Kriptovalute
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kriptovalute


26.03.2022 | 09:34
Životni koncept o kojem romantično pričaju svi oni koji ga nisu probali. Zvuči idilično, dok ti vukovi ne rastrgaju pola stada u jednu noć, ili dok ti ne zatreba liječnička pomoć zbog nekog akutnog stanja (možda i operacija slijepog crijeva, na primjer), a ne možeš nikamo, niti itko može k tebi jer te zatrpalo metar snijega...
28.03.2022 | 08:36
Ulagao sam u nekoliko kriptovaluta. Početkom pandemije sam se malo više počeo baviti time.

Još 2017. kad je krenuo Bitcoin sam "ulagao" u cloud rudarenje jer, prema tadašnjem mišljenju, zašto kupiti fiksan iznos Bitcoina ako češ rudarenjem dobiti više? Na kraju je, naravno, ispao scam i popušio sam 100 € uloga, ništa strašno, ali i volju za kriptovalutama.

Inače ne volim "velike" ili "mainstream" valute, zabavnije mi je uloviti neki potencijalni veliki profit i kupovati valute dok su jeftine, kao dugoročno ulaganje.

Najviše sam kupovao XRP dok je bio ispod 0,30 €, jer mi se kao projekt čini vrlo zanimljivim (zamjena za Swift za brz i jeftin transfer novca).
Već sam sada utrostručio svoj ulog, ali vjerujem da ta valuta ima potencijal za puno više pa namjeravam držati još barem 2-3 godine.

Kupio sam tada i 50$ Bitcoina, čisto da ne zafali, koji danas vrijede 250$.

Osim navedenih imam još manje uloge u raznim "mlađim" valutama.NFT me previše ne zanima, a i prestao sam aktivno pratiti kriptovalute već nekih pola godine. Ne namjeravam više ulagati u valute koje trenutno držim, imam dovoljno dobar kapital, a i umarajuće je stalno pratiti.


Sigurno se više neće desiti scenarij "kupio Bitcoin za 100 $ i prodao za 2 milijuna 10 godina poslije", to se desi jednom u životu, ali se svejedno može zaraditi na kriptovalutama. Sve ovisi koliko ulažeš, tj. koliko si spreman izgubiti.

Ako primjerice uložiš 1000 € u neku valutu, i nakon 2 tjedna skoći za 15%, dobio si 150 € vrijednosti. Nisi "zaradio" 150 € jer dok ne prodaš, nisi ništa zaradio. Tu se ljudi često zbunjuju.
Često čujem "Jučer sam zaradio 200$ na Ethereumu!"
Kad ih pitam da mi pokažu tih 200$, uvijek slijedi odgovor "aaaa... nemam ih još..".

U trenutnom tržištu nije vrijeme za prodavati, ali bez prodaje nema zarade, a često se zbog propuštenih prilika ne zaradi ništa.
29.05.2022 | 19:27
Digitalne valute definitivno dolaze, a biometrija lica je korak bliže uvođenju CBDC-a.

Moje je mišljenje na liniji s Russellom - moguća zloraba takvih osobnih podataka daleko nadilazi prednosti takve tehnologije.

29.05.2022 | 20:30
Kako si sad uspio to skupusati u istu temu s kriptovalutama? Cijela blockchain tehnologija se temelji na tome da nema središnje "vlasti" koja validira transakcije.
29.05.2022 | 21:09
"Hvala Vam na ovom pitanju!"

Čini se nepovezano, ali zapravo jest, tako da dobro da si to pitao!

Tko je u kriptu dobro zna da je došlo da sloma kriptotržišta zadnjih mjeseci. Podudara se s ratom i inflacijom zbog štancanja novca, a posebno s povećanjem kamata - što dovodi do domino efekta.

Iako ne vjerujem da to ima direktne veze sa zabrinutošću vlada s kriptovalutama, nije da im sve to ne ide "na ruku" - jer znamo da su kriptovalute postale "trn u oku" svake vlasti koja, naravno, želi kontrolu nad monetarnim sustavom.

Dio je tu opravdan, a dio nije. Dio koji je opravdan jest što je zaista opasno dozvoliti da crno, kriminalno, tržište ima svoju valutu koju je van sustava države, policije i poreza. To bi značilo sustav plaćanja svega ilegalnog koji bi funkcionirao paralelno, bez tragova, globalno, bez troškova i anonimno. Znači to je zaista nešto gdje podržavam države da ne mogu to tek tako dopustiti.

S druge strane, kriptovalutni sustav požuruje nastajanje nove digitalne valute, ali centralizirane i kontrolirane, ali u tom slučaju - previše kontrolirane. Ona namjera koja je u početku dobra i smislena, polako prelazi u sustav opće totalitarne kontrole svakog pojedinca preko granica osobnih sloboda i dovodi nas do faze u kojoj ozbiljno trebamo razmisliti želimo li to?

Uspostava takvog sustava značila bi infrastrukturu spremnu za potpunu zlorabu osobnih podataka, gubitak privatnosti i nemogućnost ikakve pobune protiv sustava koji je već sada dobrim dijelom maligan od korupcije od strane velikih korporacija.

Primjer takve zlorabe demonstrirao nam je kanadski premijer Trudeau u sukobu s vozačima kamiona koji su miroljubivo tražili svoja prava i objašnjenje za postupke vlade.

Kolika bi se moć centralizirala kod onih koji bi kontrolirali CBDC je gotovo nezamisliva, gotovo da možemo reći da bi "porobili planet" jednim potezom.

I sve to nam se servira pomalo, korak po korak, metodom "kuhanja žabe".
30.05.2022 | 08:47
Jadne žabe... Mene fkt zanima jel netko nekad zaista pokušao tako skuhati živu žabu pa da se to stalno spominje kao metafora. I, ako jest, zašto, pobogu?

Do sloma kriptotržišta došlo je i moglo je doći jedino zato što je većina vlasnika (korisnika, ulagača) kriptovaluta to doživljavala kao špekulativno ulaganje (umjesto junk bonds, kupit ćemo ethereume, pa ćemo ih prodati za "pravi" novac kad im skoči cijena), umjesto kao promjenu monetarnog sustava. Jer, nažalost, na svijetu se pojavilo premalo onih koji su bili spremni svoju robu i usluge prodati za kriptovalutu. A, da se to dogodilo, postalo bi nevažno koji je "tečaj" između bitcoina i eura i sl.

A ovo o čemu ti sad pišeš nema uopće veze s kriptovalutama, to je samo idući korak u konceptu opticaja "klasičnog" novca.
30.05.2022 | 09:28
Ima i nema veze. Sustav kriptovaluta daje znanje i tehnologiju (to je test) za uvođenje digitalnog novca. Iako danas plaćamo karticama više nego prije (korona i ta sranja) pravi novac postoji.
Kriptovalita je kao mijeh napuhuje se i ispuhuje se.
Kada je Elon Musk kupio brdo Bitcoina (BC) i paralelno rekao da se Tesla pordaje za njih, tečaj je skočio i milioni naivaca su pokupovali BC, a ponuda je bila vremenski ograničena (toliko da musk zaradi "ni orao, ni kopao").
Na BC zaradi netko onda kada netko popuši.
31.05.2022 | 08:56
jura22 kaže:

Kriptovalita je kao mijeh napuhuje se i ispuhuje se.


Pa i drzave tiskaju ekstra cash kad im zatreba balansiranje inflacije, kaj ne?
31.05.2022 | 12:52
Ne, od kuda ti to?
Kada bi to radili, onda bi inflacija eskalirala(kako je eskalirala u SFRJ).
Ako RH štampa nekontrolirano kune, onda i EU štampa nekontrolirano euro, a to nije slučaj.
Prelazak na euro i je i nije dobar.
Nije dobar jer se gubi autonomija monetarne politike, pasti će standard, nema zarade na konverziji, dio mjenjačnica će prestati raditi ...
Dobro je jer ne budu mogli "štampati" eure, nema konverzije, protok novaca bude jednostavniji ...

Kripto valute su špekulativne valute. Nema regulatora. Nema zakonske osnove kod krađe. EU nešto radi po tom pitanju.
04.09.2022 | 08:57
EU je već razradila plan kako žele ukinuti keš kako bi nas velike banke u vlasti elita pomalo navele u zamku centralne digitalne valute koja bi im dala potpunu političku i ekonomsku kontrolu nad društvom, a nama potpuni gubitak privatnosti i sloboda:

04.09.2022 | 09:23
Svaki narod ima vlast kakvu zadlužuje
04.09.2022 | 18:24
Točno. Na kraju dana, velika većina vlasti pribjegava fašismu.
04.09.2022 | 20:46
Ako im se dozvoli. Ima onaj zapis iz ranog doba nacističke vlasti...
hr.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.

Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.

Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.
04.09.2022 | 21:58
Kanada nije imala kriptovalutu ali to nije sprijecilo vlast da prosvjednicima blokiraju racune. Oni koji su imali gotovinu doma mogli su funkcionirati.
04.09.2022 | 22:22
jura22 kaže:
Kanada nije imala kriptovalutu ali to nije sprijecilo vlast da prosvjednicima blokiraju racune. Oni koji su imali gotovinu doma mogli su funkcionirati.


Upravo to! Tada se vidjelo koliko je egzistencijalno opasno sve svoje financije predati u ruke korumpirane totalitarne vlasti.
05.09.2022 | 16:44
Malo teorije i zavjere:
Što ako nam sustav počne određivati koliko smijemo potrošiti novaca na nešto?

Konkretan primjer:
Frendica iz Australije. Roditelji pobjegli pred komunizmom (priča za ispovračati što su im tu radili). Otac želi umrijeti u RH (sahranjen je u ZG).
Frendicu zove porezna iz Australije i tlači da joj otac premalo novaca troši i pitaju u čamu je problem (otac ima račun iz Australije + RH nije skupa = ne treba mu puno).

KAda si u mirovini ne možeš malo trošiti, već kako je neki "klokan" taom zamislio.
05.09.2022 | 17:00
U Australiji ne možeš dobiti državnu mirovinu ako imaš svog novca. To je sigurno. Njima je to socijalna mjera. U tom smislu, logično je da kontroliraju koliko trošiš. Ako te oni financiraju iz nekog socijalnog fonda, a ti lovu slažeš na hrpu, jasno ne da im se to ne sviđa.
05.09.2022 | 17:46
Ne. Imao je mirovinski fond. Penziju za Aboriđine nije koristio.
Znam da imaju tu zasticenu mirovinu za one koji ne rade i mogu bitati ili ta ili tvoj fond. Ne mogu kombinirati.
05.09.2022 | 18:11
Onda se jednostavno radi o tome da oni prate porijeklo imovine, što bi bilo normalno da svaka porezna uprava radi. Čovjek je u mirovini, ima svoj mirovinski fond, a troši neuobičajeno malo iz njega. Jedan mogući odgovor je i da ima "crne", neoporezovane prihode iz nekog izvora. Pitali su i dobili odgovor da živi skromno, i to u jeftinijoj zemlji. I OK. Kod nas se penzioneru mora naći 500 MKn na tekućem računu pa da se nekom upali alarm.
05.09.2022 | 18:18
Poanta je bila kontrola, s ne trosenje.
I zasto netko ne bi imao ustedjevinu?
Zadto bi prodaju nekretnine trebao prijaviti Australcima?
05.09.2022 | 22:03
Zašto ne bi? Prodaja nekretnine je nešto što se prijavljuje u svakoj pravnoj državi. I - da - poanta je kontrola. Ako troši puno manje nego što je uobičajeno, to može značiti da ima druge izvore prihoda koji su neoporezovani, odnosno ilegalni.
06.09.2022 | 15:56
Aha, kada ti žena da novce, trebaš ih prijaviti poreznoj da oni ocjene jesu li legalni ili nisu.
Ispada da je legalno zarađen novac koji nije u banci (jer im ne vjeruješ i držiš u "čarapi") preko noći postao nelegalan?

Zašto netko ne smijem svaki mjesec staviti u "čarapu" 1000kn i nakon 25 godina staža imati 300.000kn za koje moram sada dokazivati porijeklo?
06.09.2022 | 16:36
smayoo kaže:
Ako im se dozvoli. Ima onaj zapis iz ranog doba nacističke vlasti...
hr.wikipedia.org/wiki/Prvo_su_do%C5%A1li...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam šutio;
jer nisam bio komunist.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam šutio;
jer nisam bio socijaldemokrat.

Kada su došli po sindikaliste,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalist.

Kada su došli po mene,
više nije bilo nikog
da se pobuni.


E to je bit problema, koje mi danas ne vidimo. Hvala ti @smayoo na ovom citatu, koji sam po sebi sve govori. Mnogi mlađi za njega, nisu niti čuli, jer vise do tik- tokovima i sl. pizdarajama. Nije netko tek tako lupio da je "Povijest učiteljica života", jer tko nju ne poznaje ide u rikverc ili ponovo ponavlja razred, ili snosi te posljedice, koje jako mnogo koštaju.
06.09.2022 | 16:50
Namjerno sam razdvojio ovaj post, od ovog, zbog sila repatica koje djeluju na mjesečevu mijenu. Sad kad pogledate ovaj legendarni citat, koji je prenio @smayoo, moje je pitanje, koja vas državu trenutno podsjeća na ovaj citat ?
06.09.2022 | 18:54
Na svaku,više-manje. Ljudi su, u strahu za vlastiti komfor - uškopljeni.
06.09.2022 | 19:13
smayoo kaže:
Na svaku,više-manje. Ljudi su, u strahu za vlastiti komfor - uškopljeni.


Na svaku vele-silu, jer su običmi ljudi pred njom uškopljeni. Evo ovih dana nam dolazi Egdogan i mi u zg imamo "problem prometa". Da dolazi npr. Premijer Senegala, imali bi problem, ali ne kao Erdoganov, jer je Turska ipak sila.
06.09.2022 | 20:19
Nema veze velesila. Svaka se vlast na svojoj prćiji teži ponašati fašistički. Danas su metode perfidnije. Ne dolazi više Gestapo usred noći razvaljivati vrata. Ali recentni događaji oko korone su najbolji primjer. Koji god se liječnik, biolog, znanstvenik, novinar... drzne nešto usprotiviti službenom narativu, završi u medijskoj blokadi i profesionalnoj izolaciji, prijetilo im se otkazom, a medijski progon su doživjeli odmah. I organizirani, i ovaj "spontani", od ustrašenih poslušnika, kakvih je i ovdje bilo.
08.09.2022 | 17:28
smayoo kaže:
Nema veze velesila. Svaka se vlast na svojoj prćiji teži ponašati fašistički. Danas su metode perfidnije. Ne dolazi više Gestapo usred noći razvaljivati vrata. Ali recentni događaji oko korone su najbolji primjer. Koji god se liječnik, biolog, znanstvenik, novinar... drzne nešto usprotiviti službenom narativu, završi u medijskoj blokadi i profesionalnoj izolaciji, prijetilo im se otkazom, a medijski progon su doživjeli odmah. I organizirani, i ovaj "spontani", od ustrašenih poslušnika, kakvih je i ovdje bilo.


To znači da je omjer snaga više-manje isti, samo su metode suptilnije Ak je tome tako zašto onda ti skačeš na zadnje noge kad se spomene fašizam
08.09.2022 | 17:54
Gdje skačem? Može citat?
09.09.2022 | 14:12
Skače na zadnje noge samo kad se spomene NDHAPZDS.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 16 minuta
 • drpongrac23: @zvone - trebali bi imati
 • zvone: Pozdrav. Da li netko zna da li apple laptopi na akciji u Sancta Domenici imaju hr tipkovnice? Nije navedeno a ne javljaju mi se.
 • zoranowsky: ponekad je mrtav-hladan, nekad se malo zagrije, ne uzimam mu za zlo...
 • Ender: takodje iPhone X, bat je na 75%, isto nisam primetio da se greje. e da, obadva jos nisu na najnovijem iOS.
 • Ender: iPhone Xr, nisam primetio da se greje, bat je na 83%.
 • ivan.hirsi: jel se zagrijava mob pri koristenju? meni je mob isto odlican, samo pokusavam pronaci jel dolazi do zagrijavanja brzog zbog zdravlja baterije
 • zoranowsky: Imam ja X, baterija je na 77%, mijenjati ću bateriju, mob je skroz ok još uvijek
 • ivan.hirsi: cisto da mi se lakse odluciti na novi mob ili zamjenu baterije
 • ivan.hirsi: pozdrav, koristi li tko iphone xs jos s original baterijom da je slicna mojoj na oko 75% zdravlja i da se dosta zagrijava mob, jel moguce da je zbog toga ili je procesor vec dotrajao za danasnjciu softwarea
 • Dijete: Ne trebas bit zabrinut… moze on i vise bez da spusta takt… navodno ide do 96 stupnjeva bez throttlanja)
 • Krehacro: Trebam li biti zabrinut ako Air M1 dok analiziram pjesme za DJ program diže temp na 83C...ne šteti laptopu ?Nemoze crknut?
 • Miro Spiro: Hvala @rusty
 • rusty: @Miro, nije ;) Prijavi se na nagradnu igru koju održavam 31.03. Prijave završavaju danas u ponoć. [link]
 • Miro Spiro: Koliko je pametno kupiti polovan QNap TS 470 Pro?
 • big_mac: Prebacim sve sa starog ajfona direktno na novi.Opcija set as new mi je užasna jer onda moram sve zivo ponovno podešavati a ima toga jako puno.
 • jura22: Ne znam što radiš kada kupiš novi telefon. Ja svaki postavim "od nule" i ne vućem nikakav backup. Meni su najvažniji kontakti kji su u oblaku, a za ostalo mi i nije važno (pozicije u igricama i takve stvari).
 • big_mac: Hvala na prijedlozima. @jura22 Joj to mi je bas tlaka i htio sam izbjeći pod svaku cijenu.Sad uskoro izlazi ios 16.4 pa cur ajde pričekati u nadi možda apdejt riješi problem.
 • drlovric: Pa ako je telefon nov, logicno i normalno je da prvih nekoliko dana vise koristi bateriju jer indeksira masu stvari. Ne bi to mene puno brinulo :)
 • jura22: Tu imaš malo o tome. [link]
 • jura22: Kada telefon guta bateriju, meni je pomoglo da ga postavim kao novi telefon (ono, kao da ga misliš prodati). Trebao bi sve pogasiti i pustiti ga preko noći, pa ako ne guta, onda paliti dio po dio. Ovo je naporno, ali učinkovito.
 • smayoo: Piši u forum
 • big_mac: Ima li netko slican problem?
 • big_mac: Pozdrav kupio sam novi iphone 14 pro max,ios 16.3.1 Sve je bilo super 2 ddana a onda odjednom nakon skidanja s punjaca krecu problemi sa baterijom.Znaci na ocigled postotak pada,cak i u sleepu svakih 20ak minuta padne 1%.Pokusao sam hard reset,reset postavki ali i dalje isto.
 • jura22: Danas je nekadasnji kviz spao na niske grane, trebo se zvati: “Tko zeli biti stopedesettisucas?” Poostre pitanja i daju milju za sve odgovore.
 • m@xym: @Gjuroo, Eeee.... da... fascinantno je to kako su dvije konjekso guzice iz doba Rimskog carstva zapravo odredile širinu SRB raketa na Space Shuttle-u 2000. godina kasnije.
 • Gjuroo: Sve je to mal sim, mal tam. K'o što je konjska guzica odredila širinu tračnica :) Svejedno mislim da je pitanje u Milijunašu krivo postavljeno.
 • m@xym: Hvala smayoo, pronašao sam to kada sam pročitao Gjuroo-v odogovor. Nisam znao da postoji metrička i imperijalna konjska snaga.
 • smayoo: [link]
 • m@xym: Hvala na odgovoru Gjuro. Nisam znao da postoje dvije različite definicije konjske snage.
 • smayoo: Kakve veze uopće ima? "Konjske snage" je jedna prilično odokativna mjerna jedinica. Još prije 70 godina, svaka je veća zemlja Europe imala svoju i razlike su bile čak i značajno veće od ovog. Poanta pitanja bila je otprilike znati odnos.
 • Gjuroo: 100 *metričkih* KS je 73.5 kW. Mehaničkih je 74.5. No, mislim da u pitanju to nije bilo specificirano.
 • m@xym: Lik je svejedno krivo odgovorio jer nije znao pa je pitao publiku.
 • m@xym: U Milijunašu stavili krivu vrijednost za 100 KS u KW (73.5 umjesto 74.5). Nije ni HTV što je nekad bio.
 • drpongrac23: Krehacro - što konkretno znači "preskupo", u slučaju da je nešto pouzdano, kvalitetno i da ti na kraju krajeva treba?
 • m@xym: Pa kad već imaš LaCie, čemu razbijat glavu, Napravi još jedan backup na bilo koji drugi medij pogodan za arhiviranje khmm.... podataka... i mirna Bosna. Mala je vjerojatnost da će ti oba dva backupa riknuti u isto vrijeme. Samo se moraš prisiliti da ih periodično provjeravaš da li su su "podaci" čitljivi.
 • Krehacro: Imam laice...al mi treba jos jedan ...backup...lacie mi je preksup haahha
 • smayoo: SanDisk?
 • andy: @krehacro samsung i transcend me jedino još nisu razočarali
 • m@xym: Možeš mislit koliko Wolt Hrvatska razvija aplikaciju. A agregatori sami sebe angažiraju i onda diktiraju sirotinji šta im je raditi.
 • Riba: Pa nije li?
 • m@xym: Kaže direktor Wolt-a Hrvatska, da je njihov core-bussines razvoj aplikacije!!!?
 • Bertone: A to se sad tak zove :D
 • Krehacro: Muzika ...nekih 4 TB hahaha
 • m@xym: Nije bitna toliko marka, nego broj različitih medija na kojima te podatke misliš čuvati( koji bi trebao ovisiti o tome koliko su ti važni ti podaci)
 • Krehacro: Koju marku externe memorije koristite za podatke
 • drlovric: [link]
 • JOHN: i meni se tako čini.....
 • m@xym: vjerojatno će jedino update ios-a riješiti problem
 • JOHN: Otvori uvodni prozor sa logom paypala i odmah se sruši. Napravio offload, pa brisao, pa ponovno instalirao, pa resetirao uređaj. Znači ne reagira na ništa....
 • m@xym: @JOHN, Kako ti točno "ne radi"? Ne otvara aplikaciju? Otvori aplikaciju pa je odmah zatvori? Otvori aplikaciju ali u njoj ništa ne možeš raditi? Jesi li probao ono standardno, obrsati app pa ga ponovo povući sa store-a?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO