VoiceInk - dictation app for macOS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

VoiceInk - dictation app for macOS

06.07.2026 | 20:24
Htio sam podijeliti s vama jednu super aplikaciju koju sam nedavno upogonio, pa mozda nekome bude od koristi.

Koristio sam WhisperFlow za diktiranje poslovnih stvari. Radi super, saslusa te, razumije sta si rekao i prepise to na primjeren nacin (ovisno o svrsi i primjeni). Placa se pretplata (sto radikalno smanjujem) ali usluga je za svaku preporuku.

wisprflow.ai

Onda sam kupovinom novog M5 Pro shvatio da imam jako puno neiskoristenih konjskih snaga pa sam krenuo malo eksperimentirati sa Local AI.

Tako naletim na ovo pravo malo cudo. Zove se VoiceInk.

tryvoiceink.com

Prekrasna mala aplikacija koja te saslusa, napravi transkript svega sto si rekao i dalje je do tebe sto ce s tim raditi. To ne bi bilo nista korisno da nema funkciju Enhancement gdje se dogadja sva magija.

Tu mozes napraviti razne recepte (promptove) koji ucitaju taj tekst generiran iz govora i dalje ga procesiraju.

Ispricas tekst a krajnji rezultat nikada nece biti isti. Jedan prompt nece mijenjati skoro nista jer diktiras za Whatsapp, drugi ce praviti formalne emailove za posao, treci neku opusteniju varijantu za prijatelje i sl.

Mozes naravno povezati sa svim komercijalnim AI alatima (ChatGPT, Gemini i sl.) ali ja sam upogonio Ollama. Inacica je gemma2:9b.

Sam transkript govora se odvija real time, dok ovaj Enhancing korak traje 2-3 sec (to direktno ovisi o koristenim modelu i snazi samog racunala). Jos se igram sa svim tim. Vjerojatno se moze dodatno optimizirati.

Ovako to izgleda kod mene, podeseno na lokalnu ollamu.

Screenshot2026-07-06at1.22.07PM.png
06.07.2026 | 20:58
Čekaj, to radi lokalno? Je li to neki open-source ili se plaća ne neki način?
06.07.2026 | 20:59
Radi kako treba samo s engleskim ili...?
06.07.2026 | 22:19
Program se placa jednokratno 15-20$ pro verzija. Imaju i free.

Radi super sa svim jezicima. Ja se nekad zaboravim pocnem pricati na nasem, on uradi transkript i zavrsi mi uredno email na poslovnom engleskom. Prakticki prijevod radi. Nisam detaljnoe testirao na HR, jer radim na engleskom uvijek.

Ako nekoga zanima konkretan primjer, mozemo testirati.

Sve dalje ovisi o promptu, u biti.

Ovo je moj stvarni prompt koji sam sklepao:

"You are an administrative assistant in the US trucking industry. Your only job is to clean up raw dictation into simple and clear English for immigrant truck drivers and carriers (high-school level language).

Strict Rules:
1. Fix all typos, grammar, and punctuation. Keep it extremely simple and readable.
2. Remove all filler words (uhm, ah, like, you know).
3. Do NOT change the meaning or the key trucking terms.
4. If it looks like an email or a multi-sentence message, ALWAYS use double line breaks (Enter) to separate the greeting, the main status update, and the closing/thank you. Never output a single dense block of text.
5. Do NOT include ANY introductory or concluding remarks (NEVER say "Here is the cleaned version:", "Sure, here is...", or anything similar).
6. My name is Dragan. If the dictation ends with a signature or mentions my name as "Dragon", ALWAYS correct it to the proper spelling: "Dragan".
7. Start your response directly with the first word of the cleaned text.
8. Output ONLY the final text. No explanations, no quotes, no conversational filler."

Ovo su znaci upute koje Ollama odradi nakon sto zavrsim diktiranje.

To se sve izvrsava lokalno. Ne spaja se nigdje na neke API i slicno...
07.07.2026 | 13:04
Probaj ovako nešto:

Poštovani,
Nastavno prošlotjednoj koordinaciji, prema dogovoru prenosimo informaciju iz gradskog Ureda za graditeljstvo kako građevinska dozvola neće biti izdana do planiranog datuma s obzirom da je odgovorni referent trenutno na bolovanju, a kad se vrati s bolovanja izvjesno je da će odmah iskoristiti stari godišnji odmor prije nego započne kolektivni GO od ove godine.

Srdačan pozdrav,
Knjiški Nj. Moljac - Čavlaćević, dipl. pol.

Dakle, ton službenog maila. Zanima me kako savladava ije i je, č i ć te lj i nj. Hvala!
07.07.2026 | 19:47
Napravio sam testni recept za HR jezik.

Procitao sam tvoj tekst i ispalo je ovako. Nije idealno, ali vjerujem da bi tweakanje prompta sredilo stvar.

Poštovani,

nastavno u prošloj tjednoj koordinaciji, prema dogovoru prenosimo informaciju iz gradskog ureda za graditeljstvo kako građevinska dozvola neće biti izdana do planiranog datuma s obzirom da je odgovorni referent trenutno na bolovanju, a kada se vrati iz bolovanja, izvjesno će ići na staru godišnju odmor prije nego započne kolektivni godišnji odmor od ove godine.

Srdać vam pozdrav.

Knjiški Moljac Čavlačević, diplomirani politolog.

P.S. Napominjem da sam ja instalirao Ollama model koji mi je Gemini preporucio za engleski jezik. Moguce da neki drugi modeli bolje pricaju hrvatski. Nisam to proucavao, iskreno.

Ako se zeli jos neko ukljuciti pada zajednickim snagama nadjemo optimalno rjesenje. Vjerujem da bi mnogima bilo korisno, jer Apple bas briga za HR jezik
07.07.2026 | 19:52
I da sam sebi odgovorim, Gemini kaze ovako:

Gemma 2 9B je izvrstan model za engleski jezik, ali kada je u pitanju hrvatski jezik, njegova učinkovitost varira. Iako je sposoban razumjeti i generirati tekst na hrvatskom, često griješi u kompleksnijoj gramatici, padežima, a ponekad zna izostaviti dijakritike ili koristiti neprirodne, doslovno prevedene konstrukcije.

Za potrebe aplikacije kao što je VoiceInk (gdje su ključni precizna transkripcija, interpunkcija i ispravljanje govornih pogrešaka), u istoj klasi veličine (koja radi brzo i troši sličnu količinu resursa) postoje znatno bolja rješenja.

Evo koje modele vrijedi testirati putem Ollame:

1. llama3.[span_0](start_span)1:8b (Preporuka)
Meta je s verzijom Llama 3.1 stavila ogroman naglasak na multilingual podršku.
• Zašto je bolji: Znatno bolje prepoznaje kontekst hrvatskog jezika, ima izvrsno posložen pravopis i sintaksu te rjeđe "izmišlja" riječi (halucinira) kada strukturira bilješke.

2. qwen2.5:7b (ili qwen2.[span_2](start_span)5:14b ako resursi dopuštaju)
Alibabina Qwen 2.5 serija modela trenutno je u samom vrhu kada je u pitanju omjer veličine i kvalitete za jezike izvan engleskog govornog područja.
• Zašto je bolji: Izuzetno je precizan u praćenju detaljnih uputa za formatiranje i stiliziranje teksta (što VoiceInk radi u pozadini). Hrvatska gramatika i interpunkcija su mu na vrlo visokoj razini.
07.07.2026 | 20:53
Hvala ti na trudu. To je otprilike nalik rezultatima koje već postižem ugrađenim diktiranjem na iPhoneu ili Macu. Mogu popraviti donekle ako diktiram sporo i riječ po riječ, s neprirodno izraženom dikcijom svake riječi (kao da pričam s nekim mentalno retardiranim ), ali ne mogu ni u kojoj varijanti postići da je potpuno točno. Č i ć su osobiti problem iako znam te glasove izgovarati izrazito različito (kako je to uobičajeno u čakavskom ). To je previše muke. Korisno mi je za izdiktirati poruku dok vozim, ali s mailovima sam i dalje brži tipkajući. Ali ako netko bude od volje probati taj model koji je navodno bolji s hrvatskim, ljubazno molim neka javi je li zaista bitno bolje. Hvala!
08.07.2026 | 13:28
Ovo je normalan razgovor, mozes zamuckivati, pogrijesiti, ispraviti sam sebe, on napravi transcript tog nesavrsenog teksta.

Drugi korak je lokalni model koji se trudi da razumije sto si ti htio reci, i da u skladu sa definiranim promptom, izbaci finalni tekst. Tu postoji dosta prostora za igru, podesavanje i eksperimentiranje. Ovisno o potrebama.

Vjerujem da bi se sve ovo moglo sloziti i u Apple Shortcuts, ali ova aplikacija ima lagan i pregledan interface tako da je za mene super.

Kazem, engleski koji meni treba, radi savrseno. To su emailovi od par recenica.

P.S. Ja kada sam doselio u Dalmaciju nestvarno mi je bio da neko ne razlikuje Ć i Č. Za neke je to jedno slovo. Mi u BiH smo to ucili u prvom osnovne, i jako malo ljudi ima problem s tim.

Mada u Zenici i Travniku recimo forsiraju slovo Ć gdje treba i ne treba, tako da nije pravilo
12.07.2026 | 20:38
Zanimljivo besplatno (open source) rjesenje.

altic.dev/fluid
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 29 minuta
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.50 Seconds

Provided by iJoomla SEO