El Capitan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

El Capitan

07.10.2015 | 06:06
Ljudi, kako se ulazi sa glavnog ekrana three fingers to the left swipeom kao nekada u Mission Contorl i nemam pojma kako se zove, onaj izbornik na lijevo. To u El Capitanu ne radi...
07.10.2015 | 08:35
Dashboard je po defaultu isključen u El Capitanu, a uključi se:

System Preferences - Mission Control - Dashboard - As Space/As Overlay.

Ostalo ne mogu pomoći jer nemam trackpad/magic mouse
07.10.2015 | 15:43
Evo dosao frend do mene da mu prebacim neke slike i ponio sa sobom WD Elements 1,5tb usb 3.0 disk. Ustekao ga u racunalo i uredno ga prepoznao ali problem. Mogu samo pristupati fileovima i pokretati ih ako je video ali ne mogu ništa nao njega kopirati. Nemam premissionse. Kako to ispraviti. Par puta ga ustekaovao, resetirao racunalo par puta ali jednostavno nece.
Evo i slike u prilogu.

Thx !
Prilozi:
07.10.2015 | 15:58
Windows NTFS file system.
07.10.2015 | 16:00
Disk je u NTFS formatu koji najčešće koriste windowsi, pa taj disk možeš pregledavati ali nemožeš na njega ništa zapisivati. Ja imam sličan disk od 1 TB u tom formatu i koristim tuxera. Tuxera je vjerovatno nekakav driver s kojim to omogućava, sad on nije besplatan a da li ima besplatnih programa slične namjere, to neznam.
07.10.2015 | 16:53
Ima i besplatnih, ali su loši - bugoviti i nepouzdani. Besplatno rješenje koje radi je workaround: virtualbox pa pod njim ubuntu i onda vanjski disk mountaj i po njemu piši iz Ubuntua
07.10.2015 | 17:39
cariblanco kaže:
Disk je u NTFS formatu koji najčešće koriste windowsi, pa taj disk možeš pregledavati ali nemožeš na njega ništa zapisivati. Ja imam sličan disk od 1 TB u tom formatu i koristim tuxera. Tuxera je vjerovatno nekakav driver s kojim to omogućava, sad on nije besplatan a da li ima besplatnih programa slične namjere, to neznam.

Ma da, disk je u NTFS-u ali ja imam Tuxeru i nije mi palo na pamet da to ne radi od kad sam presao na El Capitan....Ajd probam reinstal Tuxere ali nisam ni gledao na njihovi stranicama dali su napravili update za novi os x.

thx !
07.10.2015 | 18:51
Da li netko zna jel se može preći sa 10.11.1. bete na službeni 10.11.?
Ili se mora čekati službeni 10.11.1. da bi maknuo betu?
07.10.2015 | 19:28
Ja imam Tuxeru 2015, i radi bez problema na Kapetanu
07.10.2015 | 19:35
Po meni, najbolje rješenje je exFAT format koji je kompaktibilan na Windowsima i na Os X platformi. Problem jedino moze biti ako disk koristite na smart televizoru jer oni ovaj format ne prepznaju za sad ili ako koristite Time Machine backup.
07.10.2015 | 20:25
Sir Oliver kaže:
Po meni, najbolje rješenje je exFAT format koji je kompaktibilan na Windowsima i na Os X platformi. Problem jedino moze biti ako disk koristite na smart televizoru jer oni ovaj format ne prepznaju za sad ili ako koristite Time Machine backup.

Lijepo zboris, ali ne mozemo birati kakve ce nam diskove drugi ljudi donijeti
07.10.2015 | 21:48
Boškardin kaže:
Nakon prelaska sa Yosemite na El Capitan dali vam rade svi USB i WiFi uređaji?

Meni ne radi printer (HP 5520) preko wifi-ja. Skinuo sam i najnovije drivere i ništa. Onda sam ga spojio preko usb-a i proradio.
07.10.2015 | 21:59
drlovric kaže:
Ja imam Tuxeru 2015, i radi bez problema na Kapetanu

Evo i ja napravio upgrade na Tuxeru 2015 i sada radi. Hvala !!!

Eh kad bi još i XtraFinder proradio, to bi bilo super.
07.10.2015 | 22:20
Borostef kaže:

Koliko kužim cijelu priću, najbolje je da ubaciš bootabilni disk sa kapetanom službenim i to odradiš tako...

Nažalost beta verzije ne daju klasićan downgrade....
08.10.2015 | 10:19
Moonlike kaže:
Borostef kaže:

Koliko kužim cijelu priću, najbolje je da ubaciš bootabilni disk sa kapetanom službenim i to odradiš tako...

Nažalost beta verzije ne daju klasićan downgrade....

Pitam zato jer sam to uspio napraviti sa betom 10.11. kad je izasao sluzbeni 10.11.
Samo sam skinuo sluzbenu verziju sa App store-a i s njom pregazio betu 10.11.
Jedino sto nisam siguran da li je to moguce ako sam s betom "pobjegao" malo ispred sluzbenih verzija...
08.10.2015 | 20:56
Jel mi to novi OS digao video memoriju na intergiranoj grafičkoj kartici intel HD 4000 s 1024 na 1536 mb vrama ? Mislim da sam prije imao 1024 mb.

08.10.2015 | 22:42
Moguce, Windows-i su na Boot Camp-u isto dodjeljivali integriranim grafickim karticama vise RAM-a nego OS X.
09.10.2015 | 06:41
Ja sam takodjer primjetio da se i kod mene na Intel HD 4000 s 1024 povecala na 1536 mb.
Jeeeeee, a nisam nista morao nadoplatiti appleu...hahahaha
09.10.2015 | 07:19
Mislim da je ovo još od Yosemite-a povećano, znam da se prije pisalo o tom već
09.10.2015 | 15:31
Kod mene to ovako izgleda :/

ScreenShot2015-10-09at16.38.36.png
09.10.2015 | 16:30
FI4 kaže:
Mislim da je ovo još od Yosemite-a povećano, znam da se prije pisalo o tom već

Je, je... To je povećano ili sa Yosemite ili Mavericksom, ne sjećam se točno ali znam da sam se ugodno iznenadio...
Prilozi:
09.10.2015 | 19:08
Onda tko od vas skriva sada i menu bar na vrhu? Meni je fora iako je dovoljno malen da mi ne smeta pa se još dvoumim da li će mi to pasati ili ne.
09.10.2015 | 20:21
Negativna promjena u El Capitan barem kod mene je sto mi recimo restart traje osjetno duze. Nisam radio clean install novog OS-a vec update pa mozda to mogu pripisati tome ali sam nekako neugodno iznenadjen po tom pitanju.

Primjer :

kliknem na restart i onda krene gasenje app i to traje vrlo kratko ( nekda malo duze ) ali kad se ugasi monitor pa do novog javljanja internog zvucnika sa onim poznatim zvokom kao kada se pali treba mu nekad bas jako dugo. Cak i monitor ode u stadby mod. Recimo da mu treb nekad i vise od minute da se ponovno digne OS. Prije se restar odvija u max 20 sec. Znaci od klika na restar pa do ponovnog normalnog koristenja sa svim dignutim programima.

Ima li jos tko takvih iskustava ?
09.10.2015 | 20:27
Nisam primijetio nikakve probleme, pogotovo ne ovo sa restartom. Za sada nema ništa što bi rekao da je problem.
10.10.2015 | 08:13
rusty kaže:
Onda tko od vas skriva sada i menu bar na vrhu? Meni je fora iako je dovoljno malen da mi ne smeta pa se još dvoumim da li će mi to pasati ili ne.

Ovo nisam do kraja razumio, skivaš menu na safariu ili negdje drugdje, a ako i postoji opcija mislim da ga neću skrivati, jer je stvarno malen i ne smeta me.
10.10.2015 | 08:51
Samo je jedan Menu bar (onaj na vrhu), dakle na njega i mislim. Odlučio sam ga ne skrivati. Dovoljno je malen a krcat informacijama.
10.10.2015 | 08:55
Naviknuo sam gledati sat gore, a i ne smeta me toliko..
11.10.2015 | 13:29
U Mail programu, nakon update na EL Capitano (u subjektu, bold tekst) se krivo prikazuju neka naša slova. Umjesto "đ" pojavljuje se "š".
Da li je to do mojih lokalnih postavki ili ima još netko takvu situaciju?

Šaljem i sliku sa primjerom.
mail-dj-ss.jpg
12.10.2015 | 10:46
Zna li zasto meni na imacu airplay stoji ugasen, a nemam opcije da ga upalim? imac 2013 godina sa el kapetanom
12.10.2015 | 11:15
Kako misliš, ugašen?
Otvori iTunes i pokreni nešto i onda možeš slati na neki drugi uređaj.
Mislim na ovo:
support.apple.com/hr-hr/HT204289
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, Anonimci (544)

Novo na Jabučnjaku

Teme