Mac OS X Mountain Lion - PROBLEMI
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS X Mountain Lion - PROBLEMI

27.07.2012 | 14:07
Evo da prijavim i jedan problem koji je potencijalno povezan sa instalacijom
Mountail Lion-a

Napravio sam prvo update sa Lion-a na Mountain Lion. Kada je pisalo da ima jos cca. 17min do kraja, ekran je otisao u sleep (ekran nije isao u sleep na MacBook-u prilikom instalacije). Kada sam kliknuo po tipkovnici racunalo se resetiralo u sred instalacije OS-a. Nakon toga je pisalo da se racunalo restartalo radi problema i nakon toga je instalacija krenula ispocetka. Ekran se opet uspavao ali ga nisam budio, vec sam pustio da se instalira do kraja i da se sam resetira. Instalacija je prosla ok i sve se cinilo ok, medjutim racunalo se uredno skrsi kada se pokusava probuditi ekran. U toj fazi kada sam napravio update sa Lion-a na Mountain Lion krsenje se desavalo svaki puta.

Nakon toga sam odlucio napraviti skroz novu instalaciju, pobrisao sam cijeli disk i opet instalacija, opet se uspavao ekran na pola instalacije. Nakon toga sam probao nekoliko puta staviti ekran u sleep i probuditi ga odmah ili nakon nekog vremena i sve je bilo ok. Medjutim evo danas se opet krsi ili se ekran uopce ne moze probuditi, ono bas nikako.

Nakon toga sam napravio hrpu onih restartova tipa: PRAM, SMC, Extended AHT (prosao bez greske). Uglavnom ni traga ni glasa o nekom problemu.

Na Lionu-u mi se desavalo da ekran ne mogu probuditi tipkovnicom, ali se svaki puta to rijesilo tako da ugasim i ponovno upalim ekran. Nikada se komp nije krsio. Desavalo se da se komp ne moze dici iz sleep-a, pa sam sleep prestao koristiti. A sada cu izgleda trebati prestati koristiti sleep displaya.

Ono sto sada pokusavam je:
- instalirati nazad Lion i vidjeti da li se to i tamo desava zbog mozda nekog skrivenog HW problema, ili je mozda stvar u video interfaceu kojega koristim.
- probati koristiti HDMI output umjesto DisplayPorta

Na zalost sada nemam neki drugu DisplayPort kabl, a niti neki drugi monitor.

Eto ode povjerenje u Apple-a jos jednu stepenicu nize, jer sada nema sanse da koristim bilo kakav sleep. Jednostavno nije pouzdano ostaviti neki posao na sredini i dozivjeti chrash, premda je mozda stvar u monitoru, kablu i mozda je masina sasvim neduzna, a i Mountain Lion isto tako, medjutim greske se ne javljaju isto kao prije na Lion-u tako da ipak mislim da mozda neki display driver radi cudne stvari sa non-Apple monitorima na nekim od Apple masina.

Sada sam probao nekoliko puta izaci iz sleep-a monitora sa HDMI output-om i komp se nije srusio, samo ce trebati proci tjedni i tjedni do eventualnog zakljucka da se radi o display port-u (bilo da je rijec o kablu, mac mini portu ili monitor portu).

Ako netko ima volje uz post saljem i jedan od zadnjih crash reporta.

Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7f8246e000->0xffffff7f824a4fff
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.7)[8C9E06A4-13D0-33F5-A377-9E36F0ECC229]@0xffffff7f8164d000
com.apple.iokit.IONDRVSupport(2.3.4)[E37F420A-B5CD-38ED-9441-5247583B6ACE]@0xffffff7f824a5000->0xffffff7f824b6fff
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7f8246e000
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.7)[8C9E06A4-13D0-33F5-A377-9E36F0ECC229]@0xffffff7f8164d000
com.apple.NVDAResman(8.0)[6A699209-FB98-316B-A3C0-DCA82AA8C86B]@0xffffff7f824b7000->0xffffff7f827b9fff
dependency: com.apple.iokit.IONDRVSupport(2.3.4)[E37F420A-B5CD-38ED-9441-5247583B6ACE]@0xffffff7f824a5000
dependency: com.apple.iokit.IOGraphicsFamily(2.3.4)[5D671681-D21B-3CCA-9810-B15E648C1B27]@0xffffff7f8246e000
com.apple.nvidia.nv50hal(8.0)[9CD95A4A-FD94-349E-A4B6-FC3B74E197F5]@0xffffff7f827ba000->0xffffff7f82adcfff
dependency: com.apple.NVDAResman(8.0.0)[6A699209-FB98-316B-A3C0-DCA82AA8C86B]@0xffffff7f824b7000

Koristim Macmini 4.1 (Mac mini Mid 2010, 8GB OWC RAM-a). DisplayPort cable je NewerTechnology kupljen preko OWC-a (link), a HDMI ide preko originalnog Apple adaptera. Monitor je Dell U2311H.

Nacuo sam nesto tipa da se vec odavno ovako nesto slicno desava (izlazak iz sleep-a ili racunala ili monitora, nema slike i sl) vec odavno kada je Apple racunalo spojeno na neki od non-Apple monitora i da je problem u nekakvom naponu koji nije adekvatan od strane monitora, te da se logika podizanja racunala zbuni ili ostane u nekom medjustanju. Kada se koristi Apple monitor onda ovakvih problema nema, navodno, ili ako se koristi nekakav switch za spajanje vise monitora koji imaju posebno napajanje. S druge strane vidio sam dosta zalopojki kao ova moja danasnja i za recimo nemogucnost dizanja iz sleep-a MacBook Air-a i sl.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: CrashReport.txt
Veličina datoteke: 10026
02.08.2012 | 15:30
Konacno pronadjoh rjesenje mojeg vec starog problema, pa ako nekome zatreba tu je rasprava:
forums.macrumors.com/showthread.php?t=1022386

Od svih monitora bas sam naletio na Dell koji ima problema sa MacMini-jem

Srecom, izgleda da rjesenje postoji.
13.08.2012 | 13:27
Samo da javim da su poznati problemi sa Dell U2311H i sl. monitorima rjesivi ako se masina boota sa ugasenim monitorom. Kada se do kraja boot-a onda ukljuciti monitor, nakon toga sve radi ok. Mislim da je dobro ugasiti monitor i prije stavljanja u sleep, te monitor ukljuciti nakon budjenja. Ovo vrijedi za sve tipove Mac mini izlaza (hdmi, hdmi>dvi, mini display port).

Uglavnom OSX 10.8 je fenomenalan komad SW-a.
14.08.2012 | 17:04
Oh, krasno, znači da sam napravio upgrade sad bi potrgao nešto.

Ne upgradeam još neko (duže) vrijeme.
14.08.2012 | 17:30
tomislav.c kaže:
Oh, krasno, znači da sam napravio upgrade sad bi potrgao nešto.

Ne upgradeam još neko (duže) vrijeme.

Mislim da nema potrebe za cekanjem.
Kod mene je slucaj ovakav jer imam Dell monitor.
Ne znam da li se to desava i sa novijom modelima.
Nisam siguran niti da li je krivac Apple ili Dell ili moji kablovi.
Tesko da je do kablova kad se isti problem desava i sa DVI i sa HDMI izlazima.
Tako da mislim da ima veze sa necim drugim.

Ako imas bas taj monitor onda je rjesenje pokretati komp sa ugasenim monitorom i kad se skroz podigne OSX,
onda ukljiucis monitor. Onako kad se diskovi smire i kad mislis da je sigurno up.

Odkada to radim sve mi je ok.

U slucaju da imas neki drugi monitor onda nema potrebe cekati,
jer je ML bas ok, stabilan i ugladjen.

U ovih nekoliko tjedana nisam uocio nikakve anomalije.
21.08.2012 | 00:50
Kad smo kod problema, nadogradio sam VLC i počeo mi se rušiti čim se pokuša ubaciti film. Vratio sam stariju verziju i radi dobro.
28.08.2012 | 17:03
Meni VLC radi ok, kako na MacMini-ju tako i na Hackintosh-u sa ML
28.08.2012 | 17:58
Meni isto trenutna verzija 2.0.3 radi dobro. A čini se da su i kernel panici prestali sa 10.8.1.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 16 sati
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO