Preporuka SSD + preporuka servisa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Preporuka SSD + preporuka servisa

19.01.2012 | 12:01
Imam MBP 13" (7.1 mid 2010) pa namjeravam zamijeniti SuperDrive sa SSD-om i prebaciti boot na SSD.
Kao prvo me zanima koji bi SSD preporucili, 120GB bi bilo dovoljno.

I zanima me koji bi servis preporucili da to odradi, ili je dovoljno jednostavno da odradim sam, posto imam nesto iskustva

Da li se bolje isplati SSD staviti na mjesto glavnog HDD-a, a trenutni HDD na mjesto SuperDrivea? Jer netko mi je rekao da ako cu stavljati SSD na mjesto SuperDrivea, da trebam neki DataDoubler?

Hvala unaprijed
19.01.2012 | 17:58
Upravo ovih dana se i ja educiram po pitanju SSD-a u MBP (ali i iMac-u) tako da imam neke friške informacije.

DataDoubler je proizvod tvrtke OWC i, zapravo, je komad plastike koji u potpunosti oponaša vanjske gabarite SuperDrive-a. Na njemu se nalazi i elektronika sa svim konektorima za spajanje novog SSD-a ILI HDD-a na mjesto optičkog diska.

Činjenica jest da je to, mišljenja sam, najjednostavnije riješenje za ugradnju diska na mjesto optike. Sve zajedno 6 ili 7 šarafa, i to je to.

Da li stavljati HDD na mjeto gjde je bio Superdrive ili ne, još nisam odlućio. Trebalo bi biti svejedno jer se mora moći podesiti sa kojeg se SATA kanala diže OS, ali me osjećaj simetrije tjera da sistem dižem sa istog mjesta gdje je bio dizan i do sada... Lud čovjek, šta da ti kažem...

Što se tiće servisa, cijela procedura je relativno jednostavna tako da bi ju mogao odraditi sam. Postoji više uputa i filmova na netu koji vrlo detaljno opisuju i prikazuju postupak. Proizvođać DataDoublera na svojoj stranici ima odlične tutoriale za to.
19.01.2012 | 18:51
OWC Mercury Exterme
19.01.2012 | 19:57
Znaci ako sam dobro shvatio, ovo bi bilo najbolje rjesenje:
eshop.macsales.com/item/OWC/DDMBS6X120/
19.01.2012 | 20:20
Da, to je vjerojatno dobar izbor. Nemoj uzeti Kingston koji sam ja preporučio prije jer se pokazalo da imaju neku firmware grešku koja se ponekad manifestira u Lionu. Osobno sam to iskusio, pa nije samo trač. Izuzev toga Kingston je odlične cijene i mogućnosti, ali dok ne isprave problem bolje se suzdržati.
19.01.2012 | 20:45
Da li netko ima iskustva s Corsair force 3, kakvi su? Nadje se dosta jeftino u odnosu na kingston ili intel.
19.01.2012 | 20:49
I znaci moze se bez problema staviti sistem na mjesto superdrivea? Mislim da sam prije nekog vremena procitao da zna biti problema kad se vraca iz sleepa i boot je sa tako postavljenog diska.
19.01.2012 | 22:15
strija kaže:
I znaci moze se bez problema staviti sistem na mjesto superdrivea? Mislim da sam prije nekog vremena procitao da zna biti problema kad se vraca iz sleepa i boot je sa tako postavljenog diska.

Kod mene nema problema. I naravno, neces placati owcu 100 dolara za komad plastike, nego ces to narucit na ebayu za 15 dolara. Samo searchaj SATA optibay i to je to.
19.01.2012 | 22:18
MBP 15" late 2008 (5.1) - unibody
SSD i data doubler stavljeni umjesto superdrivea i nema nikakvih problema niti sa sleepom niti vraćanjem iz istog ili bilo s čim drugim.
Inače uzeo sam ovaj SSD + data doubler: eshop.macsales.com/item/OWC/DDMBSSD115/

Za instalaciju mi je trebalo cca 20 minuta. Sve upute imaš kroz video na njihovim stranicama, a i dobiješ sav potreban alat.
Sad je fino u MBP SSD od 115 GB umjesto superdrivea i HDD od 500GB za omanje skladište podataka

P.S. ovaj data doubler od OWC je aluminijski, ali naravno ako možeš nabaviti negdje jeftinije kako kaže @lukarak - go for it.
20.01.2012 | 07:56
Soffoklo kaže:

P.S. ovaj data doubler od OWC je aluminijski, ali naravno ako možeš nabaviti negdje jeftinije kako kaže @lukarak - go for it.

Ma da, nije ni ovaj s ebaya plastican, ali je drugacije konstruiran. Mislio sam na komad bez neke aktivne elektronike, ima samo adapter konektora.
20.01.2012 | 10:50
Da li ti doubleri ujedno i zatvaraju prorez na kucistu kroz koji se umece CD/DVD?
20.01.2012 | 11:31
Ne, prorez će ostati vidljiv. Naravno nećeš moći ništa gurnut kroz prorez, jer mu sam data doubler neda.
Ovako to izgleda iz nutra: i.i.com.com/cnwk.1d/i/tim/2011/06/21/OWCDataDoublerAssembly.JPG
20.01.2012 | 18:18
Ja sam ga ugradio prije kojih mjesec dana u Mac Minija 2011.
Do sada radi bez ikakvih problema i vraški je brz.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 23 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, drlovric, Jedro, Anonimci (565)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds