Kriptovalute
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptovalute


21.02.2022 | 10:17
Bilo bi čudno da u ovom stoljeću nemamo i temu o kriptovalutama na Jabučnjaku.

Nisam neki ljubitelj i entuzijast kriptovaluta, ali nisam niti ignorant nove tehnologije. Mnogo toga je tu zanimljivo, a nažalost ima i mnogo slučajeva koji izgledaju kao digitalna Ponzijeva shema.

Kako Mac nije pogodna platforma za "rudarenje" i ima vrlo ograničen izbor takvih softvera, vjerujem da će razgovori ići više u zonu korištenja i kupovine na razini špekulativnog kapitala.

Naš Muzej računala PEEK&POKE još od prošle godine nudi kupovinu ulaznice putem kriptovalute, mada priznajem da je promet na taj način bio simboličan. Mi smo se za to odlučili više kao "mjesto starih i nadolazećih tehnologija", a i fora je reklama.

Ovdje možemo raspravljati o upravo o takvim stvarima.

Zanima me koliko od vas ima neku kriptovalutu, koju i zašto? Je li to samo tehnološka ili neka druga znatiželja ili nešto više?
21.02.2022 | 13:16
Ja nemam kriptovalute jer sam em tlakaš, em mi je i ovih običnih valuta dosta!
21.02.2022 | 15:44
Ja sam kupio Bitcoin iz čiste znatiželje u nekom trenutku u 2017., tada je cijena bila oko 2500$, a uložio sam neku siću (oko 250kn), nisam imao želudac da ulupam neku veću svotu love. Trenutno je cijena oko 38000$, pa sada gledam da pretvorim te Bitcoine u neki objektiv, realno gledano već sam to trebao napraviti krajem prošle godine, prije nego što je BC vrijednost pala. Sada se dvoumim da li to odmah napraviti ili da još malo pričekam kraj godine.

Imam frenda koji je zabrijao pa je popušio dosta love na raznoraznim kriptovalutama, na kraju je rasprodao sve u što je uložio, naravno uz gubitak.

Probao sam i na Revolutu isto neku sitnu lovu staviti u par kriptovaluta, na kraju sam sve rasprodao uz zaključak da mi se ne da pratiti sve to, nije to za mene...
21.02.2022 | 15:50
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.
21.02.2022 | 16:45
Odkad koristim brave browser, svakog mjeseca na račun mi pada nešto sitno u BAT tokenu od njih. Pa sam iz čiste radoznalosti počeo da pratim tu stvar. I da - zanimljivo je pratit... cijela priča je mnogo šira od samih crypto tokena...
21.02.2022 | 18:01
Odlučio sam se ući na NFT tržište, pa ću biti primoran baviti se i kriptovalutama.

Iskreno... Ništa ne kužim šta je tu šta i šta se tu prodaje i ko kupuje i zašto sve to, al idem probat...
Sve skupa mi zvuči kao Ponzi, ali ne namjeravam tu mešetariti već samo kupiti par Ethereuma koliko mi je potrebno da otvorim account i objavim rad, pa da vidim što će se dalje događati...
21.02.2022 | 21:11
Imam. Ukupno u (trenutnoj) vrijednosti jedne marende. Važnija mi je ideja od same zarade. Vjerujem kako idemo prema cashless društvu i mislim da je decentralizacija sustava plaćanja ok.

Ne vidim neku posebnu razliku između ulaganja "živog i pravog" novca u startup kompanije koje imaju dobre ideje i ulaganja u kriptovalute.

Na stranu što je pravilo svakog ulaganja novca - ne ulaži ono što nisi spreman izgubiti, tržište kriptovaluta je iznimno volatilno i ovisi o tome koliko se pojedinom valutom trguje. Jer jedino dotok "svježe krvi" osigurava rast cijene. A dotok ide ako je projekt smislen i dobar i oslanja se na neku već postojeću "jaku valutu".

Ima tu svega i hrpa love se "opere" na taj način, ali generalno mislim da nas to sve jednog dana "čeka" samo će biti bolje regulirano no što je sad.

Rudarenje kao takvo je (trenutno) prilično neisplativo jer su cijene komponenti i energije potrebne za isto veće od prinosa... no to se možda i promijeni.

Načelno, gledam to kao na "visokotehnološku burzu" uz napomenu da ti ne treba zastupnik/broker da bi se bavio špekuliranjem.

Očekujem li obogatit se od toga? Ne. Ušao sam kasno i s malo love, više iz puke zabave i znatiželje nego stvarne želje da oplodim neki kapital.
23.02.2022 | 01:06
Osobno nemam ništa, ali moj mlađi sin se zainteresirao, pa trguje putem eToro servisa. U najboljem trenu je bio preko 900$ u plusu, a sada je oko 600$ u minusu nakon sloma u zadnjem kvartalu - mada dobar dio tog gubitka nije u kriptovalutama, nego u drugim dionicama kojima se može tamo trgovati, a sada su mnogi u minusu u odnosu na redovno stanje. Pandemija i zveckanje oružjem čini sve i za ta tržišta.
23.02.2022 | 01:11
Meni je zanimljiv decentralizirani aspekt i koncept valute van kontrole države. Zašto? Pa radi potencijalnog uvođenja tiranije elita koje žele kontrolu nad građanima kako bi zadržali svoje ekstraprofite iz političkih i sličnih privilegija.

Imamo nedavnu epizodu u Kanadi gdje je njihov premijer Trudeau u maniri Ceaușescua sudski blokirao račune političkih neistomišljenika - što je presedan u toj zemlji, ali i većini zapadnih demokracija.

I onda me u tom crnilu oduševilo odgovor Nunchuk servisa za kriptovalute sudu u Ontariju na traženje suda da blokiraju "račune vlasnika kriptovaluta". Kažu da im nitko nije napravio takvu reklamu kao on!

23.02.2022 | 06:08
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P
23.02.2022 | 07:36
Davnih dana iskopao sam nešto oko 1 BTC, čisto iz akademskih razloga jer tada nije vrijedio ništa... Zaboravio na to, i pred par godina skužio da imam poprilično love u kriptu...
Sad malo rudarim ETH.
23.02.2022 | 11:57
Što se kriptovaluta tiče, ja se držim one, kada taksisti počnu pričati o ulaganjima, bježi iz toga.

Tako je i 2008. bilo sa dionicama
23.02.2022 | 12:11
Ko kaže da Mac nije za rudarenje ?! ..... performanse su negdje u razini i5-i7 Intela i to samo sa 4 jezgre (toliko sam mu dao, MacMini M1 16GB Ram) .... naravno, može se mineati samo sa CPU na M1.

Na slici je Intel verzija minera .... iskompajlirao sam i native ARM verziju, no nema razlike u performansama, pa se ne gnjavim s time jer intel verziju mogu skinuti već iskompajliranu.

Da li je isplativo .... ne , ali dok nisam za strojem nek radi nešto, ionako mi je uvijek upaljen da mogu do njega, a na njemu je i PLEX server ..... Mineanje gasim kada radim za strojem.

Do sada sam s tako skupio kada pogledamo zamjene za prave novce cca 1000€-1200€, da sam čuvao kriptovalute do sada bi vrijedilo 5-6 puta više, no moj cilj nije čuvati, nego kada skupim za "ono" što bi kupio, zamijenim za pravu lovi i potrošim.

Trenutno skupljam za XBox Series X .... kada se skupi dosta, mijenjam za pravu lovu i idem u shoping

Mineam na 3 stroja (jedan mac) od cca 2017, kada ne sjedim ispred njih ... i to mineam Monero jer se može samo sa CPU, kada se skupi cca 30€ zamijenim za Bitcoin.
23.02.2022 | 19:57
Riba kaže:
Ne mogu vjerovati da si pokrenuo temu kriptovaluta da mi na mala vrata uguras onu drugu temu! :-P


Ne smijem razočarati!

No, ozbiljno, možemo i čisto apstraktno, taj koncept da vođa jedne političke stranke, netko za koga je zapravo, glasalo tek 20% stanovnika, ima toliku moć u rukama da može zablokirati novac, a time i život, političkih neistomišljenika je stvar na razini Orwella - ili raznih povijesnih tiranina.

Zato se vlasti i banke toliko i plaše kriptovaluta - jer gube kontrolu, kontrolu koju zapravo nikada nisu trebali niti imati u ovom obimu. Nekada je plaća dolazila u kuverti svaki mjesec, danas si prisiljen primati je putem banke, a banke lijepo kao kartel dogovaraju svoje naknade i cijene svojih usluga, a nije da postoji alternativa.
23.02.2022 | 20:00
Piko ne filozofira nego radi, tj. rudari!

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.

Što se tiče isplativosti, jednom davno smo radili izračun - i bilo je neisplativo ako nemaš besplatnu struju. No, ono što nismo uzeli u obzir je rast vrijednosti. Da smo tada izdrudarili par bitcoina makar bili u minusu, sada bismo bili debelo u plusu. No, lako se sada praviti pametan.
23.02.2022 | 22:42
dpasaric kaže:

Vidjet ćemo hoće li se pojaviti što programa za rudarenje pisanih specifično za M1 seriju, to bi bilo zanimljivo.


Ima: XMRig, CCMiner, ETHMiner ... vjerojatno ih ima još, no ovih sam se ovaj tren mogao sjetiti a da su native ARM za Mac-a (M1).
24.02.2022 | 08:49
Ja sam na ETH-u, na način da zarađujem putem decentraliziranog storage hostanja. Isplate su u ETH-u, tako da nema aktivnog rudarenja.
24.02.2022 | 17:25
Riba kaže:
Ljudima koji su skloni kockanju to je vrhunska zabava, meni ta vrsta uzbudjenja uopce ne treba, a hvala bogu ne treba mi ni novac niti sam pohlepan, tako da nista tu nema za mene.


Sve potpisujem, na prvu mi se učinilo kao da sam ja ovaj post napisao
18.03.2022 | 10:36
Dug video, ali izuzetno zanimljiv i pitak, čak nije toliko vezan za kripto, koliko za globalne financijske trendove i nastojanja centara moći da zadrže maksimalnu kontrolu kroz ciljanu inflaciju, naravno, za svoju maksimalnu dobit.

19.03.2022 | 15:06
Kriptovalute imaju jedan ociti nedostatak, nema regulatora, nema odgovornosti.
Kod kradje ne budete dobili novac natrag makar uhvate pocinitelja.
Da netko zaradi puno njih mora izgubiti.
19.03.2022 | 15:56
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.
19.03.2022 | 16:28
Mene više počela brinuti namjera uvođenja digitalnog novca (CBDC) kao jedinog, a to je opasan Orwelovski scenario; kako to može izgledati vidjeli smo uživo sada u Kanadi na primjeru blokiranja računa ljudi koji se ne slažu s vlasti, pa čak i onih koji nisu protestirali, ali su im nosili hranu.

Digitalni novac donosi i mogućnost "programiranja", pa će tako npr. svaka osoba moći potrošiti samo xyz novca na neki proizvod koji npr. zagađuje okolinu ili je potražnja za njim veća od ponude. Npr. mogu ograničiti kupovanje alkohola od 22 do 8 sati maloljetnicima, itd... i iako neke od tih ideja zvuče dobro, to je zapravo noćna mora i sumrak čovjekovih sloboda.

S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.

Posudiš frendu stari Mac za par tisuća kuna, a država to odmah registrira i udari ti porez i tko zna što još. Zamislite samo sve horor scenarije koji su mogući i kakav teror bi vlast mogla provoditi, a ako smo nešto do sada naučili, onda je to da vlast ne postupa u interesu naroda, nego samo u svom interesu.
19.03.2022 | 16:36
dpasaric kaže:
S "programabilnim" novcem vlast ima kompletnu kontrolu nad svačijim životom do najmanjih detalja, svakoga mogu "isključiti" i ugroziti mu egzistenciju kada požele. Npr. proglase neki novi lockdown i onda ti novac programiraju tako da ga ne možeš trošti van svog kvarta, imaš dozvolu otići samo do svoje lokalne trgovine.


Ima kontrolu nad onima koji nemaju vjestine koje mogu zamijeniti za drugu robu, kao recimo 'growth hackeri', 'marketing nindze' i slicno.
19.03.2022 | 17:05
Čekaj, čekaj, kada ti uvedu digital ID i uvedu porez i tamo gdje poreza sada nema... ili vide da si digitalnim novcem kupio rakiju ispod tezge!
19.03.2022 | 17:47
Kako ce vidjeti ako ja nekome napravim backup ili nesto zalemim a on meni za to da po' litre rakije?

Inace ovdje je Digital ID vec dvije godine u upotrebi, zajedno sa vozackom i knjizicom vozila...
19.03.2022 | 20:26
smayoo kaže:
Ti promatraš kriptovalutu iz pozicije mešetarskog trgovanja. Intencija je kriptovaluta da postanu isto što i sadašnje monete (kontrolirane od strane središnjih i komercijalnih banaka), samo bez centraliziranog upravljanja.


To ide u smjeru promjene centra moci s drzave na korporacije. Zar korona nije uvod u to? Korporacije su odredile kako se ponasati.
19.03.2022 | 20:29
Države nisu centar moći već najmanje 40 godina, globalno. Korporacije i banke su jedno te isto, dvije glave iste hidre. A kriptovalute su im trn u oku jer (za sad) nemaju pravi način za kontrolu nad njima.
25.03.2022 | 23:46
CBDC dolazi kao konačni mehanizam kontrole i ucjene "nepoćudnih" građana:

26.03.2022 | 08:51
Povučeš se u Liku, negdje na obronke Velebita, imaš svoje stado nečega, živiš off the grid, mir, tišina i priroda. I ne mogu te ni taknuti. Samo Alfu moraš malo dići u zrak, onak u makadam reli specifikaciju.
26.03.2022 | 09:30
Električnu na olovne kumulatore. Da nije prebrza.
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 50 minuta
 • jura22: Ide kvragu i bez AI.
 • drlovric: Al opet vidjet cemo nakon ljeta na sta ce sve to izaci.
 • drlovric: Sumnjam da cu ici u USA uopce ovu godinu :) Teska situacija. Ukrajina nas je zeznula bas. Svi vozaci kukaju, gorivo je otislo skoro duplo. Svima smo smanjili place da tvrtka prezivi.
 • Kloba: Uglavnom, pod slušalice pregledaj slike i vidjet ćeš koliko se daju raširiti. Mislim da bi ti ove bile OK, ali to ne možemo znati dok ne probaš. Ako će ići u USA ove godine, pa da probaš u nekom WALLMART-u prije nego kupiš... Čisto predlažem. To je to. Pozz
 • Kloba: e evo ti i Scuff controller, koji se može naručiti u stotinama boja i sa bezbroj dodataka. I vjerujem da ne rikava potenciometar svakih 1000 odigranih sati. [link]
 • Kloba: Evo ti ovako da ne tražiš po video klipovima. Slušalice su (najskuplje) oko 200 dolara ako se ne varam. One su već u preorder fazi. Monitori će se moći navodno kupiti na ljeto, ali kada točno - pojma nemam.
 • Kloba: [link]
 • Kloba: [link]
 • Kloba: o čemu smo pisali. Ovaj video malo ubrzaj pa ćeš vidjeti barem kako šta izgleda ako ti se da. I scuff je napravio PS5 controller koji se smatra pro controllerom iako j eizgledom isti, samo ima gumu iza, zamjenske gljive, L2 i R2 se mogu toliko smanjiti da čim ih takneš počneš pucati (ne trebaš stisnuti tipke do kraja što se pokazalo izvrsno navodno). I to je to ukratko.
 • Kloba: Sada imaš nove SONY za PS5 H3 za mislim 90 dolara ali su za žicom, pa H5 koje su bežične i skuplje, i H9 koje imaju i bluetooth konekciju uz onaj dongle koji imaju i Pulse 3D slušalice. Sve imaju i mikrofon koji si možeš spustiti pred usta s lijeve slušalice. Pogledaj na netu. A monitori izgledaju kao i PS5 (barem po boji, postolju i to) i mislim da izlaze u 27 i 29". Imaju sve potrebno za
 • drlovric: Nikako da se sjetim objaviit ih u oglasima.....mislim da su oko 300e mozda
 • drlovric: Ja sam kupio one original Sony slusalice uz PS5, ali ne svidjaju mi se. Pritiscu mi rub uha. Onda kupim u USA WH-1000XM4 misleci da rade sa PS5. Al ne rade :) Sad i one stoje bzv...
 • dpongra22: Nikako da izbace podršku za bluetooth zvučnike
 • Kloba: [link]
 • Kloba: PS5 izbacio monitore koji zigledaju kao PS5, pro slušalice koje koštaju nenormalno puno, a scuff konačno pro controller koji izgleda kao i sonyev samo je bolji. Puno ljudi koji igraju puno se žale da svakih par mjeseci moraju kupovati novi. Ovaj lik mi ide na jetra ali jedini priča o tome pa kome se da - može vidjeti kako to izgleda [link]
 • drlovric: Nisam uopce kandidat za motornjake. Vozio sam (tudje) i znam koliko to trosi. Meni su jedrilice zakon. Puno ekonomicnija i ekoloski osvijestenija varijanta.
 • Air: Ne vezano za cijenu Brod je 12 m i super je praktičan. Ima gornju kabinu u staklu i krmu koje omogućuju cjelodnevni vizualni doživljaj mora i uvale. Kod jedrilica ne volim to što su kabine zatvorene i nemaju pogled na more a to je jad od najvažniji užitaka na moru.
 • Air: Kada si napisao do 40 ft pomislio sam da znaš cjenovnu razliku u metru dužine plovila i da znaš koja je cijena 13 metara plovila. A ja sam ti našao plovilo u tom rangu cijene.
 • drlovric: Moj Air, pa gorivo 2e litar. Smrsao bi ja jako brzo s ovim plovilom :D ovo je debelo preko mog lifestyle nazalost...
 • Air: Uglavnom riječ je o plovilu Marex 375
 • Air: A nekad radi. Zbunj, zbunj...
 • Air: Meni ne radi Vikalica, kada upišem nešto ne objavljuje mi kada kliknem Vikni
 • Air: Ne znam kako staviti link na vikalici.
 • Air: drlovric vezano za izbor plovila, ne vezano za isplativost kupovine i održavanja, ako nisi ovisnik i jedrenju (užitku u vjetru i vještini korištenja vjetra) do 40 ft moj favorit je:
 • kupus: samo jugoplastika 580 :)
 • Kloba: Meni je to super sjećanje iz dječjih dana. Šta jest jest.
 • Kloba: Mi smo imali gliserčić koji je stari kupio od nekog Nizozemca. Kao automobil mu je bio raspored, dva sjedala naprijed, iza klupa za mene i sestru, i motor Yamaha 28 konja. U Vrbovskom je biokad se nije koristio. A onda je zaratilo, stari je ostavio staru, i to smo išli prodati. Kupio neki tip samo radi motora.
 • drlovric: Pa Djuro nije ljeto da se zuri. Nece lijepa uvala nigdje pobjeci :) Ne stresam se brzinama na brodu. Za to sam imao Jet ski....Ahhhh sto je taj tek trosio :D
 • Djuro genijalac: @drlovrić: daga-daga-daga-daga dizeli? Da, ne troši puno, ali bome ni neide. To ti ima putnu brzinu od cca 8-9 čvorova, pa malo vjetra u čelo, pa malo kontra struje i brzo dođe čas ako ti se žuri, idi pješke... A ako si stalno na vezu, onda su to ozbiljni novci da imaš vodu i struju i kenjaonicu...
 • JOHN: Ja sam sada bio na Visu 7 dana, a to je jedna od top destinacija za skipere. Gomila njih se vozaka bez jedra i najčešći su bili dvotrupci. I to su baš pravi plutajući apartmani
 • JOHN: ono đšto ti je smayoo napisao ja sam čuo mnogo puta. Ako misliš koristiti brod preko 2 mjeseca, ispalti s ekupiti svoje. Ja osobno planiram fishermana do 5 m, ali prije tog amorma riješiti kuću na moru sa velikim dvorištem gdje će stati barka na suhi vez. :)
 • drlovric: Iznenadio bi se koliko puno turista uzme brod kao plutajuci apaertman. Ne trebaju kaze nama jedra, niti ne razmotaju ih. Ti dizelski motori jako malo trose, i onda se tako krecu i uzivaju. I to nije losa opcija :)
 • JOHN: @drlovric slažem se sa tobom da brod nije zajebancija. Mnogi misle d aje to kao motanje sa autom
 • JOHN: Za jedrilicu treba proči tečaj jedrenja koji se pohađa za više razina. Ja imam položeno za voditelja brodice i mogoa bi se otisnuti sa jedrilicom. Ali osobno to nikada ne bi učinio pogotovo na jedra bez prethodnih tečajeva i dužeg praktičnog iskustva.
 • drlovric: Taj ispit jeste smijesan i beskoristan. Samo teorija. Cvorovi, vjetrovi, pravila kretanja na moru i radio stanica. Ali ja sam vec radio u charterima prije nego sam polagao, pa sam imao prakticno znanje. Nije brod bezazlena zajebancija...
 • JOHN: FiFi to kaj je on položio, ako mislimo svi skupa za voditelja brodice (30 BT), bolje da ne ide igdje na jedra. :) U protivnom bu bilo svega na portalima
 • drlovric: Ma imam ja zenu. Da nemam, trazio bi veci brod :) Mastao sam da mi taj brod bude ljetni office, jer sav moj posao je online. Ali pametniji ljudi me odgovorise, slicnog su misljenja kao i vi ovdje. To je kazu financijska rupa bez dna :D
 • m@xym: @Daddo, Jbg žene je znatno skuplja od barke, a bogme i od jedrilice.
 • FiFi: Meni je super kak Kloba pretpostavlja da drlovric nista ne zna ništa o jedrenju pa mu iz svog bogatog iskustva dijeli savjete. :D
 • Daddo: u ostalim krajevima vele "ako nemaš problema u životu - oženi se"
 • m@xym: Stara dubrovačka poslovica kaže: "Ako nemaš problema u životu - kupi barku"
 • drlovric: Kloba znam ja jedriti. Imam polozeno za brod. Jedno ljeto sam kratko radio u toj industriji. Sad mi nesto dosli da kupim brodic za svoju dusu ali kako god saberem isplativije mi rentati :)
 • Djuro genijalac: Univerzalna istina oko posjedovanja bilo kojeg pllovila je da mu se veseliš dvaput: prvi put kad ga kupiš, drugi put kad ga prodaš...!
 • Kloba: Jbt, a da pomogneš Pišekici da dovrši vilu? Vidiš da ima problema sa starim Mišom Grunfom.... Ne da lovu. Uleti ti i upiši se u vlasništvo. To je investicija. :D
 • Kloba: Link: [link]
 • Kloba: Ja sam jedrio jednom, pojma nisam imao u svojstvu VL-a. Svake novine na svojoj jedrilici. Onoga ljeta kada su oni dečki na Paklinjacima izgorili. super osjećaj, ali ako ne znaš zaista je bolje platiti jer te inače gledaju tako da bi te najrađe bacili u more.
 • Kloba: deset dana. ;)
 • Kloba: Pozz. Lovriću, previše to košta pogotovo za nekoga tko ne živi na moru. Sama jedrilica, mokri cvez ljeti, suhi vez zimi, skiperi (pošto vjerujem da ne znaš ništa o tome trenaju ti barem prvih nekoliko godina). Odakle ti sada to palo na pamet? Jesi jedrio kada? Mislim, super je - ali ako ne znaš doslovno vidiš kako znalcima ideš na jetra jer si višak. :) Osim ako si gazda ili si platio d
 • smayoo: Općenito, ljudi koji su više u tome kažu da ti se ne isplati kupiti ako koristiš manje od 2 mjeseca godišnje, s tim što je zimski dio godine ne koristi nitko, a preostalo vrijeme je daš u charter.
 • smayoo: Informacija od prije 10-ak godina, godišnji trošak veza u ACI marini, ovisno kojoj, ali svakako nekoj koja je cjelogodišnja, bio je najmanje 15.000 €

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO