El Capitan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

El Capitan

10.09.2015 | 17:47
Evo tema za novi OSX. Na mail sam dobio pristup da instaliram OS X El Capitan GM Candidate, pa sam mu dao šansu. Zasad dobro iskustvo, vidjet ćemo kroz par dana/tjedana kako će to sve ići. Čitajući po netu, Yosemite je imao 4 GM verzije prije finalnog release-a, tako da će se sve moći ispraviti ukoliko bude problema.

Na početku me odma iznenadio jedan app, Feedback Assistant. Nadam se da će čitati prijavljene bugove/kritike i da će trud isplatiti na neki način.
10.09.2015 | 17:54
to me podsjetilo, vrijeme je za download yosemite zadnje verzije kada bude zatrebala
10.09.2015 | 18:00
Najavili su final release za 30. rujna.

osxdaily.com/2015/09/09/os-x-el-capitan-...ase-on-september-30/
10.09.2015 | 18:50
Svaki novi koji je dosao (negdje tamo od SL) je sve gori i gori. Sto bi Kapetan bio iznimka te duge tradicije
10.09.2015 | 18:54
Meni 10.10.3 je ok. Dok sam miša ukrotio, trajalo je.
Cak mi niti memoriju ne guta.
10.09.2015 | 19:04
Ja sa Yosemite nemam nikakvih problema niti zamjerki... Nadam se da će se tako nastaviti i sa El Capitanom...
10.09.2015 | 19:06
također... malo je bilo nekih problema sa Lionom, ali sve u svemu 5ica.
10.09.2015 | 19:12
Tiger > Snow Leopard > Mavericks i uskoro, nadam se, El Capitan.
Problem je sto mi 1Password v4 i Parallels Desktop v8 provjereno nece raditi na njemu, a ne placa mi se nadogradnja licenci.
10.09.2015 | 21:23
joj ,a taman sam slozio Yosemite na MacPro 1.1...cak mi uz pomoc jednog malog programa,prosao i zadnji Update,i sve radi ko doksa....
10.09.2015 | 21:32
@XXX:

Ubaci jos malo rama, vidjet ces kako ce prodisati sustav.
10.09.2015 | 21:38
ma hocu..uskoro mi stize pojacanje od jos 6gb....a neverovatno kako dobro radi,trenutno sam na Mawericks(na MacPro 1.1)jer mi treba da zavrsim nesto u jednom programu....ali se MP ni na Yosemite ne da....
10.09.2015 | 21:39
Ja imam problema sa WiFI.

I sa mountanjem i citanjem USB HDD.

I sa praznjenjem kante za smece.

I sa externim Dell monitorima.

I sa Quick View (mislim kada je PDF u pitanju) zan poludjeti skroz i biti jako spor.

Nista nepremostivo, ali zna iritirati, posebno ovo sa monitorima...
10.09.2015 | 21:55
Yosemite.. jedan od lošijih operativnih sistema..totalno neoptimiziran, u rangu Liona, ovo, siguran sam znaju svi vlasnici starijih mašina..već sam razmišljao o kupovini SSD diska, i eto prije konačne odluke instalirao sam El Cap, i laptop prodihao, znači doslovno leti.. Yosemite, nažalost ostat će upamćen po pregrijavanju, trzavoj grafici, tromom finderu, beach ball-u...
10.09.2015 | 22:51
Ja već 2 mjeseca na 10.10.2(tvornički koji mi je došao). Nemam zamjerke. Ili je to zato što sam prešao sa windowsa pa mi je sve space shuttle
10.09.2015 | 23:50
znaci ,preci na kapetana cim ga puste ?
11.09.2015 | 00:41
iStrucnjak kaže:
znaci ,preci na kapetana cim ga puste ?

Evo, ja se po prvi put poigrao sa betom... El Capitan radi kao veliki...
11.09.2015 | 05:28
Meni Yosemite spore sticove jako dugo unmount-a i neke vanjske diskove duže mount-a i unmount-a.
Wi Fi radi, iz kante rijetko po jedan file zna ostati, QT mi radi.
Ali t stvari su se dešavale i na 10.6.8, tako da to oćito mora tako i biti.
Imam 5 godina stari MBP 8GB i SSD koji su nadograđeni.
11.09.2015 | 07:28
drlovric kaže:

I sa Quick View (mislim kada je PDF u pitanju) zan poludjeti skroz i biti jako spor.

Ovo sam išao odma probati i ja imam problem, ne mogu scrollati. Znači prva stranica ok, scrollam na drugu i onda neće na treću, jednostavno stoji. Ali prijavio sam sad to.
11.09.2015 | 11:28
meni sve gore pomenuto radi kako treba...
11.09.2015 | 12:55
El Capitan GM radi ko sat....
11.09.2015 | 14:13
papittovenga kaže:

Pridružujem se mišljenju....

Jadino što se MS Office 2016 zna zblesirat, ali brijem da je to do Microsoft-a dok ga ne optimiziraju za El Capitan-a... nadam se brzom updateu od starne Microsoft-a

Ostalo sve 5!
11.09.2015 | 15:22
Moonlike kaže:
papittovenga kaže:

Pridružujem se mišljenju....

Jadino što se MS Office 2016 zna zblesirat, ali brijem da je to do Microsoft-a dok ga ne optimiziraju za El Capitan-a... nadam se brzom updateu od starne Microsoft-a

Ostalo sve 5!

Kakva je baterija sa El Capitanom?
11.09.2015 | 16:48
mavericks kaže:

Punjiva je....kakva bi bila
11.09.2015 | 18:26
cariblanco kaže:
mavericks kaže:

Punjiva je....kakva bi bila

Haha
Mislim na trajnost, duže traje sa jednim punjenjem ili?
11.09.2015 | 18:56
Vi koji ste na El Capitanu, ako bi netko mogao reći kakvo je stanje sa RAM-om? Da li ga previše jede? Kakvo je stanje sa CPU? I sa zagrijavanjem Mac-a?
13.09.2015 | 09:23
invictus kaže:
Vi koji ste na El Capitanu, ako bi netko mogao reći kakvo je stanje sa RAM-om? Da li ga previše jede? Kakvo je stanje sa CPU? I sa zagrijavanjem Mac-a?

Potrošnja RAM-a je po meni možda malo veća, a to povezujem s tim da imam više tabova otvorenih u Safariju (iskorištavam maximalno pinned tabove), iako to ne utječe na fluidnost i rad računala. Uz to je pokrenut iTunes cijelo vrijeme i iMessage.

CPU system usage 1.5-3% , user 1.1-5%. Temperature su manje za 5-6 stupnjeva. (prije: CPU die 45-46, sad 39-40 za iste stvari).

Sve to treba uzeti s rezervom jer ne radim ništa ozbiljno, surfanje, gledanje videa i slušanje muzike.

(Mac mini i5 2.5 GHz, 10 gb RAM, 500 gb HDD)
13.09.2015 | 10:30
Meni to "nista ozbiljno" kao surfanje, video, mail i sl, drzi Retinu uredno na 60C

Doduse, citao sam da Safari znatno manje trosi bateriju, a samim tim i grije racunalo, i da korisnik moze imati sat vremena vecu autonomiju, u odnosu na druge browsere.

Moj browser je Google Chrome, pa cu morati odraditi test koristeci Safari, cisto da vidim da je Chrome krivac za to rasipanje energije
13.09.2015 | 10:36
pjedvaj kaže:
Tiger > Snow Leopard > Mavericks i uskoro, nadam se, El Capitan.
Problem je sto mi 1Password v4 i Parallels Desktop v8 provjereno nece raditi na njemu, a ne placa mi se nadogradnja licenci.

Zasto mislis da 1Password nece raditi? Koliko sam pratio nije im to bila praksa do sada.

Parallels je prica za sebe. Davno sam dobio legalnu licencu 9 (devet) dana prije izlaska novog OS X. I nakon upgrade Parallels mi ne radi. Posaljem im email, oni kazu "Nas (nigdje napisan niti naznacen) rok je 7 dana, da vam damo besplatnu licencu na najnoviju verziju. Ovako je morate ponovno platiti".

Nakon tog bahacenja Parallels je prvi program cija piratska kopija ide na moj comp. Iz principa im ne zelim nista platiti.

I da pohvalim novi Parallels 11, koji je stvarno odlican. Povukao mi je virtualnu masinu sa Boot Camp particije, i sve radi jako jako dobro. Nikakvo trzanje, zastajkivanje, ne primjecujem u Win aplikacijama. Pokrenut cu i par windows igara (Arma 3 i DCS), cisto da vidim kako to sve radi.

Kad nece Apple Siri na Mac, hoce Parallels Cortanu

ScreenShot2015-09-13at11.46.03.png
13.09.2015 | 11:07
Na AgileBits support forumu pise da ni 1Password v5 ne radi na El Capitanu, a sluzbeno se ceka v6 s full podrskom.
Ionako sam razmisljao o Mac App Store verziji da si olaksam zivot.

Meni je Parallels unistio Boot Camp instalaciju kad je povukao Win7 na VM, poslije logina imao bi samo black screen.
Nema sanse da im platim 49$ za upgrade jer mi virtualizacija vise nije toliko bitna otkad sam otkrio Wineskin.
13.09.2015 | 11:08
Ja sam nekako generalno zadovoljan svim OS X verzijama jer osobno niti s jednom nisam imao neke probleme. Bilo je bubica, ali nikada ništa strašno. Meni je čak i 10.7 lijepo radio. OK, možda je do stroja, ja sam sve te genaracije prošao na 8 jezgri i masu RAM-a, ali zbilja mislim da sve skupa rade dobar posao s OS-om.

U biti najgori mi je bio onaj koji je imao skeumorfistični AddressBook, to mi je bio baš dealbreaker. Za bete sam postao ziharaš i nemam vremena za eksperimente. El Capitan mi se čini kao ok upgrade, ali nije da sam super nestrpljiv.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 11 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO