Apple + Adobe = Shit!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple + Adobe = Shit!

12.11.2011 | 22:44
Pozdrav svima. Preletio sam po temama na podforumima i zavirio u trazilicu no nisam pronasao da se vec pricalo o tome. Ukoliko sam nesto omanuo molim moderatora da ovo spoji s nekom temom. Naime, naletio sam na problem koji je veci nego sam mislio u pocetku. Pocelo mi se dogadjati na novom MBA (mid 2011. model) da mi ne funkcionira dobro Photoshop CS5. Naime, dogadja se da sve funkciornira osim jedne "sitnice" - rad s brushevima (!!). Konkretno, odaberem brush i ako ga smanjim ispod odredjene velicine kursor od brusha nestane i jednostavno ga nema (dok je na podrucju slike). Ukoliko u tom trenu kliknem misem, odnosno upotrijebim brush, dogodi se da on odradi posao na potpuno drugom mjestu, a ne na onom na kojem bi morao biti. Cim se maknem sa slike i prijedjem misem iznad menija ili iznad toolbara, sve se vrati u normalu. Cim se vratim na sliku, brush podivlja i postane 100% neupotrebljiv... a samim time i ovaj za mene neizostavan komad softvera.

U pocetku sam mislio da neki vrag ne valja s PS-om, pa sam mislio ponovo sve instalirati. No isao sam zaguglati za svaki slucaj. I imao sam sto vidjeti. Adobe forum je krcat ljudima poput mene. Objasnjenje je sljedece: Lionov driver serane graficke memorije koja se ugradjuje u MBA je jednostavno napisan na nacin da nije kompatibilan s Photoshopom. Iz tog razloga se to ne dogadja ni na iMacu, ni na Macu Pro, a niti na MBP-u, nego jedino na racunalu koje sam ja kupio, s gotovo jednom svrhom - radom s fotkama na terenu (!). Da stvar bude gora, kazu ljudi da ne pomaze niti downgrade na CS4.

S tim problemom su i Apple i Adobe upoznati jos od izlaska Liona, ali se prave grbavi i jedni i drugi. Koliko sam shvatio, Adobe ne zeli izdati neki patch za PS jer tvrde da je s njihovim softverom sve u najboljem redu. Apple s druge strane ne zeli mijenjati driver graficke radi third party softvera. Prosla su skoro cetiri mjeseca od komercijalnog izlaska Liona i izdana su dva updatea ako se ne varam. I jos nista. Sto reci nakon svega? Koje je rjesenje? Da prodam novi MBA i pocnem se bavim necim drugim? Ma psmtr...
12.11.2011 | 23:01
Probaj se spustiti na Snow Leopard ili probaj malo Aperture, znam da se i u njemu mogu koristiti brushevi...
12.11.2011 | 23:18
Dal se radi o legalnoj verziji PS-a il nekoj crackiranoj?
Nažalost, kolko vidim dobra vremena Adobe+Apple kombinacije su prošla, kod nas u firmi Illustrator, InDesign se jednako lako sruše, jave error kao i na PC-u. Iskreno, ni ne primjećujem razliku u performansama u radu na Macu il PC-u.
Nego, ne bavim se fotografijom full-time profesionalno pa me čisto zanima, jel ti nije MBA malko preslab za rad na terenu? Vidim da dosta profesionalaca fura MBP na teren.
12.11.2011 | 23:41
@gogh - nisam nikada koristio PS na Airu, pa nisam to susreo, ali zvuči zaista čudno i neodgovorno. Vjerujem da će netko to već zakrpati. Imaš li Adobe updatean do kraja?

@btopolnjak - koristim PS na poslu i doma, zaista se ne mogu sjetiti da mi je pao niti jedan jedini put valjda u zadnje dvije godine. Vjerojatno je neki lokalni problem s pluginom/fontom/nečim specifičnim.
12.11.2011 | 23:51
Gogh, ako se ne možeš vratiti na Snow (jer je MBA isporučen s Lionom), probaj neki drugi softver.
12.11.2011 | 23:56
PS je updatean, a sto se tice brzine i snage MBA, imam samo rijeci pohvale. Ovo racunalo je nadmasilo moja najbolja ocekivanja. Moram priznati da u normalnom radu ne osjetim nikakvu razliku u odnosu na iMac i5 2.8 s 8 GB RAM-a. Razlika je jedino kod video montaze i zahtjevnijeg rada u PS-u (Vise RAW fileova i rad s tiffovima od nekoliko desetaka MB s puno layera). MBA odradjuje posao izvrsno, a k tome mi je bitno da sam light and fast. Ionako na ledjima teglim po 15-ak kg opreme... Ocito cu morat pogledat Aperture
13.11.2011 | 23:45
Intalirao trial Aperturea 3. Program je zaista lagan za nauciti. Trebalo mi je malo vremena i ugodno me iznenadila dostupnost i lakoca cesto koristenih alata. No pazite sad ovo: Isto se dogadja i na Apertureu! Nisam jos isprobao updateat na zadnju verziju. Nadam se da ce pomoci.

No s jedne strane mi je drago jer mi filozofija s "libraryjima", dupliciranjem filevoa, verzijama, projektima i slicnim stvarima koje Apple namece vjerojatno nikad nece leci.
14.11.2011 | 00:04
a onda je bug u samom OS-u... jel imaš kakav plugin koji koristi i PS i Aperture?
Jesi možda ovo pročitao
forums.adobe.com/message/4019983?tstart=0
14.11.2011 | 01:18
Da, Lion je ocigledno glavni krivac, odnosno njegov video driver. Sto se tice plugina, nemam isti. Zapravo u Apertureu nemam niti jedan, jer sam ga tek instalirao. Ovaj topic na Adobe webu nisam procitao, no zadnji post mi je dao nadu. Btw, aktivno sam sudjelovao na jednom drugom topicu iste tematike. Vjerujem da ce se naci rjesenje ubrzo jer je ovo jako velik problem i za Apple i za Adobe. Hvala!
14.11.2011 | 02:19
Neka me neko ispravi ako grijesim ali.. navedeni model Aira posjeduje integrisanu graficku karticu i mozda je to bas problem, jer Photoshop od verzije 12 (CS5) koristi resurse grafičke kartice, znaci potrebna je graficka kartica sa vlastitom memorijom. Ja obicno kada radim sa Photoshopom napravim switch na 9600 na svom laptopu a na Win mašini u firmi prilikom rada u Photoshopu, zna mi se zalediti comp te ga moram resetovati , a nekad mi neke opcije i alati ne rade (masina ima slabiju karticu).
30.11.2011 | 15:52
Evo izgleda da se radi na otklanjanju problema. Navodno je 10.7.3 verzija Liona rijesila problem s driverom graficke. Kazu da je jos uvijek update u beta fazi, ali da radi. Drzim palceve, ovo mi je toliko bitno da sam vec bio u stanju mijenjati ne samo workflow i softversko okruzenje, nego i hardver.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 13 minuta
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO