06.01.2023 | 17:01
vicko kaže:
Pozdrav Jabučari i želim vam sve najbolje u novoj godini!
Zanima me ako netko može preporučiti neki OBD čitač i softver koji je upotrebljiv za detekciju grešaka koje se dešavaju u vožnji i može raditi sa iOS uređajima. Ne tražim besplatno nego upotrebljivo/pouzdano rješenje. Naime, dva mehaničara su mi dala različite dijagnoze a problem je ostao. U ovlašteni mi se ne ide ako mogu izbjeći ikako jer je auto iz 2011. godine pa mi se baš ne razbacuje.
Ja sam izguglao
Klavkarr i OBD facile, jer je auto Peugeot pa mislim da bi moglo funkcionirati.
Budi oprezan oko očekivanja vezano uz očitavanje grešaka. Bilo koji softver koji zbilja radi će ti izvući DTC (Diagnostic Trouble Code) koji su, manje-više standardizirani. No, to je tek prvi korak u dijagnostici. Naime, ako očekuješ da će ti softver reći zamijeni drugu lambda sondu i nakon toga žarulju na lijevom faru i auto je ispravan, neće. Dobit ćeš neku grešku (P200300, ili nešto slično, ako je u pitanju motor tj. Powertrain), a onda dalje moraš sam zaključiti što ćeš s njom i kako ćeš ju otkloniti. Upravo zato su ti, ako su očitavali greške, dva mehaničara dala različite dijagnoze. Da, možeš uguglati tu grešku i onda ćeš, najvjerojatnije, dobiti rasap savjeta od nemila do nedraga.
Ne znam u čemu je problem, ali moj odličan prijatelj je godinama radio na PSA tehnici i on ti sigurno može pomoći. Jedini je problem što je otišao na GO u Francusku na tjedan dana pa ga nema tih tjedan dana. Ako ne riješiš problem do tad, i ako si iz Zagreba, okolice, javi se za tjedan dana pa ćemo probati organizirati barem neku telefonsku konferenciju.