Solarni trickle charger za automobil?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Solarni trickle charger za automobil?

16.01.2018 | 00:56

To se ne bi nadao od jednog okorjelog informatičara, i k tome kreativnog profesionalca!

Bertone kaže:
Riba kaže:

Sada i hoću jer imam dva, ali u tom slučaju bi još zgodnije bilo imati spomenuti solarni punjač da drži taj rezervni akumulator napunjenim.

Pa super onda... samo di buš stavio taj solarni punjač, a da x6 ne izgleda kako seljo tunning?

X5, ne X6. Ali svejedno. Meni taj auto iz tvornice izgleda tako.
16.01.2018 | 06:09
dpasaric kaže:
Imam jedan ovakav u podrumu ako sve zakaže!

To iskoristi za Frankenstein-a!

Inace famozni "hebel".
16.01.2018 | 07:45
smayoo kaže:
Ma daj, kojih 15-30 minuta...? Pa tko bi ti htio toliko dugo đuđiti sa svojim autom kraj tvog na parkingu? Palio sam razne aute na kabele nebrojeno puta. Spojiš, dodaš gas i verglaš. Ako se anlaser ne zavrti, onda gledaš kako poboljšati kontakt na hvataljkama. Kontakt-sprej i turpija (može i ona iz švicarskog nožića) obično pomažu najbolje.

Ima nešto u tome što kaže žabac. Uglavnom je problem(treba biti strpljiv)kad benzinci, sa slabijim kapacitetom akumulatora, daju struju jačim dizelašima.
Moja iskustva su takva obzirom da sam uglavnom imao benzince. Sa mečkom i audijem, dizelaši, kod kojih su bili malo veči akumulatori uvijek je u pravilu došlo do paljenja u minitu dvije. Kod benzinca smo morali čekati i po 10 min da rade u leru da napuni akumulator koji posuđuje struju. Neznam, možda su to sve bile koincidencije, al tak je bilo. U pravilu nikakva turiranja nikad nisu pomogla, nego je trebalo pustit auto da radi u leru po par minuta
16.01.2018 | 09:28
Hja, ne znam. Valjda je onda ovdje u Rijeci zrak drugačiji. Ja sam stojadinom palio opel dizelaču sa 75 Ah akumulatorom, bez čekanja i bez frke. Ako je kontakt na klemama dobar, pali ko mina.
16.01.2018 | 12:55
Možda su se prepali akumulatori!
16.01.2018 | 14:08
16.01.2018 | 15:15
Ma smayoo je zadnji put palio aute na kablove kad auti od elektronike nisu imali ni "e" (ako se ne računa e-upaljač za cigarete)
16.01.2018 | 18:05
Zadnji put sam palio na kabele prije 4 mjeseca. Renault Lagunu 2006. godište, od kolege. Isto je bilo neće, neće, kad sam malo ostrugao kleme i polio ih vodom, kresnuo je u sekundi.
16.01.2018 | 19:27
Kako vi to palite automobil preko kabela?

Spojite direktno kabele sa jednog akumulatora na drugi (plus na plus, minus na minus); ili preko mase automobila (plus na plus akumulatora, a minus sa kleme ispravnog akumulatora na masu automobila sa praznim akumulatorom)?

Imam poprilično iskustva sa paljenjem preko kablova, i nikad to nije trajalo duže od par sekundi (nakon spajanja kabela).
16.01.2018 | 19:52
Spojiš + na +, pališ auto donatora, - donatora spojiš na masu primatelja. I pokušaš kresnut. Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade. Nakon toga sa svog otpajaš masu pa - na donatoru, onda opet sa svog prvo otpajaš + pa onda od donatora.
16.01.2018 | 21:30
Otpaja se prvo +!
Prvo ide vodić napajanja, a kasnije zajednički vodić ili -!
16.01.2018 | 21:51
U večini manuala piše da se otpaja prvo - pa +.
16.01.2018 | 22:22
To je zato što vole što više napisati, da se popune stranice, onda se manual doima korisniji.
Jednom kad oba auta rade, ne postoji "krivi" i "pravi" redoslijed. U svakom scenariju postoji mogućnost krivog koraka i potencijalne štete, ali čim se jedna od 4 točke odpoji, strujni krug se prekida. Dakle, iskre frcaju kod prvog odpajanja, kao i kod zadnjeg spajanja i tu treba biti ekstra oprezan. Preostale tri točke su bezazlene AKO paziš da drugi kraj kabela ne klatara bezveze naokolo ili se valja po mokrom kolniku i sl.

JOHN kaže:
Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade.

Zašto?

Jednom kad je drugi alternator u radu, akumulator se puni s njega. Držati ih dalje spojene nema nikakve svrhe. To jedino može imati smisla nekad, davno, dok su bili karburatorki benzinski motori s ručnim ili raštelanim automatskim čokom pa čisto da pričekaš dok se motor ne zgrije da se ne bi ugasio pa da moraš ponovno spajati kabele. Danas, ako je ubrizgavanje ispravno i motor radi uredno, sigurno se neće ugasiti sam od sebe jednom kad je kresnuo.
16.01.2018 | 23:19
Sad možemo raspravljat do preksutra, al tako mi piše u priručniku od vozila. Pitajte inženjere u Mercedesu. Ni meni baš nešto nije pretjerano jasno zašto ih ostavit, ja ih nikad ne ostavljam iz razloga što se uvijek opruga od klema može razletit i eto ti sranja.

IMG_8981.PNG

IMG_8980.PNG
16.01.2018 | 23:22
U Mercedesu nema inženjera. Samo hrpa malih copy-paste kotačića.
16.01.2018 | 23:25
Može se i tako tumačit
21.01.2018 | 14:45
Mislim da sam našao rješenje tvog problema...

293ea9f741dbb74414054e89c907379e.jpg

... ako voziš X5 kad parkiraš moraš zauzeti dva mjesta i vinjete idu po sredini prednjeg stakla
21.01.2018 | 16:50
I kad dođeš s vinjetama do dna stakla, kupiš si novi BMW. To je to.
21.01.2018 | 21:49
Kada smo već kod BMW-a, čak su i kod svojih vjernih kupaca doživjeli protest jer su počeli naplaćivati(!) korištenje Appleovog CarPlaya u svojim novim modelima i to na bazi godišnje(!) pretplate! Kako je netko lijepo komentirao, to je otprlike kao da ti ISP počne naplaćivati pristup YouTubeu!

www.cnet.com/roadshow/news/bmw-carplay-fee-highway-robbery/
22.01.2018 | 08:27
Mislim da nisu još počeli. Čekaju reakcije korisnika. Ako bude dosta negodovanja, vjerojatno će odustat od te nakane. Al nebi me čudilo da na koncu i zaživi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 48 minuta
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO