju na traženje suda da blokiraju "račune vlasnika kriptovaluta". Kažu da im nitko nije napravio takvu reklamu kao on!

23.02.2022 | 06:08
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P
23.02.2022 | 07:36
Davnih dana iskopao sam nešto oko 1 BTC, čisto iz akademskih razloga jer tada nije vrijedio ništa... Zaboravio na to, i pred par godina skužio da imam poprilično love u kriptu...
Sad malo rudarim ETH.
23.02.2022 | 11:57
Što se kriptovaluta tiče, ja se držim one, kada taksisti počnu pričati o ulaganjima, bježi iz toga.

Tako je i 2008. bilo sa dionicama
23.02.2022 | 12:11
Ko kaže da Mac nije za rudarenje ?! ..... performanse su negdje u razini i5-i7 Intela i to samo sa 4 jezgre (toliko sam mu dao, MacMini M1 16GB Ram) .... naravno, može se mineati samo sa CPU na M1.

Na slici je Intel verzija minera .... iskompajlirao sam i native ARM verziju, no nema razlike u performansama, pa se ne gnjavim s time jer intel verziju mogu skinuti već iskompajliranu.

Da li je isplativo .... ne , ali dok nisam za strojem nek radi nešto, ionako mi je uvijek upaljen da mogu do njega, a na njemu je i PLEX server ..... Mineanje gasim kada radim za strojem.

Do sada sam s tako skupio kada pogledamo zamjene za prave novce cca 1000€-1200€, da sam čuvao kriptovalute do sada bi vrijedilo 5-6 puta više, no moj cilj nije čuvati, nego kada skupim za "ono" što bi kupio, zamijenim za pravu lovi i potrošim.

Trenutno skupljam za XBox Series X .... kada se skupi dosta, mijenjam za pravu lovu i idem u shoping

Mineam na 3 stroja (jedan mac) od cca 2017, kada ne sjedim ispred njih ... i to mineam Monero jer se može samo sa CPU, kada se skupi cca 30€ zamijenim za Bitcoin.
23.02.2022 | 19:57
Riba kaže:
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P


Ne smijem razočarati!

No, ozbiljno, možemo i čisto apstraktno, taj koncept da vođa jedne političke stranke, netko za koga je zapravo, glasalo tek 20% stanovnika, ima toliku moć u rukama da može zablokirati novac, a time i život, političkih neistomišljenika je stvar na razini Orwella - ili raznih povijesnih tiranina.

Zato se vlasti i banke toliko i plaše kriptovaluta - jer gube kontrolu, kontrolu koju zapravo nikada nisu trebali niti imati u ovom obimu. Nekada je plaća dolazila u kuverti svaki mjesec, danas si prisiljen primati je putem banke, a banke lijepo kao kartel dogovaraju svoje naknade i cijene svojih usluga, a nije da postoji alternativa.
23.02.2022 | 20:00
Piko ne filozofira nego radi, tj. rudari!

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.

Što se tiče isplativosti, jednom davno smo radili izračun - i bilo je neisplativo ako nemaš besplatnu struju. No, ono što nismo uzeli u obzir je rast vrijednosti. Da smo tada izdrudarili par bitcoina makar bili u minusu, sada bismo bili debelo u plusu. No, lako se sada praviti pametan.
23.02.2022 | 22:42
dpasaric kaže:

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.


Ima: XMRig, CCMiner, ETHMiner ... vjerojatno ih ima još, no ovih sam se ovaj tren mogao sjetiti a da su native ARM za Mac-a (M1).
24.02.2022 | 08:49
Ja sam na ETH-u, na način da zarađujem putem decentraliziranog storage hostanja. Isplate su u ETH-u, tako da nema aktivnog rudarenja.
24.02.2022 | 17:25
Riba kaže:
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.


Sve potpisujem, na prvu mi se učinilo kao da sam ja ovaj post napisao
18.03.2022 | 10:36
Dug video, ali izuzetno zanimljiv i pitak, čak nije toliko vezan za kripto, koliko za globalne financijske trendove i nastojanja centara moći da zadrže maksimalnu kontrolu kroz ciljanu inflaciju, naravno, za svoju maksimalnu dobit.

19.03.2022 | 15:06
Kriptovalute imaju jedan ociti nedostatak, nema regulatora, nema odgovornosti.
Kod kradje ne budete dobili novac natrag makar uhvate pocinitelja.
Da netko zaradi puno njih mora izgubiti.
19.03.2022 | 15:56
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.
19.03.2022 | 16:28
Mene više počela brinuti namjera uvođenja digitalnog novca (CBDC) kao jedinog, a to je opasan Orwelovski scenario; kako to može izgledati vidjeli smo uživo sada u Kanadi na primjeru blokiranja računa ljudi koji se ne slažu s vlasti, pa čak i onih koji nisu protestirali, ali su im nosili hranu.

Digitalni novac donosi i mogućnost "programiranja", pa će tako npr. svaka osoba moći potrošiti samo xyz novca na neki proizvod koji npr. zagađuje okolinu ili je potražnja za njim veća od ponude. Npr. mogu ograničiti kupovanje alkohola od 22 do 8 sati maloljetnicima, itd... i iako neke od tih ideja zvuče dobro, to je zapravo noćna mora i sumrak čovjekovih sloboda.

S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.

Posudiš frendu stari Mac za par tisuća kuna, a država to odmah registrira i udari ti porez i tko zna što još. Zamislite samo sve horor scenarije koji su mogući i kakav teror bi vlast mogla provoditi, a ako smo nešto do sada naučili, onda je to da vlast ne postupa u interesu naroda, nego samo u svom interesu.
19.03.2022 | 16:36
dpasaric kaže:
S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.


Ima kontrolu nad onima koji nemaju vjestine koje mogu zamijeniti za drugu robu, kao recimo 'growth hackeri', 'marketing nindze' i slicno.
19.03.2022 | 17:05
Čekaj, čekaj, kada ti uvedu digital ID i uvedu porez i tamo gdje poreza sada nema... ili vide da si digitalnim novcem kupio rakiju ispod tezge!
19.03.2022 | 17:47
Kako ce vidjeti ako ja nekome napravim backup ili nesto zalemim a on meni za to da po' litre rakije?

Inace ovdje je Digital ID vec dvije godine u upotrebi, zajedno sa vozackom i knjizicom vozila...
19.03.2022 | 20:26
smayoo kaže:
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.


To ide u smjeru promjene centra moci s drzave na korporacije. Zar korona nije uvod u to? Korporacije su odredile kako se ponasati.
19.03.2022 | 20:29
Države nisu centar moći već najmanje 40 godina, globalno. Korporacije i banke su jedno te isto, dvije glave iste hidre. A kriptovalute su im trn u oku jer (za sad) nemaju pravi način za kontrolu nad njima.
25.03.2022 | 23:46
CBDC dolazi kao konačni mehanizam kontrole i ucjene "nepoćudnih" građana:

26.03.2022 | 08:51
Povučeš se u Liku, negdje na obronke Velebita, imaš svoje stado nečega, živiš off the grid, mir, tišina i priroda. I ne mogu te ni taknuti. Samo Alfu moraš malo dići u zrak, onak u makadam reli specifikaciju.
26.03.2022 | 09:30
Električnu na olovne kumulatore. Da nije prebrza.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 28 minuta
 • zoranowsky: ponekad je mrtav-hladan, nekad se malo zagrije, ne uzimam mu za zlo...
 • Ender: takodje iPhone X, bat je na 75%, isto nisam primetio da se greje. e da, obadva jos nisu na najnovijem iOS.
 • Ender: iPhone Xr, nisam primetio da se greje, bat je na 83%.
 • ivan.hirsi: jel se zagrijava mob pri koristenju? meni je mob isto odlican, samo pokusavam pronaci jel dolazi do zagrijavanja brzog zbog zdravlja baterije
 • zoranowsky: Imam ja X, baterija je na 77%, mijenjati ću bateriju, mob je skroz ok još uvijek
 • ivan.hirsi: cisto da mi se lakse odluciti na novi mob ili zamjenu baterije
 • ivan.hirsi: pozdrav, koristi li tko iphone xs jos s original baterijom da je slicna mojoj na oko 75% zdravlja i da se dosta zagrijava mob, jel moguce da je zbog toga ili je procesor vec dotrajao za danasnjciu softwarea
 • Dijete: Ne trebas bit zabrinut… moze on i vise bez da spusta takt… navodno ide do 96 stupnjeva bez throttlanja)
 • Krehacro: Trebam li biti zabrinut ako Air M1 dok analiziram pjesme za DJ program diže temp na 83C...ne šteti laptopu ?Nemoze crknut?
 • Miro Spiro: Hvala @rusty
 • rusty: @Miro, nije ;) Prijavi se na nagradnu igru koju održavam 31.03. Prijave završavaju danas u ponoć. [link]
 • Miro Spiro: Koliko je pametno kupiti polovan QNap TS 470 Pro?
 • big_mac: Prebacim sve sa starog ajfona direktno na novi.Opcija set as new mi je užasna jer onda moram sve zivo ponovno podešavati a ima toga jako puno.
 • jura22: Ne znam što radiš kada kupiš novi telefon. Ja svaki postavim "od nule" i ne vućem nikakav backup. Meni su najvažniji kontakti kji su u oblaku, a za ostalo mi i nije važno (pozicije u igricama i takve stvari).
 • big_mac: Hvala na prijedlozima. @jura22 Joj to mi je bas tlaka i htio sam izbjeći pod svaku cijenu.Sad uskoro izlazi ios 16.4 pa cur ajde pričekati u nadi možda apdejt riješi problem.
 • drlovric: Pa ako je telefon nov, logicno i normalno je da prvih nekoliko dana vise koristi bateriju jer indeksira masu stvari. Ne bi to mene puno brinulo :)
 • jura22: Tu imaš malo o tome. [link]
 • jura22: Kada telefon guta bateriju, meni je pomoglo da ga postavim kao novi telefon (ono, kao da ga misliš prodati). Trebao bi sve pogasiti i pustiti ga preko noći, pa ako ne guta, onda paliti dio po dio. Ovo je naporno, ali učinkovito.
 • smayoo: Piši u forum
 • big_mac: Ima li netko slican problem?
 • big_mac: Pozdrav kupio sam novi iphone 14 pro max,ios 16.3.1 Sve je bilo super 2 ddana a onda odjednom nakon skidanja s punjaca krecu problemi sa baterijom.Znaci na ocigled postotak pada,cak i u sleepu svakih 20ak minuta padne 1%.Pokusao sam hard reset,reset postavki ali i dalje isto.
 • jura22: Danas je nekadasnji kviz spao na niske grane, trebo se zvati: “Tko zeli biti stopedesettisucas?” Poostre pitanja i daju milju za sve odgovore.
 • m@xym: @Gjuroo, Eeee.... da... fascinantno je to kako su dvije konjekso guzice iz doba Rimskog carstva zapravo odredile širinu SRB raketa na Space Shuttle-u 2000. godina kasnije.
 • Gjuroo: Sve je to mal sim, mal tam. K'o što je konjska guzica odredila širinu tračnica :) Svejedno mislim da je pitanje u Milijunašu krivo postavljeno.
 • m@xym: Hvala smayoo, pronašao sam to kada sam pročitao Gjuroo-v odogovor. Nisam znao da postoji metrička i imperijalna konjska snaga.
 • smayoo: [link]
 • m@xym: Hvala na odgovoru Gjuro. Nisam znao da postoje dvije različite definicije konjske snage.
 • smayoo: Kakve veze uopće ima? "Konjske snage" je jedna prilično odokativna mjerna jedinica. Još prije 70 godina, svaka je veća zemlja Europe imala svoju i razlike su bile čak i značajno veće od ovog. Poanta pitanja bila je otprilike znati odnos.
 • Gjuroo: 100 *metričkih* KS je 73.5 kW. Mehaničkih je 74.5. No, mislim da u pitanju to nije bilo specificirano.
 • m@xym: Lik je svejedno krivo odgovorio jer nije znao pa je pitao publiku.
 • m@xym: U Milijunašu stavili krivu vrijednost za 100 KS u KW (73.5 umjesto 74.5). Nije ni HTV što je nekad bio.
 • drpongrac23: Krehacro - što konkretno znači "preskupo", u slučaju da je nešto pouzdano, kvalitetno i da ti na kraju krajeva treba?
 • m@xym: Pa kad već imaš LaCie, čemu razbijat glavu, Napravi još jedan backup na bilo koji drugi medij pogodan za arhiviranje khmm.... podataka... i mirna Bosna. Mala je vjerojatnost da će ti oba dva backupa riknuti u isto vrijeme. Samo se moraš prisiliti da ih periodično provjeravaš da li su su "podaci" čitljivi.
 • Krehacro: Imam laice...al mi treba jos jedan ...backup...lacie mi je preksup haahha
 • smayoo: SanDisk?
 • andy: @krehacro samsung i transcend me jedino još nisu razočarali
 • m@xym: Možeš mislit koliko Wolt Hrvatska razvija aplikaciju. A agregatori sami sebe angažiraju i onda diktiraju sirotinji šta im je raditi.
 • Riba: Pa nije li?
 • m@xym: Kaže direktor Wolt-a Hrvatska, da je njihov core-bussines razvoj aplikacije!!!?
 • Bertone: A to se sad tak zove :D
 • Krehacro: Muzika ...nekih 4 TB hahaha
 • m@xym: Nije bitna toliko marka, nego broj različitih medija na kojima te podatke misliš čuvati( koji bi trebao ovisiti o tome koliko su ti važni ti podaci)
 • Krehacro: Koju marku externe memorije koristite za podatke
 • drlovric: [link]
 • JOHN: i meni se tako čini.....
 • m@xym: vjerojatno će jedino update ios-a riješiti problem
 • JOHN: Otvori uvodni prozor sa logom paypala i odmah se sruši. Napravio offload, pa brisao, pa ponovno instalirao, pa resetirao uređaj. Znači ne reagira na ništa....
 • m@xym: @JOHN, Kako ti točno "ne radi"? Ne otvara aplikaciju? Otvori aplikaciju pa je odmah zatvori? Otvori aplikaciju ali u njoj ništa ne možeš raditi? Jesi li probao ono standardno, obrsati app pa ga ponovo povući sa store-a?
 • marioart: paypal app sluzi tome da se koriste usluge paypala bez ucitavanja web appa u browseru :)
 • JOHN: Neki prodavatelji nude plaćanje putem kartica(ostavljwnje podataka o kartici mi nikada nije bila opcija), putem paypala ili nekih dtugih žnjbd posrednika. Ebay racimo neko vrijeme nudi plaćanje preko apple pay i to sam baš pred mjesc dana koristio i usput shvatio da mi paypal app ne radi

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO