iMac ruter
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac ruter

01.04.2013 | 20:17
Koristim XCARNet od Bneta preko njihovog žičnog rutera Cisco EPC2100R2 (ono smeče sa jednim izlazom) i na njemu imam switcher D-link DES-1008D sa 8 izlaza. Spajaju se 2 kompa (PC i moj iMac) i do sada je radilo sve kako spada, no nakon isključenja i ponovog uključenja PC radi normalno a meni na iMacu ne prepoznaje ruter, i to izgleda ovako:

Kad se želim spojiti preko XCARNet konekcije pojavljuje se ova obavijest:

Dok sam spojen na WiFi od susjeda i kad se spojim preko XCARNet konekcije spaja se u sekundi pa pretpostavljam da je s tim dijelom sve ok. Isto tako na ruteru i switcheru svijetle žaruljice koje indiciraju da prepoznaju kablove, isto piše i na iMacu osim što ne prepoznaje ruterov IP...

I da, na MBPu kad spojim kabel prepoznaje normalno i izgleda ovako:

Nemogu skužit o čemu se radi, pa ako neko ima rješenje za ovaj problem, puno fala!

ćao

EDIT: oba sistema su updejtani redovito, znači MTL 10.8.3. iMac je mid2011 a MBP mid 2009
Prilozi:
01.04.2013 | 22:00
Nisam shvatio kamo spajaš ethernet kabel od maca u prvom (kad ne radi), a kamo u drugom slučaju (kad radi)? Ugl. u onom prvom slučaju ti Mac ne pronalazi DHCP server (koji je, po svoj prilici, na tom Cisco routeru).
01.04.2013 | 22:16
U prvom slučaju spajam ethernet u iMac (neradi), a u drugom u MBP (radi) - u oba slučaja kabel ide komp->swithcer->ruter

Kak to rješiti? thnx
01.04.2013 | 22:24
Mozda je mrezna od iMaca?
  • mileni
  • Posjetitelj
01.04.2013 | 22:43
Najvjerojatnije.
Oprobaj router - iMac spojiti direktno pa provjeri dal radi.
01.04.2013 | 22:57
Nije mrežna. Reklo bi se da ti iz nekog razloga ne odradi DHCP client deamon na iMacu.

1. probaj ručno utipkati sve ove vrijednosti koje vidiš da ih je dobio macbook. Uključivo i DNSove. Samu IP adresu 94.253.199.153 probaj, ako ne proradi s njom, malo varirati, po jednu-dvije gore-dolje (152, 152, 154, 155). Ovo ne možeš ovako trajno riješiti, služi kao test. Javi da li je radilo.

2. Probaj onda vratiti na automatski pa isključiti kompletno firewall (pod System Preferences / Security), eventualno još i reboot.

3. Ako ovo pod 2 ne pomaže, a pod 1 je radilo, moj je zaključak da ti iz nekog razloga DHCP client daemon ne radi. Možeš još probati kreirati novog korisnika pa vidjeti da li iz njega radi. Ako ne, onda ostaje samo ručno prekopirati odgovarajuće fajle s macbooka na mac pa, a nakon toga (ako ne pomogne) jedino još reinstall.
02.04.2013 | 03:05
Tenks, isprobam sutra pa javim kakvo je stanje!
02.04.2013 | 19:45
Ne pomaže mu ništa od ovog:

Kabel direktno na ruter - ista stvar

1. Manualno utipkavanje i varijacije na temu nisu prošle, svaki put se javlja ona obavijest za VPN od gore..
2. Firewall je uvijek isključen tak da on nebi trebao stvarati nikakve probleme
3. Novi user - ista stvar s netwrok postavkama jer ih pamti kroz sve usere jednako
Eventualno da pokušam prekopirati s MBPa pa repair permissions pa da vidim ako će to proraditi. Tu bi trebao pomoć jer neznam koje stvari da prebacim i di?
02.04.2013 | 21:49
A mozda je mrezna?!
Ako ti radi preko wifi-a, a direktno na kabel ne....
02.04.2013 | 21:56
Teško je zamisliv kvar u kojem ti mrežna dobije zelenu točku kad se spojiš na živi ethernet priključak , a da je ona ipak pokvarena.

Ali to je jednostavno provjeriti. Ponesi komp do frenda koji ima bilo kakav laptop (ne mora biti Mac). Spojite dva laptopa direktno ethernet kabelom. Gledaj u network settings na Macu, pozelenit će ti ethernet i dobit ćeš poslije nekog vremena auto-adresu (169.nešto...). Adresu iz tog istog prostora dobit će i PC tvog frenda. Ako on nema nikakav firewall ili takvo nekakvo čudo, neka klikne na start button, pa u kućicu na dnu utipka cmd i enter. Otvori mu se command prompt ("terminal" ) pa neka upiše ping i adresu koju si ti očitao na Macu. Ako ping prođe, mrežna kartica je ispravna. Ako ne prođe, ne znači da je neispravna.

Da bi bio siguran da je neispravna, uključi na Macu web sharing (System Preferences, pa sharing, pa web). Provjeri da ti je apache dignut tako da otvoriš safari i utipkaš 127.0.0.1 za adresu. Trebao bi dobiti neku defaultnu Apache stranicu. Tu bi istu stranicu trebao dobiti i prijatelj kad s windowsima pokuša pristupiti surfalicom (bilo kojom) na onu istu tvoju adresu na koju je probao ping.
03.04.2013 | 21:28
Tesko?! E da mi se to jednom desilo..... Pogotovo na starijim masinama.
03.04.2013 | 22:43
Meni se nije takva kombinacija dogodila ni jedamput. Ali OK, da ne filozofiramo, ima taj jednostavan test. Ako ne prođe, to znači da mrežna zaista ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO