Apple + Adobe = Shit!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple + Adobe = Shit!

12.11.2011 | 22:44
Pozdrav svima. Preletio sam po temama na podforumima i zavirio u trazilicu no nisam pronasao da se vec pricalo o tome. Ukoliko sam nesto omanuo molim moderatora da ovo spoji s nekom temom. Naime, naletio sam na problem koji je veci nego sam mislio u pocetku. Pocelo mi se dogadjati na novom MBA (mid 2011. model) da mi ne funkcionira dobro Photoshop CS5. Naime, dogadja se da sve funkciornira osim jedne "sitnice" - rad s brushevima (!!). Konkretno, odaberem brush i ako ga smanjim ispod odredjene velicine kursor od brusha nestane i jednostavno ga nema (dok je na podrucju slike). Ukoliko u tom trenu kliknem misem, odnosno upotrijebim brush, dogodi se da on odradi posao na potpuno drugom mjestu, a ne na onom na kojem bi morao biti. Cim se maknem sa slike i prijedjem misem iznad menija ili iznad toolbara, sve se vrati u normalu. Cim se vratim na sliku, brush podivlja i postane 100% neupotrebljiv... a samim time i ovaj za mene neizostavan komad softvera.

U pocetku sam mislio da neki vrag ne valja s PS-om, pa sam mislio ponovo sve instalirati. No isao sam zaguglati za svaki slucaj. I imao sam sto vidjeti. Adobe forum je krcat ljudima poput mene. Objasnjenje je sljedece: Lionov driver serane graficke memorije koja se ugradjuje u MBA je jednostavno napisan na nacin da nije kompatibilan s Photoshopom. Iz tog razloga se to ne dogadja ni na iMacu, ni na Macu Pro, a niti na MBP-u, nego jedino na racunalu koje sam ja kupio, s gotovo jednom svrhom - radom s fotkama na terenu (!). Da stvar bude gora, kazu ljudi da ne pomaze niti downgrade na CS4.

S tim problemom su i Apple i Adobe upoznati jos od izlaska Liona, ali se prave grbavi i jedni i drugi. Koliko sam shvatio, Adobe ne zeli izdati neki patch za PS jer tvrde da je s njihovim softverom sve u najboljem redu. Apple s druge strane ne zeli mijenjati driver graficke radi third party softvera. Prosla su skoro cetiri mjeseca od komercijalnog izlaska Liona i izdana su dva updatea ako se ne varam. I jos nista. Sto reci nakon svega? Koje je rjesenje? Da prodam novi MBA i pocnem se bavim necim drugim? Ma psmtr...
12.11.2011 | 23:01
Probaj se spustiti na Snow Leopard ili probaj malo Aperture, znam da se i u njemu mogu koristiti brushevi...
12.11.2011 | 23:18
Dal se radi o legalnoj verziji PS-a il nekoj crackiranoj?
Nažalost, kolko vidim dobra vremena Adobe+Apple kombinacije su prošla, kod nas u firmi Illustrator, InDesign se jednako lako sruše, jave error kao i na PC-u. Iskreno, ni ne primjećujem razliku u performansama u radu na Macu il PC-u.
Nego, ne bavim se fotografijom full-time profesionalno pa me čisto zanima, jel ti nije MBA malko preslab za rad na terenu? Vidim da dosta profesionalaca fura MBP na teren.
12.11.2011 | 23:41
@gogh - nisam nikada koristio PS na Airu, pa nisam to susreo, ali zvuči zaista čudno i neodgovorno. Vjerujem da će netko to već zakrpati. Imaš li Adobe updatean do kraja?

@btopolnjak - koristim PS na poslu i doma, zaista se ne mogu sjetiti da mi je pao niti jedan jedini put valjda u zadnje dvije godine. Vjerojatno je neki lokalni problem s pluginom/fontom/nečim specifičnim.
12.11.2011 | 23:51
Gogh, ako se ne možeš vratiti na Snow (jer je MBA isporučen s Lionom), probaj neki drugi softver.
12.11.2011 | 23:56
PS je updatean, a sto se tice brzine i snage MBA, imam samo rijeci pohvale. Ovo racunalo je nadmasilo moja najbolja ocekivanja. Moram priznati da u normalnom radu ne osjetim nikakvu razliku u odnosu na iMac i5 2.8 s 8 GB RAM-a. Razlika je jedino kod video montaze i zahtjevnijeg rada u PS-u (Vise RAW fileova i rad s tiffovima od nekoliko desetaka MB s puno layera). MBA odradjuje posao izvrsno, a k tome mi je bitno da sam light and fast. Ionako na ledjima teglim po 15-ak kg opreme... Ocito cu morat pogledat Aperture
13.11.2011 | 23:45
Intalirao trial Aperturea 3. Program je zaista lagan za nauciti. Trebalo mi je malo vremena i ugodno me iznenadila dostupnost i lakoca cesto koristenih alata. No pazite sad ovo: Isto se dogadja i na Apertureu! Nisam jos isprobao updateat na zadnju verziju. Nadam se da ce pomoci.

No s jedne strane mi je drago jer mi filozofija s "libraryjima", dupliciranjem filevoa, verzijama, projektima i slicnim stvarima koje Apple namece vjerojatno nikad nece leci.
14.11.2011 | 00:04
a onda je bug u samom OS-u... jel imaš kakav plugin koji koristi i PS i Aperture?
Jesi možda ovo pročitao
forums.adobe.com/message/4019983?tstart=0
14.11.2011 | 01:18
Da, Lion je ocigledno glavni krivac, odnosno njegov video driver. Sto se tice plugina, nemam isti. Zapravo u Apertureu nemam niti jedan, jer sam ga tek instalirao. Ovaj topic na Adobe webu nisam procitao, no zadnji post mi je dao nadu. Btw, aktivno sam sudjelovao na jednom drugom topicu iste tematike. Vjerujem da ce se naci rjesenje ubrzo jer je ovo jako velik problem i za Apple i za Adobe. Hvala!
14.11.2011 | 02:19
Neka me neko ispravi ako grijesim ali.. navedeni model Aira posjeduje integrisanu graficku karticu i mozda je to bas problem, jer Photoshop od verzije 12 (CS5) koristi resurse grafičke kartice, znaci potrebna je graficka kartica sa vlastitom memorijom. Ja obicno kada radim sa Photoshopom napravim switch na 9600 na svom laptopu a na Win mašini u firmi prilikom rada u Photoshopu, zna mi se zalediti comp te ga moram resetovati , a nekad mi neke opcije i alati ne rade (masina ima slabiju karticu).
30.11.2011 | 15:52
Evo izgleda da se radi na otklanjanju problema. Navodno je 10.7.3 verzija Liona rijesila problem s driverom graficke. Kazu da je jos uvijek update u beta fazi, ali da radi. Drzim palceve, ovo mi je toliko bitno da sam vec bio u stanju mijenjati ne samo workflow i softversko okruzenje, nego i hardver.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 3 minuta
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, drlovric, IgorD, m@xym, Riba, Sarek, tino1, Yonkis, Anonimci (436)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO