Apple + Adobe = Shit!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple + Adobe = Shit!

12.11.2011 | 22:44
Pozdrav svima. Preletio sam po temama na podforumima i zavirio u trazilicu no nisam pronasao da se vec pricalo o tome. Ukoliko sam nesto omanuo molim moderatora da ovo spoji s nekom temom. Naime, naletio sam na problem koji je veci nego sam mislio u pocetku. Pocelo mi se dogadjati na novom MBA (mid 2011. model) da mi ne funkcionira dobro Photoshop CS5. Naime, dogadja se da sve funkciornira osim jedne "sitnice" - rad s brushevima (!!). Konkretno, odaberem brush i ako ga smanjim ispod odredjene velicine kursor od brusha nestane i jednostavno ga nema (dok je na podrucju slike). Ukoliko u tom trenu kliknem misem, odnosno upotrijebim brush, dogodi se da on odradi posao na potpuno drugom mjestu, a ne na onom na kojem bi morao biti. Cim se maknem sa slike i prijedjem misem iznad menija ili iznad toolbara, sve se vrati u normalu. Cim se vratim na sliku, brush podivlja i postane 100% neupotrebljiv... a samim time i ovaj za mene neizostavan komad softvera.

U pocetku sam mislio da neki vrag ne valja s PS-om, pa sam mislio ponovo sve instalirati. No isao sam zaguglati za svaki slucaj. I imao sam sto vidjeti. Adobe forum je krcat ljudima poput mene. Objasnjenje je sljedece: Lionov driver serane graficke memorije koja se ugradjuje u MBA je jednostavno napisan na nacin da nije kompatibilan s Photoshopom. Iz tog razloga se to ne dogadja ni na iMacu, ni na Macu Pro, a niti na MBP-u, nego jedino na racunalu koje sam ja kupio, s gotovo jednom svrhom - radom s fotkama na terenu (!). Da stvar bude gora, kazu ljudi da ne pomaze niti downgrade na CS4.

S tim problemom su i Apple i Adobe upoznati jos od izlaska Liona, ali se prave grbavi i jedni i drugi. Koliko sam shvatio, Adobe ne zeli izdati neki patch za PS jer tvrde da je s njihovim softverom sve u najboljem redu. Apple s druge strane ne zeli mijenjati driver graficke radi third party softvera. Prosla su skoro cetiri mjeseca od komercijalnog izlaska Liona i izdana su dva updatea ako se ne varam. I jos nista. Sto reci nakon svega? Koje je rjesenje? Da prodam novi MBA i pocnem se bavim necim drugim? Ma psmtr...
12.11.2011 | 23:01
Probaj se spustiti na Snow Leopard ili probaj malo Aperture, znam da se i u njemu mogu koristiti brushevi...
12.11.2011 | 23:18
Dal se radi o legalnoj verziji PS-a il nekoj crackiranoj?
Nažalost, kolko vidim dobra vremena Adobe+Apple kombinacije su prošla, kod nas u firmi Illustrator, InDesign se jednako lako sruše, jave error kao i na PC-u. Iskreno, ni ne primjećujem razliku u performansama u radu na Macu il PC-u.
Nego, ne bavim se fotografijom full-time profesionalno pa me čisto zanima, jel ti nije MBA malko preslab za rad na terenu? Vidim da dosta profesionalaca fura MBP na teren.
12.11.2011 | 23:41
@gogh - nisam nikada koristio PS na Airu, pa nisam to susreo, ali zvuči zaista čudno i neodgovorno. Vjerujem da će netko to već zakrpati. Imaš li Adobe updatean do kraja?

@btopolnjak - koristim PS na poslu i doma, zaista se ne mogu sjetiti da mi je pao niti jedan jedini put valjda u zadnje dvije godine. Vjerojatno je neki lokalni problem s pluginom/fontom/nečim specifičnim.
12.11.2011 | 23:51
Gogh, ako se ne možeš vratiti na Snow (jer je MBA isporučen s Lionom), probaj neki drugi softver.
12.11.2011 | 23:56
PS je updatean, a sto se tice brzine i snage MBA, imam samo rijeci pohvale. Ovo racunalo je nadmasilo moja najbolja ocekivanja. Moram priznati da u normalnom radu ne osjetim nikakvu razliku u odnosu na iMac i5 2.8 s 8 GB RAM-a. Razlika je jedino kod video montaze i zahtjevnijeg rada u PS-u (Vise RAW fileova i rad s tiffovima od nekoliko desetaka MB s puno layera). MBA odradjuje posao izvrsno, a k tome mi je bitno da sam light and fast. Ionako na ledjima teglim po 15-ak kg opreme... Ocito cu morat pogledat Aperture
13.11.2011 | 23:45
Intalirao trial Aperturea 3. Program je zaista lagan za nauciti. Trebalo mi je malo vremena i ugodno me iznenadila dostupnost i lakoca cesto koristenih alata. No pazite sad ovo: Isto se dogadja i na Apertureu! Nisam jos isprobao updateat na zadnju verziju. Nadam se da ce pomoci.

No s jedne strane mi je drago jer mi filozofija s "libraryjima", dupliciranjem filevoa, verzijama, projektima i slicnim stvarima koje Apple namece vjerojatno nikad nece leci.
14.11.2011 | 00:04
a onda je bug u samom OS-u... jel imaš kakav plugin koji koristi i PS i Aperture?
Jesi možda ovo pročitao
forums.adobe.com/message/4019983?tstart=0
14.11.2011 | 01:18
Da, Lion je ocigledno glavni krivac, odnosno njegov video driver. Sto se tice plugina, nemam isti. Zapravo u Apertureu nemam niti jedan, jer sam ga tek instalirao. Ovaj topic na Adobe webu nisam procitao, no zadnji post mi je dao nadu. Btw, aktivno sam sudjelovao na jednom drugom topicu iste tematike. Vjerujem da ce se naci rjesenje ubrzo jer je ovo jako velik problem i za Apple i za Adobe. Hvala!
14.11.2011 | 02:19
Neka me neko ispravi ako grijesim ali.. navedeni model Aira posjeduje integrisanu graficku karticu i mozda je to bas problem, jer Photoshop od verzije 12 (CS5) koristi resurse grafičke kartice, znaci potrebna je graficka kartica sa vlastitom memorijom. Ja obicno kada radim sa Photoshopom napravim switch na 9600 na svom laptopu a na Win mašini u firmi prilikom rada u Photoshopu, zna mi se zalediti comp te ga moram resetovati , a nekad mi neke opcije i alati ne rade (masina ima slabiju karticu).
30.11.2011 | 15:52
Evo izgleda da se radi na otklanjanju problema. Navodno je 10.7.3 verzija Liona rijesila problem s driverom graficke. Kazu da je jos uvijek update u beta fazi, ali da radi. Drzim palceve, ovo mi je toliko bitno da sam vec bio u stanju mijenjati ne samo workflow i softversko okruzenje, nego i hardver.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 6 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, tino1, VanjusOS, ^SuperUnknown^, Anonimci (2259)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO