Spajanje dvije mreže
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Spajanje dvije mreže

10.10.2011 | 10:50
Imam dvije WiFi mreže recimo M1-flat i M2-1GB (svaka je na svom ADSL accountu, jedan je Flat, a drugi 1GB ) . Ruteri su svaki na svojem katu i ne mogu se spojiti žicom, ali to nije problem jer imam još par komada WiFi rutera.

Ideja je staviti treći ruter (imam in par komada neiskorištenih), tako da ove dvije mreže budu "umrežene".

Svrha, sheranje printera (WiFi printer), datoteka, i sl. između dvije mreže.

Sadašnje stanje: Printer je spojen na jedan komp preko USB-a (M1) i sheran tako da dok stroj radi na M1 svi mogu printati (osim iPada i iPoda jer na taj način ne radi AirPrint), a na drugu mrežu (M2) se printer spoja WiFi-jem tako da printanje radi neovisno o stroju, tj. printanje radi na obje mreže, ...ali ako želim printati sa iPada ili iPod-a moram se spojiti na tu drugu mrežu da bi printao, a s obzirom da je druga mreža ograničenog prometa nije mi solucija ostavljati iPad ili iPod na toj drugoj mreži (jer kad se klinci prime Yotubea ode 1 GB odma).... a osim toga na ovaj način ne mogu sherati datoteke između strojeva na različitim mrežama osim ako privremeno ne spajam strojeve u "drugu" mrežu, što je tlaka....

Pitanje: kako to napraviti ? .... dakle spojiti oba rutera u zajedničku mrežu, .... eventualno kao gateway na računalima podesiti svakom uređaju svoj ruter tako da se ne desi da slučajno netko nabije promet na internetu na onoj mreži koja je ograničena.
10.10.2011 | 11:08
Čemu ti uopće služi drugi ADSL od 1GB prometa kad imaš onaj flat? Zašto ti nije sve na Flatu?

Ovo što bi htio je prilično komplicirano. Nije neizvedivo, ali je prilično komplicirano. Osobito to što imaš u biti 2 access pointa i želiš njih iskoristiti da mreže (pomoću nečeg trećeg) povežeš zajedno. To se tako ne radi. Ako ti je stvarno nemoguće spojiti te dvije mreže žicom, onda sve te wlan routere što imaš viška plus ova dva što su ti u funkciji trebaš izbaciti iz priče i složiti sve pomoću uređaja koji podržavaju mesh.

Mislim da bi ti lakše i jednostavnije (jeftinije sigurno) bilo da pronađeš na netu neki opensource vpn software i digneš ga na po jednom računalu na svakoj mreži te vezu među njima (za printanje i to) ostvaruješ VPN-om preko interneta.
10.10.2011 | 11:27
Moguće da moj savjet neće biti koristan jer iz nekog razloga imaš dva DSL routera, međutim da ja to radim eliminirao bi ovoga koji nije flat i napravio wireless network bridge na drugu lokaciju. Doduše dalo bi se to riješiti i ovako konfguriranjem različitih gatewaya za pristup "vani" i na lokalnu mrežu, ali prepustit ću to nekome tko ima više iskustva s time.
10.10.2011 | 11:56
smayoo kaže:
Čemu ti uopće služi drugi ADSL od 1GB prometa kad imaš onaj flat? Zašto ti nije sve na Flatu?

Flat je moja mreža, ... a ona od 1 GB je od staraca, .... dvije su mreže jer treba 2 MaxTV-a, nažalost nije se moglo staviti dva MaxTV uređaja jer nije moguće povezati žicom te dvije lokacije (dva različita kata) a i MaxTV ne dozvoljava dva uređaja na jednom ruteru ako je uključem MaxTV HD (a kod mene je).

Starcima ne treba više od 1 GB jer sve što rade na internetu je mail, povremeno čitanje foruma i online bankarstvo, a i samo je jedno računalo... te spika da oni žele svoj internet jer često kod mene nekaj radi pa je pristup internetu spor, a i kad već plaćaju 1 GB onda da ga i troše, a i bolji im je signal jer do mog rutera ima par zidova i deka pa je signal povremeno u q...u

...dok ja imam na mreži 2 laptopa, 1 Mac Mini koji služi ko server za sve i svašta (Apache, FTP, VNC, videostreming (AirPlay), iTunesShare, PrintServer, Scan share itd... ima toga), 3 DS konzole, Wii, iPad, iPod, 2 iPhone-a .... a trebalo bi dodati još i AppleTV kad ga uspijem nabaviti .... te 5 korisnika svega toga koji nemilice troše Flat.

A umrežio bih te dvije mreže zbog AirPrinta i iTunesShare
10.10.2011 | 14:46
Neće to ići tako kako si zamislio. Odnosno, koštalo bi te skuplje nego da povučeš kabel, uključivo s bušenjem deke i štemanjem, ako je zaista nužno.

Baci oko na ovaj post

www.jabucnjak.hr/forum/hardver/32795-kuc...ntenskog-kabela.html

možda to možeš na takav način riješiti.

Inače, u međuvremenu, ti ethernet-po-koaxu adapteri su postali vrlo jeftini i dostupni su u Chipoteci.
  • campo
  • Posjetitelj
10.10.2011 | 14:58
Pa imaš server ,..on tome i služi,...
10.10.2011 | 16:44
Postoje i adapteri koji omogućavaju umrežavanje preko električnih instalacija.
10.10.2011 | 18:18
I meni se čini neizvedivo za neke malene novce. Imaš dvije interne mreže, dva priključka na internet i želiš uvesti pravila tko i kako može koristiti mrežu.
I to sve bežično. Svakako ti treba router (ne onaj za par-sto kuna) ili server.
10.10.2011 | 22:25
Umrežavanje preko struje - uređaji su teže dobavljivi, skuplji i *opasniji* (jeftina izvedba znači štednju na optocouplerima, a to znači da ti 220 potencijalno može probiti na ethernet, a odande na aluminijsko kućište). Također, ima i problema ako pokušavaš umrežiti dvije točke koje nisu na istom brojilu energije. A na instalacijama gdje je ugrađen MTU (tzv. elektronička ura kopčalica impulsno upravljana preko energetske mreže za preklapanje jeftine i skupe tarife) navodno uopće ne može raditi.
10.10.2011 | 22:38
Kod mene je to rješeno Mikrotik routerboardom s dvije 5ghz kartice. Doduše, nemam 2 ADSL-a, već imam wireless mrežu (udruga) + Max ADSL flat + mreža po kući (razno razni serveri tipa ftp, samba itd itd..) Nešt takvog košta puno, al je kvalitetno, jednom kad se podesi radi ko švicarski sat, troši vrlo malo struje itd.
10.10.2011 | 23:13
Je, da, to je to. Ali čovjek je htio iskoristiti ova dva routera i još par komada što ih ima po furdi.

Ali onda, ako već tako ne može, lakše je riješiti jednim kabelom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)
  • Szguri: Ono što želim reći je da ljudi mogu živjeti nevjerojatno sigurne i udobne živote zato što je njihova država spremna za loše scenarije.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, jura22, korisnik, ping, Riba, robee, tino1, Zoki, Anonimci (1034)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO