Solarni trickle charger za automobil?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Solarni trickle charger za automobil?

16.01.2018 | 00:56

To se ne bi nadao od jednog okorjelog informatičara, i k tome kreativnog profesionalca!

Bertone kaže:
Riba kaže:

Sada i hoću jer imam dva, ali u tom slučaju bi još zgodnije bilo imati spomenuti solarni punjač da drži taj rezervni akumulator napunjenim.

Pa super onda... samo di buš stavio taj solarni punjač, a da x6 ne izgleda kako seljo tunning?

X5, ne X6. Ali svejedno. Meni taj auto iz tvornice izgleda tako.
16.01.2018 | 06:09
dpasaric kaže:
Imam jedan ovakav u podrumu ako sve zakaže!

To iskoristi za Frankenstein-a!

Inace famozni "hebel".
16.01.2018 | 07:45
smayoo kaže:
Ma daj, kojih 15-30 minuta...? Pa tko bi ti htio toliko dugo đuđiti sa svojim autom kraj tvog na parkingu? Palio sam razne aute na kabele nebrojeno puta. Spojiš, dodaš gas i verglaš. Ako se anlaser ne zavrti, onda gledaš kako poboljšati kontakt na hvataljkama. Kontakt-sprej i turpija (može i ona iz švicarskog nožića) obično pomažu najbolje.

Ima nešto u tome što kaže žabac. Uglavnom je problem(treba biti strpljiv)kad benzinci, sa slabijim kapacitetom akumulatora, daju struju jačim dizelašima.
Moja iskustva su takva obzirom da sam uglavnom imao benzince. Sa mečkom i audijem, dizelaši, kod kojih su bili malo veči akumulatori uvijek je u pravilu došlo do paljenja u minitu dvije. Kod benzinca smo morali čekati i po 10 min da rade u leru da napuni akumulator koji posuđuje struju. Neznam, možda su to sve bile koincidencije, al tak je bilo. U pravilu nikakva turiranja nikad nisu pomogla, nego je trebalo pustit auto da radi u leru po par minuta
16.01.2018 | 09:28
Hja, ne znam. Valjda je onda ovdje u Rijeci zrak drugačiji. Ja sam stojadinom palio opel dizelaču sa 75 Ah akumulatorom, bez čekanja i bez frke. Ako je kontakt na klemama dobar, pali ko mina.
16.01.2018 | 12:55
Možda su se prepali akumulatori!
16.01.2018 | 14:08
16.01.2018 | 15:15
Ma smayoo je zadnji put palio aute na kablove kad auti od elektronike nisu imali ni "e" (ako se ne računa e-upaljač za cigarete)
16.01.2018 | 18:05
Zadnji put sam palio na kabele prije 4 mjeseca. Renault Lagunu 2006. godište, od kolege. Isto je bilo neće, neće, kad sam malo ostrugao kleme i polio ih vodom, kresnuo je u sekundi.
16.01.2018 | 19:27
Kako vi to palite automobil preko kabela?

Spojite direktno kabele sa jednog akumulatora na drugi (plus na plus, minus na minus); ili preko mase automobila (plus na plus akumulatora, a minus sa kleme ispravnog akumulatora na masu automobila sa praznim akumulatorom)?

Imam poprilično iskustva sa paljenjem preko kablova, i nikad to nije trajalo duže od par sekundi (nakon spajanja kabela).
16.01.2018 | 19:52
Spojiš + na +, pališ auto donatora, - donatora spojiš na masu primatelja. I pokušaš kresnut. Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade. Nakon toga sa svog otpajaš masu pa - na donatoru, onda opet sa svog prvo otpajaš + pa onda od donatora.
16.01.2018 | 21:30
Otpaja se prvo +!
Prvo ide vodić napajanja, a kasnije zajednički vodić ili -!
16.01.2018 | 21:51
U večini manuala piše da se otpaja prvo - pa +.
16.01.2018 | 22:22
To je zato što vole što više napisati, da se popune stranice, onda se manual doima korisniji.
Jednom kad oba auta rade, ne postoji "krivi" i "pravi" redoslijed. U svakom scenariju postoji mogućnost krivog koraka i potencijalne štete, ali čim se jedna od 4 točke odpoji, strujni krug se prekida. Dakle, iskre frcaju kod prvog odpajanja, kao i kod zadnjeg spajanja i tu treba biti ekstra oprezan. Preostale tri točke su bezazlene AKO paziš da drugi kraj kabela ne klatara bezveze naokolo ili se valja po mokrom kolniku i sl.

JOHN kaže:
Ako upali, ostavi nekoliko minuta da oba rade.

Zašto?

Jednom kad je drugi alternator u radu, akumulator se puni s njega. Držati ih dalje spojene nema nikakve svrhe. To jedino može imati smisla nekad, davno, dok su bili karburatorki benzinski motori s ručnim ili raštelanim automatskim čokom pa čisto da pričekaš dok se motor ne zgrije da se ne bi ugasio pa da moraš ponovno spajati kabele. Danas, ako je ubrizgavanje ispravno i motor radi uredno, sigurno se neće ugasiti sam od sebe jednom kad je kresnuo.
16.01.2018 | 23:19
Sad možemo raspravljat do preksutra, al tako mi piše u priručniku od vozila. Pitajte inženjere u Mercedesu. Ni meni baš nešto nije pretjerano jasno zašto ih ostavit, ja ih nikad ne ostavljam iz razloga što se uvijek opruga od klema može razletit i eto ti sranja.

IMG_8981.PNG

IMG_8980.PNG
16.01.2018 | 23:22
U Mercedesu nema inženjera. Samo hrpa malih copy-paste kotačića.
16.01.2018 | 23:25
Može se i tako tumačit
21.01.2018 | 14:45
Mislim da sam našao rješenje tvog problema...

293ea9f741dbb74414054e89c907379e.jpg

... ako voziš X5 kad parkiraš moraš zauzeti dva mjesta i vinjete idu po sredini prednjeg stakla
21.01.2018 | 16:50
I kad dođeš s vinjetama do dna stakla, kupiš si novi BMW. To je to.
21.01.2018 | 21:49
Kada smo već kod BMW-a, čak su i kod svojih vjernih kupaca doživjeli protest jer su počeli naplaćivati(!) korištenje Appleovog CarPlaya u svojim novim modelima i to na bazi godišnje(!) pretplate! Kako je netko lijepo komentirao, to je otprlike kao da ti ISP počne naplaćivati pristup YouTubeu!

www.cnet.com/roadshow/news/bmw-carplay-fee-highway-robbery/
22.01.2018 | 08:27
Mislim da nisu još počeli. Čekaju reakcije korisnika. Ako bude dosta negodovanja, vjerojatno će odustat od te nakane. Al nebi me čudilo da na koncu i zaživi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 45 minuta
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO