Mountain lion: Pregrijavanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mountain lion: Pregrijavanje

02.09.2012 | 00:42
Primjetio sam da se moj iMac 27" (late 2009) nakon instalacije Mountain Liona prokleto grije. Čitam po forumima da se to uglavnom dešava na laptopima, ali eto...moj iMac se dosta zažari. Prije mi se tu i tamo tako zagrijao i to na par minuta. Uključe se ventilatori na kratko i opet mir. A sada ne mogu predugo držat ruku na njemu.

Iskustva? Rješenja?
02.09.2012 | 00:48
To nema nikakve logike jer ML niti koristi više procesora za nešto, a niti GUI više traži od GPU-a, pa me zanima koje si temperature očitavao prije, a koje sada? Što ti kaže Activity Monitor, koji to proces ti uzima resurse da se iMac odjednom grije?

Ja na svim strojevima koje sam digao na ML ne vidim baš nikakve razlike, sve je isto.
02.09.2012 | 01:04
Prije nisam pratio temperature jer nije bilo potrebe za tim. Nakon instalacije ML je stroj osjetno topliji, odnosno kipući. Temp mi sad izbacuje CPU 51, HD 55, GPU heatsink 65...
A ovo je jedan od linkova gdje spominju pregrijavanje
www.applefansite.com/2012/07/os-x-mounta...-overheating-issues/
02.09.2012 | 01:38
CPU na 51 oC je savršeno normalna temperatura, hard disk isto, GPU je hladan, valjda ne radi ništa u trenu kada si gledao, oni idu i do preko 80.

Odakle ti ideja da se nešto pregrijava kada "prije nisi pratio temperature"?!
02.09.2012 | 01:44
moje temperature i idlu su identične tome. Bile su takve i prije MLa, nemaš razloga za brigu. Moj iMac nije uopće jako vruć
02.09.2012 | 10:43

Pa ako je nešto kipuće, a prije nije bilo onda mi je zaključak bio da se nešto pregrijava. I ventilatori se pale, pa zaključujem da se nešto grije više nego inače.
Ako je su ove temperature normalne onda mi fakat nije jasno di je kvaka.
02.09.2012 | 12:52
Ovako, te temperature su normalne.
Kod mene je CPU 60 ºC
A naj vrući je Northbridge 2 i to 64 ºC .
Ne vidim nikakvog razloga tvojoj brizi.
Ali pogledaj molim te u Activity da li se nešto vriti u pozadini, pa da to malo bolje analiziramo. Možda je stvarno nešto pokrenulo neko blesavo indexiranje i ne prestaje. Ali to ti niko ne može reći napamet trebaju nam parametri.
Kod Liona je mtmd i mtmfs index pravio probleme i to bi vrtilo ventilator. Ali ne znam i nisam od nikog čuo da to radi u u ML-u sranje. Zato, ako hoćeš-trebaš pomoć daj nam parametre.
02.09.2012 | 15:42
ico00 kaže:

Pa ako je nešto kipuće, a prije nije bilo onda mi je zaključak bio da se nešto pregrijava. I ventilatori se pale, pa zaključujem da se nešto grije više nego inače.
Ako je su ove temperature normalne onda mi fakat nije jasno di je kvaka.

meni svi ventilatori rade ispod 1k okretaja osim diska koji je na cca 1120 +/- u ostalom pogledaj u nastavku (ovo govorim u idel stanju sa recimo oko 12 appova gore od čega jedna i virtualizacija)

03.09.2012 | 09:07
Budem pogledao još te detalje i napravio screen capture temperature kad ga upalim i kad se zagrije.
Do tada evo malo sličnih problema sa drugih foruma... Dakle nisam usamljen u ovom ludilu.

"My 2010 iMac is running hot after installing Mountain Lion, using nothing more demanding than Chrome for browsing of regular pages. When I look in Activity Monitor, I have noticed that an element of Citrix, AGadminservice, is taking up 100% CPU. Didn’t do this before, so clearly a conflict with Mountain Lion."

"The GPU in my late 2009 27″ iMac tends to overheat now since installing Mountain Lion …happens only while watching youtube vids that i’ve noticed so far …like what the heck"

"IMac Mid 2007 7.1 2,4 GHz/4GB – ML update over SnowLeo. Machine runs hot while doing nothing, does not seem to be a CPU or spotlight indexing problem, activity monitor shows no significant/unusual CPU/Disk/Memmory activity. Possibly relates to some power-management problem, heat comes from power supply, or might be just display-heat. Srceen is much brighter than before the update, brightness control is at minimum but still blinding."

"I have an imac and I’ve noticed the same issue. Just installed Mountain Lion two days ago, and after 2 hours, it was overheating and almost too hot to touch. Is there a fix?"
03.09.2012 | 09:24
OK, sve 5. ali ovi ljudi po forumima su napisali šta još zapažaju pri tom fenomenu.
A ti samo da ti se grije. Da ti možemo pomoći potrebno nam je npr. šta se dešava u Activity Monitoru. Da li ti se nešto bezpotrebn vrit it'd.itd. Niko ne sumlja da ti nisi jedan jedini kome se to dešava.
03.09.2012 | 20:49
tino1 kaže:
OK, sve 5. ali ovi ljudi po forumima su napisali šta još zapažaju pri tom fenomenu.
A ti samo da ti se grije. Da ti možemo pomoći potrebno nam je npr. šta se dešava u Activity Monitoru. Da li ti se nešto bezpotrebn vrit it'd.itd. Niko ne sumlja da ti nisi jedan jedini kome se to dešava.

Evo gledam po Activityu i ništa mi nije sumnjivo niti ždere neke ogromne postotke. A stroj je kipuć. Ne mogu držat ruku gore duže od 4 sekunde.

Temperature su slijedeće
Kako vi kažete nisu neobične i previsoke, ali stroj kipi. Iako kažete da je sve OK, ja se nekako ne mogu opustiti dok je to tak vruće. Nekako mi ne djeluje zdraavo
Screen_Shot_2012_09_03_at_7.jpg
03.09.2012 | 21:11
Temperature su ti ok, čak ti se ni vetilator ne vrti pretjerano. Moj sad piči sa cca 6000 okretaja a temperature su do 82ºC. Ništa ti se u pozadini ne vrti šta bi ti trošilo resurse.
Ti nemaš problema. Ako ipak misliš da imaš onda ti mora pomoći neko drugi ja neznam šta.
04.09.2012 | 02:02
Ma daj, ovo je neki oblik računalne hipohondrije!

Sve je u najboljem redu. Ako je aluminijski iMac u pitanju, pa onda ja najbolja moguća stvar da ti je kućište vruće, to znači da je termalna pasta savršena i da se gotovo sva vrućina samog računala prenosi na hladnjake i kućište koje je i zamišljeno kao veliki eksterni hladnjak. Zar bi bio zadovoljniji da ti je Mac od plastike, pa da je izvana hladan, a unutra da se muči?
04.09.2012 | 13:57
Moje temperature su dosta manje,sad dali je do različitog iMac-a ili nečeg drugog ne znam.
21.5-inch, Mid 2011 2.5 GHz Intel Core i5
Screen_Shot_2012_09_04_at_12.png
04.09.2012 | 22:03
Molim te pogledaj u Activity Monitoru da li ti se vrti ovaj proces SafariDAVClient i dali ti on zauzima puno resursa.
05.09.2012 | 09:47
tino1 kaže:
Molim te pogledaj u Activity Monitoru da li ti se vrti ovaj proces SafariDAVClient i dali ti on zauzima puno resursa.

Pogledah, al ne vrti to.
05.09.2012 | 10:01
dpasaric kaže:

Sve je u najboljem redu. Ako je aluminijski iMac u pitanju, pa onda ja najbolja moguća stvar da ti je kućište vruće, to znači da je termalna pasta savršena i da se gotovo sva vrućina samog računala prenosi na hladnjake i kućište koje je i zamišljeno kao veliki eksterni hladnjak. Zar bi bio zadovoljniji da ti je Mac od plastike, pa da je izvana hladan, a unutra da se muči?

Kaj je hipohondrija ako se brinem da se stroj koji je van garancije i pod kreditom ne zdimi? Poanta je da prije nije bio tako vruć, a sada je. Dakle nešto se promijenilo. Pokušavam naći što. Sorry kaj me ne zadovoljava odgovor da je to normalno kad znam da tako nije bilo prije.
05.09.2012 | 10:16
i meni si temp previsoke ali kazu da je to normalno. nekad mogu prziti jaja na njemu. da sad ne slikam a i tek sam ustao a on je jos uvijek hladan ali meni GPU diode ode na 82 stepena a i power supply isto na 80 stepeni. ostalo je tu kao kod tebe.imam imac star 5 mjeseci.
05.09.2012 | 11:56
Ne bi se brinuo oko tih temperatura osim ako prelaze 90 °C ili kod HHD-a ako prelazi 60 °C.
Imam iMac Alu early 2008 2,8 GHz CPU, odmah sam nadogradio RAM na 6 GB i HDD sam stavio od 1 TB.
Od prvog dana do danas (pune 4 godine) temperatura HDD-a je između 50 i 55 °C, a recimo napajanje se ne spušta ispod 80 °C, CPU je oko 55 °C (srednja vrijednost). Aluminijski okvir iMaca (posebno gornji dio) je uvijek vruć, ponekad jako, jako vruć što znači da služi svrsi
Ako te moje iskustvo ne tješi možeš još probati resetirati SMC (System Management Controller)
1) Ugasi iMac.
2) Izvuci strujni kabel iz njega.
3) Pričekaj 15 sekundi.
4) Uključi strujni kabel natrag u iMac.
5) Pričekaj 5 sekundi i tek onda ponovo upali iMac

Ako ni to ne pomogne skini aplikaciju "smcFanControl" i s njom si namjesti brzinu ventilatora. Recimo na 1500 okretaja za CPU i za HDD. Aplikaciju možeš naći ovdje (verzija 2.4)
05.09.2012 | 15:57
Ovako, pokušaj se odlogirati iz IClouda sačekaj neko vrijeme i opet se prijavi. To je uzrok povećanjoj aktivnosti i time i zagrijavanju. ako ti uspije javi mam.
05.09.2012 | 22:02
ico00 kaže:
dpasaric kaže:

Kaj je hipohondrija ako se brinem da se stroj koji je van garancije i pod kreditom ne zdimi? Poanta je da prije nije bio tako vruć, a sada je. Dakle nešto se promijenilo. Pokušavam naći što. Sorry kaj me ne zadovoljava odgovor da je to normalno kad znam da tako nije bilo prije.

1) Poanta je da prije nisi niti mjerio temperature i da pričaš potpuno subjektivno.
2) Glavna poanta je da su ti temperature savršeno normalne!

- "Auto mi se pregrijava. Jednostavno kuha. Grozno je vruć. Bojim se da će sve eksplodirati!".
- "Koja je temperatura rashladne tekućine i ulja?"
- "Oko 90 stupnjeva jedno i drugo!"
- "Ne brini, sve je u najboljem redu!"
- "Ali prije nije bio tako vruć!"
- "Kolika je temperatura bila prije?"
- "Ne znam, nisam gledao!"

Da, to je tehnološka hipohondrija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati, 27 minuta
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO