Razina enkripcije Vibera/Whatsapp-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Razina enkripcije Vibera/Whatsapp-a

20.12.2020 | 22:21
Znam da netko zna! Jučer smo imali jednu raspravu o tome koliko je dobra enkripcija poruka preko Viber/Whatsappa i jesu li iMessages isto zaštićene enkripcijom? PItanje je bilo: može li netko te poruke presresti i pročitati osim onog kome su namijenjene?
Pa onda dalje, mogu li to naši špijuni (SOA i slični) pa da se to iskoristi u eventualnim sudskim procesima, kod optužnica itd...

Ne ulazim je li to po zakonu, i bi li takav dokaz bio prihvaćen od strane suda, već me samo zanima jel to tehnički moguće?
20.12.2020 | 22:50
Stari poznanik mi je sudski vještak upravo za te stvari. Rijetko ga viđam, ali to je njegova zona, pa ga mogu pitati detalje kada ga vidim. Uglavnom, ono što znam od njega je da naši sudovi koriste log SMS-ova koje čuvaju telekomi po zakonu. No, da li i kako se čuva data promet - to ne znam, ali sumnjam da za to uopće imaju tehničke mogućnosti.

Za Appleov iMessage sustav znamo da su poruke enkrpitirane, a za Viber i Whatsapp sumnjam, ali vjerojatno se negdje može to saznati.
20.12.2020 | 23:47
Tehnički se to ne može (tj. trajalo bi stoljećima) naknadno, ali ako jednom "pokupiš" nečiji viber account, dobivaš kompletan transkript svih poruka. Isto vrijedi i za Whatsapp, ali je Whatsapp bolje od toga zaštićen, kao i Messages. Viber je zaštićen od toga vrlo traljavo
21.12.2020 | 11:10
Apple navodno enkriptira samo prijenos podataka, ali ne i skladištenje u iCloud-u za dobar dio usluga/podataka.

Za detalje pročitajte ovo:
www.reddit.com/r/ios/comments/k7dvom/app..._breakdown_in_terms/
oleb.net/2020/icloud-end-to-end-encryption/

Slično je i za 3rd party aplikacije.
Kakav mislite da imaju poslovni model ako ne mogu kopat po vašim podacima?

Jedino od čega ste malo zaštićeni su treće strane koje pokušavaju iskoristiti vaše podatke u tranzitu (internet provideri, susjedov "mali", zlonamjerni pojedinci i organizacije kao što su VPN provideri).
21.12.2020 | 13:59
smayoo kaže:
Tehnički se to ne može (tj. trajalo bi stoljećima) naknadno, ali ako jednom "pokupiš" nečiji viber account, dobivaš kompletan transkript svih poruka. Isto vrijedi i za Whatsapp, ali je Whatsapp bolje od toga zaštićen, kao i Messages. Viber je zaštićen od toga vrlo traljavo

Maestro, mogu te zamoliti da mi to malo pojasniš? Ali na razini ne baš djeteta od šest godina, nego nekog tko je maturirao u MIOC-u prije 30 godina....
21.12.2020 | 19:42
Instaliraš Viber na bilo koje računalo i kažeš "ja imam broj taj i taj". Na taj broj stigne SMS s pinom kojeg utipkaš u novoinstalirani viber na računalu i to je potvrda da si ti autentični korisnik vibera na tom broju.

Za presresti SMS upućen nekom broju telefona ne treba ti čak ni Darknet. Nađeš klince na facebooku koji ti to odrade za 100 €

Dakle, svatko tko se "napiči" na tebe će vrlo lako instalirati Viber koji će replicirati sve Viber poruke koje si primio i poslao, a ti to uopće ne moraš doznati. Ili možeš posumnjati, ali opet ne možeš ništa učiniti. Rakutenu se fućka za tvoj problem. Neće ti nitko niti odgovoriti na upit.

Messages koristi 2FA za to, preko vlastitih kriptiranih push notifikacija.

WhatsApp ne dozvoljava da koristiš WA aplikaciju na računalu ako ne pronađe "svoj" mobitelski pandan u istoj lokalnoj mreži.

Općenito, Viber je za beznačajnu i bezazlenu komunikaciju, forwardiranje memeova i sl. Eventualno za poslati nekom lokaciju na koju treba doći. Tu se završava njegova primjena.
21.12.2020 | 20:30
Kužim. Fala na pojašnjenju :-thumbs up!
21.12.2020 | 21:08
Moram napomenuti da mi je prije neki dan frend popušio foru sa WhatsApp - dobio je od nekog hax0ra poruku tipa "Zabunom sam poslao kod koji mi treba tebi na sms, molim te pošalji mi ga natrag" i zatim odmah iza toga dolazi SMS sa kodom za WhatsApp Business nešto. Uglavnom, radio je nekaj, poruka je bila od frenda i nije razmišljao i poslao mu je, onda je popušio foru i haker je počeo slati istu poruku svim njegovim kontaktima pa i meni.

Pošto nisam odgovorio, krenuli su ljuti smajliji, trenutna lokacija tog frenda i još koješta, ravno preko neko 350 poruka... I tako svima

Tako da, nije ni WhatsApp nešto siguran, definitivno...
21.12.2020 | 21:19
To nema veze s WhatsAppom, nego s glupošću korisnika. Da je meni stigla takva poruka, nazvao bih tog čovjeka, ako ne bih odmah bio siguran (po google translate hrvatskom) da je spoof.
21.12.2020 | 21:32
smayoo kaže:
Instaliraš Viber na bilo koje računalo i kažeš "ja imam broj taj i taj". Na taj broj stigne SMS s pinom kojeg utipkaš u novoinstalirani viber na računalu i to je potvrda da si ti autentični korisnik vibera na tom broju.

Ne radi aktivacija tako. SMS sa linkom i PINom koji dodje na telefon treba otvoriti u Viber aplikaciji na telefonu a ne upisati u desktop aplikaciju. Pretpostavljam da mobilna aplikacija ipak zna koji je broj telefona na kojem se vrti. Drugim rijecima uz taj SMS trebas imati i pristup na telefon vlasnika, a onda ti i je i QR kod dovoljan.

Dakle, svatko tko se "napiči" na tebe će vrlo lako instalirati Viber koji će replicirati sve Viber poruke koje si primio i poslao, a ti to uopće ne moraš doznati.

Doznati ces jer ti dodje notifikacija da je autoriziran novi device.

Ili možeš posumnjati, ali opet ne možeš ništa učiniti.

Kako ne mozes, u settinzima je popis svih autoriziranih deviceova koje mozes po zelji deautorizirati.

WhatsApp ne dozvoljava da koristiš WA aplikaciju na računalu ako ne pronađe "svoj" mobitelski pandan u istoj lokalnoj mreži.

Kakva lokalna mreza, WhatsAppu je jedino bitno da je mobitel online, moze biti u susjednoj sobi na kucnom wirelessu ili u predgradju Tokya. Ja sam znao zaboraviti mobitel doma pa na poslu otvoriti WhatsApp desktop. I nema to veze za sigurnoscu nego zato jer im je desktop aplikacija govno, tj. nista drugo nego wrapper za web servis.
21.12.2020 | 21:40
Znam samo da kad su onda migranti bili dosta aktuelni prijatelj mi je pričao da su odredjene švercere pohvatali samo preko whatsappa..
21.12.2020 | 21:54
Riba kaže:
Ne radi aktivacija tako. SMS sa linkom i PINom koji dodje na telefon treba otvoriti u Viber aplikaciji na telefonu a ne upisati u desktop aplikaciju.

Drago mi je da su to unaprijedili. Kad sam to bio radio (ne sjećam se više kad), to je bilo na tom nivou kojeg sam opisao.

Kakva lokalna mreza, WhatsAppu je jedino bitno da je mobitel online, [/quote]

Evo, probao opet. Meni se desktop WA aplikacija ne želi aktivirati, ako mi iphone nije spojen na wifi.
21.12.2020 | 21:58
Evo, probao opet. Meni se desktop WA aplikacija ne želi aktivirati, ako mi iphone nije spojen na wifi.

Ne znam do cega je, kod mene je jedino bitno je mobile WhatsApp online, a kako i preko cega svejedno je.
23.12.2020 | 01:17
Ja iskreno koristim Whatsapp i Telegram. Za Viber sam puno sumnjiv jer ga svi masovno koriste a i nije mi neka dobra aplikacija zbog veze razgovora i poruka koje svima kasne. Telegram koristim zato što je mali broj korisnika na njemu naspram Whatsappa, te je dobro enkriptiranim i svi serveri su u Rusiji.
Evo jednog članka s neta o Telegramu:

“Telegram je od svojih začetaka imao end-to-end enkripciju (ako ne u svakom obliku čavrljanja), dok ju je WhatsApp dobio tek lani. Ipak, oba komunikacijska rješenja sad su zadovoljila i taj aspekt. Dodatna prednost Telegrama su svakako tzv. 'tajna čavrljanja', koja prolaze MTProto enkripcijski protokol. Razvojni tim ove aplikacije u nekoliko navrata je nudio i značajne nagrade za probijanje enkripcije, no do danas ih nitko nije osvojio.”

Whatsapp koristim samo zbog ljudi koje nemaju Telegrama ali je jako dobra aplikacija i tačna i po video pozivima i porukama.
23.12.2020 | 03:54
Takodjer koristim Telegram i od svih ostalih imaju najbolju desktop aplikaciju
23.12.2020 | 21:10
^SuperUnknown^ kaže:
Takodjer koristim Telegram i od svih ostalih imaju najbolju desktop aplikaciju

signal app!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 9 minuta
  • Zdravac: To je za pratiti internet traffic za pojedinu lokalnu IP adresu
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Hvala @Riba, sam bog pa ima milijun tutorijala za Mikrotik. Snašao sam se (IP->Firewall->Mangle pa passthrough rule
  • Riba: Zdravac, imam ja nekoga, ali nije na Jabucnjaku. Tj. je ali nije redovan. :)
  • Zdravac: jel ima ovdje neki IT Admin, da se kuži u Mikrotik (RouterOS)?
  • Ender: Ovde je meni najinteresantniji ovaj deo na kraju: "The team is also in charge of a project to develop a noninvasive blood sugar sensor." Ovo ako uspeju i ugrade u Apple Watch, za duig niz godina ce biti naj-najveca kompanija na svetu.
  • Yonkis: [link] Apple executive not leaving but retiring
  • dpasaric: Projektirano na Macu! :) [link]
  • drlovric: Rijeseni win. Ignore :)
  • drlovric: Ma ljudi imaju stara racunala koja otpisu. Na home serveru mi je prosao Win 7 serial na virtualnoj masini, bez problema.
  • smayoo: Što će ti serial za Windows 11? Gotovo sve radi i bez seriala, i bez registracije
  • smayoo: Je, da, stara licenca za win 11 koju više ne koristimo jer smo odavno već prešli na windows 31.4 :D
  • drlovric: Ako imate neku staru licencu koju vise ne koristite...
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa kaakv WIN serial number? Instalirao sam Parallels i Win 11 na Mac, nisam ne znam zasto :)
  • cariblanco: Da, i meni je taj najomiljeniji.
  • smayoo: Ja jedino priznajem Čipi čips, obični, s okusom krumpira, iz čipsare u Hercegovcu. :)
  • Bertone: Ma nije, samo nema čipsa, ni slanog, ni od paprike, ni špekec,... samo pričaju o elektronici.
  • JOHN: Jel to neki click bait?:)
  • Bertone: Proćitao sam što si napsao pa kliknuo na link da vidim taj Apple Čips kad ono,... nema čipsa :D
  • Yonkis: Kako Apple radi svoj vlastiti chips [link]
  • smayoo: Spavaj mirno, Shane... :(
  • zoranowsky: R.I.P. Shane McGowan
  • Bertone: Probudili ste se,... aaaa? :D
  • Djuro genijalac: [link]
  • smayoo: [link] ;)
  • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
  • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
  • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
  • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
  • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
  • zoranowsky: THX Yonkis!
  • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
  • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
  • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
  • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
  • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
  • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
  • stefanjos: hvala mbp2009! :)
  • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
  • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
  • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
  • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
  • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
  • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
  • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
  • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
  • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
  • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
  • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
  • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%