MacBook Pro urliknuo i riknio - HELP!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro urliknuo i riknio - HELP!

27.09.2012 | 00:02
Naime, jučer dok sam surfao moj MBP 15 late 2011. počeo roktat i odmah se ugasio... Ne diže sistem više, samo bijeli ekran stoji te se nakon nekog vremena pojavi siva folder ikona s upitnikom. To rikanje-klikanje mi izgleda kao da je riknuo HDD. Pa pobogu kako i zašto? Laptop star 2 i pol mjeseca... Tek sam sve poštelao na njemu i on rikne!? Idem za ZG sutra pa može neki info il preporuka servisa. Stvarno nemam sreće a pazio sam ga i mazio...
Prilozi:
27.09.2012 | 00:20
Je. HDD. Shit happens. Meni je bio riknuo (uz manje buke) nakon mjesec dana, kad je laptop bio nov. Garancija, servis, Sv. Nedjelja, Apcom. Osim što si ga pazio i mazio, jesi li napravio time machine backup? Ako jesi, nemaš brige - samo povučeš sve s njega i bit će isto kao prije.
27.09.2012 | 00:36
Da, sve kako je Smayoo rekao, to je zapravo najčešći tip kvara danas - hard disk je jedan od rijetkih preostalih mehaničkih dijelova. Obično ako krepaju, krepaju u prva 2-3 mjeseca. Ako to prežive, onda si miran 4-5 godina najmanje.

I što je najbolje Apple tu ne može ništa napraviti, on i ovako kupuje najbolje diskove koji su dostupni, ali uvijek se nađe neki s greškom. Imali smo relativno velik broj kvarova upravo tih 2.5" modela, pogotovo ako su oni brži na 7200 rpm.
27.09.2012 | 00:37
Na žalost nisam napravio backup... Al nema toliko veze jer važne stvari držim na externom disku. Kako je to moguće da rikne jer ga uopće nisam mučio...Kupio sam ista 3 laptopa u SAD-u, pa neće još riknut i frendovima? Il sam ja baš odabrao usrani primjerak!? Usput mi je sutra agram servis na žitnjaku, kakvi su oni? Koliko im treba za popravak jer vjerojatno nemaju hdd na stanju...
27.09.2012 | 01:25
Ak nemaju hdd na lageru šta onda servisiraju roštilje i mikrovalne?
27.09.2012 | 08:19
Smet kaže:
Ak nemaju hdd na lageru šta onda servisiraju roštilje i mikrovalne?

Danas serviseri nemaju lagere dijelova kao prije. Gdje bi stigli pored toliko modela tehničke robe... Lakše je kad im nešto treba naručit dio iz centralnog skladišta dijelova (koje sigurno nije u HR), pa može stranka čekat 2-3 dana više nego da imaju dio na stanju.
27.09.2012 | 08:51
Izvadi ga i stavi SSD. Sad imaš dobar razlog. Onda nemaš više mehaničkih dijelova u Laptop-u, i miran si godinama. A osim toga imat ćeš zmaj od mašine.
27.09.2012 | 08:55
tino1 kaže:
Izvadi ga i stavi SSD. Sad imaš dobar razlog. Onda nemaš više mehaničkih dijelova u Laptop-u, i miran si godinama. A osim toga imat ćeš zmaj od mašine.

Koliko to košta? Vidio sam da ima OWC SSD... Jel problem ugradit sam? Može link na tutorial neki.
27.09.2012 | 09:06
Ovisi šta želiš, pogledaj po netu. Nemoj gledati po velićini jer ćeš se razočarati, pomiri se s tim da će ti biti manji nego HDD ali vjeruj mi nećeš požaliti.
Ako se odlučiš ugraditi ga, to nije nikakav problem.
Ovako ga stavljaš fizički:
www.ifixit.com/Guide/Installing-MacBook-...e-Replacement/7513/1

Kad to završiš pogledaj po jabučnjaku da ti damo još savjeta.
27.09.2012 | 17:39
Evo vratih se sa servisa... Otišao HDD, naručili su od Applea novi... Sad baš gledam na nalogu a ono piše umjesto 15 da sam ostavio MBP 13 i krivi je serijski broj upisan. WTF? Možda dobijem natrag 13icu u kompenzaciji troška popravka. Jel oni meni vrate laptop kao kad sam ga kupio? Ono, jel ga moram opet aktivirat il?
27.09.2012 | 21:15
Normalno da ga moraš ponovo aktivirati jel su podaci za sada još uvjek samo na HD.Ne kužim kako su ti krivi serijski zapisali? Da zabunom stave mbp 13 umjesto 15 to još shvaćam...ali drugi ser.broj.Ja bi odmah tamo išao,jel kak je krenulo,još buš dobio HP umjesto mbp.
27.09.2012 | 23:14
Da da može i HP ak radi... Sad sam opet provjerio (na online statusu naloga) i piše 13 MBP, vipnet kao prodavatelj, dvije znamenke serijskog broja nisu dobre. Valjda im to nije važno. Baš nemam sreće, bitno da su pitali jel mi pao laptop i čudno su gledali račun iz B&H...
28.09.2012 | 02:09
Odmah natrag, dok te se još sjećaju po licu i traži da isprave oboje - i serijski broj, i oznaku modela.
28.09.2012 | 08:26
smayoo kaže:
Odmah natrag, dok te se još sjećaju po licu i traži da isprave oboje - i serijski broj, i oznaku modela.

A i ne mogu natrag baš jerbo sam iz OS... Poslat ću im mail i nazvat ujutro. Vjerojatno je lik što je otvarao nalog malo previše žurio plus čini mi se da baš i ne vole kad im se osobno donese pokvarena roba. Koliko vidim u jamstvu oni meni mogu na trošak Applea poslati kurirskom službom natrag MBP kad bude gotov. To valjda vrijedi i kod nas!?
28.09.2012 | 19:21
A ti se nisi malo previše žurio? Dovezeš se iz Osijeka donijeti Mac na servis, što je najmanje 2h vožnje, a onda nemaš 5, ne, nego 2 minute vremena da na licu mjesta provjeriš što piše na papiru koji su ti dali?

Ako ti piše krivi model *I* krivi serijski broj na nalogu, sva je prilika da su zamijenili tvoj nalog s nečijim drugim. Tako da će na tvom laptopu zamijeniti npr. matičnu (a ostaviti pokvaren HDD), a na tom MBP 13 zamijeniti ispravni HDD i ostaviti neispravnu matičnu. I onda ćeš ti dobiti tući neispravan MBP13 s novim HDD, a netko drugi tvoj MBP s novom matičnom.
28.09.2012 | 23:00
Žurio baš na drugo mjesto pogotovo jer nisam odmah našao taj servis na Žitnjaku... Pa stvarno nisam gledao a i da jesam ne znam ja serijski napamet. Uglavnom, ispričali su se i rekli da bude sve OK... Jedino se ne dobije pokvareni HDD natrag tako i da hoću nešto spasit preko one firme što spašava podatke neće ić. Koji klinac su mi to ponudili ako odmah vraćaju Appleu riknut HDD!?
29.09.2012 | 11:09
Ne brini zbog toga. S diska koji crkne na takav način nikad se ništa ne da izvući.
29.09.2012 | 11:36
Zbog svega imam samo nervozu u stomaku, dobit ću gastritis. Da mi tako crkne skoro novi moj prešs... I onda ostaviš svoju skupu igračku neozbiljnom servisu i čekaš i moliš Boga da sve bude u redu.
29.09.2012 | 12:17
Ne znam točno kod koga si bio, ali ako je bio Krešo kojeg osobno znam, ne moraš ništa birnuti, čovjek je super - i ljubazan i korektan i profesionalan. Imam godine i godine iskustva s njima i uvijek je sve bilo korektno. Vjerujem da će sve biti ok. Naravno, ne škodi da nazoveš i upozoriš na propust.
29.09.2012 | 12:23
Nije bio kod Kreše, nego negdje na Žitnjaku. Nemam pojma koji je to Apple servis na Žitnjaku.
29.09.2012 | 12:26
Na Žitnjaku? Pa kaj oni servisiraju Apple? Zašto nisi nosio u Svetu Nedelju? Iz Osjeka ti nije predaleko jer i autoput projde skoro pokraj.
29.09.2012 | 12:55
Agram servis na Žitnjaku... Ovlašteni Apple servis. Rade sve za vipnet i tcom pa valjda nešto i znaju..
29.09.2012 | 13:17
Pa s obzirom da ne znaju popuniti točno radni nalog,... khmmmm
29.09.2012 | 21:15
Znam da ovo nije osobito konstruktivno s naše strane, ali ako ti je taj laptop tvoje prešs, i potegao si put iz Osijeka da ga odneseš na servis, i pitao si da ti preporučimo servis, što si ga onda na vrat - na nos odnio u prvi servis koji ti je usput, umjesto u onaj koji smo (sam) ti preporučili?
01.10.2012 | 08:41
Ispalo kak je ispalo... Nisam išao u ZG sigurno samo da bih odnio laptop na servis, to je bila usputna "korist"...
Al ne znači da dečki neće dobro odradit posao, pa to je samo izmjena HDDa + stavit operativni gore.
01.10.2012 | 09:17
Želim ti sreću, u svakom slučaju. Ja sam s tim servisom imao neugodno iskustvo (slično tvojem), samo se radilo o Sony Ericsson mobitelu. Na kraju mi se vratio popravljen, ali ne prije nego je napravio dva kruga po Hrvatskoj.
01.10.2012 | 15:31
Ma možda tvoj MBP zapravo i završi u Sv. Nedjelji ,... a ovi samo čvaknu svoju proviziju.
Usput, bacio sam oko na VIP-ovu web stranicu, ta firma je u popisu servisera, ali ne za Apple,... no možda samo VIP nije redovit u ažuriranju stranica
01.10.2012 | 15:54
A ne znam što bi rekao, danas sam ih opet zvao i pitao imaju li otprilike datum kad bi HDD mogao doći i naravno nemaju. Ispravili su podatke vezane za serijski broj, al i dalje stoji 13 i vipnet. Vjerojatno nemaju u programu 15 jer ih vipnet i tcom ne prodaju ak se ne varam,..
01.10.2012 | 22:18
Zapravo sad ti je najbolje da se više ne uzrujavaš jer očito zivkanje i slanje upita neće ubrzati stvar jer ne vidim zašto ne bi znali gdje je trenutno naručeni HDD
Bilo kako bilo, puno sreće i da su crne misli neopravdane
02.10.2012 | 11:38
Hvala svima na odgovorima... Valjda će bit ovaj tjedan da mogu opet za vikend sve naredit i poštelat. Još uvijek mi nije svejedno i načisto kak tako hard može riknut. Nisam ga napunio ni 10%, nit je radio neke "teške" stvari da ode za 2 mjeseca. Mislim da se ne sjećam tehničke robe uopće koja mi je riknula za 2 mjeseca a kamoli tako skupog gadgeta... Možda ne radi van SAD-a jerbo je naš zrak drugačiji.
Sad zamislite da neki poslovnjak tako izgubi sve važne podatke jer misli šta ću radit već backup kad imam novi i pouzdani laptop. Pa to je Apple... Sve se kvari danas i kao kod auta trebaš imat sreće puno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 41 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, tino1, zvone, Anonimci (481)

Novo na Jabučnjaku

Teme