Kriptovalute
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptovalute


21.02.2022 | 10:17
Bilo bi čudno da u ovom stoljeću nemamo i temu o kriptovalutama na Jabučnjaku.

Nisam neki ljubitelj i entuzijast kriptovaluta, ali nisam niti ignorant nove tehnologije. Mnogo toga je tu zanimljivo, a nažalost ima i mnogo slučajeva koji izgledaju kao digitalna Ponzijeva shema.

Kako Mac nije pogodna platforma za "rudarenje" i ima vrlo ograničen izbor takvih softvera, vjerujem da će razgovori ići više u zonu korištenja i kupovine na razini špekulativnog kapitala.

Naš Muzej računala PEEK&POKE još od prošle godine nudi kupovinu ulaznice putem kriptovalute, mada priznajem da je promet na taj način bio simboličan. Mi smo se za to odlučili više kao "mjesto starih i nadolazećih tehnologija", a i fora je reklama.

Ovdje možemo raspravljati o upravo o takvim stvarima.

Zanima me koliko od vas ima neku kriptovalutu, koju i zašto? Je li to samo tehnološka ili neka druga znatiželja ili nešto više?
21.02.2022 | 13:16
Ja nemam kriptovalute jer sam em tlakaš, em mi je i ovih običnih valuta dosta!
21.02.2022 | 15:44
Ja sam kupio Bitcoin iz čiste znatiželje u nekom trenutku u 2017., tada je cijena bila oko 2500$, a uložio sam neku siću (oko 250kn), nisam imao želudac da ulupam neku veću svotu love. Trenutno je cijena oko 38000$, pa sada gledam da pretvorim te Bitcoine u neki objektiv, realno gledano već sam to trebao napraviti krajem prošle godine, prije nego što je BC vrijednost pala. Sada se dvoumim da li to odmah napraviti ili da još malo pričekam kraj godine.

Imam frenda koji je zabrijao pa je popušio dosta love na raznoraznim kriptovalutama, na kraju je rasprodao sve u što je uložio, naravno uz gubitak.

Probao sam i na Revolutu isto neku sitnu lovu staviti u par kriptovaluta, na kraju sam sve rasprodao uz zaključak da mi se ne da pratiti sve to, nije to za mene...
21.02.2022 | 15:50
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.
21.02.2022 | 16:45
Odkad koristim brave browser, svakog mjeseca na račun mi pada nešto sitno u BAT tokenu od njih. Pa sam iz čiste radoznalosti počeo da pratim tu stvar. I da - zanimljivo je pratit... cijela priča je mnogo šira od samih crypto tokena...
21.02.2022 | 18:01
Odlučio sam se ući na NFT tržište, pa ću biti primoran baviti se i kriptovalutama.

Iskreno... Ništa ne kužim šta je tu šta i šta se tu prodaje i ko kupuje i zašto sve to, al idem probat...
Sve skupa mi zvuči kao Ponzi, ali ne namjeravam tu mešetariti već samo kupiti par Ethereuma koliko mi je potrebno da otvorim account i objavim rad, pa da vidim što će se dalje događati...
  • Daddo
  • Posjetitelj
21.02.2022 | 21:11
Imam. Ukupno u (trenutnoj) vrijednosti jedne marende. Važnija mi je ideja od same zarade. Vjerujem kako idemo prema cashless društvu i mislim da je decentralizacija sustava plaćanja ok.

Ne vidim neku posebnu razliku između ulaganja "živog i pravog" novca u startup kompanije koje imaju dobre ideje i ulaganja u kriptovalute.

Na stranu što je pravilo svakog ulaganja novca - ne ulaži ono što nisi spreman izgubiti, tržište kriptovaluta je iznimno volatilno i ovisi o tome koliko se pojedinom valutom trguje. Jer jedino dotok "svježe krvi" osigurava rast cijene. A dotok ide ako je projekt smislen i dobar i oslanja se na neku već postojeću "jaku valutu".

Ima tu svega i hrpa love se "opere" na taj način, ali generalno mislim da nas to sve jednog dana "čeka" samo će biti bolje regulirano no što je sad.

Rudarenje kao takvo je (trenutno) prilično neisplativo jer su cijene komponenti i energije potrebne za isto veće od prinosa... no to se možda i promijeni.

Načelno, gledam to kao na "visokotehnološku burzu" uz napomenu da ti ne treba zastupnik/broker da bi se bavio špekuliranjem.

Očekujem li obogatit se od toga? Ne. Ušao sam kasno i s malo love, više iz puke zabave i znatiželje nego stvarne želje da oplodim neki kapital.
23.02.2022 | 01:06
Osobno nemam ništa, ali moj mlađi sin se zainteresirao, pa trguje putem eToro servisa. U najboljem trenu je bio preko 900$ u plusu, a sada je oko 600$ u minusu nakon sloma u zadnjem kvartalu - mada dobar dio tog gubitka nije u kriptovalutama, nego u drugim dionicama kojima se može tamo trgovati, a sada su mnogi u minusu u odnosu na redovno stanje. Pandemija i zveckanje oružjem čini sve i za ta tržišta.
23.02.2022 | 01:11
Meni je zanimljiv decentralizirani aspekt i koncept valute van kontrole države. Zašto? Pa radi potencijalnog uvođenja tiranije elita koje žele kontrolu nad građanima kako bi zadržali svoje ekstraprofite iz političkih i sličnih privilegija.

Imamo nedavnu epizodu u Kanadi gdje je njihov premijer Trudeau u maniri Ceaușescua sudski blokirao račune političkih neistomišljenika - što je presedan u toj zemlji, ali i većini zapadnih demokracija.

I onda me u tom crnilu oduševilo odgovor Nunchuk servisa za kriptovalute sudu u Ontariju na traženje suda da blokiraju "račune vlasnika kriptovaluta". Kažu da im nitko nije napravio takvu reklamu kao on!

23.02.2022 | 06:08
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P
23.02.2022 | 07:36
Davnih dana iskopao sam nešto oko 1 BTC, čisto iz akademskih razloga jer tada nije vrijedio ništa... Zaboravio na to, i pred par godina skužio da imam poprilično love u kriptu...
Sad malo rudarim ETH.
23.02.2022 | 11:57
Što se kriptovaluta tiče, ja se držim one, kada taksisti počnu pričati o ulaganjima, bježi iz toga.

Tako je i 2008. bilo sa dionicama
23.02.2022 | 12:11
Ko kaže da Mac nije za rudarenje ?! ..... performanse su negdje u razini i5-i7 Intela i to samo sa 4 jezgre (toliko sam mu dao, MacMini M1 16GB Ram) .... naravno, može se mineati samo sa CPU na M1.

Na slici je Intel verzija minera .... iskompajlirao sam i native ARM verziju, no nema razlike u performansama, pa se ne gnjavim s time jer intel verziju mogu skinuti već iskompajliranu.

Da li je isplativo .... ne , ali dok nisam za strojem nek radi nešto, ionako mi je uvijek upaljen da mogu do njega, a na njemu je i PLEX server ..... Mineanje gasim kada radim za strojem.

Do sada sam s tako skupio kada pogledamo zamjene za prave novce cca 1000€-1200€, da sam čuvao kriptovalute do sada bi vrijedilo 5-6 puta više, no moj cilj nije čuvati, nego kada skupim za "ono" što bi kupio, zamijenim za pravu lovi i potrošim.

Trenutno skupljam za XBox Series X .... kada se skupi dosta, mijenjam za pravu lovu i idem u shoping

Mineam na 3 stroja (jedan mac) od cca 2017, kada ne sjedim ispred njih ... i to mineam Monero jer se može samo sa CPU, kada se skupi cca 30€ zamijenim za Bitcoin.
23.02.2022 | 19:57
Riba kaže:
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P


Ne smijem razočarati!

No, ozbiljno, možemo i čisto apstraktno, taj koncept da vođa jedne političke stranke, netko za koga je zapravo, glasalo tek 20% stanovnika, ima toliku moć u rukama da može zablokirati novac, a time i život, političkih neistomišljenika je stvar na razini Orwella - ili raznih povijesnih tiranina.

Zato se vlasti i banke toliko i plaše kriptovaluta - jer gube kontrolu, kontrolu koju zapravo nikada nisu trebali niti imati u ovom obimu. Nekada je plaća dolazila u kuverti svaki mjesec, danas si prisiljen primati je putem banke, a banke lijepo kao kartel dogovaraju svoje naknade i cijene svojih usluga, a nije da postoji alternativa.
23.02.2022 | 20:00
Piko ne filozofira nego radi, tj. rudari!

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.

Što se tiče isplativosti, jednom davno smo radili izračun - i bilo je neisplativo ako nemaš besplatnu struju. No, ono što nismo uzeli u obzir je rast vrijednosti. Da smo tada izdrudarili par bitcoina makar bili u minusu, sada bismo bili debelo u plusu. No, lako se sada praviti pametan.
23.02.2022 | 22:42
dpasaric kaže:

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.


Ima: XMRig, CCMiner, ETHMiner ... vjerojatno ih ima još, no ovih sam se ovaj tren mogao sjetiti a da su native ARM za Mac-a (M1).
24.02.2022 | 08:49
Ja sam na ETH-u, na način da zarađujem putem decentraliziranog storage hostanja. Isplate su u ETH-u, tako da nema aktivnog rudarenja.
24.02.2022 | 17:25
Riba kaže:
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.


Sve potpisujem, na prvu mi se učinilo kao da sam ja ovaj post napisao
18.03.2022 | 10:36
Dug video, ali izuzetno zanimljiv i pitak, čak nije toliko vezan za kripto, koliko za globalne financijske trendove i nastojanja centara moći da zadrže maksimalnu kontrolu kroz ciljanu inflaciju, naravno, za svoju maksimalnu dobit.

19.03.2022 | 15:06
Kriptovalute imaju jedan ociti nedostatak, nema regulatora, nema odgovornosti.
Kod kradje ne budete dobili novac natrag makar uhvate pocinitelja.
Da netko zaradi puno njih mora izgubiti.
19.03.2022 | 15:56
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.
19.03.2022 | 16:28
Mene više počela brinuti namjera uvođenja digitalnog novca (CBDC) kao jedinog, a to je opasan Orwelovski scenario; kako to može izgledati vidjeli smo uživo sada u Kanadi na primjeru blokiranja računa ljudi koji se ne slažu s vlasti, pa čak i onih koji nisu protestirali, ali su im nosili hranu.

Digitalni novac donosi i mogućnost "programiranja", pa će tako npr. svaka osoba moći potrošiti samo xyz novca na neki proizvod koji npr. zagađuje okolinu ili je potražnja za njim veća od ponude. Npr. mogu ograničiti kupovanje alkohola od 22 do 8 sati maloljetnicima, itd... i iako neke od tih ideja zvuče dobro, to je zapravo noćna mora i sumrak čovjekovih sloboda.

S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.

Posudiš frendu stari Mac za par tisuća kuna, a država to odmah registrira i udari ti porez i tko zna što još. Zamislite samo sve horor scenarije koji su mogući i kakav teror bi vlast mogla provoditi, a ako smo nešto do sada naučili, onda je to da vlast ne postupa u interesu naroda, nego samo u svom interesu.
19.03.2022 | 16:36
dpasaric kaže:
S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.


Ima kontrolu nad onima koji nemaju vjestine koje mogu zamijeniti za drugu robu, kao recimo 'growth hackeri', 'marketing nindze' i slicno.
19.03.2022 | 17:05
Čekaj, čekaj, kada ti uvedu digital ID i uvedu porez i tamo gdje poreza sada nema... ili vide da si digitalnim novcem kupio rakiju ispod tezge!
19.03.2022 | 17:47
Kako ce vidjeti ako ja nekome napravim backup ili nesto zalemim a on meni za to da po' litre rakije?

Inace ovdje je Digital ID vec dvije godine u upotrebi, zajedno sa vozackom i knjizicom vozila...
19.03.2022 | 20:26
smayoo kaže:
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.


To ide u smjeru promjene centra moci s drzave na korporacije. Zar korona nije uvod u to? Korporacije su odredile kako se ponasati.
19.03.2022 | 20:29
Države nisu centar moći već najmanje 40 godina, globalno. Korporacije i banke su jedno te isto, dvije glave iste hidre. A kriptovalute su im trn u oku jer (za sad) nemaju pravi način za kontrolu nad njima.
25.03.2022 | 23:46
CBDC dolazi kao konačni mehanizam kontrole i ucjene "nepoćudnih" građana:

26.03.2022 | 08:51
Povučeš se u Liku, negdje na obronke Velebita, imaš svoje stado nečega, živiš off the grid, mir, tišina i priroda. I ne mogu te ni taknuti. Samo Alfu moraš malo dići u zrak, onak u makadam reli specifikaciju.
  • Daddo
  • Posjetitelj
26.03.2022 | 09:30
Električnu na olovne kumulatore. Da nije prebrza.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 26 minuta
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

cariblanco, IgorD, Riba, Anonimci (407)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO