Solarni trickle charger za automobil?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Solarni trickle charger za automobil?

16.01.2018 | 00:56

To se ne bi nadao od jednog okorjelog informatičara, i k tome kreativnog profesionalca!

Bertone kaže:
Riba kaže:

Sada i hoću jer imam dva, ali u tom slučaju bi još zgodnije bilo imati spomenuti solarni punjač da drži taj rezervni akumulator napunjenim.

Pa super onda... samo di buš stavio taj solarni punjač, a da x6 ne izgleda kako seljo tunning?

X5, ne X6. Ali svejedno. Meni taj auto iz tvornice izgleda tako.
16.01.2018 | 06:09
dpasaric kaže:
Imam jedan ovakav u podrumu ako sve zakaže!

To iskoristi za Frankenstein-a!

Inace famozni "hebel".
16.01.2018 | 07:45
smayoo kaže:
Ma daj, kojih 15-30 minuta...? Pa tko bi ti htio toliko dugo đuđiti sa svojim autom kraj tvog na parkingu? Palio sam razne aute na kabele nebrojeno puta. Spojiš, dodaš gas i verglaš. Ako se anlaser ne zavrti, onda gledaš kako poboljšati kontakt na hvataljkama. Kontakt-sprej i turpija (može i ona iz švicarskog nožića) obično pomažu najbolje.

Ima nešto u tome što kaže žabac. Uglavnom je problem(treba biti strpljiv)kad benzinci, sa slabijim kapacitetom akumulatora, daju struju jačim dizelašima.
Moja iskustva su takva obzirom da sam uglavnom imao benzince. Sa mečkom i audijem, dizelaši, kod kojih su bili malo veči akumulatori uvijek je u pravilu došlo do paljenja u minitu dvije. Kod benzinca smo morali čekati i po 10 min da rade u leru da napuni akumulator koji posuđuje struju. Neznam, možda su to sve bile koincidencije, al tak je bilo. U pravilu nikakva turiranja nikad nisu pomogla, nego je trebalo pustit auto da radi u leru po par minuta
16.01.2018 | 09:28
Hja, ne znam. Valjda je onda ovdje u Rijeci zrak drugačiji. Ja sam stojadinom palio opel dizelaču sa 75 Ah akumulatorom, bez čekanja i bez frke. Ako je kontakt na klemama dobar, pali ko mina.
16.01.2018 | 12:55
Možda su se prepali akumulatori!
16.01.2018 | 14:08
16.01.2018 | 15:15
Ma smayoo je zadnji put palio aute na kablove kad auti od elektronike nisu imali ni "e" (ako se ne računa e-upaljač za cigarete)
16.01.2018 | 18:05
Zadnji put sam palio na kabele prije 4 mjeseca. Renault Lagunu 2006. godište, od kolege. Isto je bilo neće, neće, kad sam malo ostrugao kleme i polio ih vodom, kresnuo je u sekundi.
16.01.2018 | 19:27
Kako vi to palite automobil preko kabela?

Spojite direktno kabele sa jednog akumulatora na drugi (plus na plus, minus na minus); ili preko mase automobila (plus na plus akumulatora, a minus sa kleme ispravnog akumulatora na masu automobila sa praznim akumulatorom)?

Imam poprilično iskustva sa paljenjem preko kablova, i nikad to nije trajalo duže od par sekundi (nakon spajanja kabela).
16.01.2018 | 19:52
Spojiš + na +, pališ auto donatora, - donatora spojiš na masu primatelja. I pokušaš kresnut. Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade. Nakon toga sa svog otpajaš masu pa - na donatoru, onda opet sa svog prvo otpajaš + pa onda od donatora.
16.01.2018 | 21:30
Otpaja se prvo +!
Prvo ide vodić napajanja, a kasnije zajednički vodić ili -!
16.01.2018 | 21:51
U večini manuala piše da se otpaja prvo - pa +.
16.01.2018 | 22:22
To je zato što vole što više napisati, da se popune stranice, onda se manual doima korisniji.
Jednom kad oba auta rade, ne postoji "krivi" i "pravi" redoslijed. U svakom scenariju postoji mogućnost krivog koraka i potencijalne štete, ali čim se jedna od 4 točke odpoji, strujni krug se prekida. Dakle, iskre frcaju kod prvog odpajanja, kao i kod zadnjeg spajanja i tu treba biti ekstra oprezan. Preostale tri točke su bezazlene AKO paziš da drugi kraj kabela ne klatara bezveze naokolo ili se valja po mokrom kolniku i sl.

JOHN kaže:
Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade.

Zašto?

Jednom kad je drugi alternator u radu, akumulator se puni s njega. Držati ih dalje spojene nema nikakve svrhe. To jedino može imati smisla nekad, davno, dok su bili karburatorki benzinski motori s ručnim ili raštelanim automatskim čokom pa čisto da pričekaš dok se motor ne zgrije da se ne bi ugasio pa da moraš ponovno spajati kabele. Danas, ako je ubrizgavanje ispravno i motor radi uredno, sigurno se neće ugasiti sam od sebe jednom kad je kresnuo.
16.01.2018 | 23:19
Sad možemo raspravljat do preksutra, al tako mi piše u priručniku od vozila. Pitajte inženjere u Mercedesu. Ni meni baš nešto nije pretjerano jasno zašto ih ostavit, ja ih nikad ne ostavljam iz razloga što se uvijek opruga od klema može razletit i eto ti sranja.

IMG_8981.PNG

IMG_8980.PNG
16.01.2018 | 23:22
U Mercedesu nema inženjera. Samo hrpa malih copy-paste kotačića.
16.01.2018 | 23:25
Može se i tako tumačit
21.01.2018 | 14:45
Mislim da sam našao rješenje tvog problema...

293ea9f741dbb74414054e89c907379e.jpg

... ako voziš X5 kad parkiraš moraš zauzeti dva mjesta i vinjete idu po sredini prednjeg stakla
21.01.2018 | 16:50
I kad dođeš s vinjetama do dna stakla, kupiš si novi BMW. To je to.
21.01.2018 | 21:49
Kada smo već kod BMW-a, čak su i kod svojih vjernih kupaca doživjeli protest jer su počeli naplaćivati(!) korištenje Appleovog CarPlaya u svojim novim modelima i to na bazi godišnje(!) pretplate! Kako je netko lijepo komentirao, to je otprlike kao da ti ISP počne naplaćivati pristup YouTubeu!

www.cnet.com/roadshow/news/bmw-carplay-fee-highway-robbery/
22.01.2018 | 08:27
Mislim da nisu još počeli. Čekaju reakcije korisnika. Ako bude dosta negodovanja, vjerojatno će odustat od te nakane. Al nebi me čudilo da na koncu i zaživi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, drlovric, Ender, marioart, Riba, VanjusOS, Anonimci (988)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO